Dnes je 23.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Postih členů MS



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Martin Skřivánek | 13.03.2012 07:52
V Německu jsem nikdy neviděl bezdomovce,teď tam běžně vídám hezky oblečené lidi jak se hrabou v popelnicích.nemyslím že by se vrátilo nějaké sedláctví ale skoro nikdo už na dvorku nemá ani slepičku,natož prase,každý si to bez práce koupil.

Autor: Fesoj | 13.03.2012 07:21
Martine, myslím, že ta doba se už vrátit nemůže. Manželka byla registrovaná jako SHR /soukromě hospodařící rolník/. Mimo jiné jsme chovali brojlery. Koupuili jsme 1denní kuřátka, vykrmili, zabili, prodali. Jelikož jsme nemuseli na rozdíl od velkochovatelů pospíchat, měli naši brojleři když jsme je zabíjeli kolem 3 kg a zájem byl veliký. Jenže při stále stoupajících cenách krmných směsí jsme toho museli nechat. A lepší to už nebude.

Autor: Michal Brabec | 12.03.2012 23:28
kde by vzali políčka???

Autor: Martin Skřivánek | 12.03.2012 22:20
ta doba kdy byly prasata ve chlívku a lidi měli políčka bude brzo zpátky.

Autor: Fesoj | 12.03.2012 19:21
Na samotě zrovna ne. Je to osada, podle potoka vede asfaltka, po stranách sem tam barák /většinou chalupy/. Vzdálenost mezi sousedy minimálně 50, ale spíš víc metrů. 3x denně k nám jezdí autobus, ale jen ve všední den, v sobotu a v neděli ne. Zato o prázdninách v sobotu a v neděli u nás máme mezinárodní vlakové spojení do Polska. Obchod žádný, hospoda funguje jen sporadicky v létě. Do vesnice to mám po silnici 3,5 km, do města lesní cestou přibližně stejně daleko. Jen s těmi zloději nemáš tak docela pravdu, i když je fakt, že tady toho zrovna moc k ukradení není - krade se hlavně dřevo z lesních skládek a nafta z traktorů. Chalupy jsou zde spíš takové obyč, žádná vejstavnost, navíc vše na dohled od silnice, takže vloupačky jsou u nás dost řídkým jevem. Jinak je tady hezky - ale manželka je už pěkných pár let bez práce, protože nemá řidičák a spojení hromadnou dopravou jsem už popsal. Mně jako důchodci to celkem vyhovuje.
Pro nákupy jezdím na kole nebo procházkou s čubinou pěšky a jednou dvakrát do měsíce sjede žena na velký nákup do Trutnova se synem. Teď už jsem chromajzl, ale dokud ve chlívě bučela kravka a chrochtalo nejmíň 1 prasátko, bylo houby zle - všeho bylo dost, jenom peněz málo.

Autor: ValíkVlastimil | 12.03.2012 19:12
Obpovím za Fesoje.Ticho a klid aby si pohledal,auta, čtyřkolky a sněžné skůtry skoro všude a zloději úplně všude...hmmm

Autor: Martin Skřivánek | 12.03.2012 18:00
Fesoji to bydlíš někde na samotě na hájence? to ti teda upřímně závidím.ticho,klid,žádné auta,žádní zloději hmmm.

Autor: Tomio | 12.03.2012 17:42
To: Pavel Toman
Já nejsem postižen praktikami z dob minulých, kdy se okrese řešily přestupky. Ani nějakou loterií s puntíkama. Ani obdivovatel komise na CHPT. Možná je to můj smutný náhled, ale moc dobře si nedokážu představit v některých spolcích hodnocení uvnitř. Třetina chlapů věk neodhadne, druhá třetina se u toho pohádá a další třetina bude tlačit na pilu podle směru, který chcou, aby foukalo.
Bohužel takto smutně to vidím já.

Autor: Fesoj | 12.03.2012 16:32
Dnes jsem normálním řadovým členem MS a pokud se stane, že přijdeme o honitbu, respektive její značnou část /a že ta možnost se ukazuje dost reálná/, bude to pro mne znamenat konec možnosti výkonu práva myslivosti, ač bydlím, dá se říci, v centru revíru, srnčí mi je schopné vlézt až do verandy, jezevec mi chodí do zahrady na švestky a lišky, vysokou a černou občas pozoruji z okna. Ale ač patřím mezi ty, kteří by byli změnou současného zákona o myslivosti postiženi, vidím budoucnost české myslivosti ve velkých soukromých honitbách řízených odborníky, kde by myslivost, lesní hospodářství a zemědělství fungovaly ve vzájemném souladu, tak, jako tomu bylo na některých velkostatcích v době 1. republiky. Možná, že k tomuto jednou dospějeme, já se toho však zcela jistě už nedožiji - a zatím to vypadá spíš tak, že to půjde zu grunt, protože o peníze jde přece až v první řadě. A jak říkali indiání kmene Cree : Až střelíte posledního bizona, ulovíte poslední rybu, skácíte poslední strom a otrávíte poslední řeku, pak teprve zjistíte, že peníze se nedají jíst.

Autor: Pavel Toman | 12.03.2012 15:40
To: Tomio
Myslim si, že v každém spolku jsou praktici,kteří mají mezi ostatními nějaký kredit a jsou ostatními respektování.Tito lidé dokážou zhodnotit chovatelské úsilí mnohem lépe než komise,která má na hodnocení konkrétní trofeje 20 sekund,jak se nám chlubí na sněmu.
Komise netuší,jakou kvalitu kdo v reviru má.Prostě puntíky jsou mnohdy k smíchu.Je to jen setrvačnost nějakých 70ti let hodnotit trofeje červeně nebo jinak barevně.Jediný,čeho se s puntikama dosáhlo,že mnohde ta zvěř akorát tak zdegenerovala.

Autor: M.Bergman | 12.03.2012 14:59
To : Fesoj :: Chápu tvůj postoj. Z pohledu, že nájemcem honitby je občanské sdružení(MS) nebo honební společenství tomu ani jinak být nemůže. Ale v našem případě (více sousedících a na sebe navazujících honiteb najatých od LČR) by žádné MS nebylo schopno si za ty nekřesťanské peníze cca 9,5 mil. Kč/10 let, pronajmout těch cca 5800 ha svými členy. Taková myslivost je vysoce prodělečná a proto to musí zastřešovat ekonomicky silná firma. A pokud si lovící myslivec může v průběhu těch 10 let odlovit desítky kusů vysoké, pak musí zcela bez výjimky respektovat vnitřní pravidla. A bohužel, dnes vládnou světu peníze a proto taky peníze jsou tou nejlepší sebereflexí při rozhodování jednotlivce, na co zmáčne a na co ne. A zvěřinu samozřejmě taky mají, jeden kus ročně zdarma, další si kupují za režijní ceny. M.B.

Autor: Pavel Černý | 12.03.2012 14:55
Fesoji, ekonomie je v různých honitbách a to i se zdánlivě obdobnými podmínkami (a třeba i sousedních) opravdu velmi rozdílná. Rozdíly jsou v nájmech, placení škod zvěří a jak jsem si opakovaně a na různých příkladech ověřil, často jsou rozhodující také myslivecké a doslova i lovecké schopnosti členů resp. nájemců.
Co je platná dvěma podnikatelům atraktivní a drahá honitba, když se do ní dostanou párkrát do roka a pak se stejně nedokáží dostat ke zvěři. A kolik je v řadě spolků schopných lovců tlumit škodnou v zájmu drobné zvěře nebo intenzívně a systematicky lovit černou zvěř. A to jim ta hospodská a televizní většina je ještě schopná nadávat do masařů. Samozřejmě, že jinde vše funguje dobře. A někde mají i zajímavé sponzory.

Autor: Fesoj | 12.03.2012 14:31
To M. Bergman - když čtu o systému kaucí ve vaší honitbě, připadá mi to, že žijeme každý v jiném světě - náš vyrovnaný roční rozpočet se pohybuje zpravidla kolem 100.000 Kč, jenže aby byl vyrovnaný, musí každý z nás zpravidla určitou částkou přispět. Někdy je to 800 Kč/rok, někdy třeba 2x tolik - a to si zvěřinu nerozdělujeme zdarma /ani selata/, ale každé kilo platíme, výjimkou je jen kus srnčího na vlastní svatbu či svatbu dítěte.

Autor: Tomio | 12.03.2012 14:21
Pavel Toman: A to mají v MS uspořádat nějakou nezávislou komisi. Jeden řekne je, druhý není a kdo má pravdu? Aha. Co s tím? Rozhodují emoce?
Jasně, CHPT již nejsou místem, kde by se udávaly sankce, naštěstí. O tom by měl rozhodovat uživatel honitby, zřejmě byla myšlenka, aby se zde objevily i všechny kusy, CHPT může maximálně označit bodíkem nic více nic méně. Tedy nepředložení trofeje ukazuje jen zbabělost a stud za svoji činnost.

Autor: Pavel Černý | 12.03.2012 12:32
Pavle, Hrabalův Hanťa by ti odpověděl: Coo coo sem pleteš pytláky! :-))
Ostatně historicky prvního medailového srnce našeho okresu kdysi objevil náhodný návštěvník mezinárodní výstavy v katalogu, aniž by o něm věděli v domovském MS! Já jsem přesvědčen (a ostatně experimentálně jsem i prokázal), že jistá míra zodpovědnosti se vyplácí. Zdůrazňuji, že se tak musí lovit i (ještě lépe především) holá zvěř. Teď trochu odbočím, ale četli jste v březnové Myslivosti článek o úbytku srnčí zvěře myslím kdesi na benešovsku? Hospodář se tam veřejně přiznává k mnohaletému překračování zákona a nelovení holé srnčí zvěře (i když připouští, že to byla chyba). To zase bude sousto pro zastánce dělení honiteb a ministr Bendl poznamená, že dávno říkal, že mají radši lovit zemědělci a majitelé lesů...

Autor: Radek Chadim | 12.03.2012 10:47
Ještě je nutné zohledňovat zvěř, protože nelze srnce srovnávat s jelenem, ani v počtu odlovených kusů, ani v měřítkách průběrnosti.
Chovatelské zásady, jak jsou nyní nastaveny, nic dlouhodobě nepřinaší, protože počáteční stav je jiný, než se kterým se teoreticky počítá, a chovatelské zásady se dodržují jen tam, kde jsou jedinci (lze číst i jinak), co si myslí, že to něco ohledně trofejové kvality přináší. Takže by to vlastně mohlo být úplně jedno, co kdo uloví, ale lovením nadějných mladých kusů u žádné zvěře se situace na 100 procent nezlepší :-). Ale trvejme na chovatelských zásadách dál, ale hlavně ať se nemusí nic měnit :-), jak bývá heslem většiny myslivců.

Autor: Pavel Toman | 12.03.2012 10:46
To:Pavel Černý
A o to jde,že trofeje z našeho revíru posuzuje někdo,kdo tu danou lokalitu a kvalitu kupříkladu srnčího v daném revíru VŮBEC ale VŮBEC nezná,prostě mnohdy vědí členové komise kulový.Pak se ty přehlídky akorát mění ve festival podstrčených kostí.Bohužel jsem loni bodoval 2 srnce ulovené na olomoucku s medailí a na výstavě se vůbec neukázali,takže pro mě celá ta maškaráda s barevnýma bodama naprosto ztratila kredit.Protože kolikrát ta kvalita visí někomu na zdi a na výstavy se dávají akorát tak kriplíci a trofeje od poctivců,kteří se za svůj odlov nestydí.
P.T.

Autor: M.Bergman | 12.03.2012 10:35
To: Jeník S. Kauce činí 25 tis.Kč a členům na ně každý rok naše firma připisuje 10 %. Takže pokud lovec neudělá průser, po 10 letech se mu vrací dvojnásobek, co do toho vložil. V případě průšvihu se z těchto kaucí řeší vzniklá škoda a pokud lovec chce i nadále v honitbě působit, musí dorovnat kauci do její základní výše. M.B.

Autor: Pavel Černý | 12.03.2012 09:37
To : Pavel Toman
V podstatě souhlas. Ostatně PO ani OMS žádné sankce ani nedává resp. nemůže dávat. My se na okrese snažíme různé podmínky respektovat. A přiznávám, že někdy mě o červené body žádají i samotní hospodáři, aby nebyli za blbce, když už střelci vynadali. Ale vyhovím jim jen v případě, že se jejich názorem ztotožňuji. Jinak bych byl za blbce zase já a to nemám za potřebí, i kdyby mi za to platili :-). Bodík (a to i zelený) někdy emoce budí, ale on i samotný lov (u někoho ještě) budí emoce :-))

Autor: Pavel Toman | 12.03.2012 09:21
To:Pavel Černý
Chovnost dle trofejí by si měl vyhodnocovat uživatel honitby sám.
Konkrétně na olomoucku jsou doporučená kriteria chovnosti postavená na hlavu.
Jsou stejné pro nadmořskou výšku od cca 250 m.n.m do 650 m.n.m bez zohlednění zemědělského hospodaření,plodin atd. Tak ten červený puntík kolikrát budí zbytečné emoce.Toť můj názor. P.T.

Autor: Jan Slavětínský | 12.03.2012 09:06
Myslím si, že pokud se najde takový lovec, který se rád každý rok ustřeluje a vůbec mu nevadí červený bod a že je mezi kolegy ve spolku za blbce a dokonce i na okrese, protože se většina chlapů v rámci okresu mezi sebou zná a na přehlídce trofejí ty červené puntíky tlučou do očí a každý se u něho zastaví...Potom je jednoduché takového myslivečka přibrzdit v rámci MS a na vlastní půdě. Výbor MS navrhuje a čl.schůze schvaluje. Povolenku k lovu musí mít každý ,kdo vykonává právo myslivosti, ale bude tam mít pouze I.VT nebo nic. Pokud to zase nevydrží a zaloví si bez povolenky, tak si s ním snad poradíte také a tvrdě...

Autor: Pavel Černý | 12.03.2012 08:47
Také jsem rád, že se našel někdo, kdo bez okolků prohlásil, že sankce jsou účinné a někdy, bohužel, nutné. V ideálním případě by všichni členové MS (nebo HS) se zájmem o lov spárkaté přistupovali k lovu zodpovědně a se zájmem a znalostí věci. Pak by samozřejmě platilo, že i mistr tesař se někdy utne, a pokud si z toho sám vezme poučení, tak proč nějaké sankce? Praxe je ale jiná. Někteří lovci si prostě chtějí jen vystřelit. A když už, tak aby to na zdi bylo vidět. A když je to evidentně chovný kus, tak místo pokání a lítosti hledají výmluvy: ... on kulhal (na staženém ani modřinka), za silný dub mi zašel starý zpátečník a když na druhé straně vysrtčil krk, tak jsem ho střelil (roční vidlák 17 kg bez hlavy)... Pak se část členů snaží držet hesla "Lov je prostředkem chovu" a druhá část bude říkat "Tak jsem se zase spletl no, ...dáme si panáčka?..."). V SM jsem se kdysi dočetl, že "Červené body kazí lovcům radost z úlovku!". No ale proto je přeci pořádkumilovní germáni zavedli! Já s tím problém nemám, i když už jsem také dva dostal.

Autor: Jenik S | 11.03.2012 12:11
M.Bergman- jsem rad ze alespon nejaka sdruzeni to maji vyreseno tak ze nevznikaji problemy a nikdo se nehada.. Mohl by jsi prozradit jake ty kauce jsou??
Slysel jsem ze v Nemecku existuje system Zestarnuti na zdi.. Tzn. Sestilety jelen ktery podle parozi by byl pruberny v desiti letech tak lovec nestrili jeleny 4 roky... Nevim nevim co by na to rekli cesti myslivci...

Autor: M.Bergman | 11.03.2012 11:53
Po dlouholetých zkušenostech se jako nejlepší pro řešení vážných prohřešků ukázaly kauce. Pokud nesprávným lovem vznikla sdružení vyčíslitelná škoda, např. ulovením jelena, který se bodovou hodnotou jevil vhodným pro poplatkový odstřel, pak lovec v této souvislosti přijde o část, popř. celou kauci. Podobně je možno řešit i nadějnou zvěř, i když u vysoké bych byl v takových případech opatrnější. Neznamená vždy, že ze špičáka s 50cm špicemi vyroste ve všech případech medailový jelen. Za posledních 15 let co toto uplatňujeme jsme nemuseli řešit žádný prohřešek. M.B.

Autor: Radek Chadim | 11.03.2012 11:28
Tak buď budeme k lovu a chovu přistupovat zodpovědně a nebo ne. Zmílit se může samozřejmě každý, ale jedinci, co k tomu mají sklony každý rok, by za to měli být patřičně odměněni na několik let dopředu :-). U vysoké a dančí by se navíc neměli odměňovat jen jednotlivci v rámci sdružení, ale celá sdružení, aby se zcela legálně nestávalo, že jedno sdružení vystřílí všechny perspektivní jeleny za rok, jak tomu dnes běžně je a stát jim to ještě bez problémů posvětí, protože jelen dělá nesrovnatelně větší škody na porostu než zvěř jelení holá, to je doufám jasné všem :-). Pak by také na okresních přehlídkách nebylo z 10 jelenů 5 červených jak Brno :-) většina v 1VT, ale třeba i pár červených v 3 VT :-D, z čehož by pak už tolik nebolely oči, ten okres samozřejmě prozrazovat nebudu :-). Nejlepší bič by pak byl těmto sdružením dát několik let po sobě k odlovu trofejově zralou zvěř ve 3VT :-).

Autor: Tomio | 11.03.2012 10:52
Václave, je také důležité mít podle nečeho postupovat, tedy mít toto ošetřeno ve stanovách, či nějakém závazném dokumentu a musí s ním být obeznámeni členové a existovat o tom zápis. Pak opravdu lze jednat, takové jednání, které popisuješ je příšerné, pokud ovšem 2/3 členské schůze toto nevoní a návrh výboru prostě přehlasuje nic nezvládneš.
Vytrvej ve svém usílí, tento komentář k úlovku bych nezkousl. V podstatě nevěděl na co střílí.

Autor: Ondřej Smetana | 11.03.2012 10:48
No u nás je to stejné. Postih žádný, tedy žádný jako právní. Pokud by se sbíraly povolenky, nebo dokonce trhali před očima provinilce, myslím, že nic dobrého by to nepřineslo. Jen rozbroje v MS. Myslím, že daleko lepší je když dotyčnému vynadá hospodář, jako náš vynadá :) a pak se trofej dá na schůzi, kde ostatní řeknou, Franto teda, ty ostudo a pak ještě na výstavu. On je totiž na první pohled patrný rozdíl mezi někým, kdo se ustřelil a někým kdo prostě mázl první kus co viděl. Naštěstí se naše MS skládá, jen z té první skupiny, takže nám TY,TY,TY od hospodáře stačí.

Autor: Václav Pašek | 11.03.2012 10:43
Jde mi o takové členy, co se ustřelují pravidelně. Případně je výmluva, byla tma, myslel jsem, že je to laň, ale tak dyť zase tak vysokej špičák to neni. To je asi tak dát přes hubu leda.

Autor: Tomio | 11.03.2012 10:26
Jistě, kdo nic nedělá nic nezkazí. Postihy v jakém smyslu, jaké porušení. Odlov dvouletého vidláka se "slabou chovnou" hodnotou, či ročka místo 7cm bude mít 8-9cm opravdu nemá cenu řešit a kazit si zájmovou činnost spory a moralizovat. Povětšinou si sám lovec veme ponaučení.
Jiná ovšem může být situace u nevyzrálých silně chovných jedinců. čtyřletý pravidelný šesterák v medaily, opravdu nadějný kus, silný lopatáč na 4,5hlavě. Tam k lovu bývá jediný důvod, a to trofejový. Tam už je ta chyba přímo úkázková, tam opravdu postih by být měl, jaký to záleží na členské základně. A osobně jsem pro tvrdší tresty při opakovaném prohřešku ještě zesílit, 2roky nelovit daný druh v trofejové hodnotě nejméně.
ještě bych podotkl, že ohodnocení chovného kusu musí být něčím podloženo. Nejlépe velkým červeným z přehlídky. to, že řekne předseda, nebo hospodář, že je chovný tím bych se moc neoháněl.
U holé zvěře je to složité, tam bych si tresty v nějaké rovině nedovedl představit.

Autor: rici czech | 11.03.2012 07:54
Přesně jak píše Fesoj.Já osobně jsem z takového "násilí" postihů a moralizování dospěl.Vede to jen k rozbrojům v myslivecké společnosti k ničemu jinému.Řešit se to dá i jinak než postihy(pokáráním) apod.Soudný myslivec se snaží toto eliminovat ,ale pokud loví zpravidla se tomu nevyhne a postihne to každého.Jinak na "průběrný " odlov mám také svůj názor a to ten at se to někomu líbí nebo ne, zatím mne o ničem nepřesvědčil.Srnci ročci(bulkaři apod.)se loví podle plánu 40 let a stejně valné změny v trofejové kvalitě nejsou.To samé s černou.Tím nechci nikoho navádět k lovu všeho "co vyleze" chran bůh.Ale život je příliš krátký na to, abych si dělal nepřátele tím ,že odhlasuji někde na schůzi ,že ten či onen si příští rok nevystřelí.Každopádně držet se nějakých pravidel a průběru musí ,ale měření výsad s centimetrovými rozdíly mezi chovem a lovem se mi zdá ůsměvné.

Autor: Fesoj | 11.03.2012 07:30
U nás kdysi platilo, že kdo střelil "červeného" srnce, následující rok trofejovou zvěř nelovil. Já zastávám názor, že takový zákaz nic neřeší. Lov další rok znovu a střel srnců třeba 5 - ale maximálně do 5 cm paroží, ukaž, že ses naučil obeznat a ulovit opravdu odstřelový kus. Jenže dnes nám členská základna už dost zestárla, je problém vůbec splnit plán lovu a tak se to poslední roky jaksi neřeší. Koneckonců, stát se to může každému - a není mezi námi snad nikdo, kdo by se takového omylu dopouštěl opakovaně či dokonce soustavně.

Autor: Václav Pašek | 10.03.2012 22:50
Jak resite, kdyz vam ve sdruzeni streli chovneho jelena nebo srnce? Trhate povolenky, zakazujete lov dalsi sezonu, nebo neco jineho?