Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Jaký zásah zvěře preferujete ?



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ivan Nedvídek | 21.05.2013 14:04
Zdravím všechny. Preferuji komorový zásah, (zejména na srnčí) a to u všech ráží, které mám. Proč? Asi před pěti lety jsem střílel srnce na krk. Trefil jsem dobře, ale měkká Sako Gamehead v páteři fragmentovala a jeden kousek zasáhl krásnou trofej(jedna výsada pryč), protože srnec nešťastně natočil hlavu. Od té doby jsem ze střelby na krk u trofejové, parohaté a dutorohé vyléčen. Konkrétní umístění:
Černá do sekáče 308 W trochu vyšší komora těsně za plecko, nebo pod páteř (teď preferuji Norma Balistic Tip Nosler-150 Gr).
Srnčí 308 W raději plíce, než srdce a to těsně za plecko (Norma Balistic tip -Nosler 150 Gr).
Slabé srnčí 8x57 JRS (SB SPCE, nebo Sako Gamehead)klidně i přes plecko - dírka -dírka a vždy v ohni.
Jelení holá 308W razantní průstřel plic (vyšší komora)Norma Balistic tip 150 Gr
Jelen lesní - 300 WM razantní průstřel plic Federal, nebo Norma Accubond 180 Gr.
Ostatní naše spárkatá nejraději 308 W a teď preferuji Balistic tip 150 Gr.
Lišku střílím buď brokem, nebo s 308W kam se trefím, mířím na půlku.
Bohužel už nemám 243, kterou jsem před lety prodal, protože u nás jsou louky většinou vzrostlé a na to lehká střela z 243 není dobrá. Před pár měsíci jsem Erice doporučoval Balistic tip 150 Gr v 308. Jen pro dokumentaci, včera jsem musel z dobrého důvodu střílet na malá, opravdu malá selata v noci(rudl bez lončáků...). Vybral jsem největší sele a asi na 130m vystřelil. Ten markazínek nebyl na poli (zaseté kukuřici)ani dobře vidět. Bachna i ostatní selata odskočila. Myslel jsem, že jsem minul, protože ani dalekohledem jsem na nástřelu nic neviděl. Když jsem došel na pár metrů k nástřelu, překvapení - vidím ležet selátko a 2 m za ním druhé. První čistá komora, druhé nízká komora. Devastace zvěřiny prakticky žádná, ani hematomy!!! Na podzim jsem s touto patronou měl v ohni 70 kg lončáka, neudělal po ráně na vyšší komoru ani krok.
Lesu, lovu...IN

Autor: Tomáš Peroutka | 19.05.2013 21:16
RE Vlastimil - Máš pravdu, jelikož střílím z žebře nebo kazatelny dolů, tak vstřel mívám většinou těsně nad lopatkou a střela pak projde lopatkou na druhé straně, záleží na úhlu. Osmička je k černé poměrně šetrná a jestli z plecka vyhodím max. čtvrt kilogramu zvěřiny, tak je to moc. Fakt je ten, že ta rána znamená pro většinu prasátek takřka okamžitý konec jejich pozemské pouti. Pokud bych stejnou ráží a střelou takto střelil srnčí, tak výstřel by byl velký pomalu jako pěst a můžu vyhodit celé plecko. U černé to dělá výstřel i přes lopatku tak do 3 cm.

Autor: prroud | 19.05.2013 20:15
Jj,Josefe,je to tak.K tem ranam na lopatku,nasli se taci,co mi je radili,samozrejme s tim,ze budu dobijet,ale zvire mi neutece,to jsem samozrejme ani nekomentoval,radeji,nekdy bejvam prchlivej :-).Heh,bejval jsem,nez jsem pochytil mozna trochu vic rozumu.On je ohromnej rozdil v mase normalne zhaslyho zvirete a v mase zvirete silenyho strachem a bolesti,nemam zapotrebi cpat se masem plnym hormonu strachu....

Autor: ValíkVlastimil | 19.05.2013 18:27
Ahoj Tomáši, momentálně střílím PTS, ale zkušenost i z 13a12 gramovou MEGOU. Tome nedivím se,že ti daleko neodchází po té osmičce, když střílíš na lopatku. Ty zásahy o kterých jsem psal, byly na střed těla za lopatku a to jsi u černé na plicích.Musel bych projít archiv abych udělal přesný rozbor, ale všeobecně pokud ta rána byla na plíce tak dosledy někdy i 70-80 metrů.Sice z dobrou barvou, ale poměrně daleko.

Autor: Fesoj | 19.05.2013 18:11
Proude, zásah z luku a kulovnice se nedá srovnávat ! A to nemluvím ani o přímém zásahu míchy ! K otřesu nervových center přibývá ještě působení traumatického šoku, neboť kule proletí plícemi na obou polovinách těla a výsledkem je zhasnutí v ohni. Ano, také jsem se setkal s tím, že divočák zasažený na páteř nezhasl, byl jen ochromen a nemohl z místa - ale k tomu došlo při posunutí zásahu dozadu, mimo komoru.

Autor: Tomáš Peroutka | 19.05.2013 16:35
RE: Ahoj Vlastimile, jaké střelivo používáš v 3006 Sprg. ? Je to vcelku solidní výkonná ráže. Já černou lovím nejčastěji s 8 x 57 JS (střela 12,8 g Brenneke TIG) a z deseti prasat mě po ráně odejdou do 5 m tak 1 -2 ks. Zústává to takřka všechno na fleku zhaslé. Zkoušel jsi 3006 Sprg. SAKO Hammerhead 14,3 g ?
Poměrně těžká, středně tvrdá střela, klasický jednoduchý poloplášť, která by měla na černou fungovat.Pokud se jedná o umístění zásahu, tak do 50 m střílím větší kusy na slecho, menší kusy bez ohledu na vzdálenost a větší nad 50 m těsně nad střed komory, když si vyjedu po kolmici směrem nahoru po předním běhu.

Autor: ValíkVlastimil | 19.05.2013 16:21
Maral kolik kusů černé střelených na plíce po 7x57r zůstalo v ohni? Já mám spíše zkušenost opačnou z 3006. Kusy pověčinou odbíhají...

Autor: Michal Brabec | 19.05.2013 15:42
Asi máš pravdu, taky jsem už takové rány měl, i u srnčího. Ale jak píšeš, cíleně takovou nedáš...

Autor: prroud | 19.05.2013 15:36
Taky nevim,ale zvirata trefeny na pater jsme vesmes dobijeli Josefe,sice padly vzdycky na miste,ale jak nebyla pater prerazena,nebo prorazena,zvirata zily,i kdyz nejspis uz nic necejtily a nevnimaly,aspon co jsem zazil ja.

Autor: Fesoj | 19.05.2013 15:18
No, přiznávám bez mučení, že ty rány těsně pod páteř snad nikdy nebyly úmyslné - ale zaplať sv. Hubert za ně ! A na rozdíl od přímého zásahu páteře je poškození zvěřiny minimální. Jestli ke zhroucení zvěře v ohni stačí jen otřes nervového centra - míchy - přičemž na ní není nalezeno viditelné poranění a je poškozena pouze spodní část obratle, to nevím - ale je tomu tak.

Autor: Michal Brabec | 19.05.2013 13:18
To máš pravdu, páteř nebo "za ouško" je vždy jistota, ale je to "vošajstlich". Přes plece taky pokud možno nestřílím, jsem stará škola, zvěřina má být to, proč zabíjím.
Spíš jsem chtěl tak nějak naznačit, že i když je rána jistá, vždy má člověk počítat s delším dosledem s ohledem na denní dobu , možnost blízké bouřky atd.
Možná na jinou diskusi by byl fakt, že na určité vzdálenosti zvěř padá mnohem častěji, takové oscilační body. Na to už ráže a rychlost střely jistě vliv mají, ale to už není moje parketa.

Autor: Fesoj | 18.05.2013 12:46
Michal píše, že na komoře černé zvěře není místo, při jehož zásahu zvěř vždy zhasíná v ohni. Ale takové místo existuje - jedná se o zásah vyšší komory s "líznutím" páteře zespodu, ale zaručit tento zásah opravdu nelze. Žádný z takto zasažených kusů mi neudělal ani krok, ať šlo o 7x64, 308 W nebo 243 W. Ovšem při zásahu jen o fous níž je to rána sice také smrtelná, ale zpravidla s dosledem. A pokud by to "uteklo" trochu výš, je z toho šeredná nesmrtící rána na trn spojená s devastací kvalitní zvěřiny.

Autor: Michal Brabec | 18.05.2013 11:19
Tak nevím, jestli bude tenhle příspěvek mít nějakou hodnotu, ale zkusím...
Jako vzorek sloužilo 10 prasátek, od 14 do 62kg. Střelba vždy na 46 metrů (kolík u vnadiště s malou hromádkou). Stejná opora, stejný úhel, vždy z pravé strany (to mi to odbíhá k cestě:-)). Dbal jsem, aby i postavení běhů zvěře bylo pokaždé stejné, hlava zdvižená. Jiné úlovky jsem nebral v potaz. CZ 527 7,62x39 s Hornady SST a Zetka 7x57 s SPCE SB po pěti úlovcích. Snažil jsem se o stejný zásah, ale pak jsem to rozdělil do tří kategorií. Nižší, střední a vyšší "střední komora", ale s tím, že vše bylo v oblasti cca 8cm. Nakonec jsem nevypozoroval žádný zásadní vliv.
Nejprve 527. Dva kusy v ohni, 1x 20m, 1x40m a 1x60m.(odhad) Nejdále odběhlo selátko asi 20kg, srdce viselo téměř oddělené od plic, plíce rozbité středem, střela při vstupu zachytila žebro. Když jsem to koumal, vzpomněl jsem na to, že tohle sele předtím dvakrát prohnal jiný kus při "handrkování" u papání a bylo trochu "napumpované".
Ve třech případech barva jen z výstřelové strany, vstřel ve škáře téměř nezjistitelný.
Zetka - 1x v ohni, 3x do 25m, 1x40m. Taky vždy prostřeleno, vstřel 1x nebarvící.
A konečně můj odborný závěr:
Soudím, že při střelbě do 100 metrů při zásahu komory je zásah vždy smrtelný bez ohledu na ráži a značku zbraně, zvěř odbíhá "jak se jí chce!. Pokoušel jsem se najít místo na komoře, kde zvěř zhasíná v ohni - takové místo není a je-li, není možné je neomylně zasáhnout.
Říkáte si, že tohle není nic nového? MÁTE PRAVDU!!!!!

Autor: prroud | 18.05.2013 09:27
Snazivaval jsem se chytit obe plice(to znamena,ze preferuju v prvni rade plice) v blizkosti srdce,srdce jsem se snazil minout,at jsem lovil cokoliv,krome skodny,ta je mala a kazda rana od krku kousek za predni behy byla tak jako tak devastujici,postaveni zvirete ktery neumoznilo cistou ranu na plice pro me znamenalo stopku,proste jsem nestrelil.Pro me je primarni vzduch,bez nej neprezije nic.Srdce,ledvin a jater je skoda,mam je rad:-).Aha,jakou strelou,njn,kladkovym lukem Mathews DXT(70 librovym),sipem s loveckym hrotem(ziletkama),proto pisu "snazivaval":-)
Lovil jsem jelence(zasadne v divocine,lovy "krotkejch" zvirat(na granulich) na farmach odmitam jako nefer),s cernou nemam zadnou zkusenost co se lovu tejka,jen z doslechu.

Autor: Maral | 18.05.2013 08:59
Srnčí zásadně na krk. Do 80m je to 99,99% jistota. S výstřelem nespěchám, čekám na nejvhodnější postavení zvěře. Pokud se mi to nezdá 100%, nestřílím. Přijde jindy. Lovím s 223Rem (CZ 527 Varmint). Střela SB HPBT 3,36 nebo 4,5g.
Jak psal Karel poslík - pokud volím vyjímečně ránu na komoru, tak právě při jím popisovaném šikmém postavení zvěře. Zvěř zůstává v ohni, a většinou i bez odkazování.
V místech, kde se obtížně loví s ohledem na pohyb lidí, lovím brzy ráno a pro "jistotu" používám SP. Právě v těchto případech volím ránu na komoru při onom šikmém postavení zvěře.

Černá zvěř - klasika ZH 7x57R s SB SPCE 11,2g. Zatím spokojenost, jediný kus odběhl po ráně přes játra. Vše vyřešilo následné kontrolní přestřelení zbraně a doladění puškohledu. Jinak veškerá černá vyšší komora za plecko - pokaždé rána přes plíce. Vše na místě v ohni.
Ze zkušeností kolegů jsem zjistil, že po zásahu přes játra zvěř v 95% odběhne z nástřelu. I s prostřeleným srdcem zvěř odběhla 150m. Záleží i na věku. Reakce na zásah je pokaždé jiná.
Já jsem s ranou přes plíce max. spokojený a proto nevymýšlím novinky.
I zde dodávám, že s ránou nespěchám a mnohdy si ji odpustím. Nestřílím na černou kouli. Za světla není problém, v noci a večer podle viditelnosti. Nejčastěji do 80m, ale mnohdy i méně kvůli špatné viditelnosti. Trpělivost růže přináší a netrpělivý lovec jen přidělává problémy a starosti.

Autor: Harry Callahan | 11.09.2012 10:46
Na krk jen vyjimečně, např. srnec v obilí, jinak vždy komora, pokud možné bez rozbití lopatky a bez poškození bránice (to se ale ne vždy v praxi povede). Používám 223 a 30-06, v obou rážích Federal Fusion bonded. Na černou komora není vždy snadná, střílí se za špatného světla nebo v pohybu, takže na centimetr přesný zásah se tam většinou nehraje. Letos mám zatím 4 ks černé, vše 30-06 a v ohni zůstal jen 1 ks po zásahu páteře a krkovice - s ohledem na zvěřinu to ale není dobrá rána. Ostatní kusy odběhly do 50m, loni mě dva lončáci po průstřelu plic odešli za stálého barvení dost daleko, jeden 100 a druhý na poli dokonce 200m. Pokud to je možné, preferoval bych u černé (i srnčí) zásah aorty i za cenu průstřelu kloubů a lopatky.

Autor: Buru | 09.09.2012 11:47
Záleží na vzdálenosti a druhu zvěře. Střílím opakovací kulovnicí Merkel KR1 ráže 30-06 Spring. střelivo Norma Vulkan. Na srnčí do 100 m střílím na krk ( vždy v ohni ) nad 100 m komora. Černou vždy na komoru. Nejvíce záleží na druhu použitého střeliva, začínal jsem na klasické střele SB se střižnou hranou a výstřely u srnčího byly opravdu hrozivé. Pak jsem vyzkoušel Vulkana a můžu říct, že naprostá spokojenost. Přesný, srnčí zůstává v 80 procentech v ohni u černé buď v ohni nebo do 20 m od nástřelu.

Autor: Jan Sokala | 05.09.2012 10:24
Za sebe,do 100 metrů když zvěř stojí,tak na krk,pokud je v pohybu nebo v noci tak komora těsně za plecko.Ještě k té komoře,pokud zvěř nestojí kolmo k dráze střely,tak raději nestřílím,nebo volím ránu na krk.Střílím ZG 47,ráže 7x57,po všech možných zkušenostech nakonec střílím pouze Norma Oryx.S touto střelou mám střeleno již kolem 40 kusu sparkaté(jelen,prase,srnčí) v rozmezí 30-280 metrů,a nikdy neodešel kus z nástřelu dále než 35 metrů.

Autor: Jan Slavětínský | 05.09.2012 06:34
U černé se snažím dát ránu na předek. Říkám na předek protože tvrdit s jistotou ,když po tmě střílím na černý flek, že mířím na hranu plece, to nelze.Rána jde vždy přes komoru i když stojí kus mírně šikmo . Po tmě postoj kusu nikdy na100% neodhadnete a tato rána je vždy smrtelná. V případě odběhnutí z nástřelu zvěř dobře barví a vím, že jí dohledám i bez psa někde do +/- 50 kroků od nástřelu. U černé je důležité vědět a tlačit tu ránu níž než u ostatní zvěře, prostě nezapomenout a uvědomit si to. V podstatě zásah výškově na střed ,je ve skutečnosti zásahem pod páteř. Ostatní spárkatou lovím těsně za lopatku. Zvěř z velké většiny padá v ráně nebo leží kousek od nástřelu s dobrým značením rány a barvením. Samozřejmě umístění rány někdy volím podle momentální situace, vzdálenosti,terénu,opěry apod., Rány na krk nebo u černé za slecho nebo na kořen krku ,bych za svou mysliveckou éru spočítal na prstech .
Po hledání a odzkoušení různých ráží a střeliva v mých začátcích ,jsem se usadil a léta používám několik zbraní,pro které sahnu podle potřeby, podle lovené zvěře, podle toho jestli budu sedět nebo šoulat a s jakou vzdáleností střelby asi počítám a také ,abych respektoval současný zákon o výkonu a joulech.
V mé skříni má své místo kulovnice 243W ve které v současné době používám náboje Hornady se střelou SST 6,1g. Velice přesná a ranivá ráže na vše co u nás běhá,s perfektní balistikou a příjemnou ránou. Na naháňky jsem si pořídil extra kulobrok ZH 304 7x57R/12,abych nemusel vekslovat s optikou a litovat flintu když v houští dostavá zabrat nebo na ní kydá sníh a někde v autě při přesunech mi na ní druhý strejka hodí svojí Ižku. V této ráži používám skoro vše co mám. Od 9g SP, přes HPC, i SPCE 11,2g. Je to naprosto jedno a do 100m tyto střely fungují téměř stejně. Jako nejlepší střela v 7x57R na srnčí podle mých zkušeností byla TSX 10,5g od Barnesu a PTS od SB. Obě přebijené protože soudruzi V SB tyto střely do eRka standartně nedávají. Mou nejvíce používanou a nejoblíbenější ráží je 8x57JRS/12. Fungují v ní všechny druhy střel téměř stejně a bez nějaké potřeby přestřelování flinty. Léta jsem používal SPCE a dobrý. V současné době používám od SB Nosler part.. Poslední ráží,kterou jsem si pořídil v loňském roce je kulovnice 8x64S. Víceméně z nostalgie a dřívějších snů.
V ní používám SB - SPCE 12,7g. Není to ráže na srnčí, ale ostatní zvěř na ní slyší velice dobře a na dálky.
Lidi ,já už musm jít něco dělat... Lovu

Autor: Martin Síla | 05.09.2012 05:56
Kromě dvou kusů holé srnčí, které jsem ulovil ranou na krk (vzdálenost na bodák) lovím ranou na komoru se zásahem srdce a to u všech mnou používaných ráží. 6,5x52R (SB SP), 6,5x57 (RWS KS), 7x64 (RWS EVO) a 8x64S (zatím SPCE).

Autor: Pavel Toman | 04.09.2012 22:03
Já nejraději používám 222 rem CZ 527,222 rem ZBK 11O, zetky v 7x57 a 6,5x 57 a KB ZH v 7x57R/12. S remingtonama ,když mám absolutní jistotu,tak spojnice krku a těla u srnčího,jinak v drtivé většině komora(na 5 cm za plecko),čím dál,tím je účinek lepší,od 120 Do 270m padá v ohni a neodchází a ani neodkazuje nebo od 20 do 50m.krom jednoho srnčete o kterém jsem psal v DNES náboje do 222 mám přebíjené se střelo sierra 3,6g(výkonem nad 223),škodnou a toulavou škodnou do 200 m na hlavu neb mě to nutí tu ránu do detailu vypracovat.V 6,5x57 mám blaser CDP zabíjí naprosto spolehlivě dančí do 150 m(dál jsem neměl možnost )z nástřelu odešel jen jeden kus z 10, cca 60m ,srnčí padá v ohni,V 7x57jsem používal 11,2g SPCE,jediné,co mi vadilo na srnčím byl sem tam odskok do 100m a občas díra jak po zlodějích,při použití nábojů HIRTENBERGER-N.P. 11,3g jsem akorát nasral foxla,že nemůže na barvu(u srnčího)A u černé,z mých osmi ulovených kusů byly 4 uloveny do 30m na krk,(řepka a vnadiště u houštiny) a 3 na freiplatzu na komoru,tak byly do padesáti metrů od nástřelu s Hirťasama,se SPCE mi první divočák(38 Kg) odešel 150m,u houštiny.Ale to byl první divočák, s rozklepanýma rukama a zásahem horních hrotů plic.

Autor: Hlaváč | 04.09.2012 21:46
Tak já použivám Náboj GECO .308 Win. 11,0g sem snima max. spokojen střílím převážně 3 cm za plec vímečně pokud kus blbě stojí a nechce se mi čelat nebo ve vysoké trávě tak na krk černou převážně na krk jinak se špatně dohledává a nemám monost psa u nás v MS žadnej neni zbraň preferuji CZ 700 M1 SNIPER jinak na kračí vzdálenost cz 550

Autor: Tomáš Peroutka | 04.09.2012 18:49
Ahoj Figi. U srnčí preferuji na místech kde není vysoká tráva ráži 222. Rem(střela Sako Gamehead) a tam kde vysoká tráva je, používám nejraději 9,3 x 62(střela Lapua Mega) . Nejraději střílím na místo, kde začíná krk a končí trup.
Vysokou lovím nejraději 7 mm Rem. mag(střela RWS Kögelspitz) ránou na srdce. U černé a ostatní spárkaté používám nejraději 8 x 57 JS(střela Brenneke TIG) a ránu umisťuji těsně vedle předního plecka.Důvod proč tyhle ráže a střely používám je pro mě jednoznačný, tj. zvěř rychle zhasíná a takřka až na vyjímky neodchází.Moje nejoblíbenější kulovnice je CZ 527 v ráži 222. Rem a stutz SAKO 82 v ráži 8x57 JS.

Autor: Michael Brož | 04.09.2012 16:17
99% na komoru, u černé zvěře přes plece a srnčí samozřejmě pár centimetrů za plec. Lovím s 30-06 hornady RN 14,3g. a 222 rem HP Nosler Ball.Tip 3,6g. Jen vyjímečně v řepce, za světla a na krátkou vzdálenost u černé rána za slecho. Vím že to jde i dál, ale raději si to odpustím.

Autor: Čouda | 04.09.2012 10:58
Také lovím převážně na komoru, ale vyhýbám se ranám přes plece, protože případnou ztrátu ve výkupu musíme doplácet. U 8x57 Norma Vulcan , kterou teď lovím to není problém, ale předtím jsem asi 4 roky lovil s 6.5x65 8.2g KS a tam jsem si u těžších kusů černé občas vypomohl ranou za slecho. Flinta to byla vyjímečně přesná a tak to nebyl žádný hazard a to i vzhledem k těm stovkám ran, co dám na střelnici z Mosina , Tokareva , SA-58 a jiných zbraní , původně určených na na ,,lov lidí". :-))) . Takže , nikoho samosebou nenabádám, ale já osobně při lesních čekaných na blízko, za optimálních podmínek, klidně volím ránu za slech. Pouze u černé.

Autor: Milan Jirmann | 04.09.2012 10:36
Na doplnění, snažím se zamířit kousek za plec, tak 5cm. U černé níže - srdce je trochu níž než u ostatní spárkaté. V noci u černé vyjedu bodem po předním běhu do černého, posunu kousek do strany a střílím To je pak plný zásah plic a srdce. Používám 270W, náboje Hornady se střelou SP 150gr. Játra jsou v břišní dutině a to už podle mě není komora. LOVU ZDAR!!!

Autor: Erika Doležalová | 04.09.2012 10:19
308Win. Na komoru, mířím do oblasti od spodní poloviny lopatky po ramenní kloub - průstřel plic, příp. poranění velkých cév (aorta, duté žíly) a při zásahu nervu zvěř zůstává v ráně. Přes plece střílím jedině na divočáka za předpokladu, že lovím v náročném terénu a dosled by byl obtížný (většinou jsou to místa, kde jsou houštiny, v řepce apod. a když není k dispozici pes). Jinak taky na komoru.

Autor: Karel poslík | 04.09.2012 10:15
Každý má nějaký ten svůj nejoblíbenější zásah. V mém případě to je rána šikmo přes komoru. Mám na mysli situaci, kdy zvěř stojí mírně na šikmo hlavou ode mě. V takovém případě umisťuji ránu těsně za plec, přičemž výstřel je před odlehlou plecí. Někdy bývají obě plece trošku chycené, ale nebývá to nic dramatického, spíše se jedná o bezvýznamné poškození. Na takovou ranku si rád v klidu počkám a nejlépe, když má zvěř mírně nakročeno, aby přilehlý běh byl vpředu. Pokud jde o černou, tak tam je to stejné s tím rozdílem, že ránu umisťuji poněkud níže, aby střela prošla přes srdce. Při těchto zásazích bývá vždy chyceno nějaké žebro nebo i hrudní kost a zvěř je sražena na zem. Zpravidla se už nepostaví a zůstává v ohni. Používám nejčastěji W 270 a poslední asi dva roky RWS KS 9,7 g. Při lovu černé si občas za všeobecně dobrých podmínek troufnu na první krční obratel, tam je to značení celkem jasné a není důležité ani čím se střílí. Ke střelám KS jsem získal opravdu velkou důvěru, protože jsem s nimi ještě nic nehledal. Nejdále mi odešlo prase asi čtyřicet metrů od nástřelu s vysokou komorou za plece, kdy střela nechytla žádné žebro a „pouze“ zdevastovala značnou část plic a částečně i jater. I zásahy vysoké na vzdálenosti okolo 150m na komoru byly natolik účinné, že zvěř klesla v ohni. U srnčí zvěře dávám tzv. zadní komoru – játra neochutnám ale jinak je zvěřina OK. Myslím, že je velmi důležité, aby zvěř nebyla těsně před výstřelem zrazena . Pokud se v klidu paství nebo bere z vnadiště, bývá úspěch zaručen. Pokud je již ve střehu s napnutými svaly připravena odskočit a pracuje adrenalín, je to špatné. Zdar Karel

Autor: figi | 04.09.2012 10:12
A kam na komoru ? Přes plece, nebo na srdce, plíce či játra ???

Autor: Milan Jirmann | 04.09.2012 09:49
Já preferuji za všech okolností,tedy mimo dostřelné, komorovou ránu a to u všech ráží se kterými jsem lovil ( 222Rem., 7x57,7x64,7x65R ) nebo lovím( 223Rem.,270W ). Důvod, při dobré i horší ráně jsou zasaženy životně důležité orgány zvěře. A to nejdůležitější, zveř, rychle zhasíná. Zvěř dobře vybarví, ať ven nebo dovnitř, což je také důležité z hlediska hygieny zvěřiny. LOVU ZDAR!!!

Autor: figi | 04.09.2012 09:03
Jaký zásah a u jaké zvěře je te váš osvědčený a proč ? Samozřejmě je důležité i napsat s jakou ráží a střelou.