Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Řepky 2012



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Tomio | 20.05.2012 12:23
V řepce teď týden opravdu živo, tři čekané, každý večer po devátý se to spustí, ale vypadá to, že zatím tam jsou skupinky bez selat, zvukové projevy selat nejsou slyšet, spíše šťouchání větších mezi sebou a pak rozchází každý po své večeři.
Jak vnadění v zimě nefunguje, tak teď stačí pytlík kukuřice a každý den vymeteno

Autor: Radek Chadim | 15.05.2012 23:17
Dnes jsem čihál na kazatelně jak jsem minule natočil ty divočáky, koukám, pozoruji a nikde nic, slezl jsem a šel jsem k lesu omrknout srnce, nic, vracím se zpátky a v řepce tmavej flek, spěchám ke kazatelně a lezu nahoru na kazatelnu, v řepce tmavej flek, beru foťák a nic, tak pozoruju 3 zajíce na cestě, pak že půjdu omrknout srnčí na louku, mrknu do řepky, stojí tam tmavej flek, beru foťák, flek ulehá a zase nic nenatáčím :-). Možná to nic sem zítra dám, ale nějací divočáci v řepce jsou, to jako jo, jen je vyhmátnout, dokud jsou ještě aspoň trošku vidět.

Autor: Radek Chadim | 11.05.2012 11:01
...a nebo použít fotopast, pak člověk i ví, co tam chodí. Sice pak ten lov není takové překvapení, ale co se obeznání týče, tak to nemá chybu :-).

Autor: Jarda Březina | 11.05.2012 10:57
Zdravím, používám budík. Je na baterku rafičkový, stál mě 49kč mám ho ve sklenici s výčkem, aby mu nebyla zima a nepršelo na něj :-) na baterce je vlasec, který mám natažený ke kameni, pod kterým je krmení, jakmile přijdou, odhodí kámen, vytrhnou baterii a vím v kolik byla návštěva.... :-) není to můj vynález, myslím, že jsem to četl na old.mys.

Autor: Radek Chadim | 11.05.2012 10:57
Já jsem divočáky u řepky za úplňku taky pořádně neviděl. Sice jsem do těch míst nechodil až tak poctivě, protože z fotopasti jsem věděl, že tam není lovný kus (3 skoro stejné bachyně a +-12 selat), ale když tam po několik dní chodily kolem půl desáté a já si tam potom sednul rozhodnut čekat alespoň do té 11, než pojedu na kukuřici, tak přišli až ve čtyři ráno :-). Jednou jsem seděl u louky obklopené řepkou nedaleko toho vnadiště a vylezla mně z té tlupy na chvilku bachyně, ale to bylo vše, co jsem u té řepky za celý úplněk viděl. Ta včerejší tlupa je v sousedním lánu než leží ta moje tříčlenná a mám pocit, že to bude těch 8 kusů + selata, co tam chodívalo v dubnu a já z ní tehdy neměl to štěstí nic ulovit.
Jediná rada, jak je z řepky dostat, je vnadit, vnadit a vnadit. Bohužel letos mám stále ještě i teď skoro v půli května pocit, že je to ještě dozvuk zimy, kdy to nechodilo, nechodilo, nechodilo, i když jsem jim sypal, sypal a sypal :-). A v lese v listí je pořád hrozně čerstvě dovrtané a ta ochota se upnout na vnadiště ještě není taková, jako bývala v tento čas minulé roky. Navíc ta moje řepka je kolem 50 hektarů v kuse s potokem uprostřed hnedle od lesa, takže tam mají vše co potřebují a v takovým obrovským lánu než přijdou, tak je půlnoc raz dva. Nejlepší je malý lán do 10-15 hektarů, u lesa, obklopen ječmenem, to se pak vnadí a pak to chodí jinak. Rozhodně to ale nesvádím na nedostatek divočáků, divočáků tam podle dubnového úplňku 30 viditelných ve 3 tlupách bude, což při sečení bude dělat 60-70 kousků.
Ale zatím je ještě brzo, stále věřím, že až bude červen, nejkratší noc, selata budou větší a stále hladovější a hladovější, tak že se to ještě změní a budou chodit pěkně za světla a pravidelně, ale musím vydržet :-).

Autor: Michal Zimanzl | 11.05.2012 10:34
Radku pěkné video. U nás řepku podporuje místní a.s., co 14 dní a je mě v některých místech do prsou (mám 195), takže jsem rád že vidím na cestu:). Mě chodí pravidelně (krom středy) už týden a půl, ale ještě jsem je neviděl. Ať sedim kdykoliv, vždycky se mineme. Máte někdo fígl jak je vyšmátnout? kromě fotopasti - to je jasná záležitost, ale někdo na MF dával fotku upraveného budíku.... zkusím to najít, popř. pokud máte jiné vychytávky. Celou noc jsem seděl zrovna ve středu, když nepřišel ani chlup a vítr mám pokaždé dobrý. uvídíme jak se to bude vyvíjet dál. zdraví M.Z

Autor: Radek Chadim | 11.05.2012 09:21
S tím kolejákem to nevidím, protože já se divočáku sic nebojím, ale mám před nima respekt :-), obzvláště teď na jaře a kolejáky jsou dost zarostlé a potřebuji je pořádně obeznat, než něco budu lovit, aby nedošlo k žádnému většímu omylu. Já si počkám, až vylezou ven. Při kraji lesa u hranic je ta řepka nizká až žádná, pač je to ve stínu, samej šutr a divočáci tam taky zapracovali, tak se na ně vydám tam, řekl bych, že do lesa budou chodit brzo. Ale až najdu toho mého srnce nějakého pěkného takového akorát :-).

Autor: Jaroslav Miňha | 11.05.2012 06:29
Radku, takhle pěkně za světla, to je paráda... Tak rychle do kolejáku a šup za nima ! Dost často se tak zadaří. Třeba se tam motali i nějací menší.

Autor: Radek Chadim | 10.05.2012 22:31
Dnes jsem si byl zvečera sednou na kazatelnu na křižovatce cest, všude kolem řepka. Po cestě jsem byl ještě nasypat mé domácí tlupě o 3 bachyní a 12 selatech na mé vnadiště, včera přišly až ve dvě v noci, chodí sice každý večer, ale hrozně nepravidelně - jednou jsou na vnadišti v půl desáté, jednou ve dvě v noci, navíc žádný lovný kus, prostě o ničem :-).
Po zasednutí na kazatelnu po sedmé hodině jsem asi 120 metrů daleko v řepce viděl tmavší flek, už okem jsem viděl, že to vrtí "ocáskem", tak jsem myslel, že je tam asi nějaké dančí. Až když to dlouho nezvedalo hlavu, tak jsem zjistil, že to asi bude divočák. Po chvilce se to začalo hemžit a bylo vidět několik hřbetů od nějaké větší tlupy. Video bude ve Videích cobydup. Jelikož se tlupa vydala k lesu, tak jsem slezl z kazatelny a objel jsem celou řepku, že je okoknu pěkně od lesa, kde je řepka nízká. Když jsem tam došel, na kraji stála srna, jelikož se jí něco na mě nezdálo - já takový sympaťák a švihák lázeňský :-) - tak počala odskakovat podél lesa směrem ode mě. Asi 50 metrů daleko najednou vyskočila vysoko do vzduchu a už se to pod ní hemžilo směrem do řepky, srna skočila zpátky a pro změnu běžela proti mě a pak zatáhla do lesa. Čekal jsem na zemi do setmění, jestli na kraj pole a lesa nevyleze nějaký zvědavý lončák, ale kromě srnčího už jsem tam nic neviděl. Po delší čase jsem zase viděl několik kusů srnčího a dokonce i 3 srnce - jeden je docela dobrej, video dodám zítra.

Autor: Radek Chadim | 05.05.2012 18:52
Včera jsem byl na kraji řepky a ječmenu na mém předloňském videofleku obhlížet srnčí a od 7-10 kromě dvou zajíců ani chlup - srnčí žádné, ale ani divočáci ani dančí nikde slyšet ani vidět nebyli - prostě mrtvo. V dáli u dědiny jsem akorát slyšel skolit lišku.

Autor: Čouda | 03.05.2012 09:44
Řepky jsou plné, včera na trochu siláže od 20 30 do 23 hod, kdy jsem střílel,
přišli postupně 2 větší (asi loňský lončáci :-) ) a potom tlupa asi 20 selat a lončáků. Vidět bylo jak ve dne, nádhera.

Autor: Radek Chadim | 02.05.2012 22:06
Já dneska u řepky fotil bouřku. Divočáci za světla nepřišli, ale slyšel jsem kvičet selata poměrně blízko někde u vedlejší kazatelny, tak si tam půjdu zítra sednou a třeba se ukažou. Ještě jsem na louce viděl hodně mladého šesteráka, který už pozvolna začal přebarvovat.

Autor: Erika Doležalová | 02.05.2012 19:36
Právě před chvílí - postřikovač. Jezdí dvakrát týdně, to se srnčí a drobná opravdu má...

Autor: Nikola Rýdl | 02.05.2012 17:06
Vidím, že se pozornost mnohých začíná ubírat k polím s řepkou, zakládají si vnadiště, obeznávají zvěř, proto zakládám toto téma, kde se každý může pochlubit, co v (u) ní viděl, ulovil či zažil. Tak jen pište pište.