Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Zapsání psa do více mysliveckých sdružení



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: František Dušák | 14.06.2012 08:04
RE: Fido
Pro státní správu myslivosti se uvádí jména a příjmení držitele psa. Viz příloha č. 6 zákona č. 553/ 2004 Sb., Vyhláška o podmínkách, vzoru a bližších pokynech vypracování plánu mysliveckého hospodaření v honitbě. Ovšem nic to nemění na tom, že mohu být se svým LUP zapsán v kolika chci honitbách. Zdraví F.D.

P.S. Konkrétně str. 3 přílohy 6

Autor: Fido z Řáholce | 13.06.2012 11:48
Haralde,jsem v pohodě, Honza Král to napsal myslím jasně. MS vede evidenci LUP a taktéž v hlášení OSSM neuvádí jména myslivců,kteří mají psa v držení ale za MS jako uživatele honitby počet jednotlivých LUP. Uživatel(MS) má LUP v evidenci a tak je vykazuje. MS jako uživatel není abstraktum, tvoří jej členové jak napsal Honza Král. Neznám MS bez členů.

Autor: Honza Král | 13.06.2012 08:12
Uživatel honitby je ve většině případů občanské sdružení.Každý člen sdružení je svým členstvím ve vztahu k uživateli honitby-sdružení. Dle mého názoru je tedy povinnost sdružení vlastnit psa zcela zcestná. Sdružení má v držení psy prostřednictvím svých členů. V tomto případě bych právě viděl problém v psech, kteří jsou zapsání "z jiné honitby" Vlastník tohoto psa není ve vztahu k uživateli honitby, která má problém s počtem psů.

Autor: Harald Altmann | 12.06.2012 22:56
Fido, nečerti se, neuvedl jsi nic "mimo mísu". Jenom jsi napsal přesné znění zákona, který není dodržován a dle mého názoru je nedokonalý. Pokud mám nějakou věc v držení, pak je moje. Jestliže zákon předepisuje uživateli držení LUP, pak by měl uživatel tohoto psa (psy) mít napsaného na sebe. Takže v PP psa (a dalších dokladech) by mělo být napsáno v kolonce majitel (owner), např., MS Horní dolní. Pokud tomu tak není, pak dochází k porušení zákona. Já vím, že je to puntíčkářství, ale buďme rádi, že OSSM nevyžaduje doslovně plnění zákona.

Autor: Fido z Řáholce | 12.06.2012 17:47
Haralde, nevím co jsem uvedl "mimo mísu". Jestliže jako fyzická či právnická osoba chci jako uživatel nebu držitel honitby, ale i obory či bažantnice, vykonávat v těchto místech myslivost, musím kromě dalších povinných věcí ze zákona o myslivosti mít příslušný počet LUP. Psi musím mít v držení a držení si představuji jako něco trvalého,co mohu kdykoliv, v kteroukoliv minutu či hodinu použít. Čili, je-li uživatelem MS a předpokládám že jej tvoří myslivci a ne baráčníci, tak MS musí přes své členy zabezpečit příslušný poč. LUP. Pes může být v majetku MS a starat se o něj Franta Flinta nebo v majetku Franty Zajíce, v obou případech samozřejmě v evidenci MS. A MS by také mělo držitele psa podporovat (výživné na psa). Tak to alespoň znám z praxe, někde dostávají na LUP peníze, někde zvěř, atd.

Autor: Harald Altmann | 12.06.2012 11:13
Míro, nejsem puntičkář. Jenom jsem reagoval na názor Fida z Řáholce a poukázal na nedokonalost zákona.

Autor: Radek Chadim | 12.06.2012 10:01
Haralde, i v Jizerkách můžete budovat umělé nory a pak chodit norovat :-). Lišky a jezeveci nechytají jen ztracená selata, ale seberou i nalezená srnčata, dančata, kolouchy,... a to pomíjím mladé zajíčky, bažanty a koroptve, takže tlumení přemnožených lišek a jezevců by mělo být v zájmu všech myslivců, né jen těch, co se snaží o drobnou zvěř. Ale je to většinou nesnadná a nelehká práce a do toho se dnes nikomu nechce, tam asi bude problém :-).
Takže povinnost mít psa na zvěř, kterou můžu byť jen teoreticky lovit, je jistě správná. Koneckonců i ten zápis jednoho psa ve více sdruženích má své opodstatnění, protože né v každém revíru se loví ročně desítky nebo spíše stovky kusů zvěře, aby měl i jeden pes dostatek příležitostí k uplatnění. A vidím to u nás, dosledů za rok je opravdu málo a né každý je takový blázen jako já, aby když něco uloví, tak to ještě zatáhne dál do bordela, aby si Yorik mohl zahledat a z úlovku měl taky trochu radost - naštěstí mám ráži .308 a střelec taky nejsem bůhvíjaký :-).

Autor: Miroslav Šafr | 12.06.2012 08:55
Hery, ty jsi puntičkář a hledáš problémy tam kde nejsou. Myslím, že se původně jednalo o psa již evidovaného do stavu LUP v MS, kde je jeho páníček (majitel psa) členem a tohoto páníčka požádalo jiné MS z okolí kde mají problémy s naplněním stavu LUP o to zda by si také nemohli dát jeho LUPa do stavu, případně ho i využít na nějakou práci, aniž by byl členem jejich MS. Tam, kde je majitel psa členem dvou MS nevidím žádný problém aby byl evidován dvakrát. Není nic špatného na tom když pejska "zapůjčím" do evidence jinému MS než jsem členem. V případě, že na tohoto psa však mám u svého MS nějakou výhodu, měl bych to nejdříve probrat s ostatními členy svého MS.
Myslím, že psi členů MS jsou defakto majetkem i samotného MS, neboď ho tam zároveň jeho evidencí jakoby vkládají pro služby MS při výkonu práva myslivosti podobně jako majetek fyzických osob do sdružení při podnikání.

Autor: Ellhenicky | 12.06.2012 08:47
Haralde máš pravdu, že jsem si nepřečetl tvůj příspěvek výše pořádně.U nás máme všechny LUP v evidenci MS, protože se z nich pak neplatí poplatky obci. Z pravidla jsou majiteli psů konkrétní myslivci,kteří je mohou zaevidovat i v několika společnostech, kde jsou členy. V podstatě může být zaevidován LUP kohokoliv kdekoliv.

Autor: Harald Altmann | 12.06.2012 01:17
Elhenický, chce to číst všechny příspěvky a postupně. Tady nejde o to, zda je pes v evidenci, či nikoliv. Jde o to, kdo by měl být majitelem psa, který je v evidenci. Vyhláška 244/2002 uvádí v paragrafu 15 (1) "Pro honitbu [par.2 písm.i)zákona], která má stanoveny jakostní třídy, minimální stavy a normované stavy drobné zvěře [par.2 písm.l), par.3 odst.2 a par.29 odst.3 zákona] se stanoví počty DRŽENÝCH psů takto:"
Já polemizuji o tom, co je to vlastně DRŽENÝ pes. Podle zákona by toho psa měl vlastnit (držet) subjekt, který provozuje právo myslivosti v honitbě (MS, HS, jiný soukromý či právní subjekt). Nebo ne? Pokud ne a lze evidovat psa, který patří členovi sdružení, pak nevidím důvod proč tohoto psa nemohou evidovat ve všech sdruženích, kde je tento majitel psa členem. A nepřipadá mi to jako horší myslivost nebo na škodu kynologii, jak zde někteří uvádějí.
Ještě upřesním. OMS kontroluje, maximálně, platbu členských příspěvků. Kontrola přísluší pouze orgánu státní správy myslivosti. Ostatně i tam se dávají všechny výkazy.
Další věc, proč musí být LUP v evidenci MS. Přece můžu mít LUP a sdružení jej nemusí evidovat a vykazovat, pokud má dost jiných LUP.

Autor: Ellhenicky | 11.06.2012 23:52
Haralde, nyní jsem nepochopil, co tím chtěl básník říci.Nezamotal jsi se do toho?Zákonem stanovené počty psů na rozlohu honitby kontroluje OMS. Nevím jak u Vás, ale LUP musí být v evidenci MS.

Autor: Harald Altmann | 11.06.2012 23:35
Radku, nevím, zda znáš Jizerky, ale norovat v Jizerkách je o život psa. Průrvy mezi kameny, různé jeskyně ve skalách. Psa, v případě potřeby, nevykopeš ani za týden. Tam by noroval jenom magor. Radši přijít o nějaký ten kus černé, než zbytečně přicházet o psy. I když dost pochybuji, že bachyně není schopna ochránit své potomstvo před liškou či jezevcem.

Autor: Harald Altmann | 11.06.2012 23:32
Fido z Řáholce, já o voze a Ty o koze. Zkusím to znova. Pokud honitbu využívá MS, tak kdo by, podle zákona, měl být majitelem LUP? Pokud budu brát zákon doslova, tak mi vyplývá že MS. Takže pes Franty, Karla, Arnošta a dalších, by neměly tedy být vedeny ve stavu MS, přestože jsou členové tohoto MS.

Autor: Fido z Řáholce | 11.06.2012 14:00
Haralde, neexistuje honitba bez držitele, resp. uživatele. Čili domnívat se, že LUP je vázán s honitbou a ne s tím,kdo ji obhospodařuje (využívá) je mylné. Obdobně, když se založí honební spol. a má uznanou honitbu, nemusí mít mysl.hospodáře, pokud ji nebude samo využívat. Jak píše Radek, drobné zvěře je málo, totéž je u nás a je škoda ještě v tomto stavu nedohledat postřeleného bažanta či zajíce do tomboly. Prostě musíme na hon pozvat hosty se psi,jiné řešení u ns zatím neexistuje.

Autor: Radek Chadim | 11.06.2012 13:10
Otázkou Haralde je, jestli pak jsou to ještě myslivci :-). Norníky by dnes měla mít každá honitba, protože lišky a jezevci jsou všude. Kdyby si ti nájemci lesních honiteb spočítali, kolik jim lišky pochytají selat, tak při jejich citlivosti na každý jejich :-) kus černé zvěře by lítali po norách jak fretky :-D.
A ona situace se muže rychle změnit. My máme převážně pole, ale zajíců ulovíme +-5 za rok do tomboly, bažantů do nedávna 0, takže by se mohlo zdát, že ohaři nám byli/jsou k ničemu. Ale když jsme se před dvěma roky rozhodli zkusit chovat bažanty na lov, pak člověk zjistí, že je to samej teriér a jezevčík použitelní na norování a stěží na divočáky, ale ti na drobnou nejsou a pak když chce člověk důkladně honit bažanty, nemá z vlastních zásob moc čím a bez psů to moc dobře nejde. A výchova dobrého psa od 0 není většinou záležitost pár dnů, ale let.

Autor: Harald Altmann | 11.06.2012 12:08
To Fido z Řáholce: pokud bys chtěl doslova vyhovět zákonu: "se stanoví počty držených psů takto:", pak by je musel vlastnit přímo nájemce nebo HS a ne, třeba, člen sdružení. Takže by to byl pes všech a vlastně nikoho. To si myslím, že není zrovna nejlepší řešení.

Autor: Harald Altmann | 11.06.2012 11:56
To Jan Hřebík: no, myslel jsem to tak, že pokud nenoruješ, pak je norník zbytečný. Např.: v pronajaté honitbě LČR nebude nájemce norovat,protože liška jim tam škody nedělá. Potřebují vydělat na nájem a krmivo prodejem povolenek a odlovem spárkaté zvěře.
A protože nenorují, pak je norník naprd i když jej podle zákona musí mít. Ale potřebují spíš více psů na dosled a na naháňky (barváře, honiče..).

Autor: Honza Král | 11.06.2012 10:53
Fido ono je to také o tom, že svody nejsou kromě jezevčíků a ohařů (nevím jestli ještě nějaká plemena) povinné. Psy má dneska většinou ten koho to prostě baví. U nás třeba není zrovna moc drobné zvěře. Na mé potřeby (vesměs kachny) by mi stačil slídič. Moje srdcovka jsou ale ohaři a tak mám tři. Prostě koho to baví, je ochoten platit s vědomím že vynaložené finance se fyzicky nikdy nevrátí(myslím tím využití v myslivosti, chov je o něčem jiném).

Autor: Fido z Řáholce | 11.06.2012 09:30
Rici, možná to bude krajové, ale chodím na svody lov. psů a vidím, že počet se stále snižuje a možná i na úkor jak Vy píšete nemyslivců.Ono je teď v módě mít doma místo nějakého pudlíka lov. plemeno.
Ano, mám zkušenost od nás,kde nemáme dostatek LUP a nejsme schopni nikoho donutit, aby si psa pořídil s tím, že mu na jeho koupi MS přispěje třeba celou fin. částkou a každoročně bude dostávat na psa další peníze minmálně 2.000 Kč. A že je krmení drahé,Rici, co se nezdražilo, rohlík stál 30 hal.brok. náboje 1-2 Kč. Jiné to nebude a jak píše Honza Heblík, vše je a bude o penězích. Ale jsem toho náoru, že myslivec, který chová lásku k psům a kynologii, na peníze nehledí. Myslivost je holt drahý špás, to jistě víte.

Autor: rici czech | 10.06.2012 18:07
Fido ,nevím jak tam u Vás ,ale nemyslím že by nějak rapidně ubývalo "pejskařů".Opakem, se začínají o loveckou kynologii zajímat i nemyslivci ,kteří v mnoha případech se časem stanou myslivci a hlavně myslivkyněmi:-).Další věc, oproti například dobou před 20 lety kdy granulovaná krmiva byla velkou neznámou a jen se zháněly zbytky a myslivec tak uživil max. 2 psy dnes je situace jiná kdy možná ubylo kynologů ,ale psů je stejně neb spousta z nás má v držení 3-4-5 i více psů.

Autor: Jan Heblík | 10.06.2012 15:30
Fido,máš pravdu.Jiné to asi nebude,dnes je vše jen o penězích.Haralde asi jsem tě nepochopil-proč naprd?Honzo-tam lišky neškodí,ale s dalším přízpěvkem mi došlo.Musím oponovat.Více než 45r.jsem byl v lesních honitbách a lišky vynorované už ani nepočítám.Množírnou lišek jsou také honitby kde jsou meliorační kanály a kde se nenoruje.

Autor: Fido z Řáholce | 10.06.2012 13:34
Pravda je jedna přátelé, ubývá myslivců, kteří mají zájem o výcvik lov. psa a tím o kynologii obecně. A to není dobré. Říká se, že myslivec bez psa je poloviční myslivec. Nechci zde polemizovat s názory diskutujících, ale vyhl. 244/2002 v § 14 uvádí: 1) Pro honitbu (§ 2 písm. i) zákona), která má stanoveny jakostní třídy, minimální stavy a normované stavy drobné zvěře § 2 písm. l), § 3 odst. 2 a § 29 odst. 3 zákona se stanoví počty držených psů takto:…….. Čili, hovoří se o držených psech a rozumím-li tomu dobře, MS psa musí mít v držení, vést jej v evidenci. V opačném případě by asi bylo i fin. zajímavé chovat LUP a ty pak za úplatu nabídnout MS, aby tato splňovala dikci zmiňované vyhlášky o počtech LUP. K lovcům-profesionálům, kteří se začínají u nás objevovat, přibudou pejskaři-profesionálové. Kam přátelé ta myslivost a kynologie spěje.

Autor: Honza Král | 06.06.2012 12:12
Haralde, to je mi jasné. To byla pouze na rážka na můj příspěvek o tom že to někde s myslivostí nemyslí vážně v souvislosti s držením a užíváním psů. Lukrativní honitby zejména LČR mají v nájmu fyzické osoby, které jednak nemohou pokrýt počet potřebných psů, jednak norování a vůbec lov lišek není ten pravý lovecký zážitek, resp. nejdou po likšách tak jako většina ostaních myslivců v hontibách pronajatých zejména od honebních společnstev. Tyto honitby jsou pak dle mého názoru množírnou a komorou lišek, které vyrážejí na noční lovy a víceméně období od jara do podzimu žijí v polních plodinách v sousedních honitbách. To je ale mimo diskuzi.

Autor: Harald Altmann | 06.06.2012 09:10
To Honza Král: ano, může to být lesní honitba. Přesto ale podle zákona musí mít psa s nornickými zkouškami, přestože je jim naprd.

Autor: Honza Král | 06.06.2012 08:25
Já bych souhlasil s rici. Psa, který má VZ samozřejmě můžeme používat od kachen po dosled, ale zapsán v "povinně" držených psech by měl být pouze pro jednu specializaci. Jinak by opravdu stačil pro honitbu, která má do 1000 ha jeden šikovný teriér s BZ, PZ a norování.
Rodzíl je v tom na co má pes specializaci a v tom pro co je zapsán.
Zajíc nebo králík je jedno.PZ "pro teriéry" je zkouška upotřebitelnosti pro vyhledání, dohledání a přinesení drobné zvěře.
Jinak honitby a LUP jsou rozdělěny dle výměry do 1000 ha, do 3000 ha a nad 3000 ha.
Haralde myslím že honitba A bude státní pronajatá lesní honitba :-))))) Tam lišky neškodí.

Autor: Harald Altmann | 06.06.2012 00:33
Možná blbej příklad, ale: sdružení A nemá umělé nory a nenoruje. Podle zákona je ale povinno mít na honitbu 1 norníka. Tak co je nejlepší? Dohodnout se se sdružením B. Jelikož norují, tak mají norníka. Hospodář ho dle zákona vykáže a je to. Pes pracuje "doma" a nikomu nechybí a liteře nedokonalého zákona bylo učiněno zadost. Místo toho mají ve sdružení A 4 barváře, kteří mají ve sdružení uplatnění. Jeden z nich je veden i ve sdružení B, protože vlastního nemají a norníka na dvě práce vykázat nesmí. No co kdyby byl zrovna v noře, když potřebuje Pepík ráno v 5 dosledovat prase! :-)))

Autor: Fesoj | 06.06.2012 00:18
Čistě teoreticky - pokud by v této honitbě / 500 ha / nebyla normována jakákoli spárkatá zvěř, tak snad ano, i když u teriérů se přinášení zkouší na králíkovi a nejsem si zcela jist, že pes splňuje kvalifikační předpoklady, pokud se zajíců týče. A pokud by zde bylo normované i srnčí, musel by ten teriér mít navíc LZ či BZ, případně VZ. A čistě logicky - kdyby měl být jeden pes započítatelný pouze pro jeden druh práce, na co potom cvičit psy k všestrannosti ? Váš úřad podle mne pravdu nemá.

Autor: rici czech | 05.06.2012 19:04
Tak v tom případě u nás na ůřadě zase něco nepochopili.Příklad :mám honitbu 1000ha pole(drobná) Platilo ,že dle zákona na každých i započatých 500ha 1 pes s upotřebitelností na drobnou a jeden norník na každých započatých 1000 ha.Tudíž 2 psi na drobnou a jeden norník,ůdajně nelze mít např.1 ohaře z PZ a jednoho foxsla s PZ a norovačkami zároven.Je pěkné mít psa s VZ ale stejně do počtu upotřebitelných psů zapíší pro honitbu pouze jednu kvalifikaci.Kdyby to bylo tak ,že se započítávají všechny kvalifikace které pes má tak v případě 500ha honitby přesně na hektar by teoreticky stačil jeden teriér z podzimkama a norováním.

Autor: Fesoj | 05.06.2012 18:48
Rici, myslím, že se nic nezměnilo, ale v opačném směru - mýlíš se a pes, dejme tomu křepelák s VZ, může být veden jako LUP pro veškerou práci, pro niž je kvalifikován - spárkatá i drobná, zrovna tak jezevčík s BZ a zkouškami z norování
může být uváděn jako LUP pro práci pod zemí i při dosledu spárkaté zvěře. Z čeho ve svém tvrzení vycházíš ?

Autor: rici czech | 05.06.2012 18:15
Pokud se nemýlím a něco se nezměnilo :-) tak LUP je v honitbě přihlášen pouze k jedné specializaci.Tudíž pokud mám psa z VZ tak ho mohu přihlásit a napsat do počtu pouze a-k práci na spárkaté,nebo za b-k práci na drobné,nebo za c-spec. pro vodní práci.Jeden pes s VZ tudíž nemůže dělat vše.Pokud se pletu tak mne opravte:-)Jinak si myslím ,že ty počty(cca 30000) sedí -pokud tam jsou všechna plemena od norníků až po ohaře.

Autor: Martin Novák | 05.06.2012 17:53
Možná trochu zkresluje ty počty možnost LUPA s několika zkouškama zapsaného v honitbě k více specializacím.

Autor: strejda zajíc | 05.06.2012 16:54
Honzo,souhlasím s tebou,nakonec by stačilo pár psů na celý okres.Ale jako výpomoc na přechodnou dobu bych to bral,i když ,co je dnes dobrá vůle,zítra je samozřejmost a pozítří povinnost...

Autor: Martin Skřivánek | 05.06.2012 15:43
Honzo většinou se dohledává jednou za čas a psík může chodit po pár sdruženích,je jasné že v prvé řadě hony a dosledy by měl psík dělat "doma".

Autor: Honza Král | 05.06.2012 14:21
Jistě to není protizákonné. Hardy píše, že to "domovskému" sdružení nevadí, tak nic proti tomu. Myslím si, že v mnoha sdruženích, společenstvech se dneska moc nehoví "sezení jednou pr.elí na dvou židlích". Výkon myslivosti vždy v jedné honitbě nějaký způsobem zaostává. Kdyby mělo dojít k tomu že dotyčného se psíkem povolají na dosled do "druhého sdružení" a najednou by bylo třeba dosledovat (fakt dobrý výraz) zvěř v domovském sdružení, mohlo by to zvednout vlnu nevole. Myslím si že v každém sdružení, kde nejsou schopni dát do kopy psy to nemyslí s myslivostí moc vážně. Nahažte po mě velké kameny!

Autor: Hardy | 05.06.2012 11:52
Děkuji mnohokrát za odpověď. Právě, že mne oslovili, neboť nemají dostatečný počet LUP. Já s tím problém nemám, tam pejska napsat, vždyť slušně požádali a vypomáhat se má. "Mateřeské" sdružení by prý mohlo rozhodovat pouze tehdy, pokud by to pes, na jehož nákup přispělo či zaplatilo sdružení.

Autor: Fesoj | 05.06.2012 10:17
Němci mají takové krásné přísloví, že statistika je kurva, která se nechá ojebat od každého. Nikde se totiž nedozvíš, kolik z těch 31 007 LUP je skutečně využíváno při praktickém výkonu práva myslivosti a to rozmístění LUP v honitbách je naprosto nepravidelné - záleží na poměrech v jednotlivých MS, vztahu k pejskařům a v neposlední řadě i na vkusu každého soudruha, takže někde může být pejsků víc než dost a jinde mohou citelně chybět.
A co se týče původního dotazu - žádné zákonné opatření zapsání jednoho LUP ve více honitbách nebrání, i když jsem se někde dočetl, že v některých případech byly snahy dělat z toho problém. Snad jediný kdo by mohl mít námitky, je "mateřské" sdružení držitele psa, ovšem jen v případě, pokud mu na jeho držení přispívá a stalo by se, že kvůli využití "u cizích" by třeba nebyl dostatečný počet LUP na honu.

Autor: vk74 | 05.06.2012 08:55
Ty počty jeden pes na 3 myslivce v ČR můžou klidně vyjít, já mám doma 3 LUP a ve sdružení máme na 18 členů 10 LUP + 2 mladé ve výcviku. VK

Autor: František Dušák | 05.06.2012 06:26
Psa můžeš mít zapsaného v kolika honitbách chceš. Legislativně tomu nic nebrání. To, že se takto psi vykazují, ukazuje i myslivecká statistika. V roce 2010 byl počet osob trvale vykonávající v honitbě právo myslivosti 94 343 a počet LUP byl 31 007. To znamená, že by každý 3-tí myslivec měl LUP. Když se rozhlédnete kolem, tak je to fantasmagorie. Ovšem literu zákona o myslivosti to neporušuje, tak to tak radostně běží. Zdraví F.D.

Autor: Hardy | 05.06.2012 01:44
Zdravím, chtěl bych se zeptat, zda je možné zapsat psa ve více mysliveckých sdruženích. Pejsek je můj, je zapsán v našem MS a zároveň mne požádali z jiného MS, abych zapsal pejska i tam. Osobně vůbec nevím, jak je to s legislativou v této souvislosti, mohl by mi někdo poradit???