Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Rozdělování zvěřiny



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: prroud | 17.10.2012 21:17
Mam napad.......dame uz s tema konkretnima slovama(ohavnostma) pokoj:-)))......proud

Autor: Radek Chadim | 17.10.2012 20:29
Toto téma je Rozdělování zvěřiny, na slovit, odlovit a moje nohy :-) si založme nové téma případně pohledejme a obnovme nějakou starší diskuzi na toto téma :-).

Autor: Fido z Řáholce | 17.10.2012 20:22
Přátele, slovit, odlovit, atd. jsou možná slova, která myslivecká mluva z let dávno minulých nezná a jsou třeba i myslivecky neetická, ale doba je přeci jen trochu jiná a za několik dalších let budeme třeba používat zase jiné výrazy. Jsem zastáncem myslivecký etiky, ale považuji používání výše citovaných slov v současnosti za zcela marginální. Co mě však daleko více irituje je porušování mysliveckého zákona při výkonu práva myslivosti, používání nočního vidění, nedodržování doby lovu, snížení úrovně discipliny při lov. akcích, atd. Dále je to netolerance mezi námi myslivci, osočování, vzájemné napadání, různé naschvály, atd. To jsou věci, které snižují důvěru v nás myslivce a dělají nám špatný obraz u veřejnosti. Používání slov slovit, odlovit je v tomto kontextu opravdu okrajové.

Autor: prroud | 17.10.2012 17:35
Jezkovi "voci"! :-)))).......proud

Autor: Erika Doležalová | 17.10.2012 15:30
Zajímavé je, že výraz SLOVIT se nejvíce objevuje v souvislosti s poplatkovým lovem. Když si zadáte do googlu "slovení zvěře", vyskáče vám xy odkazů právě na popl.lovy, kde je psáno např. "za účelem úspěšného slovení", "je účtovaná slovená zvěř na výřadu", "odkup zvěřiny ze slovené zvěře" atd. atd.
Osobně mi výraz odlovit a odlov nevadí tolik, jako to slovování...
Tak všem Slovu zdar a Lovu dík :-)))

Autor: Fesoj | 17.10.2012 02:16
Já bych výraz "odlovit" snad akceptoval ve smyslu "odstranit lovem", např. "nikdy se nepodaří odlovit vše průběrné, co do chovu nepatří." Ale ani to nezní hezky.

Autor: strejda zajíc | 16.10.2012 21:59
Chlapi,není výraz "odlovit" z těch vyjmenovaných slov našich politiků jako např."odklonit!?

Autor: Děda z lesa | 16.10.2012 16:48
Výraz ODLOV je opravdu nemyslivecký v souvislosti se zvěří a jako takový jej nenajdete v žádném starém či novějším slovníku.
Existuje však myslivecký výraz ODLOVITI, ale ten se používá výhradně ve spojitosti s územím, viz :
Šiman : Odloviti (odhoniti) - leč, provést lov (hon) v určité části honitby
Žalman : Odloviti - viz odhoniti leč
I když výraz ODLOV není v myslivecké mluvě správný, v poslední době zakotvil již tak, že se ho asi nepodaří vymýtit, asi jako ono nešťastné Lovu nebo Lovcův dík.
Mladší a mladá generace myslivců bude správné výrazy již ignorovat.

Autor: Čestmír Kunetka | 16.10.2012 16:39
Jo. Prroud, to by bylo taky možné uvažovat v tomto smyslu, ale už jsme jaksi mimo mísu - téma.

Autor: prroud | 16.10.2012 16:28
heh,si taky teda neco pisnu:-),"odlov" mi nezni proste pekne,ale jedina predstava kterou bych byl ochotnej akceptovat,podle me smysluplna,by byl napriklad,odlov zivyho zvirete pro zoo,nevim proc,ale me to nejak prijde jako ze odlovit(chytit)-zivy,ale ulovit-zabit. ......proud

Autor: Čestmír Kunetka | 16.10.2012 16:16
Pánové, omlouvám se že se k tomu ještě jednou vracím, ale zadal jsem si na Internetu "odlov" a vyvalil jsem oči. Tam se o ničem jiném než o "odlovu zvěře, poplatkovém odlovu, průběrném odlovu, odlovu v oborách, prodeji poplatkových odlovů", nemluví. Já si myslím že termín "odlov" zas není až tak nesprávný, i když se o něm nepíše ve slovníku. Mám na mysli odlovit ve smyslu oddělit slabý kus - kdy základem slova je "lov". Tedy až na ten plán odlovu - to mi uteklo.

A Strejdo zajíci - sice se nepoperem, neboť virtuálně to nejde, ale je dobře že do toho občas někdo píchne, aspoň to jednoho donutí zvednou zadek a zalistovat v odborné literatuře. Věřím, že když vznikne trochu napjatější situace, pak i nezúčastnění listují, aby se dozvěděli, kdo má pravdu. :-))

Autor: strejda zajíc | 16.10.2012 14:07
Neboj,Radku,my dědci se ti tu nepoperem!

Autor: Matěj Fous | 15.10.2012 21:27
Figi dobře že se nerozčiluješ - já to psal jako hec a ne ve zlém, na konec jsem také dal smajlíka.Nyní jsem to částečně upravil vložením slova "běžný" (myslivec).Tedy mě vůbec Tvými lovy na větší vzdálenosti nerozčiluješ,i když já to neumím a ve svém věku se to již učit nebudu.ale přečtu a prohlédnu si,pokud to vložíš.Zdravím Matěj.

Autor: figi | 15.10.2012 21:09
Strejdo, už jsem na to zvyklý.
Ano, jsem propagátorem lovu na velké vzdálenosti u nás v republice. A spoustě lidí to vadí, a další spousta lidí mi denně píše, volá a stále odpovídám na dotazy okolo střelby a zbraní a lovu a myslivosti vůbec.
Legrace je, že ještě před pár lety mi lidmi z mého bezprostředního okolí bylo vyčítáno, že bych mohl na velkou dálku zvěř poranit. Dnes mi ti samí lidé říkají - u tebe problém není, ale jsi odpovědný za všechnu postřelenou zvěř v ČR od lidí, kteří tě chtějí napodobit.
Přesto, že procento mých úlovků na velkou vzdálenost je opravdu malé, jsem zaškatulkován jako odstřelovač. To není správně. Několikrát jsem se na závodech s profíky utkal. Oni tohle neumí. Drtivá většina z nich.

Autor: Radek Chadim | 15.10.2012 21:03
Než si začnete trhat občanky (lovecký lístky, zbrojní průkazy, povolenky k lovu - každý dle svého gusta :-)), zachovávejte klid a přečtěte si konfliktní příspvěky ještě jednou o něco později. Tímto chci předejít nějakému napadání či hádkám, kdo je jakej, jak se tady stalo na jaře.
Nicméně, i když to nesouvisí s tématem, myslivecká mluva je jedna z tradic české myslivosti a měla by se v nejvyšší možné míře dodržovat. A to tohle fórum patří v tomto k tomu lepšímu mezi mysliveckými weby, přečtěte si třeba příspěvky nebo komentáře k fotografií na myslivost-lovectvi.cz - tam slovuje každej druhej :-).

Autor: strejda zajíc | 15.10.2012 20:50
Figi,zdá se ,že ležíš některým lidem v žaludku.Možná proto,že děláš něco jinak,než ostatní a řekl bych,že na špičkové úrovni. To se v Čechách neodpouští...Jestliže lovíš správně(a vše tomu nasvědčuje),bez utrpení zvěře atd,je přeci jedno,jestli na 500 m ty a já na 50,protože si třeba dál netroufám.Důležité je jediné -rychlé usmrcení a před tím dobré obeznání.
P.S.A třeba je to jen obyčejná závist.

Autor: Matěj Fous | 15.10.2012 20:34
Figi - dlouhodobě se nejen zde prezentuješ ne jako běžný myslivec-lovec, ale jako odstřelovač.Tedy v Tvém případě by sedělo říkat "odstřelit či zneškodnit"... :-)

Autor: BAMI | 15.10.2012 19:44
Ještě lepší je.Když hospodář řekne,že rozdá zálomky.Ať se střelci postaví ke kusum,které ulovili.Naštěstí se to neděje u nás.

Autor: figi | 15.10.2012 19:24
Ještě k těm soudobým hrůzám v myslivecké mluvě - je velmi zajímavé, že při nástupech při společných lovech naprosto všichni do jednoho vědí, že na "Lovu zdar" se odpovídá "Zdar". Nad uloveným kusem ale spousta z myslivců na přání "Lovu zdar" naprosto stupidně odpoví lovcův dík.
Je to naprosto stejné, jako by řekli noha srnce, nebo ucho lišky ...

Autor: figi | 15.10.2012 19:16
Grandle jsou starý název převzatý z němčiny. Je akceptovatelný, zažil se v dobách před první republikou.
Oproti naprosté hrůze, jakou je Lovu dík, nebo lovcův dík, což vzniklo stejným způsobem, jsou grandle přímo nádherné slovo.

Autor: Čestmír Kunetka | 15.10.2012 18:37
Figi - příště so polepším. Ale slýchávám to tak často, že si to člověk prostě zafixuje a občas to použije taky. Hele, jedno z témat v Diskuzi zní: Grandle, zbraně černé - nikdo není dokonalý. Tím nemyslím že by zakladatel tématu myslel že Grandle jsou zbaně černé, ale to že výraz "grandle" je nesprávný.

Autor: figi | 15.10.2012 18:29
Na slova odlovit a slovit jsem už asi alergický.
Slovit - toto slovo není v žádném výkladovém českém slovníku, vlastne se používá asi jen v rybářské mluvě.
Odlovit - používají rybáři a akvaristi

Myslivci se vždy odlišovali mluvou, která je na vysoké úrovni. Myslivce dnes vlastně poznám jen podle klobouku a mluvy.

Prosím všechny, aby slova slovit, odlovit a podobná nepoužívali. Pouze lov, lovit, ulovit, je uloveno, ulovilo se. Bohužel je to až příliš často slyšet při zahajování i ukončení společných lovů. Jednomu z hospodářů už jsem byl nucen koupit knihu Česká mluva myslivecká a slavnostně mu ji s vlastnoručním věnováním předat. Trochu to pomohlo.

Autor: Čestmír Kunetka | 15.10.2012 18:02
Figi - koukám že ten "odlov" jsem napsal já, chybička se vloudila. Asi jsem měl v hlavě ještě předchozí větu, kde píšu, že se musí odlovit slabé kusy, ale odlovit či slovit je běžný výraz, stejně jako ulovit. Ale jinak se musím přiznat, že pořád tak nějak naivně věřím, že přispěji svou troškou do mlýna ke zlepšení genofondu zvěře a když pro nic jiného, tak aspoň pro ten dobrý pocit.
Ale máš pravdu že jedinec nic nezmůže i kdyby si prst v zadku zlomil a v tomto ohledu nezmůže nic ani samotné MS. Musí to být aspoň oblastní, když už to nebude okresní.

Autor: figi | 14.10.2012 19:43
Čestmíre, to jsou dvě různé věci.
To, že si chovatelské iluze nedělám, je opravdu proto, že to sám fakt změnit nedokážu. Plán lovu je v každé z honiteb, kde působím, nejméně o polovinu menší, než by měl být. A mohu se ze věech sil snažit a střílet ty chcípáčky jak o závod, stejně jich tam zůstane více, než se v rámci plánu lovu ( někde tu zaznělo plán odlovu - chlapi, to už jste tak zblblí, plán odlovu přece neexistuje, zrovna tak jako odlov, copak jsme odlovci ??? ) uloví. Proto si chovatelské iluze nedělám, dříve jsem tím žil a vážně si myslel, jak ten chov zlepším a že vychovám samé medailové srnce. To, že pravidla průběrného odstřelu dodržuji - no mám poměrně tvrdou mysliveckou výchovu - od táty jsem za nesprávný odstřel jako mlaďoch dostal tak "přes držku" ( zrovna tak třeba za drobounkou chybu při vyvrhování atd. ), že jsem si to příště sakra hlídal.

Autor: prroud | 14.10.2012 18:45
Vsak to plati porad,ze z pytlaka je nejlepsi porybnej:-).......proud

Autor: Fesoj | 14.10.2012 18:22
Kde jsou ty doby, kdy ještě platilo, že dobrý pytlák je lepší než špatný myslivec...

Autor: Čestmír Kunetka | 14.10.2012 18:00
Hernajs Figi, trochu si odporuješ. 11.10. jsi napsal: "Dnes si chovatelské iluze nedělám, rozhodně vím, že jsem v tomto směru schopen ovlivnit málo. Ale snažím se.....
A 13.10. píšeš:"Nelovení srn a dokonce nelovení holé vůbec je poměrně častý nešvar, jen dokazující, že zvěři dotyční vůbec nerozumí. Opět ničení toho pozitivního v genofondu zvěře."
S tímto druhým článekem musím naprosto souhlasit, i s tím, že se musí odlovit pokud možno všechny slabé kusy holé - tady je základ kvalitní srnčí zvěře. Velký nedostatek vidím, že plán odlovu by měl být výhradně záležitostí příslušného MH, schválený např. členskou schůzí (popř. výborem) a Org. st. správy myslivosti dán jen na vědomí.

Autor: prroud | 14.10.2012 17:47
To je Rone vysledek systemu kterej uci jen "urvi co kde muzes",cilena a chytre maskovana destrukce narodu zevnitr pomoci ruznejch k tomu urcenejch nastroju(penize,postaveni,nevzdelani,niceni vlastenectvi,media,reklamy,celebrity jako vzory,podpora pohodlnosti a lenosti,jen ne rozvijeni vlastniho mysleni a usudku)......proud

Autor: Ron Gordon | 14.10.2012 17:34
Nejsmutnější na tom je, že mezi pytláky se vyskytují " také myslivci" , kteří mají s lovem bohaté zkušenosti.

Autor: prroud | 14.10.2012 16:04
V zemich, kde penize znamenaji vic nez moralni zasady a zakon,urcite Fesoji....mimochodem,nevim jestli jsem to sem daval,ale kdo se zacte a vydrzi do konce s pouzitim vlastni hlavy,to znamena umi oddelit zrno od plev,hodne se dozvi, http://vedy.sk/sk/hladanie_pravdy.php#tvari ,..proud

Autor: prroud | 14.10.2012 16:02
Pak je jeste otazka kdo a proc pytlaci,ne vsechny pohnutky budou asi jen financni,i kdyz ty bych trestal nejsilnejc......proud

Autor: prroud | 14.10.2012 16:01
Docela by nebylo od veci,kdyz smi myslivec nosit zbran,aby si udelal zkousky domobrany(uz davno se tahle instituce mela zavist)a vztahla se na nej "nedotknutelnost" verejnyho cinitele,kdyz zasahuje.....proud

Autor: prroud | 14.10.2012 15:58
hm,a co s tim?......proud

Autor: figi | 14.10.2012 15:22
Existují.
Když jsem se dověděl, jak jsou organizovaní, vše promyšlené, vědí perfektně kde který myslivec z honitby bydlí, jaký má režim, kdy je v revíru, kde v honitbě parkuje.A musím také říci, že často vědí o zvěři více, než sami myslivci. Totéž platí i o přehledu o honitbě.

Autor: Fesoj | 14.10.2012 15:11
Čím obydlenější, technicky vyspělejší a kulturnější země, tím organizovanější zločinnost. Na všech úrovních. Pachatelé byli, jsou a budou vždy o krok napřed před policií a justicí, která je stíhá a reaguje na jejich jednání.

Autor: prroud | 14.10.2012 14:06
Figi,pytlacky klany?? To u nas existuje? V takhle maly,hojne obydleny zemicce je misto pro neco takovyho a nikdo nic nevidi a neslysi,ani nenajde? :-(........proud

Autor: BAMI | 14.10.2012 10:23
Ahoj,přes leto je u nás velká rekreační oblast.Zřejmě jsem to špatně napsal.To co srazí auta je každej rok 15-18 ks srnčího.Z toho býva tak 5 srncu a zbytek holá.cca + - 3 kusy.Pokud jsou hodně slabá srnčata,nebo mizerné srny,tak se uloví.Bývaly roky,kdy jsem nastřílel 20ks holé.To už je 10 let zpět a srnči ubívá.Míváme dva hony.Jeden na kachny s hosty a druhý na zajíce+kohouta jen členové.Berem to jako procházku Výsledek je 5 zajíců a 3 kohouti.Srnčí a vysoká jde do výkupu.Pokud se ulový slabý kusy např.u srnčího nechá si to střelec.U prasat jde 95 % do výkupu vše.Pokud je potřeba kus,tak si to ponechá sřelec.

Autor: Fesoj | 14.10.2012 10:18
Tak tohle je docela dobře možné, protože kdysi kdesi /je to už dost dlouho, takže nic přesného si nepamatuji/ jsem viděl plomby, na první pohled nerozeznatelné od mysliveckých. Ale souvislost s vyčuranými pytláky mne v ten moment nenapadla.

Autor: figi | 14.10.2012 09:17
Já o tom jen něco zaslechl. Jeden z pytláckých klanů kusy normálně plombuje, PČR při kontrole vozidel často zvěř vůbec nezajímá, když je v hlídce myslivec, tak ví, co a jak. Ale stačí, že kus plombu má, a dál se nikdo ničím nezabývá.

Sám osobně muhu potvrdit, kolikrát jsem byl při cestě z honitby kontrolován ( blízko státní hranice je to časté ), a přestože jsem měl úlomek, ruce od barvy, nikdo se nikdy o nic nezajímal. Až asi loni, jedna jediná kontrola za ty roky chtěla po spatření úlomku vidět kus.

Autor: Fesoj | 14.10.2012 01:49
Figi, nechce se mi věřit, že by si někdo dovolil kšeftovat s plombami. Když se neplní plán, jsou přeci 2 možnosti : a/normálně to přiznat - a pokud se nebude někdo ohánět škodami, tak se nic neděje, nebo b/vykázat a do plnění plánu započítat víc uhynulých kusů - a ty se přeci neplombují ! U nás MH vydává plomby proti podpisu a jelikož mu od každého uloveného kusu zůstává spodní díl "úmrtního listu", není problém každou plombu dohledat.

Autor: figi | 13.10.2012 22:40
Nelovení srn a dokonce nelovení holé vůbec je poměrně častý nešvar, jen dokazující, že zvěři dotyční vůbec nerozumí. Opět ničení toho pozitivního v genofondu zvěře. Osobně si myslím, že špatné je i zahrnovat úhyn do plnění plánu lovu. V plánu lovu si musíme naopak vytvořit velký prostor pro to, abychom mohli veškeré slabé a pro chov špatné kusy lovit na potkání, a ne na svoji povolenku ulovit přidělený kus a na další chcípáčky se už jen dívat. Zrovna tak při splnění obvykle nízkých plánů lovu ( nízkých ve vazbě na skutečné stavy zvěře a nízkých z pohledu potřeby ulovit co nejvíce slabých kusů, když už ne všechny )po splnění plánu se většinou už na ty chcípáčku už jen koukáme.

Navíc . myslím je problém vůbec mluvit o tom, že se plán plní tužkou. Je to podvod, se všemi dopady na MH a statutárního zástupce MS - předsedy, který podepisuje výkazy a hlášení. Z toho by také mohla vzejít otázka - co se děje s plombami ? Tohle bych jako statutár nechtěl státní správě a myslím i policii vysvětlovat. Určitě by v tom viděli zdroj plomb pro pytláky, po něm se pátrá stále.

Autor: Fesoj | 13.10.2012 21:04
BAMI, nezlob se, ale pár věcí mi hlava nebere. My u nás např. letos měli plán lovu 17 srnců, 17 srn a 17 srnčat. Stejně jako u Vás a asi všude něco srazí auta a o to se snižuje plán odstřelu - ale nechce se mi věřit, že by u Vás srazila auta té holé tolik a srnce žádné. A jak postupujete, když je sražena srna od srnčat ? A to ta auta srazí všechny průběrné kusy ? Zakládat po celou zimu žebráčkům, kteří zpravidla stejně nejpozději na jaře uhynou je zbytečné plýtvání nejen drahým krmivem, ale nakonec i zvěřinou, kterou místo myslivců nakonec sežerou lišky a prasata. A ještě něco - odkdy se srnec označuje jako vysoká ? Jinak to, že na mysliveckých akcích za pohoštění neplatí nikdo z přítomných ani korunu, to je chvályhodný zvyk, který u nás funguje rovněž. Jediné, co se u nás na takovýchto akcích platí, je káva, limonáda a pivo - kořalka ne, protože je morální povinností každého člena dát lahvinku když má narozeniny, ty flašky se v průběhu roku nashromáždí a pak je na poslední leči či výroční schůzi veselo.

Autor: wlado | 13.10.2012 14:53
Ahoj, u nás je to velmi jednoduché. Všechna zvěřina jde na prodej a z výtěžku se částečně kryje pronájem honitby. Pokud chci , musím si kus koupit. Funguje to perfektně a nikdo nemá nikomu co závidět.

Autor: BAMI | 12.10.2012 21:54
Ahoj,
obhospodařujem 1800Ha a je nás 6 kdo loví.Zbytek 2 kdo loví příležitostně.Ročně nalovíme 100-120Ks černé zveře a 20 Ks vysoké Z toho 14 Srnců.Srnčí holou už 5 let nelovíme.Stačí,že to srazí auta.Co se týče zvěřiny,tak 90-95% jde na výkup. Černá zvěř,včetně vysoké a srnčí.Z toho platíme nájem,nákum nových kachnňtat,kazatelen atd. v rámci režije.Dále pořádame naháňku ,kde host neplatí vůbec nic,včetně pití a jídla,to se týká i honu.Vše na úkor sdružení.To platí navšech honech.Když je potřeba střelec si nechá zvěř jakou požaduje.Žádné balíčky neděláme.Za zbytek peněz co vyděláme se postaví nový posedy,zajistí krmení na celej rok atd.Funguje to skvěle a bez problému.

Autor: Ron Gordon | 12.10.2012 20:44
Vskutku zajímavá diskuse, i když se nějak rozšířila mimo zadaný dotaz.člověk si pak může porovnat, jak to dělají jinde. Co mi však trochu chybí, je že žádný z diskutujících nenapsal -máme honitbu tolik a tolik hektarů, lovíme tolik a takové zvěře a je nás celkem členů a roční členský příspěvek činí částku ... Kč. Když vezmu v potaz, že u mysliveckého sdružení je veškerá ulovená zvěř majetkem sdružení, které si ji smí přivlastňovat a je jen na něm jakým způsobem ohodnotí lovce. Myslivost se neprovozuje z důvodů plnění mrazáku zvěřinou, jak to zde z některých příspěvku je cítit. Časté jsou stesky některých uchazečů o členství v MS, že je nikdo nechce, ale většina MS je členský nadpočetná, i když pravdou je, že věková hranice je také dosti vysoká. V 30 členném MS není možné dělení tím způsobem, jak to provádí Figi ve sdružení kde je předsedou. Na to by 30 členné MS muselo mít menší oboru. Z diskuse je zřejmé, že v mnoha MS selata do 30-40 kil zůstávají střelci, ale nikde jsem nenašel, že by se také ponechával kus srnce 1. věk třídy střelci, přestože ten zpravidla mívá váhu jen do 10 kg. Jak to tady také zaznělo, když lovím tak pro sebe sele do 30 kil, to je ten správný přístup.

Autor: strejda zajíc | 12.10.2012 17:18
Eriko,takhle to funguje i u nás a řekl bych,že dobře.Dřív si členové stříleli podíly pro sebe a byl to někdy myslivecký děs,člověk se musel podívat do svíráku,zda je to srnče nebo šmola!Mám mrazák letos nezvykle plný....rostly totiž houby jako blázen,se zvěřinou je to horší,ve středu jsem vyndal 10 kg guláše na zítřejší valnou hromadu HS.Ve stodole mi teď visí lonček(73 kg),v noci ho srazilo auto.Zatím jsem ho stáhl,za chvíli jdu do lesa a večer budu bourat a balíčkovat.To víte,lidi,MH musí jít příkladem.:-)
Vlasto,tohle období už mám za sebou.Jdi dělat MH nebo předsedu a zkus to změnit!
A budeš ještě větší blbeček a navrch zjistíš,jak jsi naivní...Viz já!
Čert vem černé díry,já jsem spíš na blondýnky....:-)

Autor: Erika Doležalová | 12.10.2012 16:29
No nevím teda jak kdo a jak kde, ale kdybych měla lovit jen kvůli tomu, aby bylo co dát do mrazáku, tak to by pro mě myslivost skončila, to by mě fakt nebralo. Ano, mrazák máme momentálně plný, ale to je hlavně tím, že je tam většina masika z našeho dvouapůlmetrákového domácího pašika :-) Jinak mi absolutně nedělá problém ulovit kus, dovézt ho hospodáři "na čučku" (=kontrolu) a s otázkou "Co s tím?" čekat na jeho rozhodnutí. Když řekne "Prodat", tak tomu uříznu hlavu, běhy, dovezu to buď jinému kolegovi, který to následně odveze do výkupu, příp. to tam přímo odvezeme my. Když řekne "Do mrazáku" (myšleno mysliveckého), tak jsou dvě možnosti. Buď kus doma stáhnu a odvezu mu ho zpátky a on už rušení zvládne sám, nebo je to celé na nás a do mrazáku pak jdou úhledné balíčky typu "Plecko - srna, 10/2012" apod. Třetí varianta je, že řekne, že ten nebo ten ještě nemá podíl, takže se tomu nebo tamtomu zavolá a buď mu kus dovezeme, nebo si přijede. Tuhle variantu osobně nemám ráda, protože ve finále to dopadá tak, jak už bylo mnohými popsáno.. ("Takovýho mrzáka.." "Takhle blbě rozstřelený.." apod.) Poslední možností je, že podíl nemáme my a kus si necháme. Podíl letos = půl srnčete na člena, my jsme doma dva členi, takže celé - tím pádem jsem si nechala toho průjmového chudáčka ani ne šestikilového, co jsem ulovila 9. září..) Tak, to se týká srnčí. U černé je to samozřejmě jinak, kus nad 30 kilo = zábava na celé odpoledne, protože sice má střelec nárok na určitý podíl z úlovku, ale nemůže si samozřejmě jen tak odfiknout kus kejty a zbytek hodit někomu, aby se postaral :-) Takže stáhnout, rozbourat, vykostit, nabalíčkovat, odvézt do mysl.mrazáku. Samozřejmě vypsat žádanku a odvézt vzorek.
Takže já osobně pro plný mrazák fakt nelovím, to bych se asi vykašlala na ty nepřebarvené vyzáblé chudinky a zmázla první "tučnou" srnu, co bude na dostřel...

Autor: ValíkVlastimil | 12.10.2012 15:56
Míro nebo si snad myslíš, že takové tunely a černé díry jsou jenom v televizi...

Autor: ValíkVlastimil | 12.10.2012 15:50
Míro těch dědků a babek jsem za ta léta" obdaroval" desítky,ale o těch to v téhle fázi není.Zřejmě máte propracovanější a hlavně čitelnější systém co se evidence a rozdělování zvěřiny týče, ale tahle černá díra je už tak veliká a hluboká, že už si myslím, že za blbečka už jsem byl...

Autor: strejda zajíc | 12.10.2012 13:51
Zvláštní,jak se tady radujeme,když někdo druhému udělá radost,např.knihou...
A když střelím prase,o kterém vím,že mi nezůstane a rozdělím ho dědkům a babkám,kteří už nemohou,(jsou staří,nemocní atd)-jsem za blbečka?Zvláštní....
P.S.I já mám závislost-žiju život myslivce a tam patří i práce!Nebo hlavně práce?A co takhle kamarádi,ty už jsme taky zrušili?

Autor: ValíkVlastimil | 11.10.2012 20:51
0no pokud to do mrazáku MS padá jako do černé díry, tak ti to po čase přestane bavit. Navazuji na svůj příspěvek zhruba před 24 hodinami. Já samozřejmě na posed jdu a zkrátka nelovím.Nemám takovou závislost jako figi a věř ,že mi stačí vidět,případě našoulat obrátit se a jít domů.

Autor: Radek Chadim | 11.10.2012 20:49
Ono je černou mít a mít. Já jsem samozřejmě rád, že ji máme, ale ono když se řekne a, tedy mít dost zvěřiny, dost loveckých příležitostí, mít po celý rok co lovit... tak se taky musí říci b, a to je mít dost velké škody na zemědělských plodinách, mít potenciálně vysoký nájem za atraktivní honitbu, lovit většinou hluboko do nocí... Prostě má to svá pozitiva i negativa. Zase budoucnost nevidím v tom, aby každá tlupa na jaře měla přes 20 kusů, protože už tehdy je jasné, že se vše neodloví, že porostou početní stavy a tím i škody, poroste teoreticky sice i odlov a množství zvěřiny, ale to bohužel množství škod nikdy nevyrovná.

Autor: figi | 11.10.2012 20:34
Z toho, co ulovím, u mne v mrazáku skončí jen malé procento. Ale nalovím toho móóóc. Proto u mne vedou lišky, to je čistý lov, každá je odstřelová ( krom fen od mladých ) a žádná práce s nimi není. Jinak mám nejraději ulovit, odtáhnout, vyvrhnout, naložit, odvézt a předat. Opravdu lovím kvůli zážitku, a dál mne to ( zvěřina ) nezajímá. Ale faktem je, že jí mám dostatek díky tomu, že jsem na lovu velmi úspěšný. Těm masařům se směji, jak se třesou i na podíl z přejetého kusu, a jakou z něj mají radost. No, ale každý jsme nějaký.
Radku, chovatelské pohnutky mne už dávno přešly, také jsem dříve tvrdil, že lovím kvůli chovu. Dnes si chovatelské iluze nedělám, rozhodně vím, že jsem v tomto směru schopen ovlivnit málo. Ale snažím se striktně držet průběrného odstřelu podle chovatelských zásad. Už před mnoha lety jsem si jasně uvědomil, že lov je můj život, a že lovím proto, že mne to baví. A chci žít život lovce. Jsou to snad nějaké pravěké geny.

Dnes další dva slabé kusy, je to návykové, a pokud neulovím každý týden alespoň kus, mám absťák. Ale protože je to v průměru o dost víc, než kus za týden, zhoršuje se to ( ta moje závislost na lovu ).

Autor: Radek Chadim | 11.10.2012 20:32
Tak já když vidím lovný kus tak lovím, rozhodně nepřepočítám, kolik z toho budu mít masa v mražáku :-). Samozřejmě někdy po lovu zjistím, že z toho žádný kloudný flák masa není, ale to z lišky taky není a přesto ji lovím. Já lovím spíše z pohnutek chovatelských a z důvodu vytváření loveckého tlaku na zdánlivě přemnoženou zvěř - zejména dravou (lišky) a černou. Lovecký zážitek a to maso je jen taková přidaná hodnota k té činnosti, ale ani kvůli jednomu myslivost v žádném případě neprovozuju :-).

Autor: rici czech | 11.10.2012 20:25
No vidíš a já se kolikrát honil za 4kg srnčaty několik dní a stejně jsem z toho měl prd,ani pro psy nebylo :-).Je to vše o možnostech honitby a zazvěření(černou,apod)Ale co jsem slyšel od různých kolegů tak prakticky budte rádi ,že tam černou máte.Zvěřinou se dá vyřešit nájem, krmení,škody a ještě něco zbude:-).Tam kde černá není obvykle vše co se uloví jde do výkupu aby bylo na výše jmenované pohledávky a na myslivce zbude tak ten jeden zajíc či bažant:-)))

Autor: Radek Chadim | 11.10.2012 20:16
Systém ulov, zpracuj a pak odevzdej by dlouho nikde nefungoval, protože na takový systém by se rychle všichni vykašlali, protože jen hrstka lidí dělá práci pro radost z práce :-).

Autor: Radek Chadim | 11.10.2012 20:14
Když by po lovu přijela jiná osoba, kus naložila a já ho už neuviděl, leda bych si ho zpátky koupil, tak bych tam seděl stejně :-), možná bych toho ulovil ještě i o něco více. Ale kdybych ho musel zpracovat a prd z něj měl, tak to bych za celý rok neulovil nic a jen říkal, jak je ten lov obtížný, že nemám lovecké štěstí atd. :-)

Autor: rici czech | 11.10.2012 20:10
No Figiho chápu ten žije lovem :-) ,ale Radku zeptám se tak,seděl bys v noci do 2 hodin s tím ,že s odloveného kusu budeš mít jen lovecké právo popřípadě lovecký zážitek a spoustu starostí s odlovem spojených a každého kusa odevzdáš?

Autor: Radek Chadim | 11.10.2012 20:09
No my máme sice systém rozdělování zvěřiny, ale je to o dohodě a když je potřeba - když se to hodí - tak se kusu vzdám ve prospěch sdružení a žíly mně to taky netrhá. Přesto netrpím nedostatkem :-).

Autor: figi | 11.10.2012 20:01
Já se dobrovolně přiznám, že v tom druhém nrazáku ještě trochu místa je. Ale to mne netrápí, sezóna je ještě dlouhá a zase s tím místem budu bojovat. A také se přiznám, že zvěřina se mi dosud nepřejedla, a to ji mám opravdu často. A že jí mám dost? Asi to je tím, že o ni vůbec nestojím...

Autor: Radek Chadim | 11.10.2012 19:52
Samozřejmě že mám plný mražák masa a nestydím se za to :-). Věnuji myslivosti drtivou většinu volného času, nejsem líný si jít něco ulovit a pak si úlovek i zpracovat, a když si plním své povinosti, pak rvát maso těm, co mohou stejně jako já, ale dlabou na to (jak na starání se, tak na lov) mně přijde padlé na hlavu. Kupodivu názor, že mám plný mražák masa úplně zadarmo je velice rozšířený. Ale když těm samým lidem co to říkají řeknu, ať si udělají LL a zbroják, koupí flintu a jdou si toho divočáka do půl druhé do noci vysedět a pak druhý den půlden zpracovávat, tak říkají, že nemají čas na takové blbosti, že je to nebaví a že chodí do práce a já nevím co ještě :-).

Autor: rici czech | 11.10.2012 17:08
Když to tak pročítám tak nabývám dojmu ,že snad všichni mají "plné mražáky".V mém minulém působišti se absolutně nic nerozdělovalo.Černá nebyla tak největší "zvěří" bylo srnčí ,které se zčásti prodávalo zájemcům z řad nemyslivců,z části nechávalo na akce pro veřejnost a na hony a kdo si chtěl kusa koupit zaplatil 80kč za kilo zvěřiny(váženo vyvržené bez hlavy v dece).Jedinou zvěřinu ,kterou si mohl člen zpracovat byl tak akorát holub hřívnáč nebo kachna z tahu(pokud nebylo třeba do tomboly na hon či akci).Za celoroční práci pro myslivost(akce,ůklid honitby,výsadba stromků,přikrmování apod. byl odměnou jeden zajíc a jeden bažant z honu.Proto by mne zajímalo pokud by toto bylo všude, kolik myslivců by tu myslivost ještě vykonávalo(myslím že by řady řádně prořídly).Jinak opravdu nabývám dojmu ,že myslivci mají plné mražáky a to nejsem laik.Viz příspěvek M.Bergmana.

Autor: Drahoš Hikl | 11.10.2012 16:16
Každý člen našeho sdružení má povinnost odlovit za rok zvěřinu v hodnotě minimálního limitu který si členové stanoví pro daný rok.V současnosti je limit 2000kč.Tento příjem za zvěřinu jde do pokladny MS.Buď tuto částku člen naplní odlovem zvěřiny nebo šáhne do vlastní peněženky a rozdíl uhradí do konce sledovaného období.Kdo splní lovem limit 2000kč, má možnost jakýkoli další vlastní úlovek odkoupit za režijní cenu 20kč/kg.Kdo limit nemá splněn odlovem, může si vlastní úlovek odkoupit přednostně za výkupní cenu.Členové 60-69 let a invalidní členové mají finanční limit poloviční.Členové nad 70 let mají právo si odkoupit 40kg zvěřiny za režijní cenu 20kč/kg.Žádné přerozdělování a porcování medvěda se neprovádí.Kdo chce mít výhodu musí lovit. Zvěřina z naháněk jde jen pro potřeby sdružení.

Autor: Ellhenicky | 11.10.2012 14:29
Na druhou stranu, když nechcete platit horentní sumy do členské pokladny, u nás se jedná o 500-1.000,-Kč na rok, podle placených škod, tak zvěřina je jediný příjem do sdružení,kromě výnosu z plesu či obdobné akce.Jiné to je, když platí několik tisíc a co střelí je lovce aby se mu to "rentovalo".

Autor: kesl | 11.10.2012 11:49
Prase do 50kg lovci, větší prodat. Dle plánu lovu vycházejí 2ks srnčí zvěře na člena, takže první prodá a druhý si ponechá (neuloví-li či chce oba, zaplatí do kasy 1500,-kč). Sičí, daňčí a mufloní (není normována)si lovec půl ponechá (většinou se vstřelem) a druhou dá stálému kolegovi a nahlásí to hospodáři. Stejně tak onen kolega se podělí s ním. Ulovená zvěř na dvou nátlačkách se prodá a jeden kus obrdží honci. Přestože to je jednoduché i my máme problémy s "dutými" jednotlivci.
Osobně jsem toho názoru, že pokud je zajištěn nájem a provoz honitby, každá ulovená zvěř by měla patřit lovci. L a L!

Autor: Fesoj | 11.10.2012 11:26
Proude, jsem rád, že Ti můžu oponovat - rozhodně nemáš 100% pravdy ! Jak jsem psal, zažil jsem hospodáře i zvěřináře, kteří sami sebe šidili při rozdělování zvěřiny jen proto, aby je někdo nenařkl ze sobectví - a koneckonců tady v tématu Lovy v Karpatech vidíš sám nejlíp, že ještě existuje dost lidí a zejména myslivců, kterým největší radost udělá, když mohou udělat radost někomu jinému, ač ho třeba v životě neviděli. A všichni tito lidé již v novém systému vyrostli. Není to v systému - je to v lidech !

Autor: prroud | 11.10.2012 08:24
Njn,Fesoji,porad se narazi na ten stejnej problem,ja ten problem i chapu,stovky jak ne tisice let jsme uceny cilevedome jen na "prvni ja,moje,pro me" ve vztahu otevreny,nebo skryty bezohlednosti ke vsem a vsemu. Kdo do tohohle zakladniho vztahu rejpne,narazi bud na nalepku(komunista),nebo "objektivni potize",dokonce na tvrzeni,ze je to lidskou prirozenosti atd.,nasel bych spousty prikladu.Pritom se zapomina,ze spolecnost a zajem spolecnosti nemusi bejt v zadnym pripade niceni individuality,dokonce to muze bejt i prospesne naopak.Az se naucime nejdriv myslet na druhy a az potom teprv na sebe,budeme se dost divit jak se veci zmenej.To neni o pdrizovani se celku,ale o mysleni na celek kteryho jsem soucasti.Ale pro vetsinu z nas je takovej pristup,pred nekolika tisici lety normalni a zajistujici dobry ziti vsem ,uz jaksi nepochopitelnej.Nedivim se,spousty generaci uz vyrostly v novym systemu a jeste nepochopily,ze je sebevrazednej,protoze i historie se pekne umele prizpusobuje tomu,aby to z ni nebylo zrejmy a kdekdo na to neprisel a nepoukazoval na to.....proud

Autor: strejda zajíc | 11.10.2012 08:20
Chlapi,když pan Posluchač pořád brojí proti postkomunistům(hrozný termín)třeba se mu stýská po komunistech?:-)
Vlasto,s tebou budu raději diskutovat z oka do oka,tady napsané"urážky" by mohly být žalovatelné!:-)Jen počkej,zajíci,až k vám přinesu 1.11.sestavu...

Autor: Fesoj | 10.10.2012 23:00
Zpravidla se snažím být v internetových diskuzích - a nejen na tomto fóru - slušný a vybízím k tomu i ostatní. Ale někdy skutečně není od věci připomenout si staré české přísloví : Bav se s volem o sobotě, když ho v pátek zabijou ! Ať si to každý přebere jak chce - a koho svrbí, ať se drbe ! Na něco/či někoho/ je skutečně líp se vyignorovat a nereagovat.

Autor: prroud | 10.10.2012 22:33
Jenze o tom to neni a ja osobne doufam,ze to vsechno bude jeste casem i uplne jinak ;-)......proud

Autor: prroud | 10.10.2012 22:28
Ja si dovolim jen uvist svuj nazor na posluchace,jak jsem to tak vsechno cetl,vypada to,ze posluchac si v restitucich pomohl,nebo nakoupil,slusny rozlohy a rad by je mel pro sebe i s pravem lovu a pokud mozno bez ostatnich,sam by si vybral svy kumpany............o tom to cely je,tam to cely miri.Takovej "stat ve state" :-),kde by byl sam obcanem i vladou jenom on a jeho rodinka,proto i ty narazky na alternativni zpusoby lovu.......proud

Autor: Fido z Řáholce | 10.10.2012 21:38
Pan diskutující PosluchacV by měl uvést, odkud jste materiál pro své názory nebo tvrzení čerpal. Když někdo hodlá očernit poctivé myslivce tak začne používat idiomy typu "lidový myslivec, postkomunistické struktury, atd. Vážený pane, naše MS hospodaříme na cca 1.800 ha, vlastníků pozemků je zde cca 80, z toho na výměře do 100 ha hospodaří 4 soukromníci, ostatní vl. honebních, vesměs staří občané své pozemky pronajali velkým společnostem, hospodařících na 4.000 a více ha. Spolupráce se všemi subjekty bez problémů. Nikdo, kromě myslivců si nestěžuje. Myslivci si stěžují na pěstování ve velkém zemědělských plodin nevhodných pro zvěř, tj. nekonečné lány řepky, druhým rokem místo nich pšenice. Jiné plodiny, jako ječmen, oves, jetel, řepa, brambory vidíte jen za domky v zahradách. Čili pokud máte jiné zkušenosti, tak opusťte tu abstraktnost a buďte konkrétnější. Tímto způsobem urážíte nejen poctivé myslivce a jejich práci v přírodě, ale i vl. honebních pozemků-nemyslivce.
A k tomu článku, na který jste odkázal se nehodlám vyjadřovat. Větší blábol a snůšku nepravd, fabulací a urážek jsem už dlouho nečetl.

Autor: figi | 10.10.2012 21:11
Posluchači ty chceš demokraticky diskutovat ? Demokracie je blbost, mýtus hlupáků a jeden z nástrojů jak udržet běžného člověka v jakési lajně s pocitem volnosti. V našich podmínkách to co nazýváme demokracií je jen jeden velký bordel, kde se však daří hlavně zlodějům a podvodníkům.
Ty "umožňuješ zvěři přežít ?"
Jsi obyčejný VŮL.

Autor: Matěj Fous | 10.10.2012 21:08
Velice,velice nerad,Bohouši Nekolo přiznávám,že si bohužel uvědomuji a v praxi ověřuji,že máš v mnoha věcech pravdu.Bohužel ale stejně jako asi Ty neznám řešení a nevidím na konci tunelu světlo. Vím také,že mě za tento příspěvek někteří odsoudí,ale někteří možná pochopí...

Autor: PosluchacV | 10.10.2012 20:55
Domnívám se, že mi snad mé názory můžete vyvrátit, své obhajovat v rámci demokratické diskuze pane Valík.

Autor: ValíkVlastimil | 10.10.2012 20:49
Vážený pane Bergman tak jste to přivolal...

Autor: PosluchacV | 10.10.2012 20:30
Námětem na samostatné vlákno je přivlastńování si poměru ulovené zvěřiny z nepronajatých honebních pozemků kolektivními lovci -postkomunistickými myslivci a fakt, že zvěřinu často vnuceným nájemcům - většinou kolektivním lovcům vykrmují jiní občané tzv. ,,nemyslivci":)) Někde bylo číslo od emeritního profesora Mrkvy z Mendelovy univerzity, že přispíváme lovcům(myslivcům) částkou 270 Kč na kg zvěřiny. http://venkovskyden.blogspot.cz/2008/03/vichni-pispvme-myslivcm-na-maso.html

Vyjímám z článku:,,Je však důležité mezi myslivci rozlišovat a brát v úvahu, že současné české "lidové" myslivosti vládne silná lobby, která ze setrvačnosti má zastoupení napříč kapitálovou a politickou scénou a drží všechno v šachu a vykořisťuje jak majitele pozemků, tak zemědělce, tak drobné venkovské myslivce."

Připomínám méně známou věc -nepočítané ztráty vlastníků, zemědělců, neorganizovaných myslivců, když např. není ojedinělým jevem, že na nešetrně
zemědělsky obhospodařovaných pozemcích lid. myslivci z býv. JZD se drobná zvěř prakticky nevyskytuje, ,,záhul" od nich dnes dostává i srnčí díky třem sečím díky nutnosti zásobovat bioplynky ,,krmivem".

A třeba vedle zemědělsky hospodaří ,,nemyslivec", který nepracuje v bývalém JZD, ani není členem MS nájemců -myslivců a umožní přežít slušnému množství zajíců (chovný pár cca 4500 Kč), které ovšem nejsou jeho majetkem ani srnčí (Zvěř nepatří nikomu -res nulius -ničí). ..Současný zákon o myslivosti tedy způsobuje x-tisícové ztráty /ha honitby nečlenům kolektivních nájemců zejména společenstevních honiteb a podvazuje individuální snahy vlastníků, zemědělců, myslivců, kteří se starají, nicméně nejsou členy nájemních, postkomunistických MS lovců většinou organizovaných v ČMMJ.

Tím neříkám, že si nevážím práce slušných nájemců honiteb. Nicméně mohu doložit z praxe, že o slušného myslivce -nájemce z postkomunistických struktur a z bývalých JZD snad ani nelze zavadit.

Autor: ValíkVlastimil | 10.10.2012 20:18
Strejdo Míro ahoj. S tou digiváhou se ani nedivím.Ono když si uvědomíš co ti všechno čeká, tak si to sakra rozmyslíš. V našem případě každé druhé do 50 kg tvoje, všechna nad hranici odevzdat. Myslivecký hospodář si nepřeje být rušen po 21 hod. To aby si si vzal druhý den dovolenou. Chybí chlaďák a místnost na zpracování zvěřiny. Po zvážení zpět domů, stáhnout, vykostit, nabalíčkovat, zvážit a popsat. S tímto zpět k MH a ten to dá do mrazáku pro potřeby MS. Dost demotivující na to, aby si střílel lončáky nad 50 kg. Ještě jsem samozřejmě zapoměl na vzorek na sběrné místo. Takže žádné brig. hodiny, žádná zvěřina, zkrátka nic co by ti motivovalo.Ono když někdo střílí řádově kusy za rok, tak to možná jde, ale něco jiného je když střílíš těch divočáků desítky.

Autor: Radek Chadim | 10.10.2012 19:39
M. Bergman: zatímco když se to bude tutlat, tak si laická veřejnost řekne: "mají plný mražáky masa a ani nedutají, já jako vlastník pozemků, na kterém provozují myslivost, jsem už neviděl kus flákoty ani nepamatuju" :-). A když dostanou, tak toho bylo málo, prostřelené, tvrdé a já nevím co ještě - takže z toho myslivec nevyjde dobře, ať se dělá co chce, ať se o tom mluví nebo ne :-).

Autor: M.Bergman | 10.10.2012 19:25
Vážení, zvažme zde zveřejňování diskuzí na téma "...jak si myslivci rozdělují mezi sebou ta postřílená zvířátka...". Pokud tu na to narazí nemyslivecká veřejnost, už to vidím jak se různí pisálkové ztopoří a v tisku se budou objevovat zdejší citace jednotlivých vyjádření doplněné výlevy jako .... jde jim jen o žrádlo, naplnit mražáky a o nic jiného atd. , atd..... a v podstatě budou mít v návaznosti na tüto diskuzi pravdu.

To, jak se hospodaří se zvěřinou je jen e jen věcí vnitřní dohody v MS a všem kolem po tom nic není. U nás se na takové dotazy od veřejnosti vždy jednotně odpovídá, že ulovená zvěřina je majetkem MS a její prodej je příjmem v rámci činnosti MS. Tečka a nic více. Detaily se veřejně neřeší. M.B.

Autor: prroud | 10.10.2012 19:03
To ma dedo logiku,nechce to teda omlazovat?:-),ale je zajimavy,ze v ameru to bylo v pravidlech obracene,dokud jsi nestrelil srnu,nemels pravo strelit srnce,jinej kraj,jinej mrav,srnec byl chranenejsi nez srna.......proud

Autor: Děda z lesa | 10.10.2012 17:38
Prroude, vysvětlení je jednoduché.
I lov laní má svá obvyklá pravidla - mimo šmolky či čiplenky a telka (koloucha) o které je zájem pro kvalitní zvěřinu se loví i laně, ale pochopitelně z chovatelských důvodů převážně laně nevodivé a staré či přestárlé. Stejné platí i u sičí nebo daňčí zvěře.
A o těch mluvím jako o výkupových, na dvanáctileté lani si myslivecký gurmán určitě nepochutná a snad se ani tato zvěřina nikde nedělí na podílky.

Autor: Pavel Toman | 10.10.2012 17:23
Kamarád mi kdysi říkal,že se musel zúčastnit takového dělení,kus vysoké pro 6 chlapů.Ostatních 5 se málem dopíchalo nožama,jak každý chtěl kýtu a cemr,holt ten kus měl kýty jen 2 cemr jen jeden.Tak je vyhodil,kusa vykostil,veškerou zvěřinu nakrájel na kostičky,dal do vaničky,promíchal.Nachystal 6 stejných igelitek s "gulášovou" směsí.A pak ten mančaft zavolal.A už se potom nestalo,že by se v tom spolku nedohodli s dělením atd.

Autor: Honza Král | 10.10.2012 16:23
Fesoj ..... musí být "osvíceným diktátorem"...tak by to mělo být,to si taky myslím.

Autor: prroud | 10.10.2012 15:27
Komu se nechce makat a chodit "hospodarsky"lovit,chce si jen pro sebe. At si doma postavi kralikarnu a necpe se do lesa.....proud

Autor: prroud | 10.10.2012 15:25
Vidis to Ondreji,ja osobne bych klidne chodil strilet co by bylo potreba(praci pro MS beru jako samozrejmost,nemam v tom co resit),ale z masa me zajima jenom srnci a jeleni,primerene,klidne bych se jinejch podilu vzdal k dobru ostatnich,i toho co by bylo uz nad to "primerene" :-)......proud

Autor: Čestmír Kunetka | 10.10.2012 15:22
Fesoji, vzal jsi mi vítr z plachet a sto-pro souhlas.

Autor: prroud | 10.10.2012 15:21
Nakonec,vzdycky je mily,kdyz k tomu "jistymu" pri dobrym hospodareni neco pribyde,kdyz je zajem:-).....proud

Autor: Ondřej Holeček | 10.10.2012 15:19
To samé řešíme u nás, srnčí na polovinu postupně se podělují všichni členové. černá donedávna se dělila na balíčky, od letošního roku prase do 30kg střelce, na 30kg kýta a hlava střelce zbytek na balíčky. Osobně s tím nesouhlasím ale byl jsem přehlasován, přijde mi škoda dělit 3/4prasete na 13 dílů. Jsme příměstská honitba kde prasata jsou jen v létě, střílíme 5-7 prasat ročně. Líbí se mi dělení černé u sousedů. i vysvětlení je pro mě logické - s černou nehospodaříme pouze k nám přichází a pokud někdo obětuje spousty času na to aby si prase vyseděl tak ať si ho taky "sežere". Proč by se měl další den trápit s děláním balíčků pro členy kteří do revíru ani netrefí.

Autor: prroud | 10.10.2012 15:18
Ale o tom to prave je Fesoji:-).Proto to hlasovani ,rada a ten "moudrej" s konecnym slovem :-).A Cestmire , ten plan honitby ve vztahu k poctu clenu,maximum a minimum toho co vyjde na clena,a zbytek pro MS :-).....proud

Autor: Fesoj | 10.10.2012 15:09
Demokracie je dobrá věc - ale demokraticky zvolený hospodář musí být "osvíceným diktátorem" a jeho slovo musí platit. Když řekne : "Franto, málo jsi dělal, málo dostaneš", tak Franta sice má právo si stěžovat na ČS, ale riskuje to, že hospodář - je-li skutečně dobrý hospodář - si svá slova zdůvodní a Franta bude mít ještě ostudu před celým kolektivem.

Autor: Čestmír Kunetka | 10.10.2012 15:08
Jó, chlapci, "královské dělení." V našich končinách to bude asi vždycky problém a je jedno, zda se bude balíčkovat či nikoliv. Ale aby se rozdělovalo, musí být co a s tím úzce souvisí péče o zvěř a chovatelství včetně výměry honiteb či "brigádnická činnost".
Osobně si myslím, že spravedlivé řešení neexistuje, ale jako nejlepší se mi jeví stanovit cenu zvěřiny - chceš, kup si celý kus, je-li pro tebe velký, domluv se s kamarádem a je jedno, kdo kus odlovil. Lov přece není prostředek k naplnění vlastního mrazáku. Především je to jedna z cest na úseku chovatelství. A pokud odlovím 5 ks srnčí-holé, nebudu si kupovat všech pět kusů, stačí mi jeden, pokud se zvěřinou dále nechci kšeftovat.
Zajímavé řešení uvedl Figi, ale to chce dobře zazvěřenou honitbu a malou členskou základnu. Existují honitby o výměře do 800 ha, členů je přes 30 a těžko tam budou střílet 30 ks srnčí zvěře.

Autor: Jiří Janda | 10.10.2012 14:39
V našem MS v posledních letech došlo na balíčky 2x. Aby se předešlo dohadům,
že dostal někdo lepší, či horší kus zvěřiny, zavedli jsme losování. Každý balíček jsme očíslovali. Dle pořadí podle provozního řádu z předešlého roku si každý "vylosoval" svoje a byl klid.
Paradoxně ti nejaktivnější měli povětšinou smůlu, ale šanci měli všichni stejnou.

Autor: prroud | 10.10.2012 14:16
Co mas dedo proti lanim a damam vubec? Smakujou prece vyborne:-))))))).....proud

Autor: Fesoj | 10.10.2012 14:16
Ve sdružení, kde působím nyní, se balíčky nedělají. Rozděluje se černá a kolouši. Ten dostane kýtu, ten hřbet, ten plecko, ten žebra. Hospodář a dříve zvěřinář bývá vždy u toho, platí se dle váhy. A paradoxně jsem si všiml i toho, že na hospodáře i zvěřináře z obavy, aby je někdo nenařkl z nespravedlivého dělení, vycházelo často za celý rok nejmenší množství rozdělované zvěřiny...

Autor: Děda z lesa | 10.10.2012 14:14
Ferdo, píši ..."řešení jsou celé kusy (srnčí, černá)"...
O 100 kg jelena asi moc velký zájem nebude (aspoň u nás ne), pokud chce někdo zvěřinu z vysoké, tak si odkoupí telko nebo síče, případně třeba i šmolku s někým nebo několika myslivci dohromady, jak se podělí je pak jenom jejich problém.
Maso z jelenů a laní vždy raději do výkupu.

Autor: Honza Král | 10.10.2012 14:00
Ferdo, kdybychom měli v honitbě vysokou tak by asi nebyl problém zvěřinu dělit, dejme tomu na půl. S 50 kg masa už myslím umí naložit každý.
Prroud já myslím že konečnou pravdu má ten kdo má nejvíc rozumných argumentů a je tak trochu vůdce,

Autor: prroud | 10.10.2012 13:36
Poucme se u slovanu ;-),existuje rada staresinu v cele s nejmoudrejsim a hlasovani,kde se neodhlasuje,schazi se rada starsich,hlavni a posledni slovo ma nejmoudrejsi,howgh:-)))).....proud

Autor: prroud | 10.10.2012 13:29
O cem se nejsou lidi schopny domluvit propada MS na akce a pro vykup,basta! :-))))....proud

Autor: prroud | 10.10.2012 13:28
Navic je dobry taky vyresit minimum zveriny a maximum zveriny a druhu zveriny, na hlavu!.......proud

Autor: prroud | 10.10.2012 13:26
Pomoc starejm zaslouzilejm clenum a ruzny "dobry" akce se resej samozrejme vyjimkama......proud

Autor: prroud | 10.10.2012 13:25
Vsechno je jen na organizaci,domluve a hlasovani,spolecnejch vnitrnich pravidlech.Kazdymu podle honitby kus kterej si sam ulovi,podle doplnujicich pravidel.Co nejde delit napul,to nikomu,ale pro potreby MS,a neni se o co hadat.Kdo nic nedela,ma jiny ceny,nebo zadnej narok.Vsechno jde resit.Osobne jsem proti balickum jako takovejm a rozvazeni.Kazdej at si osobne vyzvedava,jist bude taky sam,no ne?.....proud

Autor: ferda | 10.10.2012 13:20
Deda a Honza, píšete že balíčkovanie u vás nerobilo dobrotu. Ale ako chcete rozdeliť napr.kus vysokej o váhe cca 100 kg??? Keď si ho nechá strelec celý, myslíte, že to bude robiť dobrotu????

Autor: Honza Král | 10.10.2012 11:16
Figi jak píšeš je to o lidech a co si lidi odsouhlasí. Myslím že mezi normálníma lidma se nechá domluvit jak se se zvěřinou naloží. Je mi jasné že když budu členem společnosti a budu se muset řídit nějakým řádem, že mi nic jiného nezbyde.Osobně se budu snažit, aby to nikdy nedošlo až k balíčkování. Pravda je jedna, že je to i o tom, kolik se kde uloví, nebo je možno lovit zvěře. Nás je aktivních, kteří jsou schopni sedět v noci na posedu asi 11 a na čekaných ulovíme přibližně 30 kusů černé ročně.Souhlasím s dědou z lesa, že balíčkování u nás taky nepřineslo nic dobrého, vždy nekdo frflal, že má podlitý , nebo rozbitý kus apod.
U nás se neřeší brigádnické hodiny, radši bych řešil ty, než rozdělení zvěřiny. Netáhel, příživníků, bohapustých lovců, střelců je třeba se zbavit.

Autor: Děda z lesa | 10.10.2012 10:47
V Česku je asi 6.500 honiteb a asi i stejné množství různých způsobů, jak nakládat s ulovenou zvěří.Ale je sympatické, že každé MS, HS ap. si navrhne, odsouhlasí do vnitřního řádu a dodržuje určitý vyhovující způsob, aniž by jim do toho kdo kecal.
Jen si dovolím díky letitým zkušenostem podotknout (zažíval jsem změny v dělení po změně výboru či MF), že jakékoliv dělení, půlení, čtvrcení, porcování a balíčkování nikdy nedělalo dobrotu a vždy se našli nespokojenci (méně masa, žebra, nebo už bylo cítit aj.). Jediné bezproblémové řešení jsou celé kusy (černá, srnčí).
Také je jasné, že v honitbách o výměře 501 ha a více členech je dělení složité, proto se všichni snažme všemi prostředky o to, aby v příštím mysliveckém zákoně byla minimální výměra aspoň 2.-3.000 ha po vzoru Slovenska, Polska či Maďarska (snad s vyjímkou rodinných farem).

Autor: Jan Slavětínský | 10.10.2012 10:34
I když je to trochu mimo, tak by mě chlapi zajímalo, co brigádničíte ? 100,200 hodin...Když to vezmu u nás, tak řešíme údržbu mysl.budovy a prostor kolem rybníku + 2 mysl políčka.To je akce na dvě odpoledne. Na schůzi se určí např. 4 party po 5 lidech + šéf a dá se termín do kdy.Platí, že v pár lidech se udělá práce víc než při celém MS.
U nás hodiny neřešíme ani je nemáme dané. Chápu ,že to někde asi být musí .
Jsem rád, že u nás nemusíme tyhle věci řešit a že všechno funguje jak má,bez dohadů, výčitek apod.Člověk si toho hned jinak považuje.

Autor: figi | 10.10.2012 10:14
Hozo Králů - pytlíkovat budeš. Jestliže jsi členem MS, nebo HS, a v provozním řádu či jiném dokumentu ( odhlasovaném ) je dáno, že lovec odpovídá za kus a jeho zpracování až na balíčky, tak ti nic jiného nezbyde.
Je zvláštní, že mnoho MS to takto má, a zároveň i to, že za až za takto zpracovaný kus lovci náleží "zástřelné", které mu pak někteří silně závidí.
Přitom je to někdy dost tvrdé.
Vlastní zkušenost - ulovím jelena I. vt, samozřejmě v těžkém terénu, kde je ale také klid, a zvěř se tam drží. Mobil nikdo zrovna nebere, krom těch, kteří jsou někde na cestách, a tudíž pomoc od nich není reálná. Tak sám kus dovleču několik stovek metrů až na místo, kam dokáži zajet autem, vyvrhnu, naložím a odvezu. Adrenalin z lovu pomáhá, ale i tak toho mám dost. Druhý den zrovna nikdo nemůže. Tak kus stáhnout, rozbourat, vykostit a nabalíčkovat. Je to pár hodin práce. Za to je pak kýta.

Autor: ferda | 10.10.2012 10:03
stredja zajíc dnes 09:18 tvoja posledná veta presne vystihuje situáciu v dosť PZ. "Strelím diviaka ale iba do určitej váhy, aby zostal celý mne..." Smutné, že sa takýto mäsiari vyskytujú vo veľkom počte. Čo tu je nižšie popísané, vo väčšine združení sú takýto mäsiari priamo podporovaní možnosťou nechania si celého kusu a lovia iba pre svoj mrazák, aby sa z nikým nemuseli deliť. U nás sa divina delí podľa počtu odpracovaných brigádnickych hodín. Je nespravodlivé, ak niekto kto ročne odrobí napr.200 hod. dostane rovnako diviny ako niekto kto neodpracuje ani 100. Srncov všetkých predávane, srnča zostáva strelcovi alebo ide na potreby PZ. Diviakov delíme väčšinou na 4 max.6 dielov s tým, že každý diel obsahuje časť lopatky, časť chrbta, časť rebier a stehna. Takto sa nikto nemôže sťažovať, že niekto dostal lepšiu a iný horšiu porciu. Vysokú delíme na 6 max.8 porcií, jelienčatá na 4. Ale ak je niekto aktívny a má veľa hodín, nie je problém, aby dostal celé jelienča, polovicu jeleničky alebo celého lanštiaka.

Autor: strejda zajíc | 10.10.2012 09:18
Srnčí a říjné(voňavé)daňky prodáváme,ostatní dančí se dělí mezi členy,podíl cca 10 kg v hrubém.Černá individuálně ulovená:do 40 kg lovci,nad 40 pro MS(ples,Hubertská,setkání vlastníků,škody atd.)a nebo se dělí mezi členy,po čtvrtkách(10 kg=1 podíl,15 kg jedenapůl atd.)Evidenci vede hospodář.Prvořadé jsou potřeby MS,takže např.sele (30 kg)na ples střelci seberu a pak dostane např.půl šedesátikilového čuníka.Ze společných akcí patří černá MS,bez zásřelného.Zástřelné=1 podíl,ale lovec kus rozdělí a zajistí dodání určeným členům .
Za dělení zvěřiny pro MS(balíčky do tombol,guláš atd)jsou tři hodiny.
Někteří naši členové mají na puškohledu cosi jako věž,s digiváhou a tak nikdy nestřelí prase nad 40 kg,aby ho nemuseli dělit!:-)

Autor: Honza Král | 10.10.2012 08:40
U nás srnci krom pro jubilanty do výkupu. Srnčí holá, jednou za dva roky podílka srnče,jednou půlka srny obojí za 10 Kč/kg (váha kus vyvržený s hlavou a běhama). Srnčata a muflončata do 6 kg jsou gratis jako motivace. Černá ze samostatných lovů, možnost odkoupit za 10 Kč/kg. Po dohodě vykrýváme "všimné" za škody.Sem tam sele darujeme některému z již neaktivních členů (ne netahavým, ale starým).Případně kus použijeme pro vlastní potřebu, na ples apod. Je fakt že někdy nechápu co ti chlapi s masem dělají, možná jej postupují, možná i za úplatu dál, ale kde není žalobce není soudce.Já letos střelil tři kusy černé, jednoho mám mrazáku, jednoho dostali JZDáci na dožínky,jednoho dostal rybníkář za "škody"způsobené kachnami na krmení pro ryby a moje manželka divočáka nechce, že prý máme plný mrazák (švestky, zelenina a podobný blbosti) Černá ze společných kaci jde do výkupu. Nemám problém si "urvat" od huby, ale pytlíkovat maso nikomu nebudu.

Autor: prroud | 10.10.2012 08:35
Tak v tomhle kdyz uz se micham do deleni bych prisne protezoval:"ulov si sam!" S oduvodnenejma vyjimkama a cestnejma vyjimkama o kterejch by se zase hlasovalo:-)......proud

Autor: Jaroslav Miňha | 10.10.2012 08:27
Ahoj Honzo, mám stejný systém, jen to mám v počítači v excel tabulce, tak se mi i všechno samo sčítá a vidím, kolik komu ještě dorovnat a jaký díl ještě nedostal. Je i přehled, komu byl konkrétní kus rozdělený, kdo dostal rozstřelený díl atd. Ke kontrole nebo nahlédnutí není problém to vytisknout.
Tady zádrhel není, způsob rozdělování funguje. Jde spíš o to, že se vezou i ti, kteří mají možnost jít do lesa, ale jiné zájmy mají přednost a tak čtyři-pět lidí co chodí ven, vlastně "zásobují" mimo sezónu naháněk celé sdružení. Jasně, kdyby je to nebavilo, tak to nedělají, ale kromě lovu jsou s tím spojené i starosti a pak někomu, kdo nevytáhne paty, dovezeš díl a jeho první starost je co dostal a jestli to není rozstřelený.

Autor: Jan Slavětínský | 10.10.2012 08:06
Jardo, máme takový dvojlist se seznamem členů,který je svisle rozlajnovaný. Nahoře je datum ulovení kusu a v podstatě se to dělí podle jmen členů od zhora dolů dle seznamu. Tak že přehled je a v podstatě se rozdělování točí. Jednou dostaneš plec, potom krk,hřbet atd. Kdo nedostane teď, je na řadě příště. Holt z prasete neuděláš 20 kusů...

Autor: jirka marek | 10.10.2012 07:47
Zdar,u nás černá do 30 kg lovec,nad 30 kg vstřelová půlka pro sdružení a výstřelová lovce.
A to balíčkování,to mě pěkně s.re,někdo se s tím zadarmo drbe celý den a jiným slušně řečeno zhnilým mudrlantům to doveze až na pekáč.U nás se to děje naštěstí jen u vysoké,a tu lovíme jen vyjímečně.
Já bych byl pro zvěřináře,který by dostal za každý kus nějakou odměnu.

Autor: Honza Kraus | 10.10.2012 07:18
Zdar kolegové u nás v MS máme takto schválený provozní řád: - Člen, který se bude ženit (vdávat), nebo člen, který bude ženit syna nebo vdávat dceru dostane jako dar od MS 1 kus srnčí zvěře.- Pokud některý ze členů MS projeví zájem o koupi ulovené srnčí, nebo černé zvěře, bude mu umožněn nákup za částku 70 % z aktuální tržní ceny této zvěřiny. Zvěř bude před prodejem zvážena mysliveckým hospodářem, nebo předsedou revizní komise nebo některým členem výboru a následně bude vypočtena prodejní cena. - Držitelům lovecky upotřebitelných psů se při každé aktivní účasti psa na honě na drobnou zvěř poskytne jeden kus drobné ulovené zvěře za předpokladu, že byla tato ulovena.- Sele do hmotnosti 40 kg. náleží celé lovci,- u ostatní černé zvěře nad 40 kg. ½ (levá) náleží lovci a ½ (pravá) náleží MS. Při společném honu, nebo naháňce tato ulovená černá zvěř náleží celá MS. Divoké prase ulovíme tak jedno za dva roky :-), takže se rozdělování zvěře týká především drobné a srnčí. Honza Kraus

Autor: Jaroslav Miňha | 10.10.2012 06:55
Na Lovectví jsem se podíval, jsou tam podobné případy jako u nás.
Za divočáka na idividuálním lovu náleží lovci „zástřelné“ 8 kg, ostatní se dělí po +/- 4 kg mezi členy tak, aby se postupně z dílů ( plec, hřbet atd.) poskládal celý kus, aby např. neměl někdo samé kýty a druhý samá žebra a aby to na kila vycházelo stejně. Váhou se rozumí zvěřina s kostí, bez škáry. Prasata nad cca 50kg výkupní váhy se prodávají. Za zvěř ulovenou na naháňce se zástřelné nedává. Co se rozdělí a co prodá rozhodne hospodář. Dělí se mezi všechny členy bez rozdílu. Když nelovím, nevadí, řada na mě přijde tak čtyřikrát do roka. Stejný nárok jako má člen je i na každého LUP. Protože veškerá černá k rozdělení jde přeze mě ( stahuju, bourám, dělím,balím, rozvážím, teoreticky jsem za to osvobozený z klasických brigád, za kus mám tři hodiny), snažím se lovce zvýhodňovat alespoň tak, že dostanou díl zástřelného jaký si vyberou a nikdy rozstřelený. Taková je momentální situace u nás. Začíná se ale diskutovat o změnách, tak je třeba je vychytat a domyslet tak, aby to bylo spravedlivé. Zároveň ale bude muset členská schůze odhlasovat změnu stanov, tak jsem na to sám zvědavý...

Autor: Jan Slavětínský | 10.10.2012 06:48
Jak by někdo na schůzi přišel s nápadem, že se kus rozbalíčkuje,do každého balíčku se dá to a to.. a ještě se rozvezou, hned bych mu to dal ať to dělá...!
Když to tady čtu, jsem rád,že nám to funguje v klidu. Na bourání kusu nebo kusů se domluvíme, sejde se nás 5-8 ,jak kdy, pokecá se, dá štamprle a z černé se udělá cca 8 kousků,jak kdy a dle velikosti kusu. Každý ,kdo má při cestě domů nějakého člena, tak mu to většinou vezme, ale jinak se dotyčným zavolá a přijedou si.

Autor: kocourvbotach | 10.10.2012 00:29
U nás je to takto.Srnec-první věková třída jdou kýty a hřbet do mrazáku na ples do tomboly,zbytek je střelce,ostatní do výkupu.Srna-dva kusy na guláš na ples a další dva na guláš na hon(pokud teda není divočák dřív),jedna srna celá do tomboly a ostatní na prodej.Srnče každý člen jeden kus pro sebe.Černá- sele do 25 kilo střelce z každého většího je půlka střelce,druhá jde na pokrytí potřeb MS(honcům za účast na honu,občerstvení na ples,hon,výroční schůzi a pro vyrovnání třetích osob za služby pro zvěř či MS)pokud je vše vyrovnáno a nejsou už žádné další pohledávky tak se ta půlka rozdělí pro zbývajících 7 členů na balíčky s tím,že je snaha aby byly všechny stejně velké,ale nikdo nic neváží a prostě jednou na někoho vyjde větší kousek libového a jindy víc žeber,nikdo to neřeší,protože balíčky střelec zaváže a potom "jak to chytne,tak to chytne" a roznese.Jendoduchá obrana proti případnému rýpalovi je ta,že kdo střílí ten dělí a komu se to nelíbí ať si jde střelit sám.Nejsou s tím problémy,všichni jsou spokojení a pokud ne tak si to nechají pro sebe.Když se černá uloví na společné akci,střlec nemá na nic nárok a jde kompletně pro potřeby sdružení podle stejného klíče jako ta půlka u kusů větších než 25 kilo.Ještě k tomu doplním ,že jestli má to sele opravdu přesnou váhu se až tak neřeší,hospodář koukne od oka a rozhodne,spíš ale je to tak že i větší kus než 25 kilo je střelce.Zajíci jdou do tomboly na ples a u kachen je to tak,že zůstávají střelci až na několik párů střelených v pozdější době,které jdou také do tomboly.Při kulatých výročích je jeden srnec střelce,stejně tak při svatbě.Pokud si chce člen další kus odkoupit,tak za výkupní cenu.

Autor: Fido z Řáholce | 09.10.2012 20:46
Podstatné je to, jak je nakládání s ulovenou zvěří a odměňování členů ošetřeno v Provozním řádu MS. U nás, kdo je aktivní v práci pro MS, chodí na brigády, čl. schůze, společenské akce atd. může být průběhu mysl.roku odměněn zvěřinou. U černé máme systém lichý a sudý kus. První (lichý)ulovený kus členem jde do výkupu, popř. si jej kterýkoliv člen může koupit za hotové dle výkupní ceny. 2, 4, 6 kus je lovce, maximálně však 3 kusy za rok, ale jen do váhy 40 kg. Sele do 20kg se do lichý/sudý nepočítá. Černá nad 40 kg jde do výkupu. Srnec výkup, popř. členu za hotové dle výkupní ceny. Svatby a kulaté výročí, odlov si srnce, popř. černou. Ostatní spárkatá možný odkup lovcem za poloviční výkupní cenu. Důchodci, resp. ti členové,kteří ze zdravotních důvodů nemohou lovit mají v průběhu mysl. roku nárok na jeden kus zvěře dle vlastního výběru ( srnčí, černá). Balíčky jsme přestali dělat, byly jen hádky, že ten dostal lepší kus zvěřiny a ten horší. O výjimkách rozhoduje výbor MS. Dále máme v PŘ ošetřenu možnost, obdarovat zvěří ty, kteří nám nějakým způsobem vychází vstříc ( prodej levného krmiva pro zvěř, obhospodaření mysl. políček, zapůjčení mechanizace, možnost získat levně řezivo na mysl. zařízení, atd. atd.).
Veškerá ulovená zvěř se musí po odlovení uložit do mysl. chladícího boxu, kde je každému umožněno si jej prohlédnout. Do knihy lovec napíše číslo plomby, kde, v kolik hodin a co ulovil. Následně je zvěř dána do výkupu, popř. prodeji za hotové. Tato kontrola z řad členů je důležitá, odpadají drby typu byla odlovena bachyně nebo kňour, lovný/chovný srnec, stav ulovené zvěře, atd. Vše samozřejmě také kontroluje a za vše odpovídá MH, který společně s lovcem vyplní Lístek o původu zvěře. Špatně ulovený kus, s devastujícími následky na zvěřině, který nelze dát do výkupu si musí člen odkoupit. Možnost lovu u nás povolené zvěře má každý člen, loví však cca 12 členů z celkového počtu 25. Pro doplnění, lovíme cca 130 ks spárkaté rok, s převahou černé, v průměru 80 ks/ročně.

Autor: Fesoj | 09.10.2012 19:50
To lze pochopit - zvlášť v Tvém případě.

Autor: figi | 09.10.2012 19:19
Fesoji, když střelím kus vysoké, stáhnu, vykostím a nabalíčkuji ( protože zrovna nikdo nemá čas, tak sám ), minimálně tři týdny se vysoké vyhýbám. Černé také. Každoročně si říkám, že už to nemám zapotřebí, ale ...
Zlaté srnčí, nejlepší lišky.

Autor: Fesoj | 09.10.2012 18:50
Co spolek, to jiný systém. To, co funguje v honitbě, kde je Figi předsedou, se mi docela líbí - jen si neumím představit, že by každý z našich členů, převážně důchodců, byl ochoten každoročně vytáhnout z vlastní kapsy 5000 Kč. A to balíčkování nemusí nutně být takové barbarství. Mně osobně se zamlouval tento systém : Střelec musí každý kus předložit hospodáři, tam je zvážen a hospodář rozhodne co s ním /v rámci provozního řádu/ bude dál. Pokud je prodán, náleží tomu, kdo jej odvážel, předem stanovená částka, pokud ne, postup byl následující : Sele do 30 kg a srnče do 7 kg náleží střelci bez náhrady. Srnci jdou všichni na prodej /výjimky jsou svatby či akce MS/. Jeleni - prodej bez výjimek, kdo by také o zvěřinu z říjného jelena stál. Holá srnčí zvěř - přednostně se pokryjí potřeby MS /hony, tombola na hubertské zábavě a plesu, příp. naturální náhrada za krmivo či zemědělské práce/. Další kusy se dělí - srnče pro jednoho, srna pro dva členy. Pořadí určuje hospodář podle celoroční aktivity, takže si musí umět zdůvodnit, proč se třeba na někoho, kdo té myslivecké práci moc nedal, letos nedostalo... Holá vysoká a černá nad 30 kg se dělí. Hospodář vždy určí, na kolik dílů /vždy sudý počet, podle hmotnosti zpravidla 4, 6 nebo 8/. Každý díl musí obsahovat kus hřbetu či krku, kus vykoštěného plecka či kýty, kus úponů na guláš a kus žeber. Zvěřina nesmí být podlitá či rozstřílená. Za rozdělení odpovídá střelec, pokud si netroufá, může požádat jiného člena. Střelec, případně ten člen, který kus boural místo něj, má vždy nárok na jeden balíček, kdo dostane další, určuje hospodář dle pořadí - může se tedy stát, že střelec má nárok na dva balíčky, ovšem pokud druhý den uloví další kus, dostane "střeleckou porci" a další zas až podle pořadí. Střelec je rovněž povinen určeným členům balíčky rozvézt nebo je upozornit, aby si je vyzvedli - za rozvoz má od každého nárok na 30 Kč. Tento systém fungoval vcelku velmi dobře. Za jeho největší výhodu považuji to, že veškeré rozhodování bylo v pravomoci hospodáře a odpadl leckde známý nešvar, že si někdo na "deputát" střelil co možná největší kus.

Autor: Miroslav Šafr | 09.10.2012 18:27
Zdravím Jardo, osobně se divím že vám ten váš systém kdy jsi zpracovával zvěřinu za celé sdružení, maso balíčkoval a rozděloval dle nějakého klíče vydržel tak dlouho.
U nás je vše v pohodě ke spokojenosti všech členů. Každý člen má povolenku na dva kusy srnčího, zvěřinu si ponechá. Ve skutečnosti se plán lovu plní jen díky nalezeným úhynům neboď pro některé členy není ani ponechání zvěřiny dostatečná motivace k lovu a to převážně holé zvěře. Černou zvěř si každý loví na svém úseku a v našich podmínkách je pro úspěch lovu bezpodmínečné nutné dobré vnadění. Proto i zde v poslední době (kdy se omladila čl. základna) platí pravidlo, že ulovený kus černé zůstává střelci, z dalších větších kusů se poté střelec snaží pokrýt škody způsobené zvěří ve svém okolí.
Dříve se dávala část srnčího do výkupu a zbytek si členové dělili na půlky. Stále chyběli peníze v pokladně a někteří členové se nedočkali svého podílu. Dnes se platí členské příspěvky na pokrytí fin. potřeb MS rovným dílem a každý ať se snaží sám zůročit si svůj vklad.

Autor: Ivan Pospíšil | 09.10.2012 17:47
Taky trošku přidám,
v našem provozním řádu máme zakotveno:
idividualní lov:
- první sele náleží střelci zdarma, z každého dalšího náleží střelci půlka-pokud zajišťuje dělení a rozvoz podílů 5-6kg na člena při ceně 30Kč/kg. Tyto peníze vybere a předá finančnímu hospodáři.
- první lončák- střelci náleží polovina zdarma,zbytek na podíly. Každý další- střelci náleží kýta pokud zajišťuje dělení.......(jako u selat)
společný lov: dle potřeby MS (tombola na honě,na plese, případně prodej)
doufám,že jsem to podal srozumitelně. Není to špatný systém,pomáhá to brzdit moc aktivní včetně mne:-)))))
Pro úplnost-lovíme okolo 20 kusů černé,a problémy s přemnožením rozhodně nemáme. V zimě se u nás černá téměř nevyskytuje. Něco okolo 650m.n.m převážně pastviny a nějaké to pole.
Teď jen abych nebyl předvolán na výbor k řešení,protože jsem vyzradil státní tajemství:-))))

Autor: prroud | 09.10.2012 17:45
Neznam deleni jako takovy,asi bych udelal nejakej aktualni plan podle stavu zvere reviru,povinnosti a potreb sdruzeni,zbytek podelil spravedlive jak je treba a jak by si clenove odsouhlasili, s tim,aby si mohl ,pokud to jde, nechat kazdej nejakej strelenej kus,celej jak se slusi a patri.......proud

Autor: prroud | 09.10.2012 17:38
Zdanovani......tsssss...za co chce stat dane??? Co dela stat pro dane a za dane?Cim si je zaslouzi?Az mi zduvodni kazdej halir,a za co,jak s nim nalozil,s tim konkretnim ,kazdym mym.Nemam na to abych si vydrzoval rozmarily totalitni devcatka.Mam na to abych prispival do spolecny kapsy nas vsech se kterou se poctive a spravedlive hospodari......proud

Autor: Stanislav Haas | 09.10.2012 17:35
Nedovedu si představit situaci, že si spolek vezme trvalé hosty za např. 35.000 ročně, aby nemuseli šahat do své kapsy na provoz, host to má do revíru třeba 40 km, večer uloví černou, odveze domů, nadělá podle seznamu od hospodáře balíčky, druhý den mu trvá půl dne, než konkrétní osoby najde a zvěřinu předá, v lepším případě najede tak 200 km, kde je veterinární prohlídka, v létě už může být zvěřina už lahodně zamřelá :-)....to vše mi připadá dost šílené. To se mi spíš líbil systém, že za každý kus zvěřiny /srnčí, daňčí, černá.../byl určitý počet kg zvěřiny tzv. do banky a když člen nashromáždil dost kg a ulovil pro něj zajímavý kus, tak si jej vzal celý. Kdo nelovil nic nedostal.
Tomio - opravdu nejsem příznivec KSČ, užil jsem si dost, když jsem si vzal za manželku Mašínovou, ale dnes bych raději stál frontu na pomeranče než každý měsíc na pracovním úřadě. Ona je demokracie také pěkné svinstvo. Co takto raději nějaké pěkné vtipy na pele mele? Platí pro všechny!

Autor: Fido z Řáholce | 09.10.2012 16:41
Přátelé, je dobře aktivní členy MS, HS motivovat, resp. odměňovat, ale pozor na danění. Veškerý příjem člena MS by měl být zdaněn, pokud jde o příjem ve formě zvěřiny tedy o tzv. naturální plnění, jedná se o daň z příjmu či o daň darovací podle způsobu jakým tuto zvěřinu nabyl. Zvěřina by měla být oceněna cenou obvyklou. Veškerá zvěřina musí projít účetní evidencí, opět oceněna cenou obvyklou ( tedy cenou výkupní). Pokud se zvěř členu daruje, měla by existovat darovací smlouva MS/HS-člen. Pokud fin. příjem člena v průběhu dvou zdaňovacích období bude za zvěřinu činit více jak 20.000 Kč, platí člen darovací daň. Pakliže smlouva neexistuje, platí daň z příjmu.
Postup, obhajitelný před správcem daně by byl ten, dát do provozního řádu ocenění práci člena MS/HS pro MS/HS a stanovit pravidla příjmu naturálního plnění (zvěřiny členem), v ideálním případě bude práce rovna příjmu ze zvěřiny, pokud bude příjem ze zvěřiny vyšší než oceněná práce pro MS tento člen by rozdíl měl doplatit do pokladny. Tento způsob vyžaduje důslednou evidenci, na což asi my myslivci moc nejsme. Tolik teorie.

Autor: Erika Doležalová | 09.10.2012 16:09
Jak tak koukám, je to všude jinak, což je normální. Někdo může naříkat, že zatímco on má nárok na půlku srnčete (a běda, jak by nebylo průběrné!) tak v jiném MS dostane člen celý kus (srnec nebo srna), další kus ještě dostane, pokud má LUP, pak dostává divočáky atd.. Jenže - někde se holt těch prasat loví 100 a tím pádem se může rozdávat, někde se ročně loví 80 kusů srnčí zvěře a zase se může rozdávat.. Jinde se loví třeba jen 20 kusů a tím pádem když je členů třeba 30, tak každý dostat nemůže a navíc MS taky musí/chce něco vydělat.. No, je to složité :-)

Autor: bohumir dvořak | 09.10.2012 14:40
ve vnitřnim řadu mame .. každy uloveny kus černe zvěře naleži lovci ... kdo muže jit do restourace a do kostela muže i na čekanou a ma možnost si střelit

Autor: figi | 09.10.2012 14:39
Dělení kusů není snadná věc, a mnohde zavedené balíčkování je přímo barbarství. Když stojím nad kusem vysoké, a mám z něj udělat 12 stejných 4,5 kg vážících balíčků, tak je to fakt s velkým sebezapřením. 12 kousků kýty, 12 kousků hřbetu, 12 kousků plecek ... to aby si nezáviděli
Působím ve čtyřech MS. Jinak bych také nemohl "žít život lovce" ( a často si dělám z hospodářů srandu, když hodnotí, jaký jsem dobrý myslivec slovy - já jsem lovec a myslivec jsem jen z donucení, protože bych jinak lovit nemohl ). Ale dost srandy, všude je to jinak
- v jednom MS si může člen srnčí odkoupit podle pořadníku z bodového systému, první kus 50,-/kg, další 100,-/kg, jinak se prodají mimo sdružení, černá a vysoká kýta je lovce, zbytek se balíčkuje po 4-5 kg dle velikosti kusu
¨další MS vše prodej mimo MS, když potřebuji nutně kus, musím si ho jen střelit
- další MS, srnec se prodává lovci za paušál 500,- Kč, kus srnčí holé je lovce, vysoká a černá se balíčkuje
- systém, který jsem zavedl v MS, kde jsem předseda - složíme se na nájem a krmení ( což je jen dvojnásobná částka, než přispívám jinde, a nepřesahuje 5 000,-, a každý člen má nárok na srnce, srnu, srnče, daňka, danělu a danče, černou bez rozdílu co uloví.Přednostně je srnčím a dančím vykryt lovec, a pak ti, co neulovili. Spokojenost všech.

Autor: Jan Slavětínský | 09.10.2012 14:09
U nás jsme zvedli laťku na 40 kg pro motivaci lidí. Tak že kus ulovený na čekané je do 40 kg střelce. Z většího kusu má střelec kýtu. Předseda MS vede evidenci rozdělování černé a funguje pomyslný kolotoč - kýta, plec,krk,svíčková a žebra - ta se dělí příčně vč.hřbetu (na dva díly). Kusy z naháněk se dělí viz kolotoč nebo se nějaký kus vydraží přímo po naháče v pomyslné tombole. Pokračuje se v členech jak jde pořadí kolotoče. Resp. pokud je zájemce a potřebuje kus koupit - koupí ho. Neděláme problém, je to o dohodě. Srnčí - kus na člena, srnče nebo 1/2 kusu na psa, dančí - prodej zájemcům nebo rozdělení. Podle potřeby se nechává zvěřina na příští pohoštění po naháňce, čl.schůzi atd.
Kachny z tahu jsou střelce nebo jsou kdo je potřebuje. Vše v klidu a bez emocí. Ahoj

Autor: Radek Chadim | 09.10.2012 14:01
U nás kromě kusů k jubileu, které celé připadají jubilantům, připadá kýta uloveného kusu lovci, zbytek jde na potřeby HS. Pak se rozděluje podle zásluh (obdělaných hodin) dle předem stanovených podmínek. Ti, co chodí lovit, se taky nejvíce starají, takže s tím není žádný větší problém a když to člověk vezme z jaké strany chce, tak je to poměrně spravedlivý systém. Práce při zpracování ulovené černé zvěře je kompenzován hodinami, takže práce se nedělá zadarmo, navíc se ta zvěř jen rozbourá a vykosťování a balíčkování zůstane na obdarovaném :-). Kromě černé zvěře, které se u nás loví nejvíce, je ještě motivován lov lišek polovičním přídělem hodin jako je za zpracování divočáka.

Autor: Tomio | 09.10.2012 13:50
To balíčkování slouží jako výborná motivace k lovu selat a lončáku. Kdo nechce balíčkovat a otravovat se rozvovozem at loví černou do 50kg a má po starostech. :-).
Takže opravdu minulé režimy vzpomínat nemusíte.

Autor: Stanislav Haas | 09.10.2012 13:31
Podotýkám, že se mne už to netýká, ale přesně toto jsem měl na mysli, když se tento příspěvek tady objevil. Většinou čtu, že se lovu černé věnují cca 4 myslivci ze spolku a to tedy znamená, že těm, co o lovu černé žvaní v hospodě a v obýváku, rozvážíte deputát??? Není to zakonzervovaný komunismus v ryzí podobě? Když na takové přijde řada, tak si uloví srnce, srnče to nejlepší, když je jejich a pak jen čekají, co se jim do mrazáku sejde. Teď nemyslím staré čestné členy, tam jedině se to dá přijmout. Jednou jedinkrát jsem někomu vezl podíl ze srnčího a když jsem zaregistroval, že ten dotyčný tašku sprostě potěžkal, tak jsem se zařekl - to tedy né!

Autor: Ellhenicky | 09.10.2012 12:43
Nechci zavádět na jiné stránky, ale toto téma je na myslivosti lovectví delší dobu. Musel jsem se usmívat, když někde mají zakotveno, že střelec musí kus černé rozporcovat na 3,-kg balíčky a rozvážet ostatním členům,kteří nemusí ani vytáhnout paty z baráku-ideální zásilková služba.U nás jsme od dělení ustoupili,nikomu se člověk nezavděčí. Každý druhý kus černé je střelce, při společných akcích se zvěř prodává zájemcům nebo členům za naši dohodnutou cenu 20,-Kč za kg.První kus jde do výkupu nebo na pohledávky za škody. Srnci jdou na výkup, jinak 1 ks srny pro dva členy, držitelé psů mají nárok na celý kus.Drobná, kromě kachen u nás není a střelená kachna patří střelci. Vysoká, když se střelí jde také do výkupu nebo na občerstvení na společné akce( l ks daňka).Při výročí či svatbě v rodině rovněž nárok na jeden kus srnčího. Sele do 15 kg zůstává střelci a nepočítá se do dělení. Když už se nějaký kus dělí, tak je to pro starší myslivce, kteří již nemohou chodit ven či pro čestné členy. Funguje to myslím bez problémů. Záleží co si dáte a schválíte ve stanovách sdružení.

Autor: Erika Doležalová | 09.10.2012 12:17
Sele do 30 kilo je lovce, u kusu nad 30 kilo má po rozrušení nárok na 15 kilo (příp. koupit celý kus), ostatní jde do mysl.mrazáku pro potřeby MS (poslední leč, občerstvení na hon apod.) Ze společného lovu nula, jelikož černá je u nás pouze "sezónně" (řepka-pšenice-kukuřice) a tudíž naháňky apod. u nás nejsou.

Autor: Tomio | 09.10.2012 11:05
Srnce prodáváme, Holá 2členi=1kus, dančí prodej, případně ples, černá do 35kg vyvržené s hlavou a běhy střelce, do 50kg možnost dokoupit, nad 50kg lovec rozdělí, má půlku a druhou půlku rozbalíčkuje a dá členům dle seznamu. Společná akce, tombola, případně dělení mezi členy, kteří se zúčšastnili naháňky, výjimečně výkup.

Autor: Děda z lesa | 09.10.2012 10:51
Je to asi závislé na zazvěření honitby nebo finančních schopnostech spolku.
U nás platí, že každý myslivec si ponechává všechna svá ulovená selata (třeba i dvacet), ale jen dva lončáky.A to ještě tak, že po ulovení svého prvního musí druhého odevzdat a až dalšího si může zase nechat.Větší kusy (kňouři a bachyně) jdou do výkupu, ať si Němci "pochutnají na prasátku" z chrutí.
Na společných honech mají pochopitelně střelci smůlu, veškeré úlovky jdou do výkupu nebo si je na místě koupí hosté, případně zbydou do tomboly na ples.

Autor: Jaroslav Miňha | 09.10.2012 10:38
Přátelé, možná už tady to téma někde je, ale nenašel jsem ho, asi jsem se o tom bavil s někým jen na srazu. Zajímalo by mě, jaký máte u vás zavedený systém rozdělování zvěřiny z černé z naháněk a osamělých lovů a jak se osvědčil. Ten náš dospěl do stádia, kdy je zapotřebí ho změnit, tak hledám inspiraci. Díky.