Jak odpudit sršně?



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Radek Chadim | 22.07.2012 18:33
Na právě zvěřejněných fotkách je vidět vynalézavost člověka :-). U nás se hnízda bodavého hmyzu vždy pálila nebo topila. Jedinci se sestřelilují tím, co je po ruce, nejčastěji kloboukem. Ale když se sršeň přílitne jen podívat, tak ho nechám - sršni jsou celkem v klidu, horší jsou vosy, včely a ovádi :-), to jsou starý zákeřňáci :-).

Autor: Martin Skřivánek | 22.07.2012 16:50
Josefe zkusím to určitě.dám vědět.nebude to třeba vadit zvěři?nebude to tam zapachované?

Autor: Fesoj | 22.07.2012 15:22
Martine, zkus to pivo - bárs jaké, já používám Krakonoš 12, protože je momentálně k dispozici... PET lahev přeřízni dejme tomu ve 2/3, hrdlo nacpi dovnitř, udělej dírky na zavěšení, nalij tekutý chléb a pověs nejlíp někam tam, aby do toho zbytečně nepršelo. Na vosy a sršně to funguje spolehlivě, i na jiný hmyz, ale včely to neláká - kdysi jsem pomáhal synovi s domácím úkolem na téma "Vosy a včely" a napsali jsme tam, že vosa je masožravý alkoholik, kdežto včela vegetarián a abstinent. Dostal za 1. A já jdu právě teď vyrobit shora popsaný sršňovosolap.

Autor: Martin Skřivánek | 22.07.2012 13:12
chlapi hnízdo na tom posedu nemají.3 žihadla můžou být smrtelné,někomu stačí jedno.

Autor: Fesoj | 22.07.2012 12:08
Není-li to hnízdo enormních rozměrů, je nejjednodušší naň potmě při baterce natáhnout igelitový pytel přiměřené velikosti, nejlépe od psího žrádla, hnízdo uloupnout a bez ohledu na bzučení /na víc se nezmůžou/ provést hromadnou kremaci.

Autor: Zdeněk Ondruch | 21.07.2012 12:31
Já sázím na brokovnici ráže 12, vysypat brok, namísto něj dát řepku.....Z

Autor: strejda zajíc | 21.07.2012 11:34
Já sázím na Biolit Neo,loni se mi osvědčil při VSV(velká sršní válka),musíte na ně ale potmě,sršni v noci spí!Tuto zkušenost jsem zaplatil třemi žihadly,Aris jedním.A průvan jim nevadí,běžně osídlují i kazatelny bez oken.Pokud je neotravujete u hnízda,neútočí,spíš člověka jen zkoumají.

Autor: Hannoverák1 | 20.07.2012 23:20
....špachtli

Autor: Hannoverák1 | 20.07.2012 23:18
Postavili si mě hnizdo pod kazatelkou.Izolačkou jsem připevnil šachtli na dlouhou lat a asi jednou za týden jim hnízdo odříznu(bez problémů stačím utect)Po 4 týdnech se hnízdo zmenšilo z vel.20cm do 3cm.Zbytek do desíti kusů sršňů jsem chytnul do pivního lapače.

Autor: Martin Skřivánek | 10.07.2012 17:05
To pivo 10 nebo 12 ? :-)

Autor: Fesoj | 10.07.2012 16:49
Ten B-komplex forte pomáhá i psům. Ne že by na psa, kterému ho dávám, nešla vůbec, ale po týdenní aplikaci místo 15 klíšťat denně vytahuji ze psa 2 až 4.
Pivo na lapání vos, much a případně sršňů používám taky a mohu doporučit.

Autor: M.Bergman | 10.07.2012 15:52
Pokud zjistíte, že si sršni nebo vosy začínají v kazatelně stavět hnízdo, pak je nejúčinnější nechat pár dní kazatelnu včetně okének otevřenou a to nájezdníky většinou vypudí.
Pokud se týká komárů, kdy kožní odér člověka je pro ně silnější než odpudivost repelentů, pak pomůže denně brát jednu tabletku B-komplex forte a cca za týden by se to mělo už začít projevovat. Tato vitaminová podpora je účinná i proti přisátí klíšťaty. Nejlépe je pro lidi pohybující se často v přírodě trvale užívat 1/B-kompl.forte/denně. Nelze se tím předávkovat, tělo si vezme jen to co potřebuje. Osobně to po doporučení od zkušeného imuniologa praktikuji již přes 10 let a s klíšťaty ani komáry už (oproti minulosti) nemám problémy. M.B.

Autor: Erika Doležalová | 09.07.2012 20:12
Tak sršáně ani podobné potvory taky nemusím (zrovna včera mě vosa bodla do krku :-( Jednou jsem kvůli tomu kvapně opustila kazatelnu, protože pan sršeň vletěl dovnitř a zalezl pod obložení stěny - no úplně jsem viděla situaci, jak mířím na srnce a pod rukou mi u ksichtu vyleze.. Tak jsem to vzdala a šla sednout jinam :-)
Ale jak píší kolegové, nejlepší je si ho nevšímat, on většinou jen proletí a když se člověk nezačne ohánět, tak nic neudělá. Vosy jsou někdy neodbytnější. Možná by pomohlo postříkání nějakým tím biolitem, ale záleží, jak dlouho by to fungovalo (jestli vůbec, třeba na komáry jsem vyzkoušela už asi pět repelentů a nic, jsem vždycky pokousaná :-(

Autor: Karel poslík | 09.07.2012 12:07
Vozím v autě biolit nebo podobné vymoženosti na létavý hmyz. Pokud se na nějaké kazatelně zabydlí"mouchy" zastavím se tam někdy pozdě v noci a pootevřenými dvířky přeměním kazatelnu na plynovou komoru. Vosy i sršně se zabydlí zpravidla pouze na uzavřených kazatelnách s uzavřenými okenky. Nesnáší průvan. Pokud tam nalétávají jen okukovat. je lepší je nedráždit a ignorovat. Oni brzy pochopí že jsi pro ně velká kořist a poletí schánět něco jiného. Zdar Karel

Autor: Martin Skřivánek | 09.07.2012 11:04
jo já se po nich nijak neoháním i když někdy mi letí sakra blízko obličeje.mají hnízdo asi někde poblíž a jen přelétávají.když jsem je chtěl kdysi vypudit z kazatelny málem mi shořela ale podařilo se.někde jsem četl že snad pomůže hadr namočený v benzínu ale zas si to tam nechci zapachovat.

Autor: Stanislav Haas | 09.07.2012 11:01
Sršeň vůbec není agresivní, je jen zvědavý. Ale někdo může být na žihadlo alergický a tak bych doporučil bílou lahev, která se prudce zužuje do hrdla, naplnit do poloviny obyč. pivem, nejlépe zkaženým a pověsit ven na kazatelnu. Mám jich několik na včelíně a také 2x do týdne jsou plné. Většinou jsou plné vosami, ale vždy se pár sršňů najde. Sršni v okolí včelína požírají včely, ale i matky, co vylétají na snubní prolety.

Autor: Fesoj | 09.07.2012 08:24
Já bych to neřešil. Sršeň je míň agresivní než vosa nebo včela a když se po nich nebudeš zbytečně ohánět, myslím, že ti napadení nehrozí. Jo, pokud si na posedu či kazatelně staví hnízdo, to je jiná, ale v tomto případě bych se řídil německým rčením : Leben und leben lassen - žít a nechat žít.

Autor: Martin Skřivánek | 08.07.2012 23:06
Kolem otevřeného posedu mi pořád poletují sršni.nemají na posedu hnízdo jen kolem přelétávají,jak je odpudit abych náhodou někdy nedostal žihadlo? dík