Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Ryby



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Jenik S | 09.03.2012 14:26
Moc dekuji za rady, budu rad za kazdy dalsi postreh jakkykoli...

Autor: kesl | 08.03.2012 21:15
Každý rok i dvakrát jezdíme do Norska na jedno místo a mám natočené video, jak se filetuje. Ale technicky vzato filetovat tresku je jiné, než kapra. Kapra pod dvě kila je škoda filetovat po žebrech. Dělám to tak, že jedu po páteři k žebrům a ty poté odstříhnu nůžkami. Není to pravý filet, ale ty dlouhé kosti tolik nevadí. Fileťák na fletování co nejpružnější a na kůže naopak tvrdší. A ještě jedna zajímavost, na filetování se nám osvědčily nože poněkud tupější, prostě ne úplné břitvy. Na kůže naopak ostré.
Přestože jezdíme na jedno místo, pokaždé to tam je jiné. L a L!

Autor: ValíkVlastimil | 08.03.2012 14:08
Recept:http://www.youtube.com/watch?v=BcHO0Tk7KJw

Autor: ValíkVlastimil | 08.03.2012 13:52
Těch filetovacích nožů je samozřejmě více.Mezi jinými i Mora knife nebo Rapala, celkem za přijatelnou cenu.Pokud máš filetu hotovou, položíš ji kůží na prkénko(pokud je ztažená,tak tou stranou kde byla kůže) a můžeš vykostit. Příčné řezy k délce filety vzdálené od sebe 2-3 milimetry a nedořízneš úplně ke kůži.Z takto vykoštěnou rybou je možná jakákoli kuchyňská úprava.U nás momentálně z takto vykoštěné filety jdou nejvíce kapří hranolky.

Autor: Zdeněk | 08.03.2012 11:52
Určitě to má své kouzlo, příroda je ještě čistá, je to tím že je zde malé osídlení. Pokaždé si najdu za ten 3týdenní pobyt několik dní, kdy vezmu foťák, nebo kameru a vyrážím do hor a k jezerům, moje výhoda je že většinou jezdím s rodinou, žena a skoro všichni potomci rybaří, nikdo mě nikam netlačí,užívám si to. Jo tetřev, pamatuji si je už matně jako kluk, majestátní tvor a tetřívky jsem ještě jako 12- letý výrostek nějaké upytlačil.

Recepty na rybu,1.- pivní těstíčko, černý pivko tučnější,koření na ryby,citronový pepř, hladkou mouku vejce, kapku sladké smetany, jemně nastrouhaný sýr, nesmí to být řídké, Osobně mám rád vařenou rybu, tresku,halibuta nebo ďase. Asi jsem zmlsaný jak kocour, ale když je ta možnost, rád mlsám !

Autor: Martin Skřivánek | 08.03.2012 10:45
Zdenku já jsem to projel všechno,Finsko zbožňuju.ta příroda je až kýčovitá,ty lesy,mech,to je jak nakreslené kulisy.chtěl bych tam někdy zajet třeba na tetřeva,někde týden ve srubu u vody.

Autor: Zdeněk | 08.03.2012 10:34
Ahoj Martine, procestoval jsem západní pobřeží od Stavangeru až po ostrov Vega. Posledních 5let jezdíme jen střední Norsko,Trondheim, Smola atd, Letos už jsem byl v polovině února, když tady byly ty mrazy, tak v Norsku u moře bylo +8. Martine, Finsko je asi na nejlepší úrovni, co se týká myslivosti a loveckých možností.Měl jsem možnost nakouknou jen okrajově k lovu v Norsku, nemá to skoro nic společného s naší myslivostí,zvyky,tradice,úcta ke zvěři atd,tam je to lov aut.zbraní,žádný chov, majitel pozemku je většinou lovec a to nekompromisní.Trofeje se málokdy berou, hlava se pohodí s vývrhem, nebo jen usekne a nechá ležet, byl jsem ale u domácího který se dostal lovit do Německa a už byla vidět změna k naší myslivosti. Mám asi 2,5 tis. fotek a nevím jestli je vhodné to dávat na tzto stránky. Můžu poslat na email,kupuji v Norsku jejich koření na ryby a zvěřinu, (tu většinou nakládají po kusech do sudu a potom udí 4 dni).Zkusím dát na fotogalerii pár fotek,,,,

Autor: Martin Skřivánek | 08.03.2012 06:22
Zdenku kam jezdíš? jaké tam máš úlovky? já jsem tam chytal vždycky jen na jezerech,asi jezdíš na fjordy.mně láká Finsko,líbí se mi nejvíc ze severských zemí.tam bych chtěl někdy zajet na lov a k tomu ryby.

Autor: Fesoj | 08.03.2012 02:24
A když jsou ty filety hotové, mohu navrhnout další postup :
Na tenké plátky nakrájej špek, na kolečka cibuli. Smíchej hladkou mouku se sladkou paprikou a v této směsi ryby /nemusí to být ausgerechnet filety/ obal. Paprikou nešetři ! Dno zapékací misky vylož plátky špeku, pak přijde vrstva cibulových koleček, na to obalené ryby, zase cibule, nahoru zase špek. Zasypej zbytkem té mouky s paprikou a dej do trouby / já používám mikrovlnku na 800 oC/ na 20 - 25 min. Před dohotovením můžeš /a nemusíš/ ještě zalít smetanou, zrovna tak můžeš /a nemusíš/ porce ryby před obalením ještě okořenit dle vlastní chuti. Není to pokrm zrovna dietní, ale zato s bramborovou kašičkou móóóc dobrý, nepříliš pracný a rychle hotový. Dobrou chuť !

Autor: Zdeněk | 08.03.2012 01:05
Jestli můžu poradit,tak filetuje se od hřbetu,po žebrech k ocasu, hlavně dobrý fileťák je základem úspěchu. Moje zkušenost s filetováním, 12 let 3 x ročně 2-3 týdení rybolov v Norsku. Můžu se mrknou po videu,fileťák od Fiskarsu je perfektní, je dražší, ale mám ho celou dobu co jezdím Norsko.

Autor: Jenik S | 08.03.2012 00:40
Poradte prosim nekdo jak udelat co nejefektivneji filety z kapra ci jine ryby? Jako amaterovi v tomto smeru mi prijde nejjednodusi nozem okopirovat pater a kosticky vytahnout klestickami po jedne? Nevim ani jakym smerem, od hlavy k ocasu? A kdyz uz je tema co nejake recepty mimo klasiku- smazeni?? Diky moc predem