Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Český myslivec v provedení hejkala



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Jan Slavětínský | 27.07.2012 19:16
Prodej a dovoz těchto věcí k nám je kšeft a živností některých prodejců. To je dnešní doba a tomu se nikdo neubrání. Má to jedno pozitivum a to, že to nemusíš kupovat. Nikdo tě nenutí. Je mraky obchodů a lověn, kde je možné koupit cokoliv, od klasických zelených kalhot,přes hubertusy a bundy, takže je to pouze o vkusu jednotlivce.
Na druhou stranu je dnes možnost lovů v zahraničí, jak lovů zvěře,tak rybolovů a kdo po tom jezdí a vyhledává to, tak tuto nabídku asi uvítá. Zapadne.
Někde na Altaji nebo na Kamčatce asi v hubertusu a s kloboukem nikoho nenadchnete...Vím, jak se u nás v kraji při naháňkách a společných lovech na některá individua , která přijdou v maskáčích, kouká. Někde mají přímo na pozvánkách, myslivecký oděv a lovecká zbraň...Tak že myslivost je taková, jakou si jí sami děláme a jakou jí trpíme nebo tolerujeme....

Autor: Leon Zumr | 27.07.2012 19:03
loni jsem na straky vyzkoušel maskovací síť natáhnul jsem jí nad sebou mezi vrbičkama a hned jich bylo za hodinku 8 na výřadu jenom jsem vždycky prostrčil lauf sítí sedali v klidu pár metru odemě na stromy letos musím koupit novou protože jsem jí sklerotik zapomel v autě vlhkou.Tak že hejkal by byl asi na straky a kormoše ůčinný

Autor: Ivo Ondráček | 27.07.2012 18:12
Jo snad jen tenké rukavice a síťka přes obličej by se někdy užila. Na straky/vrány (asi i holuby) by se to určitě hodilo. Ale tomuhle lovu se věnuje málokdo. U strak stejně není hlavní problém oblečení, ale zda se holky uráčí přeletět těch pár metrů za ves...Mají to skvěle vyměřené, kde už padaj rany a kde se po nich jen kouká...

Autor: Petr Havlín | 27.07.2012 17:57
Souhlasím s Figim,je to o znalosti zvěře,pohybu a větru a stačí naše tradiční zelená barva.

Autor: Leon Zumr | 27.07.2012 09:59
když si vezmu jak je na tom s vybavenim a dovednostmi většina myslvcu tak je to velice pravděpodobné Honzo :-)

Autor: Honza Král | 27.07.2012 08:53
Jo strejdo. Pak nějakej děda sedíc na posedu uvidí drn na louce a "hele kousek za tím drnem stojí srnec" Vezme 30 let staré ZH s 4x32 Zeisskou a zkusí střelit na srnce. Vzhledem k tomu že neodhadl vzdálenost a jeho vybavení má nejlepší léta za sebou trefí drn a jehle...Von je to Fanda vod sousedů oblečenej do hejkala. :-)

Autor: strejda zajíc | 27.07.2012 08:49
Myslím,že hejkala podceňujete.Zkuste v něm poskakovat s dobrým větrem a přilákáte zvěř,která tomu divadlu naprosto neodolá,i od sousedů!:-)

Autor: Fesoj | 27.07.2012 00:04
Nikdy jsem žádné přehnané maskovací oblečení /s výjimkou bílého při zimních šoulačkách za divočáky/ neměl a snad ani nepotřeboval - ovšem za určitých situací se může hodit, konkrétně při lovu vran a strak. A pro ty, jejichž prioritou není ani tak lov, jako fotografování - zejména ptactva - může být takový hejkal pomůckou velice, ale opravdu velice užitečnou.

Autor: Tomáš Peroutka | 26.07.2012 21:12
Dovedu si představit tohle oblečení v bojové situaci jako sniper, kdybych se potřeboval maskovat. V podmínkách české myslivosti bych to na sebe nevzal, ani kdyby mě za to zaplatili, protože pro mě myslivec vždy byl je a bude takový, jak jej známe už od dob CK Rakousko Uherska, každý kdo je v obraze určitě ví, co mám na mysli.Pokud bych chtěl s tímto zbožím dělat byznys, tak bych se spíš zaměřil na časopisy věnující se tématice k paintballu.

Autor: precechtel | 26.07.2012 20:37
no já za sebe říkám, že na společný lov či hon chodím řádně myslivecky ustrojen včetně vázanky či dle počasí, ale na individuální lov chodím směle v maskáčích a vůbec mi to nevadí a ať si každý říká co chce. Já ví proč - je to pohodlný oděv a vyhovující materiál, nemusím se starat, co znečistím barvou, kam si sednu či lehnu. Myslím, že rozhodující je, jak se v honitbě chovám, než zdali jsem pečlivě oblečen, abych neurazil proboha tradicionalisty, kteří mnohdy mají mizerné znalosti o chování zvěře, jejich zvyklostech, atd. a nejvíc toho namelou v hospodě u píva, včetně toho, že kdo střílí dále než na sto metrů tak nestřílí na mysliveckou vzdálenost.. Já ten oděv mimo jiné také používám z těch důvodů, abych zbytečně nezneklidňoval ostatní zvěř v honitbě. PS. samozřejmě ten článek ve Světě myslivosti je těžká komerce, ale z něčeho tento i jiné časopisy žít musí, tak si z nich filtruju, co se mi hodí. S pozdravem F.

Autor: ValíkVlastimil | 26.07.2012 19:29
figi kamufláž řadím k tvému zátiší odstřelovače( viz fotogalerie), pro mě pro myslivost nepřijatelné...

Autor: figi | 26.07.2012 18:16
Maskování se dost démonizuje.
Rozhodně to není na lov oštěpem. Navíc, zvěř vidí jinak, než my, a ty kamufláže se dělají hlavně líbivé pro lidské oko. Je to jen a jen marketing.

Autor: Děda z lesa | 26.07.2012 16:50
Jiný kraj, jiný mrav.
V zámoří se nejedná o myslivost (chov zvěře), ale o lovectví a nejsou vázáni žádnými zvyklostmi nebo tradicemi včetně oblečení.
Na nedozírných kanadských pláních, kde rostou jenom brusinky a pasou se stohlavá stáda sobů (caribou) je asi kamuflážové oblečení v brusinkovém provedení zvyklostí, na ležícího lovce pak může zvěř snad i šlápnout...
V našich stísněných podmínkách nemají různé druhy maskáčů logické opodstatnění - buď se šoulá a zvěř zaregistruje pohyb (ať máte na sobě cokoliv), nebo sedíte.Na kryté kazatelně je to jedno v čem a na posedu vlastně také, zvěř pátrá po horizontu.
A maskovací oděv v pšeničné či řepkové kamufláži nikdo nevymyslí a kdyby snad ano, tak můžeme odložit zbraně a chytat srnce třeba rukou nebo lovit kopím...
Vzpomínám si na povídku od Mikuly či Komárka, jak se nemohl dostat k obeznanému srnci, po několika dnech změnil taktiku a použil "české" maskování - převlékl se za ženu, vzal si červený šátek, na záda nůši a pak ulovil srnce na pár kroků.
Nelíbilo se mi, že ČMMJ vydává řády a směrnice o tom, v čem má myslivec chodit a jak se chovat a přitom se jejich časopis (i jiné) se hemží tím, co odsuzují.

Autor: Radek Chadim | 26.07.2012 14:52
Když vezmu v potaz, že u většiny srstnaté lovené zvěře je hlavním smyslem čich, pak následuje sluch a až pak zrak, tak je zbytečné se maškařit jak hejkal :-). Zrakem drtivá většina srstnaté zvěře zaregistruje spolehlivě jen pohyb, u rozeznávání tvarů je to trošku složitější a individuální nejen mezidruhově, ale i v rámci jednoho druhu zvěře. Proto nevidím žádnou velkou výhodu v maskovacím oblečení.

Autor: Ivo Ondráček | 26.07.2012 13:48
Tahle otázka se zase zaobírá tím, co je ještě v souladu s tradicemi a co už ne. Respektive obava o to, zda se potom lov nestane "příliš jednoduchým". Můžeme tu zase rozvést diskuzi o 150ti příspěvcích a zase stejně se ničeho nedobereme. Jen se tu zase objeví to moudro o vývoji z kamení, přes luky a předovky, po moderní zbraně. Pak zase plynule přejdeme k nočnímu vidění, zase k lovu u hromad atd... Stejná vlákna, která nakonec stejně přecházela od vozu ke koze byla opakovaně na myslivost.cz, na starém fóru, i na loveckém fóru.
K tématu: Už jsem opakovaně přemýšlel, že si na zimu pořídím bílé oblečení. Na druhou stranu vím, že s dobrým větrem a minimem pohybu lze sedět prakticky kdekoli a srnčí i lišky vám málem okusují tkaničky u bot, v bílém nebo zeleném. Ale to už bylo všude taky řečeno několikrát...:)
Ps.: Pokud vím, tak myslivecké tradice výslovně zakazují oblečení vojenké=maskáčové, za myslivecké barvy jsou pak považovány nejrůznější odstíny hnědé, zelené až šedé. Onen hejkal maskáčový není a příslušné barvy má...:)

Autor: figi | 26.07.2012 13:35
Je to jen reklama a dobrý marketing.
Zkušný ví, že tím to není. Znalost zvěře, jejího chování, umět se pohybovat. To je to tajemství, ne maskování. Maximálně schovat obličej a ruce. Běžné zelené oblečení stačí na přiblížení ke zvěři až na extrémně malé vzdálenosti, ale musí se to umět. Žádné maskování nepomůže.

V zimně ale bílá funguje.

Autor: Honza Král | 26.07.2012 12:23
Dědo někteří k tomu spějí. Je to o individuálním přístupu. Osobně nosím kamufláž jen při lovu zimním lovu lišek na sněhu ze země (bílý oblek francouzské armády) V tom maskování bych na čekanou nešel se strachem, že mi někdo, byť omylem "pustí kuli mezi lopatky". Na jednu stranu jsme oprávněně začali využívat reflexní prvky na společných akcích (jsem i pro uzákonění jako na slovensku), abychom se ochránili a na druhou stzranu budeme při čekání dlat maximum, aby nás nic nevidělo?! Já osobně hejkalovo hadry nosit nebudu.

Autor: Děda z lesa | 26.07.2012 11:49
Pročítal jsem nový Svět myslivosti č.8 a na str.36 mě vyloudil úsměv na tváři článek vč. "zajímavých" fotografií Jak lovit nepozorovaně.Možná to ale pomůže těm, kdo mají problém přiblížit se ke zvěři na dosah...
Zajímavé je, že autor doporučuje tato maskovací oblečení na základě vlastních zkušeností, kdy se stává téměř neviditelným a lovecké zážitky jsou neskutečné.
Kamuflážní oblečení je běžné v zámoří, středoevropská myslivost je snad jiná.
Toto "myslivecké" oblečení si můžete prohlédnout na www.swedteam.cz nebo www.elovec.cz, zejména mě zaujalo oblečení zn.WOOD (nešel bych v tom ani na maškarní).
Spějeme k podobnému oblékání (když to propagují i oba naše renomované myslivecké časopisy) nebo si dokážeme uchovat mysliveckou střídmost ?