Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Hodinu po západu až hodinu před východem slunce...



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: prroud | 03.10.2012 14:19
Ale s tim nocnim lovem mi to hodne pripomina ruzny jednani lidi jak jsem jich byl svedkem.Existuje stejne lovec masar,jako myslivec masar,a stejne lovec,jako myslivec,oba svym zpusobem hospodari.Potkal jsem lovce co si koupili licenci na lov,kde uz jsou automaticky v cene dva kusy whitetaila(jelence) a museli je strelit stuj co stuj,ber kde ber,protoze je "zaplatili" a pak byli a jsou,ti druzi,ke kterejm se hlasim sam.Ti proste lovili ferove jak se ma ve vztahu ke zviratum a treba taky neulovili nic a stejne byli spokojeny,nebo jim stesti pralo a jeste si dokoupili kusy,kdyz o to stali. .......proud

Autor: prroud | 03.10.2012 14:03
U vseho jsou pro a proti,i u svetel,v ameru je nasvecovani ilegalni,bodejt ne,kdyz se v noci lovit nesmi,krome skodny.Osobne zaujimam nazor,ze kdyz se bude lovit "poctive", ma svetlo svy opodstatneni pro jistou ranu a znehybneni zvirete a tim jeho mozny mensi utrpeni pri nebezpeci nepresnyho zasahu a zmenseni "omylu",kdy se muze strelit jinej kus,nez byl myslenej........proud

Autor: prroud | 03.10.2012 13:56
No vida,prece neco podobnyho s Amerikou:-)).Tam je to podobny,do lesa se smi az hodinu pred vychodem slunce a po zapadu uz tam nema nikdo co delat.Duvod je prostej,vymlatila by se zver,protoze ver never,zver jako by "vedela",kdy je bezpecno a kdy ne,presvedcil jsem se o tom tisickrat,neptejte se me jak to vi,ja nevim jak,ale po zahajeni chodi v noci a je desne placha,jen pribrzdite u pole kde se pase,a je pryc:-).Ale pred loveckou sezonou je zvere vsude plno,min placha,neschovava se,pusti vas relativne blizko k sobe.....Prijde sezona a ani chlup,na den presne,pak opravdu lovite,protoze je vsechno silene opatrny a plachy.Skonci sezona a zase je vsude zoologicka.....proud

Autor: Fido z Řáholce | 02.10.2012 20:10
Něměli bychom se bát hovořit a diskutovat o všem možném, ať jsme kdekoliv. Doba zákazů a příkazů snad již skončila. Jestliže budeme přehlížet prohřešky druhých, byť mohou být triviální, a jak se říká s jídlem roste chuť, tak z triviality se časem může stát problém, který rádi proti nám využijí naší "příznivci".
Zajímal mě názor na můj příspěvek diskutujících na tomto webu. Jsem spokojen.

Autor: Děda z lesa | 02.10.2012 13:33
Hovořit se dá pochopitelně o všem, jen záleží na tom, kde a před kým...
A kdo takovou debatu okamžitě zneužije.

Autor: Fido z Řáholce | 02.10.2012 13:28
Takže Dědo o nic nejde, zákon to sice zakazuje, ale jinde loví s baterkami a jinými vymoženostmi techniky. Hlavně si hrejme na poctivé myslivce, volejme a odkazujme na myslisvecké tradice a zvyklosti. Naši dědové lovili s tím co jim doba přinesla a jak se tím bavili. Holt doba je zlá.
Je smutné, když Vám takový myslivec, lovící spárkatou celou noc řekne, že jinak se nedá o myslivosti hovořit.

Autor: figi | 02.10.2012 13:07
V Maďarsku stále platí a zákonem je daná povinnost osvětlení při nočním lovu.

Autor: Děda z lesa | 02.10.2012 12:43
Kdysi dávno (1978) jsem na dovolené v Maďarsku bydlel u místního myslivce, který denně k večeru odjížděl Škodou 120 do revíru.Pouze s brokovnicí (J.Kadár asi také neměl rád mezi lidem kulovnice) a šokoval mne tím, že měl na ní držák na světlo a od něj drátky k motobaterii, kterou nosil sebou.Musel dle zákona střílet na osvícené prase, dnešní stav neznám.
Dál mne šokovaly velikosti jejich honiteb, běžně mezi 20.000 - 35.000 ha !

Jinak jsem rád, že se počáteční debata nezvrhla v nechtěné a že rozumní myslivci stočili tuto debatu jiným směrem než byla zadána.

Autor: Fesoj | 02.10.2012 10:39
U nás je taková praxe, že na žádost uživatele honitby SSM bez problémů povolí lov se světlem. Já to sice nepoužívám, ale myslím si, že když už, tak noční vidění je podstatně lepší věc - párkrát jsem měl na lovu služební pozorovák /už nevím značku, byl to typ s 1 objektivem a 2 okuláry/. V každém případě jeho používání zvyšuje bezpečnost a umožňuje lepší obeznávání zvěře. Co se týče noční STŘELECKÉ optiky, na tu by muselo být individuální povolení od PČR /jde o zakázaný doplněk zbraně/, ovšem leckdo to řeší tzv. předsádkou, která sama o sobě nepřibližuje, neobsahuje záměrnou osnovu a montáž či demontáž trvá pár vteřin, takže kontrola je prakticky vyloučena - a to nemluvím o tom, že podle výkladu prodejců se vlastně o zakázaný doplněk nejedná /a dokud to není namontované na puškohledu, tak to na 100% platí/. Mně osobně by se to líbilo, až na tu cenu... A je zajímavé, že evropská legislativa v tomto ohledu není jednotná - v Maďarsku např. je noční lov povolen výhradně se světlem. Ale zase, pokud mluvím za sebe, na vysokou či jinou spárkatou krom černé bych to tak jako tak nepoužil.

Autor: Ellhenicky | 02.10.2012 09:27
Jak psal Honza Slavětínský, kde se to netoleruje tak se to nedělá! U nás vysokou ani daňky nemáme,tak se střílí pouze černá. Věřím ale tomu, že se časem prosadí lov i v noci za pomoci "nočního vidění", které již někteří lovci používají a mají někde své všehoschopné známé.

Autor: Fesoj | 02.10.2012 06:41
Eriko, s těmi liškami je to taky trošičku jinak. Nejde-li vyloženě o nízké strniště, vychází i dospělá liška na lov myší do luk ráda až po východu slunce a sejití rosy, pokud není zrovna hic. Ale znovu říkám, asi jak kde.

Autor: Ron Gordon | 01.10.2012 23:46
To je tady stížnosti, kdo všechno nám v honitbě překáží - pejskaři, koňaři, motorkáři, houbaři, turisté , běžci a nevím kdo ještě. Ač nerad, musím připustit, že jako myslivci nemáme žádné privilegium pro vstup do přírody a nerušeně zde lovit. Je pravdou, že za provozování svého koníčka musíme platit nájem, což ti druzi nemusí. Pokud se ti všichni výše jmenovaní rušitele chovají v rámci zákona, nezbývá, než s jejich výskytem smířit. Přiklonil by se k názoru Radka, že zvěř si na rušivé elementy zvyká. Do videa jsem přidal ne moc zdařilou nahrávku, kde je vidět, že ji vysoká vychází za světla a dovede tolerovat okolo jezdícího bláznivého čtyřkolkáře.

Autor: Erika Doležalová | 01.10.2012 20:25
Radku, ono je taky rozdíl potkat ve dne selata, která jsou ještě poměrně hloupá a nebezpečí zatím moc neznají (taky mi přišlo 15 samotných a když jsem vyslovila doměnku, že jde o sirotky, "pan domácí" se mi skoro vysmál se slovy "Kdepak, bachna leží v houštině, selata už znají cestu tak se jdou nažrat sama..") a starého zkušeného kňoura nebo pětiletou bachnu.. Stejně tak lišky - liščata jsou hloupá stvoření, ta přijdou klidně v poledne a když je člověk zradí, tak klidně za pět minut vylezou znova na stejném místě, ale stará zkušená kmotra se jen tak za světla producírovat nebude (pokud to teda není v dubnu a nemá honičku s krmením mladých nebo zase v době kaňkování..)
Co se týče aktivity ostatních druhů, je to dáno klidem v honitbě. Kde ten klid je, tam "to žije", kde není, tak se zvěř stává víc a víc "sovami". Viděla a zažila jsem to zrovna teď na jelení říji - les a skály jsou od časného rána (ještě za tmy) do pozdního večera (už za tmy) prolezlé lidmi (turisti, houbaři, běžci..) a vysoká jde z krytu opravdu až v noci a ještě nerada a zase velmi brzo ráno vrací. Byli jsme v lese těsně po rozednění a většina holé (jeleni ještě dřív) už byla zalehlá v hustých smrčinách.
Nicméně k tématu - lovit jinou zvěř než lišky a černou (příp. ty jezevce a kuny..) v noci mi přijde jako prasárna, když už je zvěř neustále pod tlakem přes den, měla by mít klid aspoň v noci.

Autor: Radek Chadim | 01.10.2012 17:44
Že vídám noční zvěř za dne je dáno její početností a početností mých návštěv honitby :-), ale právě proto mohu prohlásit, že žádná zvěř není stoprocentně noční. Minulý týden jsem šel v právé poledne podél lesa po řepkovém strništi a selata se tam pásla, jako by se nechumelilo (no ono se vlastně nechumelilo :-)). Je to sice velké štěstí a velká náhoda, ale o tom to je a úspěšný lov je vždy o velkém štěstí a velké náhodě :-).
Ta návštěvnost honitby rušivými elementy (lidmi a pejsky) není jen doménou okolí velkých měst - já bydlím na pravém nefalšovaném venkově (měšťáci tomu říkají "v pěkné díře"), ale relativně turisticky atraktivní, ruch do noci je tedy slušnej, ale i ta zvěř si na to zvykne - divočáci rychle, srnčí pomaleji a hůře. Mnohem hůře zvěř snáší sklizeň plodin, kdy jim ze dne na den na velké ploše zmizí dobrý kryt a potravní nabídka.

Autor: Tomio | 01.10.2012 17:32
Jsou tací, jsou i tací co neustále zkoumají práci cizích lidí v revíru. Prořežete posed, jsou tam, postavíte posed jsou tam, postaví oni posed, nikoliv, ubírá přece čas, který můžu lovit. Lov v noci, na vysokou se odehrává, dle reakce zvěře, či jedince na vrcholu před říjí. A pokud je to "kámoš" povedeného MH. Zaručená kombinace otrávenosti kolektivu.(o což přesně jde). Taková je taky podoba současné myslivosti.....a vše splývá se slovem ŠKODY.

Autor: Leon Zumr | 01.10.2012 17:20
tak to vám pánové co teď vydíte něco ve dne závidím když mi to večer nevyplaší nějaký turista tak srnčí natož lišku nevidím dřív jak po setmění s čuníkama nehne nikdo tak mám ráno tak hodinku než to všechno zatáhne zase do šípku a trnek nebo do mlazin hold příměstský revír v pátek mi řval nalitej chalupář u posedu kde nikdo neseděl nestřílejte jdu domů já stál u lesa o 200m dál a malem jsem smíchy upadnul když jsem ho pod tím posedem viděl

Autor: Ivo Ondráček | 01.10.2012 12:57
Ulovit lišku za tmy je hlavně vrchol loveckého štěstí, protože i za úplňku ta liška musí přijít na nějakých 50m. Dál jí prostě v křížku nesrovnám a byť jí v dalekohledu na 120m vidím, v puškohledu se "zozplyzne" a nejde zmáčknout...:)

Autor: Radek Chadim | 01.10.2012 12:24
Já jsem 5 z dnes již 10 letošních ulovených divočáků ulovil za světla a mnohokrát jsem nelovil, 7 ze 7 lišek za světla, ulovit lišku za tmy je pro mě vrchol loveckého umění, pač nejsou moc dobře vidět, obvykle neustále v pohybu, tiché a s dobrými smysly. U řepky a kukuřice jde za světla lovit dobře, obzvlášť ještě pokud i okolní pole nejsou posečeny. Po posečení se situace obvykle také otočí a většina zvěře vychází až za tmy.
Jezevci chodí u nás za světla jen mimo dobu lovu, to jest na jaře a přes léto, v době lovu je to nejdřív na hraně hodiny po západu. I na naší fotopasti se jezevec za světla objevil jen málokdy, a to povětšinou ráno nebo u nory, ale bylo to někdy v létě.

Autor: Jan Slavětínský | 01.10.2012 10:20
Víme o co jde...To se děje tam, kde je ve spolku bezvládí a benevolence. Pokud je hospodář autorita a pedant a ve sdružení má podporu, tak si to nikdo nedovolí.

Autor: figi | 01.10.2012 09:00
Pravdou je, že většina lovců chodí na lov ráno a večer, pak je skupina nočních. Velmi málo lidí ale chodí lovit přes den, ale ta zvěř je v pohybu právě přes den, zejména v obdobích, kdy je ráno a večer k nezastižení.

Autor: Fesoj | 30.09.2012 23:48
Co se týče té denní či noční aktivity zvěře, to je dost relativní - například z černé zvěře udělal nočního tvora vyloženě člověk. S liškou je na rozdíl od jezevce možnost se potkat v kteroukoliv denní či noční hodinu, jak kde - např. liška žijící ve městě /a že jich tam je dost/ se asi nebude promenádovat přes den po náměstí. A v některých oblastech už stálé pronásledování dokázalo přinutit k přesunutí aktivity na noční dobu i tak typicky denní zvěř, jakou je muflon.

Autor: figi | 30.09.2012 21:47
Lišek mám letos osmnáct, všechny za světla, z toho deset v honitbě, kde všichni tvrdí, že tady lišky za světla nechodí. Na jezevce u nory dávám přednost malé kuli po špatných zkušenostech s broky.

Autor: rici czech | 30.09.2012 21:28
A vo tom to je Figi,já se zase nepotkám s liškou přes den jako ty:-)Právě proto zkušenosti a pozorování z honiteb mohou býti rozdílné,až se tomu nechce věřit:-)Jinak figi já na jezevce preferuji brokovnici a minimálně 4-4,5brok.Kdysi jsem sehnal do 16 košíčkové 4,5 ty neměly chybu co do krytí a průraznosti,tuším nějaké slovenské od té doby jsem je nikde na pultě neviděl.Jak ty kuličkou?

Autor: figi | 30.09.2012 20:56
V létě není problém počkat si na ochozech v blízkosti nory, jezevec se ukáže dvě hodiny před západem slunce vcelku pravidelně, a ráno se s ním potkat za světla v loukách je také časté. Ale aby mi v říjnu ten samý jezevec vytáhl z nory za světla, tak to se mi ještě nestalo. Lov u nor mám rád, ale v říjnu za světla noru neopouští ani letošní jezevci.

Autor: rici czech | 30.09.2012 20:41
V říjnu střeleni v rozmezí 17-18 hodiny, ,samozřejmě v blízkosti nor.Jinak abych zde nematl ostatní ,víc se dařilo v pozdně letních měsících to se mi zdá byla aktivita největší.Podotýkám ,že jako oblast výskytu koroptve je povolení celoročně,to jsem si neuvědomil ,nebot vetšina honiteb tu možnost doby lovu nemá.Jinak koncem srpna při rozednění jsem se několikrát potkal s jezevcem v místech kde by je člověk nečekal.Dle mé zkušenosti má jezevec daleko větší rádius okrsku než by se zdálo.Vše záleží i na jeho preferenci potravní nabídky kdy je schopen zajít hooodně daleko od nor a tím se spozdí s návratem.Jinak trochu mimo,jezevce se daří bezproblémově lapat i do betonových sklapovacích nor.Myslím v honitbách kde není celoroční vyjímka lovu je tento způsob snížení stavů v době lovu vcelku efektivní,umístěním betonových lapacích nor na spády a trasy kudy se jezevci vrací.Jinak je to jen má zkušenost z mé oblasti,věřím že zkušenosti jiných mohou být odlišné.

Autor: figi | 30.09.2012 20:11
rici - v kolik jsi ty jezevce ulovil?

Autor: rici czech | 30.09.2012 18:27
S těmi jezevci s Vámi až tak souhlasit nemohu.Popravdě, všechny ulovené jezevce jsem ulovil za světla a nebyli to 2 nebo 3:-) ,ráno kdy se vraceli z polí či večer.Co se týče ruchu v honitbě,tak pravděpodobně to se zvěří a jejími návyky budé jiné u měst a větších aglomerací a jiné na vsi kde se ve 22hod. vypíná osvětlení a do lesa přes den nepáchne ani noha.No a samozřejmě jiný pohyb zvěře během dne bude jiný v přezvěřené honitbě(asi Radkův případ:-))). a jiný v normal honitbě.

Autor: Vrba Frantisek | 30.09.2012 17:59
Radku,vzhledem k neuvěřitelnému množství zvířat které jsem viděl na Tvém videu,mám dojem že loviš v oboře v Jundrově a né ve volnosti.Proto asi řečem o ruchu v přírodě nevěříš.Já jsem poslední prase za dne viděl loni při sečení řepky.Pokud jde o srnčí,tak ted se začiná združovat do zimních tlup,a pohybuje se v poli i ve dne.Ale během roku snad s výjimkou říje vychází až po setmnění,a i tehdy,úplně po tmě potkáš dřív ciklisty,jezdce na koni nebo tlupu turystů ze psem.

Autor: Ivo Ondráček | 30.09.2012 17:44
Jezevci se vyskytují lokálně. Zato kuna je asi naše nejpočetnější šelma... a má noční protekci. Nechápu proč liška se může a kuna ne. Kór, když kuny chodí prakticky zásadně za úplné tmy...

Autor: Radek Chadim | 30.09.2012 17:27
Tak nevím, jestli ten ruch v honitbě není jen výmluva pro jedince, kteří neumí lovit jinak než na hromadách. Neznám nočnějšího tvora, než je divočák, ale přes den dle zákona ho každý rok vidím nejméně 20x z toho polovina je za dobrých loveckých podmínek, tedy na dosah loveckou zbraní a v přehledném terénu.
Jinak souhlasím s Fesojem, že jezevec by se měl lovit i v noci, protože v denní dobu je většinou k zastižení jen na jaře a přes léto, kdy je kratší noc, a to ještě většinou jen u nor.

Autor: Děda z lesa | 30.09.2012 16:28
Frido, je nutné řešit tyto problémy na veřejném mysliveckém webu, kam má každý přístup ? Propagaci myslivosti to nepřispěje.
Ještě že to o půlnoci zmizí...

Autor: Fesoj | 30.09.2012 13:49
Kromě zákonem povolené černé zvěře a lišek jsem ochoten v noci stisknout pouze na jezevce a psíka, pokud bych měl kulobrok i na kunu - jezevec i kuna samozřejmě v zákonné době lovu. Zásadně odmítám noční lov vysoké či dokonce srnčí zvěře, ač tu vysokou pozoruji nejčastěji právě v noci a její ulovení při měsíčku by nebyl žádný problém. Jiná spárkatá u nás není. Tuto zásadu jsem porušil jen jednou v životě, když jsem nedopatřením střelil vodící laň a proto jsem - už při měsíčku - ulovil i jejího sirotka. Co se týče toho jezevce, myslím si, že rozhodně nejsem sám, kdyby ve statistikách byli uváděni jen jezevci střelení "hodinu před a hodinu po", šlo by o hodně nižší čísla. A z čistě etického hlediska bráno je noční lov jezevce aspoň podle mne myslivecky hodnotnější a chlapsky správnější než norování, které je sice u lišek nezbytné, ale u jezevce - vzhledem k možnosti zranění psů - vcelku zbytečné. Povolením odstřelu jezevce v noci by se jen legalizoval současný status quo.

Autor: figi | 30.09.2012 13:28
Dodržujeme, bez vyjímek. Vysoká i dančí je teď i ve velmi rušené honitbě v pohybu už v 18:00. Ale ti, kdo loví tuto zvěř na hromadách, se jí samozřejmě dočkají až v noci.
Problém je jezevec, kterého je sice možné ulovit v té hodině po západu u nory, ale je to na hraně.

Autor: rici czech | 30.09.2012 13:09
Fido ,to jste zjistil až teď? Známá věc.Nejhorší na tom je ,že se k tomu někteří i veřejně hlásí a vůbec se tím netají.Na druhou stranu je třeba ale uvést ,že během posledních let se pastevní návyky a aktivity zvěře v mnoha honitbách změnily tak ,že prakticky jindy než v noci není šance se, se zvěří potkat.Pravděpodobně důsledek neustálého ruchu v honitbě,at ze strany houbařů,turistů i některých myslivců.

Autor: Fido z Řáholce | 30.09.2012 12:59
Přátelé, dodržuje se u vás zákaz lovu spárkazé zvěře, kromě prasete divokého a lišky obecné v noci, tj. hodinu po západu slunce až do hodiny před východem slunce, viz § 45 odst. 1, písm. m) zákona myslivosti. Setkal jsem se v mnoha případech s tím, že někteří myslivci loví jelení, sičí a dančí zvěř celou noc, zvláště při svitu mšsíce.