Dnes je 24.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Jak odchovat mládě zajíce



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: SamanFalco. | 27.09.2013 21:49
Fesoj: jestli se nepletu, tak nebyl...protože by měl pouze potvrzení o legálním nabytí, nikoliv však vyjímku ze zákona k chovu zvěře...a tu si má chovatel zvěře vyřídit do měsíce od nabytí... V případě že jde o lišku, sovu, dravce i povolení k chovu nebezpečných zvířat. A todle vydává pověřená obec nebo kraj. I myslivecký hospodář, předseda, stráž musí tuto vyjímku mít, nebo by jí měli mít když má nějakou zvěř v péči (teda nemusí ji mít v případě zraněné zvěře, kterou ošetří a do 28 dní tuto zvěř vypustí...) Ale 100% vyjímku nemůžou sami vydat. Ono totiž de fakto živá zvěř myslivcům nepatří - jim patří akorád ta co je střelená/zdachlá - živá patří pořád státu...oni mají jenom dovoleno od státu "sklízet část úrody"
V podstatě i když by jste si koupil živýho zajíce/zvěř, tak musíte požádat o vyjímku k chovu zvěře v zajetí. A je jedno, jestli jste "civil" neho myslivecký hospodář. Protože nikdo není oprávněn chovat zvěř v zajetí, pokud nemá k tomu potřebnou vyjímku ze zákona.

Autor: Fesoj | 19.09.2013 14:51
Na druhou stranu si ale myslím, že kdyby to nálezce oznámil mysliveckému hospodáři, vylíčil mu okolnosti /že nešlo ani o pytlačení ani o sebrání mláděte z blbosti/ a řekl mu, že se to zajíče pokusí vypiplat, nejspíš by dostal jeho požehnání a před zákonem by byl krytý.

Autor: prroud | 19.09.2013 12:55
"Živočichové mysliveckým zákonem zařazení do kategorie zvěř jsou v majetku mysliveckých sdružení, takže všechnu nalezenou zvěř (zdravou i zraněnou) je občan povinen odevzdat místnímu mysliveckému sdružení. " Takze se potom nedivme,ze maji lidi vztah k prirode a ke zveri,jakej maji:-(,kdyz to je vlastne od matky Zeme a pritom jim to nepatri!O svy se holt starame nejlip,co je nam po CIZIM. :-(
Porad to rikam,nase pitoreskni zakony a pokrouceny hodnoty jsou hodny tak pacientu z Bohnic.

Autor: Jan Slavětínský | 19.09.2013 07:04
Čestmíre, Soňu nechci strašit ani jí zrazovat,ale jelikož forum čtou i občané - nemyslivci, vzpomenul jsem literu zákona k dané věci protože i druhou stranu mince je potřeba vědět. Na efekt zachraňování zvěře a mláďat sice mám svůj názor, většinou ověřený ,ale snahu a iluze nikomu brát nechci. Soně přeji mnoho zdaru. Lovu.

Autor: Čestmír Kunetka | 18.09.2013 15:01
Zajíc je typický býložravec a k tomu má přizpůsobenou trávicí soustavu s nadměrně velkým slepým střevem. Protože neumí dokonale trávit vlákninu, nemůže z potravy vytěžit všechny potřebné látky. Proto se u nich vyvinula tzv. cekotrofie - požírání natráveniny z vlastního tlustého a slepého střeva bohaté na živiny a vitamíny. Tyto prvotní výkaly projdou znovu celým zažívacím procesem a zajíc tak získá z potravy maximum stavebních látek
Aby mladý zajíček získal potřebné mikroorganismy do svého zažívacího traktu, olizuje matce řitní otvor a tím přijímá jak natrávenou potravu, tak i potřebné mikroorganismy pro život v dospělosti a tím se jeho zažívací trakt pomalu připravuje na příjem zelené stravy.
Proto mne udivuje, že jednodenní zajíček u SiraDaniela přežil až do dospělosti.

Honza má pravdu, je třeba dbát i na zákony, ale Soňa určitě nechtěla ani pytlačit ani zajíčkovi uškodit. Prostě u ní jenom zvítězil mateřský pud a docela ji chápu.

Autor: Jan Slavětínský | 12.09.2013 06:20
Trochu legislativy k dané věci. Cit.

Zvěř

Živočichové mysliveckým zákonem zařazení do kategorie zvěř jsou v majetku mysliveckých sdružení, takže všechnu nalezenou zvěř (zdravou i zraněnou) je občan povinen odevzdat místnímu mysliveckému sdružení. Vyplývá to ze zákona o myslivosti. Ponechat si nalezenou zvěř je možné pouze po dobu nezbytně nutnou pro její ošetření nebo poskytnutí první pomoci. Ne však déle než 28 dní.

Chov zvěře v zajetí je možný jen se souhlasem orgánu státní správy myslivosti. K žádosti o udělení souhlasu předkládá žadatel vyjádření veterinárních orgánů a orgánů na ochranu zvířat proti týrání k navrhovaným podmínkám chovu. Souhlasu není třeba, jde-li o chov zvěře v zoologické zahradě zřízené obcí nebo krajem nebo jde-li o držení a chov loveckých dravců. Ponecháte-li si doma zajíce, srnku, muflona, prase divoké, králíka divokého, lišku, kunu, jezevce a řadu dalších zvířat, dopouštíte se pytláctví. Jedná se o porušení mysliveckého zákona č. 449/2001 Sb.! Totéž platí o nalezeném mrtvém zvířeti. I nálezy mrtvých jedinců je třeba oznámit příslušnému mysliveckému hospodáři, případně obecnímu úřadu nebo policii.

Autor: SirDaniel | 12.09.2013 03:45
Také jsem na cestě vedle domu kde se často vyskytují pejskaři nalezl denní mládě zajíce polního (říjen 2012), s největší pravděpodobností ho sem donesl nějaký pes (mládě bylo oslintané, uprostřed cesty). Zajíček dostával injekční stříkačkou sušené kočičí (nebo psí) mléko ze zverimexu 6x denně, tolik kolik vypil. Ze začátku je nutné mléko zajíčkovi nutit – násilné otevření tlamičky – jakmile začnete tlačit stříkačkou mléko, zajíc začne pít sám. Po zhruba 3 dnech si začalo mládě mléko vynucovat. Jakmile se začne zajíček pohybovat a objevovat svět je pomalu čas na přechod na tuhou stravu. Největší problém u zajíce jsou kokcidie (samice zajíce dává v mléku mláďatům protilátky což my nemůžeme). Z toho důvodu nedávejte v žádném případě zajíčkovi zelenou stravu (mlíčí atd.). Koupil jsem ve zverimexu granule s anti-kokcidiky (pro králíky ve venkovním výběhu, 25kg stálo cca 400 Kč), tímto krmivem jsem krmil cca týden v kombinaci s mlékem a pak jsem zajíce pravidelně venčil na zahradě kde si vybíral ruzné jedlé rostliny. Zajímavost je, že zajíc opravdu sežere jen to co mu neublíží, jedovatých rostlin se ani netknul, za vlast padlo i pár listů domácích kytek. Zajíčka jsem měl v kleci po křečkovi, ale cca po 1 měsíci začínala být klec již moc malá. Nechtěl jsem zaječici Doubravku (na internetu je návod jak zjistit pohlaví :D ) pouštět na svobodu v zimě, tak jsem byl nucen koupit venkovní králíkárnu v Hornbachu za cca 2000,- ( spodní výběh, lávka do prvního patra s kotcem). Zajíc se velice rychle naučil používat lávku do prvního patra a bez problému přežil do jara, zima mu naprosto nedělala problém a to bylo i mínus 20 stupňů Celsia. Problém byl s napáječkou, která zamrzala což jsem řešil přísunem jablek kde je vody dost. Na jaře již byla Doubravka velkou zaječicí a tak jsem ji pouštěl na zahradu kde se pásla a naháněla ji pod mým dohledem fena německého ovčáka. Zajíc v pohodě psovi unikal a získal tak respekt před predátorem a plachost. Zavíral jsem ji pouze na noc kvůli kunám a podobné havěti. Zajíc navíc navečer vždy sám došel do králíkárny tak stačilo jen zavřít dveře. V květnu 2013 již byla zaječice dostatečně plachá nato abych ji vypustil do přírody. Vybral jsem krásné místo nedaleko Pálavy, daleko od silnice, s velkým výskytem zajíců. Věřím, že se Doubravce daří dobře. Pokud ne, tak alespoň dostala půl roku života. V případě dotazů mě klidně kontaktujte na sirdaniel@seznam.cz

Autor: Jan Šlosar | 28.07.2012 22:51
Vzhledem k ustupování volné krajiny před tvorbou člověka musíme jistě počítat s tím, že zvěř se musí adaptovat, když chce přežít. Dříve jste ve městě nepotkala straku, natož sojku a dnes jich máte všude plno. Já osobně mám doma lišáka odkojeného na flašce, který pochází z Prokopského údolí a taky by jste to asi neřekla, že je tam schopná liška odchovat mláďata. Zvěř tu byla před námi a pokud chce žít dál musí žít vedle nás. Mám přítelkyni ze stodůlek a i tady na školním hřišti se prohání v době honcování zajíci jak o závod. Když je hřiště využíváno tak jsou v křovinách a když nikdo nikde tak využívají hřště pro sebe. A těch bažantů co tu je. To u nás v honitbě si o tom můžeme jen nechat zdát. Pokud se odchov povede je jedinec zařazen do chovu a pokud je schopen odchovávat tak následná mláďata jsou vypouštěna do přírody. Momentálně jsem v Praze a pokud by jste měla zájem mohu s váma zajet zítra ke známému, který bydlí kousek od Prahy aby vám ukázal svuj odchov a případně si od vás zajíčka převzal.

Autor: sona134 | 28.07.2012 22:38
Jan Šlosar - děkuji Vám a rozumím Vašemu roztrpčení. nesebrala bych ho ze země, kdyby se neseběhli psi, přičemž jeden už ho měl i v hubě - naštěstí bez zranění. Pražská Stromovka, kde jsem venčila psy je park, nenapadlo by mě, že tam potkáme uprostřed psí louky (říká se jí psí právě proto, že tam jsou psi na volno) mládě zajíce - vždyť stačilo málo a sama bych je bývala zašlápla. Nebýt toho, že zaryčelo, ani bych si nevšimla, že tam je. Jinak ve zbírání mláďat nemám zálibu :). Nu což stalo se.
Mohu se zeptat co děláte s odchovanci Vy? Pouštíte je, nebo chováte v kotcích, či doma? Děkuji

Autor: Jan Šlosar | 28.07.2012 22:23
Věnuji se odchovu zajíců už spousty let.Často se mi dostsanou do ruky zajíčci nalezení v trávě a nenechaci sebraní nebo jak píšete vy, psem pobraní. Bohužel může být osvěta jakákoliv.Následná reakce dotyčného majitele na otázku proč se to stalo je téměř vždy stejná. Já venčím svého psa tak mě nezajímá, že je období mláďata a nechám si ho běhat všude kde se mu zlíbí.
Co se týče odchovu. V 98% mladý zajíc uhyne při přechodu z mléka na tuhou stravu. Nechci vás strašit, ale smiřte se s tím, že vám zajíček v brzké době uhyne. V mateřském mléce mají enzym, který jim startuje trávení při přechodu na tuhé krmivo. Tuto složku mateřského mléka ničím nenahradíte, alespoň co já vím. Když už se vám podaří přechod na tuhou stravu tak zajíc roste pomaleji a neprospívá tak, jako ve volné přírodě. Je to prostě tím zažíváním. Nejjednodušší je ho vrazit pod chovnou zaječku, která má stejně velká zajíčata a doufat, že jej přijme. Prvotně jste udělala chybu, že jste ho nenechala na místě. Pokud by jste ho otřela aromatickou travinou měl by určitě více možností na přežití než má teď. Co se týče plachosti tak tu zajíc ztrácí. Buď začne být v dospelosti agresivní proti komukoliv, což se mu stane při setkání s liškou nebo psem osudným, nebo bude typu mouchy sněste si mě, mě je to všechno jedno a je to naprosto stejné. Takže radím, když už se vám ho podaří vypiplat tak ho nechat doma. Případně nechat zařadit do chovu u někoho kdo se chovu zajíců už nějakou dobu věnuje.

Autor: strejda zajíc | 28.07.2012 19:06
Najdi na netu např.chov zajíce polního,je toho tam požehnaně.Co se týče parazitů,patrně se jedná o kokcidie a tak lze záhadnou rostlinku nahradit např.sulfonamidy.Přeju hodně štěstí v odchovu.

Autor: sona134 | 28.07.2012 17:06
strejda zajíc - toho se právě bojím, že bude agresívní. Jinak problém je, jak jsem se dozvěděla, že zajíc chovaný v zajetí, nesmí přijít do styku s trávou, kvůli nějakému parazitu. Divoce žijící zajíci mají obranu proti těmto parazitům získané díky nějaké rostlině, kterou nalézají snad v lese. Neví se o jakou rostlinu jde. proto zajíc, který nemá možnost si tuto rostlinu hledat, není vůči těmto parazitům odolný a po dobře myšleném travnatém výběhu většinou zhyne. Toť můj zdroj a patrně důvod úhynu vašeho zajíče.
Stále mne zajímá, zda lze vypustit odchovaného zajíce do přírody, nebo zda je lepší ho vychovat a mít doma a zda to vůbec lze. Držet ho v kotci podle mě ztrácí jakýkoli význam. Poraďte, díky :)

Autor: strejda zajíc | 28.07.2012 12:36
Kdysi jsem měl možnost,odchovat zajíče,na kondenzovaném mléce Tatra se žloutkem(zajíci mají tučné mléko),odchov byl bez problémů.O plachosti se nedalo mluvit,Zája byl spíš agresivní,např.napadal i psy(ovšem ty,kteří ho znali a věděli,že ho nesmí skousnout) a "fackoval"je předními běhy.Protože jsme ho měli v bytě,daroval jsem ho ve velikosti "půláka"jednomu známému na zahradu,kde údajně uhynul.
Takže snad by lépe fungoval odchov venku(zahrada atd.),ale je nutno zabezpečit např.před kočkou,kunou.

Autor: sona134 | 28.07.2012 10:41
Mládě zajíce a návrat do přírody
praha - Stromovka - Včera jsme s kamarádkou vyrvali mládě zajíce psům - naštěstí ještě nepokousané, nejdříveho očichat a pak teprve sežrat. Mám ho doma v t bedně - dnes již pije dost aktivně ze stříkačky - kondenzované mléko. Nevím jak je staré - neumím to poznat. Přála bych si ho následně vypustit do přírody. Lze to? Pokud ne, lze ho ochočit a mít doma? Volím ten návrat,do přírody - jen jsem zjistila, že záchranné stanice je moc nevypouštějí a odsoudit ho k životu v kotci nechci :(. někde jsem četla, že i doma odchovaní zající neztrácí plachost a lze je vypouštět. Díky za názory a příspěvky. Omlouvám, zda je příspěvek mimo téma - ale nevěděla jsem kam ho vložit. Děkuji za pochopení a věřím, že mi tu někdo poradí.