Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Duralyt 3-12x50(s červeným bodem)



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: M.Bergman | 19.07.2012 10:43
To: kolega Novák - možná máte pravdu, pokud by se jednalo o běžné spotřební VTL, ale to na kovy s vrstvou laku nebo eloxu není moc účinné. Proto "kovovýroba a kovoopravny" na lepení kov-kov používají lepidla, která pracují na bázi vzájemného naleptání spojovaných vrstev, kdy pak spoj má pevnost rovnou nejméně tomu méně pevnému ze spojovaných kovů. Rozebrat takový spoj bez poškození je vyloučeno. Souhlasím však s Honzou Slavětínským, že pokud si necháte u puškaře montáž vyrobit, pak použití lepidla většinou nehrozí, to by si puškař svoji práci shodil.
U silných ráží má puškohled při nekvalitní montáži většinou tendenci sjíždět dopředu. Proto je lépe při vlastním namontování použít vymezovací objímku mezi tělesem okuláru a zadní objímkou montáže. Kolega na kulovnici v ráži 300WM, kdy dříve u něj docházelo po cca 20 výstřelech k posouvání puškohledu, pak přímo těleso okuláru opřel o objímku montáže a na okulár (byl pak byl daleko od oka) použil pryžový nástavec, a funguje tak už pátý rok a bez problému. M.B.

Autor: Martin Novák | 18.07.2012 14:05
Chlapi,až budete někdo sundavat montáž přilepenou vteřiňákem,tak ji stačí nahřát zapalovačem a jde to dolu samo.Ještě jednou nahřát sundanou montáž a natavené lepidlo rychle setřít vatou,nebo hadříkem a je to jak nové.

Autor: Jan Slavětínský | 18.07.2012 13:46
Chlapi, on je problém v tom, že těžký velký variabel, který má 700g a je na tuhé ráži a v kroužcích širokých 15-17 mm , tak ranami prostě utíká. Je to dané tou hybností vzhledem k jeho váze a štosou při ráně. U většiny co jsem viděl, to právě každý dorve přes imbusy, ve kterých má větší sílu než u šroubků s drážkou pro šroubovák až se kolikrát deformuje tubus puškohledu.Někdy až dokonce lezou špony u kroužků, jak puškohled popojíždí.. Další věc je, že dorvaný kroužek v blízkosti rektifikace, ovlivňuje chod a správnou funkci klikání. Potom puškohled při nastřelování nechodí nebo skáče zásah po ix klikách.
Holt montáž udělaná od puškaře přesně na míru optiky , se širšími kroužky, přesně prostruženými a s jinou přesnější svírací mezerou, tak ta sedí,nehne se, šroubky se nepovolují atd. Určitě se vyplatí investovat do jedné pořádně udělané montáže, která člověku slouží na věky,než koupit a zkoušet několik typů seriově dělaných montáží, různých odlitků atd.,které končí pod ponkem. Potom sečtené investice by daly možná za dvě pořádné... Lovu

Autor: M.Bergman | 18.07.2012 12:56
Právě pro zkušenosti, co uvádí kolega Ondruch tak už déle než desítku let často rozmlouvám kolegům jeich úmysl - nechat si namontovat novou optiku včetně nastřelení u kteréhokoliv puškaře. Totiž to, co je níže popsáno (lepení objímek a imbusových šroubků montáže) dělá většina puškařů. Pokud pak potřebujete např. vyměnit montáž nebo puškohled reklamovat, nemáte šanci. Viděl jsem už také lepidlo v rybinách násuvné montáže !!!
Jsem přesvědčen, že osadit násuvnou montáž včetně uchycení puškohledu zvládne každý myslivec. Kdo si nevěří s utahováním imbusů, není problém si (v každé autodílně) vypůjčit momentový klíč. A nastřelování s pomocí stolice (někomu vyhoví i starý velký svěrák) není taky žádná věda a postačí k tomu jen tři náboje. Příspěvek je trochu OT za což se omlouvám, ale tento problém se mezi myslivci řeší stále. Ing.M.B.

Autor: Rogam | 18.07.2012 10:33
To Fesoj

To my znalí přeci víme..., ale i tak rád čtu tok jeho "myšlenek" :)

Autor: Zdeněk Ondruch | 18.07.2012 09:14
Chvíli tady tiše sleduji plamennou diskuzi pána M.M., údajného majitele firmy FAO Olomouc. Asi před 4 lety jsem měl tu čest sundávat puškohled Meopta 3-12*50RD se Zetky 7*57. Tento puškohled byl "odborně" namontován výše jmenovanou firmou. Ač se jedná o ráž průměrného výkonu a puškohled má ocelový tubus, puškohled byl s abnormálními protlačeními po montáži a vrchol všeho bylo přilepení kroužků vteřinovým lepidlem.Puškohled jsme tedy sundávali s protlaky, jako by po něm přejelo T34 a bez laku. Z mého pohledu naprosto zničená optika, kde jsme byli nuceni vyměnit celý tubus.Tehdy jsem si vzpoměl na jednoho profesora co nás učil matematiku: " urvat ručičky a naliskat jima přes celou hubu, tomu, kdo to udělal"...Lovu Lesu Z

Autor: Fesoj | 17.07.2012 21:35
To Petr Havlín a Rogam

Rozhodně nepochybuji o tom, že Milda toho dost zná a dost zažil, jeho příspěvky zejména co se týče lovů v Africe na Loveckém fóru byly velice zajímavé - ovšem jeho styl, pohrdání lidmi, kteří na tom jsou zejména po finanční stánce řádově hůř než on a pár dalších věcí, které ne každý dokáže zkousnout, bylo důvodem jeho trvalého "vybánování" z Loveckého fóra. Ono nejde jen o to, CO člověk napíše, ale taky JAK.

Autor: Rogam | 16.07.2012 23:24
To Petr Havlín

No, mne náhodou názory Mildy (M.M.) kupříkladu zajímají. Málo kdo toho v daném oboru ví, jako on.

Autor: Václav Sládek | 15.07.2012 16:25
Vono jeto taky otom za jakou dobu vydělá němec 75éček oproti "lakotnýmu"čechovi.

Autor: Krejčí Karel | 12.07.2012 15:20
Mám zeleně průhledné BUSCHWACKER za 300

Autor: Petr Havlín | 12.07.2012 12:22
Vážený pane M.M.
vůbec se mi nelíbí váš tón,kterým oslovujete diskutující na tomto vlákně.
Cituji:Prostředí dnešní doby je myslím dobré v tom, že nám přineslo internet, v němž i obyčejní, ničím vynikající, většinou v oboru nevzdělaní lidé, mohou si vcelku neškodně založit avatar, elektronickou identitu, a žít si v „eteru“ přelud vysněného života v pozici neomylného „všeználka“.
Bohužel jste předvedl přesně takové chování a nadto ještě pěknou aroganci.
Pokud nemáte dost slušnosti vystoupit z anonimity svého nicku a věcně bez ironie diskutovat,pak si své jinak asi dobré a ověřené informace nechte pro sebe.
Pěkný den
Petr Havlín

Autor: Jan Slavětínský | 12.07.2012 10:38
Ty krytky Butler creek se za poslední 2 roky zvedly z 250 kč na 390 (i 410 kč),jak kde a jak u koho. Je faktem, že výrobní cena té krytky je pár korun,ale holt si někdo trochu víc mastí kapsu. Jinak ty krytky používám a je to dobrá věc. Vydrží mi i řadu let.

Autor: červenka emil | 12.07.2012 08:11
Pane M.M.Cena kousku plastu výrobní hodnoty několika Kč 390 Kč je podle mě poněkud nadsazená.Jsem jen ddůchodce s sotva průměrným důchodem.

Autor: M.M. | 11.07.2012 23:53
pane Červenko Emile, nechápu co Vás překvapilo na ceně krytky na objektiv puškohledu = 390,- Kč ? Je to zatraceně málo že ? Takový swarovski dodává nádherné duralové krytky na objektiv svých puškohledů, jmenuje se to : schussdeckel. Šroubují se přímo do závitu puškohledu před objektiv, vypadají báječně a fungují perfektně. Stojí jenom 75,- EUR. A všichni v Evropě si pochvalují, že je to vlídná cena za tak precizní výrobek. Český člověk je lakota a tak si vymyslel echt české šúsdekly. Plastová víčka z kávy Tschibo/jacobs a podobně a ty natlačí na objektiv a je spokojený jak vyzrál na ty vydřiduchy.

Autor: M.M. | 11.07.2012 23:46
Vážený pane Hrubý,

Prostředí dnešní doby je myslím dobré v tom, že nám přineslo internet, v němž i obyčejní, ničím vynikající, většinou v oboru nevzdělaní lidé, mohou si vcelku neškodně založit avatar, elektronickou identitu, a žít si v „eteru“ přelud vysněného života v pozici neomylného „všeználka“. Své „vědomosti“ zhusta čerpají, jak jinak, než zase z internetu, obvykle českého. Pokud své vyčtené „zaručené vědomosti a pravdy“ násilně nevnucují okolí k uvěření, není to zas takové neštěstí. Pokud jsou schopní akceptovat realitu a přijmout fakta, pak je to přímo výborné. Zkusme proto malý test . Na téma Zeiss- Duralyt jste tady VY napsal - cituji: ………. Používají se do něj skla přímo ze sklárny ve WETZLARU ………………….. Věřte-nevěřte, na realitě to stejně nic nezmění , že pravda je taková. Firma ZEISS žádnou sklárnu nemá. OPTICKÉ SKLO , pro všechny evropské ( nejen evropské ) výrobce solidní finální optiky, tedy i firmy: ZEISS / Swarovski / Meopta/ Docter, etc.etc.etc. vyrábí a dodává výhradně německý koncern = SCHOTT,A.G. Hattenbergstrasse 10 , 55122, Mainz , Deutschland . ( www.schott.com ) Toto Optické sklo je v různých kvalitách a třídách i cenách. Dnes módní Fluoridové sklo ( marketingové označení HD/ ED/ ED-PRO/ a podobně) nemá jiný praktický smysl, než ostrý obraz i na okrajích čoček optiky. Dokonce neexistuje žádná exaktní mezinárodní norma co to vlastně je to HD/ED a podobně . Nikdy se renomovaní výrobci finální optiky neshodli na tom, jaké parametry musí optické sklo mít pro označení HD/ED a.j. , při jaké vlnové délce či intenzitě světla mají měřit transmisi, o počtu fluoridových čoček v přístroji nemluvě. ( Z obavy, aby to nebylo chápáno jako nedovolená reklama neuvádím odkaz na web. kde je tato problematika podrobněji vysvětlovaná) Ale to už jsme mimo téma „Lidový Zeiss-Duralyt“ . V dnešní době koncernů a holdingů je kooperace naprosto běžná. Například přerovská MEOPTA vyráběla = na CNC strojích těla puškohledů ZEISS Duralyt, dnes produkuje=vyrábí těla puškohledů řady ZEISS - Conquest . Kdo nevěří ať tam běží, mají jich tam plné palety . Je to normální stav. Kdyby je nevyráběla Meopta, udělal by to někdo jiný, takže je ekonomicky prozřetelné, aby si taky něco přivydělali na finálu od konkurence. Naopak v Meoptě používají k výrobě finální optiky mimo jiné měřící přístroje od fy. ZEISS. Meopta je vynikající i v oblasti povlakování a broušení čoček . Je fakt zajímavé projít si celou výrobu jak v Meoptě Přerov, tak i v Absamu u fy. Swarovski. Taky poučné, aby i laik pochopil, že - kvalitativní řady - optiky nelze srovnávat . Lidový Zeiss-Duralyt opravdu není nejvyšší řada Victory ! Proto je tak levný. Špičkový ZEISS- Victory se dá srovnávat až se základní řadou Swarovski – Z4 . Nebo i s novým Meostarem R1r . Nade všemi pak vyčnívá bezkonkurenční řada Swarovski Z6i . U binokulárů zase nemá konkurenci Swarovski EL- RANGE . Nikdo jiný nevyrábí takový typ přístroje . Pravda, ne každý, v česku pak zejména , si může dovolit koupit špičkový přístroj nejvyšší třídy. Na co taky, když má standartní – konfekční zbraň a loví na pár hektarech stále to samé bez reálného výhledu na zásadní změnu situace. Tímto jsem chtěl říct, že nový MEOSTAR z Meopta Přerov ( mimochodem některé jeho prvky jsou v licenci Zeiss ) je dle mého názoru jako celek lepší volba než Duralyt. Je bytelnější konstrukce a lepšího provedení, vyrábí se i se šínou, což Duralyt nemá, jeho objektiv : 56 je při stejném průměru tubusu výkonnější než objektiv 50 u Duralytu. A Optické sklo má stejné kvalitativní třídy jako lidový Duralyt. Povrchová úprava optického skla, jakož i vrstvy povlakované jsou minimálně stejné kvality, ale spíše lepší. Záruka = 30.roků je další argument, stejně jako dostupnost servisu . A je levnější.

Autor: červenka emil | 11.07.2012 16:29
Dnes jsem si byl koupit sklapovací krytku na puškohled (na objektiv),docela mě překvapila cena 390 Kč za kousek plastu,Řehák v Č.Třebové.Zajímalo bymě jaké ceny jsou ve vašem okolí.

Autor: Rogam | 15.06.2012 10:47
Je, sice nesdílím všechny jeho názory, ale o lečems má Milda přehled.

Autor: ferda | 04.04.2012 11:19
M.M. nie si Ty Myslivec Milda, čo má FAO Olomouc?

Autor: M.M. | 04.04.2012 00:30
Vážení kolegové. Zbraně, střelkivo, optika mně živí pár desítek let. Za tu dobu mi prošlo a stále prochází rukama množství různých výrobků, různé kvality. Měl jsem možnost srovnávat a nastřelovat nejeden Duralyt a nejeden nový Meostar. Troufám si tvrdit, že Meostar je robustnější, lépe vyrobený, vidí reálněji ( Duralyt vám ve dne ukáže sytější barvy než vidíte očima což je problém právě ve tmě ). Taky otázka délky záruky je výrazně příznivější pro nový model Meostar. Když už bych musel volit mezi těmito dvěma, Meostar vychází líp. Kdo už si koupil Duralyt, ten bude samozřejmě oponovat.

Autor: M.Bergman | 31.03.2012 16:17
Krátce ho má jeden z našich členů. Ostatní kolegy právě moc zajímalo srovnání se stejným Meostarem. Rezultát na optický výkon u mladších a ještě dobře vidících členů vyšel silně ve prospěch Zeissu, ti starší velký rozdíl ve dne neviděli, v noci však i dle nich byl Zeiss lepší. Já osobně po letmém večerním nahlédnutí do obou bych hodnotil ve prospěch Zeissu nepatrně vyšší světelnost, ale výrazně vyšší ostrost obrazu, zřejmě v důsledku vícevrstvého povlaku skla, který odfiltrovává stínové vjemy. Dále pak dle mého názoru má Zeiss menší a pro náhled příjemnější světelný bod a bezchybně chodící záskokovou mechaniku točítek. Na druhé straně mám ale pochybnosti o výdrži velmi tenkého duralového tubusu Zeisse při tvrdším nárazu. Dle mých zkušeností však mezi tímto typem a kteroukoliv z vyšších řad Zeissu je opravdu velmi velký rozdíl. Osobně bych výkonem řadu Duralyt 3*12/50 přirovnal k Nikonu Monarch 2. Je však rozdíl hodnotit jen srovnání pohledem po okolí a při reálné střelbě. M.B.

Autor: Pavel Hrubý | 31.03.2012 15:00
Nevím,kde to pořád berete,ale Duralyt není vyráběn v Maďarsku!Vyrábí se v Wetzlar-D.To asi nebude Maďarsko.Že by byl horší,než Meostar,o tom silně pochybuji.Používají se do něj skla přímo ze sklárny ve Wetzlaru a také z Maďarska,kde Zeiss má svou sklárnu.Kompletuje se pouze v Německu!Opticky jsou si velmi podobný s Meostarem,žádný velký rozdíl tam není.Každý má jiné oči a vyhovuje mu něco jiného,pro někoho bude gut,pro druhého nikoliv.Já jsem s ním max spokojen.Zkuste napsat na adresu testpuskohledu,či si dokonce zajet osobně puškohled vyzkoušet ve dne i v noci.Pak sem můžete psát,že je to šunt.Srovnávat ho s vrcholnou řadou vicory,je alespoň pro mne úsměvné.Přeji šťastný výběr.Myslivosti Zdar

Autor: Erika Doležalová | 31.03.2012 14:56
Osobní zkušenost nemám, ale slyšela jsem, že je právě LEPŠÍ než Meostar...

Autor: M.M. | 31.03.2012 11:31
Je to levný "lidový" Zeiss vyráběný v Maďarsku. Jistěže je to ve svojí třídě = puškohled pod 1.000,- EUR lákadlo. ale s opravdovým puškohledem ZEISS- VICTORY to nemá nic společného. Ve srovnámí s novou řadou MEOSTRAR R1r kulhá. Co do délky tubusu je kratší, takže může být problém s ustavením na zbraň, má stejný 4.násobný zoom a trošku menší světelnost. Taky má opačný chod korekcí a celkově je subtilnější. Taky je vidět na první pohled, že se na něm šetřilo. Něco jako když je vy hypermarketu v letákové akci TV SONY za 6.tisíc. V praxi funguje solidně, dá se nastřelit bez problémů a kdo chce mít mermomocí na své kulovnici ZEISS a nemá na lepší-vyšší třídu, tak proč ne.

Autor: jiří plánský | 29.03.2012 11:29
Chtěl bych si pořídit tento puškohled a zajímá mě jestli má s ním někdo nějaké zkušenosti.lov v noci,zamíření apod.