Dnes je 4.5. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Reflexní doplňky na naháňce ANO či NE ?



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Václav Sládek | 22.01.2011 17:19
Můj bordík používá reflexní zelenou vestu od Zubíčka jak na naháňky tak při lovu drobné.Obojky u něj byl dost problém,ztrácely se v srsti.

Autor: Leon Zumr | 22.01.2011 13:06
Zdravim reflexní doplňky jsou super sice má někdo blbý keci když to vidí ale na to kašlu! Loni jsem pořídil obojky s třásněmi a je to daleko líp vidět jak samotný obojek díky tomu že u nás je to samá tráva tak je pes lépe vidět a je jedno jestli to má černý nebo žemlový pointer hlavně žemláci jsou snadno k přehlédnuti a pak jenom stojí nad zvěří a já jsem na mrtvici kde jsou chtělo by to v tom bordelu GPS :-)
http://www.loveckakynologie.wbs.cz/Signalni-obojky.html

Autor: Milan Soukup | 20.01.2011 08:50
xxx

Autor: Harald Altmann | 20.01.2011 00:33
Bohužel, může se stát, že na honu (nátlačce, naháňce apod.) budete mít "lovce" , který pálí na vše, co se pohybuje a teprve potom začne přemýšlet. Možná, že ze vzrušení z lovu, možná také z nezodpovědnosti.
U nás to děláme tak, že všichni, kdo jdou do leče, mají vesty nebo alespoň pásku na klobouku či beranici. Samospasitelné to není, ale jsem přesvědčen, že to pomůže. Střelci jsou náležitě poučeni vědí, kde stojí kolega a kterým směrem je zapovězeno střílet. Zpravidla mají pásky i střelci. Je to dobré také pro honce. Lépe se vidí a drží řadu. Prů.serů již bylo dost! Před výřadem se "ozdoby" sundají a vše probíhá v duchu mysliveckých tradic. Lovčí dík a podobně. :-))))
Nejvíce mě dokáží nazdvihnout řeči některých účastníků lovu po ukončení leče. "Proč jsi nestřílel? Měl jsi je na jistou ránu! Každý střelec, sám, si ručí za svoji vystřelenou kuli a ten kousek žvance nestojí za průšvih!
Osobně používání vest nebo, alespoň, pásky na pokrývce hlavy schvaluji. Jde i o klid a jistou ránu střelců.

Autor: Pavel Toman | 19.01.2011 23:39
Jednoznačně ano,na nástupu být oblečen dle tradic,v presu s vestou,kdysi jsem byl odpůrce,než jsem se zúčestnil naháňky jako honec,nebylo mě vidět ještě že sousední honci ty vesty měli,mohl jsem držet lajnu,v rámci bezpečnosti rozhodně ano,ale na výřadu bez nich.
A letos u nás na hlavním kolovém honu by asi byly taky potřeba,jsou i tací,kteří na rovném place "přehlídnout" 5 střelců,ale hlavně že dají ranu po zajícovi,ale 5 chlapů se otáčí ať je netrefí,čučet do laufu není žádný prima zážitek................... vesty a reflexní prvky jsou důsledkem chování některých střelců na společných lovech,je to jen o kázni.P.T.

Autor: Radek Chadim | 19.01.2011 23:34
U psů není sporné to, že mají být vidět, to pochopitelně mají, ale z mého pohledu honce v tlaku to nemá ten mnou prvotně očekávaný efekt, že ho budu lépe vidět sám, protože přes vysoký a hustý porost mnohdy nevidím psa, natož co má na sobě. Jinak je to výborná věc, akorát mu budu muset pořídit oranžový místo toho žlutého co má doteď, aby byl vidět ještě lépe.

Autor: Jarda Rout | 19.01.2011 21:42
Do galerie jsem vložil fotku švédského fotografa Kristofera Hanssona, sama o sobě je výtečná, ale chtěl bych především upozornit na obojek. Reflexní třásně jsou daleko lépe vidět než pouhý reflexní obojek, především u chundelatých psů. Třeba na mokrém křepelákovi je většinou obojek dokonale schovaný.

Autor: Roman Skřejpek | 19.01.2011 20:59
Deset roků pravidelně čtvrtek,pátek, sobota, neděle,jako vůdce honiče jako šéf party honců při selektívech organizovaných hlavně a převážně pro zahraniční lovce na zvěř vysokou,na několika revírech o výměře téměř 21000ha.Nikdy jsem na sebe nevzal tu šaškárnu a nikdy jsem se neúčastnil při lovu oblečen jako ajzlboňák na trati při její ůdržbě.Raději se už neúčastním a tyto lovy nenavštěvuji přesto že jsem stále zván.Prostě ne.Hlavní důvody proč se tak děje již popsal Daksl.

Autor: Daksl Kopov | 19.01.2011 20:01
U psů je to poměrně sporné!!!
No to naprosto nechápu.U psů je to naopak nutné!!Že není tvůj pes v trávě vidět??Snad víš,že na neobeznanou zvěř nesmíš střílet.A pokud ji obeznám,střílet nebudu,neboot je to pes!!!

Autor: Erika Doležalová | 19.01.2011 19:20
Chtěla jsem to napsat ale Petr mě předběhl :-)
Reflex. doplňky určitě ano (jak pes, tak honci a vůbec "lid v tlaku"). To že to dřív nebylo je taky dáno tím, že se furt v médiích nepřetřásalo "ten zastřelil toho.." "myslivec postřelil kolegu.." apod.
A co týče těch "maskáčů", opravdu to je v USA trochu jinak, nejsou to klasické army jak u nás, Camo nebo Buffalo camo je většinou vzorované do listí,trávy, větviček, mě se to docela líbí :-) Když u nás byl známý ze států, byl tak oblečen od čepice po boty a nevypadalo to tak blbě, jako když si někdo vezme vyloženě vojenské maskáče. Na druhou stranu, takový druh oděvu určitě nepatří na společný lov, ale např. na šoulačku nebo čekanou (na zemi nebo žebříku). U nás je to zavrhované podobně jako lov lukem (který je zase v USA velmi oblíbený, v mnoha státech se "nejdelší dobu" loví většinou lukem, pak je pár dní sezóna "kulovnice" a šlus..)

Autor: Petr Toman | 19.01.2011 19:13
Na společných loveckých akcích a to nejen v nepřehleném terénu určitě ano, není nic důležitějšího než bezpečnost. A rozumný vedoucí honu to dnes i po svých lidech a psech v tlaku vyžaduje. Teda aspoň tam, kde jsem měl možnost se zúčastnit.

A teď k tomu co píš Honza Rys. V Americe jsou trošku jiná pravidla a jiné tradice než tady v Evropě. To jaké oblečení tam nosí, je dáno jejich kratším historickým vývojem (jsou trošku modernější) a všichni kdo koukají na F&H tak si to mohou ověřit. Platí i pro způsob lovu, pozdravy, pocta zvěři a pod.
Také ty jejich maskovací obleky jsou zcela jiné a nemají nic společného s těmi našimi "oblíbenými" vojenskými maskáči. A že tam mají v některých státech povinné reflexní prvky, je to prostě dané zákonem, lovec musí být viděn a to zejména člověkem. Neviditelný lovec s lukem pro ně totiž může být nezvaným pytlákem.
A jak jistě víte, většina lovené zvěře nemá barevné vidění, takže ta oranžová je tu opravdu jen pro kontrolu ze strany lidského a na pozorovací schopnost zvěře vliv nemá. Ti mají vyvinuté jiné, důležitější smysly pro objevení vetřelce :-)

Autor: Zdeněk Ondruch | 19.01.2011 19:08
Určitě ano, pro pejska reflexní oranžový s tel. číslem(dávám vždy, když jdu kamkoliv do přírody), sobě jsem v létě pořídil šiltovku Argali s oranžovým páskem okolo slechů(nosím ji na všechny společné hony i na drobnou)-výborný funkční materiál, je v ní teplo a oproti klasické čepici s beranem se v ní nepaří hlava.Po skončení lovu se jen reflexní lem přehrne dovnitř a čepice je zelená a naopak při velké zimě ji můžu přehrnout přes uši.Z

Autor: Radek Chadim | 19.01.2011 19:04
Já když to vidím v dnešní době na naháňce, tak si říkám, proč už nás to nenapadlo dávno před léty. Jsem jednoznačně pro, vesta na honcích v tlaku není nic hrozného, navíc radikálně se pak zlepšuje držení řady i na větší vzdálenosti, o viditelnosti řady pro střelce ani nemluvě. Když to není v podobě rovnou nějaké cestářské bundy, ale je to jen ta vesta. Pásek na čepici nebo kloboku u střelců na štontu taky není od věci, ale ti obvykle vědí, kam můžou střílet a kam ne :-). U psů je to poměrně sporné, i když můj pes reflexní obojek s napsaným telefoním číslem má a už se to i jednou osvědčilo :-), jinak je mu celkem k ničemu, protože ve vyšším porostu není vidět pes, natož jeho obojek :-).
Letos jsem zjistil ještě jednu zajímavou věc, že oranžová vesta je mnohem lépe vidět než žlutá.

Autor: Pavel Neumann | 19.01.2011 18:56
Do leče pro honce, psáře a psa jednoznačně ANO

Autor: Jaroslav Miňha | 19.01.2011 18:56
Mám psíka, v leči jsem pokaždé a raději. Na nástupu jsem v zeleném, v leči mám oranžovou vestu a nejsem sám. Na výřadu jsem zase v zeleném. Nikdo se na mě jako na oranžovou vránu nedívá. O malérech totiž slyšeli všichni.

Autor: Zbyněk Paluska | 19.01.2011 18:44
Jednoznačně velké ANO psi obojky s tel. číslem honci minimálně pásky na klobouk nebo i nemyslivecké reflexní kšiltovky nebo oboustranné kšiltovky nejlépe vesty perfektně se podle toho rovná řada honců v leči v hustým porostu a střelci pásky na klobouky a čepice. Ať si někdo říká že to nejsou tradice ale bezpečnost je přednější. A hlavně je spousta myslivců co drží flintu 5 krát do roka při individuálním lovu a pak po šesté na naháňce pak uvidí prase v leči a pak může být problém.

Autor: Jan Rys | 19.01.2011 18:41
Toto téma jsem nakousl ve vláknu k Lovu zdar. V dnešní době asi nikdo nepochybuje o užitečnosti nošení oranžových reflexních doplňků při společných lovech. Je to lepší pro lidi i psy. Ale zažil jsem posměšky, že vypadáme jak cestáři a že porušujeme "výstrojní disciplínu" založenou na tradici hubertusu.
Dovolím si zmínit, že tento užitečný zvyk k nám přišel ze zámoří, kde v některých státech je oražová barva lovce povinná. Nahoře povinná oranžová a dole nepovinné maskáče.

Autor: Daksl Kopov | 19.01.2011 18:37
Járo,bohužel oranžové doplňky ano.Jen díky bouchalům,masařům a rychlokvaškám.!!

A teď něco pro psovody,psáře,vůdce honičů.Kdo vodí,ví že se prodávají různé signální vesty na naše miláčky.Hlavně různě drahé a docela i méně kvalitní.V Baumaxu u psích doplňků mají vesty signální červené 40cm a 50cm za 65Kč.To je cena uplně echt golt.Koupil jsem jich jako správný ČECH osm kousků.Doufám že jsou i u Vás a né jen v Táboře!!
Jinak běžná cena je kolem tří stovek.

Autor: Jarda Rout | 19.01.2011 18:29
Daksl mne trochu pobídl k tomuhle tématu. Podle fotek asi víte na jaké jsem straně :) Zajímalo by mne, jak jste na tom vy ? Před několika lety jsme byli jak oranžové vrány, teď už je to lepší.