Dnes je 24.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Minkové vory



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fesoj | 09.10.2012 16:58
Koncem 70. a počátkem 80. let jsem působil v Orlickém Záhoří, kde byla režijní honitba. Tamní lesáci lovili lišky a kuny výhradně od sv. Huberta do sv. Josefa a pokud stříleli kulí, raději lišku pustili bez rány, než aby ji rozbili. Lišky pro většinu z nich byly mimořádným příjmem, který jim musel vydělat na celoroční provoz myslivosti, od nákupu střeliva po útratu na posledních lečích.

Autor: Ivo Ondráček | 09.10.2012 11:36
A teď si představte, že by ty ceny zůstaly přiměřené a na dnešní peníze jste za liščí, kuní, norčí kůže dostali 3-4-5 tisíc...to by byly najednou odstřely škodné!!!:) Bych si za těch pár zasněžených týdnů vydělal na půlku auta!

Autor: Ellhenicky | 09.10.2012 10:57
Jak píše Fasoj. Před 30 roky málokdo znal norka.Byl jsem na bažantím honu u bratránka v Dubném u Českých Budějovic, kde se honilo v okolí rybníků kde byly zarostlé hromady vybagrovaného bláta černým bezem.To, že tam bylo hafo bažantů pominu, ale střelilo se zde i "něco" co po honě zůstalo ve voze. Traktorista "to" odvezl domů a kůži rovněž prodal s králíkama. Pak se taky divil,za co má tolik peněz.Myslím, že to bylo více než 600,-Kč a v té době do byly nějaké peníze. O tom, že by se mohlo jednat o norka nikdo z přítomných netušil.

Autor: Děda z lesa | 09.10.2012 10:38
Tady si jeden chlapec na konci vsi vybagroval soustavu rybníčků, většinou v nich má pstruhy a někde kapry.Je ale zoufalý z norků a volavek - asi jej donutí, aby s tím skončil.
Jeden chalupář si zde u chalupy nechal vybudovat velké přírodní jezírko, osazené vodními rostlinami a v jezírku okrasné rybičky na čištění vody, potýká se se stejným problémem - norci a volavky.

Autor: Fesoj | 09.10.2012 10:10
Jeden můj známý myslivec býval zaměstnancem Kary a jeden čas jezdil po vsích vykupovat kůže. Před víc než čtvrt stoletím se mu stalo, že mu chlápek přinesl údajně tchoře - a Emil mu povídá : "Lituji, pane, ale tohle není tchoř !" "Nedělejte ze mě vola, přece poznám tchoře !" "Dobře, pokud na tom trváte, já ho beru jako tchoře I. jakosti a dám vám 150 korun - ale kdybyste na tom netrval, tak bych vám řekl, že je to prvotřídní norek a dal bych vám šest stovek..."

Autor: Václav Sládek | 09.10.2012 09:12
Na ún Slapy jsem se snorkem setkal před nejméně třiceti roky.Měli mladé a kradli mi nástražní rybky z vědra v lodi.V té době to byli uprchlíci z farmy na Brsině pod Drážkovem.Další byli v říčce Skalici ti nejspíš utekli z farmy u Ostrovců.Po nějakém čase byl dokonce norek u nás v požární nádrži na návsi a nevadil mu ani velký pohyb lidí psů a koček.Před pár roky se mi podařilo dva ulovit u potoka brokovnicí.Párkrát ho vyslídili mí psi u rybníka pod Stěžovem ale pro kořeny se k němu nikdy nedostali.Osobně bych ho chytal do sklopce rybu jako nástrahu.

Autor: falco | 08.10.2012 23:06
Na odchyt norků se používají živochytné pasti . Ty minkové vory se správně
jmenují monitorovací rafty a můžete si o nich přečíst na stránkách ALKA Wild
life a norky do přírody vypouštela Liga na ochranu zvířat ,ale zřejmě i
majitelé zkrachovalých farem a docházelo také k samovolnému úniku ze špatně
zabezpečených kotců.

Autor: Ivo Ondráček | 08.10.2012 21:30
Jak na to koukám, je to dobré tak k zachycení stop v té boudičce. Že by se z toho dal udělat plovoucí sklopec...To raděj nainstalovat běžný sklopec na břehu u vody a norek tam vleze taky...

Autor: Ondřej Holeček | 08.10.2012 15:36
gůgl pomůže jsou tam i plánky :-)

zadej do google.com "mink raft" bez uvozovek, přepni na obrázky a je tam toho dost

Autor: Karel Hrádel | 08.10.2012 15:16
časopis Ochrana přírody, číslo 6/2007 - britští vědci používali malých vorů pevně uchycených ke dnu jako prostředek k zabydlení a udržení norka .....

Autor: Václav Sládek | 08.10.2012 14:44
Zkus zadat do vyhledavače monitoring norka snad tam něco najdeš.O tich vorech jsem něco našel ale už si nepamatuji kde.Asi stránky nějakých ochránců přírody co ty norky aby je zachránili vypustili chovatelům z klecí.Po hodně dlouhé době jim nejspíš došlo co "záslužného" pro naši přírodu udělali.Přeji mnoho zdaru.

Autor: Standa Neuman | 07.10.2012 13:44
V posledním čísle časopisu Svět myslivosti je v článku o problematice psíka a norka (str. 16-17) zmínka i o "minkových vorech" Udajně dřevěné desky k monitorování populace norka a k jejich lapání do pastí. A protože nás norek trápí tato zmínka mě zaujala. Bohužel jsem nikde nenašel žádné další bližší informace. Pomůže mi zde někdo?