Dnes je 23.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Lišky



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: figi | 10.11.2012 18:35
Ono to s liščaty funguje tak, že liška je zhruba ve věku 11-12 týdnů odvede z nory, a dál se o ně stará na jiném místě, odkud také podnikají společné lovecké výpravy. Pak už liščata loví sama, ale stále se na toto místo vrací a liška jim tam stále nosí potravu. K naprostému osamostatnění liščat obvykle dojde ve věku asi 6 měsíců, ale faktem je, že lišče staré 4 měsíce už dokáže přežít ( co se uživení týká, ale srnče osiřelé v září se také už samo uživí, a přesto jim srny nestřílíme ) samo. Ale bude to v dospělosti chcípáček. A přestože existují doložené vrhy liščat už 1.3., tak v našich podmínkách je lépe počítat s tím, že obvyklé datum vrhů bude 15.3. nebo i později. Mladé lišky se navíc kaňkují o 14 dní později, než staré. Lepší je proto 15.7. a ideální je konec července.

Autor: Erika Doležalová | 10.11.2012 17:52
Figi, myslím si, že v červenci už jsou liščata dost vyspělá, aby se o sebe dokázala postarat (tím netvrdím, že liška už se o ně nestará, ale pokud "osiří", není to pro ně - myslím si! - taková katastrofa jako třeba když je jim 5 týdnů..) Ikdyž, to mám jen takový termín aby se neřeklo, stejně většinou první lišku po létě potkám až mnohem později nebo ji stejně "pustím". Když jsem letos čekávala na toho srnčeka, tak mi šla za světla liška z pole, mordu plnou hrabošů.. No nechala jsem ji být (a od několika kolegů si vyslechal, jak jsem blbá.. :-)

Autor: Fesoj | 10.11.2012 05:00
A podobně je to i s černou zvěří - vloni jsem za uhynulého a na veterinu dopraveného divočáka dostal 1000,- Kč nálezného, letos mi bylo řečeno, ať tam nic nevozím, že na nějaké vyšetření nejsou peníze a na nálezné už vůbec ne. Holt šetřit se musí, ať to stojí, co to stojí...

Autor: Ellhenicky | 10.11.2012 01:38
Jak píše Josef, v poslední době je dost lišek se ztrátou plachosti.Je nějaké nařízení, neštudoval jsem to, že liška ulovená v obci, na nehonebním pozemku,po schválení z "okresu" ,se musí zaslat na veterinu v každém případě.Jednu takovou tam máme a čekáme na výsledek, protože ta chodila bez bázně i ve dne po ulicích a nedala se odehnat, nikomu v okolí neutekla. Co na ni budou zkoumat nevím, ale myslím si, že to bude jen na vzteklinu na ostatní asi nejsou peníze.Začátkem roku má veterina zájem o lišky, kdy i za ně platí, ale během roku už lišky nechce, pouze v takovýchto případech, kdy musí.

Autor: Fesoj | 10.11.2012 00:44
Figi, že prašivina a dříve i vzteklina dokáže zdecimovat stavy lišek tak, jak bychom to lovem nikdy nedokázali, je nesporný fakt - a že čím menší je v určité lokalitě lovecký tlak, tím víc znatelný je vliv těchto epidemických nemocí, to platí rovněž. Ale vrtá mi hlavou, čím to je, že v posledních letech u nás lišek rapidně ubylo, přičemž těch prašivých se střelilo, respektive bylo vidět opravdu dost málo. Naproti tomu se množí případy ulovení nebo ubití lišek bez známky prašiviny, ovšem se ztrátou plachosti, přičemž vyšetření na vzteklinu bylo vždy negativní. Já osobně to přičítám právě Aujezskyho chorobě, ovšem důkazy chybí. A slyšel jsem od bývalého šéfa okresní vet. správy a zároveň předsedy našeho OMSu, že Krnap poslal nějakou uhynulou lišku na komplexní vyšetření /žádné MS to z finančních důvodů dělat nebude, to dá rozum/ a dozvěděli se, že přesnou příčinu úhynu se nepodařilo zjistit, protože ta liška byla úplným vzorníkem všemožných nemocí a parazitů... Tak nevím, zda k té prašivině nepřibývá ještě nějaký jiný, zatím ne příliš zdokumentovaný faktor.

Autor: Petr Havlín | 09.11.2012 23:29
To Fesoj- v pohodě.

Autor: Ivo Ondráček | 09.11.2012 19:49
S tou prašivinou je to pravda. Před třemi a více lety u nás byla opravdu ta jedna liška na 500ha. Za rok se střelilo cca 5 lišek. Letos není zdaleka konec roku a už máme kolem 30ti...

Autor: figi | 09.11.2012 19:45
O "vyhubení" lišek lovem v dnešní době nemůžeme vůbec hovořit. Dokonce ani o snížení stavů, to bychom si jen něco namlouvali. Silné utlumení dokázala vždy jen vzteklina, případně prašivina. Aujezkyho choroba nebude plošně účinná, má velmi rychlý průběh a proto bude působit sice efektivně, ale jen lokálně. Dříve byly "zásobárnou" lišek jen lesní a horské honitby, dnes už jsou to i města a vesnice. V tomto směru sebeintenzivnějším lovem nemáme naději i na pouhé udržení stavů. Nebýt prašiviny, asi bychom se divili.
Byly roky, kdy jsem lovil lišky pouze na ploše asi 250 ha, v průměru 20 ks/rok, a bylo jich prakticky/opticky pořád stejně. I když mi mnozí říkali - vystřílíš si je a nebudeš mít co lovit. Faktem ale je, že feny v době mláďat nechávám jít, a z mých ulovených lišek je fen tak 10 - 20%. Svým způsobem je to chov a tvorba dalších loveckých příležitostí. Přesto, že se udává, že v oblastech se silným loveckým tlakem je dospělých a starých lišek cca 5%, lovím jich každoročně více než 30%. I toto se mezi liškami mění. A právě kvůli nim jsem začal střílet a lovit na větší vzdálenosti.

Autor: prroud | 09.11.2012 19:15
Ona nerekla sundejme list?;-)))).......proud

Autor: Fesoj | 09.11.2012 19:12
Petře a Oldo - jestli jsem Vás oba /a další věřící/ něčím urazil, promiňte, to jsem opravdu nechtěl ! A co se týče uctívání svatého Huberta a dalších patronů /včetně pohanské Diany či Artemidy/, beru to jako součást našich dlouholetých mysliveckých tradic, které by měl uznávat každý z nás, stejně jako Vánoce a Velikonoce - vždyť je to krásné... A že si z některých věcí dělám legraci - no já už jiný nebudu. Uznávám samozřejmě i to, že kdyby se každý řídil Desaterem přikázání Božích, bylo by na světě líp - ale bohužel je fakt, že většina lidí postupuje podle zásady Miluj svého bližního - a kde můžeš, lízni ho ! A nezlobte se, ale v tomto směru jsem mezi věřícími a nevěřícími nezaznamenal podstatný rozdíl. A teď už obraťme list /jak řekla Eva Adamovi/ a věnujme se zase těm liškám...

Autor: Radek Chadim | 09.11.2012 19:03
Když lišky nevyhubyli naši předci, když po nich šla mnohem větší početní skupina myslivců, když je trávili, chytali do ok, do sklopců, do želez, vykuřovali je z nor,... a já nevím ještě jak "lovili" - nebo spíše vraždili, tak v dnešní umírněné době se lišky o svůj druh opravdu bát nemusí :-).

Autor: Petr Havlín | 09.11.2012 18:02
Oldo Vopršale moc ti děkuji za lidsky i duchovně vyzrálý příspěvek.Většina umí apriori jen plivat jedy, aniž by o církvi či věřících něco opravdu věděla. Za každý lov, hon, čekanou nebo jen krásnou procházku vždy děkuji Bohu a nestydím se za to. Všichni se bojovně ohánějí biblí, ale to nejdůležitější - Miluj bližního jako sám sebe - nám všem většinou uniká.

Autor: Ellhenicky | 09.11.2012 15:40
Lišky se asi skutečně nedají vystřílet, vždy se do uvolněného prostoru natáhnou jiné.Co se týče jádra, tak nevím, že by ho někdo jedl, ale jedna skupina obyvatel je vykupuje za 8-12 Euro na Strážném, O liščích játrech se říká, a je to i vyzkoušené, že je to účinné projímadlo. Po delší době jsem u nás potkal "kůžičkáře", který nabízel 15,-Kč za králíka a 80-150,-Kč za lišku a kunu i když pod označením kuna bral vše co bylo menší než liška,co jsem aspoň viděl. Čím krmí lišky mladé je také sezóní a místní. Viděl jsem u nor popadané kapry, srnčata i srnu,nevím jak ji dotáhly k noře a také dost zbytků koček.

Autor: radekbartik | 09.11.2012 14:39
Myslím, že hájit lišky by znamenalo, dost velký krok zpět, vždy zastáncům haájení lišky říkám ať se jdou podívat do nory obsazené liščaty, aby viděli co vše se tam skrývá. Nejsem ten radikální obhájce drobné, kterou u nás stejně nemáme. Ale pokud investujeme dost velké finanční prostředky do krmení, minerálů atd. + práce do zimní péče o zvěř a na jaře pak vidím matku lišku, která po travinách sbírá narozená srnčata, tak to fakt nemám slitování. Pamatuji si z vyprávění, kdy ještě i u nás byla drobná a objevila se v honitbě stopa od lišky, tak ji tenkrát staří myslivci pronásledovali tak dlouho až jí ulovili. Bylo to samozřejmě dané i tehdejší výkupní cenou kožešiny, ale každopádně to mělo něco do sebe. Pokud bychom nechali vyvést každoročně liščata určitě pak nebude problém se sejít se na podzimním nebo zimním lovu s liškou skoro každý den. Ale pokud na 1000 hektarech vynorujeme v průměru dva až tři vrhy liščat o různém počtu, nedovedu si představit jak by to pak vypadalo. Tolik mé zkušenosti za cca 15 roků s cca 200 kusy ulovených lišek v jedné honitbě. A pořád jsou!

Autor: figi | 09.11.2012 14:17
Honzo, lišku od lišáka poznáš zejména podle jiných znaků, než je velikost, ta se opravdu těžko odhaduje.
Eriko, proč jen do konce června ?
V Polsku je doba hájení lišky tuším od 1.3. do 1.9.,

Autor: Erika Doležalová | 09.11.2012 13:20
Já jsem tedy nikdy nepřemýšlela nad tím, jestli v louce stojí liška nebo lišák, ani nevím, jestli bych to dokázala poznat (obzvlášť za zhoršených světelných podmínek). Proto ode mě mají lišky od prvního března do posledního června pokoj.

Autor: Jan Slavětínský | 09.11.2012 12:27
Myslím si, že je moc málo lidí, kteří večer na čekané dokáží rychle vyhodnotit jestli ten pohybujicí se tmavý flíček je fena nebo lišák.Myslím si, že to moc dobře nejde , nejde to ani s jistotou tvrdit a nikdo to asi nedělá.V podstatě není důvod. Daleko přesnější je podle mě čtení na sněhu ze stop. Stopu silného psa od drobné lišky rozezná každý a dá se podle nich tušit, jaká liška mi asi přijde.
Odhadnout večer velikost lišky je ještě horší než odhadnout velikost samotného kusu u černé, když vám přijde.A že těch ran na tutově 40 kg lončáka je a nakonec hodně lidí stojí nad 70 kg kusem....Tak že na nějaké odhady..na to bych nespoléhal.Hodně lidí neumí ani odhadnout vzdálenost na kterou střílí, najít nástřel a na tož odhadnout velikost lišky a nedej bože ještě pohlaví...
Mrzí mě, že mé neodhadnuté brnknutí a porovnání problému prašiviny s problémem restitucí rozdrbe diskusi k liškám. Chci věřit, že ti co teď lítají kolem nových nájemních smluv a honí lišky ve farských lesích svých pronajatých honiteb, že dobře spí ....

Autor: Martin Síla | 09.11.2012 11:16
Nojo, Ivo má pravdu, ta Diana je mi pocitově taky nějak bližší :-)

Autor: Ivo Ondráček | 09.11.2012 11:04
Já raděj žádám o přízeň bohyni lovu Dianu. Vezmu-li v potaz, že se na ní obraceli už v Řecku coby na Artemis, má v tom o pár set let delší praxi, než sv. Hubert a tudíž bych se měl "dožádat" lepších výsledků...:)

Autor: Oldřich Vopršal | 09.11.2012 10:58
Je zajímavé číst ty "duchaplné" příspěvky některých z Vás! S věřícimi je to stejné jako s ostatními lidmi a nakonec i jako s námi myslivci. Malá část, zlomek to s vírou myslí upřímně a řídí se podle toho a velká část dělá větší či menší ostudu. U myslivců je to stejné. Z dvaceti členů v MS to pouhá čtvrtina, malý zlomek dělá jako svoji srdcovou záležitost. Zbytek příštipkaří. Víme to všichni a vidíme to všichni. Naopak si třeba myslím, že myslivost a víra v Boha zažívá po desetiletích také svojí renesanci u části myslivecké veřejnosti a cestu k sobě si nachází. Nakonec ty svatohubertské mše, nově postavené nebo zrekonstuované kapličky k poctě sv. Huberta nebo Eustacha.....a třeba i ta tichá děkování sv. Hubertovi u ulovené zhaslé zvěře, jak někteří píšeme i zde na webu v Dnes něco znamenají. A já sám se za to také nestydím. Když pasuji, tak první úder patří vždy mysliveckým patronům a nevidím na tom nic špatného ( "První úder k poctě svatých mysliveckých patronů vždy patří, přízeň svou nám sv. Huberte, sv. Eustachu, sv. Jiří i ty sv. Prokope při lovu račte vždy zachovati" ) Jak myslivci, tak křesťané by měli být příkladem pro své okolí. To dobré si je od nich třeba vzít k srdci a špatného se vyvarovat.
Snad mě za to neukamenujete :-)

Autor: Michal Mirčev | 09.11.2012 10:53
Do fotogalerie jsem vložil fotku psa a feny lišky obecné.
Pes je nadprůměrný.Fena má průměrnou velikost.Omlouvám se za prezentaci úlovku.Pocty proběhly dle mysliveckých tradic.

Autor: Fesoj | 09.11.2012 10:40
Jak jsem již napsal, jsem ateista - ale to nic nemění na tom, že základní znalost bible by měla patřit k všeobecnému vzdělání, už proto, abychom mohli proti těm "černoprdelníkům" v případě potřeby použít jejich vlastní zbraně. Nemám je rád, zejména tohle korytativní restituční hamounění mi pije krev, ale např. P. Kornek z Dubu na Moravě /střílející farář/ je člověk, kterého si hluboce vážím - bohužel jde asi o výjimku, která potvrzuje pravidlo.

Autor: Ron Gordon | 09.11.2012 10:06
No, je načase, vyrovnání bylo odklepnuto a tím pádem velká část honebních pozemků připadne církví.

Autor: Honza Král | 09.11.2012 08:26
Jen blbněte s tou biblí.Jste se nějak chytli těch restitucí.

Autor: Martin Síla | 09.11.2012 06:32
proud - zdrávas - modlitba zdrávas maria

Autor: prroud | 08.11.2012 23:48
Co se mysli zdravasem,stamprla?:-).....proud

Autor: Pavel Toman | 08.11.2012 23:30
Ještě dva zdrávase a je jak lilium :-D

Autor: Ron Gordon | 08.11.2012 22:09
To máš jedno, kdybys byl hluboce věřící katolik, tak by ses vyzpovídal a za tři otčenáše a pokání by to bylo vpořádku.

Autor: Fesoj | 08.11.2012 20:44
Dnes už je to promlčený - a jako hluboce věřící ateista a starý neznaboh se odvolávám na Bibli, kde stojí, že každý spravedlivý hřeší 7 x za den...

Autor: Ron Gordon | 08.11.2012 20:24
Fesoji, Fesoji, ty ses u té policie či SNB navyváděl pí..... !

Autor: Fesoj | 08.11.2012 16:31
Lišky jsou někdy nevyzpytatelné, jak napsal už pan Javůrek - ne na jednu, ale na několik knih by to vydalo ! Jednou v pozdním podzimu, kolem poledne, jsme s kolegou šli na obchůzku po silnici a pozorovali lišku, myškující na strništi. Věděla o nás a evidentně jsme jí nevadili. Bylo to na necelých 100 m, tak jsem to jen tak pro srandu králíků zkusil vystřelit po ní pár ran ze služební pistole. Samozřejmě jsem ji netrefil - ale milá liška na ránu reagovala tak, že dopad kule na zem považovala za myš a skočila po ní - a to zopakovala několikrát. Samozřejmě šlo o mladou letošní lišku a událo se to v horách, kde se přísně dodržovala doba lovu lišky od sv. Huberta do sv. Josefa. Ve stejné lokalitě se stalo hajnému, že střelil koloucha, zůstal sedět - a během snad 5 min. u koloucha byly 2 lišky se zřejmou snahou ho načnout. Že to bylo začátkem září, pustil je bez rány. Jen tak mimochodem, šlo o protagonistu mé veršovánky Dvojstřel.

Autor: prroud | 08.11.2012 15:57
A pak ze zvirata nemyslej:-)))))))))))))))........proud

Autor: Čestmír Kunetka | 08.11.2012 15:39
Honzo Slavětínský, to bych rád věděl, jak to ta kmotra dělá. Seděl jsem na posedu a pozoroval na louce lišku na dálku (nedalo se střílet) když z jiného posedu padla rána. Liška nadskočila, sedla a rozhlížela se co se děje. Po chvíli zase rána, liška zase nadskočila, zase sedla a rozhlížela se. Po třetí ráně padla na bok jak podťatá a když z posedu sestupoval myslivec-starší pán, liška vyskočila a pelášila si to do lesa, evidentně nezraněná a když jsem se na ni díval, připadalo mi, že se směje. Zato kamarád byl evidentěně nazloben, ne kvůli penězům za náboje, ale proto, že si z něj vyloženě vystřelila.

Autor: prroud | 08.11.2012 11:59
Existuje dost dobrejch zakonu a hle co si s nima delaj ti ktery na to maj,nepotrebujou hajzlpapir(patrej jim totiz i ty instituce,co by je mely pozavirat a zakony chranit)......proud

Autor: Děda z lesa | 08.11.2012 11:58
Existuje dosti tvrdý zákon o lesích č.289/1995 Sb., který drancování lesů nejen omezuje, ale i značně finančně postihuje.
Mnoho lidí, kteří dostali zpět lesy v restituci tvrdí, že je to danajský dar.

Autor: prroud | 08.11.2012 11:55
A jak nekdo zvedne hlas,kdekoliv a kdykoliv,je kategoricky umlcenej,a co je na tom nejhorsi,ze stejnejma obetma jako je sam,protoze se lidi bojej,misto aby se strachu a jeho pricine postavili a sli za stestim,radeji pred nim zbabele prchaj kam a dokud to jde,nejhorsi je,ze si to ani neuvedomujou do dusledku.......proud

Autor: prroud | 08.11.2012 11:46
Dedo :-((((( , najdi si na netu co provedly a provadej cirkve s lesama na slovensku :-((((,mesicni krajina,ani jeden novej stromek,vykacino dohola,a to prosim i v narodnich parcich,nestitej se niceho jako za inkvizice,jen prachy!Takovej nas ceka cirkevni osud,ale je to tak,my nejsme schopny udelat nic pro nas dokud je cas,to trva uz staleti,az kdyz je po zacneme uz jen plakat a jeste si navzajem rejeme do vlastnich ran,abysme neco napaberkovali pro sebe,hola pravda,nepekna,ale skutecna,jsme vlezdoprdelnici ktery je lehky si nejakym zpusobem koupit a neumime se z toho dostat,a je uz pravidlem,ze na to naprosto vzdycky doplatime....proud

Autor: Děda z lesa | 08.11.2012 11:34
Církve dostanou zpět dosti rozsáhlé lesy.
Jak to bude s myslivostí - mají přikázání "nezabiješ" - ukáže až čas.
Ale vzhledem k tomu, že po čase si budou muset na sebe vydělat, tak to bude komerční myslivost.

Autor: Jan Slavětínský | 08.11.2012 11:23
krabat: Mě to bohužel nasralo hned ráno jak jsem pustil PC. Pokud jsem se tím někoho dotkl a především lišek, omlouvám se. Ono to bohužel všechno se vším souvisí a bude souviset......
Z mé zkušenosti je liška jediné zvíře, které značí ránu i když je chybená. Zvlášť kulovou. Dokáže na ní lehnout a po chvilce mizí.Lovu

Autor: prroud | 08.11.2012 10:57
Ta "politika" je i to myslivectvi,omlouvam se za nedodrzeni tematu....opravdu nedodrzeni?.......proud

Autor: prroud | 08.11.2012 10:54
Krabat,a bude te to srat jeste vic,po restitucich co schvalili,pridani si platu,zvednuti dph a okradeni tech co celej zivot dreli novou duchodovou reformou,uz je jen otazka casu nez budes muset odevzdat flintu,aby ses nahodou nenastval a nesel lovit do mesta!Porad je kazdej slepej,prokoukne az uz nebude mit misto se ani otocit,natoz neco udelat!Ale remcat neprestane,jenze nic vic neudela!!!Kazdej vidi jen svuj malej dvorecek,dal nedohlidne,netusi,ze mu i ten zpruhlednej a seberou......proud

Autor: figi | 08.11.2012 10:47
Liška svůj vrh prvních čtrnáct dní prakticky neopouští, a když, tak několikrát denně na pár minut a je jen v těsné blízkosti nory. Proto uvádím datum 15.3.

Autor: Honza Král | 08.11.2012 10:42
Predátorů ohrožující drobnou je mnoho. Zákon nám z nich povoluje lovit pouze lišku, kunu, jezevce, straku, vránu a černou. Tak lovíme aspoň ty druhy.Aspoň něco děláme pro mizející drobnou zvěř.Ještě by nám mohli povolit krakavce, ostatně co je černé to nějak škodí...viz. příspěvek Jendy Slavětínského.P. Krabat ona ta privatizace může mít celkem zásadní vliv na tvorbu nových honiteb.Samozřejmě lišky díky tomu asi nepřibudou, ani neubudou protože dle smýšlení černoprdelníků neberou antikoncepci.

Autor: Krabat | 08.11.2012 10:22
J. slavětinský: Nevím proč do lišek cpeš zase politiku, to mně fakt sere!

Autor: milano | 08.11.2012 10:07
Figi, udáváte, že ten, kdo nepozná fenu od psa, by jim měl dát pokoj od 15.3.
Několikrát jsem se přesvědčil, že můžou být štěňata i o 14 dní dříve.Proto je pouštím bez rány od konce února, ale naopak začnu lovit začátkem června, v revíru, kde nemáme skoro drobnou.
Jinak je tomu v horském revíru v Krušných Horách, kde jsem ochoten střelit lišku, i když o 50 metrů vedle troubí jelen. Vždycky si vzpomenu na zbytky populace černých rytířů, (pernatých) a zrzka jim moc nepřidá.Zajímalo by mne, čím se tam liška krom myšic a bezobratlých živí. Většinou jsou ve velmi dobré kondici. M.P.

Autor: Radek Chadim | 08.11.2012 08:21
Skolení lišky není jen záležitostí kaňkování. Některé lišky skolí po celý rok a patrně tím komunikují s ostatními liškami, ale je to většinou individuální rys dané lišky - jedna je ukecanější a jedna je potichu. Lišky když mají liščata je varují skolením před nebezpečí, případně je svolává k sobě, nejčastěji v řepkách, kde se lehce ztratí každý :-).
V roce 2010, když jsem chodil k řepce natáčet divočáky, tak mně po několik večerů z řepky vylezla i tato liška http://www.myslivecke-forum.cz/index.php?str=video&id=63 - asi 50 m od posedu měla v noře asi 3 liščata (byly pěkně slyšet), liška přes den v řepce chytala myšičky a sbírala malé zajíčky :-) a navečer jim je obvykle nosila. V půlce června byla liščata ještě černá a velice malá, přesto už s nimi vyběhla na ječmen. Když jsem se pohl a byl jsem spatřen, liška vydala varovný zvuk (jakoby zavrčení), liščata zaběhla zpátky k noře, liška popoběhla dál do pole, liščátka začaly kňučet, načež liška začala skolit jak o život klasickým zimním skolením a obloukem bezpečnou cestou jako každý večer :-) mě obešla zpátky k liščatům a pak už jsem ji tam neviděl. O asi 14 dní později mně na vnadiště přišla asi jiná liška s jedním liščetem, když zjistila, že na újedi jsou zasečená srnčata a že nikdo po ní nestřílí, tak zaskolila a za minutu z řepky přišla ještě další dvě liščata (samozřejmě mohla to být náhoda :-) na skolení nezávislá). Bohužel obě příhody už byly za špatných světelných podmínek, tak jsem to tenkrát ani nenatočil.
Takže skolení nemá jen namlouvací smysl. Za poslední měsíc jsem slyšel lišku skolit dvakrát vždy na poměrně velkou vzdálenost.
K lovu lišek - lov lišek je dnes už vždy jen lov pro lov, bohužel při současným početním stavu by se měla liška lovit od července do února na potkání a všude, zjevně nemocná po celý rok. Z tohoto důvodu nevidím nic špatného ani na norování liščat, protože je to pro přírodu lepší, než je nechat vyrůst, mámy lišky a táty lišáky nadělat škody na drobné (když nám o ní teda tak jde) a pak je střílet - tedy lovit jen pro lov. Norování na jaře je sice kruté, ale smysluplné. To co platí o liškách ale platí i o divočácích, akorát s tím rozdílem, že ty by se skutečně měli lovit po celý rok bez vyjimky, protože zpravidla na jaře lze vybírat lovné kusy bez toho, že by lovec ohrozil odchov tohoročních mláďat, ale záleží na množství zvěře a dalších věcech v dané honitbě.

Autor: Jan Slavětínský | 08.11.2012 06:44
To prašivina je Josef úplný prd proti církevním restitucím.....

Autor: Fesoj | 08.11.2012 00:57
Nejde jen o ukrácení trápení zjevně nemocnému zvířeti, ale zejména o to, že liška zde nemá predátora a čím větší hustota populace, tím rychleji se bude ta prašivina šířit. To samé platilo i pro vzteklinu, dokud nebyla orální vakcinací vymýcena - a došlo k enormnímu nárůstu liščích stavů a následně k velké vlně prašiviny a i dalších nemocí, které dnes ještě nejsou přesně podchyceny - viz např. právě ta obávaná Aujezskyho choroba.

Autor: prroud | 07.11.2012 23:44
Souhlas,pred nemocema je treba prirodu chranit a trpici zvirata ukratit trapeni,otazkou zustava jak si to kdo vylozi.......proud

Autor: Fesoj | 07.11.2012 22:48
Co se týče lovu zimních lišek kvůli kožešině - před pár dny jsem si dal na vyčinění jezevce a při té příležitosti jsem se zeptal /jedná se o paní, která veškeré kožešiny vykupuje/ jaké že jsou letošní výkupní ceny. Žádné ! Lišky se až do odvolání nevykupují, není o ně zájem... Přitom zastávám stejný názor jako Michal a nikdy mi nebylo líno zimní lišku stahovat, i když za ni bylo jen pár korun. Ale na druhou stranu nepřestanu lovit lišky proto, že se to po finanční stránce nemůže vyplatit. Za prvé mne to baví - a za druhé čím míň se budeme věnovat jejich lovu, tím častěji se potkáme s ohavným prašivým zvířetem. A pouze zdravá liška je ozdobou naší přírody. To platí všeobecně, tedy i v horských revírech bez drobné zvěře, kde liška skutečně "veľa škody nenarobí".

Autor: Ivo Ondráček | 07.11.2012 22:46
A můžeme to opakovat pořád dokola. Tlumení škodné je jeden z mála způsobu, který nám zbyl pro ulehčení života drobné zvěři. A to ještě značně omezenějšími prostředky, než dříve. Už se netráví, už se nechytá do želez. Už zbylo jen to správné etické klání liška vs myslivec. A vzhledem k jejich stavům, lišky vedou. A než tady zase padne to osočení-ano, přikrmujeme důsledně, rozšiřujeme krytinu, zvyšujeme úživnost v revíru atd. Takže moc prosím, nechci slyšet tu stokrát omletou větu o souboru působících faktorů. Jsem na ní doslova alergický. Tady se bavíme o liškách, ostatní faktory působící na stavy drobné nechť se řeší v jiném vláknu.
"Drobná zvěř už skoro nikde není..." Tak na ní kašlem ne? Co na tom, že máme na nepříznivé Vysočině divokou populaci bažanta, stavy zajíců jdou nahoru a koroptve jsou na každém poli, na honu už stejně neuděláme nikdy výřad o 60ti kusech. Kašlem na to.
Co má v takovém případě přednost? Snažit se zachránit přirozené populace drobné nebo hájit lišky, kterých je všude dost? I kdybysme nakrásně ulovili 100% liščí populace v revíru, do měsíce se stáhnou od sousedů, takže žádný kolaps ekosystému nenastane.
Dravci jsou hájení, krkavcovití jsou povětšinou hájení, lasicovití do velké míry taky. Dokud je tedy liška jediný predátor na kterého zákonně můžeme, bude jako jediný loven. Nevyhubili ji naši předkové, nevyhubíme ju ani mi. Co nevyhubíme, nejsme schopni ji ani udržet na přiměřených stavech...

Autor: Vrba Frantisek | 07.11.2012 22:23
Takové tiché nátlačky,jak poposuje Ivo a Vlasta jsou účinné v jarních měsících v poledních hodinám,když se lišky vyhřívají na sluničku.Po vyrušení zpravidla odbýhají od nor po ochozu.Stráně nad Dyjí,a kolega Tonda,který se na nás divá odněkud z věčných lovišt jsou moji svědci.

Autor: figi | 07.11.2012 22:13
A ještě k té liščí potravě, aby to nevypadalo, že žije jen z myšek a žížal - liška miluje drobnou, zejména zajíce a bažanty. Uvádí se, že ročně je to až 40% jejího jídelníčku v honitbách, kde drobná je. V horských honitbách, kde je jen velmi málo zajíců je to asi 5-6%. Prostě bez toho liška nemůže být, a i v letech totálního přemnožení myší si musí zajíčka ulovit jednou za dvacet dní.
Sám si ještě pamatuji ty bažantí klíny čouhající z oračky, jak si dělala zásoby na zimu. Ale to bylo bažantů ještě mnoho.

Autor: Michal Brabec | 07.11.2012 22:12
Figi, já vím, proč je lovíš. Dobře jsem si přečetl všechny Tvoje příspěvky a články o lovu lišek, vím, že u Tebe to není z důvodů, které nadhazuji. A taky je z Tvých řádků znát úcta ke zvěři a k životu. To mi jinde občas chybí. Když u nás byla prašivina, taky jsem neváhal a lovil a vím, že to bylo správné. Jen ta smrt bez užitku mě nějak nejde k srdci...

Autor: figi | 07.11.2012 22:00
Michale, v tomhle ti musím oponovat. Lišky lovím, protože mne to baví. A moc. Ve třech honitbách ze čtyř drobnou nemáme, z tohoto důvodu je nelovím. Ale lovím je právě kvůli liškám samotným. Ještě pamatuji doby vztekliny. lišek bylo opravdu málo, tenkrát asi byla pravda ten udávaný liščí pár na 500 ha. A dnes, když už vzteklina není je každá ulovená liška především službou pro lišky, ono umírat na prašivinu moc hezké nebude. A v mysli mám stále moudro starých fořtů ( kupodivu se traduje po celé Evropě i v Anglii ) Za každou ulovenou lišku ihned z dálky vyráží na její místo dvě nové ( Angláni říkají že na její pohřeb přichází dvě další jako smuteční hosté )
Strašné pro mne byly ty roky, kdy dvě ze tří ulovených lišek byly prašivé.
Lišky je nutné lovit po celý rok, kožešina stejně dnes už cenu nemá, a nutné je jen se naučit poznat lišku od lišáka a nebo jim dát od 15.3 do 15.7. pokoj.

figi

Autor: Michal Brabec | 07.11.2012 21:51
Tak je to zase tady. V příspěvku o jestřábech psal přítel Šlosar o tom, že dravec do přírody patří, žije s ní a v ní, je její součástí. Jeho četnost je dána potravní nabídkou, sám sebe by nevyhubil úplnou likvidací své kořisti. Možná jsem s tím otravnej, ale proč všichni lišku tak nenávidíte? Drobná zvěř už skoro nikde není, snad se nenajde takový hlupák, který by z tohoto úbytku vinil predátory, potažmo lišku... Kdysi byly lišky i drobná....
Tím, že nějaký euromudrc nařídil hájit krkavcovité, všichni jsme sklapli a jen se díváme na rozmach sojky a straky a mnozí vidíme, že to to není až tak docela košér. Ale povolili nám hubit nepřítele, tak hrrrr na ně. Prosím, někdo je lovec, tak loví, ale i Figi o něco níž poukázal na složení liščí potravy (ten o nich alespoň má veliké znalosti). Ale pro mě je tohle hon na čarodějnice.... Střílejme lišky v zimě, pro kožíšek, když už se jádro nejí(zkoušel to někdo?). Jindy je to jen zabití pro zabití. A to není lidské a já myslím, že ani myslivecké....

Autor: Ivo Ondráček | 07.11.2012 21:33
Jj asi to tak bude. Každý rok potkávám konkrétní srnce i srny, co příchod na pastvu zahajovali mnohaminutovým bekáním. Zcela bezdůvodným. U těch lišáků to bude asi podobné. Jo a i v létě už jsem slyšel skolit lišku klasickým kaňkovacím "vaaaauu!". Kamarád mi to potvrdil, vícekráté slyšel takto skolit lišku, když ulovil jedno ze skupiny liščat. Máma tak asi vážně svolává zatoulané potomstvo.
Skolení jako vábnička...Erika něco takového sháněla že? Sehnala?

Autor: figi | 07.11.2012 21:17
A ještě ke skolení, jak popisuje Ivo - lišky nejsou smečkový typ jako třeba vlci. Takže mají velmi omezenou komunikaci mezi sebou, a jednoznačně převládá "řeč těla". Vyjímkou je kaňkování a fena s mladými ( ale to jsou tiché zvuky ), pak hlas bolesti a strachu při smrtelném nebezpečí. Ti skolící lišáci, také jsem jich pár zažil, jsou individualisté, jako třeba někteří srnci. Prostě ukecaní. Ale jedna zajímavost, liščí skolení je spolehlivější, než vřeštidlo, a nemusí být zrovna období kaňkování.

Autor: figi | 07.11.2012 20:58
A ještě jedna věc - lišky velmi rády zaléhají i přímo u nory, nebo si z nory za poledne na sluníčko vylezou. Kde jsou nory, ke kterým je z dálky vidět, dá se to velmi spolehlivě využít k lovu. A je potřeba prohlédnout okolí nory až do vzdálenosti 30 m, každou vyvýšeninku a závětrné místo. Ve většině případů liška vyrušená u nory maže pryč, do nory ne.
A nejdůležitější na lovu lišek je vytrvalost.

Autor: prroud | 07.11.2012 20:53
Vsak o tom to je,poznat zvire,teren,jeho zvyky a pak se k nemu dostanes.Pohodlnejsi zpusob je nelamat si hlavu a sedavat na kazatelne,tam je to jen o casech,ale pro me to neni ono:-).....proud

Autor: figi | 07.11.2012 20:51
Prroude, ty myši i v těch nejlepších myších letech tvoří cca polovinu liščí stravy. I když jim myši nejvíc chutnají. Ty bys asi také celý rok nejedl jen řízky, a každý den. Krom drobné lišky milují třeba žížaly,chrousty, kobylky, žáby, veškeré ptáky a jejich vajíčka.
V číslech je to ročně 6-8 tisíc hlodavců, a 10 000 jedinců hmyzu na jednu lišku.
Ivo, jedno z lidových pořekadel říká, že spíše ovce vlka sní, než přelstíš lišku.
jinak je to velmi jednoduché, liška půjde vždy po spádu. Nutností je naprosto potichu přijít na štont, a v dobrém větru. Liška neuvěřitelně dobře slyší, sluch je její nejdůležitější smysl. Je prokázáno, že slyší i žížalu v podzemí - ten zvuk, který vydávají štětinky na těle žížaly při prodírání podzemními chodbičkami, navíc naprosto přesně lokalizuje místo, odkud zvuk přichází.Proto i tiše se pohybujícího člověka dokáže uslyšet i na 100 m v tichu a bezvětří. Spády lišky jdou po zkušenostech poměrně přesně odhadnout, a pokud si nevíte rady, tak až na sněhu je určitě odhalíte. A nehledej ji jen v houštinách, tam jen když prší a fučí. Jinak spíše stařina, zarostlé meze, ostrůvky v polích, a to i velmi malé. Tam, kde nechodí lidi se liška rozvaluje i jen mezi kameny, toho krytu když je hezky moc nepotřebuje a má lepší přehled. Ty, co zaléhají v lese jsou v pěkném počasí na pasekách, málo zarostlých stráních a tak. Nory opravdu minimálně, spíše lišky, než lišáci, myslím si, že někteří lišáci krom kaňkování, velmi silných mrazů a vichřic na podzim do nory nevlezou.

Autor: ValíkVlastimil | 07.11.2012 20:50
Ivo kdysi jsme tyto mininátlačky zkoušeli a věř, že se nám dařilo. Střelili jsme dvě lišky na jejich spádech. Chce to to znát dobře revír, jejich spády a pak toho samozřejmě využít. Trvalo to jenom krátce a i přesto, že jsme ulovili jenom lišky, tak se projevila opět lidská závist.O bordýlku o kterém píšeš, který navazuje na další plochu, třeba les je to ideální místo. Ještě jsem si vzpomněl, jak jsem kdysi obeznal obsazený mel. kanál. Měl jsem doma pár vyřazených slepic,tak jsem je ke kanálu dovezl a za pár dní byly pryč. Kanál nebyl dlouhý, zhruba 100 metrů zakončený skruží. V sobotu jsem vzal ženu a syna, vyzbrojil je svázanými plechovkami a kladívkem.Postavil jsem se k ústí kanálu a čekal. Netrvalo dlouho a fena byla venku. První ranou jsem jí ulovil.Chce to znát honitbu a pak se nechá, třeba i bez psa liška ulovit.

Autor: prroud | 07.11.2012 20:48
"Ochranare" hodnotim uz jen podle jejich zasekly opozice,kdyby byli co k cemu,tak prave presne naopak s myslivcema spolupracujou a ucej se od nich,aby bylo ochranarstvi prave tim ochranarstvim a ne prastenarstvim.......proud

Autor: Ivo Ondráček | 07.11.2012 19:57
Osobně by mě velice zajímaly jejich lokality denního odpočinku a případná šance lovu. Nory jsou pochopitelně ještě prázdné, takže na přespání zbývají husté mlaziny, smrčiny, atd. Už častokrát jsme zkoušeli jakési dvoumužné mininátlačky na škodnou. Jeden vzal štont, druhý sem tam zlomil větvičku a prošel houšťák od druhého konce. Ale nedařilo se. Co taková vyrušená liška, bude se klidit po svém obvyklém spádu? Často takový bordýlek navazuje na další plochy krytin a výběr střeleckého postu je velice obtížný...? Podle mě by to byla hodně vyrovnaná partie kdo z koho, jen vědět jak na to...

Autor: Pavel Toman | 07.11.2012 19:36
Proude,je škodlivá,protože žere myšáky zahnutým zobákům, a ti pak žerou to,co bychom mohli sežrat my :-)
P.S. bráno s nadsázkou
neb tento terminus technicus jsem se dozvěděl od ochranáře :-)

Autor: prroud | 07.11.2012 19:32
A taaaak ;-))))....proud

Autor: Erika Doležalová | 07.11.2012 19:17
Proude, to ona fiksluje, dělá, jakože chytá myši, aby zajíci nebyli v pozoru...a chňap ho! :-)

Autor: prroud | 07.11.2012 19:14
Zajimavy je,ze jak slysim o lisce tak myskuje,neni ona tetka nahodou vic uzitecna nez skodliva?;-)......proud

Autor: rici czech | 07.11.2012 19:11
Pravdou je,že s liškou se jde setkat v kteroukoli denní dobu i v místech kde by to člověk nečekal.Zažitý názor ,že je to noční tvor jde spolehlivě vyvrátit.Problém je v tom ,že přes jaro, léto či podzim kdy na mnoha místech honiteb stojí kultury je nesnadné lišku spatřit ,přestože se toulá prakticky po celý den.Loni při zimním přikrmování ráno kolem 8 hodiny jsem po zatopení v chatce a následném sušení propocených svršků oděvu,vyšel ven a nestačil se divit kdy liška na louce v dálce kolem 150 metrů bezproblémů myškovala.Pozoroval jsem ji se zapálenou cigaretou dobrých 10 minut než se stratila v remízu.Mít remingtona sebou asi by ležela.Druhý zážitek je s letošního jara kdy při cestě do práce v 6 hodin ráno za plného světla liška myškovala asi 15 metrů od cesty a z projíždějících aut si nic nedělala, až při mém zastavení se stratila ve vojtěšce.nemohu si pomoct ale figiho způsob lovu lišek se mi začíná líbit,ale každopádně je třeba mít asi hodně otevřené oči:-))

Autor: Erika Doležalová | 07.11.2012 18:51
Já si myslím, že taky málokoho napadne, když zaslechne "nějaký" zvuk, že zrovna to může být liška. Většinou je známé klasické "vřískání" feny a "štěkání" lišáka, ale další zvuky málokdo zná a když je pak slyší v revíru, řekne si "nějaký pták" apod. Čímž netvrdím, že já všechny zvuky poznám, když jsem poprvé slyšela rochat daňka, vůbec jsem netušila, co to je (k mé omluvě musím dodat, že to bylo dlouho předtím, než jsem se začala o myslivost zajímat :-)

Autor: Ivo Ondráček | 07.11.2012 17:42
Tak koukám, že do téhle diskuze se nikdo nehrne. Zajímavé je třeba celoroční skolení. Že lišky skolí o kaňkování ví každý. To, že si mámy lišky přes léto hlasitě svolávají liščata, skoro každý. Ale jsou i lišky(lišáci), kteří skolí celoročně. Zřejmě projev teritoriálního chování...? Vloni mi tam jeden "zpíval" každou čekanou na srnce, letos je další takový lišák slyšet přes rybník od sousedů.

Autor: figi | 07.11.2012 10:46
Do sekce články jsem umístil pár poznatků z lovů.

Autor: figi | 07.11.2012 10:45
Dokončuji článek o liškách, o jejich životě a jak těchto znalostí využít k lovu. Bohužel odjakživa je naše nejen myslivecká literatura na informace o životě lišek velmi skoupá, obvykle je popis lišky zúžen na to, kdy se kaňkuje, kdy a kolik má liščat, nepřesně i čím se živí, a i nesmysly, jako je ten, že žije v norách.. Má někdo nějaké zajímavé poznatky o životě a chování lišek ???