Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

O teriérech a jiných šelmách



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: strejda zajíc | 01.03.2016 22:03
Aris se dnes opět osvědčil jako pes-bonzák.Četl jsem si dole u krbu Myslivost,když se na dvoře rozhlásil tím svým \"udavačským\"hlasem.Takže někde v okolí padla rána!Kouknu na čas-18.17 hod.Asi za hoďku dorazil hajnej na kávu a za čepicí úlomek!Lištička.Kdepak,na Arču je v tomhle spoleh...:-)
Je zajímavé,pokud jsme venku a já střílím,nebo někde padne rána,ani nehlesne.Pouze jednou,když střílel kolega 6!ran na lišku,po čtvrté ráně chtěl lézt s kazatelny se slovy:Fotr,my tu sedíme jak blbci a tam je naháňka!
Jdu se kouknout po mrzáčkovi,když je tam bílo,za vsí je vidět ,byť né kdovíjak.
Případně ráno okouknu stopy a zkusím to se zrzkem.Tak Dobrou noc.

Autor: strejda zajíc | 13.02.2016 21:11
Šelmy ryšavé se zas jednou vyznamenaly.Poté,co jsem včera odpoledne odjel ke kamarádovi pomoci s lovem selátka(které slíbil komusi na ples),teriérům to zřejmě přišlo líto a pozvali si návštěvu.Nebo možná nepozvali-přišel sám,nezván,nevolán.Sousedčino miláček-koček postavy statné,leč rozumu méně statného...Dnes ráno byl stále u nás na dvoře,byť již poněkud ztuhlý.
Takže má účast v Roudné je jaksi ve hvězdách,protože až se jeho milující panička vrátí počátkem května od dcery z Austrálie,budu patrně zabit.A se mnou asi i její mladí,kteří měli kočičáka na starost.Nojo,život je boj....

Autor: Václav Sládek | 02.10.2015 16:27
Chybička se vloudila.Zapoměl jsem napsat že ten můj bordík navíc ještě kulhá to nejspíš okoukal od páníčka.

Autor: František Dušák | 02.10.2015 08:27
Tak třeba to byl směrový zálomek, aby trefil domů.

Autor: zutro | 01.10.2015 19:46
Já sem myslel že úlomek.Poklona psíkovi.

Autor: Václav Sládek | 01.10.2015 18:26
Míro je to tak.

Autor: strejda zajíc | 01.10.2015 17:47
Vašku,kdo umí,ten umí!A může být slepý i hluchý,nos funguje stále.Lovu zdar a teriérum tuplem!

Autor: Václav Sládek | 01.10.2015 16:30
Tak zase něco k šelmám.Kolega střílel večer na černou slyšel úder kule a byl si jistý zásahem.Nástřel jsme v ovsu nenašli nikde ani kapka barvy.Pustil jsem drsňáka na volno již to vypadalo že se chytil ale ouha nic.Tak jsme vypustili \\\"krakena\\\"teda mého 12+ bordíka slepého na jedno světlo hluchýho jak poleno když se dostal do místa předpokládaného nástřelu ve chvilce již lomcoval lončákem celé to snad netrvalo tři minuty.Lovu zdar zálomek pak červená práce.Aby to bylo celé 30 06 spr S&B PTS váhu kule nevím stříleno odhadem 140m.Prase neprostřeleno lončák kňourek tak akorát.

Autor: Radek Chadim | 01.09.2015 10:52
Jeden z prvních dosledů s Yorikem byl před lety u živého srnce, kterého jsem našel na kraji lesa, byl úplně zesláblý a když se postavil, tak naříkal a pak zase zalehl. Než jsem skočil pro flintičku, tak srneček byl fuč. Tak jsem Yorika vypustil na volno a po asi 100 m v hustém ostružiní jsem ho slyšel parkrát zahlásit a pak ticho, než jsem doběhl, srnec skoro zadávanej. Jak to ta malá bestie udělala, to nevím :-). S odstupem času tento můj krok nepovažuji z výchovného hlediska úplně za nejšťastnější, ale co už.

Autor: Jan Mikyska | 23.08.2015 18:20
Něco přes rok mám doma taky šelmu, ikdyž vypadá spíše jako vydra. V týdnu se mi stala taková nemilá věc...teda vlastně kamarádovi, s kterým jsme čekali na srnce. Poslal kuli, ale srneček zmizel v porostu. Jelikož to bylo brzo večer, volal jsem mu co se děje, že jsem uslyšel ránu. Vydru jsem měl s sebou a tak jsem se za ním vydal, měl jsem to za hotovou věc, čuba se podívá na srnečka a půjdeme domů. Na nástřelu barva asi 50 čísel od země. Pustil jsem ji z vodítka, ať se proběhne a nevěnoval ji už pozornost. Šli jsme po pobarvené stopě, asi sto kroků a barva zmizela. V tom jsem si uvědomil, že je čuba pryč a už jsem ji slyšel hlásit pár set kroků od nás. Je to dobré, už ho má. Doposud jsem s ní necvičil na lesní ani na barvu, má jen norovačky. Jdu po hlase asi půl kilometru a už ji vidím jak běhá okolo kusu, který leží na mezi. Ale co čert nechtěl, srneček se zved a davaj přes mez k lesu. I přes to, že měl ustřelený běh, fena mu akorát stačila, střídala štvaní se stavěním, ale na jistou dostřelnou ránu to nebylo, asi 170 kroků. Štvala ho ještě několik set metrů, postupoval jsem za nimi bez flinty, druhá flinta šla pro ohaře, který by kus spolehlivě strhnul. Postupoval jsem jen podle jejího hlášení, už se stmívalo a nechtěl jsem s nimi ztratit kontakt, ráno by byl srnec pryč. Nakonec se vydra rozhodla, že tomu učiní konec, pověsila se mu za krk a už nepustila. Celkově asi 1200 metrů štvaní a stavění a asi hodina a půl práce. Psíkům Zdar a vydrám zvláště!

Autor: strejda zajíc | 19.08.2015 22:41
Tak zase něco o šelmách.Tentokrát o Andulce,podceňované a někdy i posmívané:-).I když je hodně v paničce.Střelil jsem na strništi danělku,láme se na kraji lesa a tak volám šéfovej:Co bulina a barva?Jo,jo,jo-velké nadšení.Označuji nástřel a odcházím,abych nepřidal zbytečně svůj pach.Holky za pár chvil dorazily a Any na řemeni jede jak mihule.Sice je to jen cca 80 krokú,ale žádná barva není krátká.No,radost u obou samiček jak ve volebním štábu vítězné strany...
Čubina není špatná,jen by to chtělo víc praxe.Už loni po naháňce se střídali s Arim druhý den skoro dva kiláky,šla dobře,ale pak prase přešlo silnici a bylo po hehe.Teriérum Zdar!(A ostatním psékům též).

Autor: strejda zajíc | 27.12.2014 16:39
Irská šelma zerzavá se včera předvedla,šel za postřeleným seletem dva kilometry,přes pole,silnici až do další leče.Sele jsme nedohnali,ostatně při ták mizerné ráně(patrně vršek ryje,na nástřelu konchy)se ani nedivím.Souhlasím v tomto směru s Maralem,naháňky nic moc.Dnes jsme hledali i další,ale po prověření vím,že bylo dostřeleno o kus dál.

Autor: Vrba Frantisek | 19.12.2014 07:52
Strejdo Lovu zdar.A tu irskou šelmu rezavou že pozdravuji!

Autor: Leon Zumr | 18.12.2014 21:45
Lovu zdar a jak říká Fesoj hold vyrazila do přezimovací obůrky kde je -20

Autor: Václav Sládek | 18.12.2014 21:43
Lovu zdar.Jo šelmy kam se na ně hrabem.

Autor: strejda zajíc | 18.12.2014 21:39
Včera jsem střílel na srnu,výskok všema čtyřma metr nad zem a hups do lesa.Na nástřelu nic nevidím,protože se šeří a ty voči už jsou halt taky v ...no tam.Na co ale živím lítoou šelmu,ke všemu ještě zrzavou a štětinatou?Takže domů pro Ariho,okamžitě mu to dojde a je z něho gumídek!Dojedeme k lesu,podle pole jdeme k nástřelu a ejhle,pes začíná na poli vykružovat kola.Tam jsem ale nestřílel,přece na kraj lesa!A pak mi to dojde.Zná to tu a ví:"Seděl na kazatelně a určitě střílel na pole."Přivolám ho,jde neochotně,jak ale slyší Barva! během tří metru jede jak myš na motor,skrz maliny,ostružiny a vršky po probírce.To je mi hned líp.Prodírám se za ním a po chvíli už ho slyším,jak poškubává za kus.Samo,že v největším bordelu.I když to bylo jen něco ke stu metrů,těžko bych ji bez psa hledal.
Vyšší komora,vstřel mezi žebry,plíce,výstřel sice přes žebro,ale nestačila kulička předat energii.Plný hrudník barvy,barvit začla až uplně ke konci.
Pes měl radost,já taky,jen chudák srnčička už ne.

Autor: Václav Sládek | 07.11.2014 10:46
Zajdo dobrý.Trnky jsou sviňa.Jednou jsem se leza po břiše prostřihával snad 40m pro sele naštěstí ho pes hlásil.Pak couvání tím tunelem selátko popotahovat za sebou vorvanej a popíchanej jak stará kur...

Autor: Leon Zumr | 07.11.2014 10:26
Strejdo lovu zdar a kup si ten diodový obojek sice bude jak mimozemšťan ale vidět bude na kilometr

Autor: červenka emil | 06.11.2014 22:55
Můj milý ušáčku ,to mi dělá Její Veličenstvo imrvere,čili furt.
Holt milý zajíci nemáme to lehké,

Autor: prroud | 06.11.2014 21:44
Hezky strejdo:-))),ale koukam zes ty trnky zvladnul,nejak moc rychle:-( , :-))))))))))

Autor: strejda zajíc | 06.11.2014 21:31
V úterý večer sms od kamaráda,potřebuje Ariho služby.Střílel na sele,samo,že tou svojí malorážkou(308):-),na nástřelu plíce a čuně fuč.Po vypuštění psék mizí v trnkách a já se vydávám za ním.Po pár metrech nemohu ani tam a ani zpátky,už to vypadá,že tu budu muset nechat kabát.Barva není,pes není,Zajíc chrní v trní a tak nešťastnému střelci zbývají jen oči pro pláč...:-)Jednu chvíli slyším,jako když někdo škube prasátko a pak zase ticho.Houknu na tu lítou šelmu zrzavou,přísviští,hopsá okolo,dělá tajtrlíky a opět zmizí vpředu. Po pár metrech jsme u selátka(21 kg),výstřel ucpaný,proto nebarvilo dál.A taky pro tu flintičku na flusbrok.:-)(To mi zase Radek zruší registraci,ach jo...)Pouhých sto kroků od nástřelu,ale bez psa by se hledalo dosti špatně.Ještě že ty šelmy máme!
P.S.Zrzek jeden vyčuraná,když slyší on mne,myslí si,že vím i já o něm a neblafne na zhaslou zvěř.Když je dál,to si mne volá na pomoc.

Autor: Václav Sládek | 15.07.2014 11:34
Míro není za co se omlouvat.Již je to tak za pár dní bude tomu královskýmu zlotřilci 14 měsíců.Jen do nory se jeho veličenstvu nechce,třikrát nácvik radši jsem to odložil na podzim.Mel.potrubí a propustky prolézá bez problémů.Když ZN neudělá nevadí mě přestalo bavit kopání mladí se k tomu nehrnou.

Autor: strejda zajíc | 14.07.2014 19:21
Václave,omlouvám se,měl jsem pocit,že je králi zvířat tak půl roku.Ale ten čas hrozně letí...

Autor: Václav Sládek | 14.07.2014 15:48
Protože to nepatří do dnes dávám to sem.Chvátali nechvátali.S bordíkem jsem měl v roce a půl Zv,LZ,ZN,A BZ a to mi každý říkal bordík ten zraje nejdřív tak ve druhém až třetím roce.Jelikoš má již v jedenácti letech hodně v myslivosti odsloužíno byl potřeba další LUPík.Pravda že jsem se bordíkovi věnoval snad víc jak ženě.Drsňákovi o trošku méně ale stále více než drahé polovičce.Odložení za 2 při jeho temperamentu a toho jak si mě hlídá s tím jsem byl spokojený.2 z nahánění je to samé to jsme měli smůlu začínali jsme jako první,zvěř byla až ve třetím úseku být to čerstvějš zapachovaný tak jsme dopadli lépe.Je to tak že nepotřebuji píštalu a potřebuji psa na dosledy.Hlavně aby to moje nečetla nejspíš by mě odstavila.

Autor: Václav Sládek | 15.06.2014 10:41
Řek bych že jsou ti naši čtyřnozí kamarádi všema mastma mazaný ba přímo vychcaní.Mí určitě a dobře vědí kde doma najdou nějakou dobrotu.Bordík pozná kdy zajistím dvířka kotce na kolík.To se je nepokusí otevřít ale když je nezajistím hned si sám otevře sterej drsňák to taky tak praktikoval mladej na to ještě nepřišel.

Autor: strejda zajíc | 14.06.2014 23:16
Dnes jsem táhl ze stodoly kámen,abychom si k obědu na něm upekli krkovičku z divočáka a ambr(co taky dva staří lidé potřebují,že).Aris tam vběhl za mnou a objevil kýbl s krmením pro má milá selátka.Popadl kus tvrdého chleba a zmizel na dvůr.bulina okamžitě zjistila,že má největší pochoutku bulteriéra a mazala do stodoly,kde si taky zobla.Ihned jí došlo,kde ho vzal a hned tam pílila!Pakže ty potvory nepřemejšlej...

Autor: Václav Sládek | 10.06.2014 21:45
Dnes ráno po týdnu jsem nakapal pobarvenou stopu pro toho mýho draka.Délka více jak 500 kroků vyrazili jsme po ní po 4 hodinách a spokojenost s prací.Horší byl sobotní nácvik na umělé noře ZN nechám na podzim snad ten lump trochu vyzraje.Teď utvrdit odložení a vodění na řemeni.Jo na konci barvy kus škáry z černé a zbytek barvy v petce olíz a hlásil.

Autor: strejda zajíc | 06.06.2014 17:47
Mí teriérští zabijáci se zase předvedli!Ve středu jsem je očkoval,pod Arisem loužička jak od štěněte a bulina se tvářila jako kdybych ji tloukl železnou,do ruda rozžhavenou tyčí. Skoro jako lidi,jak vidí injekci,omdlévají...:-)
Vašku,prima,hlavně ho nepřecvič.

Autor: Václav Sládek | 06.06.2014 17:35
Trochu téma opráším.10.5.ZV Dražejov okres Strakonice dostali jsme trojky ze slídění a vodění na řemeni.Slídění bylo v pšenici nejméně 40cm vysoké mokro po dešti nic pro jezevce.Vodění na řemeni doma dobrý na zkouškách nejspíš chyba vůdce sypu si popel.Takže 1 cena 174 bodů.Rozhodčí korektní po pořadatelské stránce také bez chyby.V sobotu před Roudnou první nácvik na umělé noře dost veké zklamání no třeba se to zítra zlepší.Ve středu jse nakapal pobarvenou stupu cirka 150m na konci kus škáry z divočáka po hodině a půl jsem nasadil drsňáka po deseti metrech napnul 6m vodítko div že mě dědka pajdavýho nepovalil.Škáru jsem měl ma šnůře přes větev taháním jsem ho pěkně rozdováděl.Na poprvé spokojenost.

Autor: Václav Sládek | 03.03.2014 17:11
Je rozhodnuto radekbartik mě přesvědčil poslal jsem přihlášku do Dražejova OMS Strakonice.Všem ještě jednou dík za snahu.

Autor: radekbartik | 03.03.2014 15:24
Ve Strakonicích to bývá Dražejov a zajíců je tam na poměry zde relativně dost, každý pes se dostane do zvěře... Radek

Autor: Václav Sládek | 03.03.2014 14:26
Díky za odpovědi.Strejdo u nás na Příbramsku je to kdo se dříve přihlásí a zaplatí.Jde mi hlavně o to aby se v místě konání zkoušek vyskytovala drobná hlavně ten zajíc.Naposledy jsem vedl na vlohách no teď to bude deset let bordíka a již nevím která Pražská OMS to byla.Zkoušky se konaly kousek od Libčice n Vltavou tenkrát tam zajíc byl.Pavle to vypadá moc nadějně.

Autor: Pavel Černý | 03.03.2014 10:40
Václave, u nás na Praze - východ (tedy právě se přejmenováváme na Prahu - venkov, tak se nenech zmást) se ZV ohařů a malých plemen konají 10. 5. v Čelákovicích. Výsledek loňského hlavního honu je tady:
https://picasaweb.google.com/111459870157518002237/7Prosince2013Hon6122013#5954566940367640786
Tedy není to vzorový výřad, ale o to teď nejde...
Aby tam Tvůj král zvířat narazil na zajíce, to ale zaručit nedokážu :-)

Autor: strejda zajíc | 03.03.2014 10:20
Vašku,jarky jsou na Písecku 3.a 4.5.2014 v Miroticích.Přednost mají Písečtí,pak okresy ST a TA,pak ostatní,záleží na naplněnosti.Loni se tam vydařily.Jinak víc najdeš na stránkách omsů.Šelmám zdar! Zajíc

Autor: Václav Sládek | 02.03.2014 11:44
Mám problém.Jelikož bych rád vedl mlaďase JDR na zkouškách vloh a u nás se konají v místech kde je minimum zajíců poprosil bych vás o tip kde se konají ZV a je tam větší možnost narazit na zajíce.Nejraději okresy PI,ST,BN,BE,PJ,RO nebo okolí Prahy.Za tipy díky nechce se mi kontaktovat tolik OMS.

Autor: strejda zajíc | 19.08.2013 22:29
Michale,náš kmen nazývá samici od Zajíce většinou Zaječicí.Pouze vlezprdelkové (a já v období nouze)ji říkájí "Libuško".A co se týče vybavení,nějak se mi ke stáru zmenšujou ruce...:-)

Autor: Jaroslav Tatalák | 19.08.2013 19:23
Dobrý ,strejdo beru. Ale takhle se seknout v odhadu váhy!

Autor: Michal Brabec | 19.08.2013 18:05
Strejdo, sloh je báječnej, ten Ti může závidět i Fesoj. Jen to názvosloví, ach jo.. Samice od zajíce je přece zaječka, ramlička nebo ramlice (dle vybavení):-))

Autor: strejda zajíc | 19.08.2013 07:37
Díky,pánové-Lovu zdar!
Jaroslave,jak mám psát normálním slohem,když normální nejsem?:-)
P.S.Už taky nemám ten odhad,lončák vážil padesát a půl kila.

Autor: Leon Zumr | 18.08.2013 13:36
lovu zdar strejdo a ten sloh je super :-)))

Autor: Vrba Frantisek | 18.08.2013 07:36
Arči.pozdravuj pánička,vyřid že mu přeji Lovu zdar a Jarky at neposlouchá.

Autor: Jaroslav Tatalák | 17.08.2013 20:52
Strejdo, lovu zdar a příště normálním slohem pro obyčejného čtenáře prosím.

Autor: Zdeněk | 17.08.2013 10:46
Tak strejdo,Lovu zdar!! Dyť to říkám furt, že by jsme si bez těch pejsků ani neštrejchli.

Autor: strejda zajíc | 17.08.2013 01:09
Tak zase o zrzavé teriérské šelmě!Další šelma-mnohem horší a nebezpečnější-Zajíc,dnes slíbíl Arimu,že pujdou opět spolu.Táhneme se přes pšeničná strniště k dubu,mám tam srnečka k šedesátinám,šanoval jsem ho celou říji a teď mu tvrdě ukládám o život!Za poslední týden jsem ho 2x "pustil",takže teď nejspíš ostrouhám.Samo,že nepřišel!Po čvrt na deset zapaluji cigáro,dokouřím a "Ari,jde se domů".Ajta,na strniště z kuku vyleze pašík!Přečtu ho,cca 50kg,beru flintu,srovnám kříž,padne rána a prase metelí přes strniště!Ale slyšel jsem buchnout kuli(Figi by řekl,že tvrdě),odkládám osmu(ani si neuvědomuji,že jsem stačil přebít-tzv.dynamický stereotyp),beru dalekohled,prase zvolňuje a nakonec zastaví."Zajíci,ty starej vole,tyś ho chybil!"Ale slyšel jsem to žuchnutí...Vtom začíná čuník vyskakovat předkem,skoro se staví na zadní,popojde a zmizí!Čekám chvíli.pak mi dojde,strčím do mordy čvaňho,zapálím a čekám.Zrzek na mne hází ksichty,na co prej čekáme,ty prd slyšíš a ty jeho irské kecy....
Slezu a Arča,který jde normálně kousek přede mnou,jezdí kolem jak motorová myš.Jdu k nástřelu a musím na něj houknout,protože má tendence zmizet!Klasika-pes blbej,pán génius!Ale jako obvykle,je to zcela naopak,sice vím ,kde prase padlo,ale motám se po poli jak vítr v bedně,bez prasete,bez psa....Písknu přivolání,přiběhne ten ,"co ví"a obvyklé kecy:"pane,kde jsi,na mně je ten aport moc těžkej atd.atd.".Takže:"Ukaž prasátko!"A po sto metrech jsem u prasete konečně i já.Holt,to je to moje levičáctví,uhnul jsem těch sto metrů doleva.
Nízká rána,vstřel před plecí,výstřel nad loktem,přetržené krkavice,vepřík totál vybarvený dovnitř,cca 300m od nástřelu.Lončák -kňourek,asi 50
kg(vážit budu až ráno).
Chválím a chválím,nejdřív Ariho,pak Huberta,chvíli postojíme a pak domů pro odvoz(zapomněl jsem mobila),jinak by k nám Zaječice přijela.
Přátelé, dobrou noc a Lovu zdar.A samo:Teriérům zdar a irským zvláště!

Autor: Václav Sládek | 15.07.2013 12:13
Láďo opravil jsem.Martine přeju pevné nervy a trpělivost.U všech psů důslednost při výcviku a u jaga tuplem.

Autor: Martin Skřivánek | 15.07.2013 11:30
Václave malého drsňáka ti závidím.já už mám drsňáka téměř desetiletého a ted jsem si pořídil v pominutí smyslů malého jaga :-).zlatý drsňák :-).

Autor: Bečvář Ladislav | 15.07.2013 11:29
Václave prosím tě co sis to pořídil za štěně . JDR takovou zkratku plemene nikde nemohu najít.

Autor: Václav Sládek | 15.07.2013 09:44
Leone je mi to jasný.Bordík má přes deset let a to je doba kdy by mě nepřekvapilo že začal mlvit.Dnes ráno to bylo již lepší.

Autor: Leon Zumr | 15.07.2013 09:31
Václave nediv se žárlí to bylo u nás vždycky ale běda kdyby jim na ty štěnda někdo šáhnul to fena otloukla psa co vystartoval na černou tak rychle o chodník že nevěděl která bije ale pokaždé když jsem dovezl štěndo zalezla do křesla a nekomunikovala s okolím ale pak to vždycky dopadlo takhle http://img.fotoalba.centrum.cz/img2/2902/7382902_4_b8ebhb0bcj.jpg http://img.fotoalba.centrum.cz/img16/183/24070183_4_roshxa14.jpg

Autor: Václav Sládek | 15.07.2013 07:44
Poslední dny mi habrovalo připojení na internet.V září to bude rok co jsem přišel o drsňáka.Ve čtvrtek 11.7 jsem si přivezl štěně JEZ.DRS XERO OD Strážské Skály.Všichni doma z něj sedaj na pr... jen ten starej pacholek bordík Cir na něj vrčí ale to se časem podá.Nejde mi dát foto musí pomoct syn nobo vnuk.

Autor: Martin Skřivánek | 08.07.2013 08:51
Jo Zdendo dík vyřídím.máme ted štěňata a aby toho nebylo málo tak jsem si vzal štěně,ať se otec nenudí :-) :-) :-).

Autor: Fesoj | 07.07.2013 18:14
Dakl, dachshund, daxl - vše jedno jest. Totiž jezevčík /německy/. Že jezevčíkovitý brakýř se v německém originálu nazývá "daxelbracke" a že si to čeští myslivci zkrátili na daxla, to je otázka jiná.
Ale Proude, tak úplně "mimo mísu" s tou sudetskou směsí nejsi - ono se to plemeno původně nazývalo "alpsko - krušnohorský brakýř jezevčíkovitý", takže to s těmi Sudety má přece jen něco společného.

Autor: prroud | 07.07.2013 11:02
Zdendo,ja to nemyslel posmesne,jelikoz ony "sudetsky smesi" meli moji rodice a ja jako decko celej zivot a bezva pejsci:-),mozna to tak jen znelo,ale neumyslne.Melo to bejt radoby vtipny,ale hlavne ta otazka,co se rozumi daklem,protoze to opravdu nevim.Tak mi to soupnete prosim vas polopaticky:-) Kral zvirat = (jezevcik)....? :-)

Aha ,tak uz vim,Martin s ami viva moravia pomohl:-).......takze jezevcik:-),zase jsem chytrejsi:-),a souhlas Zdenku,jezevciky znam a super pejsci,mel jsem jednoho jako kamarada,byl tety,ostatni jsem jen drbkal:-)

Autor: Pupek | 07.07.2013 09:44
Lovu sice to nebyl spol.lov "pouze" dosled,ale jak jsem četl tak prvni smrtelná rána šla až při dostřelu takže prase vlastně ulovil Martin. Měl všem přítomným poděkovat za účast,rozdělit se s pejskem o ulomek naložit prase a odfrčet:-) Jinak vyborná práce psa,ta vždy uděla radost jak píše strejda.

Autor: martes | 07.07.2013 09:24
Martine ,,špica,,.Pozdravuj u vás.

Autor: strejda zajíc | 07.07.2013 08:42
Martine,no,není to krása?Lepší než jich sám střelit pět!Lovu zdar!
A počítám,že střelec se ani nepodělil se psem o úlomek(jak se nám stalo posledně).

Autor: Martin Skřivánek | 07.07.2013 07:58
v pátek mi volali at jdu dohledat prase.stříleno v řepce.prý po raně spadlo zvedlo se a zase spadlo,že to bude kousek od nástřelu.napřed to hledali se psem který nikdy nic nenašel,všechno podupané ani kapka barvy.na nástřel nasadím fenku krále na volno že ho najde a bude hlásit.fenka jde napříč řepkou,jednou blafla našel jsem pár kapek,jde dál už ji nevidím nikde nic a záhlednu ji až na protilehlém svahu na louce.říkáme si co blbne to bude ležet někde tady když už jsme našli barvu a nevěnuju jí pozornost ač už mockrát prokázala že se má vždy věřit psu.vrátila se a říkám no kde ho máš,kde máš prasátko a zase na louku ,to už mi nedalo a šel jsem za ní,na louce jsem uviděl další barvu,aha.za loukou ve starém sadu se pes rozhlásí typickým hlubokým hlasem.našli jsme záleh,psík postupuje v maliní konečně najde prase,hlásí ho,je živé,nedá se v krytu dostřelit.přejde dál ,psík na něj doráží ,prase odráží útoky a při výpadu na psa ho dostřeluju.mělo jen přestřelený běh.stopní dráha asi 1km.moje Ami Viva Moravia je prostě borka :-).

Autor: strejda zajíc | 07.07.2013 07:51
Chlapi ,to neznáte?Dakl,dachshund?Prostě jezevčík-velký pes v malém,dlouhém těle,na nožkách krtonožkách.Daksl-to je přece uplně jiná "psina".:-)
P.S.Teda,co ty mladý dneska v těch kurzech učej...:-)

Autor: Martin Skřivánek | 07.07.2013 07:42
on myslel asi daxl(braka).

Autor: martes | 07.07.2013 00:36
Prde ten Král zvířat je ,,možná,,v........í než Ty.Tebe jsem viděl jen jednou, ale ten byl kdysi můj kamarád.

Autor: prroud | 06.07.2013 22:19
To teda nevim,co je "dakl"....neco jako "sudetska smes"? :-)

Autor: strejda zajíc | 06.07.2013 21:58
Mně to bylo jasné od začátku,že to bude Velký malý pes-tedy dakl,jak mi Češi říkáme:-)

Autor: Martin Skřivánek | 06.07.2013 20:07
tak Krále vřele doporučuju.včera mi odvedl náramnou práci.

Autor: prroud | 06.07.2013 19:05
Marto,to bude krecek,je to jasny:-).Ale ten vzteklej divoch,krecik australsky,tusim:-).Lapne loncaka,nacpe do torby a aportuje az k noham.

Autor: Václav Sládek | 06.07.2013 17:54
Martine král zvířat dle Karla Chalupníka.

Autor: Martin Skřivánek | 06.07.2013 17:42
no jaká to bude šelma?

Autor: Václav Sládek | 06.07.2013 12:40
Jaká?Až za týden.

Autor: Martin Skřivánek | 06.07.2013 08:09
Václave jaká? já si ty zárazy taky nedovedu moc představit ale budiž :-).

Autor: Václav Sládek | 05.07.2013 21:34
K tématu hnedle po roce si ve čtvrtek jedu pro šteně.Sic to nebude terier ale jiná šelma.

Autor: Václav Sládek | 05.07.2013 21:31
Nejlepší klasika tak jako se vykrvovalo domácí prase před výrobou lahůdek.Nedovedu si u černé představit manipulaci šíje,ještě tak ostěp-pneumotorax.A teď domě.

Autor: Leon Zumr | 05.07.2013 11:35
strejdo to nemá chybu :-)) a bulinka si ho posadila do křesílka? :-)

Autor: prroud | 05.07.2013 09:38
:-))))),dobre strejdo:-))))

Autor: strejda zajíc | 05.07.2013 06:57
Františku,Aris na počítač už nesmí,při poslední návštěvě zakousl myš.Číst sice umí,ale psát mu zakazuji,aby třeba na mne tady něco nevykecal...:-)

Autor: strejda zajíc | 05.07.2013 06:49
Leone,příteli,jsem už vetchý stařec a tak se mi občas mísí realita se sny.:-)Toho jistě můj advokát využije,až budu dopaden se "zkrvaveným"závazákem v ruce poté, co jsem zapomněl flintu doma,příp. ji zapomněl nabít.Ostatně zákon o zbraních mi nařizuje,kdy nesmí být zbraň schopná okamžitého použití,nikoli už kdy musí!A v tom okamžiku dochází ke stavu krajní nouze a prasátko bych patrně mohl i uškrtit tkaničkami od bot.:-)
Jinak jsem velmi rád,že se v této zemi,kde stát chrání víc lumpy než poctivého občana,najde ještě někdo ,kdo se nebohého prasátka zastane proti zlému myslivci.:-)
A abys věděl,že ctím zákony:Včera srazilo auto lončáka,živý,rozlomená pánev,v příkopě voda,bahno a metrová tráva,bulina ho pěkně posadila,já mu dal hlavěň na čelo a zbavil ho bolesti.A pokud chceš znát zbraň a ráži,už mi zase nějak vynechává paměť!:-)Ach ta čísla!Už vlastně vím,měl 53 kg vyvržený.Ježiš,kam byl vyvržený,asi na břeh,no nic zavolám zelenomíráky,třeba ho zatáhnou zpátky...:-)
A za těch víc jak čtyřicet let mého myslivcování těch zárazu zas tolik nebylo,tak 10.A bylo to vesměs rychlejší,než když ho nějaký doveda pěti ranami dostřeluje!Však jsem u promoce přísahal,že zbavím zvíře co nejrychleji utrpení,pokud není jiná možnost.
Doma jsem pak u zhaslého zkoušel "manipulovat šíjí",lidi to je děs,praseti prostě krkem nezakroutíš!

Autor: Vrba Frantisek | 04.07.2013 18:24
Arisi,předvedl jsi perfektní práci!jinak pozdravuj pánička.Teda doufám že tě pániček občas pustí k počitači a že si příspěvek přečteš.

Autor: prroud | 04.07.2013 16:55
A pritom by stacilo tak malo,jen uvedomely mysleni,vlasteneckou vladu co by se opirala o nevladni,ale profesionalni odbornej management a referenda s moznosti zpetnejch kontrol identity volicu,zadna imunita,plna zodpovednost za svou praci,stejnej metr na vsechny,at ses pan,nebo kman,vlada a ekonomika,zivot,system co je o lidech a pro lidi a ne o prachach a mamonu,a at si lidi rozhodujou sami,vlastenci ve vlade jako zastupci a profici v managementu at to korigujou podle pravejch potreb.........a byli bysme tak vychechtana zemicka,ze by nam svet zavidel a zavedl to taky.Ale to uz nejak neni o terierech tak se omlouvam a zmlkavam:-)

Autor: Leon Zumr | 04.07.2013 16:28
Josefe jsme v čechách tak jediné co by na ty odborníky ze sněmovní hospody co tvořili zákon platilo je násada od krumpáče protože díky nim a nadrženým poserum lovi spousta psů s Hubertem

Autor: Fesoj | 04.07.2013 14:41
Dle veterinárního zákona /pokud se nemýlím/, je možné usmrtit obratlovce dvěma legálními způsoby : a/ zastřelením, b/ manipulací šíje, čímž je podle mne rozumněno přerušení krčních obratlů. Záraz do srdce ZATÍM není povolen, ač to nebude trvat dlouho a praxe si jeho legalizaci vynutí. A předpis sem, předpis tam, zejména v případě, kdy pes nebo psi chvatují divočáka, bych použití tesáku či ještě lépe oštěpu dal jednoznačně přednost před dostřelnou ranou - když kvůli ničemu jinému, tak pro možnost nevratnému poškození sluchu psa výstřelem z těsné blízkosti, o možnosti jeho zranění střepinami či kulí, která "vezme faleš", raději ani nemluvit !

Autor: Martin Síla | 04.07.2013 14:03
Pravdu máš proude...

K těm zárazům, eticky i rozumově je to jasný. Říkám ano.
To že zákon hovoří jinak, je smutnej fakt, kterej doufám nebude platit věčně.

Autor: prroud | 04.07.2013 13:46
to je Leone ten problem prave,ze se delaji problemy kde pro ne neni misto a snazi se vlastne zbytecne skodit.Kdyz jde o dobiti ranenyho zvirete,zajima me aby to bylo co nejrychlejsi,abych mu ukratil utrpeni,at tak ci onak,at udelam cokoliv co povede k jeho rychly smrti,bude lepsi,nez ho nechat se trapit a pomalu chcipat.Samozrejme uznavam,ze cim rychlejsi zabiti tim lepsi a je spravny to umet:-)

Kdyz odbocim..........jeden z hlavnich duvodu neposkytovani prvni pomoci cizejm lidem,napriklad pri autonehodach je zhovadilost predpisu,ktery dokazou z nekoho kdo chtel pomoct udelat prakticky vraha.Kdo se pak divi,ze spousty ucastniku silnicniho provozu nahle na okamzik oslepnou,kdyz jedou kolem bouracky?

Autor: Leon Zumr | 04.07.2013 13:08
strejdo dal bych si pozor na ty odpovědi jak provést záraz nebyl by jsi první kdo díky tomu měl problém.Měj se Leon

Autor: strejda zajíc | 04.07.2013 12:47
Dříve tesák(vyrobený z bajonetu),v poslední době sedlčanský zavazák.Aneb už se do těch velkejch nemontuju...:-)

Autor: Martin Síla | 04.07.2013 12:44
Strejdo, dík za odpověď.
Ještě mám otázku. Používáš za tímto účelem obyč. nůž, či tesák nebo dokonce kopí?

Autor: strejda zajíc | 04.07.2013 12:28
Martine,u prasat se snažím proříznout srdce,příp.velké cévy nad ním.Mícha by se přerušovala vzhledem k anatomii prasete asi dost těžko,silný ,osvalený krk,nevím,nikdy jsem to nezkoušel.

Autor: Leon Zumr | 04.07.2013 11:25
Honzo nepleteš se a na Slovensko nejela protože se tam nevešla když jsi vzal sebou toho obra co zabral 2/3 prostoru pro psi a chudáci ohaři musely být nacpaný na dveřích :-)

Autor: Honza Král | 04.07.2013 10:49
Leone fenky je mi líto. Kely se jmenovala ne? Aby mi nesežrala maďara tak snámi nemohla tenkrát na Slovensko.
Strejdo lepusi, gratuluji k dosledu!! Psi při téhle práci ví víc než my si umíme vymyslet.

Autor: Leon Zumr | 04.07.2013 09:31
strejdo věk 11 roku ale do poslední chvilky byla zdravá a aktivní a i když není am. bulldog v čr uznané lovecké plemeno tak doufám že pracovního zase seženu protože ta povaha a práce při dosledu je úžasná a je to i super rodinný pes co ta naše bába vydržela od syna a jak ho ochraňovala to nemělo konkurenci.Josef bez psa nejsem těch mám doma víc a hlavně manželku co mě toleruje ty moje úlety :-)

Autor: prroud | 04.07.2013 09:06
Leone :-(

Autor: Martin Síla | 04.07.2013 08:56
Leone, to je vždycky smutný, ale ty asi dlouho bez pejska nebudeš...

Strejdo, když dáváš záraz u černé, tak mu pustíš vzduch do plic nebo klasika přerušíš míchu?

Autor: strejda zajíc | 04.07.2013 08:56
Copak,Leone,věk?Ta argentinka?To vždycky bolí,člověk si najednou připadá prázdnej,ale zbydou vzpomínky a příjde další pes.I když u nás starších to není jisté...

Autor: Fesoj | 04.07.2013 06:03
Je to taková, jak to pojmenoval Javůrek, černá série. Za posledního čtvrt roku jsi nejméně třetí z nás z fóra, kdo přišel o pejska. Včera mne navštívil kamarád, přijel se pochlubit se štěňátkem. Odněkud z Malé Fatry si přivezl fenečku bavorského barváře. Už ji začal seznamovat se zvěří, zatím se střeleným divočákem. Je to ještě holčička hloupatá, ale zájem by měla, i když to první seznámení proběhlo v noci a šla k prasátku hóódně opatrně. Předpokládám, Leone, že ani Ty dlouho nezůstaneš sám - myslivec bez psa je myslivce půl.

Autor: Leon Zumr | 03.07.2013 23:36
Lovu zdar strejdo dobrá práce psa vždy zahřeje u srdce já jsem dnes přišel o fenu která mi dala dost hřejivé radosti tak už loví čuníky s Hubertem

Autor: prroud | 03.07.2013 22:49
Lovu zdar,strejdo! :-)

Autor: Fesoj | 03.07.2013 22:24
Strejdo, Lovu zdar - a Martine, tomu zárazu se nediv, vždyť kdo jiný, než pan MVDr. by měl vědět, jak se má píchat !

Autor: strejda zajíc | 03.07.2013 22:15
Martine,to nebylo žádné hrdinství,chudák už jen ležel na boku a snažil se zvednout hlavu.Díky za pochvalu Arisovi a Lovu zdar!

Autor: Martin Síla | 03.07.2013 16:40
Strejdo, Lovu zdar!
Máš můj obdiv za ten záraz. Já bych se do toho u šedesátikilovýho drobka nehrnul :-)
Samozřejmě bodík pro pejska.

Autor: Čestmír Kunetka | 03.07.2013 16:36
Strejdo, Lovu zdar, a Arisovi zvlášť.
Dobrá práce psa vždy potěší a v těchto parných dnech, kdy jde doslova o minuty, obzvlášť. Zasloužil by si nejmíň " půl kila kabanosu a pěkně oprančeného na ježka."

Autor: strejda zajíc | 03.07.2013 16:11
Už jsem o té své zrzavé šelmě dlouho nepsal,co?Dnes mi Arča udělal radost,večer střílel kolega na lončáka,barvu nenašel a čuňko taky ne.Ráno nástup,na nástřelu nula,nula nic,ale irčan šmejdí s nosem u země a pomalu scházíme k potoku.První barva cca 150metrů od nástřelu,tmavá,až do fialova,hádám měkotu(kupodivu správně-byla ze sleziny,výstřel před slabinou.)Když vidím,jak Aris jde jak na jehlách,raději nabíjím kulovnici.Pomalu mizí v kopřivách,vrací se ke mně,znova dopředu-copak se to děje?Ale barvu stále,byť málo,máme.Pes se mi ztrácí z dohledu,jdu po ochozu nad potokem a už zrzka vidím,jak větří dopředu!"Tak si ho vem"-vyráží a zaštěkává a hele,máme prasátho!Ještě živé,ale už se nezvedne,tak jeho boj končím závazákem.Lončák-kňourek,60kg.Délka stopní dráhy do 500m.
Zkraje poněkud rozpačitá barvářská práce,dobře však končí,jsem na Arise hrdý a dávám mu to patřičně najevo!A jsem rád,že začal být opatrnější,už si o sobě moc myslel.Loni dostal na jedné naháňce "nakládačku",patrně od bachyně,že po první leči sotva lezl!Zdá se ,že se poučil.
Teriérum zdar a irským zvláště!

Autor: Václav Sládek | 08.04.2013 10:38
Radka a moji maličkost ale myslim že i Radek to bere jako hec.

Autor: Martin Skřivánek | 08.04.2013 05:06
jasně :-).

Autor: strejda zajíc | 07.04.2013 23:57
Martine,já taky né,ale na bordy nedám dopustit,to jenom zlobím Radka!.-)

Autor: Martin Skřivánek | 07.04.2013 21:45
strejdo nevím jak se píše palec nahoru :-).

Autor: Leon Zumr | 07.04.2013 13:22
tak si vem kompas a nebo čti pořádně :-)

Autor: prroud | 07.04.2013 12:29
To je ktera Leone,ta psi,nebo ta kocici? Nejak v tom ted bloudim:-))....proud

Autor: Leon Zumr | 07.04.2013 12:23
ale třeba se v něm probudila ta lepší půlka :-))

Autor: Radek Chadim | 07.04.2013 11:09
Přeci si Yorik nebude vraždit polovinu svýho příbuzenstva. :-)

Autor: prroud | 07.04.2013 11:06
Radku nedej se!:-)))))))......proud

Autor: strejda zajíc | 07.04.2013 11:05
Martine:"...kdyby mu pes chrápal s kočkou...".Čemu se divíš,takto přeci vznikl bordík!:-)

Autor: prroud | 07.04.2013 11:04
Ja ze v lese meli nasi zazitky s pejskem,ze hnal divocaka kolem nich,jelena primo na ne,a neni loveckej,neni cvicenej,je hravej(sice patral a prohanel,nikdy nekousal,zadnej kontakt,jen machroval,ze umi!),prirozene ostrej "terier" :-)))).Jen jsem jim kdysi psal,at se nedivej,kdyz se to jednou otoci a pozene kanec jeho,az mu dojde trpelivost:-)))),dneska uz je to nahluchlej dedecek a v lese jen na voditku zebra o piskoty.....proud

Autor: prroud | 07.04.2013 11:00
Ze vam do toho skacu,neni nahodou "ostrost" jenom veci prirozenou,kazdej pes je individualne ostrej,a panicek ji jen "koriguje"? :-))).....proud

pracuje s ni,a uci pejska kdy si ji muze uzit a kdy je nezadouci? ;-)

Autor: Radek Chadim | 07.04.2013 10:57
A nejlepší ostrost je ta něco mezi :-).

Autor: Radek Chadim | 07.04.2013 10:51
Naučená je ta, co není přirozená - některé pejsci jsou ostří jen pod dohledem svého pána, protože ten nad nimi drží ruku s proutkem, pak přijdou ke zvěři, pán je daleko, tak proč by se unavovali hlášením a ostrostí, samozřejmost je, že je zdobí seznam zkoušek :-), co udělali v první ceně, ale to už je o něčem jiném.

Autor: rici czech | 07.04.2013 10:34
Naučená ostrost?Co to je Radku? připadá mi to jako tvrzení některých kolegů-naučil jsem psa vystavovat.Ale pravdou je ,že asi u těch psů používaných na prasata je přílišná ostrost asi na starost než radost.No ale možná se mýlím:-)

Autor: Radek Chadim | 07.04.2013 10:19
Jde o to, jestli přirozená ostrost je v lovu tak zásadní a užitečná, jestli není lepší ostrost "naučená". Yorika nepovažuju za bůhvíjak ostrého, na druhou stranu to má dvě výhody: že nejde natvrdo a drží si od poraněné zvěře bezepčený odstup a že se nechá odvolat i od poraněného kusu, což umožňuje kus bezpečně dostřelit.

Autor: Martin Skřivánek | 07.04.2013 10:03
nevím co by na to říkal nějaký jagošák kdyby mu pes chrápal s kočkou :-).

Autor: Martin Skřivánek | 06.04.2013 18:55
ten hodný možná jednou zlobil :-).

Autor: Radek Chadim | 06.04.2013 18:32
Před léty jsme dostali dvě koťata, dva kocoury, hodnýho, ten s Yorikem lehával na jedné lavičce, když Yorika chytla hravá nálada, tak kocoura otočil na záda, trošku ho potahal po lavičce ale jen z lehka, ten kocour se mu nebránil a když Yorik zjistil, že je kocour flegmoš, tak to s ním Yorika nebavilo - ten kocour bohužel brzo někam zmizel :-). Tenhle druhej ten Yorika hned při prvním setkání hned škrábl a má to u Yorika podělaný navěky, protože se mu brání. Občas to sice od Yorina schytá, ale zatím přeživá hlavně kvůli svému důvtipu a vychcanosti :-).

Autor: Václav Sládek | 06.04.2013 18:21
Martine to jsou pohodáři ale jakmile jsou na lovu tak se mění v šelmy teda aspoň ten můj kočko...

Autor: Martin Skřivánek | 06.04.2013 18:15
jak ani myš neunikne? si tam hoví na lavičce a nic ho nezajímá :-)¨. šelma lenivá :-).

Autor: Radek Chadim | 06.04.2013 17:55
Na kočky Yorika nikdy úmyslně neposílám, pač to nedělá dobré sousedské vztahy, navíc když jsou v obytné zóně, i když ty milované kočenky vybírají ptáčkům hnízda. A ona ta kočka jen seskočila, otočila se, škrábla Yorina, on ji zase trošku kousl do zad, a když ji nedošáhl na krk, tak kočka zdrhla. Větší sranda je s naším kocourem - ten je tak mazanej a vofuklej, taky už to od Yorina párkrát schytal - více v právě přidaném videu do Videí.

Autor: Martin Skřivánek | 06.04.2013 17:37
Radku no teda co to je za teriéra že mu zdrhne kočka a ještě dostane nakládačku???! :-) to byl vlastně bratrovražedný souboj. :-)

Autor: Radek Chadim | 06.04.2013 17:31
Můj Yorik potkal včera kočičku na naší zahradě, kočka však mrštně vyskočila na kadlátko, když jsem šel Yorika uvázat a kočičku zachránit, tak kočička seskočila a už se rvali, ale kočka brzo zjistila, že kdo uteče vyhraje a hupsla přes plot, stačila však Yorina poškrabat na nose. Štěstí, že ta má bestie neumí lítat :-). Yorik ale pak byl rozvášněnej ještě další kilák a na kopci ho chytil borderský raplík přestože byl uvázanej.

Autor: strejda zajíc | 06.04.2013 14:19
Mí teriéři dodržují dokonale myslivecké tradice a zvyky,např ohledně výřadu:
Včera jsem přijel domů,otevřu vrata a uprostřed dvora ležela zadávená číčínka.
Ovšem,předpisově na pravém boku!
Zatím nevím,čí byla aneb který soused mi posadí červeného kohouta na střechu....

Autor: strejda zajíc | 24.03.2013 06:02
Přátelé,díky fotkám,které jsem dal do fotogalerie ,se vracím k tomuto tématu.
Smečka č.1-vlevo irbul Dolina,zatím nejlepší pes,který se v mém životě objevil.
Vynikající barvář,spolehlivý honič na černou,zabiják škodné a koček(ale i psů)a přitom úžasný kamarád a mazel.Dostal jsem ji jako sedmiletou,hotovou fenu a učil jsem se já od ní!A že to byla škola!Prase brala,pokud si byla jistá,že ho udrží,jinak zaštěkávala a držela ho na místě.Pokud ale zaútočilo na mne,ž á d n é nebylo dost velké,aby nešla do chvatu.První velké prase(prastará 90 kg bachyně,postřelená na měkko)vzala ještě na barvářké šňůře,po útoku z třetího lože.Flinta zapíchnutá v zemi,já omotaný řemenem,nakonec to vyřešil tesák.Všichni zůčastnění obaleni bahnem,špatně se rozlišovalo,kdo je prase,pes či myslivec!:-)
Až po letech mi došlo,takové zážitky jsou prostě vrcholem mé myslivosti.Ta úžasná sounáležitost psa a člověka,spolehnutí se jednoho na druhého.A v tu chvíli zmizí nános civilizace(toho ostatně moc nemám)a ty jsi zase pračlověk s polovlkem po boku,kteří musí zabít zvíře.A tyhle zážitky,vzpomínky jsou tou největší trofejí,kterou mi život lovce dal!A chtěl bych to ještě zažit...
P.S. A klidně si myslete,že jsem uslintanej sentimentální dědek!:-)

Autor: strejda zajíc | 28.11.2012 01:27
Žádný z našich bulíků nikdy nebral psy menší,než on sám ,za soupeře!A že Agar,to byl rváč,non plus ultra! Ale,kdo byl menší,jak on,to byl kámoš.A kdo byl větší,to byl nepřítel.A nadsymbol nepřítele byl kůň!(To měl po dědkovi-Filip z Chelčických Hůrek ,ten dokonce chytil knížecího šimla při natáčení filmu "Oldřich a Božena"!
A i my,před těmi cca 30 lety ,jsme byli jiní a něco od svých psů chtěli!Aby bulo držel prase a já ho zabil tesákem(to prase!)Dnes už chci jen,aby se mí psi vrátili celí!Ale,pro toho psa,přátelé,je lov ( a u bula boj),náplní života! A my,naprosto neschopní lovci,jsme ho k tomu vychovali a vycvičili!A v konečné fázi je to na nás,vůdcích smečky,kořist usmrtit!A na to někdy zapomínáme... Lovu zdar a teriérům zvláště!
P.S.Anča má s malými psíky problém,už od štěněte ji pronásledují dvě Yorky se svým hysterickým štěkotem...A dodnes to trvá,malý,uštěkaný pes-zabiju,zabiju...

Autor: Vrba Frantisek | 27.11.2012 23:00
Leone napsal jsem pacifista,ale to neznamená,že bych svá psiska,a nejen je nedokázal srovnat do latě!Například Fila,kterou jsem měl jen krátce-v asi osmi měsících jsme o ní přišli,a ta byla v pravdě dominantní,tak oba Bullmastifi byli bezproblémoví.Přesto chodili ven pouze se mnou,a na volno jenom tam kde nehrozilo setkání s jiným psem.Ono asi platí,že čím menší pejsek,tím víc štěká.Tak že při každé příležitosti na Buliky srdnatě dorážely,jsouc při tom od nich velkoryse přehlíženi.

Autor: Leon Zumr | 27.11.2012 21:07
víš co by mě zajímalo Matěji kdyby to co jsi napsal o těch našich mazlíčkách napsal to samé o jednom velmi populárním plemeni jestli by ty reakce majitelů byli stejné :-))))))))))))))

Autor: Matěj Fous | 27.11.2012 12:37
Ale přesto si myslím,že si rozumíme - jen se to dá těžko v krátkosti popsat.Tak jako lidé (pozoruji to především na svých vnoučatech),tak i u psů je každý svým způsobem originál, ale jak u těch dětí,tak stejně i u psů velmi záleží na výchově.Tedy v něčem podporovat,v jiném tlumit či opatrně a s rozmyslem trestat a učit a učit. A i tak bude potom jistý rozdíl dle vloh a schopností.

Autor: prroud | 27.11.2012 11:55
Hmmm ;-),nedelas tu castou chybu....proud

Autor: Leon Zumr | 27.11.2012 11:24
pacifista :D a to bude asi ten problém Františku pes nesmí být nikdy šéf mam zkušenost že psi kteří byli s majiteli nezvladatelný rváči u byli u mě bezproblémový mazlíci ale Srstka by ze mě neměl radost protože já polidšťovń´ psů neuznávám

Autor: Tubus | 27.11.2012 11:00
Ještě tu byla myslím řeč o plemenech která jsou v daném okamžiku módní a také o zvyšování vlastního sebevědomí...Nyní je to asi Yorkšírský terier, ale před tím, nebo současně s ním i PIT a STAF, což už je horší varianta..Když vídám na sídlišti 40Kg dívku/chlapce jak venčí 35Kg Amstafa, tak to je na pováženou.Ten pes má 3x tolik síly než oni.Jak chtějí řešit krizovou situaci??která prostě nastat může...nevím.Anglický bulík myslím módním plemenem příliš nebyl...možná z důvodu kontroverzního vzhledu, ale možná se pletu..Přes to mojeho Bulíka nikdy moje neteř nevenčila sama, ač ho miluje a on jí.To prostě nejde.V nastalém problému by neudělala vůbec nic.!!!

Autor: Vrba Frantisek | 27.11.2012 09:54
Jaky pán,takový krám mně u psů nějak nesedí.Bo já,starý pacifista jsem s výjimkou současné Braky měl samé rváče.Počínaje Fouskou Ditou,která stavěla všechny psi v okolí do latě,a která zabila psa velikosti Foksla když se ji zdálo že ohrožuje jeí odrdstlé štěně,přes Irčanky ostré jako žiletky.Jejich averze k ostatním psům skončila v okamžiku vypuštění s povelem hledej.To si hleděly práce,a ostatních psů si nevšímaly.Jediní,opravdu mírní,hodní,přátelští pejsci které jsme měli,byli ti hrozní bojoví Bullmastifi Tina a její syn Bred.Co ti si nechali líbit od Braky je vzhledem k poměru sil k nevíře.

Autor: Pavel Černý | 27.11.2012 07:33
No, Matěji, já měl tedy tři psy stejného plemene (i když ne teriéry - s foxteriérem jsem před tím amatérsky začínal), ale každý byl při stejném pánovi úúplně jiný. Také výcvik musel být zaměřen zcela odlišně. Prvního jsem odnaučoval bojácnosti, druhého přehnané ostrosti včetně napadání lidí a třetího teď učím, aby vzal na vědomí, že na tom lovu jsem také já a že si nemůže dělat, co chce. Ale přitom všichni byli užiteční a své si odmakali, resp. doufám, třetí ještě odmaká (to divadlo s postřeleným kačerem v potoce, které jsi viděl v sobotu, by ti předchozí dva předvedli také). Kdyby sis ty vzal zase AB, nemusí to být znovu Jacik (i když může být i lepší). Je ovšem samozřejmé, že určité sklony (nectnosti a vlohy) u daného plemene většinou převažují. A je také pravda, že určitý typ lidí se k některému plemeni prostě nehodí a před výběrem plemene by to měl každý zvážit. Stejně tak jako časové možnosti, pohyblivost, obvyklé způsoby lovu a další okolnosti...

Autor: Matěj Fous | 26.11.2012 22:29
Toto vlákno se Míro již rozjelo,a to jistě tím správným směrem.Na můj příspěvek,že jsem v praxi poznal plemeno Bulterier od té špatné stránky,se celkem slušně ozvali ti,kteří ho znají jako mnohem lepší a tak se potvrzuje stará pravda,že "jaký pán,taký krám" (myšleno zde pes) a záleží velice na výcviku.Já měl bohužel příležitost poznat ty horší... - snad napíši raději ty horší výcvikáře.Zdravím Matěj.

Autor: Fesoj | 26.11.2012 22:25
Kamarád měl fenu ČF. Nebylo jí možné nic vytknout, snad jen to, že nic nepřinesla živé, vše včetně křídlované pernaté nejdřív pečlivě "umrtvila". Ale jinak ve všem perfektní práce. K lidem přátelská, k ostatním psům i fenám velice snášenlivá. Jenže všeobecně začalo přibývat prasat a hlavně kvůli nim, ale i kvůli norování, si kamarád pořídil štěně - pejska - jaga. Zprvu bylo vše v pořádku. Jenže v té době /druhá polovina 70. let/ bylo toto plemeno dost nevyrovnané, co se týče povahy, a ten kamarádův pejsek byl erc magor. S přibývajícím věkem, když začal jít do puberty, začal útočit na vše živé s výjimkou lidí. Nejen že když vyběhl pootevřenými vraty na ulici málem zadávil pudla, který se svou paničkou způsobně na vodítku kráčel po chodníku, ale moc nechybělo aby způsobil dost kuriózní dopravní nehodu, když se vrhl na starou kobylu, pokojně táhnoucí povoz. Kobylí babička se splašila, vozka /taky starý dědek/ řval jak pavián, lidé se sbíhali - no horor ! A nakonec to skončilo dost neslavně - když začal napadat tu fousku, došla jí trpělivost a zatočila s ním stejně, jako s kočkou či postřelenou liškou . A majitel nakonec sám přiznal, že si s ním nevěděl rady a že to jinak dopadnout asi nemohlo. Na Ajku se ani nezlobil...

Autor: Míra Duchek | 26.11.2012 20:11
Dobrý den
Se zájmem sleduji toto vlákno a jsem zvědav jak se diskuze rozvine.
Obzvlášť napjatě čekám na erudované názory uživatele prroud

Autor: Radek Chadim | 26.11.2012 14:49
Chování psů jen dokazuje, že lidi jsou taky jen zvířata :-D.

Autor: Erika Doležalová | 26.11.2012 14:46
Jak píše Tubus i Radek, je to kus od kusu. Naše jaga nemá problém s cizími psy, jen s těmi našemi. Bez varování a bezdůvodně vlítne i na bábu labaradorku, o rvačkách s kočkofenou ani nemluvě, kvůli tomu muselo nastat separé (jinak byla od štěníka u bordičky, hrály si dlouhé hodiny..pak jednoho dne z ničeho nic rvačka a od té doby nenávist :-( Labra je taky mrcha na cizí psy, když byla mladší, tak makala v leči, dneska už je starší a líná, tak spíš kouká, kde spadne zajíc a ten je její.. Na jednom honu dokonce vyrvala kachnu z mordy špringrovi, který si ji dohledal na vodě a nesl ji vůdci..

Autor: prroud | 26.11.2012 13:52
Baby proste hresej na nase holubicci povahy,to je znama, tisice let stara vec:-)))).....proud

Autor: Radek Chadim | 26.11.2012 13:48
Snášenlivost s ostatními psy je individuální vlastnost psa a nelze to stáhnout na celé plemeno, což mám vypozorováno na jagdteriérech. Ti bývají ostří na černou i škodnou, z menších teriérů jistě jedno z nejlepších plemen k nahánění této zvěře. Znal jsem jednoho, co po vypuštění na začátku leče nejdříve oběhl všechny psy aby ukázal, kdo je tam pánem, a ani dost tvrdá a nekompromisní domluva od vůdce mu to z hlavy nevyhnala, takže po zbytek honu musel jít na vodítku. Naopak znám i pár jiných, co když nejde o úlovek, ostatních psů si vůbec nevšímají a pracují na sto procent - u těch úlovků se občas s jiným psem rafnou, ale není to na krev. V jejich ostrosti nebo výkonu na zvěři nebylo většího rozdílu.
Když se tady rozjela debata o snášenlivosti, hned jsem si s úsměvem vzpomněl na historky z minulé naší společné lovecké akce, kdy se ulovili tři divočáci, k prvnímu ulovenému kusu přišel York jako druhý, už na něm byla jagoška, která se do Yorika hned po příchodu pustila. Tak jsem ho vzal, nasadil na pobarvenou stopu druhého kusu, kterého našel 60 m od prvního, po chvílce škubání přiletěla zase ta o půl hlavy menší jagoška a zase se do Yorika pustila :-). Třetí kus Yorik sám vyhnal z houští, po ulovení přiběhl ke kusu, za minutku tam přiběhla jagoška a zase rovnou na Yorika - to je starej měkotta a gentleman :-), tak raději opustil znechuceně bojiště, ale ten jeho výraz ala "no jo no je to sice ženská a menší, ale co mám dělat, když mě k tomu nepustí" ten bych vám přál vidět :-D. Jinak v leči spolu běhali a naháněli, jakoby nic.

Autor: prroud | 26.11.2012 13:40
Srnci neni maratonec,spis rychle "kolabujici" sprinter,neni problem ji ustvat.......proud

Autor: Tubus | 26.11.2012 13:18
No, já mluvím pouze za Anglického Bulteriera!S ostatníma ( pit, nebo staf.) nemám zkušenost.Co se týká :::: Němé (nehlásí),přepadává a zraňuje zvěř - překousne běh,vytrhne kus kýty,prokousne hrdlo ....popř.usmrtí,nejčastěji srnčí,nesnášenlivost s ostatními psy, které napadá a často zraní či dokonce i usmrtí,při napadání větších kusů černé bývá zraněn,někdy i usmrcen,štatně se vrací a bývá i několik dnů hledán,dokonce jsem slyšel i o jeho napadání lidí::: Nemohu opravdu souhlasit!!!V leči má zájem pouze o černou.Za srnčím se nepouští.Co se týká špatného vracení, tak tuto zkušenost nemám.Neustále se drží v cca 200m okruhu kolem vůdce.Prvního psa jsem dokonce 2x půjčil jinému myslivci a nebyl problém.Prostě pochopil že jde do leče s ním.Když náhodou uteče daleko za černou ( nikdo není dokonalý ) zůstane na 99% na místě kde byl v leči naposled se mnou.Překouslé běhy či vykouslé kýty jsem v životě nezažil, takže nevím...Pes má cca 35Kg a je celkem "zavalité" stavby. Nedokážu si moc představit, že doběhne zdravou srnčí zvěř a srazí ji?? Pokud se možná zamotá či zarazí o ostružiny....ale který Jagteriér to neudělá, že..( mimochodem také perfektní pes, ale také problém se snášenlivostí )
Bulteriér lidi miluje..Děti obzvlášť...Hlásí opravdu jen někteří jedinci a minimálně.S tím souhlasím.Většinou ale slyšíte rachot v houští :)
Snášenlivost je u některých psů úplně v pořádku.U jiných je to pravda problém.Jde o výchovu a předpoklady..Co kus to originál.

Autor: Fesoj | 25.11.2012 18:20
Na tom videu je fenečka Chilli, o které jsem psal včera v 10.17. Svému jménu dělá čest, na černou je ostrá jak břitva. Však si jí také její páníček považuje - na naháňky, kterých už absolvovala bezpočet, chodí zásadně oblečená do slušivé neprůřezné vestičky, která jí už víckrát zachránila život. Přesto už byla dostkrát sešívaná, ale na její loveckou vášeň to nemělo žádný negativní vliv - holt teriér... A krom té vesty je do akce vždy vybavena GPS systémem. Tak to má byt, tak je to spravne, vždyť za to, co umí, by jí člověk pomalu měl vykat ! Ruda mi nabízel od ní štěně, ale s díky jsem odmítl - jednak bych ho při svém zdravotním stavu už asi nedokázal vycvičit a druhak i kdyby, stejně bych ho v našich podmínkách asi nevyužil, takže by ho pro mě bylo škoda.

Autor: prroud | 25.11.2012 13:29
Leone,to plati obecne,zabijaka si ty plemena vyslouzily jen diky svy sile a odolnosti vuci bolesti(a zase jsou nasim dilem,takze kdo nese vinu?),takovej yorki velikosti dogy by byl mnohem nebezpecnejsi a vsichni vime,ze je to terier :-)......proud

Autor: Georg.H | 25.11.2012 12:20
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=roZI8l84W-w

Autor: Leon Zumr | 25.11.2012 07:53
hlavně nenechávejte děti samotné s těmito zabijáky nemuselo by se vám to vyplatit http://img.fotoalba.centrum.cz/img5/3439/21733439_1_w8w2z8xxcm.jpg

Autor: prroud | 24.11.2012 13:05
U psa plati dvojnasob,ze jakej pan,takovej kram.......proud

Autor: Fesoj | 24.11.2012 10:17
Pro ty, kteří nechodí na Lovecké fórum. RuStaff je výcvikářem klubu. Jeho fenečka dokáže dejme tomu v sobotu při naháňce na černou odvádět perfektní tvrdou práci včetně chvatů, v neděli dosled jelena siky zakončený stržením kusu - a v pondělí jede s páníčkem mezi postižené děti, kde je využívána k canisterapii. Jakékoliv řeči o "bojových" a "nebezpečných" plemenech jsou výplodem odborníků, kteří o psu vědí jen to, že má "čtyři nohy a vocas" - a že takoví blbci sedí bohužel i v parlamentech mnoha evropských zemí a dokáží tam prosadit - jako např. nedávno na Slovensku - naprosto debilní zákony, to na věci nic nemění.

Autor: strejda zajíc | 24.11.2012 07:26
Přátelé,měljsem na mysli a n g l i c k é h o BT,s ostatními nemám zkušenosti.
I když znám několik staff.BT a jsou to taky zlatíčka.LL,chvátám na naháňku kde zase naše bestie něco nebo někoho rozsápou!:-)

Autor: Ellhenicky | 24.11.2012 07:22
K věci by se měli vyjadřovat držitelé uvedených ras psů, protože ostatní je převážně z doslechu a pak to bývá zkreslené. A jak píše TUBUS, první pes byl asi u každého z nás ten nejlepší a podle něho posuzuješ další.

Autor: prroud | 24.11.2012 02:59
To pruser je Leone,protoze psa pak vede podle svejch nalomenejch nikdy nesplnenejch predstav a udela z nej rvace, a pak cteme ,ze pes udelal,provedl a je takovej,ale ze panicek by zaslouzil provaz uz nikde nepadne.....proud

Autor: strejda zajíc | 24.11.2012 00:28
Matěji,měl a(vlastně i mám stále-Andula je manželky)buly dost let,ale když čtu tvůj příspěvek,asi jde o jiné psí plemeno!A přepadává pouze člověk!
Bulo je pes jako každý jiný,statečný,přátelský k lidem a většinou i ke psům,nic si nenechá líbit a svého pána bude bránit ,jak se říká,do poslední kapky krve(tedy před zvířaty,u lidí tomu moc nevěřím-neměl jsem možnost to poznat).
Divočáky drží většinou za hlavu a musíš mu rychle pomoci,protože i tenhle psí gladiátor se vyčerpá! Je pravda,že orientace není jeho silná stránka,ale hodně nacvičíš se stopou pána.I bulíček je většinou obrazem svého pána.A za všechny bulaře ti slibuji,když neodvoláš,necháme tě našimi miláčky ulízat k smrti!:-))

Autor: Leon Zumr | 24.11.2012 00:20
a to je ten největší průser když to má někdo aby si dodal sebevědomí,má 60kg i s postelí tak si pořídí drsnýho psa a hned povyroste.Tak ti nevím co mám malýho se svejma 110kg :-))

Autor: prroud | 23.11.2012 23:19
Jsou dve cesty v pristupu k temhle psum,v kazdym pripade zacinaji obe vycvikem k zakladni poslusnosti,a to naprosto nekompromisnim!,pak je ze psa bud mazel,porad s durazem a prubeznym procvicovanim poslusnosti,anebo pracovni pes,tam je pristup tvrdyho,nekompromisniho a duslednyho vudce smecky v kazdym okamziku,neposlechnes-karate,tim neni mysleny tejrani,samozrejme.Jinak se pak setkame s pokousanim,ktery nesmi nastat v zadnym pripade.Pes kterej pokouse jak se rika "opravdu",patri do klobas!Ale jsou to psi oblibeny,hodne jsem s nima prichazel do styku,panickove je nejcasteji maj jako siditka pro svy sebevedomi:-)..... proud

Autor: Leon Zumr | 23.11.2012 22:49
Matěji tohle většinovou slýchám od těch co mají doma pejska který si to rád s každou konkurencí rozdá a mají staženou pr.... aby nenarazil protože když si vyrazí na toho bulíka nebo na to co mám doma tak nemá šanci,naštěstí ta moje (podle majitelů těchto pejsků krvelačná bestie) nemá potřebu zabít tak to skončilo vždy vyklepání a zahozením jednou jsem skončil pokousaný já i majitel když jsme takového sebevraha zachraňovali protože ani na potřetí nepochopil že se má stáhnout a to už ho odmítala pustit :-)))

Autor: Fesoj | 23.11.2012 21:58
Re Tubus - že vždy končíte na šití, to je nejspíš chyba Tvoje, ne psova ! Podívej se na Lovecké forum, téma Reflexní kevlarové vesty pro lovecké psy.

Autor: Matěj Fous | 23.11.2012 20:03
Re Tubus: Bulterier - po více než 40ti letech praxe v myslivosti musím napsat,že toto plemeno jsem poznal pro myslivost jako vůbec nejhorší a oprávněně v mnoha honitbách nežádoucí,i zakázané! Němé (nehlásí),přepadává a zraňuje zvěř - překousne běh,vytrhne kus kýty,prokousne hrdlo ....popř.usmrtí,nejčastěji srnčí,nesnášenlivost s ostatními psy, které napadá a často zraní či dokonce i usmrtí,při napadání větších kusů černé bývá zraněn,někdy i usmrcen,štatně se vrací a bývá i několik dnů hledán,dokonce jsem slyšel i o jeho napadání lidí ...Ale možná je to jen lokální poznatek a jinde je s tímto plemenem spokojenost tak to nepíši jako dogma!

Autor: Tubus | 23.11.2012 16:57
Lovu, pánové...Já měl a mám klabonosé šelmy - Bulteriery a pravdou je, že co kus, to originál.Ten první, jak tu bylo řečeno - takovej se rodí jednou za sto let.Nejlepší kamarád, bez problému pracoval s ostatníma psama v leči.Co dohnal, to držel ( černou do 50kg )Kdo ho viděl pracovat v kukuřici a roštinách, nevěřil vlastním očím...Bohužel jsme o něj přišli rukou myslivce, který moc nemyslel :( .. raději to nebudu rozvádět, bych se rozčílil. Nyní máme "nového", který je úplně jiný.Na barvu super, ale když jde na kontakt, vždy končíme na šití...moc mu to nejde, ale baví ho to... tak nevím co s tím.Odvaha mu ale opravdu nechybí. U těchto větších "kalibrů" psů je myslím problém hlavně snášenlivost s ostatníma psama, protože případný konflikt má většinou vážné následky pro druhou stranu...

Autor: Leon Zumr | 22.11.2012 22:54
to vykání si nech tony a když budeš něco chtít ohledně fil tak mě najdeš na LF kde jsou soukromé zprávy a nebo na FB

Autor: prroud | 22.11.2012 19:26
Ok :-),jedno tem psum nemuzu uprit,kde za plotem jsou,tam nejdu ani na pozvani:-))),at to rozsoudej nezaujaty,kdyz budou chtit,koncime to netema:-),ja na tom netrvam,neni to dulezity k zivotu:-), a k tematu ,krizence terieru mame (nasi) celej zivot a miluju je,verny,chytry,ucenlivy a neunavny SELMY to jsou:-).....proud

Autor: Leon Zumr | 22.11.2012 19:14
já bych řekl že kecáš :-) protože molosa jsem měl a mám doma a hlavně jsme mimo téma

Autor: prroud | 22.11.2012 17:07
A pisu nepravdu Leone? ;-)......proud

Autor: Leon Zumr | 22.11.2012 17:00
proude zase jseš jak radio a ještě mimo téma

Autor: prroud | 22.11.2012 16:52
Ja bych si neodpustil par "rejpnuti",vicemene s usmevem :-),rekneme ,ze pustime mastify(psy od dobytka) do lesa SVOBODNE jako "lovecky" psy(pricemz zname spousty nadhernejch pravejch opravdu loveckejch plemen) a budeme se s flintama dovolavat mysliveckejch tradic,ale luky,kuse a kopi tam nepustime,asi jsou min tradicni,protoze byly davno pred flintama ;-)......proud

Autor: tony | 22.11.2012 16:43
O tomto vím, že primárně byli určeny pro pumy a jiné šelmy.. v lokalitě kde jsem já, máme především spárkatou zvěř... především prasata.. občas nějaká ta kachna... ale nepočítám s tím, že by si amstaf "šel zaplavat" Myslím, že musím ještě hodně načíst nežli si začnu shánět psa..

Autor: prroud | 22.11.2012 16:39
Mastif je pro svou serednost pes pro snoba,ono ho to povznasi:-))))....proud

Autor: tony | 22.11.2012 16:38
Mockrát děkuji pane Zumre. Něco takového jsem potřeboval slyšet.. Ono internet je skvělá věc, ale ne vždy je tam vše..

Autor: prroud | 22.11.2012 16:36
tony,psi o kterejch pises strci do kapsy dogo canario,ale to nic nemeni na tom,ze to jsou psi pouzivany na lov cerny a pum,pumy u nas nejsou takze jedine na prasata,pouzivany ve smecce,psi k dobytku,o tom jak jim bude delsi dobu v mrazech vzhledem k jejich srsti by jeste bylo na polemiku :-).......proud

Autor: Leon Zumr | 22.11.2012 16:28
lovecky upotřebytelný pes a těch amstafu je lup docela dost

Autor: tony | 22.11.2012 16:21
Vím, že Fila, a bloodhound jsou mimo téma, to jsem napsal jen tak mimochodem jde o to že Americký pitbul teriér a Americký stafordšírský teriér sem spadají a jestli je ještě někdo kdo ví o těch pár jedincích v myslivosti.. ono se o nich moc nepíše tudíž je jasné, že jsou minimálně použitelní v honitbě.. ale jak jsem již avizoval.. o pár kusech jsem slyšel..
a prosím co znamená zkratka LUP?

Autor: Fesoj | 22.11.2012 15:54
A co se týče bloodhounda, ten nemá s teriéry už vůbec nic společného. Jeho specialitou by měla být práce na staré, studené stopě a nikdy jsem neslyšel ani nečetl o tom, že by se používal jako chvatový pes.

Autor: Leon Zumr | 22.11.2012 15:45
amstaf můźe být i LUP fila je mimo téma tak klidně na fb nebo lf měl jsem jednu z prvních v čr

Autor: tony | 22.11.2012 14:00
Zdravím jak tak koukám tak.se tu bavíte o "maloražkových" teriérech, avšak slyšel jsem i o "velkorážných" teriérech v myslivosti... Bratranec měl psa jménem Karel....byl to Amstaf s pitbullteriérem.... Co vím tak zkolil aj kňoura...ale setkal jsem se i s amstsfem co ho museli pověsit na strom protože byl mimo....smaragdové oči pěna u huby...zkrátka bych se chtěl poptat má někdo zkušenost s amstsfem,pitbulem či brazilskou filou nebo bloodhoundem.Vim, že amstsf a ampitbul je v myslivosti vedle, ale právě po těchto dvou a brazilské file plesá mé srdce...Dík za Re...

Autor: Vrba Frantisek | 21.11.2012 12:14
Irčanky jsem měl na přelomu 70-80 let.První byla slovajda Asta,která měla všechny nectnosti,které může pes mít.Bála se černé,nešla do kopřiv,do ostružiní,a s chutí se vyválela v každém zapáchajicím brajglu.a tak šla z domu. Po ní následovala Briga de Galupo od dr. Poláčka,tedy z chovu zaměřeného na exteriér,a později,po jejim uchovnění její dcera Ester.Obě fenky byly dostatečně ostré,postřelené prase stavěly,a pokud se u něj sešly obě,tak ho strhly.Na vyděnou a u postřeleného kusu hlásily.Horší to bylo u mrtveho kusu,kde se hlásilo pouze tehdy,pokud se u něho se šly obě.To následovala okamžitě hlasitá rvačka.Obě feny spaly v jedné boudě,mohly žrát z jedné misky,ale o úlovek se nedělily.Právě kvůli hlasitosti I.T vystřídaly Beaky,ale ted se podmínky za jakých lovím změnily tak že na hlasitosti netrvám,a uvažuji o návratu k Irčanům.

Autor: Martin Síla | 21.11.2012 05:41
Strejdo, to jsi napsal dobře. Tak by to mělo bejt.
Taky bych svýho syslíka nenechal ve štychu. A on? Tam je to jasný.

Autor: strejda zajíc | 21.11.2012 01:18
Aris byl léta s každým kamarád,dnes jak pes zavrčí,je boj !Ale houknu a nechá toho,protože já jsem vůdce smečky!Ale stará Dolina,(irxbul)to byl zabiják,kdo zaútočil na smečku,byl nepřítel a toho bylo třeba zabít!Jednou napadl slovenský čuvač dědka-jezevčíka,starého Bucka,a ona s naším prvním bulíkem(Filip z Chelčických hůrek) tuto bílou obludu málem zlikvidovala,protože zákon smečky je jasný.Tenkrát jsem měl opravdu bobky!
Ale jinak,NIKDY,ani za cenu sebezničení na mne nepustila sebevětší prase!Všichni moji psi vždy stáli při mně,u bulteriérů je normální boj s kýmkoliv větším,než on,ale zrovna tak věděli,že ani já necouvnu!Není to žádné hrdinství,ale kdo chce zabít mého psa,jako by se sápal na mne!Co je odvaha?Jít,i když se bojíš!Když jsem šel do třímetrové kukuřice za bulinou,kterou jsem tam pustil dohledat údajně 40 kg těžké prase(pak mělo metrák),nebál jsem se o sebe,ale o ní!To prostě nebyla odvaha,protože jsem se v tu chvíli vůbec nebál(o sebe),ale pomoc příteli,kterého jsem do něčeho uvrtal!A chudák prase nemělo šanci,protože jsme byli dva,oba rozhodnutí tomu druhému pomoct i za cenu úrazu atd.Prostě smečka!A myslete si o mně,že jsem blázen,já i moje smečka se vám bude smát...

Autor: kesl | 20.11.2012 22:14
Jo strejdo, pravda, pravda...v leči se můj Broček nejdříve serval, dostal za vyučenou, protože jich bylo víc a potom jakoby nic velmi slušně a hlasitě vyháněl černou. To fenečka si nezačínala...ale pouze nezačínala :) L a L!

Autor: Fesoj | 20.11.2012 09:46
V Orlických horách se stalo, že tehdejší ředitel Východočeských státních lesů zavítal mezi dřevaře. Podává jim ruku a nastalo představování : "Králíček." "Králík." "Zajac".

Autor: prroud | 20.11.2012 09:31
Fesoji,takovou pohadku dat dohromady , tak me strejda streli jako skodnou :-))))))))))........proud

Autor: Fesoj | 20.11.2012 09:28
Strejdo, já jsem se ale kdysi kdesi dočetl, že s tou býložravostí zajíce to není úplně na 100 %. Bylo tam psáno, že když byla omylem předložena masitá směs určená pro vedle chované lišky králíkům, mezi nimiž byl jeden zajíc, ten se do ní s chutí pustil. Ostatně i Ty sám jsi živoucím důkazem, že to asi byla pravda. A mezi šelmy lze - dle pohádky - řadit i sedláka. Ovšem je pravdou, že pohádku "Šelma veterinář" zatím ještě nikdo nenapsal - to asi čeká právě na Prouda, když už Tě takto zařadil.

Autor: strejda zajíc | 20.11.2012 07:56
Kesle,jejich orientace je opravdu vynikající.A nejsou rvaví,oni se jen brání,podle hesla"nejlepší obrana je útok".A už nikdy nepiš,že IRT je nejlepší teriér,jinak nás Radek vykmitne...:-))

Autor: strejda zajíc | 20.11.2012 07:51
Proude,tvé neznalosti ze zoologie jsou prostě otřesné!Zajíc není žádná šelma,je to zvíře býložravé,dříve nesprávně mezi hlodavce řazené,dnes k zajícovitým patří.A šelmou většinou nenazývají ani mne,spíš hajzl,kurva,svině a jiná podobná
taxonomická označení.:-)

Autor: strejda zajíc | 19.11.2012 12:43
Přátelé,omlouvám se za špatně uvedený čas lovu,v 17.23 bych neviděl ani bílého slona...Už jsem to opravil.

Autor: Martin Síla | 19.11.2012 06:23
Hrubosrstý sysel :-)))
Tak to je další přízvisko do sbírky.
Tak ten můj syslík, se v pátek na naháňce tak smekal, že mrskal běhama i ve spánku. Manželka ho musela uklidňovat a myslel jsem, že mu dá dudlík.

Autor: kesl | 19.11.2012 00:44
Těchto zrzavých mord jsem měl pár a úspěšně s nimi lovil několik let. Až na tu rvavost a úpravu srsti mezi teriéry asi jednička...snad kromě nory. Tam se nevejde. Vyzdvihnu absolutní orientační smysl. Pokaždé se vraceli. Ale jinak, šelmy to jsou ukrutné..... L a L!

Autor: prroud | 18.11.2012 23:20
Strejdo,ty budes taky asi pekna selma:-))))......proud

Autor: strejda zajíc | 18.11.2012 22:33
Ano,zítra nafotím trofej,dnes večer v lese to nešlo,ve foťáku zas"někdo" vyžral baterky.Lovu zdar!

Autor: martes | 18.11.2012 22:28
Strejdo zajíci Lovu zdar! Uvidíme foto? Zdeněk

Autor: strejda zajíc | 18.11.2012 22:22
Radku,to slyším prvně,že umí hrubosrstý sysel i létat!.-))

Autor: Václav Sládek | 18.11.2012 20:27
Milano neodvažuji se odhadnot jak dlouho by v těch rourách vydrželi.Už jse to tu psal mě odešel letos v zimě bordík za liškou obešel jsem všechny nory o kterých jsem věděl a psa nenašel.Hledal jsem od soboty každý den a pán si přišel ve středu ráno samý písek,ten se z něj jen sypal a dělal jakoby nic.Nešlo mu ani vynadat.

Autor: strejda zajíc | 18.11.2012 19:28
Ta moje zrzavá šelma mi zas dneska zahrála na nervy!Střílel jsem v 16.23 na daňka-osmeráka.Značení nevýrazné(jak je u nich zvykem),na nástřelu pouze zápory.Jedu domu pro Arise,ten pochopitelně tančí radostí,po cestě od auta na svážnicí jde pomalu po zadních.Od nástřelu jde pět metru proti stopě,pak se vrací a s nosem u země mizí v lese.Chvíli čekam,pak jdu za ním,hned u první větve na zemi sebou seknu jak široký(to zejména),tak dlouhý(to moc né).Ticho jak v hrobě,neslyším psa hlásit,prostě nic.Nemám tedy ani psa,ani daňka,ale už mi srdíčko plesá,ten zrzek s kořistí není daleko!Písknu,houknu "Ke mně!"a už se panáček sype a hned zase zpět k "jeho "úlovku.Ten zmetek,když mne slyší,myslí si,že i já jeho a neblafne!Od nástřelu cca 80metrů,s prostřelenou komorou leží mírně oškubaný dančík a Arča mi ukazuje,jak ho "chytil".A tak Lovu zdar a teriérum zvláště!

Autor: Radek Chadim | 18.11.2012 19:25
Můj Yorik dnes při dohledávce bažantů ze včerejšího honu našel a zadávil dva asi postřelené bažanty, s takovou šelmou si člověk ani nevystřelí :-).
On každý chválí to své plemeno a každé plemeno má něco do sebe, jen my co máme border teriéry víme, které plemeno je to nejlepší :-).

Autor: milano | 18.11.2012 19:08
Když vidím ten trefný nadpis o terierech a jiných šelmách, přispěji včerejším příběhem.Při naháňce nám láje těchto malých dacanů zaběhla do melioračního kanálu, odkud běžně norujeme lišky.Uvnitř se strhla mela veliká, ale nikdo nevěděl, kolik těch psíků tam je.Po delším vyčkávání někdo posvítil do vsuku a zjistilo se, že kanál obsadil pan pruhovaný.Proto ta mela, jezevci se málokdy chce ven.Před výřadem byli tedy čtyři vůdci bez psů.
Větší část myslivců byla už pěkně po večeři v teple hospůdky, vůdci a pár kamarádů čekalo u ústí kanálu.Já s kolegou jme po pár hodinách začali shánět techniku, protože páničci měli veliké obavy o zdraví a život svých svěřenců, což chápu, mám odjakživa teriery a tak vím, jak člověku v takových chvílích je.
Po čase přijel ochotný pán s pásovým bagříkem na ávii a dal se do práce.Po první sondě a rozbití betonové trubky se zjistilo, že boj se odehrával tak deset metrů od prvního kopání.Druhou sondou jsme se dostali za jezevce, který se držel s prvním jagošem.Mezi tím vylezl jiný jagoš, starý ostřílený bojovník, nemaje žádné špičáky už z dřívějších půtek.Měl toho chudák dost, pán ho ihned vzal domů ošetřit.Po chvíli se k druhé sondě dostala borderka a za ní další jagoš, kteří byli vytaženi.Kupodivu se jim moc nechtělo a jevili velký zájem vrátit se zpět.Zbýval tedy poslední pes, který se s jezevcem držel a nešlo to jinak, nežli vykopat další díru a rozbít další trubku.Až poté se povedlo chytit jagoše za proutek a velikou silou ho vytáhnout ven.Když to shrnu, tak ti magoři mohli normálně ven, jeden tedy vylezl sám, ale další se držel s jezevcem a dva byli za nimi a čekali na svojí příležitost.Kdy by je to přestalo bavit, těžko odhadnout.Nicméně radost jsme měli velikou, že jsou psíci naživu a trochu se to pak oslavilo.
Ráno se nás sešlo jedenáct s lopatami, opravili jme rozbité trubky a zaházeli díry po ´bagříku. Před tím byla ještě ručně vykopána čtvrtá díra, pročež jsme se museli dostat pro zhaslého jezevce, byla to fena, pouhých 14 kg.Pak už jme jen opekli klobásky zbylé ze včerejší svačiny, protože nám značně při lopatách vyhládlo. Řekněte, nejsou ti terieři šelmy ? M.P.

Autor: Václav Sládek | 17.11.2012 22:02
Tak zkusim popojet.Irčan se mi líbil moc jsem jich v paxi neviděl.Teda jen tři a zdáli se mi dost bázlivý.Nakonec jse k drs.jezevci přidal bordíka.No byla z toho povedená dvojka.Bordík v noře i v kontaktu s černou tvrdý a nekopromisní dobrý na barvě trochu slabší hlasitost ale v tom ho doplňoval drsňák který nešel do kontaktu ale tvrdě doléhal na barvu o něco lepší a hlavně hlásil u kusu.Je pravda že bordík ve většině případů při dohledáce na volno se vrácí po stopě skočí na mě a vede ke zvěři.Dnes drsňák loví v jinech revírech.Bordík v devíti měsících jezevec v noře kontakt nora s jedním vsukem takže se kopalo.Společně s drsňákem hodně lišek v norách ale i na povrchu v buřeni když ji vyčenichali drsňák dorážel bordík dal hrdlo málokdy to trvalo déle než deset minut,koček a kun také dost jen lituju že jsem si neved statistiku.Třikrát chytil sele od sedmi do devíti kg,když to bylo poprvé a v mlází funěla výhružně bacha moh bych štípat hřebíky pr..... Na jaře jsem chtěl dalšího bordíka ale člověk míní "maželka rozhoduje měli jsme vždy jezevčíka" pro klid v rodině bude drs.jezevčík jen nevím co na to sousedi jediná zvěř kde šel do kontaktu byli oni.

Autor: strejda zajíc | 16.11.2012 18:41
Nikdo se k tomu nemá,tak se do toho pustím sám.Aris je můj první celý irčan,předtím jsem měl jen irskou "půlku",otec byl bulteriér.To byla fena,jaká se rodí jednou za sto let!A po 15 letech s bulíčkama a 10 bez LUPa se mi zastesklo po rezavé drsné srsti,zejména když mi to sám osud nabídl.Dostal jsem ho v půl roce věku,neznal ani své jméno!Po 100metrech se naučil chodit na vodítku,ostatně vše se učil hrozně rychle.Absolvovali jsme LZ v I.ceně,nad barvou se rozhodčí přímo rozplýval.Za 4 dny po zkouškách mi při návratu z večerní čekané stavěl metrákového kňourka,řeknu vám,byl jsem zpocený až na pr...
Za měsíc dosledoval a zastavíl daňka(špičáka) s otevřenou zlomeninou předního běhu.Srnčí strhne a drží do zárazu.S hlasitostí je to horší,na viděnou hlásí výjmečně,hlavně zajíce,ty miluje(tři už totiž chytil),ale dobře zaštěkává černou,příp.postřelené dančí.Zhaslou zvěř jen tehdy,když jsem dál,to mne volá:"Sám to nevytáhnu".Ve svých pěti letech dost "vytvrdl",někdy mám i obavy,zejména u větších postřelených čuníků.Kočky miluje.No a s bulinou(té jsou tři pryč)vytvořil dost dobrý tandem,když řeší "domácí neschody",návštěvy lezou na stůl.Je to řevu,ale nekousnou se...Mrchy zrzavý.Tak jim můžu nadávat já,vy,přátelé, nikoliv!:-) Teriérum zdar!