Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Kazatelna a stavební zákon



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fido z Řáholce | 04.07.2012 12:33
Jak jsem slíbil, navštívil jsem stavebí úřad. Dle vyjádření vedoucího, oni kazatelky a lov.zařízení vůbec nepovažují za stavby, ale účelová zařízení. Hlavním kriteriem pro toto jejich stanovisko je ta skutečnost, že veškerá tato zařízení, ať lovecká, či pro přikrmování zvěře se dají přemístit, nejsou postavena a přichycena k zemi napevno, např. zabetonována. Tak jako lov. zařízení by prý museli schvalovat králikárny a slepičárny za domem,což je dle něj blbost. Připusil, že se však může najít horlivý úředníček, který nám myslivcům může znepříjemňovat život. Proto nevrtat, nevrtat a nevrtat a činit vše jako doposud. A souhlasím s kolegou Bergmanem, věnujme se již jinému vláknu.

Autor: M.Bergman | 03.07.2012 17:38
Dovolil bych si doporučit Radku Chadimovi, aby zvážil uzamknutí tohoto vlákna, neboť jinak můžeme počítat brzy s tím, že horliví úředníci ze stavebních úřadů nám to dají vychutnat. Stavební úřady totiž nespadají pod veřejnou správu (obce) ale pod státní správu a ta všechny svoje podřízené složky v současném období prázdných kapes "motivuje" k úsporám - jinak řečeno k vysávání zdrojů z kohokoliv, kdo i malinko vybočí z dikce zákona. Z dnešního dopoledne už ke mě dorazil signál, že se opravdu velice mýlíme pokud jsme přesvědčeni, že toto fórum navštěvují jen myslivci. M.B.

Autor: Fido z Řáholce | 03.07.2012 17:12
Pane Pilík, nehodlám nadále vést s Vámi tuto diskuzi. Já pouze reaguji na Vaše sdělení, resp. odkazy na ustanovení stavebnho zákona, neboť jsem bytostně přesvědčen o tom, že mám pravdu. A abych se utvrdil, popř. byl vyveden z omylu, jedu zítra na stavební úřad a nechám si to, co Vy píšete vysvětlit.

Autor: rici czech | 03.07.2012 16:03
Pánové ,zákony v této zemi jsou jedny ,ovšem každý zákon je udělán tak aby se v případě potřeby dal vyložit několika variantami.O tom svědčí i případ malého Pepíčka žáka 1 třídy.Řešil případ kolik je 5+5 a proto se obrátil na matematika ten mu odpověděl že 10 ,poté se obrátil na fyzika ,ten mu sdělil že 10,0 a posléze na právníka,ten se podrbal na naondulované hlavě ,upravil kravatu a suše se Pepíčka otázal kolik potřebuješ aby to vyšlo?Jinak z praxe ,ůředníci na ouřadech mají svých starostí dost,takže sami o sobě nebudou nějaké dřevěné budky na 4 kůlech řešit.Tudíž to znamená ,kde není žalobce není ani soudce,takže za mne souhlas vlastníka a všechny ostatní kopnout do ř..i :-)Nedovedu si představit ,že bych musel žádat o povolení na ohradu na kozu či o zabetonovanou tyčku k věšáku na prádlo.

Autor: Leon Zumr | 03.07.2012 14:23
a vůbec se tomu nedivím stačí se podívat co někteří dokážou v lese vyrobit za šílenosti

Autor: Honza Král | 03.07.2012 13:46
Milane ony právě všechny zákony, paragrafy, orgány stání moci a jejich nadřízené orgány nemají moc pochopení pro rozum a cit. Zákony hovoří "jasně" a jasně. A pro nějaké pocity zde není místo. Někdo toho paragrafy chrlícího ouředníka musí dělat.
Myslím že může hodně lidem co sem chodí to co tu T. Pilík píše jednou pomoci. Vztah veřejnosti a vlastníků půdy vůči myslivcům se přiostřuje a podnětů na stavební úřady může a možná i bude přibývat.

Autor: Milan Jirmann | 03.07.2012 13:05
Už chápu pana Pilíka. Je to ouřada, který se tím zabývá a musí mít pravdu. Rozum a cit pro věc mu asi moc neříkají, protože na to nejsou paragrafy. LOVU ZDAR!!!

Autor: Tomáš Pilík | 03.07.2012 10:11
Fido z Řáholce: A kde tedy zákon stanovuje, že na myslivické zařízení se § 76 odst. 1 nepoužije? Dělá to na mě dojem, že si úplně přesně neuvědomujete dvoustupňový systém povolování staveb, který v zákoně č. 50/1976 Sb. nebyl pravidlem, ale v novém stavebním zákoně už tomu tak je. Potvrzuje to i ta zmíněná novela, o které jsem se zmiňoval a o které píše i Honza Král. Evidentně mé příspěvky nečtete celé nebo nad nimi nepřemýšlíte.
Co se týká praxe, vím, že nikdo o územní souhlas nežádá a nikomu to nevytýkám, protože je to administrativně poměrně složité. Já tady celou dobu píši o tom, jak se má postupovat podle zákona a píši to kvůli tomu, že když se do toho na základě udání vloží stavební úřad, tak s vysokou pravděpodobností bude podle zákona postupovat. V žádném případě jsem tady nikdy nikoho nenapadal, že to praxi dělá špatně, tudíž už vůbec nechápu příspěvky pánů Gordona, Jirmanna a podobných.

Autor: Fido z Řáholce | 03.07.2012 09:14
Souhlasím s Vámi přátelé, jen nemohu pochopit proč někdo neustále hledá ve stavebním zákoně nové a nové paragrafy k odůvodnění svého tvrzení o určitých povinnostech myslivců při stavbě kazatelen, resp. mysl. zařízení. Stavby mysl. zařízení, resp. jejich umístění je věcí uživatele honitby a vl. honebních pozemků, ale i těm je to ve většině případů jedno.

Autor: Honza Král | 03.07.2012 08:57
Toto je návrh novely stavebního zákona.
Rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas nevyžadují
l) stavby pro hospodaření v lesích a stavby pro výkon práva myslivosti do 30 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, bez podsklepení,

Autor: strejda zajíc | 03.07.2012 08:36
Ron má pravdu,to bude tím hicem!Chlapci moji,čím více se v hovně rýpete,tím víc smrdí...

Autor: Radek Chadim | 03.07.2012 08:22
Doufám, že když už jste se tady zhádali, tak se dozvíme, jak konkrétní Zdeňkův případ nakonec dopadl. Ony zákony jsou jedna věc - pohled Tomáše Pilíka - a jejich naplňování věc druhá - koneckonců "naš" zákon o myslivosti je taky různě vyložitelný a každý dělá, jak umí :-).
Nicméně s kazatelnami a vlastníky u nás problém nikdy není, protože většina vlastníků ani netuší, kde pozemky má a když za nimi přijdu se optat na umístění posedu, tak vyvalí na mě oči, cože to po nich vlastně chcu. Horší je to se zemědělci, kteří na pozemcích hospodaří, protože jim i drobné stavby překáží při obdělávání, údajně s tím jsou problémy při projednávání dotací na obdělávání půdy atd.

Autor: Ellhenicky | 03.07.2012 08:15
Jinak, dostal někdo z vás pokutu či byl popotahován, když měl souhlas majitele? Já nikoho takového neznám ani jsem neslyšel. O rozměrech ani nikdo poměrně neví, Jak uvedl někdo přede mnou, ještě chvíli rozvádějme tyto teorie a časem se i posedy a kazatelny dostanou na černou listinu.Většina majitelů pozemků na kterých hospodaří jsou rádi, že u polí stojí myslivecká zařízení k případnému snížení škod.

Autor: Ron Gordon | 02.07.2012 23:42
Nevím, nevím, není to důsledek těch nezvyklých veder ?

Autor: Fido z Řáholce | 02.07.2012 17:42
§ 76
(1) Umisťovat stavby nebo zařízení, jejich změny, měnit jejich vliv na využití území, měnit využití území a chránit důležité zájmy v území lze jen na základě územního rozhodnutí nebo územního souhlasu, nestanoví-li zákon jinak.
Jste zřejmě stavař pane Pilík, říká Vám něco, nestanoví-li zákon jinak. Děkuji.

Autor: Tomáš Pilík | 02.07.2012 09:21
Fido z Řáholce: to jste si ovšem tento odstavec poněkud špatně vyložil. Tento odstavec říká to, že pokud navrhuji stavbu nebo zařízení v zastavitelné ploše, není potřeba vydávat územní rozhodnutí, ale postačí pouze územní souhlas (samozřejmě za předpokladu dodržení ještě dalších podmínek, které tam jsou uvedeny). Naproti tomu nikde není ani zmínka o tom, že ustanovení § 76 odst. 1 se vztahu pouze na nějaké vybrané plochy (např. že v nezastavitelné ploše by to nebylo potřeba). Pokud si toto ustanovení opravdu přečtete, což jste zřejmě podle Vašich reakcí za celou dobu ještě neudělal, zjistíte, že je tím všechno jasně dáno.

Autor: Fido z Řáholce | 02.07.2012 08:21
§ 96 Územní souhlas
(1) Místo územního rozhodnutí může stavební úřad vydat územní souhlas, a to na základě oznámení o záměru, pokud je záměr v zastavěném území nebo v zastavitelné ploše, poměry v území se podstatně nemění a záměr nevyžaduje nové nároky na veřejnou dopravní a technickou infrastrukturu. Územní souhlas nelze vydat, obsahuje-li závazné stanovisko dotčeného orgánu podmínky, nebo je-li takovým závazným stanoviskem vyjádřen nesouhlas, nebo pokud záměr podléhá posouzení z hlediska vlivů na životní prostředí podle zvláštního právního předpisu11).
Pane Pilíku,pokud hodláte stavět kazatelnu v zastavěném území nebo zastavitelné ploše, atd.jak je výše uvedeno, tak si samozřejmě požádajte o územní souhlas. My stavíme kazatelny mimo zastavěné plochy.

Autor: Milan Jirmann | 01.07.2012 21:57
Já žiju na území CHKO a tady bych se pomalu nemohl v lese ani vysrat, když to na mě přijde nebo zapálit si na zahradě ohýnek, aniž bych neporušil zákon a taky žijeme a stavíme kazatelny. Už jsem to napsal do jiného fora. Stavějte kazatelny ze dřeva se svolením majitele pozemku a stěžovatelku pošlete do prdele. Jestli se pane Pilíku ve všem držíte striktně dikce zákona, tak Vás lituji. A už se v tom přestaňte šťourat nebo se toho nějaký úřednický blb chytne. LOVU ZDAR!!!

Autor: Tomáš Pilík | 01.07.2012 21:48
Fido z Řáholce: Vůbec se s Vámi nepřu o tom, že ohlášení není třeba. Celou dobu se Vám pouze snažím vysvětlit, že když není potřeba ohlášení, stejně musí být územní souhlas (pokud se budeme držet přesně dikce zákona). Stačí si přečíst § 96 odst. 2 stavebního zákona. Argumentuji § 76 z toho důvodu, že nikde není napsáno, že pokud se jedná o stavbu podle § 103, nepostupuje se podle § 76. Možná zde ještě nezaznělo to, že ohlášení podle nového stavebního zákona není zdaleka to samé jako ohlášení podle nového stavebního zákona. Toť vše. Myslím, že vše, co mohlo být někomu užitečné, zde již zaznělo.
Pokud by sem potom někdo napsal výsledek šetření stavebního úřadu, mohlo by to být vodítko pro ostatní, jak zhruba v takových případech postupují stavební úřady.

Autor: Erika Doležalová | 01.07.2012 07:33
Vskutku zajímavá debata :-) Fido má pravdu v tom, že stavba do 25m2 a 5m výšky je v cajku, ale zas na druhou stranu, ne každá kazatelna těch 5m výšky splňuje a kdo bude šťoura, bude řešit i 5cm navíc. Úředník pak totéž, rozumný nad tím mávne rukou a vezme to jako ok, ale když to bude mladý ambiciózní chytrák (který doufá, že když "vyřeší závažný problém" tak budou kačky navíc nebo dokonce povýšení), vezme do ruky všechny paragrafy a už to jede. A jak se říká - kdo chce něco najít, tak to vždycky najde.

Autor: Fesoj | 01.07.2012 02:17
Celá tato debata je jen a jen o tom, jak vymýšlet problémy tam, kde žádné neexistují. Původní dotaz je v Radíme si na Myslivosti a tam si člověk občas přečte věci, nad kterými zůstává rozum stát, ač jde o výklad renomovaných odborníků... Připomnělo mi to Velkou čtenářskou soutěž z loňského roku, kde jsem se nejen já, ale celá myslivecká veřejnost dozvěděla, že prakticky všechny u nás používané sklopce patří do kategorie zakázaných nášlapných pastí a že jejich používání je v rozporu se zákonem.
Naprosto nezpochybňuji to, že by se to mohlo řešit tak, jak píše Tomáš Pilík - ale logika v tomto případě dostává totálně na prdel. Ovšem v našem Absurdistánu je už bohužel možné snad úplně všechno. Proč něco dělat jednoduše, když to jde složitě ? V jedné staré písničce se zpívá : Chtěl bych radit, nijak vás však nenutím. Malé věci řešte ruky mávnutím. Nedopadnete tak, jako Škrhola, nebudou vás považovat za vola ! A tím by se měl řídit i příslušný úředník, kterému by tento problém byl přidělen k řešení...

Autor: martes | 01.07.2012 00:29
Honzo,plný souhlas.Vlastník je vlastník,a pokud dá souhlas že to tam můžeš postavit, tak nějaké,,paní,,to může být někde.A rozumný úředník by to taky tak měl řešit.Zdenek.

Autor: Jan Slavětínský | 30.06.2012 18:08
Nestačím se divit. Kdo se moc ptá ...Myslivecká zařízení se staví se souhlasem vlastníka pozemku (viz zákon) ,tím to končí a myslím si,že je to zbytečné dál řešít...Podle mě to Jaroslav Tatalák napsal přesně.

Autor: Fido z Řáholce | 30.06.2012 17:21
Vážený pane Pilíku, ja tady nad ničím nebrečím, jen se pozastavuji nad tím, že Vy zde stále operujete s § 76 územní plánování, územní rozhdnutí. Kterýkoliv soukromník si na svém pozemku může bez ohlášení postavit stavbu(kazatelnu, chatku)) do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, nepodsklepené, jestliže neobsahují pobytové místnosti, hygienická zařízení ani vytápění, neslouží k ustájení zvířat a nejde o sklady hořlavých kapalin a hořlavých plynů, samozřejmě ne cokoliv, jak píšete. Mě od počátku šlo jen o kazatelny a trvám na tom, že jejich stavba bez ohlášení v rozměrech výše uvedených není stavbou na černo a tudíž žádné nebezpečí od úředníků nehrozí. Vás znepokojuje skutečnost, že mysl. stavby nejsou v zákoně citávány, tak to asi nebude bez ohlášení.
Tedy nedělejme z věci problém, nehledejme v zákoně něco, co tam není, řiďme se tím, co tam je a zdravým selským rozumem. Nehledejme problémy tam kde nejsou. Děkuji.

Autor: Tomáš Pilík | 30.06.2012 09:42
Fido z Řáholce: nechápu, nad čím tady brečíte. Padl tady dotaz, tak jsem na něj odpověděl, protože se touto problematikou živím. Asi jste úplně zapomněl, že diskuze není v duchu, že by někdo někomu nařizoval, jak něco má dělat, ale v duchu, že někdo postavil kazatelnu, někdo jiný ho udal a stavební úřad to začal řešit. Na základě toho zde bylo uvedeno, jak by se mělo postupovat. Toť vše.
A ještě k Vaší poznámkce "Já si totiž ani nedovedu představit, jak by někdo chodil na kontrolu na soukr. pozemek, když majitel nemá proti lov. zařízení, realizovanému v intencích § 103 námitek." - stále zapomínáte na dvě věci:
1) pokud na stavbu není nutné ohlášení, nevylučuje se tím ustanovení § 76 odst. 1 - tedy je potřeba územní souhlas.
2) "soukromé vlastnictví" neboli, že mám k pozemku vlastnické právo mi v žádném případě nezakládá nárok na to, že si na pozemku mohu dělat co chci.

Autor: Fido z Řáholce | 29.06.2012 21:58
Františku, nic osobního, mě jen zaráží to, že se zde řeší něco, co praxe neprokázala, neprokázala to, že když chci postavit v honitbě kazatelnu,že kromě vlastníka pozemku, musím toto ohlásit st.úřadu. Dělám myslivost hodně let a od účinnosti nového st. zákona jsem nezaznamenal nějakou změnu, resp. tlak od st.orgánů, že stavíme lov. zařízení načerno. Já si totiž ani nedovedu představit, jak by někdo chodil na kontrolu na soukr. pozemek, když majitel nemá proti lov. zařízení, realizovanému v intencích § 103 námitek. Jak napsal Milan Jirmann, řešíme ch....Konejme ne z vlastní inciativy, ale až nás někdo odpovědný upozorní, že něco porušujeme. Zdravím všechny.

Autor: Milan Jirmann | 29.06.2012 20:46
Řešíte chujoviny. LOVU ZDAR!!!

Autor: František Dušák | 29.06.2012 18:18
Fido, my jsme neobjevili Ameriku, my jsme vysvětlili zákonný postup dle stavebního zákona. Jak bude kdo dále postupovat je zcela na jeho uvážení a jeho věc. Někdo se zeptal a bylo mu odpovězeno zcela v intencích zákona, tak si odpusť ty invektivy.
P.S. Už opravdu končím s rozklady zákonů, protože ještě si přečíst, že jsem objevil Ameriku nemám zapotřebí.

Autor: Zdeněk Šváb | 29.06.2012 18:14
Tak jako F.Dušák věří,tak i já věřím, že na stavebním úřadě sedí někdo rozumný a ten bude "šetřit" stížnost na stabu kazatelny. Já jem postupoval dle mysliveckého zákona - souhlas vlastníka, v tomto případě obce.Umísťování mysl. zařízení ošetřeno smlouvou, vzdálenost od hranice ok.Pro Fida: v žádném případě jsem diskuzi nesměroval k tomu, aby myslivci chodili na st. úřad žádat atd. Jen jsem chtěl vědět, zda se podobný případ někde stal a jaký se dá očekávat výsledek. Určitě se po šetření ozvu. Všem děkuji za názory a už konečně do honitby. Zdraví Zdeněk

Autor: Fido z Řáholce | 29.06.2012 17:16
Super pánové, teď jste právě dospěli k objevení Ameriky. Typický příklad, jak se ze zcela marginální záležitosti dá udělat obrovský problém. Mám takový dojem, že až ti z nás, kteří to vše zbaští a půjdou na stavební úřad ohlašovat stavbu kazatelny 5 km za obcí, na pozemku spol. XY, tak asi budou označení přinejmenším za duševně chorého myslivce. Myslím, že další diskuze k tomuto tématu je zcela irelevantní.

Autor: Tomáš Pilík | 29.06.2012 16:13
Nelze jinak než na 100% souhlasit s Františkem Dušákem.

Autor: František Dušák | 29.06.2012 15:23
Pro Zdeňka Švába: Dovolím si suplovat Tomáše Pilíka. V základě jsi porozuměl správně. Žádost se podává na příslušný stavební úřad. Tuto žádost ani nepodávej, protože se z toho posereš. K této žádosti se Ti musí vyjádřit orgán ochrany přírody, orgán ochrany ZPF, majitelé sousedních pozemků, v případě stavby v lese či do 50 m od hranice lesa orgán státní správy lesů, vodní hospodářství, někde Ti do toho ještě naperou krajinný ráz, musíš předložit projekt a zakreslení, výpis z katastru a další a další. Doufej, že na stavebáku sedí někdo rozumný a po všech provedených šetřeních vše odloží a pofrčí to dále v zavedených kolejích, jinak vám tam nezbyde než šoulat, protože nenajdete nikoho, kdo by martýrium kolem stavby kazatelny absolvoval a hlavně zaplatil.
Slovy velkého Čecha: Můžeme si o tom myslet co chceme, můžeme si říkat co chceme, ale to je tak všechno.

Autor: Zdeněk Šváb | 29.06.2012 14:18
Tomáš Pilík: z dnešní plodné diskuze pro mne dva důležité závěry a to, že ne všechny stavby, které jsou umístěny v krajině musí být konkrétně řešeny územním plánem a pak, že "pevné spojení se zemí" nehraje dle současného st.zákona žádnou roli.Porozuměl jsem správně??? A dotaz: komu se podává žádost o souhlas s umístěním stavby či zařízení?Dík

Autor: Tomáš Pilík | 29.06.2012 13:10
Zdeněk Šváb: to je spíš otázka na příslušný stavební úřad, který o takových věcech rozhoduje podle § 3 odst. 2 stavebního zákona. Ještě bych doplnil, že ona magická formulka "pevné spojení se zemí" nehraje v případě současného stavebního zákona žádnou roli.

Autor: Zdeněk Šváb | 29.06.2012 12:40
Jen úvaha:dle staveb. zákona §2, odst.3 je tedy i kachní budka stavbou, navíc pevně spojena se zemí. Podával jsem letos žádost o dotaci. Krajský úřad chyboval, když nepožadoval doklady dle §76 odst.1???

Autor: Tomáš Pilík | 29.06.2012 11:56
František Dušák: tak trochu jsem Vám to vzal z klávesnice :-), protože toho se právě § 18 odst. 5 týká.

Autor: František Dušák | 29.06.2012 11:52
Ještě tam Tomáš Pilík nezmínil jednu podstatnou věc. Stavba v intravilánu a extravilánu. Opět velký rozdíl. Kazatelny jsou extravilán, proto je možnost velké "pakárny".

Autor: Tomáš Pilík | 29.06.2012 11:48
Fido z Řáholce: nevím, co přesně mi Vaší otázkou chcete naznačit, ale doufám, že pokud jsem to pochopil správně, svou odpovědí Vás přesvědčím: máte pravdu, že tato místa v územním plánu naší obce zakreslana nejsou. Nejsou dokonce zakreslena v územních plánech žádných jiných obcí. Jde o to, že ne všechny stavby, které se v krajině umisťují, se do územních plánů zakreslují, protože vzhledem k jejich charakteru (např. nutnost reagovat na změnu přírodních podmínek, což může být otázkou několika málo let nebo i měsíců), dlouhému období, na které se schvaluje územní plán, poměrně složitým procedurám při změně územních plánů a v neposlední řadě i jejich ekonomické nákladnosti tam ani být zakresleny nemohou. Právě z tohoto důvodu je ve stavebním zákoně ustanovení § 18 odst. 5, které říká: V nezastavěném území lze v souladu s jeho charakterem umisťovat stavby, zařízení, a jiná opatření pouze pro zemědělství, lesnictví, vodní hospodářství, těžbu nerostů, pro ochranu přírody a krajiny, pro veřejnou dopravní a technickou infrastrukturu, pro snižování nebezpečí ekologických a přírodních katastrof a pro odstraňování jejich důsledků, a dále taková technická opatření a stavby, které zlepší podmínky jeho využití pro účely rekreace a cestovního ruchu, například cyklistické stezky, hygienická zařízení, ekologická a informační centra.
Tímto ustanovením je tedy zabezpečeno, že ne všechny stavby, které jsou v krajině umístěny, musejí být konkrétně řešeny územním plánem.

Autor: Honza Král | 29.06.2012 10:35
Ono to bude tím, že je to zákon jako každý jiný, v jistých věcen nedotažený, v jistých věcech postavený na hlavu. Radime úředník (mimochodem stejně jako myslivecká a jiná stráž), aby dobře plnil svou funkci by musel být člověk s právnickýcm vzděláním a v případě že by se dostal k soudu, tak jeho právní vědomí je schopen soud shodit a přetočit.
K územnímu souhlasu myslím stačí vyjádření správů sítí, sousedů a zjednodušený nákres stavby, situace. To kdyby o to někdo žádal.

Autor: Leon Zumr | 29.06.2012 10:25
Tomáši to že nemá základy jsem psal proto že díky tomu to je přenosné zařízení které naložím na vlek a odvezu a nepotřebuji aby mělo kola jako maringotka

Autor: Fido z Řáholce | 29.06.2012 10:25
Tomáši, ještě jednou, prosím sděle mi,zda v územním plánu ve vaší obci či městě máte zakreslená místa pro umístění lov.zařízení a jak to řešíte s vl. pozemků. Shodou okolnostím jsem před krátkou chvílí potkal starostu a nastínil jsem mu tento problém. Ukázal si na čelo,co si to vymýšlím.
Pane Dušák, OSSM pro naší honitbu má v ročním hlášení seznam psů i s jejich vůdci. V dalších hlášením uvádíme jen počty LUP, popř. změny. Děkuji za pochopení.

Autor: Tomáš Pilík | 29.06.2012 10:03
Honza Král: Co se týká samotného výkonu rozhodnutí, kterým se nařídilo odstranění stavby, je to poněkud složitější. V Praxi jsem to zažil 2x, v obou případech "černí stavebníci" úřad zažalovali u soudu, ale každý z případů dopadl zcela odlišně. Bylo by to na mnohem delší diskuzi, která není v možnostech tohoto fóra a navíc by byla mimo původní téma.
V případě Leonovy unimobuňky máte naprostou pravdu.
O návratu k původnímu stavebnímu zákonu jsem nic neslyšel, ale vím, že se chystá velká novela stávajícího stavebního zákona.

Autor: Tomáš Pilík | 29.06.2012 09:54
Každopádně, abych to nějak zakončil ... Bylo zde dáno téma k diskuzi a jelikož v tomto oboru pracuji a domnívám se, že jsem mohl ozřejmit, proč ten úředník na základě podnětu svolal místní šetření a jak se v takovém případě postupuje. Nejedná se o mé názory, ale strohé "přežvýkání" zákonného stavu, který v ČR je, a který zavedli naši zákonodárci. Za tento stav nemohu já, ani ta paní stěžovatelka a dokonce ani ten úředník ze stavebního úřadu, který pouze postupuje, jak mu zákon ukládá. Jinak Vás nechci strašit, ale pokud ten úředník půjde v případě stavby umístěné bez územního rozhodnutí nebo územního souhlasu přesně podle zákona, teprve poznáte, co je to byrokracie. Projdete si řízením o odstranění stavby a v případě, že budete žádat o dodatečné povolení, budete muset předložit i projektovou dokumentaci kazatelny. Ale jak jsem psal, je to jen postup podle právního předpisu, který nám dali naši současní zákonodárci. Pevně věřím, že si na to vzpomenete při volbách.

Autor: Radek Chadim | 29.06.2012 09:39
Tady selhávají všichni úřednici a stavební anarchie tady dávno už je, takže už jsme doma :-).

Autor: Honza Král | 29.06.2012 09:35
Je to trochu mimo mísu, ale Tomáši P. myslím že v tomto státě neexistuje moc staveb u nichž by došlo v rámci řízení o odstranění stavby k jejímu odstranění. Maximálně když si člověk, který otáčí korunu v kapse postaví u své chaty boudu na nářadí, na takového řadový úředník dosáhne a vlastbík s tavby s pocitem viny stavbu odstraní. Nepodpichuju, jen konstatuji.
Leona unimobuňka by měla být myslím také povolena. Jestli se nevrátí původní stavbení zákon, tak příští rok podávám žádost o umístění kolíků k rajčatům.

Autor: Tomáš Pilík | 29.06.2012 09:28
Leon Zumr: pokud se nepletu, "pevné základy" jsou zmíněny pouze v občanském zákoníku, ale stavební zákon s tímto pojmem vůbec nekalkuluje, pouze § 2 odst. 3: Stavbou se rozumí veškerá stavební díla, která vznikají stavební nebo montážní technologií, bez zřetele na jejich stavebně technické provedení, použité stavební výrobky, materiály a konstrukce, na účel využití a dobu trvání.
U pojízdné kazatelny by se možná dalo postupovat podle § 103 odst. 1 písm. g) bodu 3, ale stejně Vás tím nikdo nezbavuje povinnosti pořídit si před umístěním stavby - zařízení (kazatelny) územní souhlas nebo územní rozhodnutí podle § 76 odst. 1.

Autor: Tomáš Pilík | 29.06.2012 09:23
Zdeněk Šváb: nikdo neříká, že by se měly bourat, jen jsou určitá pravidla před tím než se postavějí. Co se týká Karlových Varů, nemám o tom detailní informace, ale podle Vás by kvůli selhání jednotlivých úředníků měla nastat "stavební anarchie"?

Autor: Zdeněk Šváb | 29.06.2012 09:15
Žádného sarkasmu se nechci dopouštět. Jen se pozastavuji nad tím, co se ve státě řeší. Dle TV v K. Varech ruské stavby bez povolení,atd. a stojí prý dál a kazatelny by se měly bourat? Nebo na ně montovat kola? Asi fakt kocourkov. Za všechny názory dík

Autor: Leon Zumr | 29.06.2012 09:06
tak to bych teda musel mít stavební povolení i na unimobuňky ty taky nemaj kola a dají se dnes postavit na sebe tak mají víc jak 5m hold to je dnes koucourkov :-)

Autor: Honza Král | 29.06.2012 09:01
Leone jak to nemá kola, tak je to špatně a je to stavba. Známá tvrdí že bychom se snad měli vrátit k původnímu stavebnímu zákonu (dle informací z hůry), tak že mám vyčkat se stavbou dřevěného přístřešku pro ovce o rozměru cca 2,5x2,5 metru bez základu. Pak by snad kazatelny měli maximálně statut řízení formou ohlášení.

Autor: Leon Zumr | 29.06.2012 08:59
Františku jenom se zopakuji tohle se nedá použít? když posed nemá žádné základy

§ 103 Stavby, terénní úpravy, zařízení a udržovací práce nevyžadující stavební povolení ani ohlášení
(1) Stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují....
....
...
g) ostatní stavby a zařízení, a to
1. důlní díla, důlní stavby pod povrchem a stavby v povrchových lomech a skrývkách, pokud podléhají schvalování a dozoru orgánů státní báňské správy podle horních předpisů;
2. cirkusové stany pro nejvýše 200 osob a scénické stavby pro film, televizi a divadlo;
3. přenosná zařízení, konstrukce a lešení;
4. propustky na účelových komunikacích;

Autor: Radek Chadim | 29.06.2012 08:56
Podle stavebního zákona se pod pojmem "veškerá stavební díla, která vznikají stavební nebo montážní technologií" rozumí co? Protože podle této definice by bylo stavbou v podsatě úplně všechno :-)

Autor: František Dušák | 29.06.2012 08:45
Nechápu ten sarkasmus vůči Tomáši Pilíkovi. Popsal to zcela přesně. To, že se to jinde neřeší je otázkou toho, že takovou stavbu nikdo "nenaprášil". Pokud je dáno stavebnímu úřadu podání podle § 37 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, tak ten musí jednat a dle § 44 správního řádu zahájit řízení.
Budete se divit, ale tím, že vypadly ze zákona stavby pro plnění funkcí lesa je i oplocenka, ať už dřevěná či z pletiva, nezajištěné kultury podle stavebního zákona stavbou na ohlášení. Zatím to nikdo neřešil, ale stačí pouhé podání a je zle.
Fido si zákony vykládá trochu svérázně, viz jeho tvrzení, že se nikde neuvádí jména držitelů LUP v honitbách.

Autor: Leon Zumr | 29.06.2012 08:44
Zdeňku kazatelna není budova protože nemá pevné základy tak to je přenosné zařízení

Autor: Zdeněk Šváb | 29.06.2012 06:36
Tomáš Pilík: a co pojízdné kazatelny, nemají mít SPZ či STK ??? Určitě by šly některé § na to napasovat !!!??? Pěkný den přeje Zdeněk

Autor: Tomáš Pilík | 28.06.2012 23:42
Zdeněk Šváb: § 2 odst. 3 stavebního zákona: Stavbou se rozumí veškerá stavební díla, která vznikají stavební nebo montážní technologií, bez zřetele na jejich stavebně technické provedení, použité stavební výrobky, materiály a konstrukce, na účel využití a dobu trvání.

Autor: Tomáš Pilík | 28.06.2012 23:38
Fido z Řáholce: Dovoluji si s Vámi nesouhlasit. Nevím, jaké máte zkušenosti s aplikací stavebního zákona, ale věc se má tak, že každá stavby se musí povolit v územním řízení. To je jednoznačně a bez jakýchkoliv pochybností dáno v § 76 odst. 1: Umisťovat stavby nebo zařízení, jejich změny, měnit jejich vliv na využití území, měnit využití území a chránit důležité zájmy v území lze jen na základě územního rozhodnutí nebo územního souhlasu, nestanoví-li zákon jinak.
Pokud vememe v úvahu poslední větu odstavce "nestanoví-li zákon jinak" - zákon stanovuje jinak - tedy že územní rozhodnutí ani územní souhlas nevyžadují pouze stavby uvedené v § 79 odst. 3. Jelikož tam nejsou uvedena myslivecká zařízení, vztahuje se na ně § 76 odst. 1 - lze je tedy umístit pouze na základě územního rozhodnutí nebo územního souhlasu. Zde podle mého nározu žádná klička vymyslet nejde, protože je to jednoznačně dáno. A co se týká staveb, které nevyžadují ohlášení stavebnímu úřadu, tak na ty potřebujete územní souhlas. Nebo je někde napsáno, že stavby, které nevyžadují ohlášení, nevyžadují ani územní souhlas? Naopak, v § 96 odst. 1 písm. a) přímo stanovuje, že územní souhlas postačí (nemusí tedy být přímo územní rozhodnutí) u staveb, jejich změn a zařízení, která nevyžadují stavební povolení ani ohlášení podle § 103 odst. 1 a 2.
Základní myšlenkou stavebního zákona je dvoustupňový proces povolování staveb (územní + stavební řízení pro každou stavbu). Pouze v přesně vyjmenovaných případech - tzv. negativní výčet - je možné upustit od územního řízení /§ 79 odst. 3/ (ať už ve formě územního rozhodnutí nebo územního souhlasu) nebo stavebního řízení /§ 103/. Je to tedy naprosto jednoduché - stavba nebo zařízení, které chci umístit v území není uvedena v § 79 odst. 3 stavebního zákona? Potom tedy jednoznačně a bez výjimky potřebuji územní souhlas nebo územní rozhodnutí na základě ustanovení § 76 odst. 1. Poté pokračuji dále a pokud zjistím, že má stavba nebo zařízení není uvedena v § 103, budu dále potřebovat navíc i ohlášení nebo stavební povolení. Nic složitého na tom není.
Dalším problémem může být i skutečnost, co jsou přesně stavby pro plnění fukcí lesa. Pokud vememe v úvahu vyhlášku č. 433/2001 Sb., kterou se stanoví technické požadavky pro stavby pro plnění funkcí lesa, resp. její § 1, zjistíme, že tato vyhláška stanoví technické požadavky pro stavby pro plnění funkcí lesa, kterými jsou stavby lesních cest, stavby hrazení bystřin a strží, stavby odvodnění lesní půdy a malé vodní nádrže v lesích. Myslivecká zařízení zde uvedená nejsou, tudíž se na ně podle mě nevztahuje § 103 odst. 1 písm. a) bod 3. Možná existuje nějaké rozhodnutí soudu, které tuto problematiku vykládá jinak, tak pokud o něm někdo víte, dejte sem odkaz, abych v této problematice nezakrněl.

Autor: Zdeněk Šváb | 28.06.2012 22:55
A přesně v bodu 3, § 103 stavebního zákona hledají úředníci problém. Ne v m2, ale ve výšce. Která kazatelna má střechu -nejvyšší bod - nižší než 5m?? Ale pořád se mluví o budovách. Copak je kazatelna budova???
Radimovi děkuji za pomoc při přihlášení!!!

Autor: Fido z Řáholce | 28.06.2012 22:45
Tomáši, odpovím velice krátce a jednoduše, co není v zákoně zakázáno je dovoleno, čili, pakliže v § 79 odst. 3 jsou citovny stavby, jež nevyžadují souhlas a myslivecká zařízení mezi nimi nejsou a ani mezi stavbami souhlas vyžadující, tak je třeba akceptovat § 103 odst. 1/1. Nehledě na tu skutečnost, že v § 76 se hovoří o schváleném územním plánu a jsem na velkých pochybách, zda-li kdy nějaký územní plán obsahova, resp. obsahuje návrhy na umístění mysliveckcýh zařízení. Jejich umístění se dle zákona o myslivosti realizuje jen se souhlasem vlastníka pozemku,kde mají tato zařízení být umístěna. Jiný postup,např. souhlas a šetření na místě prac. stavebního úřadu považuji za zcela vadný.

Autor: Jaroslav Tatalák | 28.06.2012 19:48
Nevím,jestli nehledáme problémy,kde nejsou.Par.103,bod 3 ve zdůvodnění- stavby pro plnění funkcí lesa do 70m2 a do 5 m výšky bez podsklepení stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují.

Autor: Tomáš Pilík | 28.06.2012 17:44
O této problematice jsem se jednou bavil se skupinou myslivců a říkal jsem jim, že podle nového stavebního zákona musí být povolení i na kazatelnu. Všichni se mi vysmáli, ale pokud půjde úředník ze stavebního úřadu k podstatě věci, budou držet "Černého Petra" v ruce myslivci, kteří kazatelnu postavili. Jak píše Fido, ve starém zákoně byly stavby pro myslivost vypíchnuty, takže to bylo jednoznačné. V novém stavebním zákoně už tato problematika výslovně řešena není, tudíž se na kazatelnu vztahují stejná zákonná ustanovení jako na každou jinou stavbu.
Fido z Řáholce: co jste zde uvedl je sice pravda, ale zapoměl jste na ustanovení § 76 odst. 1 citovaného zákona: Umisťovat stavby nebo zařízení, jejich změny, měnit jejich vliv na využití území, měnit využití území a chránit důležité zájmy v území lze jen na základě územního rozhodnutí nebo územního souhlasu, nestanoví-li zákon jinak.
V § 76 odst. 3 jsou vyjmenovány stavby, které nevyžadují územní rozhodnutí ani územní souhlas a stavby pro myslivost tam uvedené nejsou.
Správný zákonný postup je tedy následující:
1) Pokud kazatelna splňuje parametry uvedené v § 103 odst. 1 písm. a) bodu 1 stavebního zákona, postačí k jejímu povolení územní souhlas.
2) Pokud tyto paramentry nesplňuje, musí být územní rozhodnutí + stavební povolení. Podle § 78 odst. 2 stavebního zákona stavební úřad však může stanovit, že k provedení jednoduché stavby nebude vyžadovat ohlášení anebo stavební povolení, což by se v tomto případě přímo nabízelo.
Tak jako tak, povolení na kazatelnu podle zákona jednoznačně potřeba je a Ti co kazatelnu postavili a někdo je "naprášil" budou mít se stavebním úřadem problém.

Autor: Fido z Řáholce | 28.06.2012 13:24
Podle staréh zákona č.50/1976 Sb. § 139b odst.8,písm.a se za drobné stavby, vyžadující ohlášení, považují též:
a) stavby na pozemcích určených k plnění funkcí lesa, sloužící k zajišťování provozu lesních školek nebo k provozování myslivosti, pokud jejich zastavěná plocha nepřesahuje 30 m2 a výška 5 m.
Podle nového zákona č.183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon),§ 103 Stavby, terénní úpravy, zařízení a udržovací práce nevyžadující stavební povolení ani ohlášení:
(1) Stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují:
a) budovy, a to :
1. stavby o jednom nadzemním podlaží do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, nepodsklepené, jestliže neobsahují pobytové místnosti, hygienická zařízení ani vytápění, neslouží k ustájení zvířat a nejde o sklady hořlavých kapalin a hořlavých plynů;

Autor: Radek Chadim | 28.06.2012 12:06
Zdeněk Šváb mě (Radka Chadima) přes mail požádal, abych také založil toto téma na mém :-) forů s tímto tématem, pač má následující problém (původní dotaz je v Radíme si na Myslivosti).
Lehce upravené znění mailu: "Jedna paní :-) podala oznámení na stavební úřad na postavení kazatelny, že nebylo vydáno stavební povolení, že jde o železobetonovou stavbu a spoustu dalších nesmyslů. Dle zákona o myslivosti to máme v pořádku, jen jsem dostal echo, že stavební úřad provede místní šetření a to i z hlediska platného územního plánu obce a nevím co ještě. Prý může být výška kazatelny problémová - cca nohy do 5ti m. Pokud je celková kazatelna vyšší než 5m, je ji potřeba snížit ať není pokuta. Já nikde na podobný problém nenarazil, proto prosím o radu nebo váš názor."