Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Lov černé - rána na slecho ano či ne ?



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Petr Havlín | 13.04.2012 13:53
Za dva roky co mám ZP a LL tak jsem vystřílel tak 160 kulových a 500 22LR a na holuby jdu tak 4-6krát do roka.Za tu dobu jsem ulovil pouze srnu a srnce. Na střelnici chodím minimálně jednou měsíčně a min. 5 ran z kule dám. Podle mě je nutnost mít flintu ošahanou a vědět jak střílím a neustále se zlepšovat.Při samotném lovu jsou podmínky často ztížené a trénink tak jen pomůže.Protože jsem zatím černou neměl možnost lovit,tak bych střílel jen jistou ránu.Lovu a Lesu!

Autor: PepaK | 13.04.2012 13:15
Osobně - za slecho ne. Na JM je obvykle málo svěhu, viditelnost díky inverzím a oblačnosti není nejlepší a navíc je černá dost neposedná a tak riziko je příliš vysoké.
TO: Salavětínský
Problém je , že většina myslivců jsou chlapi. A každej chlap je macho a macho umí přece střílet- to je samo sebou. A než se na střelnici podívat pravdě do očí, tak je lepší žít v blažené nevědomosti.

Autor: Jan Slavětínský | 13.04.2012 08:58
Znám z okolí možná 80% myslivců, kteří vůbec neřeší svojí střeleckou kondici. Oni se snad bojí zajít na střelnici a střelit si na holuba a občas si zkusit i ránu kulí. Na střelby si "nepůjdou dělat ostudu" a kulovnice jim střílí dobře... Divím se, že takhle mluví i mladí klucí, kteří střílí krátce a o korunu jim také nejde. Na pivo i na cigára mají, ale rány do papíru jim je snad líto. Na posedech sedí pořád, ale vlastní střelbu, její teorii a teorii odzkoušenou a zvládnutou,neřeší. Přijde mi, že se snad bojí rány, k flintě mají nějaký respekt, prostě si nechtějí střelit, to je zbytečná věc !!....Nerozumím tomu. Když mě něco baví, tak mě to baví a mám zájem se zdokonalovat, trénuju a piluju to. Ověření nástřelu kulovnice by mělo být každoročně povinnou samozřejmostí pro každého zodpovědného, kdo bude od května lovit spárkatou.
Vzhledem k těmto skutečnostem, je asi zbytečné řešit v nějaké obecné rovině ránu za slecho, jak psal Figi.

Autor: lanus | 13.04.2012 08:23
Re R.G. : Zavedenie "povinnej kontrolnej streľby" pred vydaním povoleniek by malo zmysel len v tedy keby sa "oficiálne" zmenil požadovaný min. nástrel t.j. nie min.40% (ako je to napr.u nás na Slov.),ale 80% s tým ,že rany horšie ako "8" by sa nezapočítavali (čiže žiadne "spriemerovávanie"); na zabezpečenie regulárneho preverenia "kvality strelca i zbrane" by sa "povinne strieľalo" v sede a s oporou !

Autor: Michal Brabec | 12.04.2012 22:56
Vážený Rone G., jistě jste pochopil moji nadsázku, ale vlastně ano, vyvrhuji co nejdříve (při skoku z posedu už otvírám Wengera:-)))

Autor: Ron Gordon | 12.04.2012 22:41
Pánové, když zde tak statečně pomlouvame své kolegy, kterým to nejde, myslím že je věci mysliveckého hospodáře komu povolenku k lovu spárkaté vydá. Není problém případně zavést do provozního řádu povinnou kontrolní střelbu členů před vydáním povolenky na spárkatou zvěř. Přesto, že se zde k této otázce vyjádřuje spousta starších a zkušených myslivců, nejvíce se mně osobně líbí příspěvek Eriky.
Pro M. Brabec - tím, že vyvyhrhuješ určitě nevykrvuješ, neb si mám myslet, že bezprostředně po ráně skáčeš s posedu a děláš vývrh ?

Autor: Michal Brabec | 12.04.2012 22:41
No, pro mě je těch 50m asi taky moc, ale už jsem kdysi psal, že mám rád kukr plnej chlupů. U mě to znamená tak 25 - 30 metrů. Navíc je skoro vždy (na čunčatech) tma.

Autor: Matěj Fous | 12.04.2012 21:14
Při této příležitosti nemohu nevzpomenout na tuto příhodu: Jednou před odstřelem srnců jsme rozhlásili mezi členy,že máme tam a tam připraveno místo na bezpečnoý kontrolní výstřel kulí na 50 m a kdo má zájem.Dorazil člen asi 55 let (který dodnes většinou netrefí) a jediný jeho výstřel ze ZH 7x57R šel asi o 20 cm vpravo hore a povídal: Dobrý,jenom o kousek (na těch 50 m!) a více to neřešil.

Autor: Tomáš Peroutka | 12.04.2012 20:11
RE Michal - Zdravím Michale. Ty 2 cm je pro hodně myslivců na střelnici i na 50 m nemyslitelný výkon. Chodím dost často trénovat do Guncenter v Otrokovicích,dá se tady trénovat i na 150 m , střelnice je krytá a chodí zde také kolegové myslivci, některé znám, některé ne, ale o to nejde. Osobně nikdy nekomentuju jejich činnost, jsou zde i velmi dobří střelci, ale v průměru by se na to hodil jeden citát z bible, jak Ježíš stanul a hořce zaplakal.

Autor: Michal Brabec | 12.04.2012 18:45
Já za sebe musím přiznat, že rána za slecho je moje oblíbená. Prasátko neodchází a ani s tím vykrvením to není tak zlé (Erika), protože vyvrhuji vlastně hned.... Další věc je, že takhle střílím skutečně jen na blízko (to jest skoro vždy:-), nejsem excelentní střelec.... A ještě pro úplnost - jako "mladej" jsem drátem z kola zkoumal polohu páteře a obratlů u ulovených selátek, to doporučuji všem, kdo mají o tuhle ránu zájem, obrazové publikace nedostačují. A hlavně! Přesnost zásahu musí být cca 2cm!! To je hlavní požadavek a nutnost! Když tuhle jistotu nemám, vždy jen komora, tam stačí asi 5cm. A pozor 2cm na střelnici není 2cm na lovu...
A pro úplnou úplnost - pozor na obrnou ránu. Pušku v rameni a prst na spoušti i při cigaretce, a ještě chvilku potom. LOVU!

Autor: lanus | 12.04.2012 14:50
Za dávnych čias keď sa dostať ku guľovnici bol pre mnohých celkom problém a každý musel brať čo sa práve ponúkalo hoc aj z druhej ruky, boli pri streľbe na čiernu zo slabších kalibrov (REM.) naj-presvedčivejšie výsledky s ranami na stred krku,ktorý je podstatne menej pohyblivý ako hlava ,naviac sa takto eliminovala možnosť skĺznutia guľky na silných kostiach hlavy pri šikmých ranách.

Autor: Pavel H. | 12.04.2012 14:17
Autor: Tomáš Peroutka | dnes 12:46 - to je, ale zas o tom jak je kdo střelec a jak to trefí, nikde není daný, že ustřelenej ryj nemůže být od toho co střílel na komoru a prase se mu pohlo (o naháňkách raději nebudeme ani polemizovat kolik kusů a jak se tam postřelí)

Autor: Radek Chadim | 12.04.2012 13:12
S ustřeleným (předním) během jsem viděl přibližně stejně divočáků, jako s ustřelenou čelistí. Taky jsem ale viděl, že většina kusů se zahojeným přestřeleným během bylo v době ulovení v dobré kondici a normálně chodilo s tlupou, zatímco divočáka se zahojenou ustřelenou čelistí v dobré kondici jsem ještě neviděl. Ale velká část obou poranění vzniká na naháňkách.

Autor: Tomáš Peroutka | 12.04.2012 12:46
Je potřeba vlídným slovem a pomlaskáváním dotyčný kus uklidnit a slušně ho požádat, aby se nehýbal, dokud nepadne rána.

Autor: Pavel H. | 12.04.2012 12:41
Argumentace rizikem zmrzačení při střelbě za slecho je zcela lichá, kolik už jste pánové viděli prasat s přestřeleným předním během, já několik a myslím, že to rozhodně nebylo tím, že by dotyčný mířil za slecho, ale mířil na komoru a prase podstřelil. Já osobně bych upřednostnil ránu za slecho (po tomto zásahu prase at je sebevětší jde hned k zemi) a ne ránu na komoru, po které mně kus třeba ještě 50m odběhl a musel se pak dohledávat.

Autor: Pavel Černý | 12.04.2012 11:22
Figi to napsal pravdivě a výstižně. Zvláště bych podtrhl, že je potřeba ve zlomku vteřiny vyhodnotit momentální situaci. Já excelentní střelec nejsem, proto budu vždy preferovat ránu na komoru. Přesto jsem své zatím poslední prase střelil za slecho. Černá zvěř u nás jen přechází nebo je v podstatě nelovitelná v kukuřicích. V září jsem nalezl čerstvou ranní stopu lončáka do rozsáhlého rákosu a podvečer zasedl na vedle stojící kazatelnu. Čuník měl však řadu možností, kudy nepozorovaně zmizet. Ještě za šera asi na 65m vystrčil z kraje rákosu hlavu na strniště a rozhlížel se. Zkusil jsem se špatnou oporou zamířit, ale "nedržel jsem". Změnil jsem polohu a oporu - teď "držím". Tak jsem odmáčkl a za slecho i trefil. Takže opravdu záleží na momentální situaci a stavu střelce. Poslední věta z Figiho příspěvku platí beze zbytku.
A ještě na zlehčení skutečná situace (z doslechu). Na vnadišti borec střílel na vybrané prase z rudlu. Ani on, ani přivolaný kolega z baterkou nemůžou však na sněhu nalézt ani kapičku barvy. "Kam si mířil?" "No kam asi? Do těla!"

Autor: figi | 12.04.2012 09:32
Nejdůležitější je uvědomovat si na co mám v daných podmínkách. K tomu jsou nutné určité zkušenosti. A právě takový střelec, který má zároveň určitou úroveň zodpovědnosti velmi dobře a ve zlomku vteřiny ví, co si může dovolit. Střelnice je jedna z možností, jak si opakovaně ověřit svoje schopnosti, a navíc počítat s tím, že v praxi na lovu je to obvykle podstatně horší.
Zvěř by měla být spolehlivě usmrcena a co nejrychleji, u mne to byl hlavní důvod, proč jsem střelbu začal intenzivně trénovat.
Spektrum střeleckých schopností našich myslivců je opravdu od naprosté střelecké neschopnosti až po vynikající střelce. Diskuse o umístění zásahu je proto nemožné vést v obecné rovině.

Autor: Erika Doležalová | 12.04.2012 08:19
Těžká otázka :-) Jde-li o čistě osobní stanovisko, pak za mě jednoznačně NE. Vezmu-li to z obecné roviny, musím (ikdyž nerada :-) říct pouze - ať si každý střílí na co chce, kam chce, na jakou vzdálenost chce a kdy chce.. Je to vždycky o daném jedinci, ani tak ne o jeho střeleckých schopnostech, možnostech, flintě, střelivu...a tak dále. Ale spíš o svědomí - jestliže mířím na zvěř a položím si otázku "Budu střílet na slecho, srovnám se v klidu s tím, když zvěř zmrzačím a nedohledám?!" na kterou odpovím "Ano", pak je zbytečné řešit, jestli střílet umím nebo neumím a jestli mám patronu za stovku nebo flintu za dvěstěpadesát korun.. Pokud mi to jedno není, pak mě nejspíš ani nenapadne takovou ránu zkoušet. Mě osobně se třeba stalo u prvního kusu srnčí zvěře (holá - srna), že mi srna v okamžiku výstřelu udělala krok dopředu. Výsledkem byla rána na měkko, dosled, štvaní a stržení psem, šílený nářek, záraz... Uf, už to nechci zažít.. U černé při ráně na slecho se může stát cokoli, kus zvedne/skloní/otočí hlavu... Pokud "hůř" třefíte "do těla", pořád je velká šance, že rána bude smrtelná, příp. kus dosledovatelný a dostřelený. Při rána na hlavu už je ta pravděpodobnost mnohem menší (myslím pravděpodobnost při horším zásahu), takže proč to pokoušt. Řešit, že když mi najednou nečekaně na pár kroků vyběhne prase, že jinak střílet nejde...jsou výmluvy. Tak nevystřelím vůbec a prase zase uteče. A já budu bez úlovku. No a co? Svět se nezboří, chleba levnější nebude, tak "vo co de?" :-) V neposlední řadě, při ráně na hlavu je sice okamžitě "po všom", ale veškerá barva zůstává v srdci, cévách.. Což se při ráně na komoru nestane, že. Na jatkách je taky zvíře omráčeno, ale vzápetí podříznuto a neprodleně vykrveno. Takže proti ráně na hlavu hovoří i nedostatečné vybarvení kusu, což se odrazí i na kvalitě zvěřiny. Ale jak jsem psala v úvodu, ať si každý dělá co chce, oni mu to pak tam nahoře (nebo dole :-) spičítají :-)

Autor: Milan Jirmann | 11.04.2012 17:25
Jsou jedni, kteří umí střílet a můžou si dovolit střelit na krk nebo za slecho a druzí, kteří si prostě řeknou, že to zkusí, buď to vyjde nebo ne. Já osobně na krk nebo za slecho nestřílím a střílet nikdy nebudu, pouze jako dostřelnou ránu z blízka. Každý by měl umět si ránu odpustit. Zmrzačené zvěře jsem už viděl dost a není to pěkný pohled, ani pomyšlení co zvěř musela vytrpět. LOVU ZDAR!!!

Autor: Tomáš Peroutka | 11.04.2012 12:32
Chlapi, podle mě je největším nepřítelem myslivce při lovecké střelbě a i na střelnici psychika. Při lovu to platí dvojnásob. Já řešil před 10 lety pro mě tehdy hrozný problém, asfaltové terče jsem trefoval bez problému ale já nebyl schopný trefit hřivnáče, krabičku 12 tek jsem měl vystřílenou za chvíli a nikde ani peříčko. A víte kdy jsem ho střelil ? Bylo to v době, kdy jsem měl chřipku a byl jsem apatický na cokoliv, ženské ani lov , pocity žádné, ...ale, při lovu z brokovnice se mě začalo dařit. A pak už to bylo jenom lepší.

Autor: Fesoj | 11.04.2012 12:07
Jak správně říká Děda z lesa, rozhodnout musí každý sám v souladu se svým mysliveckým svědomím. Dobře umístěná rána za slecho znamená okamžitou smrt a minimální poškození zvěřiny, ale ten cíl je tak malý, že jen minimální procento z nás by si - po zvážení všech okolností pro a proti - mělo střelbu naň dovolit. Kdo umí, ten umí - ale kritické zhodnocení vlastních schopností a momentálních okolností /vzdálenost, viditelnost, vítr, prochladnutí a bůhvíco ještě/ by mělo předcházet každému výstřelu na zvěř.

Autor: Karel poslík | 11.04.2012 11:52
Byly doby, kdy platila beze zbytku poučka , že jedinou mysliveckou ránou je komora. Ono se to říká stále a nelze proti tomu nic zásadního namítat, jen by to chtělo dotáhnout do konce. Nesmíme a priori říkat myslivecká rána každému pokusu o zásah komory a odsuzovat každý , byť i úspěšný zásah jiné části těla. Také je potřeba vidět určitý vývoj. Mnozí z vás si možná vzpomenou ještě na časy, kdy byla ve sdružení jedna kulovnice na iX lidí, mnohdy bez optiky a střílelo se doma vytuněným původně vojenským střelivem. Kdo dnes loví černou, tak používá zpravidla vysoce světelnou optiku s tečkou a na vlastní kulovnici s ověřeným nástřelem. Já zde uvedu srovnání ze života. Znám myslivce, který „rozumí“ všemu. Moře je mu po kolena a vystřelil zaručeně mysliveckou ránu na jelena ve 200 metrech. Naštěstí se netrefil nikam, ale mířil na komoru. Když měl střílet na terč v 80 metrech , tak potřeboval 18 nábojů( a ještě zkušeného asistenta) aby se dostal konečně do formátu A4. Jiný byl zhusta označován za antimyslivce m.j. za častou střelbu na krk zvěře a používání kulovnice s plastovou pažbou. Jenže byl na rozdíl od toho prvního na střelnici jako doma a na 200 metrů zasahoval opakovaně slepičí vajíčka. Posuďte sami co je myslivecké ? Výstřel na komoru od toho prvního ,nebo rána na krk od toho druhého. Osobně jsem zastáncem rány na komoru,ale za dobré viditelnosti například na sněhu si občas rád vystřelím na první krční obratel u černé. Záleží na pozici , viditelnosti a vzdálenosti. Prostě na okamžitých podmínkách. Nemusím se k tomu v podstatě vůbec uchylovat, protože od přechodu na současně používané střelivo mi ještě z nástřelu nic neodešlo ani po komorových ranách. Prostě si to občas zkusím, protože ta okamžitá účinnost je prostě vysoká. Zdar Karel

Autor: Děda z lesa | 11.04.2012 11:00
Dost ožehavé téma, kde ortodoxní myslivci budou hájit pouze ránu na komoru.
Pokud je zvěř na volném prostranství či nejlépe na sněhu, není co řešit.
Nastanou ale známé situace, kdy se musíte rozhodnout během pár vteřin - střílet a kam či nestřílet.Jsou to zejména zapeklité situace za horkých letních nocí u řepek či kukuřic.Např.vytáhnuvší lončák metr z řepky a jistící - je hodina po půlnoci a + 18st., psa nemáte, všichni spí, případný dosled až dopoledne...
Zvolená rána je opravdu na každém jednotlivci, jeho střeleckých schopnostech a mysliveckém svědomí, přiznám se, že jako umírněný myslivec v krajních případech jsem použil ránu mimo komoru.
Nedělejme z komory železné pravidlo a ponechme rozhodnutí na myslivci samém a okolnostech, neznám MH, který by někomu utrhl hlavu za to, když mu předložíte kus černé s ranou na krk či slecho.

Autor: Fesoj | 11.04.2012 10:09
A to nemluvíme o tom, že při ráně na zvěř se i u střelce, který na terč střílí zcela bravurně, může projevit lovecká horečka. Papír nezmrzačíš.

Autor: Jan Slavětínský | 11.04.2012 08:57
Tomáši asi tak nějak a používat rozum.

Autor: Radek Chadim | 11.04.2012 08:55
Raději divočáka střelím na komoru s tím, že za půl hodiny na 99 procent leží do 200 metrů zhaslé ať už střílím jakoukoliv ráží, než na hlavu s tím, že když netrefím poměrně přesně to místo a divočák uteče, tak budu rád, že ho vůbec najdu. A pofláknuté zvěře jen z naháněk běhá po lesích už tak dost.

Autor: Jan Rys | 11.04.2012 08:41
Pro ty, co si myslí, že střílí tak dobře, že nemusí chodit pravidelně cvičit na střelnici, rána na hlavu rozhodně není vhodná.
Pro ty, co si kvalitu své střelby pravidelně ověřují a chodí trénovat na střelnici, bych ji připustil.
Ne snad proto jak střílí, ale proto jak uvažují.

Autor: Tomáš Peroutka | 11.04.2012 08:27
Ahoj Honzo. Je to tak jak píšeš.
Znám lidi, kteří opakovaně netrefí ani na těch 40 m lončáka na hromadě.
Trénovat na střelnici samozřejmě ano, ještě důležitější ale vidím psychické zvládnutí okamžiků těsně před střelbou a při ní, srovnal bych to s prací chirurga, ten si také nemůže dovolit nějaký vnitřní neklid, nejistotu nebo neznalost.Mě se už párkrát stalo u srnčí, že se mě při ráně kus pohl, trefil jsem, ale šlo to několik cm mimo místo, které jsem chtěl zasáhnout. U černé při ráně na slecho se musí jednat o chirurgicky přesnou ránu, jinak je zle.

Autor: Jan Slavětínský | 11.04.2012 07:32
Zdar Tomáši. Myslím si,že vystřílenej chlap, který nemá problém kulí střelit toulavou škodnou za hranici 100 metrů, s pevnou rukou nemá problém ulovit srnce "z volné ruky" nebo s oporou i na krk, tak s jistotou u řepky střelí na přiměřenou vzdálenost na hlavu i to sele . Samozřejmě vše je o viditelnosti.V létě ta černá chodí se soumrakem, takže se dá zamířit dobře. Nikde to neřeší. Každý ví, co si může dovolit a jak zvládá loveckou horečku. Podívej co lidí hledá prase a to míří na komoru,v klidu a na zvěř,která je na hromadě na nějakých 40 kroků. Ti si snad nemůžou dovolit ani jinou ránu. Chce to mít ošahanou flintu,střílet a trénovat a mít jistou ruku. Podívej Figi, loví lišky na 300 metrů a nemá problém. Protože ví, co si může dovolit a je vystřílený. Blbá rána se určitě v životě stane každému a bohužel jí zpět nevezmeš ...To je můj názor. Na starém vebu jednou Karel Chalupník napsal, že si místo krabičky Norem koupí tři škatule SPCE a z nich si dvě kondičně vystřílí. Měl v tom velký kus pravdy... Spousta lidí si myslí, že patronou za stovku dožene a zachrání co se mu rukama nepovede ....Tam je hlavní problém. Zdar

Autor: Jarda Březina | 11.04.2012 07:27
Jsem taky proti ráně za slecho. Lovím ranou na plecko, vím, že je zvěřína nepoužitelná, ale lovíme v komplexu lesů a dosled by byl velice složitý, jak pro psa (vysoké stavy černé zvěře) tak i pro vůdce. Vyzkoušel jsem SaB NP 8x57 JS a prase mi odešlo cca 30 m od nástřelu, porušní zvěřiny bylo menší, ale ranivost malá. Myslím, že by to mohlo být dobré na srnčí. Tak zůstávám u klasiky SPCE je to prostě DAUN...

Autor: Třebapepa | 11.04.2012 01:58
Ještě ke všemu vysoké riziko podlití krkovice.

Autor: Fesoj | 11.04.2012 00:33
Nic proti dostřelné ráně z krátké vzdálenosti, ale na zdravou zvěř ? Už jsem pár zmrzačených prasat viděl, i mně se to povedlo /a to jsem za slecho nechtěl střílet, podklouzla mi ruka/. Takže rozhodně ne.

Autor: Tomáš Peroutka | 11.04.2012 00:25
Ne, neurazím, já černou lovím ránou na komoru, někteří kamarádi mě to rozmlouvají a radí, proto se ptám....
Můj názor je, že tento způsob lovu přináší větší riziko zmrzačení zvěře a je na hranici etiky lovu, ne- li za ní.

Autor: Ron Gordon | 11.04.2012 00:15
Doufám , že se neurazíš, ale pokud jsi MYSLIVEC, tak za slecho by jsi měl dostat za položenou otázku.

Autor: Tomáš Peroutka | 11.04.2012 00:06
Zdravím,zajímal by mě váš názor na tuto problematiku.
Osobně s tímto vedu dilema a mám podvědomě obavy,že se mě
zvěř na poslední chvíli pohne a já ji zmrzačím. Díky za názor.