Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

A jak Vám pánové šlapou pejsci na naháňkách,nadháňkách a naháňkách se slíděním???



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ondřej Smetana | 20.11.2011 20:43
Včerejší naháňku rok a půl starý kopov zvládl opět na výbornou. v asi 2 minuty po začátku první leče kdy se ostatní psy teprve rozkoukávali kde jsou už bylo slyšet z konce leče hluboké kopoví hlášení, které jasně potvrzovalo, že jsou prasata v leči a on už je u nic. Byla tam bachyně a 5 selat. Rudl parádně rozbil a dvě selata vytlačil ven a se zbytkem se tam pak honily po leči špringlšpaněl a borderteriér. V dalších lečích byl lončák, ale ten opustil leč, dřív než jsme ji začali protlačovat a dohledalo se postřelené sele z první leče.
V první leči předvedl na svůj věk krásnou práci a byl za ni také oceněn. Jediné co mi nepřineslo radost, že s špringlšpanělem strhli srnce, co narazil do oplocenky, naštěstí se jim vysmekl a podařilo se mu prchnout ale u kopova jakýkoliv zájem o srnčí zvěř vidím velice nerad.

Autor: Jan Šlosar | 15.11.2011 19:47
Jezdím s fenou FXH po naháňkách a jsem spokojen.Letos máme za sebou 2 velké naháňky a ještě nás cca 3 nebo 4 čekají. Vzhledem k tomu, že u nás prasata nemáme jsem odkázán na pozvání jinam.Nikdo si co já vím prozatím nestěžoval na naší práci.Fena nechodí nijak daleko ještě se mi nestalo abych jí musel hledat.Vždycky zdárně dokončíme leč společně.

Autor: Ondřej Smetana | 14.11.2011 18:54
Dám sem příspěvek k tématu nadpisu. Mám Slovenského kopova, psa 1,5 roku starého. S prací jsem spokojen, žel bohu po loňském extempore s kňourkem jsem mu půl roku vracel sebedůvěru ke kontaktu s černou zvěří. Ale vše dopadlo dobře a letošní naháňková sezóna dopadla začala lépe než dobře. Během tří naháněk se přímo u něho střelily 4 selata a každé si mohl dodělat. Nejlépe se předvedl na poslední naháňce, kde jedno sele sám vytlačil přímo na střelce a jedno sele (40kg) postřelené na měkko zastavil v leči a držel do příchodu lovce a následného dostřelení. Jediné co mě u něho trápí je, že má malý hledací okruh, tuto u kopovů vadu jsem způsobil já příliš důsledným výcvikem z obavy, aby mi z kopova nevyrostl nezvladatelný tzv. třílečový pes (že na jedno vypuštění, prožene 3 leče a může se jít domů). Krátký hledací okruh je ale ten tam, když najde stopu černé, okamžitě jde po ní a tlačí ji tak dlouho, dokud nemine střelce, asi tak 50-100 metrů za střelcema se obrací a vrací se zpět do leče. Pejsek je to ale mladý a věřím že postupně se z něho stane excelentní a dobře ovladatelný honič.

Autor: Josef Hanzlík | 11.01.2011 18:55
Rudolfe dík,do léta budem cvičit a na ty zkoušky se pak někam upíchnu.

Autor: Martin Skřivánek | 11.01.2011 15:23
Rudo ten pán chce raději černého tak jsem ti asi nepomohl.

Autor: Rudolf Husák | 11.01.2011 15:20
Eriko,je to tak,na těchto zkouškách lze zadávat LUP na základě splnění limitních disciplín.Jsou to zkoušky které se konají pouze na černé zvěři a kvalifikují psa jako LUP pro lov a dosled spárkaté zvěře,se zvláštním zřetelem na černou zvěř.Pes je cvičen a chodí pouze na spárky černé zvěře,potom při vyhledávání černé,by měl pes sám nalezenou černou bez povelu hlásit a tyto dvě disciplíny,jsou podle mě nejhezčí práce.Ostatní disciplíny,odložení na volno,vodění na řemeni,tak tam je šance též vypadnout,dlouhých 10 min.odložení se střílením,ovšem dost vůdců psy váže.Myslím si,že je chyba že nelze použít hlasitost u těchto zkoušek do chovu.Josefe,doporučuji ti jít na BZH+J,klidně to zkus u Daksla,začínal tam u něho z tohoto fóra jako první Pavel Kulhánku, předvedl a ukázal tam moc pěknou práci s Bordíkem,ale spíš si myslím že bude problém se tam dostat.Honitbu,kde se vše odehrává, mají moc pěknou.
Poctivé kynologii a drsnosrstým jezevčíkům zdar. R.

Autor: Martin Skřivánek | 11.01.2011 15:03
Josefe ty se neboj pes to zvládne u daksla bych brzy přišel o tu tekutinu :-).

Autor: Zdeněk Ondruch | 11.01.2011 15:02
Pepo, zkus pomocníka od Dog Trace, koupil jsem to před Vánocema a to "nahánění" se díky tomu hodně zpravilo.Chce to ovšem použít jen v tom nejkrajněším případě.Jsem V..., že už jsem to nekoupil dávno.Z

Autor: Martin Skřivánek | 11.01.2011 15:01
oprava: OPRSKLÁ :-)

Autor: Martin Skřivánek | 11.01.2011 15:00
Daksle já vím co tam je.následování se může dělat taky na vodítku a Josefe nahánění se neboj,bude to cizí prostředí,moc lidí a psů,nebude tak opsklé jako doma a nemusí vůbec přijít do zvěře.

Autor: Erika Doležalová | 11.01.2011 13:48
Jestli stačí lovecká upotřebitelnost, tak jsou asi lepší ty BZH, jestli nemám starý zkušební řád, tak tam stačí, aby pes obstál v disciplíně dosled (nepobarvená stopa) a vyhledání a chování u kusu.
U BZ pro jezevčíky a teriéry stačí pro LU obstát při práci na min. 12hod staré barvě a nahánění.

Autor: Josef Hanzlík | 11.01.2011 13:12
Na lesních jsem se byl podívat,následování je tam stopro,dělá se obyčejně před barvou,ale průser je,že je tam nahánění.Ta naše expertka by tam naháněla ještě druhej den.Jinak vyptal jsem se na nějaký věci Daksla,vyměnili si tel.čísla,takže při nejasnostech při výcviku je "přítel na telefonu",tož to by bylo,aby nebylo.Těší mě empatie jezevčíkářů.

Autor: Daksl Kopov | 11.01.2011 12:46
Barbare Martine!!!!!
No toto!!!:)))))
Na LZ je nejen nahánění,pokud se nepletu ale i následování.

Autor: Martin Skřivánek | 11.01.2011 11:54
vem si zkušební řády a podívej se co by zvládla,LZ jsou taky možnost.Daksle slivovici dávám na drsňáky(na pořádné psy) ne na braky! :-).pobarvená stopa bude asi jednodušší,na LZ je jen 4h stará.

Autor: Daksl Kopov | 11.01.2011 11:31
Tak to mi radši zavolej!!!723150306

Autor: Josef Hanzlík | 11.01.2011 10:07
Jo,znovu podotýkám,naprosto mi stačí pouze LUP.

Autor: Josef Hanzlík | 11.01.2011 10:05
Martine,je jí rok a půl,znovu říkám že nejsem dobrej kynolog.Kokra jsem si na podzimky udělal v pohodě,ale to je jiná povaha.Tahle potvora mi dosledy černé dělá suprově.Ona je to chyba,já vím,ale nějak jsem moc nepočítal se zkouškama,jenže hospodář s předsedou na mě tlačí a samozřejmě zákon je jasnej,takže i já bych tohle chtěl mít v pořádku.Kouknul jsem na zkušební řád pro BZH jak mi radí Daksl a asi jo!Zkusím to odložení(vidlička)a tu šlapanou stopu a uvidíme.A ještě když už otravuju,jak šlapete stopu,dřeváky,nebo spárky na hůlkách?A jestli to udělá,dám litr slivovice já!!!

Autor: Daksl Kopov | 11.01.2011 08:55
Martine,v loňském roce vybouchly moje frndulky na praseti v ohrádce.Platí zpětně ta slivovice???Adresu ti zašlu.Jsou dvě!!:))))))

Autor: Martin Skřivánek | 11.01.2011 08:00
Josefe drsňák má z 90% vše v sobě,jak říkal doktor je to král zvířat.vůbec se toho neboj,jestli to neudělá dám na to litr slivovice!!! potrénuj odložení a pak ho uvaž,dostaneš 3 to je furt v 1ceně a hotovo.máš ještě dost času.jak je starý pes? za půl roku se může uklidnit,buď uplně v klidu.

Autor: Josef Hanzlík | 10.01.2011 21:48
Tak vážení,já na ty zkoušky teda pudu,ale jestli je neudělám,tak si mě nepřejte!(Marečku,podejte mi pero).

Autor: Martin Skřivánek | 10.01.2011 21:08
furt někde v háji :-).

Autor: Daksl Kopov | 10.01.2011 17:20
To bych řekl že je!A pokud ho nechce pouštět a mít problém,tak BZH je ten lék.
Kde jsi celé dni létal Skřivánku??!)))))))))))

Autor: Martin Skřivánek | 10.01.2011 12:03
Daksle teď ani nevím jestli je na BZ nahánění.k tomu odložení.řeknu hlavní zásadu,vždy se pro psa vracej a ne přivolávej a vracej se pokaždé odjinud aby pes pochopil že i kdyby se za tebou rozběhl neví odkud se vrátíš.za daun psa nikdy nechválím.

Autor: Daksl Kopov | 10.01.2011 08:33
Ještě k tomu odložení.Po nějaké době přišívátko nedávej a budeš vidět,že to půjde i bez něj.

Autor: Antonín Straka | 09.01.2011 19:52
Díky moc Daksle, určitě to vyzkouším. Když jsem cvičil foxlíka, tak na řemenu bylo odložení v pohodě, zalehl a koukal co se děje kolem:). Ale jakmile zjistil že je na volno, začal "přemýšlet" co s dlouhou chvilí a kdeže je ten pán. A pomalu se začal plížit po mé stopě a za chvilku stál přede mnou a vrtěl proutkem:)))). Zkoušel jsem ho vždycky vrátit na místo a znova zadaunovat, ale bez výsledku. Ale jakmile byl na řemenu, tak zalehl a ani nedutal. Stalo se mi že mi u žebříku při čekané usnul - normálně začal chrápat:))), vydržel v poho dvě tři hodiny ani nezakňoural.Jinak soutěže neřeším, jen bych to chtěl zkusit nacvičit:)).Ale třeba bude drsňák jinačejší:))))

Autor: Daksl Kopov | 09.01.2011 18:12
Pro Toníka Straku a možná pro ostatní!!
To je prastará metoda jak psa přišít při odložení.Délka klacku sedí,ovšem nejde to dělat s větvičkou.Pořádný klacek který když zarazíš do země pes nesmí vytáhnout.A ten řetízek není dobrý uplně volný,jde o to,že pes má hlavu doslova přišitou a je důležité,aby nemohl hlavu zvednout.Samo sebou-neuškrtit a neznechutit.
Můžeš mít pejska co dělá vše dobře,pak tohle není třeba.Ale pokud ano-jde to.Pro šikovné ruce se dá kolík nahradit stavebním železem a na konci oko pro lepší vytažení.Jak kdo chce.
A na závěr.Nejsem soutěžák a proto si myslím,že odložení na řemeni je nejlepší.Stále budeš v první ceně,a máš jistotu.Jdeš na tutovku a pes ti foukne.Jsi nahraný.Pokud ti pujde o víc než LUP,musíš znovu.:))))

Autor: Daksl Kopov | 09.01.2011 18:03
Pro (Hn) Milana Soukupa!!!!
Tak asi takhle.Co se týká odpovědi na lovu zdar-to je všem jasné.Toto se učí již od roku 1884 p.Černý až doteď.Patří to k myslivecké mluvě a k jejímu dodržování nabádá nejen stavovská čest,ale i myslivecký řád.Když pominu že se to vyučuje na mysliveckých kurzech.Kdo tvrdí že ne,ať mi doloží jedinou literaturu kde je něco jiného než Lovu Zdar a nebo Lovu Dík či pouhé zdar.To je nemožné!!:))))))))
Co se týká zvolání HORIDÓÓÓ-ano,je to prastaré zvolání při vypuštění a pobídnutí smečky honičů.Později to převzali vůdci barvářů při nalezení barvy.Nepatří to na rozdíl od již zmíněného pozdravu či poděkování do myslivecké mluvy(nikde to nenajdeš),je to dnes už spíše pozdrav vůdců honičů,pokud ovšem vědí vůbec o co jde!!!Na mezinárodní klubové vystavě na Konopišti to při zahájení provolal rozhodčí a bohužel členové klubu nevěděli co vlastně chce.To bylo docela fópa.
Tak že koukám jako blázen,že bouchal,hnojař,masař a chodec v drahých botech s drahou flintou co nemá s ČMMJ nic společného tohle ví!!:)))))))))
Možná právě proto si Tě Milane vážím a jsem rád,že jsem Tě stejně jako ostatní zde poznal!!

Autor: Zdeněk Ondruch | 09.01.2011 12:23
Já jsem to odložení dělal napřed s řemenem, nebylo to ono, nakonec šel na tohle a to je super.Uvidíme jak oradí daksl, ale já bych s vidličkou začal hned.Z

Autor: Antonín Straka | 09.01.2011 12:11
Můžu se zeptat ohledně té vidličky - nacvičit prvně odložení na řemeni, nebo jít hned na tohle. A když pes "blbne", nevytáhne větvičku ze země? Předem moc díky za rady, s odložením jsem byl vždy na štíru. S foxlem jsme nakonec zvládli řemen, ale na volno ne. A na jaře nás čeká drsňák, tak už sháním informace :-).

Autor: Zdeněk Ondruch | 09.01.2011 11:33
Pepo,je to jednoduché, pejskovi dáš kovový stahovací obojek, který je dostatečně volný.Uřežeš asi 20 cm větvičku, přičemž na konci necháš takový prak(to proto, aby se nevyvlíkl z očka stahováku)s asi 2-3cm výsadami.Celý tento forychtunk opracuješ nožem,aby z něj netrčely větvičky, aby jsi ho lehce provlékl kroužkem a pejsek se o to nepopíchal.
No a potom jen hafáka odvedeš na místo, kde jej chceš odložit a tam tuto vidličku provlečenou stahovákem, připíchneš k zemi a zadaunuješ, pokud štěká apod., tak použiješ mezinárodní kynol.slovo.Po odložení psa odměníš a nechá proěhnout.Věz, že za krátký čas tento přípravek poitřebovat nebudeš.
předtím jsem to zkoušel po dobrém po zlém, Pavel mi to předvedl a za 3 týdny jsem pejska zadaunoavl bez přípravku.Z

Autor: Milan Soukup | 09.01.2011 06:57
Mě už to Lovu zdar/Lovu dík moc nebaví. Pavle, tak mě vysvětli, proč tak rád používáš Horidoooo :-):-), když to vzniklo z němčiny!!! (Ho-Rüd-Ho), Der Rüd = pes, liška, psovodi tím pobízeli smečku. A včil mudruj :-):-) a vymýšlaj :-):-). M

Autor: Daksl Kopov | 08.01.2011 22:19
Jestli Pepo na sraz nepřijedeš,tak začnu místo lovu zdar ,říkat lovcův dík!!!

Autor: Josef Hanzlík | 08.01.2011 19:09
Zdendo,vůbec netuším,co to znamená.Čichám v tom nějakou lumpárnu,ale víte co?Jestli bude ještě nějakej sraz,tak se zúčastním a Daksla tam vytěžim jak STB a na podzim pak budu řvát Horidóóó a Lovu dík.

Autor: Zdeněk Ondruch | 08.01.2011 18:58
Pepo,
zkoušel jsi odložení pomocí vidličky? Předvedl mi to Daksl, taky mi hafák odcházel.Dnes ho odložím bez uvázání.Pavel ti to určitě rád vysvětlí.Z

Autor: Daksl Kopov | 08.01.2011 18:27
Pokud všechno udělá a na odložení bude VEJT-máš vyhráno.LUP bude tvůj!!!!

Autor: Josef Hanzlík | 08.01.2011 18:16
Chlapi dík,musím to tedy nějak promyslet,odložení bez přivázání nepadá v úvahu a když ji přivážu,tak bude vejt jako kráva.Když ji pustím,tak jsem v čudu,páč jak chytí stopu,bude hodinu v tahu.Zkusím tedy tu šlapanou stopu(předpokládám,že ta je bez barvy) a uvidím.Z chování u kusu strach nemám.Kynologové si asi říkaj,co ten lazar chce,když necvičí,ale mě to fakt moc nebaví,tak koukám jak přijít k LUP ce nejpohodlněji.Potřebuji ji hlavně na ty dosledy,na posedu je se mnou skoro pokeždý a že je dobrá a má to v sobě,tím jsem si stoprocentně jistej.Jo takhle TRAP,to je moje!

Autor: Daksl Kopov | 08.01.2011 18:04
Nezapoměl jsi Martine na nahánění??

Autor: Martin Skřivánek | 08.01.2011 17:24
já bych radil BZ pro malá plemena,vodění na řemeni,odložení,pobarvená stopa. odložení se může udělat na řemeni.dá se říct že každý drsňák s dobrýma vlohama to udělá.nic hrozného to není.

Autor: Daksl Kopov | 08.01.2011 12:48
Tož to Pepo můj názor!!!!
Pokud chceš tak jdi na BZH.Ty bys mohl zvládnout a hlavně nemusíš psa vůbec pouštět.Pouze na chování u kusu a to je jednoduché.Ovšem musíš hlavně udělat stopu.Ta je šlapaná.Pokud tu neuděláš,nemůžeš dostat ani LUP pro dosled..(Myslím tím,že bys třeba neudělal odložení),ale stopu ano,dostaneš LUP.
Chápeš??

Autor: Josef Hanzlík | 08.01.2011 11:47
Pavle(Daksle),jakožto "dominantního účastníka tohoto fora"Tě prosím o radu.Z lenosti mé osobě vlastní to nebudu nikde pracně vyhledávat,ale zeptám se rovnou Tebe(Nebo každého,kdo tomu rozumí).Jaké disciplíny musím absolvovat s drsňačkou,aby byla LUP pro dosled postřelené zvěře spárkaté.Byl jsem se vloni podívat na lesních zkouškách malých plemen a tam jsem se o možnosti získání této upotřebitelnosti dozvěděl.Mělo by se to dát získat bez honění nějakých bodů a jen absolvováním jen některých disciplín.Nejsem zarytej kynolog,nikdy nebudu chovat,ani se psem nijak soutěžit,ale psa budu mít vždy,pokud mi to podmínky dovolí a taky ve sdružení je nutno takovýho LUPA mít.

Autor: Daksl Kopov | 06.01.2011 19:04
Jo výstavní kondice je něco strašného.Náš labrador je vymakaný až běda.Ovšem dostal dobrou.Nebyl to vepř a když jsem viděl ty echt golt-plakal bych.Proto mám pejsky pro sebe,pro práci a pro potěchu a nechovám na nich.Brzo bych asi s mojí povahou nosil nějakého dementa na výstavě v zubech!!!Co se baseta týká-to býval úžasný pes.Jejich volný hlas,pomalejší ale o to důslednější práce a když začal hrát....To bylo úžasné.Ovšem módní pes a chovatelky a to vesměs a hlavně množitelky ho totálně zníčily.Když je vidím na výstavě,rád bych chodil s jednou drahou botou na noze,pokud bych věděl že druhá vězí pevně v její prdeli!!!
A propo Radku!!!!!!Pokus se zarazit sprostá slova.Rád je používám nejen já !!!A to bych neměl ani ani ostatní!!!
Je spousta psů,co množitelé uplně zmařili.Kokr,úžasný slidič,labrador,neúnavný přinašeč ale dnes bohužel musí sebou mít kapačku,irský teriér,foxteriér,velš,i ten bígl,jezevčík,baset no to je hrůza.Ovšem viděl jsem na jedné naháňce makat smečku velkých wendésáků a musím říct-klobouk dolu.Asi jsem to napsal špatně.Velký wendéský baset.Vypadá jak Falko-to je ten pohádkový pes,ale práce supr.Jen na mě nejsou až tak úplně kontaktní.To já když pejsci u prasátka ztichnou,vím že drží.Jednou na to doplatíme-vím.Ale přesto všechno mám radši kontaktnější pejsky.Pevným doléháním s tlupou hnou.Ovšem také dochází častěji k úrazům.Na obhajobu musím říct,že na velké prase si netroufnou.Dostali již nařezáno a jsou opatrné.Jenže!! Co se týká zamlčení dědičných nemocí!!Je třeba nemlčet.I ta epilepsie je dědičná a né ten poradce a ani ten lump chovatel nad tím pejskem nestojí a když pak odchází tak nemají zýamlžené oči.Už jen z toho důvodu se braňme.Jsou to kamarádi kteří nás provází jen bohužel pár let,ale jsou nám plně oddáni,nehádají se,jsou věrní a bezmezně nás milují,pokud ty mu oplácíš stejnou měrou.Snažme se tedy o to,když už odchod kamaráda musí býa to počítám stářím,ať je to důstojnéA né ať máme nemocného pejska který je nám bohužél uplně k ničemu.

Autor: Jarda Rout | 06.01.2011 18:21
Taky jsem míval basety, vlastně ještě mám jednoho 11 letého na dožití... Na tomhle plemeni je velice je velice dobře vidět, co se stane, když se začne ze psa dělat společenské plemeno.. vždycky si připomenu jak kdysi vypadali, když dávají Tři oříšky pro Popelku, tam štve tu lišku smečka basetů, krásný psi...na rozdíl od těch dnešních 40 kilových chudáků... ještě ve starém atlasu plemen psůbylo uvedeno, že baset máí mít max. 26 kilo... já když jsem přiišel na výstavu v roce 1997 s 30 kilovým vysportovaným, tak mi řekli, že je moc hubený, že není ve výstavní kondici... A to všechno souvisí s jejich zdravotními problémy... a to, že hodně chovatelů například epilepsii zatají, to je taky fakt. Sám mám doma epileptika, kopova, takže vím , o čem je řeč... teď dávám každý den ráno a večer prášky a zatím dobrý i na naháňky chodím bez prblémů.

Autor: Daksl Kopov | 06.01.2011 15:19
Františku,to je smutný příběh.Jsi ty a pejsci ochuzeni o to nejkrásnější v kynologii.Ovšem kdo za tohle může??Nedávno jsem zjistil,že u jednoho chovatele je nejméně na dvou a o nich já vím zjištěn kryptochismus.Je jasně prokázáno,že je to dědičné.Na mou otázku zda již nahlásil ten problém odpověděl že pes nebude krýt.Ovšem jeho fena ano.No dobrých deset tisíc za každé štěně.Ale že je to i u feny nechce slyšet.Jsem zvědav,jak se k tomu postaví klub.Poradce chovu už o tom ví,ale asi dělá mrtvého brouka.On totiž není řadový člen.Stajně jako epilepsie je dědičná.Měl jsem jednu fenku.Ve třech letech byla hotová,tedy BZmp,KZH,výborná exteriérově.Začala konečně dělat a to ož po KZH kdy udělala oplůtek,ovšem černou v přírodě nemusela.Postupem jí začala chutnat,jenže pak jí puklo srdce a bylo po všem.Druhá fena ze stejného chovu také nemocná a třetí také zašla.Ptal jsem se na zodpovědných místech zda se o tom ví a bylo mi řečeno že ano a že bude mít vrh naposled protože je stará.No to je hnus!!Tak pak si vem od někoho štěně a užívej si radosti.

Autor: Josef Hanzlík | 06.01.2011 01:06
Míval jsem Bassetku,milionovej pes,až na to,že když jsem s ní tři dny nešel ven,tak šla sama.U ní se epilepsie projevila ve čtyřech letech po štěňatech.Nejsem měkoň,ale při a po tom záchvatu mi jí bylo vždycky ukrutně líto.Takže po prvním záchvatu na naháňce pro nás společné hony skončily.

Autor: Vrba Frantisek | 06.01.2011 00:52
Pavle.Jsem rád,že Tvá smečka tak dobře pracuje.U mně to je letos na dvě věci... Starší braka má 12 roků,a už chodí pomalu hůř než já. Mladší v Srpnu prodělala záchvat epilepsije ktery se ještě do konce roku dvakrát opoakoval, sice mnohem lehčí ale Asta je dost oslabená tak jenom jedna nátlačka,a střídavě tlak a štont.

Autor: Jarda Rout | 05.01.2011 17:52
Ten NKO není můj, ale tenhle mladý hafan a jeho otec plně naplňují představu o všestranném ohaři. Umí všechno... drobnou, lišku a rádi i prasata a vysokou a pohyb a "dostřel" umí přizpůsobit podle lovené zvěře :)

Autor: Martin Skřivánek | 03.01.2011 22:21
Jardo to teda jo :-).jinak mně osobně ohař na naháňce vadí,nikdy neberu a dráťáci jsou žiletky co by se rádi pasovali i s prasetem,takový větší jagoš.předpokládám že kraťas myslíš NKO.

Autor: Jarda Rout | 03.01.2011 21:19
...ale chce Martine, hlavně od konce října do poloviny prosince, to je nabídek, že bych ty svý dva černý Slováky musel rozkrájet :) Měl bych to zaklepat, ale šlapali vcelku dobře... jedna z dobrých akcí byla, když asi po hodině boje společně s mladým kraťasem strhli laň postřelenou na zadní běh pod kotníkem.... to je potom večer na co pít :)

Autor: Martin Skřivánek | 31.12.2010 08:56
sleduju že honce se psem nikdo nechce :-).

Autor: Milan Jirmann | 30.12.2010 16:55
Přátelé myslivci, přeji vám všem i vašim rodinám do nadcházejícího roku hodně zdraví, pohody a spokojenosti a vám při provozování našeho ušlechtilého koníčka hodně krásných zážitků v přírodě a lovu zdar. Milan

Autor: Václav Sládek | 30.12.2010 16:52
Můj dareba má pěknej vohoz od Zubíčka.Zelený refleksní jako maj policajti přes calá záda.Je barvou srsti trochu střiženej blůtajn.Dřív si ho pletli s liškou nobo seletem ba i se zajícem.Teď ho pozná každý no nesmí být poloslepej.Je to kočkopes.

Autor: Erika Doležalová | 30.12.2010 09:44
Martine, náhodou, to už jo :-) A když je otrimovaná, je to ještě o trochu lepší. Ale jen o trochu :-)

Autor: Martin Skřivánek | 30.12.2010 09:13
Eri ani v druhých vteřinách :-).

Autor: Tonda Urban | 30.12.2010 09:09
Psa bych bez reflexního obojku nepustil.Je na něm telefonní číslo a pes je lépe vidět.První pouštím starou fenu a potom mlaďase.Psa až posledního je trochu kontaktní.Práci mladších psů jsem ověřil na zkouškách ostrosti na divočáka (na ostro) u sousedů. Jen ty divočáci jsou rok od roku tvrdší.Viděl jsem pěknou práci gaskoňského honiče, ten jeho hlas to je něco nezapomenutelného. T

Autor: Erika Doležalová | 30.12.2010 07:55
Milane, taky jsem letos táhla kočkofenu v ruce, bordel až po kolena, větve keřů jak růže v Šípkový Růžence a že prý nepůjde.. No přece ji tam nenechám.. :-) Takže v jedné ruce flintu, v druhé psa, jeden krok, druhý a vyskočil zajíc.. Joo, když se daří, tak se daří. Loni jsem ji nechala doma, protože nebyl sníh a ten lesík nikdo neudržuje, takže husté vysoké ostružiní že jsme měli všichni co dělat, abysme vůbec jakž takž plynule šli, každou chvíli se trní chytlo za kalhoty nebo ve šlahounech zůstala zamotaná noha.. A v tomhle neřádu jsem postřehla pohyb.. Ukazuju tam mýmu chlapovi, že tam něco je, pak jsem tam šlápla a ona liška! Poslal za ní jednu ránu a volá na kolegu, který šel spořádaně po uklizené cestě, že jde liška.. "Už proběhla" byla odpověď.. Nedalo mu to a šel se podívat na místo, kam střílel a on tam ležel pěkně vybarvený a silný lišák.. Takže tam byly kmotry dvě (letos žádná).
Reflex obojek dávám feně taky (a ikdyž není vyloženě zdrhací, tel.číslo je jistota "co kdyby") hlavně proto, aby mi ji nějaký horlivý postarší kolega nezmázl, jelikož když z nějakého roští vystrčí tu svou voříškovsky střapatou hnědou hlavu, v prvních vteřinách jako pes moc nevypadá..

Autor: Milan Soukup | 29.12.2010 22:32
Martine, já bych to všem doporučoval aspoň jednou vyzkoušet:-), nejlepší je to teď, když snížek ze smrčků padá za krk a za límec a musíš se tím prodrat :-). Dal bych to jako součást kurzu uchazečů o první LL :-). Jinak jsem zažil i situace, kdy nezbývá než hodit psa na ramena a zkusit se přes tu paseku nějak dostat. Ti, co stávají jen na štontu, těžko pochopí. MS

Autor: Jaroslav Miňha | 29.12.2010 18:11
No jo no, všem pejsci makají a ta moje můra začala být vyčůraná až hrůza. Hluboký sníh? Žádný problém, páníček to prošlápne, za ním se jde líp! Mám vítr proti a v trninách nic není? Proč bych se já starší dáma namáhala, vždyť až tam něco bude, poznám to na rozdíl od těch s reflexníma vestama bez problémů, přeci se nebudu honit zbytečně. Slíznu smetanu, na rozdíl od těch nevybouřenejch a nevylítanejch mladíků si to svoje prasátko najdu a vyženu, ani se při tom nenadřu. Zkušenost je k nezaplacení. A že se páníček zlobí, že namakám? Nechte ho být ať si hraje s tou svojí špuntovkou a ne…....plete se mi do toho mýho. Stejně ví prd! Všechny zdraví hl. foxteriérka Lada.

Autor: Daksl Kopov | 29.12.2010 15:36
Moji pejsci mají číslo na reflexním obojku který je velice důležitý.Minimálně jednou,ale většínou vícekrát drží postřelené prase,samozřejmě menších rozměrů a to tak do třiceti kg,na větší si netroufnou,to se snaží stavět.Když holky začnou hrát,to je neskutečný adrenalin.Poznám když každá staví černou zvlášť,když jsou spolu a nebo je tam psíků víc.Na patnácti naháňkách jsem měl možnost se zůčastnit úlovku na výřadech s počtem víc jak 250ks černé zvěře.Na naháňkách zásadně nelovím,jsem přesvědčen,že to patří těm na štontech.Moje zásada je-jsme všichni na stejné lodi.Jen někdo nahoře tancuje valčík a já holt přikládám do kotle.Ale přátelé-ta loď jede.Své pejsky bych v případě ohrožení bránil.Ale jinak zbraň nepoužiji.Pokud bych byl lečový bouchal,měl bych jich kolem čtyřiceti.Neustále hlídám koplegy a jsem zhnusen,když mám vedle sebe ticháče a hlavně lovce.Ale o tom až na jiném vláknu.

Autor: Martin Skřivánek | 29.12.2010 13:19
Václave přesně tak :-).myslím že to tady pěkně šlape.nedávno jsem si četl na Loveckém fóru o cz 550,někdo tam vzpomenul ZKK a hned napomenutí.takové přísné se držení témata je protivné.

Autor: Václav Sládek | 29.12.2010 13:12
Martine do ostružiní bych je poslal aby věděli jak to v leči také bývá.

Autor: Martin Skřivánek | 29.12.2010 13:01
ahoj Daksle,já jsem si letos honů ani naháňek moc neužil.na drobnou jsem byl jen na pěti s dráťandou,první hony průměr a od třetího zase výborná.na naháňce jsem byl na jedné na štontu bez psa ,jinak u nás dvě.drsňačka bude mít 7let zkušená,poznám kdy hlásí prase,nechodí už daleko,výborná na dosledy.teď mám doma na cvičení jejího syna a to je raubíř,ten chodí daleko ale už se vrací.po první naháňce se našel čtvrtý den 20km daleko :-).na naháňky dávám psům reflexní obojek s tel číslem.moje fena to nepotřebuje ale hlavně ten mladý čert.kdyby jste někdo chtěl přijel bych k Vám na naháňku bez flinty do tlaku,samo že zadarmo,jen potrénovat mladého.Milane a taky by nebylo na škodu kdyby někdy ti panáci ze štontů šli do leče a prodírali se tam maliním ať si toho trochu váží.

Autor: Daksl Kopov | 29.12.2010 12:56
Milan viděl moje zozhořčení.A to jsem na vše upozorňoval na nástupu.Klidně uděláme takové jakési školení na srazu.
Je nadherné pracovat s lidma na lovu jako M.Soukup.Dik kamaráde!

Autor: Milan Soukup | 29.12.2010 11:39
Většinou chodím se psem do tlaku a dovolím si poznámku v tom smyslu, že ne vždy střelci stojící na štontech rozumí práci psů v leči. Po roce jsem stál na štontu já a měl jsem možnost v druhé leči pozorovat práci těch "Dakslovej čoklů" :-), tak by to mělo být :-) a pořádek musí byt:-). Jenže problém je asi v tom, že řada lidí, co psa nemají a neměli, nejsou schopni poznat, co ten pes hlásí a co to znamená pro něj. Možná by nebylo na škodu seswumírovat určité školeníčko o tom, co lze od pejsků v leči očekávat a jak se v tomto případě chovat, jen námět do diskuze, zarytí pejskaři se asi vyjádří lépe :-). MS

Autor: Erika Doležalová | 29.12.2010 11:09
Teď máme tříměsíční jagošku, tak se už těším na příští rok, to snad těch naháněk odchodíme víc :-)

Autor: Erika Doležalová | 29.12.2010 11:08
Na jedné naháňce jsme byli bez našich psů, 95% byli jagové a vážně super práce, žádné zdrhání, občas některý vyběhl z leče na cestu, kolem střelců si nadběhl příjemnějším terénem a pak se zase spořádaně vrátil tam kam má, žádné přebíhání do vedlejšího lesa.. Akorát před koncem první leče se ozývalo chrčení, vrčení.. mysleli jsme že pes visí na praseti a oni viseli dva jagové na sobě :-)
Bordinu jsem letos vzala na dva naše "malé" hony na zajíce, překvapila mě, čekala jsem že bude bláznit po psech (proto chyběla na té naháňce, je to potvora drzá) a byla skvělá, hledala do 30-40ti metrů (oba hony byly v "lesním bordelu" - keře, houšťáky, ostružiní), když padla rána někde jinde tak se tam nehnala, akorát když někdo blízko nás střelil zajíce, musel s ním rychle nad hlavu, jinak se na něj pověsila a "nedám!" No jo, teriér :-)

Autor: Daksl Kopov | 29.12.2010 10:17
Tak jsem se vrátil včera večer a dovršil jsem u naháňky číslo patnáct.Taky musím někdy do práce.Dá se říct,že se začínají někde zajímat konečně o spolehlivé pejsky a že si začínají ale jen tak polehounku psářů vážit.Zatím to hodně kazí opět peníze,neboť je docela dost Profi smeček kteří se nechají najímat za dost slušné peníze,ovšem práce psů nestojí za nic.Byl jsem toho svědkem a nejsem sám.Ovšem do leče nikdo z těch co jim platí nevidí a vesměs vše odpracují pejsci ňoumů kteří tam jdou zadarmo.Včera jsem poslouchal vyprávění jednoho z nich,že i vůl pozná když pes štěká u mrtvého prasete!!!
Šel jsem do kolen.Pak se s jiným měl tu čest jedné naháňky.Psíky měl dva a ani jeden se od něj nehnul.Ovšem dvojku měl v kapse,cesťák,stravu a ubytování též.Kynologii zdar.
Tak až se tihle lumpové odbourají,začnou klucí přemýšlet o tom koho pozvat,počkají pokud v leči pes hlásí a drží či staví kus a nebo růdl,celkově se počká na pejsky kteří ženou a trvá déle než se vrátí a možná že až budou psáři hrát v leči prim a leč povedou a ještě -až bude skladba psů složená podle nich(myslím na delší hledání a hledání pod zbraní) a to v případě že honiči jdou za zvěří a psář je tam na spoustu kotlíků a houšťáků sám-tak pak to budou supr natláčky,nadháňky,naháňky a naháňky se slíděním.Horidóóó

Autor: Václav Sládek | 28.12.2010 13:01
Byl jsem jen na dvou naháňkách.Pejsci šlapou dobře horší je to s páníčkem.Jezevčíka do sněhu neberu má dvanáct let.Na první naháňce bordík vyhnal dvě menší prasata a velkého kňoura.Na druhé naháňce se střelil jeden kus černé.To snad byl jedíný kus v leči podle honců co sledovali jeho stopu.

Autor: Radek Chadim | 27.12.2010 22:25
Tak já zatím zkouším, jak to funguje :-), protože York je můj první pes (BRT). Na první letošní naháňce pouze o jedné leči zahnal divočáky k sousedům a vrátil se za 40 minut - naštěstí se jinam nešlo, tak to nevadilo. Na druhé naháňce ho po druhé leči našli lidé, co pracovali v lese, a přesvědčeni, že se ztratil, dali ho do auta a pustili ho až po 4 leči :-). Takže začátky byli rozpačité. Ale pak na dalších naháňkách už pracoval celkem pěkně, já ho viděl v akci jen když hlasitě hnal zajíce, u živého a zdravého divočáka ne. Ale právě největší radost mám, že se vrací, a když dlouho nejde, tak buď je u nějakého uloveného kusu nebo ho někdo odchytil :-).

Autor: Daksl Kopov | 27.12.2010 22:17
O tom návratu je to jasné.Ovšem důsledný pes má holt pech,když zvěř kterou žene lovec pokud je to možné neuloví.To pak jdou a jdou.Ale vždy se vrátí.Pokud jich vypustím pět,vždy je nějaká šance,že domu nepojedu sám.:))))
Ovšem je dobré mít nějakého kolegu co má pejska který pracuje na kratší vzdálenost.Čekat na návrat je složité,většinou se jde dál a některé kotlíky se neproženou a úspěch je menší.

Autor: Radek Chadim | 27.12.2010 21:07
Já jsem vždycky rád, když se mi York vrátí :-), to je nejdůležitější, co tam provádí za alotrie to už je vedlejší.

Autor: Daksl Kopov | 27.12.2010 19:37
Napište kolik jich zvládnete,kolik prasátek celkem uloveno a jak Vám ty Vaše potvůrky dělají.