Český Fousek



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Jiří Gabriel | 27.01.2011 23:16
Jan Heger: Honzo jsi rozumný ,,skorochlap". Už jsi se rozhodl a já myslím že ne špatně. Pokud změníš své rozhodnutí vždycky když s pejskem bude nějaký problém budeš si v duchu říkat, tohle by se mi s fouskem nestalo.
Navíc Ti to s pejskem určitě půjde a časem možná budeš i chovat. A myslím že není úplně od věci ani ta trocha vlastenectví a podpora národního plemene.

Autor: Pavel Toman | 27.01.2011 20:22
to zdeněk klubal,když jsem před 12 ti lety vedl na zkouškách našeho kokra-byl jsem mladé ucho,tak mi paní ing. Šmikmátorová napala do tabulky pes ušlechtilých loveckých vlastností-nezkušený vůdce,mám tu tabulku pořád schovanou,máš pravdu,první je první :-) P.T.

Autor: Zdeněk KLubal | 27.01.2011 20:16
S CF jsem začínal jako 17 kluk.Měl jsem fenku hnědáka.Něco tak chytrého a učinlivého jsem už doma neměl.Ne nadarmo se říká první pes je ten nejlepší.Zkoušky za mě udělala sama.Však taky byla v první ceně a v záznamu ze zkoušky napsáno,fena dosáhla 217 bodů,vůdce velmi málo zkušený v mnoha případech poškodil hodnocení.Dnes dělám JGT a to už je jiná výzva.Plně doporučuji i když je potřeba zakoupit štěně z dobrého spojení a chovné stanice.I tak mužeš narazit zrovna na magora,cholerika.To ti,ale nepřeju at se daří.Z.K.

Autor: Jan Heger | 27.01.2011 10:25
Dobrý den, už jsem se bavil s jedním pánem, který toto plemeno má. Říkal, že ať ještě počkám, ať nespěchám, když jsem na škole, že je potřeba věnovat mu hodně času. Že taky ať promyslím, jaké plemeno, protože u nás nejsou extra stavy drobné, ale že pokud bych chtěl ohaře, tak ten fousek se sem hodí. Takže teď budu studovat literaturu, apod. A potom si ho pořídím:). Jinak Vám moc děkuji za rady.

Autor: Erika Doležalová | 27.01.2011 10:05
Staré knížky o výcviku ohařů se dají stáhnout zde:

http://www.psipokec.cz/viewtopic.php?id=28

Konkrétně se jedná o tyto knihy:
Báča: Výchova loveckých psů
Báča, Knoll: Všestranný ohař
Báča: Dohledávky a dosledy
Podhajský: Ohař všestranný jako zachránce zvěře
Kvíz: Výchova a výcvik ohaře

Autor: Vrba Frantisek | 27.01.2011 09:13
Jendo také u mně je Č.F srdeční záležitost tak se za fouska přimlouvám,ale rozhodnout se musíš sám.Taktéž pokud jde o volbu pes-fena budou se názory lišit a každý z nás bude hájit své oblíbené plemeno a pohlaví které chová.V dotazu se ptáš na nějakou knihu o výcviku psů.Tady Ti doporučuji jako Jindra Š.starší publikace-Bača,Kvíz.Podívej se na A KURO tam se dají starší knihy koupit za babku.Také se domluv s nějakým cvičitelem v okolí jistě Ti rád pomůže.Napiš odkud jsi.Možná se někdo najde i na těchto stránkách. F.V

Autor: Jindřich Šimara | 19.01.2011 16:23
No netvrdil bych že 7 lince není lysivost,mněl jsem fenu ze 7 2x CACIB,klubový vítěz a 5 letech jsem ji vyřadil z chovu pro lysivost.Její máma vyřazena v také v 5 letech.Je to podle mne ve všech linkách.Když jsem volal tehdejšímu poradci tak se dušoval že tam určitě nebude.Vždyť oni to nevědí,to už jsem si ověřil kam ten chov vede a vrátil se zpět k setrům.

Autor: Erika Doležalová | 19.01.2011 14:41
A nebo hrubého maďara příp. slováka (myšleni samozřejmě ohaři :-)))

Autor: Antonín Straka | 19.01.2011 13:22
Honzo zdarec, trochu ti zamotám hlavu:)). Buď vem dráťáka jak radí Daksl, nebo zkus ještě popřemýšlet o dlouhosrstém výmarovy a nebo malém musterlandovi. To jsou super pejsci. Fousek je fajn, ale ta lysyvost! Hlavně k nám neber nic krátkosrstého

Autor: Roman Skřejpek | 19.01.2011 13:08
Dal bych přednost Českému Fouskovi.Jednak staré plemeno snad už za Karla IV.Podpora národního plemene už také něco znamená. Já mám třeba problém rozpoznat zda je to Fousek a nebo Něm.Kraťas a myslím si že rozhodně nejsem sám komu to dělá problém.Oba dva mí synovci chovají Fousky a ani jeden by neměnil za žádnou cenu.Hold Fousek je Fousek

Autor: Pavel Neumann | 19.01.2011 11:09
No bázlivej Nor rozhodně není :o)

Autor: Martin Skřivánek | 19.01.2011 11:06
Honzo ohaře ber samotného a nepouštěj ho se setrem.

Autor: Erika Doležalová | 19.01.2011 09:49
Honzo, říká se že mladý pes se od staršího dobře a rychleji naučí, ale právě jak píšeš, platí to nejen v tom, co po psovi chceme (třeba bordina dostala od starého jaga školu v norování, bez něj by to možná tak snadné nebylo) ale taky (a někdy mám pocit že HLAVNĚ!) v tom, co nechceme, tedy ty zlozvyky (sama má přivolání na jedničku, ale jak je s labradorkou, která se rozhodne někam prchnout, tak nevidí, neslyší a prchá taky :-)
Takže při výcviku určitě každý zvlášť, jinak můžou být klidně spolu.

Autor: Jan Heger | 19.01.2011 09:46
To p. Neumann, právě, že zde psali o bázlivosti, a to si myslím, že Váš Nor nezná, skrz tu lišku:) pokud to tak bylo myšleno.
Jinak bych měl ještě jeden dotaz. Máme Irského Setra, bez PP. Už mu táhne na 11. rok. Není vycvičený, což mě mrzí, už na tom nic nezměním, ale furt se snažím. Chtěl bych mít svého psa se zkouškami a aby konečně poslouchal, atd. Kdybych si ho pořídil, tak jestli by to nebyla chyba, že by se třeba mohl od toho starého učit zlozvyky. Nebo jak je mít, jestli nějak od sebe, aby se snášeli a na procházce, jestli nechodit s každým zvlášť.

Autor: Martin Skřivánek | 19.01.2011 09:27
Honzo jak jsem to psal to není žádná agitace za dráťáky,vem si co se ti líbí! fousek je super pes.

Autor: Pavel Neumann | 19.01.2011 08:07
Ahoj Honzo, jak víš tak já fouska mám. Je to ale můj první pes a tak moc zkušeností na rozdávání nemám :o) Spíš bych řekl, že učil on mě. Mám ho ze 7 linie a tam by snad problém s lysivostí být neměl. Můžu ti kdyžtak dát kontakt na chovatele. Pan Sedláček z Bělé u Tišnova, chov.stanice "Z Bělečských strání". Jinak má zkoušky v I.ceně a pokud zrovna nemá "svůj den", tak dobře pracuje. Jenom té drobné zvěře je jaksi pomálu :o( Letos na honu si ale pěkně pohrál s liškou :o)

Autor: Jan Heger | 19.01.2011 07:46
Daksle, já nevím. Ale skrz tu lysivost by to bylo lepší. Ještě musím dost přemýšlet. A med? Ale joooo..:D

Autor: Daksl Kopov | 18.01.2011 21:50
Honzíku,dej si říct.Ber dráťáka. A co med???:)))))

Autor: Martin Skřivánek | 18.01.2011 20:49
Honzo lysivost je když se vyskytne neřešitelný problém.je to jako u lidí,někdo má pleš jiný bez vitamínů vlasy po prdel a u mimina to nepoznáš :-).dá se předejít že zjistíš jak to bylo s osrstěním u předků a z které je to generační linie,nějak od 6 by to mohlo být v pořádku ale zeptej se odborníků na to plemeno.je to vynikající pes a skvělá volba jen ta zatracená lysivost.vem si že na memoriálech jsou jen kraťasi a fousci,málokdy jiná rasa.je to moje srdeční záležitost i když jako Ruda jsem přesedlal na dráťáky,já osobně jen kvůli té srsti.hnědého dráťáka od fouska nepoznáš.jinak dráťák je takový velký jagoš,ostrý a kde je rvačka tam nechybí.dřív mívali povinou zkoušku ostrosti ale taky se dobře cvičí.

Autor: Jan Heger | 18.01.2011 20:18
Děkuji všem za odpovědi a rady. Znám jednoho pána, který ČF má, tak za ním budu muset vyrazit:) A jinak co si myslíte, že je lepší na začátek fena nebo pes?

Autor: Rudolf Husák | 18.01.2011 17:52
Souhlas Martinem, Břeťou i Jindřichem, vadí mě u fousku lysivost,která se objevuje hlavně až u starších psů.Další vada,která je u fousku dost výrazná,je bázlivost.Poslední 3 feny ČF které jsem cvičil byly měkké,hrozně se to bálo rány a vůbec,bázlivost je vada kdy se pes bojí pořád a všeho.Přešel jsem před lety na plemeno Německý ohař drátosrstý,které je skutečně tvrdší a hlavně ostřejší.Jinak na fouska jako Národní plemeno nedám dopustit,navíc jej MZ finačně podporuje, pokud je lovecky předveden jako LUP.

Autor: Martin Skřivánek | 18.01.2011 17:08
jak píší kolegové,asi nejvhodnější ohař pro začátečníka.měl jsem ho a jediný důvod proč jsem přešel na dráťáky je zmiňovaná lysivost.při výběru bych se poradil s poradcem chovu z které generační linie a z které ch.stanice vzít štěně.dráťák je s fouskem k nerozeznání je však tvrdší a ostřejší,pro raply cvičitele tedy lepší.před čtyřmi lety když jsem sháněl štěně tak jsem pořád olysalé feny viděl.jinak na fousky nedám dopustit.

Autor: Jaroslav Rejdák | 17.01.2011 21:17
V začátcích to chce mít taky po ruce zkušeného psovoda, který poradí a pomůže s výcvikem. Teorie je věc jedna, ale praxe věc druhá. Tím ale nijak nechci shazovat literturu. Přeju hodně úspěchů.

Autor: Jindřich Šimara | 17.01.2011 21:00
Dobrý večer,fousek je vhodný pro začátečníka a přenese Vás přes úskalí výcviku sám.Vesměs má vrozený aport a poslušnost.Je potřeba si trošku pohlídat od koho si štěně budete brát a dát si pozor na lysivost a bázlivost po výstřelu.Ono se říká že lysivost už není, podle svodů ale stačí se podívat na starší psi po honech.Jinak se cvičí lehce oproti většině ostatních plemen ohařů.Vhodná literatura je od Knoll-BÁČA Všestranný ohař,nebo Kvíz- Chov a výcvik ohaře.Ty novodobjejší jsou oproti těmto již legendách jen takové paběrky sesbírané od každého kousek.Přeji Vám dobrou ruku při výběru.

Autor: Břéťa Ambrož | 17.01.2011 20:41
To si teď už bohužel přesně nevybavím,ale myslím, že to byla nějaká publikace od Vladimíra Hanzala. Jinak knih o loveckých psech a informací na internetu je jistě velké množství...stačí chvilku pobrouzdat...:). S pozdravem BA

Autor: Jan Heger | 17.01.2011 19:55
A můžu se zeptat, jaká literatura? Jinak moc děkuju za odpověď:)

Autor: Břéťa Ambrož | 17.01.2011 19:29
Český fousek je príma pes, většinou s mírnou povahou... Literatura ho uvádí jako velmi vhodného pro začínající kynology. Je to všestraný a plnohodnotný ohař. Myslím si, že pokud se Vám líbí, není důvod bát se toho. I když mému vkusu víc vyhovuje Německý drátosrstý ohař, ale to bývá ostřejší a náročnější pes na výcvik,ale zase jak který no.... to je u všech plemen stejné. Každopádně přeju šťastnou ruku při výběru. Lovu

Autor: Jan Heger | 17.01.2011 18:19
Pěkný podvečer, měl bych dotaz ohledně Českého Fouska. Tohoto pejska bych si chtěl do budoucna pořídit a dělat s ním zkoušky apod. Jsem ještě nezkušený, tak bych se rád dozvěděl, jak se vám toto plemeno zamlouvá, jestli je výcvik obtížný, atd., popřípadně, jestli existuje nějaká literatura ohledně výcviku tohoto psa. Předem děkuji za rady. J.H.