Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Doby lovu



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: prroud | 13.09.2013 14:12
Za vsim hledej prachy,chces-li najit problem a vyresit ho,sleduj tok penez(vyhod atd.)!Myslim si,ze tim smerem by bylo dobry se divat a z toho uhlu popremejslet co s tim.Urcite se moznosti najdou,napriklad podileni se lesnich honiteb na placeni skod zpusobenejch cernou.Narizeni konkretnich jasnejch opatreni ktery jsou povinny udelat zemedelci pro myslivce aby mohli regulovat stavy cerny atd. ,kdyz neni vule a navrh primo u myslivcu ani zemedelcu,musi zasahnout "vyssi moc",jen dat dohromady dobry navrhy a seznamit s nima pred odeslanim mysliveckou obec,nasbirat podporu a poslat.Nebo si vymejslim? :-)

Ale jak to bude porad jenom o prachach,nepocital bych s nejakym vyraznym zlepsenim,protoze peniz je jako trumfovy eso,prebije kazdou pravdu a kazdou dobrou snahu,paklize mu stoji v ceste za rozmnozenim se.........:-(,a to je potreba napadnout v prvni rade a urcit tomu jasnou mez!Jinak se jaksi nehneme dal a bude jen hur,vsak je to bohate praxi uz vyzkouseny.......

Autor: Maral | 13.09.2013 13:35
Fesoj - pravdu máš. Ti "lesní" myslivci hřeší na to, že škody černou v lese nikdo neřeší, protože téměř žádné nejsou. Takže si v klidu loví pěkná selata, zablbnou si a na jaře pošlou "mámy" opět do polí za potravou. Do bachyň se nikomu šáhnout nechce. V létě mají jiné priority a na zimu se jim černá opět vrátí. Tak na co by se vzrušovali.

Autor: Děda z lesa | 13.09.2013 12:44
Nejvhodnější doby lovu byly vytvářeny po staletí tak, aby na straně jedné chránily lovnou zvěř v dobách pro ni kritických a na druhé straně aby umožnily myslivcům-lovcům co největší užitek ve formě kvalitní zvěřiny, trofejí, kožek ap.
Dnešní celkem rozumné doby lovu jsou tak vžité, že pokud pojde k nějaké abnormální změně, málokterý rozumný myslivec ji bude využívat.
Problém jako vždy se vyskytuje již tradičně u černé zvěře, která je dnes ve většině honiteb hlavní ekonomickou zvěří - buď v kladném smyslu (zvěřina, naháňky) nebo záporném (neúměrné škody). Navíc v dnešních téměř 6.000 honitbách (spíše minihonitbách) je situace natolik odlišná, že nějaká společná řešení či postupy vedoucí ke drastickému snížení stavů prasat se nikdy nenajdou a i kdyby, tak v hodně revírech se stejně dodržovat nebudou.

Autor: ValíkVlastimil | 13.09.2013 11:59
Pupku pravdivě jsi to napsal. A ti "lesní" sousedé v tuto dobu začnou intenzivně krmit, aby si černou udrželi v lese po dobu naháněk a z lesa ti toho moc nevyleze, spíše náhodně.Pokud zamrzne už prasata neuvidíš.

Autor: Pupek | 13.09.2013 09:23
Přesně jak napsal Fesoj,naše smíšená honitba(60 pole 40 les) obklíčená ze všech stran lesními honitbami je téměř ukázková. Les no spíše velké háje,plné roklí které na jaře zarostou hustým téměř neprostupným spodním patrem.Neobdělávaná políčka "čekající" budoucí stavební parcely zarostlé akátem a všudypřítomným zlatobylem (to je absolutní mor)jsou pro černou ideálním krytinou. Na jaře k nám přijdou od sousedů spousty bachyn a stáváme se obrovskou "černou porodnicí". Potkat a ulovit lončáka knourka je událost,jinak většinou bachynky do 40kg plné selat.Co ted lovit, nelovit.Na jaře,dokud je ještě trochu vidět lovíme vše co má do 40kg a "není to nafouklé jak vzducholod". Jak prohlásil hospodář, lovte nebo nás to tu sežere. Přijde léto téměř každé prase co potkáme vodí selata. Pšenice,letos po jarních deštích hodně vysoké,jsou v mléčné zralosti pováleny od bachyn na krajích lesa stojí prakticky jen sláma.Lovit se dá pouze na vyválených místech,ale co lovit, bachyně nebo 5kg selata? Takže sedíme u polí,posloucháme spokojené mlaskání a doufáme že se objeví snad nevodící prase.Pokud se objeví čekáme zda za tímto nevodícím lončákem nejde pár 3kg selat která mívají "zpoždění". Mnohdy tím promarníme šanci ulovit nevodící kus nebo naopak nepromarníme šanci ulovit a pak se chlapci drbou na hlavě stojic nad ocucaným cca 35kg kusem i to se bohužel stane. Všechny kusy jsou prohlédnuty a váženy. V 90% opravdu lovíme kusy do 40kg což považuji za slušné sele,bohužel sele které se už množí..jak z toho ven pánové? Od sousedů slyším jak jsou v létě bez prasat a at jim je u nás dobře vykrmíme a proč prý střílíme 10kg selata...Na podzim uděláme dvě nahánky kdy z opadaných hájků vyženeme zbytek zapomenutých prasat živících se v zahr.koloniích(taky průser)a revír je prasat prostý. Soukr.zemědělec nám dělal obrovské potíže,nedivím se mu. Jeden z našich starších členu ho naložil odvezl na posed a téměř celou noc mu vysvětloval.Od té doby jsou vztahy o něčem jiném,vidí že pro jeho úrodu děláme maximum,ale situace je opravdu vážná. Byla dohodnuta opatření v osevu a vytvoření pásů proti posedům. Ovšem bez spolupráce okolních sdružení,majitelů lesů, neobdělávaných polí a zahrad to vidím špatně.

Autor: Fesoj | 13.09.2013 00:56
Máš velký kus pravdy, jen Ti chybí v první větě slůvko "někteří" myslivci. "Obchodním artiklem" je černá v lesních honitbách, kam se stáhne po sklizni, problémem je v polních, jejichž uživatelé platí škody a přicházejí o drobnou. A protože tyto dvě skupiny myslivců v praxi nejsou schopny najít společnou řeč, měla by zasáhnout státní moc - otázkou ovšem je, zda dnes už není pozdě. Ono sice všechno jde, když se chce, ale když se nechce, je to horší, než když se nemůže.

Autor: Maral | 12.09.2013 23:47
Já bych si dovolil souhlasit s názory někteých autorů, kteří tvrdí, že za přemnoženou černou mohou v prvé řadě myslivci.
V současné době je černá vítaným "obchodním artiklem" - naháňky, lovecké vyžití, prodej zvěřiny. Ale brzy se vše vrátí jako bumerang. Klasický mor prasat je již v Litvě, jednou k nám dorazí. A nebude to dlouho trvat. Pak ti milovníci a ochránci černé vymění pušky za lopaty a krompáče.
Někde jsem četl, že černá není v kukuřicích celý rok. Což je logické. Její lov leží tedy na bedrech nájemců lesních honiteb. Ale nikdo si nestěžuje, nikdo nežádá o pomoc kolegy ze sousedních sdružení.
Z toho lze dovodit, že podle myslivců je vše v naprostém pořádku. Tak kde je tedy zakopaný pes ? (Pardon, divočák...)

A k dobám lovu. V jisté učebnici myslivosti jsem četl, že doby lovu byly stanoveny z 90% kvůli nekázni a absenci morálky u myslivců samotných. Nic jiného v tom není. Proč bych nemohl odlovit 7kg paličkáče již koncem dubna. Od poloviny května jej uvidím jen vyjímečně, pokud vůbec. Vše pak je závislé na štěstí.

Autor: Fido z Řáholce | 12.09.2013 12:36
Všichni zde uvádíte rozumné a věcné příspěvky. Ale jak uvádí strejda zajíc, "holt si zase budeme muset poradit a pomoci sami." AK-ČR doporučuje navrhnout MZe......Proč AK-ČR nenavrhne MZe, opatření vůči všem těm pěstitelům monokultur kukuřice, slunečnice, řepky, atd. aby taky něco oni udělali proto, aby se prasata nevykrmovala v těch lánech kukuřice a jiných plodin na straně jedné a na straně druhé, aby něco udělali pro usnadnění lovu této zvěře. Proto navrhuji MR ČMMJ, doporučit MZe patřičné změny v zákoně půdě a vyhláškou stanovit podmínky pěstování výše zmíněných plodin. AK-ČR by se na prvním místě měla zabývat zemědělstvím a vším s tím související, zejména se stavem zemědělské půdy, kde ubývající schopnost reprodukce půdy je doháněna nesmyslným používání chemie ničící vše živé.

Autor: Fesoj | 12.09.2013 09:40
To jsem přece již navrhoval dávno. Ovšem nejsem ani v radě ministra, ani ve vedení ČMMJ, tak jsem to navrhoval jen tady na webu a to je platné jak hadovi nohy.

Autor: Radek Chadim | 12.09.2013 09:28
Fesoji, bohužel, i kdyby se to uvolnilo, tak to ke snížení stavů automaticky nepovede. Bachyně se loví tam kde se platí škody už dnes defacto po celý rok, akorát se nevykazují ať už kvůli době lovu nebo řečím okolních sdružení, při společných lovech to ani bez dalších dopadů nejde. Tyto změny doby lovu výmyšlel někdo, kdo nikdy nelovil, protože heslo čím větší paroží, tím starší srnec neplatí ani u divočáků - tedy čím větší divočák, tím starší, přesto znám několik myslivců, co si to myslí :-).
Tady je potřeba upravit zákon/vyhlášku stylem: vy lovíte 30 prasat, z toho bude 10% bachyň starších 2 let, 10 lončaček, více nevadí, ale rozhodně né méně - tedy začít plánovat lov černé zvěře a tento lov kontrolovat pomocí čelistí a fotodokumentace. A už včera bylo pozdě.

Autor: strejda zajíc | 12.09.2013 07:49
Konečně může vytvořit Meopta puškohled s digiváhou.Jo a taky se sonem,to na zjišťování březosti!:-))
Asi pošlu ten návrh změn doby lovu do Černých ovcí,dárek se hodí ,né?
Ale vážně,docela by mne zajímalo,kterej génius tohle vymyslel!A možná jich bylo víc,asi jako v Cimrmannech:"debil-blbeček,debil-blbeček....pozor změna,dva blbečci vedle sebe!"
Halt si zase budeme muset poradit a pomoct sami(jako ostatně vždy).
Myslivosti zdar a lovu ministerských úředníků zvláště!

Autor: Jan Slavětínský | 12.09.2013 06:08
Josef, prostě dát to "po staru" ,jak to bývalo... V dnešní době a situaci,která je s černou zvěří, mraky společností a HS stejně zaujímají k lovu černé vlastní stanoviska a postoj , protože musí. Je to existenční a pokud chtějí vycházet s vlasníky a zemědělci, prostě musí...Tak že si myslím, že úprava tohoto konkrétního bodu ve vyhlášce může být jaká chce,je to fuk. Vše se stejně bude dál točit a opírat se kolem papíru a vyjímky, jako dosud.

Autor: Fesoj | 11.09.2013 23:13
Pokud je cílem té novely, aspoň co se černé týče, snížení stavů, pak by to chtělo podmínky k jejímu lovu maximálně zjednodušit a ne operovat s takovými blbostmi, jako je váha dospělých kusů. Odstřel selat a lončáků - jako dnes, tj. celoročně, všude, bez omezení. Lov dospělých kusů - od 1.8. do 31.12., rovněž všude, bez omezení. Lov na společných lovech - povolit pouze od 1.8. do 31.12. s možností lovit vše. Zakázat lov bachyní, včetně lončaček, vodících zřejmě nevyspělá, na matce dosud plně závislá selata, a to celoročně. Nedocházelo by k tak flagrantnímu zkreslování výsledků, jako je dnes běžné - když např. Radek zde zveřejnil počty ulovených kusů tam u nich v řádu několika set kusů, mezi nimiž "papírově" nebyli téměř žádní kňouři, to považuji za nesmysl odporující pravděpodobnosti i zásadám logiky - to by potom musely být naše honitby samý kňour a všichni víme, že tomu tak není... Prostě vrátit se tam, kde jsme byli za starého zákona. Pravděpodobně by ubylo medailových trofejí - i když možná, že ani ne, dnes se jich spousta zatajuje - a stavy černé by šly poměrně rychle dolů. Ale to bychom si především museli přestat lhát do vlastní kapsy a plácat se po ramenou, jak to dobře plánujeme a jal nám to pěkně vychází...

Autor: Pavel Toman | 09.09.2013 21:39
Fesoji, když se do těch vztahů v přírodě začal montovat člověk se svým počínáním, tak to šlo bohapustě srat. Hledání třídního nepřítele je z mého pohledu jen čirá domněnka a hlavně pitomost.Neb mé pozorování a Tvé pozorování na rozdílných místech republiky může,ale spíše je diametrálně odlišné. To, že je predátorů víc než zdrávo, si myslím, a jsem o tom i přesvědčen.Stavy predátorů jsou na takové, jaké je schopna příroda uživit. Kdyby se šlo po všech příčinách úbytku drobné zvěře, zpěvného ptactva a jiných druhů, tak se asi dozvíme, že je třeba zlikvidovat infrastrukturu, kolchozníky s postřiky a jiných příkladů je více.
To, že navrhovatel změny zákona zas "objevil ameriku" a vymyslel geniální kokotinu a neudělal, co by bylo třeba mi nemusíš připomínat :-)
přidám k tomu jeden vtípek od astronomů.
Letí si vesmírem Mars a Země.Země se zeptá Marse, jak se máš? Odpoví skvěle.A jak se máš ty milá Země? Ale, udělali se mi lidi na mě a Mars odpoví, neboj, to za chvíli přejde :-)

Autor: Fesoj | 09.09.2013 20:47
Nejde o škody, ale o logiku - aspoň u toho jezevce. A co se kuny a dalších predátorů týče, moc pěkný článek na toto téma byl v poslední Myslivosti. Jeho autor Karel Zvářal přitom není myslivec, ale ochranář a ornitolog, který ovšem na rozdíl od většiny jeho kolegů nedělá z predátorů žádné posvátné krávy a tvrdí, že když je něčeho moc, je toho příliš. Podle něj - a věřím, že má pravdu - i taková poštolka, do které by to nikdo neřekl, je dnes přemnožená natolik, že má na svědomí praktické vymizení chocholouše. A kuna ? Té zase vyčítá likvidaci sov pálených a sýčků a já bych k tomu přidal i kavky.

Autor: rici czech | 09.09.2013 16:03
Fesoji ty to nechápeš? jezevec a tebou zmiňovaná kuna přeci nikomu škody nedělá ,bohužel jen nám,takže žádné změny jejích dob lovu se nedočkáme,to samé u přemnožených dravců.

Autor: Fesoj | 09.09.2013 15:39
Těch zhovadilostí tam je víc, a nejen u černé. Lovit např. kolouchy siky v době největšího strádání - no taky pěkná blbost ! Ale aby u jezevce změnili dobu lovu a o měsíc ji posunuli - od 1.9. do 31.10. - což by bylo logické vzhledem k jeho životnímu cyklu, když v 2. půlce listopadu ho už zpravidla nepotkáte - to nikoho nenapadne. A co kuna skalačka ? Její doba lovu byla původně stanovena zejména s ohledem na to, aby se lovila výhradně v době kožešinové zralosti. Dnes o kožešiny není prakticky žádný zájem a kuny jsou přemnožené. Proč tedy neposunout začátek jejího lovu na 1.7., když jsou mláďata již schopna samostatné obživy ?

Autor: Pupek | 09.09.2013 15:13
Nebřezí:-) u nas letos 8 bašek od 32 do 37kg v každe min.4selata velikosti myši.

Autor: Radek Chadim | 09.09.2013 14:56
Tak já to chápu tak, že nevodící a nebřezí bachyně do 60 kg a kňour do 60 kg by se mohl lovit celoročně, od 1.8. do konce roku jakýkoliv kňour a jakákoliv nevodící a nebřezí bachyně. U lončáků a selat se nic nemění.
Jen mě jaksi uniká, co tím chtěl ten, kdo to vymyslel, vlastně říci. Jestli účelem změny má být snazší lov bachyň a tím zamýšlené snížení počtů černé a zvýšení lov bachyň, tak to povede přesně k opačnému - protože teď nebude možné ani na podzim ulovit bachyni, která vodí selata, a lovení nevodících bachyň počty divočáků nesníží, protože ty nemají selata :-). A kdy lze bachyni považovat za vodící a kdy ne, to by mě tedy zajímalo vlastně taky, jestli vodící bachyně je i v září ta, co měla selata v březnu? Zmatky, chaos, bordel a totální blbost, jinak ten návrh novely nelze ohodnotit :-).

Autor: Pupek | 09.09.2013 14:40
Jak to vidíte s tou březostí?Pokud se do ted ulovila lončačka 60kg a byla plná selat jedno v jakem stádiu březosti dalo se říci no smůla,nebo škoda. Podle nového ulovenim březí lončačky v jakémkoliv! stádiu březosti,porušiš zákon.

Autor: Jan Slavětínský | 09.09.2013 13:20
Já osobně v tom žádnou extra změnu nevidím protože se stejně bude lovit dál tak, jak jsou všichni doma zvyklí....vč.schválených žádostí o vyjímky.

Autor: Leon Zumr | 09.09.2013 12:28
tak u nás musím ty lončáky poslat na odtučňovací kůru :-)

Autor: Radek Chadim | 09.09.2013 12:12
Další návrh novely vyhlášky o době lovu je zde:

http://myslivost.cz/Aktuality/Budou-se-menit-doby-lovu-.aspx

Ti už vážně neví, co by za blbost vymysleli, takže v budoucnu prase nejprve chytit, zjistit věk, zvážit, podívat se na pohlaví, na to, zda-li vodí selata nebo nevodí a pak teprve lovit. Tomu říkám zjednodušení situace za účelem snížení počtu určitého druhu zvěře.

Autor: Fido z Řáholce | 02.03.2013 19:16
Jedná se o minimální počet mysl. stráže, tj. 1 člen na 500 ha i započatých. Ze znění ustanovení § 12 odst. 1 nelze dovodit, že OSSM může ustanovení vyššího počtu mysl. stráží zamítnout. Zájmu uživatele na ochraně myslivosti nelze stanovit míru nároku.

Autor: rici czech | 02.03.2013 18:49
Jane to je jen teorie,praxe je že na cca 1800ha je i 9 mysliveckých stráží.A to je fakt.Každopádně asi závisí na přístupu jednotlivých státních správ kolik schválí mysliveckých stráží na výměru hektarů.

Autor: Jan Slavětínský | 02.03.2013 15:02
Josef, jelikož st.správa na sebe bere případnou vzniklou škodu způsobenou mysl.stráží jakožto orgán ,který ji ustanovil, drží se striktně zákona - jedna stráž na 500 ha.

Autor: Děda z lesa | 02.03.2013 11:37
Eriko, mě když manželka občas donutí jet přes kopec do Říše (je tam vše levnější), tak si tam nevšímám supermarketů, ale lesů, polí a luk.
Zvěře sice málo a když tak česká, ale např. každé kukuřičné pole je jištěno elektrickým ohradníkem, ne naším jednoduchým, ale 3-4 řadým. Takže šanci má tak akorát zajíc...
U nás to nejde, el. ohradníky u tisíců hektarů pastvin ano, ale u kukuřic ne. Proč taky, když to někdo bude muset zaplatit...

Autor: Erika Doležalová | 02.03.2013 07:05
No, takže v podstatě je to pořád stejné :-) V lesních honitbách, kde je černé habaděj, do ní nějak výrazně "sáhnout" nechtějí, resp. do stavů bachyní, selata se loví o sto šest i sedm :-) a lončáci klasicky, přednostně kňourci, protože bachyňky by mohly být plné, vodit..atd. A v polních honitbách, kde je černá většinou jen sezónním návštěvníkem, se zase loví co vyleze, protože je divočák vzácnost a tudíž se loví stylem "je to sice velkej kus, ale já budu čekat na sele, který stejně nepřijde a tohle mi zdrhne a budu mít ho*no..však ono se to napíše jako lončák.." Začarovaný kruh. A k tomu zemědělci se svými 80..100..120ti hektary souvislé řepky a kukuřice naseté pomalu až do lesa, bez zájmu cokoli změnit. A včíl co s tím? Velice se mi líbí řešení, které ve svém příspěvku "Tak nevím..." v čas.Myslivost zmiňuje kolega Hlaváč - rozloha lánu pro jednu plodinu větší než 30ha = žádný nárok na úhradu škod zvěří. Nejsou průseky v kukuřičných lánech = žádný nárok na úhradu škod zvěří.. A tak by se dalo pokračovat.. Jen chtít..

Autor: Fesoj | 02.03.2013 04:15
Chápeme to stejně, jen doufám, že se nemýlíme, jde o výklad zákona a jak se říká, jistá je jen smrt a daně.

Autor: Matěj Fous | 02.03.2013 03:57
Fesoji - já ten výklad zákona také chápu tak,že zavlečené druhy může lovit každý s povolenkou k lovu v dané hnitbě a MS stráž lze rozšířit na větší,než zákonem určený počet - pokud se pletu,tak pardon.

Autor: Fesoj | 02.03.2013 01:04
Matěji, u nás už předloni seznámil mysl. hospodář členskou základnu s přípisem vydaným kr. úřadem, který rozšiřuje možnost lovit zavlečené druhy pro všechny oprávněné držitele lov. lístků.
Ivo, co se týče té "toulavé škodné", a to obou druhů, tam se asi pleteš - bylo by to moc pěkné, kdybys měl pravdu, ale nejspíš ji nemáš. Podle mne jediná cesta, jak rozšířit okruh k této činnosti oprávněných osob je ta, že by uživatel honitby navrhl a st. orgán schválil do funkce mysl. stráže větší počet osob, než je zákonné minimum. Myslím, že pokud by navrhované osoby splňovaly všechny předpoklady pro výkon funkce, nic by tomu nemělo bránit - zákon přeci nestanoví, že mysliveckých stráží pro danou honitbu nesmí být víc, a co není zakázáno, je povoleno.

Autor: Ivo Ondráček | 01.03.2013 22:38
Jooo a ještě oblasti vypouštění zajíce - tam je tuším výjimka a toulavky, možná i ty nepůvodní druhy smí pak všichni...ruku do ohně za to ale nedám, páč z vlastní zkušenosti neznám.

Autor: kocourvbotach | 01.03.2013 18:58
Ivo,je a bude to tak,že když máš polní honitbu,prase v zimě těžko potkáš a v létě ti díky plochám technickýchplodin posbírá drobnou kterou budeš piplat.s tím nic neudělaš právě proto,že tam kde černá je,ale zatím nedělá enormní škodu ji nikdo vystrilet chtít nebude.s tím se buď musíš smířit,nebo se pokusit do sousední honitby jít za člena a změnit to sám.jenže to je těžko reálná utopie.jednou díky černé přestane myslivost tak jak jsme ji zdědili existovat a sami si to zavinime..

Jinak pro prouda- po nějaké době zase rozumný příspěvek(ber to s humorem)

Autor: Matěj Fous | 01.03.2013 18:47
Ivo o tom,zda zavlečené druhy smí lovit jen ms.stráž či každý s povolenkou v dané honitbě jsem četl polemiku a není to prý jasné,záleží prý na výkladu §42 zák.o mysl.

Autor: prroud | 01.03.2013 18:40
Coz je prave ta klasika ve vsem!Jenze narazime na zakopanyho psa,kdyz je spatnej zakon,necekej,ze ho zmeni zakonodarce sam od sebe ,nebo jen na zaklade par upozorneni,ve hre je "dulezitost a povest" organu plus prebujely ego pana "mocnyho" ,takze to chce se sjednotit a udelat poradnej vichr,jinak se nezmeni nic,a to jsme "jenom" u myslivectvi a tak samozrejmy veci jakoze ma kazdej a kdykoliv mit ne moznost,ale povinnost strilet skodnou,a co teprve veci ve kterejch ma nekdo "dulezitej" jeste i financni zajmy,to je teprve mazec!.....proud

Autor: jeden hajnej | 01.03.2013 18:39
Ivo, před chvílí jsem dočetl článek v posledním světě myslivosti o psíku mývalovitém, je vidět že někde to jde ale to jsou spíš výjimky.

Autor: Ivo Ondráček | 01.03.2013 18:32
No proude právě že řešení nebude žádné. Na různých stránkách se dočteš spousty zajímavých myšlenek. Jenže velká spousta z nich je podmíněna právě změnou/úpravou/novelou zákona. A ty se dostavují zřídka.

Třebas takové zavlečené druhy (norek, mýval, psík mývalový apod.) smí lovit jen myslivecká stráž, nikoli řadový člen sdružení. A také naprosto nechápu proč. Mysliveckou stráží jsou přitom často třeba jen tři členové sdružení. 3 z 10-20-30ti členů. Šance setkání s takovým norkem je už tak dost malá, jako zavlečený druh by se měl nikoli tlumit, ale doslova vyhubit do posledního...ale zákon tuto šanci ještě sráží tím, že milý norek musí přijít pouze 3 ze 30 ti členů sdružení. Zbylých 27 se na něj legálně může pouze dívat...:) Takže mám zákon, který při dodržování odstřel zavlečených druhů sice povoluje...ale zároveň sám sebe v podstatě znemožňuje:)

Autor: prroud | 01.03.2013 18:11
Ja bych to bral jak to ctu prinosne a ne hadave,vypliva z toho nutnost vzajemny spoluprace prave myslivcu ze vsech druhu honiteb s durazem na vzajemny pochopeni a vysvetlovani si podminek aby se prave chapalo a spoluprace byla mozna,nazval bych to prave slusnou diskusi ktera se vyviji k jistejm vysledkum a je tudiz smysluplna,jen vydrzet a brat to jako snahu o porozumeni si a ne o hadani,chce to dost nadhled,protoze mi dava smysl co pisete vsichni,kazdej ma kus pravdy,aspon z myho pohledu,priznam se,ze jsem zvedavej,jaky z toho vzejde reseni.....proud

Autor: Děda z lesa | 01.03.2013 17:46
Ivo, v klidu a hlavně rozumně, na stejné téma se teď přeme společně s Radkem jinde, také nás tam někteří všeználci "fackují"...
Nikdo Vám nebrání provozovat a věnovat se drobné, nikdo Vás za to ani nekritizuje, ani za to, že třeba v dubnu ulovíte lišku s opitými struky - zákon to nezakazuje.
Proto raději upusťte od nepodložené kritiky "kulové" myslivosti, nevím, co je ohnisko obrovských stavů černé, rovněž tak nikdo vám nestanoví lov v ks/1000ha (snad v oboře). Pokud Vám vadí černá, lovte, lovte a lovte, i zákon je na Vaší straně.
Myslivec z podhorských lesních revírů nikdy nemůže najít společnou řeč s myslivcem s polních nížin, snad jen o ženských - necháme toho, toto bohudík není hádavý web.

Autor: Ivo Ondráček | 01.03.2013 17:00
Kocoure ty čísla jsem si dost namátkou vycucal z prstu, ale ta má oblíbená "myšlénka" z toho snad šla pochopit:)

Autor: kocourvbotach | 01.03.2013 16:40
Ivo,ne 40,ale 4,protože při přírůstku 300% jsi za krátký čas zase v pr....a takový veliký odlov musí být všude,jinak se ti to bude jen prelivat z jedné oblasti do druhé.

Autor: Ivo Ondráček | 01.03.2013 16:13
Ps.: Vidíte? To je přesně ono, těch 550-750 tisích kusů. Zářný příklad té špatně pochopené myšlénky. Pokud mi přes revír chodí tři rudlíky a se zemědělcem se rozumně domluvíme, vůbec nemusím lovit každý viděný kus. Pokud byl ale např. odlov v revíru u Rosic 300, slovy TŘI STA divočáků za rok, měl bych tvrdě zasáhnout a zde lokálně razantně snížit stavy. Až v lokalitě nebude 600 divočáků, ale 40, můžu v poklidu chodit vybírat "to nejmenší". Pokud se ani na tomhle neshodneme, další diskuze je asi zbytečná.

Autor: Ivo Ondráček | 01.03.2013 15:55
Dědo:
Já už snad ani nemám sílu to zase opakovat. Co se černé týče, evidentně jste na přesně opačném názorovém pólu. Měl jsem tu sepsaných dalších několik odstavců, ale celé jsem to smazal. Vyvolalo by to jen další sérii nepřesně pochopených myšlenek a následných protiargumentů.

Stručně: Ty lokální ohniska obrovských stavů černé by ŠLO snížit, ale prostě o to není zájem. A bez jakékoli ironie: Jaký by byl podle vás přiměřený odlov kusů na 1000ha? Odlov 50-100 kusů na 1000ha mi přijde upřímně poněkud "mnógo"...:)


Já chci zkrátka dělat tu krásnou "malou myslivost", kdy jdu ven a napočítám 10-15-20 zajíců, slyším kodrcat kohouty, zvednu hejnko koroptví a na poli si prohlížím utěšené stavy srnčí. V případě vysokých stavů černé napočítám 1-2 zajíce, bažanti a koroptve zmizeli už před lety a srnčí je na poli mnohem méně, než by být mohlo. A za takovou situaci z velké části může právě ta černá. Pokud si tu následně přečtu: "Ale za to nemůže jen černá, co takoví zemědělci a doprava a..." Tak končím a už neodepisuju. Nestojím o další nekonečnou 100x propranou diskuzní smyčku...

Autor: Fido z Řáholce | 01.03.2013 13:39
Přátelé, je rozdíl, zdali lovím černou v honitbě, která má normované stavy černé a podstatnou část honitby tvoří les, nebo nemám normované stavy a podstatnou část honitby tvoří pole. Druhý případ je honitba, kde jsem členem. Černá přes naši honitbu přechází, v době vegetativního zrání polních plodin, hlavně řepky, která je na 80% plochy téměř dvoutisícové výměry honitby, se černá v početních tlupách usadí v řepce. V noci vychází do okolí, kde najde třeba pole s pšenicí, nebo v menší míře s ječmenem. Na noc jde zpět. A teď jak na ně, každá rada drahá. Škody dělají velké, lovíme černou celoročně, intenzivně, jak se jen dá, zejména pak v období zrání plodin, červen-srpen. Vnadíme celoročně, zejména u ohrožených kultur, abychom je z nich dostali a mohli ulovit. Řepka loni narostla do výše 140 cm!!! A odlov, letos rekord 112 kusů, v naprosté většině mladé kusy. OSSM nám každý rok povolí 2-3 kusy starší 2 let.
Co tím chci říci. Nemáme absolutně přehled o tom, kolik černé se nám v honitbě pohybuje. Nedokážeme je regulovat, to by museli sousední honitby lovit intenzivně bachyně. Jak jsem již uvedl, letos jsme zpozorovali několik tlup selat bez vodící bachyně a byly to selata cca 10-15 kg váhy. I takové musíme lovit, dokážou udělat obrovské škody.
Jsem přesvědčen o tom, že tam, kde mají možnost černou sledovat, mít přehled o počtu bachyní, kolik vodí selat, atd. tak mohou snáze počty/přírůstky regulovat a regulovat i stavy bachyň.

Autor: Děda z lesa | 01.03.2013 13:37
Ivo, Ivo, Ivo...
Nic proti Vám nemám, občas píšete i sympaticky, ale teď jste se laicky pustil na tenký led a co odstavec, to perla. Zejména tvrzení, že černá je nenáviděný škůdce, nebo že je možné "odlovit" až 5-7 násobek, v reálných číslech 550.000 - 775.000 kusů - proboha kde ? Pokud černou vůbec nemáte, proč o ní takto mluvíte ?
Téma chovu a lovu černé je nekonečné téma s mnoha a mnoha názory, pochopitelně i protichůdnými. Jinak se k černé chovají ti, co ji ve své honitbě považují za škodnou a platí vysoké škody, jinak tam, kde jim plní pokladnu a jinak myslivci z lesním honiteb, kde jsou prasata dokonce vítaná. Čili vzhledem k podmínkám a rozdílnosti honiteb neexistuje paušální řešení a nevyřeší to ani stát, natož Vy.
Nemějte mi za zlé, ale zůstaňte u lišek. Řešení prasečího problému je teď na majitelích pozemků.

Autor: Václav Sládek | 01.03.2013 13:35
Kocoure je to za 1+

Autor: kocourvbotach | 01.03.2013 13:30
Radku,ten lov při sklizní by bylo opravdu dobré legalizovat,protože se tak stejně často děje.troufnu si tvrdit,že by to bylo rozhodně bezpečnější než nahanka v lese.když vezmu v úvahu že by se jednalo o obstavenou leč,tak na sebe vsichni vidí,stejně jako na sklizeci techniku.

Autor: prroud | 01.03.2013 11:05
Njn,Ivo rekls to rovnou,co tu zakuklene porad sleduju,rika se tomu "hospodareni",ale pritom se haji "jit si zastrilet" a k tomu je vlastne jenom ta cerna,a jelikoz se vicemene strilet az tak moc neumi(verim ze z ekonomickejch duvodu),tak se ceka,az se zvire "postavi" na ranu.K tomu "divny" zakony a mistni pravidla,nepruznost a financni uhly pohledu(nebejt cerny,nektery myslivci by nemeli na zaplaceni svyho konicka,kdyz prictu jeste ze dost "takymyslivcu" ceka co strelej ostatni-deleni-a jak nekdo psal ,sedej na gauci) a pruser je zkratka hotovej.....proud

Tak jsem to shrnul a dostanu z nejakyho duvodu po hlave:-).Myslim,ze to chce proste projednou"riznout" do ty rany a cernou "vymlatit" na unosny stavy a tim hospodarenim ji na nich udrzovat.Jenze me jeste napadlo,ze kdyz tu minci otocim,tak na druhy strane mi vyjde ze diky neutesenejm pomerum bojuje spousta MS o holou existenci,drzej se nejspis prave diky cerny a navic si myslim,ze je drtiva vetsina myslivcu lidi od prirody a znaji a vedi,jenze proste nemuzou delat spoustu dobrejch veci,protoze je ovlivnujou vnejsi "nepratelsky" okolnosti......neni jednoduchy ten gordickej uzel rozmotat

Autor: Ivo Ondráček | 01.03.2013 10:54
Kocoure u Vílance jsem byl před dvěma lety na naháňce (sice s flintou, ale spíš na čumendu:) a když jsem viděl to kukuřičné pole... Nepoškozený byl asi každý pátý klas. Pochopitelně uspořádání les-kukuřice, ale to už je na jiné povídání...:)

Jj už se to tlačí ze všech stran. Zajímavé je, že loni v létě jich bylo v sousedovic kukuřici požehnaně...ale ač ta samá kukuřice pokračovala ještě kilometr na naše, tam už skoro nešly. A na našem bylo stěží kde rýpnuto. Procházkářská trasa totiž přesně kopíruje hranici revírů...a ty práska mají dost jasno v tom, kde budou ležet celý den v klidu(u sousedů) a kde je 3x-5x-8x za den zvedne pes, který zdrhne couralům a prožene si kus kukuřice.

Radku: Toho už jsme se tu dobrali dávno. Lovit se má podle toho, co je třeba a to kdykoli a ne tak, jak to nařizuje jakési lejstro. Už jen pravidla právě onoho sanitárního odstřelu vymýšlel nějaký kancelářský idiot. Telefonovat kamsi, aby mi povolili cosi? Pokud potkám třebas srnčí s otevřenou zlomeninou, mám okamžitě střílet a ukončit trápení a ne telefonovat! Grrr. U usraných vyhublých kusů to samé, lhostejno zda září nebo březen.

U černé jede pořád dokola ten samý lovecký příběh: Sednul jsem na posed, pak začly chodit "prasátka"(všimněte si toho mazlivého oslovení, na to, že to je nenáviděný škůdce...:) první bylo velký, druhý ještě větší, třetí bylo na hraně, čtvrtý se mi nezdálo, pak přišlo samotné malé... a to jsem nakonec taky nestřelil, proto stálo šikmo.

Pokud by každý myslivec ulovil kus černé pokaždé, když mu přijde na ranu...Ročně by se odlovilo cca 5x-7x větší množství než dnes. A to už by ty stavy sakra srazilo dolů! Jenže co by si počali myslivci, kteří černou doslova žijí? Najednou by se chodilo na černou jako na lišky = půjdete 10x, abyste vůbec jednu viděli a 30x, abyste ulovili. Většina si prostě to současné "safari" nechce a nikdy nebude chtít nechat sebrat.

Byla by to masařina? Jistě. Mydlilo by se to hlava nehlava? Jistě. Ale jak jinak chcete vybruslit ze současné situace...Nehledě na to, že žádné rozpadnutí hierarchie tlup by nehrozilo, protože ta hierarchie nefunguje už není ani teď...Škody už brzy stejně narostou do takové míry, že stát povolí odstřel celoročně, celonočně, jakéhokoli věku, s baterkou ai s nočním viděním. Jinak to nevidím.

A jsem ze srdce rád, že tyhle tvrdé strategie odlovu můžu prosazovat veřejně a nikdo mě nemůže osočit z hladu po raně...páč tu černou fakt vůbec nemáme a doufám, že se nám i nadále budou vyhýbat:)

Autor: kocourvbotach | 01.03.2013 09:53
Ivo,jsi tuším někde od Polné,takže mi jistě dáš za pravdu,že v našem kraji to do teď jakž takž držela dálnice,ale teď v posledních letech už se to sem tlačí ze Žďárska a od Havlbrodu.na jižní straně dálnice už mají vysoké stavy delší dobu/Kamenice,Studnice,Stonařov,Vílanec a pak dál na Třebíč/

Autor: Radek Chadim | 01.03.2013 09:49
Kocourvbotach má ve většině bodů pravdu.

Omezení doby lovu obecně bylo vymyšleno patrně proto, aby samice spárkaté zvěře měly lovecký klid při odchovu mláďat. Bohužel právě u divočáků již neplatí, že selata jsou metány výhradně na jaře, proto jsem stále přesvědčen, že doba lovu dospělé černé zvěře by měla být delší (možná i celoroční). Z mého pohledu by to mělo pár dost podstatných výhod: lepší obeznání zvěře v letních měsících za lepších světelných podmínek, což na podzim a v zimě nemám, odstranilo by to zábrany skutečných chovatelů a myslivců snažících se dodržovat zákon, kteří si na jaře netroufnou střelit lončačku, protože co kdyby to byla bachyně, když není její doba lovu, větší klid na lov než na podzim a v zimě, kdy je spousta jiných loveckých akcí, navíc by se třeba konečně do statistik lovu přestali psát lončáci místo bachyní a přehled o černé zvěři by byl zase o něco bližší realitě - někdy si říkám, co budou navrhovat zemědělci, abysme my myslivci lovili, až se provalí, že polovina statisticky ulovených lončáků jsou plodné bachyně a stavy přesto neklesají :-D. Doba lovu na údajném přemnožení černé nic neřeší, protože černá se přemnožila, že se dospělá zvěř neloví vůbec nebo jen minimálně a nikoliv proto, že má nynější 5 měsíční dobu lovu. Dále by nebylo od věci legalizovat nebo upravit některé zákázané způsoby lovu, jako při sečení řepky a kukuřice atd., ale to už je na jiné téma.

Ale ono to není jen o černé, mláďata spárkaté zvěře by se měla lovit až do jara. Když teď vidím, kolik srnčat po zimě stravené na řepce je ve špatném stavu, i když na podzim jich tolik průběrných vidět nebylo, tak si myslím, že ulovením slabého srnčete i v tento čas bych negativní díru do chovu neudělal a zkrátil bych trápení kusu, který stejně uhyne.

Autor: precechtel | 01.03.2013 09:30
4kocour, přesný obraz stávající situace, zarámovat a vyvěsit. F.

Autor: Ivo Ondráček | 01.03.2013 07:54
Aha a on už mě předběhl kocour, tak nic...:)

Autor: Ivo Ondráček | 01.03.2013 07:48
Já mám to štěstí, že na stavy černé můžu pohlížet ze strany zcela nestranného pozorovatele. Černá se v našem revíru vyskytuje řekněme v počtu šesti kusů měsíčně...přesněji, cca šesti kusů, které k nám náhodou pár dní v měsíci zázrakem zabloudí. A ročně je uloveno přesně 0,0 kusů:) Pokud bych seděl na správném místě 24 hodin denně 7-14 dní, MOŽNÁ bych dokázal jeden kus černé ulovit. A to opravdu jen možná.

Stavy černé jdou nahoru, na tom se asi shodneme. Jedna bachyně vyprodukuje xy selat...a její selata během krátké doby vyprodukují dalších xy selat. Můj pohled laika je ten (a nejen můj a nejen jako laika), že dokud se nezačnou redukovat i stavy těžkých kusů černé, stavy prostě dolů nepůjdou...a to proto, že stavy dospělých a zkušených bachyň (nedotknutelných bachyň) budou nadále stoupat téměř geometrickou řadou.
Pokud bychom chtěli zachovat stavy černé na stávající úrovni, museli bychom odlovit přesně 100% ročního přírůstku. Pokud chceme stavy snižovat, musíme odlovit 100% přírůstku + určitě procento starších kusů.

A to se v žádném případě neděje.

Stavy jakékoli zvěře odpovídají úživnosti prostředí. A stavy černé ještě nedosáhly limitů našich milých řepko/kukuřičných lánů.

Drtivá většina sdružení nemá nejmenší zájem na snižování stavů černé a "pláče" jenom naoko.

Jak atraktivní by asi byl revír, kde se v roce 2012 střelilo 200 kusů černé...a v roce 2013 20 kusů černé...? A taková sdružení jsou. Přeloženo do češtiny, jak atraktivní je revír, kde jste si jeden rok střelili 30 kusů černé...a další rok jeden či dva?

Podle mě je možnost "každonočního" a celoročního lovu černé hotová droga, ze které se spousta myslivců nemá nejmenší chuť vyléčit.

Co by si počali?

15-20 kusů černé ročně nahradit jedním či dvěma srnci??? To těžko...:)

Autor: Jan Slavětínský | 01.03.2013 06:46
Kocoure přesně tak to nějak je. Dobře shrnuté....

Autor: kocourvbotach | 01.03.2013 00:58
Ron i Radek mají velký kus pravdy.Realita je taková,že tak jak se dodnes doporučuje chovat černou zvěř jsme mohli tak před dvaceti lety,ale rozhodně ne teď.Zkusím vypsat pár důvodů,proč je černá (zatím místně) přemnožená.
1.Způsob vnadění v zimě=krmení a to ještě nekvalitní a trávíme tím i ostatní spárkatou.
2.Od ledna do července je ve většině honiteb snaha o odlov markantně snížena.Když v tomto čase někomu přijde větší prase než sele,tak nestřílí z obavy aby to nebyla plná bachyně.
3.Málokdo střelí bachyni,přestože bude mít MS povolení k odstřelu.
4.Zákon umožňuje plánovat lov černé pouze v honitbě kde je víc než 500ha souvislého lesa.Například v bývalém okrese Jihlava je to pouze JEDNA honitba!
5.Tvrzení,že jen vyjímečně se stane,že by bachyně měla druhý vrh je právě díky zimnímu přikrmování,skladbě pěstovaných plodin a mírným zimám zcela mimo realitu.Když v loňském roce u nás sekli jezevci(JZD) kukuřici,tak jsme na cca 20 ha našli 3 hnízda po selatech a to šlo jen o náhodné nálezy,mohlo jich být víc.
6.V lesních honitbách se stane,že je zákaz lovu černé,pak se navezou na podzim hromady krmení,udělá se nějaká ta naháňka,shrábnou zlaťáky a pak se zase neloví.Tím pádem existují "prasečáky"ve kterých se černá dobře množí,má klid a na baštu vyráží do polí.
7.Loví jen pár lidí ze sdružení,ostatní gaučáci jen čekají na kus flákoty
8.Když je plánovaná naháňka,některý z dobrých sousedů vám projde leč ve chvíli,kdy se teprve scházíte na srazu,aby náhodou nepřišel zkrátka(ano i to se stává,dokonce jsme zažili i močení u nor aby jsme jim nestřelili lišky a to už mi hlava opravdu nebere..)
9.Pokud někomu přijde rudl prasat,zachová se dle pouček a střelí nejmenší sele,jenže to je ta největší blbost,pokud chci snížit stavy,tak musím prvně z rudlu vystřílet lončáky.Z 95% to budou bachyňky a jedním výstřelem vyřadím z chovu pro příští rok 1+dejme tomu 8 selat.Když střelím to sele,tak je to 50na50 kňourek nebo bachyňka,takže když vezmu v úvahu,že další rok bude mít v průměru 3 selata,tak vlastně jednou ranou vyřadím jen 2,5 kusu.Jsou to jednoduché kupecké počty,snad jsem to napsal tak aby to bylo k pochopení.
10.Pravidlo,že sele zůstává střelci,kdežto větší kus se dělí ve sdružení,podporuje bod 9
11.Když už někdo střelí větší prase,dře se s ním sám.Nikdo nepomůže při transportu do chalupy,natož s rozdělením,tak se prostě větší nestřelí a počká se až dojde sele..(zase bod 9)
12.Dělá se naháňka na černou a závodčí rozestavuje střelce podle toho co nosí na rameni,takže kulovnice na frajplac a brokovnice v porostu,Neřeší se jaký je kdo střelec a pak se vysype rudl čuníků,na kouska,co ani nestihne dát flintu do ramene.
13.Hospodář na nástupu vyslásí,že se střílí černá,sele a lončák do váhy 50kg a nebo ještě lépe po kolena:-)))) Pak sestane,že spousta chlapů radši lončáka pustí aby neměli problém a zase se střílí jen selata
14.Přesnost střelby na naháňkách.Jen si spočítejte kolik ran je potřeba na jeden kus na výřadu,zkrátka na zvěř v pohybu neumíme střílet.
15.Honci-případ sám pro sebe,někde fungují špičkově a mají snahu něco vyhnat,jinde(třeba u nás) je to ostuda a člověk aby se styděl potom pozvaným hostům podívat do očí...Jenže když jim nadáte,příště nepřijdou..
16.Tam kde se střílí kolem deseti prasat ročně,stále chlapi tvrdí,že u nich přece černá přemnožená není,jenže ve skutečnosti jim jich tam "hospodaří" habakuk,akorát že oni to prostě neví,protože se nezajímají
17.Čím se střílí?kdekdo vyvýšlí SG a nebo ještě menší broky(našel jsem i 3mm v lončákovi)Ale zamyslete se kolik jste ulovili prasat s vyhojeným postřelením na komoru od slugu a kolik od broků různých velikostí.


Napsal jsem jen ty důvody,které můžeme my sami přímo ovlivnit.Pořád nadáváme na počasí,na to co zemědělci pěstují a nějak zapomínáme,že si sami se.reme do vlastního hnízda svým chováním!
Napíšu to ošklivě a nemyslivecky,ale černá v dnešní době už nevyžaduje chov ale přístup jako k potkanům,protože na chov už je pozdě.Neprve se musí brutálně snížit stavy a až potom začít zase chovat,dle těch zkostnatělých pravidel a možná to bude i fungovat.

Takže když jdu na čekanou od 1.1. do 31.7.střílím sele a lončáka- když je to samotný kus a neřeším pohlaví a od 1.8. do konce roku střílím vše tak jak dovoluje zákon,pouze s ohledem na VEDOUCÍ bachyně.Možná by dočasně nebylo na škodu zakázat lov dospělých kňourů celoročně,protože jinak se řídíme pravidlem,že nestřelím já-střelí soused....

tak a teď mě sežerte:-))))))

Autor: Ron Gordon | 28.02.2013 21:31
Radku, i já se přidám k těm, co s tebou dá se říci ve všem nesouhlasí. Dovolím si oponovat tvému názoru, že kde chce divočáky lovit, ten se o ně musí ji starat, tedy krmit. A v tom je ten problém, že divočáky chce lovit každý a proto se také snaží v krmení a jeden přes druhého se předbíhá co by jim přivezl na krmeliště, aby šli zrovna k němu a né ke kolegovi. Revíry jsou posety nespočtem krmelišť a páni divočáci pak mají možnost výběru. U této zvěře není nikdy doba nouze o ty je vždy řádně postaráno. Pak se nedivme, že nám tak prospívají. Můj názor je úplně zakázat to naše známé vnadění - lovu na hromadách krmení a přistoupit k tomu, že se skutečně bude v honitbách vnadit jen na několika místech a to opravdu jen vnadit, tz. několik hrstek kukuřice, pšenice či hráchu, ale opravdu jen několik a pravidelně. Jestliže těch míst v honitbě nebude mnoho, černá se na nich bude zastavovat, protože nebude nic jiného mimo to, co najde v
přírodě. Bude hladovější a sháněním potravy bude muset byt delší dobu aktivní. Samozřejmě to platí pro zimní období, v době zraní řepky a kukuřic se to moc ovlivnit nedá. Je nezbytné si přiznat, že nemalý podíl na zvyšování stavu černé máme sami my myslivci a to zejména tím, že někdy byla bachyně postavena na úroveň v Indii posvátné krávy. Porovnejme si, jen kolik laní se uloví v poměru k uloveným bachyním a to laň na rozdíl od bachyně klade zpravidla jen jednoho potomka. Často je zde uváděné, že pokud je v tlupě silná vedoucí bachyně, nejdou do chrutí vyspělejší selata či loňčačky. Čím je toto tvrzení podloženo ? Máte snad dojem, že vedoucí bachyně si toto hlídá. Jsou známy případy alfa páru u vlků ve smečce, ale že by jme měli nějaké alfa bachyně ? Takže velmi blahobytný život, který my myslivci černé zvěři spolu se zemědělci poskytujeme přináší ji její nekontrolované stavy. Nějak mi to někdy připomíná dění v současné naši společnosti, ti co jsou zaneprázdnění shánění práce a plněním pracovních povinnosti nemají nějak na množení čas, ti co si dovedou vyřvat bohaté sociální dávky se začínají rozmnožovat taky velice časně a nekontrolovatelně.

Autor: rici czech | 28.02.2013 20:42
No Radku jen k té poslední tvé větě.Pokud budu mít stabilně v honitbě koroptve nebo se budu snažit je reintrodukovat zpět do honitby ,tak celoroční vyjímka lovu černé má své opodstatnění.A sám za sebe, ulovím vše co vystrčí ryj přes hranici,a všichni tzv.chovatelé či dnes spíše množitelé černé mohou dělat co chtějí a myslet si o tom co chtějí prostě je to tak.Psal jsem to jinde ,ale za ůvahy o změnu zákona ,snížení výměry apod. nesmysly může jen a jen černá a její lokální stavy a škody.Prostě je to tak,jen spousta myslivců toto nepopulární zjištění nechce slyšet.

Autor: Radek Chadim | 28.02.2013 20:06
To je dobře, že se mnou někdo nesouhlasí a umí to napsat slušně, protože na sousedním webu jsem byl už několikrát prohlášen za mladého a blbého nebo šílence :-).
Jsou škody a škody, přemnožení a přemnožení, lov bachyň a bachyň :-). Bohužel o divočácích lze prohlásit jen to, že vím, že nic nevím. Škody dělá každý divočák, který opustí les, ale v drtivé většině je výše škod úměrná počtu divočáků a chceme-li snížit počty a tedy škody v oblastech přemnožení, musí se lovit i bachyně. Protože při stejném počtu bachyní budou další rok skoro stejné přírůstky (ulovené bachyně se +-doplní lončačkami). A když se neodloví ani přírůstek a ten se obvykle ani zdaleka neodloví, protože pak by nebylo další rok lončáků, tak se musí lovit i bachyně, jinak počty neklesnou. Vidím to u nás každý rok, člověk si může během roku na selatech laufy vystřílet a stejně škod ani divočáků neubývá, protože se neloví nositelky největších přírůstků. Neříkám, aby se střílely bachyně z tlupy, kde je jen jedna bachyně - tam to samosebou pravděpodobně povede k tomu, že druhý rok budou vodit i její dcery, ani netvrdím střílet bachyně hlava nehlava, ale ubírání lovných bachyň z velkých tlup není chybou. A vzhledem k tomu, že si (ne)plností bachyně nemůže být člověk jist po celý rok, tak by podle mého názoru bylo na místě rozšířit dobu lovu na letní měsíce. Navíc celá věc je narušena různými vyjimkami, jako jsou třeba oblasti chovu koroptve polní, kde se veškerá černá loví celoročně, takže snaha o tzv. správnou strukturu ččrné zvěře :-) je nezřídkakdy mařena nesmyslnou vyjimkou v době lovu.

Autor: prroud | 28.02.2013 19:47
Tim si prave vysvetluju to Radkovo "ODBORNE",chapu to tak,ze prave selektivne,jestli to chapu dobre,ne vystrilet vsechny,ale redukovat to kam az to jde a zustane rozumny, i s knourama?Soucasne co nejvic selat.....proud

Autor: Fido z Řáholce | 28.02.2013 18:45
No Radku, nemohu souhlasit. Nejvíce škod dělají selata a nemusí jich být moc. Mám zkušenost, že se nám v honitbě zdržovala bachyně s osmi selaty. Co dokázaly překvapilo nás všechny. Pokud budeme lovit dospělé bychyně, tak nám do chrutí půjdou lončačky a bude v tom metání selat bordel. Již letos jsme zaregistrovali několim tlup selat bez matek, resp. tlupy mladých bachyněk se 3-4 selaty. V prosinci kolega ulovil sele o váze 12 kg. Pokud nebudou dospělé bachyně,půjdou neorganizovaně do chrutí mladé a nezkušené bachyňky, a metat selata celý rok. Nejsem pro absolutní zákaz lovu bychyň, ale zásadně povolit lov na podzim a pokud možno slabé a mladé kusy.

Autor: Radek Chadim | 28.02.2013 12:39
Ivo, když chceš lovit divočáky, tak se taky o ně musíš starat, když je v dnešní podmínkách nebudeš pravidelně vnadit/přikrmovat, tak buď se v tom lese nebudou zdržovat a půjdou k sousedům nebo je bude těžké ulovit :-), takže to taky není tak jednoduché, jak se zdá.
Pan judrinženýr má pravdu, tam kde je černá takzvaně přemnožená už se to lovem mladé zvěře nesníží, tam už to chce ODBORNĚ lovit i bachyně, o to klidně už od půlky června.

Autor: Fido z Řáholce | 28.02.2013 12:01
To Ivo ale asi skončí. Přátelé, říká Vám něco jméno JUDr.Ing. Řehák. Tento pán razí tezi,že černá je přemnožena proto,že myslivci střílí jen mladé kusy a ne bachyně. Kdyby více lovili bachyně, místolončáků, tak během několika let je po škodách. Paradoxem prý je, že myslivec,který uloví bnachyni,je za to i trestán. Hrůza!!! Snaží se oblivnit velké vlastníky honebních pozemků, aby si honitby sami pronajali a prosadili větší odlov bachyní. Myslivci a MS nejsou schopni tento problém(škody) zvládnout.

Autor: hofi | 27.02.2013 11:53
Precechtel>přesne tak jsem to myslel.

Autor: Ivo Ondráček | 26.02.2013 22:04
Precechtěl: Ono to má totiž jeden zásadní háček.
Prasata se dělají sama od sebe. Nemusíte se starat, nemusíte přikrmovat, žádná škodná si na ně netroufne, úživnost mají přímo pohádkovou. Nemusíte nic, jen lovit. A pokud to zemělělec už nevydrží, napaří třebas 60000Kč za škody. Ale ve sdružení se ročně střelí klidně 60 a více prasat. Lovecké vyžití vysoké a každodenní.

Oproti tomu koroptev/zajíc: Pipláte to, přikrmujete celoročně, musí se škodná tlumit ze všech sil (přičemž na 80% škodné se nesmíte křivě podívat), úživnost mají povětšinou prachmizernou...a pak vám toho třetinu stejně posečou sekačky, ať procházíte se psama jak chcete, další třetinu pochytá škodná od výra až po kunu. Lovecké vyžití, cca 5 brokových ran, dva dny(=hony) za rok.

Autor: precechtel | 26.02.2013 19:29
pokud bych mohl něco ovlivnit, posunul bych odlov kachen od 1.10. do konce roku 31.12. Sám ještě pamatuji dobu, kdy se kachny lovily od 16.8. do 31.12. a kačeři do 15.1.. Jak už tady bylo zmiňováno, v září jsou ještě kachny podrostlé. Jako MH plánuji společný lov kachen po 15.10.. Trochu mi vadí, že vystřílíme u nás vylíhnuté kachny a potom šetříme a krmíme tažné ze severu. Taky bych hrábl do doby lovu vran a strak a po vyhodnocení počtu dravců v dané lokalitě / např. po dohodě se SSM / i do místně přemnožených dravců, volavek apod. Zajímavé, že dravci se zabývá kdekdo, přebytek prasat a neschopnost myslivců něco s tím udělat je evrgrín ale úbytek koroptví a zajíců neřeší nikdo. F.

Autor: Fesoj | 26.02.2013 15:17
Nevím, nevím, zda by tohle mohlo projít - už to slyším, že musíme brát ohled na severské státy, kde ty druhy hnízdí. Z tohoto důvodu byl přeci nejdřív zakázán lov kvíčal, pak kání rousných - a to, že se u nás hnízdící sluky ve velkém v zimních měsících loví např. v okolí Středozemního moře, už nikoho nezajímá.

Autor: hofi | 26.02.2013 12:42
Však doba lovu u polodivokých chovech by zustala akorád by mohla bejt protáhlá o ten měsíc kvúli severskejm.Ono na přehradě je dost severskejch druhú uš v polovine listopadu chce tomu zvíšit pozornost při lovu aby nebylo uloveno neco co nemá.

Autor: prroud | 24.02.2013 16:26
Si dovolim takovej "hec" :-),i kdyby si kazdej strelil kus kterej chce,ne smi,tak zjistite,ze rozhodne neubylo :-).Tim samozrejme nemyslim lov v dobach hajeni a misto jednoho ,dvou peknejch kusu,vystrilet vsechno.Tim myslim s rozumem a citem.Jsou mista kde se proste strili co prijde,jak se rika,a zvere,i ty krasny vcetne trofejnich kusu presto neubejva(zver migruje,uvolneny mista se zaplnujou).Neptejte se me ale cim vsim to je,to neumim zodpovedet,jeste jsem zapomel dodat,ze lovcu je tam pritom mnohonasobne vic "na km ctverecni",nez u nas za celej rok(a ti opravdu mydlej cokoliv se hne:-(,bez vyjimky,i s pouzitim zakazanejch nadhanek,to prestava platit i posvatny pravidlo privatniho pozemku,jsou proste vsude)......proud

muj osobni nazor je,ze mnohem vic zvere prijde o zivot jinak,nez lovem,a jde o mnohem horsi zpusob smrti,viz devastace prirody

Autor: Fesoj | 24.02.2013 16:17
Ale Ivo, já přeci neříkám nelovit - já jen nastiňuji možnost, jak by to šlo co nejohleduplněji vzhledem ke vzácným druhům a jak vzít vítr z plachet přehnaným pseudoochranářům ! A netýká se to jen dravců. Taková labuť dnes hnízdí už na každé louži a v době hnízdění už jen ochranou svého teritoria ubírá životní prostor kachnám. Je jich víc než dost. Nedokážu si představit, že bych na toho polokrotkého ptáka vystřelil - ale zato bych byl všemi deseti pro, aby bylo možno lovit labutě sokolnickým způsobem, pomocí orla. A chtěl bych to vidět, vždyť by to musel být nádherný zážitek !

Autor: Ivo Ondráček | 24.02.2013 13:17
Ten věčný "všeargument", že se uloví něco, co se nemá...ach jo. Víte všichni dobře sami, kolik padne sekáčů místo lončáků, silných srnců ročků místo starých zpátečníků, bažantích slepic místo kohoutů, nedorostlých jelenů, místo jelenů na vrcholu... A zakazuje někdo lov? Člověk není, stroj, nýbrž lidská bytost a někdy zkrátka chybuje. To, že je třeba v okrese ulovit co já vím, třebas 150 dravců, ale my je lovit nebudeme, protože by někdo mohl omylem střelit jednoho včelojeda...to je argument, který mě vytáčí! Držet mnohasetkusový nadstav, aby se neublížilo několika jednotlivcům...

Zastavme odstřel srnců!!! Každý myslivec, co znám už střelil minimálně jednoho srnce, co neměl. Tak když tomu nerozumíme, tak to přece nemůžem lovit ne?:)

Autor: Fesoj | 24.02.2013 13:03
Co se týče regulace některých dravců - ne že by to někde nebylo potřeba, ale ruku na srdce, hrozilo by nebezpečí, že se to zvrhne a na výřad se dostane vše možné, od ostříže až po orla. Mně by se osobně líbilo povolit lov dravců /samozřejmě jen některých vybraných druhů a přesně stanoveného počtu kusů, které je možno odlovit/ jako lov poplatkový, za účelem získání trofeje, pod vedením kvalifikovaného průvodce, a to způsobem, který je dnes zakázán - výhradně na výrovce. A k ulovenému kusu přikládat certifikát, že byl uloven legálně. Výhody - a/jednoduchá kontrola, b/možnost bezproblémového určení, o který druh se jedná, c/proti jiným způsobům lovu vysoká úspěšnost, d/nezanedbatelný přínos do pokladny MS, e/legální možnost si do sbírky loveckých trofejí ulovit jestřába, káně či pochopa.

Autor: Fesoj | 24.02.2013 12:34
V Rusku běžně lovívali kačery i na jaře - ale pouze kačery. A nemyslím si, že by ten jarní lov měl na populaci březňačky nějaký negativní vliv. Jenže, Hofi, neumím si představit, že by bylo možno povolit ten podzimní lov severských druhů kachen. Když odhlédneme od toho, že jde v mnoha případech o kachny potápivé, rybožravé, s nepříliš kvalitní zvěřinou, stačí jenom to, jak by - při pokusu o jejich zařazení mezi lovné druhy - povykovali ochranáři. Vždyť jim vadí bezmála každý výstřel, vypálený na kormorána. A zrovna u tohoto druhu je škoda každé rány, která padne vedle.

Autor: ValíkVlastimil | 24.02.2013 09:41
Hofi ti co dělají polodivoký chov kachen by si moc nepotěšil,aby krmili o měsíc déle...

Autor: hofi | 24.02.2013 09:24
Jelikož mám hned za barákem přehradu a muj oblíbený lov kachen na tahu bych změnil dobu lovu kachen a to 1.10 do 31.12 v září stejně ještě nechodíme protože mladé kachny přepeřujou a začátkem prosince kdy se věnujem husám tak pozorujem tah velkých severských kachen co vím od vyprávení tak se sříleli většinou jen kačeri (bylo jich víc,dali se rozpoznat).
A určitě bych zavedl dobu lovu některým dravcúm jejich stavy se rapidně zvyšují.

Autor: ValíkVlastimil | 23.02.2013 19:32
Jasně podle-Vyhlášky MZ č. 245/2002Sb.a její změny 480/2002Sb je to jasně napsané. Ale podle Myslivosti už kuny v přestupném roce 29. lovit nemůžeš ale ondatru ano...

Autor: Drahoš Hikl | 23.02.2013 18:19
No prostě můžou se lovit i v přestupném roce a to 29. února:-)

Autor: ValíkVlastimil | 22.02.2013 22:05
Jak si vyložit tyto doby lovu-01.11. - 28.02 kuna lesní a skalní *
01.11. - 29.02. ondatra pižmová- stránky Myslivosti a mnoho dalších.Vyhláška MZ č. 245/2002Sb.a její změna 480/2002Sb.- h) kuna lesní, kuna skalní od 1. listopadu do konce února s výjimkou uvedenou v § 2 odst. 2. k) ondatra pižmová od 1. listopadu do konce února.

Autor: Ivo Ondráček | 17.04.2012 05:30
Pokud holubi přisedají do nějakého hloučku stromů, kde se dá schovat s dobrým krytem i rozhledem, klidně tomu věřím. Já se takového lovu bohužel zúčastnil jen dvakrát jako host. Za tři hoďky prolétly nebo zahřadovaly doslova stovky holubů. U nás bohužel pusto prázdno a kdepak bych si tu střelil na holoubka...:(

Autor: Děda z lesa | 16.04.2012 23:01
Neslevím ani kus,ale aspoň tak a dobrou !

Autor: Matěj Fous | 16.04.2012 22:49
No dědo - pokud by jsi slevil u těch holubů na polovinu (tedy na 16) a vystřelené rány zdvojnásobil (na 56) a nebylo to za ráno ale za sezonu, tak by to bylo přeci jenom věrohodnější. Ale jinak takto věřím,někdy se něco za ty roky povede,i to méně uvěřitelné.I já jsem zde před časem některé ze svých neuvěřitelných zážitků popisoval a vysloužil jsem si pojmenování "Baron Matěj".Někdy přidám další...

Autor: Děda z lesa | 16.04.2012 22:10
Matěji, už věříš těm 32 holubům (abych Tě nemusel někde opít) ?
Jinak jsem se vždy vracel tak z 10ti kusy, pokud jsem je stačil oškubat mezi ranami, tak je manželka upekla, neoškubané jsem musel rozdávat v hospodě.
Já osobně jsem z nich rád vařil výbornou polévku.

Autor: Matěj Fous | 16.04.2012 21:56
Aha Jendo,už je mi to po letech s těmi patronami Streukreuz jasné.Já je kupoval na ty hřivnáče a prodavač mi je nabídl s tím,že jsou právě na ně určené a mají ten specielní brok 2,75 tak jsem jich koupil 10 krabiček po 25 kusech,krabičky nepotištěné.Ještě se mi jich ve skříni tak 100 válí,přivezu je a někomu daruji,třeba na výcvik psa.Mě to bylo hned divné,když se s nimi ani syn netrefoval a myslel jsem,že je to vynález ochránců přírody...
Dědo s tou solí to má něco do sebe,vím že i domácím holubům se dělá nějaké to hliněné těsto se solí.

Autor: Martin Skřivánek | 16.04.2012 18:36
Dědo já mám v lese sůl v pařezu a chodí se tam denně napít zajíc.

Autor: Děda z lesa | 16.04.2012 13:41
Již dávno doporučovali staří myslivci solisko pro holuby - sůl s cihlářskou hlínou a přimíchat fenykl.
V každém holubím lesíku máme sůl v pařezech - každý holub aspoň 1x denně si na ni přiletí.

Autor: Martin Skřivánek | 16.04.2012 13:25
takže sůl je ta záhada.to už asi nikdo nepřekoná.

Autor: Jan Slavětínský | 16.04.2012 13:15
Matěj Fous - ty patrony Streukreuz, to jsou extra patrony do bažantnic na střílení na krátko. Mezi broky je plastový kříž, který má za úkol rozhazovat broky a zmenšovat krytí. Tak že rána na hřivnáče na 40 kroků je o ničem. To je náhoda ,že by spadl. Tyhle patrony jsou dobré k norám při norování. Upravit je, vysypat 2,75 mm brok a dát 3,5 nebo 4.

Autor: Děda z lesa | 16.04.2012 13:14
Matěji a Martine, já jsem o tom mém zajímavém úspěchu již tady psal, nebo ještě na starém webu.Takže to ještě zopakuji :
Ještě za éry St.statků (někdy okolo roku 1975) si krátil cestu traktorista s valníkem soli cestu přes jednu lesní louku a upadlo mu kolo na valníku, proto celý valník vysypal pod skupinku borovic.
Za čas to objevili holubi (kteří nemohou být bez soli) a začali masívně na ni létat ze širokého okolí.Takže jako ještě mladý a nadržený myslivec jsem si asi 30m od borovic vykopal zemljanku a druhý den ráno tam zalezl, vybaven kulobrokem s brokem 12.
A nestačil jsem se divit, jak holubi nalétávali.Nikdy neletí přímo na sůl, ale na strom.Takže každá rána přes puškohled na sedící holuby byla úspěšná, pokud si sedli dva holubi vedle sebe (a to často), byl úspěch na jednu ránu dvojnásobný.
Proto těch 32 kusů na 28 ran, opravdu nekecám, je na to ještě pár svědků.
A manželka mě s nimi vyhodila, musel jsem je rozdat.

Autor: Martin Skřivánek | 16.04.2012 13:06
Dědo jak to bylo tenkrát s těma holubama?

Autor: Děda z lesa | 16.04.2012 12:52
Něco podobného tvrdí Kanaďané o sobech (caribou) v době, kdy je všude nepřeberné množství brusinek - maso je úžasně voňavé a dokonce prý voní i při vyvrhování.

Autor: Matěj Fous | 16.04.2012 12:50
Dědo ode mě asi souhlas tu dobu lovu nechat být,ode mě to bylo jako nepodstatné odlehčení jak to bývalo ,ale těch 32 holubů na 28 ran za ráno bych byl ochoten uvěřit až po vypití notné dávky alkoholu (na Tvůj účet).U nás když pěstovali slunečnici a bylo hřivnáčů mraky,tak jsem měl tak 1 ks na 4 rány.Zajímavé,že jsem si koupil mnoho patron do 12ctky Streukreuz a s tím jsem neulovil nikdy žádného! Ty jsou úplně na ho...Přijeď na sraz,uvidíš že se tam ve srandě dohodneme na všem a lépe si vysvětlíme jak to kde chodí... :-)

Autor: Martin Skřivánek | 16.04.2012 12:31
Honzo na jihu Itálie a Španělska byly mraky holubů v olivových sadech.musí to maso být zajímavé.určitě na tom něco je.

Autor: Jan Slavětínský | 16.04.2012 12:14
Před léty jsem znal jednoho starého myslivce, který rád chodil na hřivnáče hned jak přilétli z jihu, koncem března. Říkával ,že jsou kořeněný a provonění tou exotikou...

Autor: Děda z lesa | 16.04.2012 10:10
Matěji, jako staří myslivci pojďme přemýšlet spolu - lov holoubat od 1.6.
Červen - MĚSÍC MYSLIVOSTI, sice totalitní slogan, ale platící pořád, v červnu, kdy vše hnízdí a rodí se by měl být v honitbě pokud možno klid.
I když pár nadšenců honí nepřebarvené a nevytlučené srnečky, někdo ještě uloví lišku od mladých, jiní riskují ránu na lončáka (buď a nebo), moc ran nepadá.
A teď do toho doplňkový lov holoubat - živených zelenými výhonky a dokrmovaných rodiči natrávenou rostlinou potravou.Běhat po revíru a rušit ranami kvůli obědu s nádivkou by asi u zákonodárců neprošlo, ani "poslanec" Vít Bárta by nezvedl ruku (to jen pro odlehčení, doby lovu stanovuje vyhláškou MZe).
Takže asi v klidu počkáme na srpen a zda někdo nepřekoná můj letitý rekord - 32 holubů (na 28 ran) za ráno.

Autor: Matěj Fous | 16.04.2012 00:02
A jsme přesně u toho jak je to v různých honitbách odlišné.Lov hřivnáčů kteří nalétávají do hájů je jistě krásné a sportovní a odlišit holoubě asi nelze,ale střelit si na tupl 2 holoubátka na políčku,prsíčka protáhnout špekem a trochu nádivky - to má také své kouzlo.Dělalo se to tak co pamatuji a nepletlo se to.A kdo jste ochutnal koroptve?Mají "bílé maso"-tedy zvěřinu,jsou tak zvláštně kořeněné,výborné, ale po oškubání asi nejsou větší než ten hřivnáč.Pamatuji,že jsem jako kluk hlídal před kostelem prastrýci brokovnici a rovnou se šlo na ně.Dodnes vzpomínám jak říkal:Kdyby dal farář dvakrát"zdrávas Maria"a pomodlit odčenáš a nevykecával se,tak jsme již mohli mít plné honečky!

Autor: Ivo Ondráček | 15.04.2012 22:27
Jo u holubů bysme taky vlastně potřebovali posunout dobu lovu aspoň o měsíc a to z toho prostého důvodu že nejpozdějí !nejpozději! 4ho srpna se hoši seberou a odletí na Moravu... Jak to říkal jeden známý: "Jen nám ty holuby na Vysočině pěkně vykrmte ať pak máme na co střílet..." :)
Jo a ještě povolení lovit husy protiletadlovým čtyřčetem. Lítá jich tu sice dost, ale kdepak by slítly níž než na 200 metrů...:)

Autor: Děda z lesa | 15.04.2012 22:12
M.Fous - tak tedy jako myslivecký trouba se přiznávám, že v letu nepoznám holoubata.U nás je zvykem chodit na holuby do borových, březových či smíšených lesíků, kam nalétávají z polí. V letu mezi vrcholky stromů v 5m mezeře nebo zapadnuvšího holuba do koruny břízy či borovice pouze s viditelnými obrysy přes sebevětší snahu nerozezná nikdo.Lovit na cestě jsem nikdy nezkoušel.
Proto když holubi, tak srpen - kdy už nehnízdí.

Autor: Fesoj | 15.04.2012 21:48
Já jen reaguji na lov s nočním viděním - kdybych a/na to měl a za b/byla možnost to zlegalizovat, hned bych si ho pořídil, mám určité zkušenosti s noktovizorem na pozorování zvěře a bylo by to určitě lepší, než lov s baterkou - jenomže na ten lov s baterkou lze, obecně vzato, udělit plošnou výjimku, ale noktovizorový zaměřovač je zakázaným doplňkem zbraně podle zákona o zbraních a střelivu a každý, kdo by ho chtěl mít na své zbrani, by to de jure měl řešit odůvodněnou žádostí o individuální výjimku na příslušném oddělení PČR. Bez jejich povolení se dopouští přestupku každý, kdo si to na zbraň namontuje a mám takový dojem, že s tím snad nelze střílet ani na střelnici.

Autor: Ivo Ondráček | 15.04.2012 21:31
Figi:
Tím bylo myšleno to, že dohnat zvěř po vlastních a ulovit silou pouze vlastního těla by byl jediný opravdu "čistý" způsob lovu. Vše ostatní, počínaje pěstním klínem v dlani už jsou výdobytky civilizace, které nám lov usnadňují. A mnou navrhované usnadnění (zefektivnění) by byl i ten lov od 16ho dubna. Kde začíná, či končí takový lov, který lze označit za příliš snadný a nehodný provozování, to neumím posoudit...

Autor: figi | 15.04.2012 21:30
Matěji, je dost zkušených lovců, kteří poznají. Je ale bohužel praxí mnohokrát ověřeno, že nejen ( a někdy dlouholetí myslivci ) mají problém rozeznat mladou srnu od staré, srnče od srny v zimní srsti, ale i shozeného srnce od srny.
Nedělám si sebemenší iluze.

Autor: figi | 15.04.2012 21:18
Ivo, nevím, kolik ti je, doufám že následující řádky nebudeš brát nijak ve zlém, ale nářky typu nechce se mi běhat po polích a zakusovat srnčí vlastními zuby mi přijdou trochu mimo mísu. Ono totiž maximální pokrok a nejmoderjnější způsob lovu je outsorcing - najmeš si někoho, kdo to udělá za tebe a lov ti natočí. Další stupeň je srnčí pochytat do ohrad a pak selekci provést. A určitě by se našly další, včetně těch hromad ( srnčí ti na ně bude chodit celoročně, pokud dáš správné dobroty ) a ušetříš svoje nožky při běhu po polích a zuby si ušetříš také.

Také mám rád výdobytky moderní doby, a zároveň mám nejraději lov velmi náročný, ať už na využití znalostí, střeleckých schopností, zkušeností. Pokud neuspěji a některý vybraný kus neulovím, má můj veliký respekt, zaslouží si ho.
A z těch moderních výdobytků mám ale nejraději nové poznatky o zvěři, třeba telemetrii, atd, protože to je to, co mi na lovu pomáhá nejvíce - znát o lovené zvěři maximum.

Lovím, protože mne to baví. A vím o sobě, že čím náročnější lov na lovecké umění, tím lepší pocit z lovu, a často také silnější zážitek. Záměrně si lov ztěžuji, třeba stojím na zemi nekrytě 5 m od místa, kde srnec vytahuje, ať je to co nejtěžší. Proto lovím.
Nechci mít jen pocit přišel jsem, sedl, vystřelil a zabil. V tom není zážitek, příběh, lovecké umění, nic.
A lovím velmi často a mnoho zvěře. Lov ale bohužel u mne už není záliba, je to naprostá závislost.

Autor: Matěj Fous | 15.04.2012 21:11
Figi+Děda z lesa - jasně jsem psal "možná asi"a"slabé čipleny" a nepředjímal jsem,že myslivci jsou blbci kteří tu slabou čiplenu nerozeznají, ale lončáka, který má hmotnost v rozmezí klidně 30 - 90 kg a loví se většinou za šera či v noci rozeznají, a také evidentně nejste z oblastí pěstování kukuřice.Dále ty holoubata od dospělců (kteří znovu sedí) v červnu a červenci snad rozezná i každý trouba,to nemusí být ani myslivec. Poletují po dvou,posedávají po polích a na cestách,nechá se k nim na rozdíl od dospělců pohodlně na brok dojít a i slabozraký vidí prostě holoubě!A když nevím,tak nestřílím,to platí i u těch čiplen!Ke zmýlené by mohlo dojít snad asi tak jako bažant kohout-slepice.To ke zmýlené u holubů dochází naprosto běžně právě v té době lovu-co vím,tak poměr hřivnáč-doupňák bývá i menší než 5:1,někdy i + poštovní!!Aktivním myslivcem jsem od roku 1969 a tak mám už poněkud senilní názory,ale ty jsou jistě také ovlivněny zvyky, a prostředím ve kterém trvale žiji,proto respektuji i Vaše názory.Zdravím Matěj.

Autor: Ivo Ondráček | 15.04.2012 21:00
Já se teď o víkendu snad po čtyřech letech nechal vytáhnout na čekanou na černou a byla to příjemná změna. Sice teda pršelo a tma jak v pytli, nicméně čuníci jsou "trošku" větší než ty naše lišky, takže je bylo i na 200m vidět ai tak. Jak říkám, hezké, ale v revíru bych je zanic nechtěl:)

Autor: rici czech | 15.04.2012 20:55
Figi také mne to u těch hromad nepřipadá košer:-),nehledě na to co si budem povídat, loví se tam vesměs vše.

Autor: figi | 15.04.2012 20:48
Mne osobně černá vůbec nebere, mám ale mezi přáteli několik vynikajících lovců, kteří
- nemají noční vidění
- neloví u hromad
- většinou loví na šoulačce
- ročně každý uloví několik desítek kusů černé

Mají spoustu úžasných loveckých zážitků, adrenalin na šoulačce je naprosto nesrovnatelný s nudou při sezení u hromady, byť s nočním viděním.

Autor: Ivo Ondráček | 15.04.2012 20:07
Jooo Radku o to se taky nebojím:) Možná se tím o kousíček sníží tempo nárůstu stavů, ale to bude tak celé. Dokonce i dnes to noční vidění není tak běžné, ale fakt si myslím, že je to otázka několika málo let, než to na flintě bude mít každý. Ostatně šířka nabídky na trhu tomu jasně napovídá, ačkoli se to dá prakticky použít jen a pouze na noční nácvik střelby na střelnici že...:) I když výjimky pro některé honitby se už asi udělují..? Na lov za pomoci světla se to uděluje, to vím, tímhle si ale jistý nejsem...

Autor: Radek Chadim | 15.04.2012 18:49
Ivo, o divočáky se neboj, ti budou i s nočním viděním i s odchytovými zařízeními, protože chybí k řešení ohledně jejich počtu jedno jediné, a to je vůle mezi myslivci jejich stavy skutečně snížit :-).

Autor: Ivo Ondráček | 15.04.2012 18:31
Nashromáždilo se tu takové množství informací, že ani nevím na co bych reagoval dřív. Podržím se jen u toho "mého" lovu paličkáčů od 16.dubna. Shodli jsme se snad všichni, že ten paličkáč je k tomuto datu stejně silný(slabý) a stejně nevytlučený, jako bude 16.května. Ale z mnoha příčin snáze lovitelný. Efekt ale stále vidím především v tom, že by se jich ročně povedlo nalovit výrazně více. Nemá cenu rozebírat, že jdou odlovit ai tak. Jdou, ale pouze teoreticky. Ať už z důvodů časových, motivačních nebo trofejových se zkrátka nikdy neodloví všichni a ani v budoucnu se to nezmění. A dva tři nadšenci sedící dnem i nocí to prostě v celé honitbě nevytrhnou. Lidé budou stále stejní a stále to "nepůjde". Od 16. dubna by to "šlo" o něco snáze. Že už je to pouze jakýsi sekundární odlov je pravda, protože měla být ulovena už paličkáčova matka a on ani neměl být na světě. Ale opět, lov holé se z mnoha důvodů asi nikam neposune, to už se mnohokrát řešilo jinde a na posouzení chovnosti holé zvěře 2/3 myslivců nemá znalosti ani zkušenosti. Sám se řadím mezi ty dvě neznalé třetiny. Jedna věc je lovit poslední nepřebarvený či jinak slabý kus, druhá onen často diskutovaný zásah, který by zredukoval poměr pohlaví ze současných 4-6:1 na 1,5-2:1. Jak by tato redukce vypadala v praxi, tedy: "Z tlupy 20ti kusů holé vyber 10 odstřelových..." Nevím nevím. Vlastně vím - odsřelových je těch deset vpravo, deset vlevo bude do chovu.
Jinak jak říkal figi, bylo by to zjednodušování a ulehčování loveckých podmínek. Svatá pravda. Ale mě už se nějak nechce běhat po polích, chytat srnčí do holých ruk a zakusovat vlastníma zubama. Všechno ostatní počínaje kamenem v ruce je totiž zjednodušování loveckých podmínek... Pročež jdu přeleštit svoju kulovničku s optikou 3-12x56. Ta ten lov taky výrazně zjednodušuje, jen ne ve směru doby lovu, ale vzdálenostním...:)))
Ten druhý odstavec tu píšu celkem záměrně, protože v horizontu několika let očekávám oficiální zákonné požehnání lovu černé zvěře "s nočním viděním na flintě". To bude další výrazné ulehčení lovu-pro změnu za snížených světelnostních podmínek.Za současných stavů asi jediné logické vyústění. Žádná noc nebude dost tmavá a rany budou padat o sto šest...

Autor: rici czech | 15.04.2012 18:01
Já si přátelé nemohu pomoct, ale jak jsem napsal někde na začátku, v dnešní přellobované době bych nedoporučoval zasahovat do zákona o myslivosti ,včetně vyhlášek.,jak to tak pozoruji, vždy a u každé dnešní změny vznikne paskvil ,který kolikrát spočívá v nesmyslech a pozbývá smyslu.Snad tu legalizaci lovu kuny a jezevce v noci ,ale v žádném případě se nepouštět "do větších akcí".Tady opravdu nejde než souhlasit s Figim.Zářným příkladem jsou zkušební řády psů ,které se novelizují za posledních 20 let nesčetněkrát a stejně to k ničemu nevede a další změna je na cestě.Co se týče ůbytku srnčího jak to zde někdo nakousl,vzpomínám ,že v roce 2002 to vypadalo obdobně,a ejhle v roce 2004 ho bylo zase dostatek:-).No jo 2003 a nové nájmy to ve většině honiteb měly na svědomí:-).

Autor: Děda z lesa | 15.04.2012 17:18
Pokud měnit, tak zneužitelné nejasnosti - např. pes mimo vliv svého vedoucího apod.

Autor: Fesoj | 15.04.2012 16:29
U toho jezevce bych rozhodně dobu lovu když ne už prodloužil, tak posunul od 1.9. do 31.10. - pokud je nástup zimy trochu časnější, tak v 2. polovině listopadu ho u nás už stěží potkáte. A skalní kunu bych povolil už od 1.7. - dnes se beztak loví hlavně kvůli ochraně drobné zvěře, ne pro kožešinu jako dřív a že ji lovit můžu, neznamená, že musím, stejně jako lišku v horských revírech bez drobné. Co se týče nočního lovu kuny a jezevce, jeho povolení by víceméně jen legalizovalo současný stav.

Autor: figi | 15.04.2012 16:15
Dědo z lesa - naprostý souhlas, přesně tak.
Mám obavy z toho, že až se jednou otevřou zákony kolem myslivosti, co zase vznikne za hovadiny.

To, že jsem sám napsal, že v zákoně je co upravovat, tak jsem měl na mysli např. kuny, jezevce, ne ani tak kvůli době lovu, ale proto, že by tyto šelmy měly být pvoleny lovit v noci.

Autor: Děda z lesa | 15.04.2012 16:06
Stejné, jako lovit holoubata od 1.6. - kdo to v letu pozná ?
Navíc by část myslivců od června lovila klidně vše, i rodiče od holoubat na hnízdě či od vajec.
Doby lovu jsou tvořeny dle způsobu života zvěře možná po staletí, není třeba do nich takto razantně zasahovat.

Autor: figi | 15.04.2012 15:49
Roční srny od 16.5. ???
To by bylo sirotků. Kolik % myslivců to pozná ?
Nechat tyto srnky jít do říje přece není problém, a máš pak celý podzim na to je ulovit.

Autor: Matěj Fous | 15.04.2012 13:45
Asi máš Figi s tou dobou lovu srnčího pravdu,možná bych asi u toho srnčího dobu lovu tzv.čiplen dal již od 16.5.stejně se srnci,nevím proč ty slabé nechávat projít říjí a nechat je schovat do kukuřic.Dále bych holoubata hřivnáče zlegalizoval lovit od 1.6.(jsou lehce rozeznatelné),"nějak"upravil dobu lovu strak-na podzim se ztratí a na jaře když jsou hájené tak najednou úplná invaze,je to tak,jak zde psal Pavel Černý,tedy na podzim se stěhují do měst a na velké skládky domovních odpadů a pak se vrátí a vyvádí mladé (a silně škodí),lov dnes hojného jezevce je dle zákona nedostatečný,lokální vyjimky nestačí.Povolení 2 měsíce na podzim kdy je brzy tma a v noci se nesmí je k smíchu a do umělých nor by se chytat vlastně v noci také nesměl,a to ani v té době jeho lovu...Povolil bych ho od léta a to i v noci,na strništi se v té době nechá nějaký střelit,chodí se o říji na srnce tak by to šlo.O celoročně hájených predátorech to je tam,kde mají nějakou drobnou nemá asi cenu polemizovat...

Autor: figi | 15.04.2012 13:14
A ještě poznámka - doba lovu srnčí zvěře je dostatečně dlouhá, a nevidím důvod k jejímu prodlužování, a děsí mne přesun lovu holé na zimní měsíce či "paličkáčů " na duben. Jakékoli zdůvodňování chovem zvěře mi v těchto případech spíše připadá jáko snaha lovit zvěř v měsících, kdy je to opravdu velmi snadné. Ono by to tak sice nebylo, ale, tyto hlasy se nejčastěji ozývají od myslivců s malými nebo žádnými zkušenostmi, někteří z nich možná po letech naberou zkušenosti a budou vědět, jak lovit, - pak už by nic takového nechtěli dělat.

Autor: figi | 15.04.2012 12:33
M.Bergman -
kdo ti řekl, že srnčí prudce ubývá ?
Lovím v několika honitbách a sebemenší pokles stavů není znát, spíše naopak. Změny v chování zvěře v posledních letech jsou jednoznačné, a to je možná pravá příčina "poklesu stavů".

U ročních srnců je největší a zásadní chybou hodnotit chovnost podle hmotnosti kusu. O budoucí síle trofeje - trofejovém potenciálu daného jedince - rozhoduje ve věku jednoho roku jen a pouze síla pučnic, a tu nám ukazuje u ročního srnce trofej. Na tenké a slabé pučnici nikdy nenaroste velký paroh.
Můj nejsilnější paličkáč měl hmotnost po vyvržení s hlavou a běhy 15,75 kg, průměr pučnic necelých 7 mm a paličky o stejném průměru byly vysoké 6 mm. Měřil jsem i pučnice ročních šesteráků, ulovených hned na začátku doby lovu, trofeje plně vytlučené, proto byli střeleni - jevili se jako sterší, váhově se pohybovali do 13 kg, výška paroží těchto ročních šesteráků byla od 13 cm do 18 cm, to nejdůležitější je ale průměr jejich pučnic - okolo 17 mm, maximum jsem u ročka naměřil těsně pod 19 mm. Řídit se hmotností u ročních srnců je nesmyslné.

Je zvláštní, jak si mnoho lidí plete a převádí chovatelské zásady ze srnců na srny a opačně. A traduje se to po generace.
U ročního srnce je prakticky jediným znakem chovnosti paroží.
U roční srny je to hmotnost.

Autor: M.Bergman | 15.04.2012 11:20
Tato diskuze se oklikou dostala opět k tématu lovu paličkářů, o kterých již jak na tomto webu, tak dříve i na starém webu myslivosti bylo už popsáno kdeco.
Já osobně se v tomto tématu budu znovu v rámci mých snad dlouholetých zkušeností opakovat - provádějme průběrný odlov v jedničce ne jenom podle toho, co má srneček na hlavě, ale prvořadě podle jeho tělesné kondice.

Jsou pro to objektivní důvody:
1/ Srnčí všeobecně prudce ubývá a nikdo zatím není schopen stanovit příčinu. Logicky budou mít pro udržení populace větší šanci silnější jedinci.
2/ Kdo se dlouhodobě zabývá způsoby k zlepšování úrovně trofejí (u kterékoliv spárkaté) ten už ví, že genetiku zde nejvíce ovlivňuje matka a tudíž průběr holé zvěře.
3/ V polních honitbách kde jsem dříve působil a trochu i sledoval vývoj srnců, tam nejlepší trofeje dosahovali převážně kusy, které byly již v prvním roce nejsilnější, i když třeby na hlavě měly jen 5cm špičky a v některých případech jen knoflíky. Staří zkušení hospodáři to dobře věděli a v povolence na jedničku dopisovali .... "do max. 10 kg"... (Kdo to nedodržel musel pak za každé kilo navíc něco připlatit).

Proto bych zvláště v dnešních podmínkách apeloval u srnčího všeobecně upřednostnit průběr podle kondice před průběrem podle trofeje. Příroda vám to vrátí. M.B.

Autor: Radek Chadim | 15.04.2012 09:21
Teorie a zkušenost některých z Vás jsou takové, jaké jsou. Mé zkušenosti jsou ale v některých věcech hodně odlišné. Před třemi lety mně na konci dubna chodil pod posedem slabý paličkář/paličkáč, který za týden uhynul 100 m od posedu, předloni stejně tak, ten byl nemocný na první poslech, protože velice ztěžka dýchal. Byl jsem to konzultovat s hospodářem, který řekl, že ho mám nechat do 16ctého, protože úředník mu na konci dubna řekne totéž. A pak někteří kritizují norování liščat, ale nechat doslova zdechnout nemocného srnce mimo dobu lovu není taky bůhví jak dobrá vizitka myslivce. Vím, že takové případy se nestávají každý rok, ale i v souvislosti se stále se zvyšující dopravou, rychlejší zemědělskou technikou,... by bylo více než na místě, aby se vymyslel jednoduší a lepší systém umožňující lov srnčího i ostatní zvěře i mimo dobu lovu bez většího úřadování s úřadem, nebo bez rizika, že daný jedinec přijde rovnou o papíry místo "jen" povolenky.
Dále s Vámi nemůžu souhlasit ohledně stálosti srnčí zvěře. Někde to tak jistě funguje a i u nás jsou místa, kde jeden a ten stejnej srnec je vidět po několik let. Bohužel v naší specifické :-) honitbě v mém úseku zrovna ti lovní ročci mění své stávaniště patrně i na km daleko. Loni na jaře jsem "v mém úseku" měl hned 3 paličkáče. Na prvního jsem vyrazil hned 16ctého ráno a hned ho ulovil, byl to i můj první srnec vůbec. Říkal jsem si, že mám po ptákách v lovu srnců hned od 16ctého, ale nakonec jsem zjistil, že dalšího bych tam už ani neulovil. Po 16ctém začali starší srnci prohánět i ty mladší, od června už byla pšenice vysoká po pás, jak začne dozrávat obilí, začnou tam trajdat divočáci od podvečera do rána, po žních je to ještě horší, přídá se k tomu ještě dančí a pak tam na 1,5 km kraje lesa vidíte maximálně 5 kusů srnčího a paličkáči jsou pryč. Pak zvorají na řepku a šutry nic nežere a do konce září tam srnce neuvidíte. Nevadí, začnete lovit holou, září na hlíně nic nechodí, přijde říjen - prasečí a dančí měsíc numero uno - srnčí ani chlup, listopad srnčího trocha vidět je, ale začnou hony, naháňky, tak je všechno jinak, v prosinci vzhledem ke svátkům už to moc nevytrhnete. Po novém roce se situace začne stabilizovat a jsou vidět i dříve obhlídnuté kusy srnčat, ale lovit už ze zákona nejdou, i když plán lovu není splněn. Tohle je pravidelný cyklus lovu srnčího u nás. Lov holé mě "baví" stejně jako srnců, ale dal bych přednost lovu pro mě ve vhodnější dobu a delší dobu, tedy přes zimu. Srnci se na jaře a v létě na poli mnohem snáze loví, protože je to atraktivnější prostředí než les, ale na podzim, kdy je velká část buď zvoraná nebo zasetá a srnčí leží uprostřed polí a není možno se k němu rozumně dostat, tak pokud nestřílíte jako figi, tak lov je mnohem obtížnější a časově náročnější - a dny kratší.
Těch důvodů, proč chovatelské zásady v chovu srnčího k výsledku nevedou je samozřejmě více než jen ten, že se správně neodloví holá. Ale ono je to i tím, že plán chovu a lovu vychází z nepřesných čísel a představ o kvalitě srnčí zvěře, přednostní lovení jedničky jen proto, že jsou takové plány, a že se neodloví to, co by bylo potřeba. Loni jsem viděl minimálně 3 špičáky starší 3 let, ale asi se neulovil ani jeden, místo toho se střílí pořád paličkáči - podle mého by bylo záhodno více lovit starší průběrné srnce než méně jednozačně lovné paličkáče. Jenže když jsou pravidla nastavená tak jak jsou, tak každý když jednou za 10 let dostane trojku, tak nebude lovit průběrného srnce, ale buď raritu nebo kvalitu. A i když toto všechno změníte, přijedou síct jetel a do chovu vjedou zemědělci a je vše stejně k ničemu. Proto jsem pro prodloužení doby lovu na co nejdelší. Nakonec to má i další praktické výhody, jako například rovnoměrnější příděl zvěřiny :-), nebo lov pro mě ve vhodnější době, protože přes léto mám dost práce s honěním divočáků po polích a když do toho ještě vleze srnčí, tak to pak člověk nedělá nic jiného, a víte jak to v každém sdružení je, že se stará a loví stěží polovina členů, tak nevím, proč by ta ztěží polovina na to nemohla mít více klidu a času :-).

Autor: figi | 14.04.2012 10:36
Eriko, prakticky vždy na stejném místě.
Ten silný srnec paličkáče nebo jiného slabého srnce prožene, někdy i vícekrát denně, ale už se znají, a tak se tam srneček stále vrací, co by ho také čekalo v cizím prostředí, možná ještě horší rabiát, vždyť si to představ sama u sebe. Srnčí je založením zvěř silně teritoriální, a i když srnec nemá své teritorium nebo srna svůj okrsek, žijí vždy na jednom místě krom zimy.

Silní mladí srnci hledají teritorium a proto změní stanoviště, pokud se teritorium uvolní. Jinak obvykle ne.

Autor: Erika Doležalová | 14.04.2012 08:31
Figi napsal dobrou věc a sice, že slabý roček se drží na jednom místě. Já bych to doplnila slovíčkem "většinou", protože už jsem párkrát viděla, jak silnější srnec hnal mladíčka (3x kraťoučký špičák, jednou nerovný vidlák - ale ten byl podle mě dvouletý), přes dva lány (resp. ten mladý tam prchal, starší jen kousek a pak se vrátil "do svého"), což bylo odhadem min. 600-800 metrů. Je fakt, že toto většinou dělají srnci mladší, protože starší bard se na knoflíka vykašle, předloni mi takhle chodil špičáček se čtyřletým srncem a ten neměl snahu ho někam honit (jen když se mu zdálo, že se na něj lepí už moc, tak se po něm trochu ohnal). A dobrou věc taky napsal Josef a sice, že v dnešní době velkých lánů řepek je mnohdy těžké se dostat ke kusu, který sice má akční radius pár metrů, ale uprostřed lánu (Figi, já vím, že ty by sis i s tímhle poradil :-) Třeba teď u nás - mám prakticky za barákem 30 kusů, jsou tu celou zimu, drží se přesně uprostřed pole, je to na řepce, tudíž už dnes je jasné, že v ní taky zůstanou až do posečení. A všichni víme jak řepka roste..dlouho nic..nic..a najednou ji máte do pasu a po prsa.. Dokud je ještě nižší, dá se v ní chodit, plížit.. ale jakmile povyjede víc a kolchozníci ji ještě "slepí", je hotovo (a kdo do ní někdy lezl pro prase, ví, jak je to skvělý zážitek :-))) Je pravda, že když má člověk snahu něco odlovit, tak to zvládne i za pár dní, ale právě že ne každý má tu chuť a bohužel někdo i čas (zaměstnání, práce doma, rodina..) takže dva týdny na ročky navíc by určitě ničemu neuškodily - no možná ani nepomohly, ale to nevíme :-) Já jsem třeba venku hodně často (byla bych schopná chodit denně, ale to zas by mi doma neprošlo :-) a přesto za 4 roky nemám ulovenou "jedničku" (až se za to stydím). Prostě jsem žádného vyloženě průběrného ročka nepotkala (když byl slabší v trofeji, byl velmi silný ve zvěřině a naopak), vlastně ano, dvakrát za ty čtyři roky - jednou stál paličkáč na 60m ode mě, já na cestě, musela bych střílet z volné ruky a to jsem fakt nechtěla. A druhého srnečka krátkého špičáka jsme potkali spolu s partnerem a ulovil ho on. Jinak prostě žádného "čudlíka" nevidím, ať jdu brzo ráno, později ráno, dopoledne, před polednem, po poledni, navečer.... Vídám samé starší až staré srnce (a jak na potvoru většinou průběrné :-))) Letos jsem ale viděla už dva knoflíky, tak jsem zvědavá, jestli konečně se mi to podaří..

Autor: PepaK | 14.04.2012 07:04
Se změnou lovu nesouhlasím.
Srnci se dají obeznávat už od dubna. Ti, co jsou dál, mě vyhovují, protože na mě s určitostí zbydou.
Jinak slova o šlechtení + průběrném a podobně jsou jen taková "zbožná přání". To není věc zákona,zootechnické vědy, ale hlavně reality a lidí. jejich znalostí a přístupu k němu včetně nastavení vnitřních poměrů ve sdružení nebo společnosti, ale hlavně reálné možnosti ho vůbec provádět.
U nás bohužel neexistuje a už nikdy existovat nebude tzv. přemnožení srnčí zvěře, protože její stavy šly dramaticky dolů. Jednak sousední lesní honitby jsou pronajaty a podmínkou udržení je doslova likvidace srnčího. Ccca 12 let jsme měli velkou část honiby- doslova komoru srnčí zvěře- zasetou jetelem na úsušky a zapsané ztráty zasečením dosahují skoro 400ks za období. Jaké byly skutečně-co všechno se nenašlo a nenahlásilo, tak to ví jen Bůh. Žádné prošlapávání a vyhánění nemá význam, pokud je vojtěka 100-120cm vysoká v láněch 15, 20,30,40 ha a sečou to mašiny co mají 400-600kw výkony a záběr v rotačkách 8m ve 02,00 za použití halogenů.
Současný systém hospodaření o pouhém střídání řepka x pšenice pro max. využití vysokovýkonné techniky. Prostě postřiky, kombajny,disky + kombinátor a pod. - všechno je holé a srovnané jak golfové hřiště. Tak najednou máte půl roku měsíční krajinu. Zbytek - malé plochy mezi zmolami, různé špice do lesa - jsou zatravněny a budou opět v červenci ošetřeny rotačkami kvůli dotacím.
V takový podmínák nemá cenu přemýšlet nad nějakým extra chovem, jde jenom o zachování druhu. Pokud srnčí přežije a budou srnci jen vidláci, tak aspoń to.
Protože:
- dědivost kvality paroží je velmi nízká a zbytek tak hraje hlavně výživa a odstranění stresu. Viděl jsem pár doma odchovaných srnčat a srnečci byli v prvním roce šesteráci.
- ztráty na zvěři jsou masivní a naprosto neselektivní a to zejména v době,kdy by měla mít klid, stroje a postřiky zahubí jak srnce s potenciálem paličkáře, tak medailového, ještě v horším to platí u srn, které stojí u srnčat do poslední chvíle.
- holá zvěř(srny i srnčata) se dá za těchto podmínek problematicky kvalitativně selektovat, protože spoustu kusů máte tím pádem nevodících a pokud překonají šok a problém s mastitídou, tak musí zákonitě vypadat lépe, než vodící srny.
- v tomto systému hospodaření je zvěř dost vysilována dietetickkými poruchami - zejména srnčata + matky a tak střílte klidně slabé srnče se srnou s pocitem, že děláte dobře, ale může mít gen. super základ, ale prošlo 2x3 Randap. dietou + řepka a je otázka, zda mu (jim)dát šanci do příštích let. Kdo dokáže správně odpovědět?
- nejsme schopno odstranit ani další stres - pohyb lidí v honitbě. v minulém systému byl v týdnu klid. dneska je spousta lidí bez práce, hromada lidí co dělá doma, a mnoho lidí co se jen baví. Ti všichni vyráží do hotby za obživou a závavou. Dřevo (kdo má kousek akátového lesa 20km od baráku, tak se tam nemusí jezdit ani divat), houby,šípky, psi, koně, cyklistika atd..
- na homadách sežerou kdejaký hnus a je faktem, že se srnčí už na hromadách běžně (zejména mladšími myslivci)loví.
- myslivci sami, myslivost se dělá kvůli lovu, hodně lidí ji chce mít levnou - to je logické, ale nejde ji platit z poplatkového lovu srnců,prodeje srnčí zvěřiny a ještě se srnčinou nacpat.

Průběrný lov z mého pohledu má pouze jeden význam. odstranit prokazatelně nemocné kusy, které mohou nakazit ostatní - to platí pro srnce, srny srnčata.
U srnců v I. věk třídě skutečně slabé bulkaře. Srnčata sledovat od začátku a odstřílet v září - říjnu. S holou obdobně a s rozumem.

Autor: Fesoj | 13.04.2012 11:30
Co říká Figi o paličkářích, s tím musím souhlasit. Když tam ten paličkář je, tak tam je. Ale že ho třeba uvidím při denní docházce na to místo 1 x za týden - a to ještě budu-li mít kliku - na rozdíl od silných srnců, které tamtéž vídám denně nebo několikrát denně, to je taky fakt. A nejhorší - z hlediska možnosti ulovení - je situace, když ten paličkář má své "miniteritorium" někde uprostřed lánu, kam nelze našoulat a na ránu je to daleko /to se Tě, Figi, samozřejmě netýká/, nehledě k tomu, že mnoho myslivců nevybavených spektivem takového kriplíka na větší dálku ani pořádně nepřečte, považuje ho za holou a nevěnuje mu další pozornost. Ještě se mi nikdy nestalo, že bych bezpečně obeznaného paličkáře ulovil dejme tomu za měsíc po obeznání o kilometr dál, na rozdíl od silných srnců, u nichž se dá zejména v říji větší akční radius předpokládat.

Autor: Josef Šůna | 13.04.2012 10:27
To co popsala Erika a doplnil figi, myslím provádění "průběrného odstřelu", je tvrdá realita, jsem přesvědčen v téměř 100% honiteb MS. Kdo mě to bude vyvracet je buď naivní nebo si chce lhát sám sobě. Je zcela logické, že většina i dobrých myslivců má-li jednou za rok podíl srnčího, líbí se mu ten větší kousek. Možná, že to pár zanícených a mladistvě nadšených udělá naopak, ale moc jich nebude. To nebylo myšleno pohrdavě ta zanícenost. Snažím se proto u nás, aby právě ti paličkáři šli na podíly, tam je alespoň kousek flákoty i při těch 8kg a přes trofej je jakás takás kontrola. Šestikilové srnče již chce málokdo, je ale zajímavé, že tlačenice o ně není o ty paličkáře. Že by to bylo tak lehké vyřešit jak píše Fesoj, teoreticky ano, reálně dám ruku do ohně. Výsledky padesáti let průběrného odstřelu v tomto státě potvrzují, že mě ruka neshoří a jsem pevně přesvědčen, že právě toto je hlavní příčinou těchto výsledků. U srnců budiš, ale holá ta je jinde a tak je nejjednodušší a moderní prohlašovat dřív se stříleli jen šesteráci a průběrný odstřel nevede k ničemu. Teď napíši něco co se mě samotnému nelíbí. To řeší pouze privátní čili silný přístup bez diskuze. Dělám myslivost téměř čtyřicet let a rád v dobré partě, ale kolektiv deseti, dvaceti a více lidí v rádoby demokratickém spolku si s tím neporadí a dám opět tu ruku do ohně.

Autor: figi | 13.04.2012 10:05
Další téma k velké polemice jsou způsoby lovu.
Třeba norování, tolik oblíbené v našich honitbách. Při současném rozšíření a početnosti jezevců, kteří mají mláďata od počátku ledna, by třeba právě norování mělo být omezeno pouze na období od poloviny do konce roku. A možná jen na dobu lovu jezevců, protože ulovení jezevce v době jeho hájení je problém, sice přehlížený, ale v případě řešení dle zákona by dotyčný jistě měl papíry i zbraně na dlouhé období mimo dosah
A dalších příkladů by se našlo mnoho.

Do toho všeho vůbec nedoporučuji vrtat, výsledek diskusí a následně schválené právní úpravy doby a způsobů lovu by nás mohly pěkně potrápit. Už tak je problémů dost.

Autor: figi | 13.04.2012 08:57
Celá tato diskuse je přinejmenším úsměvná.
Nastavení doby lovu jistě u některých druhů zvěře není ideální, ale pomalu co myslivec, to názor, většinou silně ovlivněný úrovní znalosti zvěře a osobními úvahami, jak si lov "ulehčit ".
Paličkáči - téma pro většinu lovců srnčí zvěře. Dotyční by si ale měli uvědomit, že i tady platí vztah znalosti života zvěře a úspěch při lovu jako přímá úměra. Za třicet let praxe se mi ještě nestalo, že by paličkáč změnil místo, kde žije. Vždy se celou dobu lovu trvale zdržoval na stejném prostoru, někteří, díky tlaku silnějších srnců ( i ročků ) dlohou dobu ( týdny ) na velmi malé ploše - keř v louce a 50 m okolo, dál ani krok. Ulovit obeznaného paličkáče nemusí být v některých měsících doby lovu snadné, zejména kvůli narostlému krytu, ale jednou obeznaný paličkáč musí vždy ležet, přeci jen je to hloupé mládě, které se řídí především tím, aby mělo co největší klid od ostatních srnců. Takže lze se s ním např. snadno potkat v době, kdy tito srnci nevycházejí. To ale mnoha lovcům nedochází, a tvrdošíjně loví právě v časových úsecích, kdy vychází silní srnci.
Problém ale začíná jinde, a je to i podstata průběrného odstřelu a současného stavu našich " úspěchů " v chovu srnčí zvěře. Stále častěji zni z úst myslivců to, že průběrný odstřel nikam nevede. Je to pravda, tak jak se dělá "průběrný odstřel" obecně ve většině honiteb, je postupné a trvalé ničení genofondu zvěře. Kdyby myslivci znali alespoň základní zásady průběrného odstřelu známé už téměř sto let, a pokoušeli se jimi řídit, mohlo by třeba srnčí dnes při jeho populační explozi vypadat naprosto jinak.
Paličkáči jsou pouze důsledek neschopnosti myslivců provést alespoň z poloviny správně průběr holé.
O lovu paličkáčů, jak je spolehlivě lovit, by se dalo psát mnoho, nevidím ale jediný důvod měnit dobu lovu. ničemu by to nepomohlo.

U černé zvěře je situace velmi rozdílná často i u sousedících honiteb, platí ale opět o znalostech a úrovni to samé, co o srnčím ( zkuste si představit, že bude zakázán lov u hromad, respektive u jakéhokoli krmení - není to tak dávno, kdy lov u krmení byl nazýván újednictvím a ten, kdo takto lovil považován za špatného myslivce, zván újedníkem, a podezříván z pytláctví ), na černé je ale jednoznačně vidět, jak jsme jí jako myslivci " prospěli ". Osobně jsem toho názoru, že celoročně by měl být povolen pouze lov selat. Důvodem je to, že se loví celoročně vše, a krom selat se vše vykazuje jako " Lončák ".

figi

Autor: Tomáš Pilík | 13.04.2012 07:55
Milan Jirmann: nám v kurzu vždycky "tloukli" do hlavy, že lov průběrných srnců I. VT se má provádět z největší části před říjí. Důvody snad rozepisovat nemusím.

Autor: Fesoj | 12.04.2012 23:04
Eriko, že by si nikdo "na podíl" nestřelil zakrslíka srnče, tomu jde lehce odpomoci tím, že veškeré kusy nad 10 kg výkupní hmotnosti se prodají /výjimky jsou na ples, poslední leč či svatbu/ a srnčata do dejme tomu 6 kg výkupní hmotnosti náleží lovci za symbolickou cenu. A pokud někdo neloví a pro ten rok podíl ze srnčí zvěře nedostane, je to jeho chyba a má smůlu. Aby si někdo střelil "na podíl" 16 kg srnu, to by byla jen a jenom podpora masařiny.

Autor: Pavel Černý | 12.04.2012 13:46
Pupku, je to smutné, ale zcela sdílím tvé obavy. V mnohých spolcích se už o "chovu (užitkové) zvěře ve volnosti" nedá moc mluvit. Člen si bez uzardění vezme povolenku na srnce a začátkem října na dotaz "To jsi nebyl schopný za čtyři a půl měsíce střelit nějakého srnce?" odpoví. "No on mi hospodýář řekl, ať střelím dvojku nebo trojku a třeba i jedničku, hlavně ať je to odstřelové.... Ale jak já to mám poznat?!!"

Autor: Tomio | 12.04.2012 13:40
Eriko: Když tím plesem vydělávate 60-100tis na roční provoz myslivosti, zvete lidi z HS, a zajišťujete kulturní akci v dědině. Tombola není o jednom kusu jedné zvěře, zastoupena veškerá spárkatá, černá,dančí,srnčí + drobná. Proto je to celkem obtížné, odlovit černou, nejlépe na naháňce co nejblíže plesu, odlovit holou atd.
Kde mají silné srnčí, mají silnou zvěř a odloví žebráčky, tak pak dvě srny 15kg+ nikde nechybí, maximálně je vidí ti, kteří je chtějí vidět. A podíly, ty se dají ošetřit hmotností.

Autor: Pupek | 12.04.2012 13:25
Mám obavu že v dnešním pojetí myslivosti je doba lovu úplně fuk.Pokud ten knoflík nepříjde na hromadu,nevyfotí ho fotopast s přesným časem příchodu a odchodu tak prostě neexistuje.Vidím to i nás,není čas mnohdy ani chut.To žádná změna nevyřeší.O škodné je zbytečné psát v některých revírech už dokonce ani neškodí. Nezbývá než podpořit návrh místní Mata Hari a začít hájit lišku-matku ve víře že s přemnoženým druhem nemilosrdně zůčtuje matka-příroda.

Autor: Erika Doležalová | 12.04.2012 13:24
No tak holt by se do tomboly dalo něco jiného. Třeba se domluvit s kámošem z jiného MS, kde mají prasata a dát tam prosincové selátko. Protože jinak všichni víme, jak to s takovými "tombolovými" kusy vypadá - slaboučké srnče co má sotva 4 kila a je tak na uvaření pro psy tam nedáte, "mizernou" srnu taky ne.. Takže nějaký pěkný kus - a kde je pak nějaký průběrný lov.. V pr.. Osobně bych všechny tyhle fajnovky pro VIP zrušila - trofejové srnce III. věkové pro jubilanty, kusy na podíl, tomboly apod. To je pořád dokola. Kdo slaví šedesát let a má konečně!!! povolenku na staršího srnce, tak si přece nestřelí nějakého "žebráka" zpátečního špičáka nebo vidláka, na podíl si taky přece nestřelím nějaké zakrnělé srnče... A pak se na nějaké zásady průběrného lovu můžeme zvysoka vykašlat, protože pokud lovíme cca 30 kusů holé (srny + srnčata) a je nás cca 30 členů, tak takoých 30 podílů bude asi skoro to nejsilnější, co v revíru chodí.. A pak se můžeme divit, že běžný a standartní srnec je šesteráček těsně nad slecha s lodyhamy jak ukazováčky.. Ale to jsem dost odbočila od původního tématu.

Autor: Ron Gordon | 10.04.2012 23:45
Nějak mi ten lov " paličkářů" nedal spát, když zde čtu, že ač se soustavně snažíme tuto kategorii zlikvidovat, jsme na tom asi jako s liškama. Stále je střílime a stále je jich dostatek. Podařilo se mi vyhrabat 90 lét starý ( z roku 1922 )výpis o dobách šetření a lovu zvěře. Je ještě rozdělen v působnosti pro zemské, pro Čechy, Moravu a Slezko. V Čechách měl srnec dobu šetření únor,březen a duben a ostatní zvěř byla šetřena od února do července. Na Moravě měl srnec dobu šetření stejnou jako v Čechách, srnče samec měl dobu šetření od února do října, srnka měla dobu lovu pouze listopad prosinec. Zato ve Slezku byli srnečkové a srny šetřeni celoročně a srnec byl šetřen pouze dva měsíce - březen duben. Tehdy si asi nedělali hlavu s nějakými paličkáři, jak se dále píše v červenci v říji se odstřeluji silní srnci. Určitě tehdy nebyly stavy srnčí zvěře na dnešní úrovni, ale z dochovalých trofejí byli v té době lovení srnci trofejově silnější. Na zvýšeni kvantity se doplatilo kvalitou.
Co se týče zde uvedeného problému s usmrcením zraněné zvěře po dopravní nehodě, tento skutek nelze chápat jako lov a proto by se zde nemělo žádat o nějaké povolení. Lov jako takový je definován -
Lov v biologii a etologii je činnost, při které je pronásledováno nějaké zvíře (nebo jiný vyšší živočich) jiným zvířetem za účelem jeho usmrcení k získání potravy.
V lidské praxi je lov (v myslivosti také hon či honba) činností, při které je pronásledováno zvíře za účelem:
jeho odchytu
jeho zabití pro získání jídla
jeho zabití pro následný prodej jeho produktů nebo artefaktů z něj
jeho zabití z jiných důvodů:
regulace stavu zvěře
sportovní lov
rekreační lov
Určitě by to byl oříšek pro rozhodnutí soudu.

Autor: Pavel Toman | 10.04.2012 23:27
Jednoduchá odpověď,všechno má veterinární glejt(ne prohlížitel).A snad každý normální člověk ví,jak nakládat s mraženým "masem" nechci zabředávat do nekonečné diskuse........která k ničemu nepovede.P.T.

Autor: Tomio | 10.04.2012 23:09
Pavle: Jak pak řešíte, vydání tomboly, či výstavu tomboly. U kamoše byl problém, zamražené na kost, změklo na plese, následně opět dáno výhercem do mrazáku a co následovalo asi .....! No pak to jelo po vesnici a myslivci si to za klobouk nedali.
Pro hospodaření se zvěří je lepší odlovit co nejdříve

Autor: Pavel Toman | 10.04.2012 22:45
Na slovensku se srnčí holá loví do konce listopadu,já osobně bych s tím souhlasil a dokonce se takto snažíme u nás v MS chovat a lovit takto.Holou odlovit v září a říjnu a pak je klid.Ale zdůvodňovat tombolou nutnost lovit na silvestra není pro mě zrovna echt,protože do tombol se mrazí snad všechno,zajíci,bažanti atd....Touto glosou jsem nechtěl nikoho napadnout nebo urážet,protože věci fungují jinak spolek od spolku a jednotlivec od jednotlivce atd. atd.P.T.

Autor: ValíkVlastimil | 10.04.2012 22:05
Tomio ano je to demotivující, když si představíš co ti po ulovení takového kusu čeká.A někdy by stačilo i to aby v MS byl chlaďák a ty si střelený kus měl kde uskladnit. Alespoň na tu dobu než se vrátíš z práce a máš více času.A odpověď hospodáře je - tak to nestřílej. Ale to u mne není odpověď hospodáře...

Autor: Tomio | 10.04.2012 21:33
Co se týče doby lovu. nevidím potřebu cokoliv upravovat. Snad ve fantazii bych upravil bych lov černé, na dobu, kdy by se lovila i dospělá zvěř, tj.kňour nejlépe na období srpen,září před chrutím,bachyně říjen,listopad(nevodící) a zakázal bych lov lončáků v únoru-březen.Odpadl by problém se zatajováním zvěře. Duben z hlediska setí polí a přechodu selat již nemůže být brán v potaz, to chce lovit vše co nevodí do nějaké hmotnosti při dnešním způsobu úpravy kukuřičných polí a setí.
Lov paličkářů, většinou to není o tom, že není příležitost. Mnoho lidí má spíše problém, střelím deseti kg paličkáře, ukázat hospodáři,zvážit následně odvést do výkupu(nejsou tam pořád) druhý den ráno(práce,povinnosti), případně shánět PO, případně bourat, úprava trofeje. Je to hnusně napsané, ale je to tak. Jsou MS, kde se o tuto věc stará nějaká osoba s volným časem a na náklady MS, jenže to jde maximálně tam, kde to někdo měl při práci(jatka) nebo to dobře skloubí s prací. V normálně fungujícím MS s X vztahama toto je nereálné. je to kruté, napsané jak největší antimyslivec ale je to pravdivé a dobou
--
ještě dodatek k holé srnčí. V zimním kabátě opravdu není moc poznat, co lovíte, ale ukončení doby lovu v listopadu. Jak chcete dělat tombolu na ples, zamrazíte v kůži, pak vám rozmrzne na plese a nedejbože, když to někdo zamrazí, a znáte dědinu. Balíčky? Je to sice průserové, ale mnohde plesy živí kasu sdružení, takže holt na Silvestra se dva kusy do tomboly loví a nedovedu představit tedy dřívější konec lovu.

Autor: Tomio | 10.04.2012 21:25
Vlasto: Členská schůze může kdykoliv přehlasovat výbor. Úskalí pravomostí MH je vždy o jeho osobě a atmosféře ve spolku. MH má spoustu povinností, které těžko někdo ocení. Papírování, výkazy, komunikace s HS. Často si ovšem bere na svá bedra i to, co náleží jiným orgánům MS a tímto sám sebe vystavuje do dvou rolí. Povětšinou ovšem za to vše nese hlavu na špalku statutární zástupce(předseda), který mnohde ani o tom neví.

Autor: ValíkVlastimil | 10.04.2012 19:58
Trochu odbočím a navážu na Pavla Černého a Radka ohledně posílení pravomocí MH. To že některý hospodář a jeho kamarádíčkové by to mohli využít (zneužít) je více než pravděpodobné.Někteří si opravdu myslí, že mohou všechno včetně výboru MS. Rozhodování výboru bez projednání a souhlasu členů MS je častý jev.Část členů se bojí , části je to jedno a pak jsou tady ti loajální kamarádíčkové a příbuzní.V některých MS je to opravdu na zvracení...

Autor: Fesoj | 10.04.2012 18:47
Myslím, že u srnců je začátek doby lovu stanoven tak akorát. 4 a půl měsíce není tak málo. Ale paličkáři by se měli lovit na potkání. Nejde ani tak o to, že pokud přežijí, budou v pozdějších letech negativně ovlivňovat chov, ale takový "zmetek", většinou ani koncem června nepřebarvený a vážící 6 - 9 kg výkupní hmotnosti, je zpravidla také plný nosohltanových střečků. Ovšem střelíme-li ho až někdy po říji, už je dávno vyfrkal a zamořil revír. Vloni jsem střelil 3 srnečky I. VT. Prvního v půli června. Ne zcela přebarvený, nevytlučený, l0 kg, 16 střečků. Druhého v půli července. Nevytlučený, nepřebarvený 9 kg, 34 střečků. A ten poslední, na konci července, to byl můj osobní rekord - výkupní hmotnost 5 kg, nevytlučené paličky 1 cm, nepřebarvený, resp. flekatý zimní - letní, a střeček ani jeden ! Řádné "vytlučení" u takových žebráčků provádím až po chovatelské přehlídce pomocí hypermanganu, pokud se mi při vyváření nepovede to lýčí zachovat neporušené. Pokud ano, ošetřím trofej formalínem proti kožojedům. Samozřejmě nebudu počátkem doby lovu střílet srnce s "chlupatou" trofejí, pokud je naděje podle hmotnosti, že ještě něco udělá...

Ti nejlepší z ročních srnců zjara první přelínají,
paroží pak tvoří dlouho, až v červenci vytloukají.
Pokud v červnu slabý roček není zcela přebarvený,
zpravidla se jedná o kus parazity napadený.
V tom případě nemá smysl uvažovat o léčení.
Přesná rána z kulovnice - jiné řešení zde není.

A co se týče holé srnčí zvěře - souhlasím s Erikou. V prosinci by si už zasloužila klid. Beztak se odstřel nejlépe provádí do ukončení podzimního přebarvování.

Ženské tvary v letních šatech se zálibou pozoruješ,
má-li však na sobě kožich postavu jen odhaduješ.
Při odstřelu srnčí zvěře měl bys stejně postupovat,
stav zvěře lze mnohem lépe v letní srsti posuzovat.
Kdo vyčkává dlouho s lovem, až do předvánoční doby,
přehlédne dost slabých kusů. Na jaře jim kope hroby.

Autor: Erika Doležalová | 10.04.2012 18:38
Omezenou dobu lovu pro lišku. Zrušit celoroční lov a omezit na řekněme třeba od 1.7. do 28.2. U veškeré zvěře hájíme vodící samice, na lončačku už má dnes člověk strach v březnu zmáčknout, aby nebyla plná, laň před koncem doby lovu nestřelí snad nikdo, kdo není de*il..tak proč by i liška neměla mít právo na klid v době mláďat.
U jezevce, přestože si nemyslím, že je bůhvíjaký škůdce, bych možná měsíc i dva lovu přidala, tedy od 1.8. do 30.11. (nebo třeba září až prosinec). Totéž kuna, prodloužit dobu lovu.
Jeleny, daňky, siky...nemáme, takže to neřeším. Prasata nemáme, ale taky by se tam dalo něco změnit.
Srnce I.VT, resp. ročky ale max. v trofeji paličkáče, když ne už v dubnu, tak aspoň už od 1. května. Samozřejmě s přihlédnutím ke konstituci a kondici. Srnčata začít asi dřív, ale o kolik, to je otázka. Veškerou holou do konce listopadu, ať už je v prosinci v revíru klid. Tak. :-)

Autor: Radek Chadim | 10.04.2012 18:06
Tak nejde jen o ročky ;-). Jenže doby lovu jsou taky znakem určité zakonzervovanosti české myslivosti, jejího myšlení a neschopnosti pružně reagovat na vznikající problémy a změny v krajině. V době před několika lety nebylo vidět, že by řepka byla zaseta i na 60 a více hektarech v kuse a v takovém množství, jak je tomu běžně dnes, a je to stále horší a horší. V květnu už má řepka přes metr a pak když se tam nastěhují divočáci, tak pokud tam vyhlídnutý srnec ještě je, tak od půli května ho jinde než na vyšlapaném vnadišti neuvidíte až do srpna. Pak je říje a žně, takže velký pohyb zvěře, pak se seje řepka, seče kukuřice, seje pšenice, což u nás je opět hrozný neklid v honitbě a pak je konec září a jste s lovem v... :-) - a to vidím lov z pohledu myslivce, který je přes léto venku skoro každý večer. Vyhlížet srnce teďka na řepce nemá smysl, protože až začne doba lovu, tak bude vše jinak. Ale ono nejde jen o toho srnce, ale i o ta mnou níže zmíňovaná srnčata, slabé srnče po novém roce nikdy rozhodně nevyroste jen proto, že skončila doba lovu - bude slabé pořád dál. Proto nevidím důvod, proč ho přestat lovit. To je ale taky problematika plánování a lovu, protože musí se nalovit tolik a tolik v takovém poměru věkových tříd - což je zase blbost pro volnou honitbu :-). Nalovit by se mělo tolik, kolik je potřeba a co je potřeba, a kupodivu se to dodržuje tam, kde dlabou na věkové třídy a naloví více trojek a dvojek než paličkářů, protože jsou to více lovci, a čím déle to sleduju, tak jsem k jejich stylu stále více nakloněn, protože paličkář není trofej, starých srnců je pořád dost a ke zlepšení trofejové kvality nynější učebnicové hospodaření nevede :-).

Autor: Milan Jirmann | 10.04.2012 17:14
Možná by bylo dobré lovit srnce od začátku ledna, to je samý paličkáč. Chlapi neblázněte, na začátku lovu není žádný roček vytlučený. Co je to za trofej, když je chlupatá. Na ročky je čas. Výmluvy na vysokou vegetaci neberu. Dají se spolehlivě ulovit po říji, kdy starší srnci odpočívají a ročci se vracejí na svá původní stávaniště. LOVU ZDAR!!!

Autor: Radek Chadim | 10.04.2012 15:56
Tam, kde to ve sdružení nefunguje "spravedlivě" nyní to nebude fungovat i potom, ale na to doba lovu nemá žádný vliv :-).

Autor: Radek Chadim | 10.04.2012 14:21
Problém stávajícího zákona-vyhlášek je ten, že mnohem více omezuje ty poctivé myslivce. Dnes už není dávno důvod se domnívat, že by nějaké rozšíření doby lovu vedlo k nějakému většímu riziku ohrožení nějakého druhu zvěře, naopak by to vedlo k rychlejšímu jednání v nálehavých a nutných případech. Dobrá myšlenka je přenést pravomoce na MH nebo uživatele honitby a případné omezení nebo sankce ať se raději řeší uvnitř sdružení. Také by mohlo být možno rozšiřovat dobu lovu podle výsledků sčítání na základě oznámení na úřadě.

Autor: Pavel Černý | 10.04.2012 14:15
Ještě k vlastnímu tématu: osobně bych nebyl pro dřívější lov paličkářů před 16. 5., protože i z mých zkušeností dělá většině lovců v našich podmínkách problémy odstřelového srnce vůbec ulovit, a lovit na holých polích v hustě obydlené rovině v rudlech...? Vydávali jsme povolenky na jedničku všem zájemcům, a efekt v podstatě nula (no... jeden, na kterého jsem mladšího kolegu poslal). A letos další komplikace v lovu paličkářů - nejsou!! Alespoň já ho zatím mezi tak šedesáti kusy neobjevil. Ještě jedna snad rada pro zájemce o tlumení chráněných predátorů. První vlaštovka uspěla se žádostí na základě ochrany syslů - ti jsou zřejmě vzácní i pro ochranáře.

Autor: Pavel Černý | 10.04.2012 13:59
No přátelé, já se s vámi s názorem na posílení pravomocí MH nemohu ztotožnit,protože mi vyvstávají na mysli konkrétní osoby MH. Holt osobní zkušenosti má každý jiné a není pravdou, že všichni MH jsou správnými lidmi na svém místě. Taková provomoc je totiž snadno zneužitelná a u řady neoprávněně ulovených kusů (kamarády MH) by se dodatečně zjistilo, že byly vlastně zdravotně postižené. U dostřelení skutečně trpících kusů je situace samozřejmě jiná. Tam by mělo stačit věrohodné svědectví, protože i na samotném kusu se vážné postižení obvykle i dodatečně snadno prokáže. A svědkem by nemusela být ani policie, protože volat ji (za peníze) k nepojištěným vozidlům nemá valný smysl. Obecně také platí, že řada "provozních řádů" dost nesmyslně zvyšuje pravomoci MH nad zákonný rámec. To se pak někdy projeví až při řešení konkrétních průšvihů orgány státní správy, kdy se myslivci hrozně diví, že za drtivou většinu věcí nezodpovídá MH, ale ze zákona statutární zástupce. Ten je sice oprávněn některé pravomoci delegovat na jinou osobu (třeba MH), ale to ho vůbec nezbavuje odpovědnosti.

Autor: Josef Šůna | 10.04.2012 13:36
S paličkáři to máme stejné jak popsal kolega Slavětínský, sám lovím průměrně čtyři ročně, dále ještě asi dva členové, ostatním by myslím nepomohla ani doba lovu od února. Já to vždy stačím od 16.5. klidně do září, duben mě rozhodně neschází. Po pravdě řečeno vyvrhávat přebarvujícího vyhublého paličkáče 17. května není nic moc. Jednou jsem tento den takhle střelil dva asi bratry (7 a 8 kg) a byl to divný pocit. Jinak s těmi ohroženými druhy je to opravdu mlácení prázdné slámy, to je v dnešní atmosféře neprůstřelné. A i když s Radkem naprosto souhlasím a zřejmě i postupuji pozor, pozor.

Autor: Jan Slavětínský | 10.04.2012 12:48
Kolego Bergmane jsem stejného názoru. Rozhodnutí o sanitárním odlovu a dostřelení trpící zvěře mimo dobu lovu by mohlo být v pravomoci MH. Mělo by to smysl.

Autor: M.Bergman | 10.04.2012 10:37
Stálo by za úvahu, přenést ze st. správy myslivosti na hospodáře honiteb rozhodnutí o odlovení poraněné, resp. nemocné zvěře v období mimo dobu lovu (tzv.sanitární odlov) včetně takového odlovu na nehonebním pozemku (např. dostřelené zvěře u silnice po dopravním střetu). Pokud chcete dnes dodržet zákon, potřebujete předem souhlas st.správy a než jej dostanete, tak zvěř buď do té doby po dlouhém utrpení uhyne nebo ji už nenajdete. Pokud to uděláte bez písemného souhlasu, riskujete papíry.
U nás byl před časem problém, že si na telefonický souhlas zaměstnanec st. správy po dotazu policie jaksi nevzpomenul (neboť správní řízení nezná takový úkon). Na základě zápisu policie, že po nehodě člen MS laň na místě dostřelil, pak dotyčný myslivec bojoval u svého správního řízení o zbroják a zachránil jej jen tím, že tvrdil že byl policií k nehodě přivolán a dostřeloval zvěř jen na výslovné nařízení příslušníka, který na místě nehodu šetřil. Bylo z toho tvrzení proti tvrzení. A jen zásluhou řidičky, která zvěř srazila a solidárně ve výpovědi podpořila střelce tak se z toho dostal bez trestu. M.B.

Autor: Jan Slavětínský | 10.04.2012 08:05
Ivo takhle jsem to nemyslel...S tím jednodušším odlovem od poloviny dubna máš v podstatě pravdu. Ten paličkář stejně už nic neudělá, zvěř v tuto dobu vychází v celku pravidelně , paličkář často chodí se srnou a staří srnci si ho zatím nevšímají .Tak to je.
Chtěl jsem říci jen to, že pokud budeš mít v povolence jen jednoho srnce a ještě ho bouchneš v "dubnu", tak se už celé léto nemáš na co těšit...

Autor: Martin Skřivánek | 10.04.2012 07:19
tak já bych hlavně dal dobu lovu bobrovi a těm ochranářům co je sem zavlekli.

Autor: Ivo Ondráček | 09.04.2012 20:53
Ježíš Honzo kde jsi nabral dojem, že jsem nějaký ublíženec, který si tu léčí mindrák, že neumí ulovit paličkáče? Nebo jsem to špatně pochopil?
Jde mi o to, že trofejově ni váhově paličkáč od dubna do května vůbec nic nedožene a tudíž by se mohl plán lovu plnit mnohem snáze a dříve. Koncem května už je honí starší srnci, u nás courají davy lidí a podmínky pro lov jsou násobně horší, v některých lokalitách prakticky nemožno lovit. Ano, ano, šance zvěři, výzva náročnějšího lovu atd...beru, tím by mě tu někdo určitě rovnou odsmečoval. Myslím si ale, že tímhle posunem doby lovu by mohlo být ročně uloveno v každé honitbě paličkáčů ne např. 5-7, ale klidně 10-15...

Jinak jsem tedy tuhle diskuzi nechtěl směřovat čistě na srnčí...

Autor: Jan Slavětínský | 09.04.2012 20:03
Ivo, když jsem začínal, tak jsem z obeznaného paličkáře 15.května nespal a ráno jsem si brával dovolenou. Většinou jsem ho ulovil,když né ráno,tak navečer. Měl jsem dobrý pocit, ale potom jsem celé léto chodil ven, srnců jsem viděl mraky, že bych na každé čekané nebo na šoulačce ulovil a divil jsem se chlapům, že nemůžou toho jednoho srnce co mají v povolence střelit. Celé léto a říji jsem se už jen díval a nemohl lovit. Když mi v polovině září dal hospodář zelenou,abych střelil 1-2 srnce do plánu, bylo to pro mne "něco" a do týdne jsem mu je přivezl...Ale všechno po letech zvolní...Pokud chodíš často ven, tak toho paličkáře střelíš za pár vycházek a v podstatě se máš na co těšit. U nás má paličkáře - toho klasického do 10 ti kg v povolence každý člen a kdo chce, může lovit bez omezení do naplnění plánu lovu. Tak že když chceš, můžeš jich střelit třeba pět. Tím jsme vyřešili lov paličkářů a loví se na potkání. To je v podstatě srnec, kterého ti ani nikdo nemůže trofejově závidět....Jinak lov sluk byl takovým mysliveckým svátkem a otevření lovecké sezony po jaru. Bylo tradicí, že se lovila pouze jedna sluka během té krátké doby lovu. Nikdo jich nestřelil víc a také na sluky nechodí všichni. U nás v MS jsme chodili dvá, jinak sluky nikomu nic neříkaly. Mám střelený pouze dvě a už jsem je víc nelovil, i když každý rok se na tah těším a chodím. Co se dob lovu týče, asi se nechají upravovat prováděcí vyhláškou ministerstva aniž by se musel otvírat zákon. Myslím si. Zdar

Autor: Ivo Ondráček | 09.04.2012 19:32
Rone máš pravdu, s flintou přes rameno chodím teprv pár let. Nemám iluze, že paličkáči zmizí, ale vím co by tím posunutím doby lovu zmizelo určitě: "Chlapi, za měsíc končí odlov srnců a pořád nám chybí tři paličkáči do plánu. Jestli se to nedostřílí, tak co asi budu odevzdávat na výstavu? Mě tam sežerou...!" Tohle by zmizelo:)

Radku, já už tu nad tím kdysi taky dumal: Chtělo by to mít jakési "lokální doby lovu" pro konkrétní oblast. Máte v okresu Horní Dolní tisíce kormoránů? Můžete lovit od-do. Nemáte žádného? Na co by vám doba lovu byla? A těch ohnisek přemnožených druhů je všude habaděj. Tuhle sika, támhle černá, tam volavka, tady výr, onehde moták...

Mně pak totiž nejde na rozum, že na stránkách ochránců přírody čtu, že dravci jsou kriticky ohroženi, ale zároveň stavy v republice jdou do statisíců a na strništi kolem posedu jich sedí 40...Kriticky ohrožený podle mě znamená, že jich je 40 v republice a ne u mě na jeteli:)

Autor: igman | 09.04.2012 19:24
to Fesoj na Slovensku určili dobu lovu na október - november a odvtedy som nepočul o žiadnej strelenej.Keď idem za jeleňom jelenicou, diviakom ...tak na sluku určite nestrelím, akosi aj pušku mám pri sebe inú.Oni tie jarné poľovačky boli skôr o stretnutí sa ako o love, že sa pritom aj po nejakej strelilo, častejšie po vyhodenom klobúku. Boli sme si tak nejak bližší.A smiechu čo sa pri tých stretnutiach zažilo ach jaj.De jure doba je určená de facto na sluky nik nepoľuje /teda aspoň u nás v kopcoch/

Autor: rici czech | 09.04.2012 19:05
Co se týče srnčího souhlasím s Ronem Gordonem, mám stejný názor.Osobně myslím ,že povolení doby lovu chráněných dravců se jen tak nedočkáme.Fesoji ač si tvých fundovaných příspěvků vážím a souhlasím s nimi ,tak s tou slukou se asi neshodnem:-)Nevidím jedinný rozumný důvod proč ji lovit,nebo usilovat o dobu lovu,sám nevím a nic mne nenapadá jak zdůvodnit před veřejností povolení jejího lovu.A to ,že se loví všude v Evropě je jen otázka času jak dlouho.

Autor: Radek Chadim | 09.04.2012 18:26
Bohužel zákon je v nejen v tomto hrozně nepružný a nevyhovující. Určovat bez většího zásahu dobu lovu na 10 let vede jen k přemnožení chráněných druhů, většinou dravých, co pak decimují ostatní druhy zvěře a zvířat. Podívejte se na lišku, loví se po celý rok, norují se liščata, lišky pořád jsou. Za těch 9 let od vydání posledního zákona se tak namnožili jezevci, že u nás v každé noře je jezevec a lišky raději lehávají po většinu roku v trávě nebo houštinách. Podle mého odhadu je počet jezevců na dvou třetinách počtu lišek, možná ještě více. Nevím, proč tedy se jezevec neloví alespoň půl roku, protože jen v říjnu a v listopadu už v dnešní době nestačí - lov na strništi by jistě patřil k velice zajímavým :-). V praxi to stejně funguje tak, že kde se snaží ještě o drobnou, tak se loví po celý rok a nikde se s tím nechlubí a nebo se zažádá o nějakou oblast chovu nebo o nějakou jinou vyjimku. Další důvod, proč by se doba lovu jezevce měla rozšířit je norování - já osobně při norování už nikdy nepustím nic, co bylo v noře, protože pustit pokousaného jezevce nemá žádný význam a navíc mně nepřijde normální poslat psa na nerovný souboj do nory a pak jezevce pustit.
Zákonné omezení doby lovy je z principu blbost, která vede jen k tomu, že se neodloví to, co by odloveno býti mělo. A například u srnčat, dančat, kolouchů a jiné zvěře do jednoho roku nevidím ani důvod cokoliv omezovat. Každý rok nám po novém roce běhá po revíru nějaké to slabé srnče, ke konci doby lovu když ještě není splněn plán se pak loví i kusy, co nejsou jednoznačně průběrné. Navíc sanitární odstřel bez zbytečné administrativy by měl být možný po celý rok. Stejně tak s průběrnými srnci, ti by se taky mohli lovit klidně už od začátku dubna jako v Maďarsku, protože pak vyroste řepka, pak kukuřice a pak je konec září a trojky se honí na poslední chvíli.
Takže zlepšovat je vždycky co :-).

Autor: Fesoj | 09.04.2012 18:05
Jak jsem se dočetl v dubnové Myslivosti, jsme snad jediným evropským státem, kde nelze lovit sluku lesní, přičemž pro zákaz jejího lovu neexistuje žádný rozumný důvod. O sojce a tchořovi ani nemluvě - tchořů sice ubývá, ale rozhodně ne kvůli lovu, spíš je vytlačuje kuna skalní. Její lov by také chtělo prodloužit dejme tomu od července, lovíme ji přece hlavně proto, abychom aspoň trochu zmenšili predační tlak na drobnou zvěř, jenom kvůli kožešině to téměř nikdo nedělá.A jen tak mimochodem - kdo při lovu kachen zaručí, že nebude střelena zbytečně chráněná kopřivka - ukažte mi myslivce, který ji v letu při pohledu zespoda pozná od březňačky ?!

Autor: Ron Gordon | 09.04.2012 16:10
Tak, to že by jsi byl masař Ti nikdo neuvěří, protože po 16. dubnu jsou zejména paličkáři kost a deka, těm trvá nejdýl než se po zimním strádání dostanou zpět trochu do "masa", a na toho druhého, jak Tě na diskusi sleduji se mi nejevíš. Mám za to, že se v myslivosti jěště nepohybuješ dost dlouho. Jínak bys věděl, že snaha o likvidaci paličkářu je již víc než půlstoletá a stále jsou, znovu a znovu. Staří myslivci kdysi říkali," my jsme stříleli jen dobré srnce a byli". Máš pravdu v tom, že po 15. květnu se paličkáři ztrácí, ale to jen proto, že jim silnější srnci nedají šanci volného pohybu. A proto je třeba šoulat a šoulat, hlavně po okrajích okrsků silných srnců a úspěch se dostaví. O dalších kandidátech nelze diskutovat, je to mlácení prázdné slámy.

Autor: Ivo Ondráček | 09.04.2012 10:31
Vyhovují vám ty současné nebo byste něco upravili, případně i některému druhu dobu lovu zavedli?

Osobně bych např. zahájil lov srnců paličkáčů (a pouze paličkáčů) klidně už od 16.4. - nevěřím tomu, že srneček se zvednutou srstí mezi slechy do 16.5. "zabere" a v paroží cokoli dožene...Ostatní srnce pak klasicky od 16.5. Mělo by to i zázračné účinky na množství odlovené 1VT. Ruku na srdce, paličkáčů se odloví řekněme polovina, protože ke konci května zkrátka zmizí a srnec, co byl před měsícem běžně k vidění začátkem června zkrátka "není". A pochopitelně to sem píšu proto, že jsem masař a celkově hladovej na ranu a střílel bych to hlava nehlava a tohle ja taková dobrá výmluva, jak střílet ještě víc...! Tak tímto jsem si vynadal sám, kéž jsem tím uštěřil práci někomu dalšímu...:)

Dalších kandidátů na zavedení doby lovu by se našlo jistě dost... Sojkou počínaje, přes pochopa až po výra konče. Klidně mě za tuhle myšlenku kamenujte, ale stavy některých "ohrožených" druhů začínají dotahovat stavy černé zvěře! S tím rozdílem, že černá se alespoň mírně dá usměrňovat lovem...