Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Erika Doležalová | 31.12.2012 19:37
Dnes jenim taková symbolická krátká čekaná na stoličce s trojnožkou, už to vypadalo, že mi srnec přijde až do náruče :-) Nakonec odbočil o cca 10 kroků předem mnou, schoval se za strom a dobrých deset minut rekognoskoval terén, tj. pole. Pak si to rozmyslel a zase se vrátil do lesa. Zůstal stát asi dvacet kroků za mými zády a vypadalo to, že tam bude dlouho, tak jsem ho začala přemlouvat, ať jde pryč. Probíhalo to nějak takhle "Běž pryč!" Nic. Zvýším hlas. "Bšž pryč ti povídám!" Srnec stále nic. "No tak běž, já už chci taky jít a když teď najednou vstanu tak se lekneš a poletíš jak torpédo! Tak běž pěkně hned!" Srnec pořád nic, jen hlavu má vytočenou až bůhvíkam a snaží se zjistit, který strom na něj mluví :-) Nakonec mě to přestalo bavit, nohy zdřevěnělé, tak jsem jednou pohnula a to už pan srnec pochopil, že k hlasu patří i šustění listí a zmrzlého sněhu a že to tudíž není halucinace, ale fakt tam někdo je a odpichovaným krokem udělal kolečko, ještě jednou se na mě koukl a pak teprve milostivě odskákal.
A zítra ráno jedu na lišku.

Autor: Fesoj | 31.12.2012 18:59
Já mám Vrbu velice rád, ale v tomhletom má Figi pravdu, vždyť v jedné ze svých knih to dokonce popisoval jako naprosto legitimní a běžné jednání.

Autor: figi | 31.12.2012 18:44
Nevím, zda je to okoukáno od němců. Již za první republiky byl velmi silně kritizován "pravodatný" spisovatel Vrba, který dokázal každou honitbu na konci nájemního období totálně vyčistit od všeho živého. Psal sice o něčem jiném, ale tohle prý zopakoval pokaždé - psali o tom lidé, kteří měli honitby pronajmuté po něm, a i jeho sousedé.
Je to jen otázka morálky, a nedělá to každý. A mnozí se za "své peníze" chovají stále a hned od počátku tak, jako by vyplundrování honitby byl jejich jediný cíl.

Autor: Hardy | 31.12.2012 18:38
To co tu napsal Ferda je opravdu smutné... Buhužel se tomu tak děje a každý, komu končí nájemní smlouva a novou neprodlouží, si myslí, že je veškerá zvěř jeho a snaží se toho co nejvíce "zabít". Je smutné, kam tam myslivost spěje.... Chce se mi z toho blejt......

Autor: Děda z lesa | 31.12.2012 12:50
Ovšem v jednom typicky českém nešvaru má Ferda pravdu - končící nájemní smlouva a odevzdat pokud možno prázdný revír (okoukáno od Němců).

Autor: Radek Chadim | 31.12.2012 12:43
To bude vážně latina, protože dávat policajtům 2x500 éček, když stačí 1x100, to opravdu není příběh ze života českého :-). Ale jsou i poctiví policisté a dobří slovenští řidiči a naštěstí pro nás, těch poctivých českých policistů je oproti těm slušným slovenským řídičům opravdu dokonce i řádově více :-).

Autor: prroud | 31.12.2012 12:42
Ach taaaak :-).....proud

Autor: Miloš Bartáček | 31.12.2012 12:41
Ferdo, ty seš dobrej komik, ale apríla bude až v dubnu.

Autor: Děda z lesa | 31.12.2012 12:35
Ferda si jen popletl vlákna, pravděpodobně chtěl psát do Vtípky, srandičky...

Autor: Václav Sládek | 31.12.2012 12:29
Karle jsou tací co zapomínají že na svět přišli s holou řití a sní taky z tohoto světa odejdou jako každý.Jo a Ferda je v latině jednička.

Autor: Ivo Ondráček | 31.12.2012 12:15
Pps.: Komu se ta dlouhá verze nechce číst - včera jsem byl na újedi zkusit tu 12tou lišku, ale po čtyřech hodinách mě bez úspěchu vyhnala zima...Jak to takhle vypadá pohodově že...:)

Autor: Karel poslík | 31.12.2012 11:53
Ferda je kopa veselá a vie hovoriť po latinsky, jak se na poslední den v roce sluší. Hodně štěstí do nového roku a Lovu zdar všem ! V jiném vláknu jsem si přečetl duchaprostý příspěvek vyplozený v 1.42 hodin ráno a to byl jiný nářez odpovídající stupni únavy. Bohužel to asi autor myslel od srdce. Naštěstí je konec měsíce a od zítřka začneme zase s čistým štítem.Zdar Karel

Autor: Ivo Ondráček | 31.12.2012 11:49
Včera jsem vyrazil na újeď s tím, že je to úplně poslední šance v roce 2012 uhnat tu 12tou lišku. Zasedl jsem 17:20, 17:30 mi potokem proplavala vydra. Nutno zmínit, že Huntery definitivně dosloužily, takže jsem šel v nouzových botách. Tož 18:20 už jsem ukrutně mrznul od noh. 18:40 to vzdávám, zouvám boty, ze židle stahuju deku, cpu jí na dno vaku a balím si do toho nohy. Určitě to všichni znáte, jaké je to peklo, když je zima na nohy. Normálně bych to dávno zabalil, ale já tu lišku prostě chtěl! 19:00. PEKLO! Počítám každou vteřinu. Žádná čekaná, žádná radost z lovu, minuty ubíhají jen s myšlenkou "zima, z-i-m-a, ZIMAAA!!! 19:20 se zahřívá deka a nohy je...hm...řekněme vlažno, když ne teplo. 19:30 vydra plave potokem v protisměru. 19:40 deka na té židli chybí, tož mi mrzne ta část těla, kde záda ztrácí své právoplatné pojmenování. Ale já chci svojí lišku! Sundavám rukavice a usedám na ně. Lepší. Trochu. 20:00 nohy to začínají vzdávat z druhé strany, mrznou mi paty. Bolest, jako kdybych naboso doskočil patama na beton. Jenže já chci svojí lišku! Od 18:30 trpím každou minutu jako zvíře. Sem tam zachřastí zmrzlý sníh, čekám, kdy se konečně objeví spásný stín, vystřelit a mohl úspěšně ukončit čekanou a jít domů do tepla. 20:10 znova nazouvám vymrzlé boty. Když je navrch ještě zabalím do deky, jde to. Ale zadek a bedra vůbec necítím. Žádná radost z lovu, žádná pohoda. Jen mráz, tělo zmrzlé až to vyloženě bolí. Jenže ja CHCI svojí lišku. Celý kalendářní rok jim věnuju 90% svého loveckého úsilí. Chci, aby se pěkně pamatovalo 12tý měsíc roku, 2012 uloveno 12 lišek...Tvrdohlavost mě donutí sedět do 21:00. Pak to po skoro čtyřech hodinách utrpení balím, od pasu dolů zmrzlý až běda. Zázrak na poslední chvíli se nepodařil :( :( :(
Ps.: Stále znova a znova se mi potvrzuje jedna věc-pokud v zimě jdu na noční čekanou, lhostejno kdy zasednu, ulovím maximálně do hodiny. Můžu tam sedět dvě, tři, čtyři hodiny, ale zbytečně. 90% všech úlovků se vždy dostavilo za 20-30-40 minut. My myslivci jsme v některých směrech asi vážně blázni - dobrovolně tři hodiny chcípat zimou jen aby bylo hezké čislo úlovků...:(

Autor: prroud | 31.12.2012 11:42
No nazdar :-(..."Tak sa ešte snaží uloviť čo sa dá" ,jestli jsem to dobre pochopil,melo se slovo ulovit,nahradit slovem vybit(protoze konci najemni smlouva),a dal to nechci rozebirat,mam po nalade...proud

Autor: ferda | 31.12.2012 11:32
uplynulý víkend som bol loviť u kamaráta v ČR v jeho revíri prenajatom od LČR. Za pár mesiacov mu končí nájomná zmluva a už zmluva s ním nebude uzatvorená. Tak sa ešte snaží uloviť čo sa dá. V sobotu ráno na postriežke som ulovil asi 8-9 ročného strieborného jeleňa šestnástoráka, potom sme si urobili takú menšiu nátlačku, strelil som 150 kg kanca a 2 vyše 100 kg diviačice. 7 kolegovia poľovníci strelili 3 medailových baranov, 5 lanštiakov, 8 diviačat a 2 dobrých danielov lopatárov, jeden možno dosiahne medailu. Spolu sme videli 15!!!líšok, ale nikto po nich nestrieľal. Jeden poľovník strelil s Blasera R93 300Win.Magnum 2 srny, keď to videl hostiteľ, skoro ho porazilo, strieľal totiž skoro na 300 m, ale do susedného revíru. Keďže aj susedom končí nájomná zmluva, nikto nevie, čo bude ďalej a konkurenčný boj vrcholí, rýchlo ich bral do svojho. V sobotu večer bola divoká oslava, v nedeľu ráno sme ledva vyšli na posedy pri krmoviskách. V to ráno sme ulovili sme iba 4 ks vysokej holej. Navečer sme sa rozlúčili a pobrali domov. Cestou nás zastavili policajti, náš šofér išiel "trocha" rýchlejšie, ale dve 500 eurové bankovky všetko urovnali. Hovoril som mu, že nech nejazdí ako blázon. Už sa teším na ďalšie lovecké akcie.

Autor: Čouda | 30.12.2012 17:19
Dnes ráno jsem šel s kamarádem šoulat na jeleny sika, na které máme oba povolenky.
Okolo půl osmé jsem asi 60 m u sousedů pozoroval na pasece 3 jeleny , 2 osmeráky a 1 šesteráka. První z těch osmeráků byl opravdu kapitální, jistě vysoce medailový kus, kterých moc za rok nepotkám. V porovnání s tím druhým velmi dobrý jelen. Měli namířeno k nám, ale špatným větrem jsem si zradil srnčí, které bekáním jeleny otočily z původního směru.Asi životní trofej, ale také nádherný zážitek. Zítra to zkusím znovu.

Autor: Erika Doležalová | 30.12.2012 08:51
Včera nic, dneska taky nic :-) Ale konečně!!! jsem zase viděla lišku (ráno před sedmou, drobnější, řekla bych že podle hlavy letošní lišče). Na ránu daleko, na myškování hluchá :-) Tak snad jindy.

Autor: Václav Sládek | 29.12.2012 13:23
Včera jsem seděl na pastvině v balíkách "sena"měsíc svítil jak rybí oko prasátkům se ven z lesa nechtělo.Přišlo několik srnek v lese skolila liška ale na pastvinu nevyšla.

Autor: Erika Doležalová | 29.12.2012 08:31
Včerejší počasí vypadalo příznivě tož mě to taky vytáhlo do revíru. Vzhledem k tomu, že srnčí leží na řepce s rozhledem až bůhvíkam jsem změnila taktiku a auto nechala v lese s úmyslem proplížit se na posídek "spodem". Snaha byla, nadšeně jsem si říkala, jak s nima "vydrbu", když nebude auto strašit na cestě a já prostředkem pole..Jo jo, jsou nějak podezřele chytří a předvídaví, byli až u rybníka (+- 350 metrů daleko). Tak jsem si sedla, za deset minut si začala nadávat, jakjsem blbá bo vítr fučel jak blázen a já byla i za tak krátkou dobu zmrzlá jak preclík. No jo, když jde frajerka jen ve svetříku a vestičce, tak ať trpí.. Srnčí ve čtyři zalehlo, jen srna s těma dvouma slabýma srnčatama pořád chodila po poli. Za chvíli se u cesty objevil samotný kus, ještě než zvednu dalekohled, tak jsem si jistá - a správně, je to tn sirotek. Tentokrát jsem rozhodnutá ho ulovit, ale musí přijít blíž (objevil se 200m). Je nervózní, nejistý, opatrný - smutný následek toho, že přišel o matku, pečující o jeho bezpečí.. Dlouze jistí, pak skloní hlavu, rychle uškubne list řepky a zase dlouho zírá na všechny strany. Pak se konečně pohne, ale ikdyž "dolů" ke mě, tak zároveň "dozadu" ode mě. Směřuje k tlupě u rybníka, která mezitím porůznu paství nebo ještě leží. Naposledy ho pozoruju směrově na ránu fajn, ale vzdálenost špatná - cca 180-190m. Je přesně v místech, kde jsem letos lovila srnce, jenže u něj to šlo, nebyl žádný drobek, ale na tohohle "krtka" to riskovat nebudu. Pak najednou hop a skok a je pryč zpátky směrem odkud přišel. Tak zas nic. Od prvního setkání chodí sám, nemá snahu se přidat k nějaké tlupě, nebo spíš je od ní srnami odrážen. Sedím ještě když už měsíc září jak lampa, co kdyby vylezla z kanálu nějaká lištička.. Kdepak. Lšky prostě asi ví, kdy a kde jsem venku a nejdou tam :-( Zatím ani neskolí. V půl šesté jsem totálně promrzlá tak to balím. Dnes je v těch místech poslední hon na zajíce, srnčí bude tudíž "rozehnáno" někam pryč a já se tam pak odpoledne usadím a počkám si až se bude vracet :-) Zkusím ulovit přednostně toho sirotka (srneček, ve zvěřině lepší, ale myslím si, že šetřit ho je nesmysl, co z něj bude?) nebo aspoň jedno z těch dvou slabších (ideálně obě a nejideálněji i srnu - konstitučně nic moc, kondice průměr - ale to by musel přijet Figi :-)))
Ivo Lovu zdar a pošli nějakou lišku k nám!

Autor: Ivo Ondráček | 29.12.2012 01:10
Teď jsem došel. Překonávám všechny rekordy a posunuju viditelnost z dosavadních 11ti na 11,5 z 10ti! Takový šajn v kombinaci se zbytky sněhu a jinovatkou, to tu ještě nebylo. Liška žádná, ani skolit jsem neslyšel. Omrknul jsem dění kolem silnic a mimo srnčí napočítal 31 zajíců. Což tedy potěší:)

Autor: Václav Pašek | 29.12.2012 00:12
Lovu zdar! Po půl deváté jsem si šel sednout na měsíček. Viditelnost parádní, přes měsíc přecházeli občas mraky, takže jsem doufal, že by z lesa mohlo vytáhnout i nějaké prasátko. Ba prd. Přišla jedna srna a jelínek špičák. Bylo znát, že přituhuje. Ráno znova, snad se ta kmotra konečně objeví, slepičky si nevšimla dva dny a pak ji sebrala v lijáku, když já seděl za kamny...

Autor: Ivo Ondráček | 27.12.2012 20:33
Tak kamarád a myslivecký kolega našel načatou srnčí padlinu. Každý den z ní utěšeně ubývalo. Jen dneska se nedostal, takže vyšla řada na mě. Před pátou jsem dorazil dom, venku slušně. v 17:10 vyjíždím a leje jak blázen. Tož jsem si vynadal do idiotů, že v tomhle lezu ven, ale vzpomněl jsem si na staré osvědčené pravidlo - čím míň se mi chce, tím spíš něco vidím. Stěrače na plno a dosmýkat se s favouškem po lesní cestě na místo určení. Zabalený do vaku jsem dumal, zda dřív povolí moje trpělivost, nepromokavost vaku nebo se umoudří počasí. Po třičtvrtě hodince se konečně srovnal ten pitomý "všestranný" vítr a jal se foukat standartně jedním směrem. Naštěstí na východ. Protože ze západu se během čtvrt hodinky objevil stín a svižně se proplétal mezi stromky k padlině. Jakmile vykoukla z roští, houkla údolím rana. Seděl jsem ještě půl hoďky, ale pak už mě ten déšť definitivně udolal. Na nástřelu zůstalo v ohni letošní lišče fenka. Celé zadní běhy a kus oháňky prašivý. Jara by se asi nedožila. Lovu zdar! Jardo, zase jednou díky..:)

Autor: Erika Doležalová | 27.12.2012 17:19
Tak včera večer na žebříku, srnčí všude kam se podíváš, zajíci že mě nebavilo je počítat, ale liška nikde :-( Ráno pro změnu kazatelna u louky a krom JEDNOHO zajíce NIC :-( To snad ty lišky někdo krade nebo co?!

Autor: Václav Sládek | 27.12.2012 10:51
Na Štěpána tradiční naháňka na černou.Jarní počasí beze sněhu stál jsem s kolegou nad roklí dobré místo jen špatný vítr.Na výřadu pět kusů černé.

Autor: Ivo Ondráček | 27.12.2012 09:03
Večerní čekaná na újedi. Nic. Když zmrzlost nohou přesáhla snesitelnou úroveň, ještě jsem mrknul na louku z druhé strany lesa. Vítr jako blázen, pod nohama úděsně křupal zmrzlý sníh, nepočítal jsem, že něco uvidím. A on tuhle zajíc, támle zajíc a ještě o kousek dál liška. Opřel jsem trojnožku, ignoroval vodopády slz a namířil. Skvělá věc v tom větru střílet vestoje - tečka plavala od hlavy až po oháňku. Tož jsem sedl na stoličku a zamířil v sedě na pobíhající lišku. Byla by z toho krásná fotka - liška na horizontu a za ní zářící kostelní věž v našem městě. Tož jsem to překvapivě nezmáčkl a liška zmizla směr rákos u rybníka. Po deseti týdnech se ukáže liška na ranu a zas nic. To vážně potěší!

Autor: Drahoš Hikl | 27.12.2012 08:23
Tak jsem včera před 18.00hod.též vyrazil na čekanou se snahou využít zbytku sněhu který mizí před očima.Měsíc téměř v úplňku přes mráčky prosvětloval bílou krajinu, světla jako ve dne,dalekohled byl přítěží:-).Seděl jsem do 21.hod.Ze sousedních honiteb padaly rány od 18hod. takže čuníci venku byli, ale jen u sousedů:-).Takže mě navštívili dva zajoši a tři kusy srnčí, jinak absolutní klid.
A tak jsem si vychutnával klidu a kouzla spojení:měsíc - snižek.
Jinak dárečky které velmi potěšily a týkají se toho našeho koníčka: podšitý zdobený řemen na flintu,mikinu od Banera, koženou peněženku s divočáčkem.Jěžíšek byl tak šikovný že si mikinu nadělil i sobě aby jsme byli sladěni když jdem spolu:-)A nejdražší dáreček který se opakuje třetím rokem je moje partnerka bez její tolerance by byl mysliveček hodně v útlumu.

Autor: Václav Pašek | 26.12.2012 19:38
Dnes odpoledne jsem se vymanil ze spárů rodiny a obžerství a vyrazil za ustávajícího deště na čekanou. Jelikož foukal docela silný vítr, vlezl jsem si na krytou kazatelnu nedaleko hrabané nory. Za celý večer se přišla ukázat jedna srna a jeden jelen šesterák. Po lištičce a prasátkách ani vidu, ani slechu. Je pravda, že jsem se vracel domů už zase za deště.
Ježíšek nadělil knihu Srnčí zvěř I. s věnováním autora :), pak rukavice s odklápěním prstů na střílení, tažný popruh (raději bych čtyřkolku :-D )...

Autor: Erika Doležalová | 26.12.2012 11:33
Je tu nějak ticho, nikdo nikam nechodí, nic nevidí, nic nepotká..? :-) Já chtěla jet ráno na lišku, ale sklátil mě nějaký moribundus, takže budík sice ve čtyři zazvonil, ale po zamáčknutí jsem zase lehla a vzbudila se až v půl sedmé.. Tak možná dnes navečer k žebříku k lesu (tam chodí slabý lišák) a ráno na naši louku (tam je taky jedna, řekla bych že liška - a hned přes silnic u souseda lišák "jak bejk", tož třeba přijde na návštěvu k nám..) A co vám naježil Ježíšek?

Autor: Václav Pašek | 24.12.2012 23:51
Dnes příjemná hodinka a půl trvající procházka s hafanem a přítelkyní do krmelce s batůžkem. Cestou jsem instaloval lapací trubku k melioračnímu kanálu, tak uvidíme pozítří, zda byla liška doma.

Autor: Roman Herold | 24.12.2012 18:12
Taky jsem i přes mlhu a déšť vyjel na pole kde dříve byla kukuřice a po delším čase si říkal že jsem radši nebyl doma jak mě to říká moje dr.polovička ale nelitoval jsem.Asi něco před desátou se z mlhy vynořil stín tak 80m předemnou tak jsem hned zpozornil. Vemu dalekohled a pozoruji prasátko ale není k čemu přirovnat a je samotné ale odhaduji je tak do sto kilo.Pomalu s ním táhnu a čekám až příjde na vítr až přišel tak se zarazil tečka za plecí prase se ani nehne mačkám ale jenom jako prase nasává můj pach a dává se do úprku.Po chvilce se balím a spokojenej odchazím domů sice bez úlovku ale spokojen protože vím že příše mě sem příjde znovu a ne jenom sám protože sem chodí dva rudly jeden má tak 24 kusů teda už jenom 22 a druhý 11 takže deset.

Autor: Fesoj | 24.12.2012 17:47
Jako každý rok, ani letos jsem nevynechal tradiční vánoční návštěvu krmelce. Ten krmelec jsem "zdědil" po kamarádovi, dobrém myslivci i dobrém člověku, který již několik let není mezi námi. Měl dospělého syna. který nešel v jeho stopách a myslivcem se nestal - ale každoročně na Štědrý den navštíví bývalý tatínkův krmelec a založí jablka, mrkev, tvrdé pečivo. I dnes bylo korýtko plné. Hezké uctění tátovy památky - a prosím Vás všechny, vzpomeňte v tento sváteční čas také na ty myslivce, kteří už působí ve věčných lovištích.

Autor: Fesoj | 24.12.2012 12:44
Včera večer jsem si šel sednout na posed hned za barák. Hlavně proto, abych zmizel z očí své milované choti, protože už byla z toho předvánočního blázince pěkně nervózní a je snad jasné, na čí hlavu se to svezlo... Drobně chumelilo, říkal jsem si, že to nebude tak moc vadit. Jenže sníh se změnil v déšť, který okamžitě mrzl - už dlouho jsem neměl hlaveň kulovnice tak pokrytou ledem. K tomu se přidal vítr, který mi foukal ausgerechnet do týla a ač bylo pouze -2, byl jsem za chvíli zkřehlý jak rampouch a raději jsem to vzdal. A nejhorší byl sestup z posedu - ledem byla obalená nejen kulovnice, ale i šprušlata a byl jsem rád, že to skončilo bez úrazu.

Autor: Pavel Černý | 23.12.2012 16:15
Tak včera u nás tzv. hlavní hon. Za účasti 24 střelců (bez honců) na výřadu 62 zajíců a 11 kohoutů. Proti předchozím letům tak poloviční výřad, ale zvěře bylo vidět dost (kruhové leče na sněhu při 23 chodících umožňují včasný únik většině zajíců). Vystřelil jsem si (5 zajíců), mí dva hosté také (4 a 3 zajíce), takže celkem spokojenost. Jen měli problémy tři kraťasové. Dva si (snad jen lehce) řízli packy a toho mého rafla nutrie "do ksichtu". Nemohl jsem ho potom z toho rákosu dostat. Asi se chtěl pomstít. Teklo mu to hodně, ale nevypadalo to na hlubokou ránu a dnes je to zaschlé, tak snad bude v pořádku.

Autor: Václav Sládek | 23.12.2012 13:44
Radka jsem potkal na dvou srazech v Roudné a pokaždé na mě působil dojmem dobrého člověka a slušného myslivce.Což ostatně dokazuje toto jeho forum.Nebrat jako pochlebování.Teď jdu vraždit ne ženu ale dva kapry.

Autor: prroud | 23.12.2012 10:40
Ty taky strejdo ! Zapomels,ze Yorik jeste i stenografuje a na panickovym PC hraje Assasins Creed :-),jo,a prinasi backurky....proud

Autor: strejda zajíc | 23.12.2012 10:21
Václave,bordíci sice číst neumí,ale Yorik ano!A taky psát,počítat a telefonovat!Akorát že si zrovna nevzal mobila.Teď sis to u Radka pěkně rozlil...:-)

Autor: Erika Doležalová | 23.12.2012 08:57
Ivo, počty našich ul.lišek neznám, ale s partnerem jich letos máme ulovených 7. Když vezmu fakt, že je nás v MS 31 členů, tak je to na naši "loveckou dvojku" velmi slušný výsledek, protože ostatní lišku střelí spíš tak jako na náhodu, když se objeví na honě nebo už se chystají ukončit čekanou na srnce (a to ještě ne vždy tu patronu obětují..) apod. Většina na lišky kašle..

Autor: Radek Chadim | 23.12.2012 08:23
Ono by se mělo asi psát i Yoryk, ale Yorik mi přijde esteticky hezčí a chtěl jsem, aby vyniklo, že to není česky Joryk ale Yorik :-).

Autor: prroud | 23.12.2012 08:13
Operuji,kolego,operuji.......a najednou koukam,....ze pitvaaam...treba je Fesoji Yorik neobvykle inteligentni pes, a umi si spojovat veci :-).....proud

Autor: Fesoj | 23.12.2012 07:53
Zajisté, zajisté - jenže když to přečteš nahlas, zní to stejně - a i kdyby, Václave, Radek by byl u Yorika z obliga, spáchal to přece jeho kamarád. Připomnělo mi to jeden policejní protokol, v němž bylo napsáno, že "lékař po ohlodání mrtvoly konstatoval smrt".

Autor: Radek Chadim | 22.12.2012 23:48
Tam má být sbalit samozřejmě, zblít by nebolo asi s S na začátku :-)

Autor: Václav Sládek | 22.12.2012 21:59
Radku máš velké štěstí že jediné co bordíci neumí je číst.Nevím co by ti Yorik za tu poslední větu udělal.

Autor: Ivo Ondráček | 22.12.2012 21:32
Jo Eriko, my jich máme letos 25 jistých. Tož jsme jim do stavů asi pěkně sáhli! Respektive, odlovili jsme cca 80% liščat. Počítal jsem, že do konce kalendářního roku ještě aspoň dvě udolám, ale zkouškové, pozdní sníh, malý pohyb škodné a nezájem o újedě rozhodli jinak. Snad se nám ještě nějaká splete na Štěpána a vyběhne pod laufy...:)

Autor: prroud | 22.12.2012 20:25
No co co co,po kazdym lovu to treba "nesedne" :-))))....proud

Autor: Fesoj | 22.12.2012 19:26
No hlavně že se našel a dobře to dopadlo. Ale stejně se mi na celém příběhu nejvíc líbil ten překlep. Aspoň předpokládám, že to překlep je, protože sblít psa, než ho dám do auta, to jsem ještě nezažil. Ovšem jak zní slogan Toyoty, nic není nemožné.

Autor: Radek Chadim | 22.12.2012 18:06
Dnes jsem byl u přespřes...sousedů :-) na naháňce. Nejzájímavější byla hned první leč, kdy jsem pozbyl po zbytek lovu psa. Jako vždy jsme šel v tlaku. Po vypuštění Yorika na začátku první leče občas pejsci zahlásili, padlo pár rán, Yorik občas proběhl kolem mě. Ke konci leče jsem vylezl skrz houštinu na poměrně velkou paseku, za níž byl vysoký les. Když jsem byl asi v půlce paseky, z borek po levé straně a pak krajem toho vysokého lesa vidím pomaličku běžet divočáka, odhadem dost přes sto kilo, i když ostatní tvrdili kolem 70ti, ale víte, jaké jsou ty odhady a asi nakonec tam byli dva divočáci a každý viděl jiného. V závěsu asi 50 m cupitá ten můj dareba, jezdí nosem po zemi. Divočák sbíhá pomale na stráň a mizí z dohledu a Yorik za ním, to bylo naposled, kdy jsem Yorika spatřil. Po leči volám, pískám, pes nikde. Když nepřichází ani po druhé leči, už mi to přijde divné a je jasné, že už je někde zase u cizích :-). Třetí leč, pes pořád fuč. Při nástupu do poslední leče kolegovi volá člen sousedního sdružení z protější stráně udolí, kde dnes zrovna taky byla naháňka, že tam odchytili bordra, tak jestli to není od nás :-). Po čtvrté leči a posezení v restauraci při čekání, než sousedi doloví, jsem si byl pro Yorika u sousedů. Od tamního známého jsem se dozvěděl: "Já čekám na štontě, najednou z protější stráně od vás rachot, já myslel, že jde nějaká velká tlupa, objeví se divočák, no 130-140 kg měl, za ním se řítí křepelák a kousek za nimi border s reflexní vestou, což mě bylo divný, pač na nástupu žádnej border nebyl. Pak se objevil ještě dál po řádě střelců další border, už bez vesty, a na konci leče stál ten bez vesty u střelenýho kusu, tak jsem ho sblil a dal do auta." :-D. Když jsem pro Yorika přijel, byl dost naštavenej, že byl půl dne zavřenej v autě. Hlavně, že to nakonec dobře dopadlo :-) a vycházka to byla taky dobrá, aspoň pro nás, co jsme lovili a neseděli v autě :-).

Autor: Erika Doležalová | 22.12.2012 14:29
Dnes jen "malý hon" pro členy MS, 15 střelců. Na výřadu 13 zajíců, skalačka a liška. S partnerem jsme střelili každý jednoho ušáka, on navíc tu kunu. Pěkné to bylo.

Autor: Erika Doležalová | 21.12.2012 20:12
Ivo, mám takové podezření, že od té doby, co se liškám intenzivně věnuji, tak povážlivě ubyly, např. na honě (ikdyž pršelo, sníh byl) jsem neviděla jedinou stopu. Ale néé, kmotry určitě ještě (někde, doufám!) jsou, jen momentálně nejsou nějak vidět. Kaňkování ještě není - ikdyž už si mnozí myslí, že když mrzne, tak je :-) Ale lišky jsou potichu a hlavně nulový pohyb, tož uvidíme v lednu, jestli se úspěšnost nějak zvýší :-)

Autor: Ivo Ondráček | 21.12.2012 18:03
Eriko, z toho si nic nedělej, já střelil poslední lišku snad v říjnu a od té doby jsem jednu viděl a jednu slyšel zaskolit. Toť vše. Jooo, nejsou kukuřice, lišky jsou tam, co každý rok - v lesích cca 500m u sousedů!

Autor: Václav Sládek | 21.12.2012 17:43
To vám zajíčků napršelo dost.Nám by nepomohl ani pořádnej slejvák.Prostě nejsou.

Autor: Erika Doležalová | 21.12.2012 16:00
Včera odpoledne vánoční rozvoz kaprů pro lišky a lišáky a večer čekaná na ně - a prd jako obvykle. Od půl deváté do 23hod a neukázal se ani "blbej zajíc" (Strejdo promiň :-))) natož nějaká zrzla či dokonce čuník. Chjo asi už sem si lovecké štěstí vybrala - naháňka se slíděním (+- 3 hodiny na štontě, tlak v klidu bez velkého hulákání a honění zvěře) na polesí Vranov, ŠLP Křtiny - ulovena liška a 19 kusů (jeden se ještě v době výřadu dohledával), partner ulovil sele kňourka a já taktéž sele, bachyňku (při vyvrhování jsem zjistila, že už nějakého ostrostřelce potkala - prostřelený zadní běh těsně nad patou). Druhý den hon u nás, počasí na..ale jooo napíšu to naplno, na hovno! pršelo, takže výřad "jen" 72 zajíčků. Zítra máme hon už je "domácí" (pro členy MS).

Autor: Karel poslík | 20.12.2012 06:09
Přátelé, přeji vám všem krásné a klidné svátky, každý ať najde pod stromečkem něco pro radost a potom zase Lovu zdar ! Karel

Autor: Fesoj | 20.12.2012 00:17
Vlastíku, myslím si totéž. Moje kule to být nemohla a jak jsem již psal, moc mě mrzí, že jsem to prase neviděl po stažení.

Autor: Zdeněk | 19.12.2012 22:14
Je to ostuda, vydat takový canc papíru jako legitimaci takovému spolku lidí. Místo aby to byl průkaz pyšnící se mysliveckými a stavovskými tradicemi.I ten starý modrý lovecký lístek měl nějaký glanc. Asi na to nejsou peníze, nebo tomu vedení ČMMJ nedává takovou důležitost.

Autor: Jan Heblík | 19.12.2012 19:59
Josefe,to jsem také zažil.Kolega volá,potřebuju dohledat prase(dohledat je takové nářečí).Po výstřelu divočák v ohni,ale vzápětí odejde do mlaziny.Kapičky barvy,nasadím fenu JDr.Po 500-600m dojdem k borové mlazině a obejdem ji.Divočák je tam.Sehnali jsme posilu je nás 5.Jdu po stopě pouštím fenu a její dceru.Hlásí,borovíčky 1-1,5m se kymácí,divočák je ještě hodně živý.Povzbudím psy,divočák vyráží na mne.Na 2m střílím.Přestřelená páteř asi 60 cm za hlavou(aby nebyl omyl-ode mne).Kolega střílel na krk,ale tam je páteř prohnutá.Zajíci vysvětli to(kterej obratel atd.)prosím.Dík.

Autor: rici czech | 19.12.2012 17:18
Tak jsem dnes skoro na poslední chvíli zaplatil členské desátky ČMMJ jako potvrzení dostal kus papíru z počítače:-(.Jelikož jsem měl v členské legitce poslední volné políčko ,nechal jsem si z recese vystavit novou neboť ty se vydávat ůdajně nebudou a prokazovat se budeme těmi sjeťinami z počítače.Jo Jo není nad novinky pod vedením osvícené matky jednoty-nebo spíše nejednoty?

Autor: ValíkVlastimil | 19.12.2012 16:50
Pepo nevím, myslím,že dost nemožné aby kule zůstala v běhu, pokud to nebyla ta tvoje nebo jiná.Druhé sele o kterém píši střeleno 3006 a zapomněl jsem poznamenat,že jsme jej nedosledovali.Pokud je a nebo jsou to ty průstřely svalů krku, pak si myslím že kule nemá důvod změnit směr. Samo nevím čím kolega střílel(střela a výrobce) ale dost nestandardní.

Autor: Fesoj | 19.12.2012 15:52
Tak se vracím k tomu včerejšímu seleti, které střelec dnes stáhl a zpracoval. Zasáhl krk těsně za hlavou, ovšem vysoko, bez zásahu kosti, jít to o 5 cm níž, zůstalo by v ohni. A kuli údajně našel v předním běhu, přičemž neprošla komorou. To mi hlava nebere, škoda, že jsem si to nemohl prohlédnout osobně - za mnoho let používání jsem se s něčím podobným u ráže 7x64 nesetkal. V okamžiku výstřelu mu stálo naširoko.

Autor: strejda zajíc | 19.12.2012 01:21
Vlasto,prosím tě,pošli mi na mail číslo na mobil,potřebuji s tebou ztratit slovo...Dík,Zajíc.

Autor: červenka emil | 18.12.2012 23:25
Dnes v 21.30 sele cca 15kg,nepovedená rána na měko,od nástřelu asi 80m,při vyvrhování zjištěny zánětlivé změny na plících,zřejmě poslední z šesti selat ktré chodily bez bachyně.Ztěchto šesti jsem ulovil čtyři.Před tímto samotným selete mi přišli tři lončáci,bohužel šikovně se kryli za stromem tak to nešlo.

Autor: ValíkVlastimil | 18.12.2012 23:24
Pepo nevím do jaké míry to bude průkazné, po tvé dostřelné ráně, ale z největší pravděpodobností průstřel svalů krku za hlavou. Střela projde svaly krku, aniž zasáhne CNS, nebo jen částečně.Sám jsem takto "střelil" 2 selata. První na naháňce brenekem a kdyby ho kolegové nedostřelili, myslím že by bylo ztracené. Druhé, ke kterému jsem přišel a viděl na vlastní oči kde byl vstřel, se zvedlo a již jsme museli dosledovat ze psem.

Autor: Fesoj | 18.12.2012 22:47
U nás mlha a mrholení, tak jsem usedl k televizi a těším se na western. V 19.50 mi volá hodpodář, že jeden kolega má nějaký problém s postřeleným seletem a zda bych nemohl... Samozřejmě souhlasím, beru fenu, čelovku a Ižku bez optiky a vyrážím. Střelec mne již čeká na lesní cestě. Střílel prý v 19 hod., našel barvu a po půlhodince se po ní vydal. Po chvíli došel k zalehlému seleti, střelil naň, ale sele se zvedlo a pryč. Tak znovu za ním a vše se opakovalo v bledě modrém, jenže měl jen tři náboje. Přesto - s prázdnou flintou - pokračoval v dosledu a tentokrát došel až k seleti. Jelikož byl bez střeliva, nenapadlo ho nic lepšího, než po vzoru pravěkých lovců použít svou ZG jako kyj a praštit milé selátko pažbou. Poté prase sebralo poslední zbytek sil a znovu se dalo do pohybu, zatímco on ukládal do batohu dva kusy flinty - pažba pochopitelně praskla v krku... Pak už lovec došel po stopě pouze k cestě, kde na mne čekal. Zakončení již bylo otázkou několika minut, protože selátko došlo prudkou strání, kde jsem dokázal dvakrát uklouznout a pěkně se vyválet v blátě a zbytcích rozbředlého sněhu, už jenom asi 100 m dolů k potoku, kde naposled zalehlo a rána z Ižky na hlavu vše zakončila. Ale celková délka dosledu od prvního nástřelu byla nejméně 600 m. Až zítra se dozvím, jak bylo vlastně střeleno - na měkko to nebylo, plíce a srdce také bez známek devastace, zjistil jsem zásah krkovice, ale asi dost vysoko. jinak by muselo zůstat v ohni. V tělní dutině skoro žádná barva. Zítra po stažení budeme moudřejší.

Autor: Drahoš Hikl | 18.12.2012 20:56
V sobotu v tom deštivém počasí jsme měli druhou letošní naháňku a v první leči se mě podařilo setkání s černou hodně na blízko.Rudl vytáhnul z houštiny asi na 80m a namířil si to prudkou strání dolů do rokle.Zaklekl jsem a snažil se do křížku dostat samotný kus.Bohužel šli na mě na ostro,rudl o 6ks stále sražený, jeden kus překrýval půlkou těla v optice kus další.Očekával jsem, že půjdou pře rokli přímo a nadejde ještě má chvíle, ale jak jsem byl zakleklý, tak jsem je na chvíli ztratil z dohledu.Klečel jsem u stromu, přede mnou těsně asi 2-2.5m široká cesta z které směřoval ostrý sjezd do rokle a ten si černá vybrala za únikovou cestu.Během pár vteřin jsem hleděl jak tele vedoucí bachyni na tu krátkou vzdálenost do světel.Vše trvalo tak 2 vteřiny kdy jsem honem uvažoval jestli se mám začít bránit hromovou holí, uskočit za strom,nebo zůstat v klidu.Zvolil jsem za C, bachyně dala zvukovou výstrahu a se zbytkem rudlu mě v těsné blízkosti obešla.Na de mnou kolega, za mnou přístupová cesta do lesa, takže zase jsem musel zachovat klid.Ale ten zážitek byl adrenalínový.Samozřejmě že jsem to poté schytal, že jsem nestřílel, ale každý je odpovědný sám za svou ránu vůči zvěři i okolí.To ale nebyl všem dnům konec.V poslední leči šel kolega v tlaku a tam už šlo přinejmenším o natržený zadek či co.Bránil se tak,že bachyni skončila flinta za předpažbí ve svíráku odhozena prasetem v dáli,kolega převrácen ale jinak naštěstí bez újmy na zdraví.Předpažbí nepoužitelné.Tentokrát zapeklité situace:-)Velký dík patří honcům kteří si opravdu nečasu užili naplno.

Autor: Roman Voříšek | 16.12.2012 16:53
V sobotu vyrážíme na naší poslední společnou akci. Počasí nám moc nepřeje, prší a ze stromů padá sníh. Jedna taková pěkná koule sněhu mi padla do puškohledu. když jsem si ladil zvětšení do naháňkového parametru. Kapesníkem jsem to nějak ušmudlal, dalo se koukat.
Všichni střelci stojíme pod lesem, na přerazech, já mám poslední štont. Potichu si vše připravuji, ještě jednou koukám do puškohledu, vše v pořádku. Nemohu odtrhnout zrak z míst, kudy vždy jde z kopce dolů černá. Najednou pohyb. Liška se zastaví na krajní mezi a pozoruje okolí. Ani se nehnu, vím, že určitě půjde po vekslu dolů na chlapi, každou chvilku čekám ránu. Najednou bác. Říkám si, je to dobré, určitě leží. Pak najednou další rána a ještě jedna. To už je mi divné.
Pak padlo ještě několik ran a najednou slyším, jak za mnou ve stráni šustí listí. Otočím se a vidím sele. Jenže všelijaké větve mi vadí ve výstřelu, proto si ránu odpouštím.
Najednou telefon od vedoucího honu. Tlak bere leč ještě jednou, je tam asi 30 prasat. Padají rány i z opačné strany kopce, z druhého křídla. Zvoní mi zase telefon. Host, kterého jsem s kulí postavil na pole mi říká, že baška a pět selat sešla nad nás do vrbiček a ven nešla. Po domluvě s vedoucím honu potichu obstupujeme takové oko vrb. Podařilo se, ulovili jsme 4 selata. Volám to vedoucímu a dozvídám se, že je uloveno devatenáct ks černé ( 18 selat a jeden lončák) a jedna liška. Za dobu, co dělám myslivost, to byl náš nejlepší výřad.
Krásná podařená akce, kterou ukončujeme předáním úlomků úspěšným lovcům a poděkování patří hlavně honcům a jejich pejskům za perfektní práci. Diano a Huberte. Lovu zdar!
Jo a tu lišku zmastili. Kluk s kulí se neudržel a střelil moc brzy a liška se vrátila zpět do leče.

Autor: Radek Chadim | 16.12.2012 11:58
Včera prasečí počásí jedna radost, poměrně razantní sněhová obleva s deštěm, tak jsem doufal, že divočáci zase po 14 dnech vylezou z lesa na pole. Vyrazil jsem po sedmé, na kopci mlha že bylo vidět tak 70 m, tak hůra na kazatelnu ke vnadišti. Po vylezení slyším šustění ve zmole za kazatelnou a už vidím lišku, chvíli se zastavuje a něco hrabe, beru flintu, ale liška zachází za keř, vidím ji v puškohledu, ale je to hrozně dólů a navíc je pořád za větvama a než se pohne, zavětří a už je pryč. No nic, čekám dál. Mlha houstne, že už je vidět tak akorát na vnadiště a pár metru za ně, takže jestli náhodou nepřijdou prasátka přímo na papu na vnadiště, tak z lovu nic nebude. Čekám do desiti, nic se neděje, jen v mlze je slyšet, jak občas projde srnčí. V deset to balím a jdu domů, asi 200 m od auta přes cestu vidím stopu, posvítím mobilem a vidím stopy od několika divočáků, přemýšlím, jestli se za nima vydám, protože nemůžou být daleko, ale kvůli špatné viditelnosti to vzdávám a jedu domů. Dnes jsem se byl podívat na stopy, bylo jich přibližně 17, vyžrali mě obě vnadiště a i to, u kterého jsem včera seděl - včerejší bitvu tedy vyhráli, ale celou válku vyhrají určitě taky :-).

Autor: Ivo Ondráček | 15.12.2012 21:46
Tak zase jednou po týdnu jdu ven aaaa...nic. Pár zajíců, pár srn, cestou jsem zvednul kohouta co za hlasitého kodrcání odlétl do tmy. Už se těším, až to venku začne skolit, to člověk aspoň ví, že tam není pro nic zanic.

Autor: Drahoš Hikl | 14.12.2012 22:39
Ve středu 12.12.2012 v takové krásné datum se po kratší odmlce opět zadařilo.
Kosa byla značná, ale Hořínkovi konpletní tlumiče mrazu s nožkama v Bafinech fungují spolehlivě.Takže jsem na kazatelně po náročném dni málem usnul:-).Po asi hodině sezení vytáhl rudl černé z lesa a zamířil si to na vnadiště.Když byl rudl asi na 60m ode mne rozhodl jsem se pro lov.V rudlu byly dvě dospělé bachyně, lončáci a selata.Počty jsem se nezaobíral.Přiložím flintu do ramene a nastal známý úkaz u mne ale ne zas tak moc, zamlžení okuláru.Zapoměl jsem naordinovat puškohledu Aplex proti zamlžení.V mínus 14 to je hned.Rychle se skřípotem zubů aspoň palcem rukavice otírám okulár.Rudl se ale dává do pohybu a půl obloukem nabíhá na vnadiště.V mžiku černo a nebylo možné posadit bod, který jsem už viděl,ale kouknutí stále nic moc.Přesto po chvíli se daří a padá rána.Kus odbíhá z nástřelu pouhých šest metrů,(prostě W308 a vulkán) chvili odkazuje a zhasíná.Dávám čas, ať prasečí duše může v klidu do věčných lovišť a teprve poté jdu zkontrolovat úlovek.Komorová rána,těsně nad srdcem,lončačka výkupní váha 55kg.Volám kolegovi Milanovi jestli ten lončačku odveze.Byl na čekané asi o půl km dále.To jsem ještě netušil že už před pátou ulovil laň siky(to já jsem byl ještě u kamen)souhlasí.Trochu komplikace oba kusy naložit na nosič ale jde to. Po chvíli frčíme k domovu..Myslivosti a lovu zdar!

Autor: prroud | 14.12.2012 18:45
Njn,nezbyde ti Fesoji,nez dat ke kurniku prodluzku s pohybovym vypinacem a zarovkou a pockat az se nauci, ze se rozsveci svetlo pri pohybu a zvykne si,to jde rychle,a pak uz jen cihat,predpokladam,ze mas kurnik kde bydlis,na dohled z okna,to by bylo optimalni........proud

Autor: Fesoj | 14.12.2012 17:02
Budu-li počítat skóre já versus škodná, jsem pro letošek silně v minusu - 5 : 16. Hned zjara, těsně před velikonocemi, v době, kdy vajíčka dosáhla historicky nejvyšších cen, mi kuna za jedinou noc vyvraždila 14 slepic. Pořídil jsem si nové. A když jsem je šel včera večer zavřít, vidím, že nesedí způsobně v kurníku, ale krčí se porůznu v ohrádce. A jedna chuděra ležela uprostřed kurníku, krom nepatrné krvavé skvrnky na krku zcela nepoškozená a ještě úplně teplá. Jedna slípka chyběla a dnes jsem zjistil, že ji pachatelka - skalačka - ani neodtáhla někam pryč, ale jen o pár kroků dál do prázdné stodoly. Zřejmě jsem ji musel vyrušit, protože by se normálně asi nespokojila s tím, že by zakousla jen dvě pipinky. Když jsem tu mrtvolku oškubal, zjistil jsem, ze stačil jediný stisk v oblasti krční páteře. Aspoň že mi ji nechala, bude slepice na paprice - ale stejně si to s tou potvorou už konečně musím vyřídit. Ale nevím, zda se mi to podaří - letos mám z veškeré škodné střelenou jen jednu straku, tři kočky a jezevce ulovila má křepelačka. To mám za to, že na rozdíl od okolních chovatelů drůbeže - nemyslivců - nepoužívám železa...

Autor: Tomio | 13.12.2012 13:24
Včera jsem ukázkově promrhal prasatka o zbytek se postaral vitr

Autor: prroud | 13.12.2012 11:56
Tak to meli kluci dobrou recesi:-))))))))))))....proud

Autor: Fesoj | 13.12.2012 11:10
K tomu jmelí. Dávno, dávno již tomu - na brněnské lesárně oslovila jakási babka trhovkyně študáky, zda by jí nemohli sehnat jmelí. Kolik seženou, tolik vezme. Dohodli se za ceně za 1 kg, ale kluci řekli : Pořádek musí být, chceme písemnou smlouvu. Cena opravdu nebyla velká, tak ji bába ráda akceptovala. Ale umíte si představit její zděšení, když jí toho jmelí přivezli dva traktorové vleky ?

Autor: Pavel Černý | 13.12.2012 09:30
Honzo, Lovu zdar! Když se tomu lidé věnují, úspěch se dostaví.

Autor: Jan Slavětínský | 13.12.2012 09:06
Včera odpoledne rychlovka - naháňka na obnově, jedna leč.Rudovi se podařilo obeznat sedm kusů černé.Ve tři sraz, rychlá organizační porada, krátké přivítání a jdeme, za chvíli je tma. Po chvilce už v pasece doléhají psi,je slyšet hlas honců, ale černá drží. Po chvíli vidím jedno sele ,jak maže krajem lesa hned pod polem.Tečka kolimátoru sedí. Sele po ráně běží dál, ale střelené je. Soused vedle na štontu na něho také střílí. Po chvíli jsou slyšet rány na opačném konci leče. Je hotovo. Jdu na nástřel a je vidět, jak sele po ráně silně barví. Nacházíme ho cca po 60 metrech od nástřelu.Zásah středu hrudi, průstřel plic a hrot jater. Také pařezovka ZH 7x57R a 11,2 g .Chlapi v předu měli dvě selata. Končíme naháňku téměř se tmou a s výřadem tři selata. Pěkná, rychlá akce, která se díky Rudovi a jeho celodennímu chození po obnově takhle povedla. Lovu zdar!

Autor: Ellhenicky | 13.12.2012 08:22
Také jsem chodil na jmelí s brokovnicí a skoro pokaždé mne přišlo dráž, než bych ho koupil na tržnici:-)

Autor: Václav Pašek | 12.12.2012 22:18
Dnes ráno v 6:45 15ks koroptví ve dvou hejnkach na políčku na Zličíně. Prohrabávali se skrz sníh. Zatím nejvíc, co jsem tu viděl.

Autor: prroud | 12.12.2012 15:52
Vzdycky!!! :-))))....proud

Autor: Václav Sládek | 12.12.2012 15:45
S babama je to někdy o nerv.

Autor: prroud | 12.12.2012 15:44
A slo to Vaclave i v klidu,jeste ses mohl kralovsky bavit,dopadlo by to uplne stejne,jen bys se nerozciloval a nepachal skodu na vlastnim zdravi:-)......proud

Autor: bohumir dvořak | 12.12.2012 15:35
http://pontu.eenet.ee/player/siga.html

Autor: Václav Sládek | 12.12.2012 15:06
Včera si žena usmyslela že půjdeme na jmelí že vyleze na borovici která roste jako solitér v polích a je řádně obalená.Pro jistotu jsem vzal kulobrok a hrst toho hnoje ...Na místě jsem jí domlouval pak nádával a nakonec sprostě klel.
Nedala si říct a tak jsem jí pomhl na první větve popolezla jěště asi metr sama a dál už jí to naštěstí v filcákách nešlo tak to vzdala.Prostě bába na stromě=děs.K nejbližší cestě nejmíň půl km kdo by jí odtamtud tahal.
Ta došlo na hřmící hůl a první ranou velkej trs ale zůstal na větvích.Další dvě rány pokaždé menší trs spad až na sníh a tojí stačilo.Broková hlaveň řádně
zasr... od nespáleného prachu.Dlouhý lauf IŽ 27 není takhle zadělanej ani po padesáti ranách brokem SB.Holt v něm se prach spálí hnedle všechen.

Autor: Pavel Černý | 12.12.2012 07:53
Tak u nás jsou 4 cm a to máme svátek! Od neděle, kdy se objevil poprašek máme ofenzívu na škodnou. Tedy samozřejmě né celé sdružení (16 členů), ale jen ti obvyklí tři. Zatím padly tři lišky (kolegové po feně) a jeden navíc kunu. Já včera čekal jen 25 minut u obeznaného spádu. V 18:15 už lišák ležel. Přišel pomalu a klidně, tak jsem si mohl vybrat nejvhodnější okamžik na zvednutí flinty (když byl za stromem) a na výstřel, když byl pěkně na široko. "Hnoj" z Vlašimi 16/4 mm v pařezovce ZH a ani krok. Starší lišák 7 a 3/4 kg. Ilustrační foto dám do galerie.

Autor: Fesoj | 12.12.2012 07:42
Já vycházím z toho, čemu se u policajtů říkalo "místní a osobní znalost". Do těch končin, pokud je mi známo, občas zabrousí náš MH a jeden ze členů MS a vím, že jak jeden, tak druhý krmí své hromové hole tuzemáky. Co se týče mne, používám rusko-americké křížence, tj. Barnauly osazené střelou Hornady SPBT pod obchodním názvem Kentaur, leč zákon vylučuje možnost, abych mu je dal ochutnat. Nikdy nevíš, kdo Tě pozoruje nebo jde ve Tvých stopách a lidi jsou svině. Mrdaj, kradou a ani poledne nedržej - a po svých neblahých zkušenostech nehodlám riskovat, že se dostanu do průseru.

Autor: strejda zajíc | 12.12.2012 00:55
Fesoji,že ti není hanba.Tím "hnojom"!:-)

Autor: Fesoj | 11.12.2012 20:05
U nás taky od rána to bílé svinstvo padá a padá... A kolem krmelce se mi producíroval pes, podle stop zvíci vlčáka. Lidská stopa nikde. Taky má asi chudák hlad - chtělo by to ho nakrmit nějakými vlašimskými granulemi.

Autor: Tomio | 11.12.2012 18:52
Dnes 12cm nového, celkem 22cm, už je to pro zvěř kruté.
O víkendu naháňka u Radka, pro mě zážitek, všude kam se vlezlo tam divočáci.

Autor: Václav Pašek | 10.12.2012 20:59
Pravděpodobné zranění jezevcem konstatoval zvěrolékař. Jeden den si hrála ve vsi s dětmi cca 3km od místa ztráty a druhý den byla nalezena v další vsi vzdálené cca 5km vzdušnou čarou od první vesnice, ale úplně jiným směrem než se ztratila. Nedaleko místa nálezu je známo, že je velká jezevčí nora, takže teoreticky se s ním mohla potkat. Je mi divné, že šla do neznámého revíru, když naší honitbu a sousední (její domácí) i přilehlé vsi dobře zná, ale vydala se úplně opačným směrem do neznáma a celkem daleko, přestože za lišákem utíkala do "své" honitby.

Autor: Erika Doležalová | 10.12.2012 19:12
Václave, přesně jak píše Pavel, smutné i poučné. Ale mám otázku - jak jste přišli na toho jezevce? Podle toho co píšeš - v pondělí si fena hrála s dětma u konzumu a druhý den byla u paní.. Nemohl ji spíš porvat nějaký místní pes nebo tak něco? Nějak se mi nezdá, že by si jen tak ze vsi odskočila do nory za jezevcem a zas šla po boji někam do vsi...? Ikdyž, u jagů je všechno možné. Hlavně ať se uzdraví.

Autor: Pavel Černý | 10.12.2012 12:04
Tedy Václave, smutné, ale i poučné. Pouštět psa do nory za situace, kdy je k dispozici jedna kulovnice, byl hazard, který se nevyplatil... Psi pro nás nasazují život a nezaslouží si vystavovat zbytečnému riziku. Když se psovi povede vyhnat škodnou z nory, měla by být maximální snaha o úspěch lovu, protože tak pes vidí výsledek své práce a utvrzuje se v ní. Jinak přeji čubině brzké uzdravení a pánovi příště rozum do hrsti. I když tahle fena už asi nikdy nebude moci pracovat na 100%.

Autor: Václav Pašek | 10.12.2012 11:35
Po sobotním honu 1. 12. s nádherným počasím jsem se vydal následující den s kamarádem a jeho jagoškou na dosled a prověření „podivných“ nástřelů. Práci nám usnadnila menší sněhová pokrývka. Vše jsme prověřili a neshledali jsme, že by byl ještě některý kus postřelený. Shodou okolností jsem našel čtyři shozy, jeden párový jelena siky. Foto dám večer do fotogaleri. Když jsme procházeli kolem nedávno vyhrabané nory, chtěl kolega zjistit, zda je liška doma, že nechá noru prozkoumat jagoškou. Namítal jsem, že mám pouze kulovnici, a proto pokud dojde k vynořování lišky, nemusím ji zasáhnout. On řekl, že nevadí, že si alespoň pes procvičí noru. Sundal jagošce obojek s číslem a vypustil ji do nory a během chvíle se ozvalo štěkání a boj. Kotel duněl a během pěti minut vybíhá liška jedním ze vsuků, bohužel tím nejhorším na ránu možným, rychle střílím, ale bohužel jsem trefil větvičku a liška utíká v klidu dál. Na další ránu už nebyl prostor. Během chvilky vyskakuje doslova po zádech z nory jagoška a letí po stopě lišky. Čekáme u nory, až se vrátí, ale pořád nic. Jdeme po její stopě, ale v lese zmizí pokrývka sněhu a sní i stopa. Motáme se několik hodin v kruhu několika set metrů, voláme, pískáme a nic. Kolega nechává u nory bundu, že se sem zkusí vrátit za několik hodin a psa si u ní snad vyzvedne. Je osm večer a pes nikde. Obvolávám okolní hospodáře a sděluji jim, že by se mohl v jejich honitbách potulovat jagdteriér, kterého lze snadno chytit, ať informují členy, pokud by ho někde zahlédli, ať se neprodleně ozvou. Já bohužel odjíždím pracovně do Prahy a hledání zůstalo jen na kolegu. V pondělí psa nikde nenašel, v jedné vesnici si prý hrála s dětmi u konzumu, ale nikdo z dospělých tomu nevěnoval pozornost. V úterý ráno jsem poslal email všem starostům okolních obcí s prosbou o pomoc s hledáním psa, aby všechny informace vyhlásili v rozhlase. Večer volá paní, že má od rána psa u sebe. Kolega si hned jede pro psa, ale když ho uviděl… Přesun do Plzně na pohotovost, kde přišla otázka „Operovat, nebo nechat utratit?“ Jednoznačně volí operaci, nechce nechat odejít člena rodiny. Následuje pět hodin čekání. Fena svedla souboj s jezevcem, který ji udělal díru do lebky, potrhána z levé strany od světla až po běh. Do hlavy ji byla vsunuta vyztužující destička, 90 stehů. Každý den jsme si volali a včera jsem se na ni jel osobně podívat. Nyní nemá celou levou část od světla až po krk, protože se jí kůže nepřichytila a došlo ke hnisání. Kouká jí tedy asi 2cm lebeční kosti. Má chuť k životu, kočky by proháněla okamžitě, žere, jako kdyby týden nedostala, na lidi je stále milá jako předtím. Foto mám, ale nebudu zveřejňovat, není to příjemný pohled. Nezbývá než doufat, že nedojde k žádnému zánětu a fenka se z toho dostane. Myslivost nám nepřináší jen radosti a starosti, ale i bolest. Chvíli mi trvalo, než jsem se odhodlal tento smutný zážitek sepsat, ale i toto patří k životu…

Autor: Radek Chadim | 09.12.2012 18:34
Na včerejší naší naháňce jsme ulovili 9 divočáků a jednu lišku, ve všech třech lečích jsme narazili na divočáky. Já jsem kromě jednoho většího kusu v tlaku nic neviděl, i když několikrát sousedi křičeli, že mým směrem jde divočák, ale nakonec si to asi vždy rozmyslel a zahnul jinam. Yorik spoulu s dalšími psi stavěl jednoho postřleného divočáka, který byl pak dostřelen, naháňku si asi taky pěkně užil, protože večer smrděl jako pravý nefalšovaný kňour v době chrutí :-). I když jsem prohlásil, že dokud neulovíme desátého divočáka, tak nejdu z lesa, nakonec jsem to musel přehodnotit a spokojit se s devíti.
Dnes dopoledne jsme byli dohledávat (dosledovávat - to je teda slovo) jeden postřelený kus, který měl podle střelců na štontě postřelený běh a šel pouze po třech bězích. Po nalezení dobře označeného místa jeho stopy a lehce pobarvené stopě jsme se dostali nejprve k odrostlejšímu smrkovému porostu, přes něj, kdy už barva nebyla bez sněhu pod smrky skoro vidět, jsme došli až k mladé smrkové houštině zarostlé ostružinami. Tam už jsem to začal vidět dost černě :-), protože kus přestal výrazněji barvit a houština vypadala opravdu neprostupně, tak jsem vypustil Yorika. Ten nejprve vyrazil doleva, pak jsem ho zavolal, ať hledá v houštině pod náma a najednou se pod náma zahýbaly smrčky. To už jsem tušil, že tam někde leží onen hledaný divočák, za moment doběhl Yorik a pak to začalo. Yorik hlásil, divočák se bránil, smrčky se hejbaly. Vypustili jsme druhého psa, oba divočáka dostatečně zabavili, než další kolega obešel houštinu ze spodu a kus dostřelil. No neměl jsem zrovna pocit sucha a bezpečí, když se hejbala ta houština a já prd viděl, naštěstí to dobře dopadlo a jsem rád, že se psům ani nám nic nestalo a poraněný kus byl dohledán a odloven - měl přestřelený běh "v koleni". Takže nakonec i toho desátého kusu jsem se dočkal :-).

Autor: Michal Brabec | 09.12.2012 17:27
Já osobně si myslím, že přítel Slavětínský je "onačejší havíř", takže tenhle zásah u něj nepředpokládám, to bylo jen pro zajímavost...

Autor: Fesoj | 09.12.2012 17:18
Kdysi jsme s kamarádem dohledávali lončáka, který po zásahu z 308 W nejdříve udělal na poli kolečko a pak zmizel v houštině, kde jsme ho po několika hodinách našli již zhaslého. Také šlo o průstřel ryje na dlaň před světly, jenže se zřejmě udusil vlastní barvou. Ležel kousek od nástřelu a barvy nic moc.

Autor: Michal Brabec | 09.12.2012 16:37
Jane S. Vyprávěl mi kamarád, že měl kdysi podobnou příhodu jako Ty, barvení stejné ,jak popisuješ. Selátko dohledával druhý den, bylo zalehlé v houšťáku. Ještě se dvěma kolegy obstoupili a pustili pejska. No, nakonec dostřelili. Píšu to proto, že střela prošla vrchem ryje, na dlaň před světly a sele bylo stále velmi čilé, i když to zranění prý bylo ukrutné....

Autor: Ivo Ondráček | 08.12.2012 20:47
Na večerní čekané jsem dnes slyšel to nejvzorovější skolení. Lištička se úplně utrhla a zpívala nápadníkům snad deset minut. Bohužel, žádný mužský se neozval a i milá kmotra byla daaaleko.

Autor: František Dušák | 08.12.2012 18:36
Kulatý vobdélníky, fijalovej les a žlutá voda

Autor: prroud | 08.12.2012 17:54
A mas kulaty rohy na ty desce?.......proud

Autor: Ivo Ondráček | 08.12.2012 16:52
Důvod je ten, že je prostě blbě udělanej. Ten "gilotinový" způsob zaklapávání vchodů je zkrátka a dobře nahouby. Deska se v kolejníčkách prostě zapříčí v půlce cesty dolů a liška je za horama. Do svých dřevěných jsem udělal klasické šikmé padáky, jenže to zase naráží na jednu věc - dřevo je moc lehké a tlusté a škodná to nakonec zvedne a protáhne se ven. Potřeboval bych sehnat nějaký těžký litinový plát na ten padák, už se asi dva měsíce přemluvám, abych zajel do sběrného dvora, tam by se určitě něco takovýho našlo...Jenže, to bych na to pokáždé nesměl zapomenout!

Autor: prroud | 08.12.2012 16:00
tady je Ivo jen jedna rada.....revize sklopce...:-),vzit ho domu,dat na stul a nescetnekrat nalicit a spustit,sledovat jak beha,nejakej duvod mit jeho vypadky musej,takze opravit :-)))......proud

Autor: Ivo Ondráček | 08.12.2012 15:54
Dík za radu, zkusím to, byla by škoda kdyby byl ten sklopec k ničemu...

Autor: Fesoj | 08.12.2012 14:09
Včera jsem si udělal procházku cca 4 km po silnici polním, resp. lučním úsekem honitby do sousední obce. Podotýkám, že to tam znám jak své boty. Každý rok, s výjimkou letošního, jsem tam ulovil několik lišek a na sněhu tam vždy bylo stop jak hnoje. Včera na celém úseku jedna jediná stopa. Předevčírem jsem pro změnu prošel přes pole a les kolem svého krmelce do Žacléře a jinou trasou zpět, taky aspoň 6 km. Čtyři liščí stopy, tedy proti jiným letům úplné minimum. Kdyby aspoň úbytek lišek kompenzovalo zvýšení počtu zajíců, ale to se zatím ani přímým pozorováním, ani podle stop nijak neprojevilo.
Ivo, zkus to namazat obyčejným vepřovým sádlem !

Autor: Ivo Ondráček | 08.12.2012 13:39
Obvyklá kontrola sklopců, do železné mrchy vlezla liška, železné mrše se opět vzpříčily jedny dvířka. Já se na to...hlavně že myšičku to jo, tu to zavře spolehlivě!!!

Autor: Jan Slavětínský | 07.12.2012 20:49
Tak mi to dnes i přes ten mráz nedalo a v pět usedám na boudu.Říkám si vydržím do osmi a půjdu. Během čekané mi na kukuřičništi chodilo jen srnčí. O půl osmé vidím ve spodním rohu pole stín.V dalekohledu poznávám lišku, jak kličkuje a postupuje uhlopříčkou přes pole. To už mám bod rozsvícený, napínáček a pomalu jí vedu v optice. Jak zarazila,houkla rána. Zůstala v daunu na nástřelu. Tak jsem si po tom nezdaru zlepšil náladu...80 m ,pes 10 kg, 8x64S ,SPCE. Lovu zdar!

Autor: Ivo Ondráček | 07.12.2012 19:31
Dnes čekaná na újedi. Podle zvuku kroků napřed blízkými smrčky prošlo srnčí, za čtvrt hoďky pak svižné měkké cupitání. Na 80% liška, bohužel, minula mě bez šance na ranu.

Autor: červenka emil | 07.12.2012 11:05
Při bourání prasete z honu byla na plecku boule hnisu,pod ní průstřel lopatky v krku kousky olova ze střely,plášt střely nebyl nalezen.Vyhozeno asi 3kg masa.Druhý kus staré zranění na předním běhu.

Autor: Jan Slavětínský | 07.12.2012 08:13
Výsledek včerejšího dosledu byl následujicí. Kolega hajný ráno vyrazil. S horečkou,nadopovaný Paralenem, s velšíkem a s dvojkou v ruce pokračoval dál.Čuně uhlopříčkou vyšlo z pole s hořčicí, zlomilo to o 90 st dolů ke břehu přehrady a kopírovalo břeh.Pořád silně barvilo, ale nepřilehlo. Kolega ušel dalších cca půl kilometru, když přišla chumelenice a doslova bílá tma. Během pár minut napadlo 4 cm sněhu a bylo hotovo. Pokračoval ještě kus v nějakém odhadnutém směru, psa pustil na volno a potom to vzdal.V podstatě nevěděl kterým směrem hledat.Vím,kde měl poslední barvu a sám pro sebe až sleze sníh si to prochodím. Možná ho najdu jako torzo....Tak že tam mám někde jak se říká "hrobeček"..Pořád mám před očima okamžik,když jsem zmáčkl. Já osobně si myslím, že jsem ho chytil výš - resp. taková ta dutá rána někam pod hřbet a možná ke konci hrudníku, protože fouká barvu půl metru od stopy. Být to rána dolu, tak by barvilo do stopy.S ránou jsem si byl jistý, hnout se mohlo, prostě hlava mi to nebere....

Autor: Pavel Toman | 07.12.2012 05:59
Proude,nebyl to rýpanec,dík za vyčerpávající odpověď.
P.T.

Autor: prroud | 07.12.2012 00:17
Pavle,nevnucuju,protoze to tak neni,bud jsi to spatne pochopil,nebo napsal(nebo ja) a vysvetlovat to sem nepatri a je to na dlouho.Adrenalin uz neprozivam:-(,nemuzu tu lovit jak jsem byl zvyklej,jina zem,jinej mrav a ja zakony dodrzuju i kdyz remcam:-).Az to bude legalni,zas budu lovit,ted mi musi stacit koukani:-).S tim lukem a flintou,uz se to psalo,luk je zabava,hospodarit s nim nejde a je nakratko.Jasne ze na hospodareni se zveri a ucinnej presnej dostrel je flinta lepsi,z toho hlediska samozrejme ucinnejsi.Luk je "humannejsi",bezsokovej,cistej,ranivejsi,ale porad nakratko,o tom ani potom,z hlediska myslivectvi ho nemuzu proti flinte hajit a v nasich podminkach to bez hospodareni proste nejde,chybej prirozeny predatori a nekdo je zastoupit musi,proc,je mi taky jasny a je mi i jasny,ze je to potrebny a spravny:-).Tak se na me nevztekej,ze si sem tam rejpnu.Holt jsem pro tu ferovost a jakz takz stejny sance,ale to jde praktikovat jen u lovu pro zabavu,vim to,je to jen muj postoj lovce,ale ne hospodare a myslivce.Bejt jim,delam co je treba jako vsichni ostatni protoze je to potrebny a nutny. Mel jsem za to,ze vis jak se k tomu stavim:-),proto me ani Radek nedal za usi za to rejpnuti v legraci,uz me ma "prectenyho" :-).To vis,to toulani s lukem mi chybi,tomu myslim rozumis:-).Jooo,a k tem indianum:-)))),oni jaksi tenkrat ty bili nemit po ruce nestovice a chlast,tak by s tema predovkama proti tem lukum moc nenadelali,ale to je uz o polemice o indianskejch holubicich povahach a nasi dobyvacnosti a zakernosti:-),jinak bys vedel,ze indiani kdysi osadnikum zachranili zivoty kdyz jim hrozila smrt hladem,jak se jim za to odmenili uz vis dobre.No a diskutovat o mizernejch zakonech,at v myslivosti,nebo vubec(na ty jsme u nas ultraspecialisti,priklad:placeni skod zpusobenejch divokou zveri zemedelcum,jako kdyby to byla vina myslivcu,takova do nebe volajici pitomost a zemedelska s prominutim,vychcanost a nenazranost),je na extra vlakno......proud

Autor: Pavel Toman | 06.12.2012 23:26
prde,dovedu si představit adrenalín,který prožíváš při lovu s lukem nebo kuší.
Mě osobně baví lov i na ne příliš obvyklé "myslivecké" vzdálenosti,(podotýkám,nejsem Figi,na něj nemám,znalostmi ani schopnostmi) ale především mě baví lov ze země tzv. "na bodák" a tam ten adrenalin mám taky,nepopsatelné zážitky,když to u nás podmínky dovolí a jsou zemědělské kultury na polích.
A budeš se divit,tak po 222 REM,7x57,7x57R nebo 6,5x57 ta zvěř(srnčí,dančí,černá) zhasíná povětšinou na nástřelu nebo do pár kroků od něj.Při blbém zásahu je na řadě foxterrier,ale tak nějak se mnou nemá zábavu.
Prosím Tě,přestaň mi nebo nám vnucovat myšlenku o tom,že šíp je účinnější než kule (aspoň mě za posledních 50 ks nezklamala,při prvních úlovcích to bylo o rukách). Jinak v dobách osidlování ameriky by asi indiáni tu bílou svoloč (což jsem i já) pobili do mrtě.
Měj se, Tvůj Pavel Toman

Autor: prroud | 06.12.2012 21:13
Vnadiste,nebo na obojku,mas to prast,jako uhod:-))))))))))))),me jste umlceli "hospodarenim" s tim co dava priroda za free, jen "vyvolenejm" :-)))....proud ;-),au...

Autor: Radek Chadim | 06.12.2012 21:03
Dnes jsem se na včerejší kazatelnu vypravil již před pátou, pač jsem byl přesvědčen, že divočáci přijdou brzo. No nemílil jsem se. Nejprve těsně před půl šestou přišla po cestě liška, jenže než jsem rozproudil zmrzlou krev v mých žilách, vlezla mi do šáší pod kazatelnou a bylo po lovu. Chvíli tam šustila, viděl jsem ji pořád, ale sklon dolů už byl moc velký na to, abych tam mohl s flintou zamířit. Sotva liška došustila do lesa, na vnadiště vychází bachyně a 4 malá selata, 3 řekl bych tak 8 kg, jedno snad tříkilové. Chvíli přemýšlím, zda-li lovit, nakonec je nechávám pro pana domácího :-). Po 15 minutách se bachyni něco nezdá, dalších 10 minut obchází kazatelnu ze všech stran, až mě navětří, popoběhne do lesa a s ní mizí i selata. Chvíli vyčkávám a chystám se k odchodu, pač něco už jsem viděl, když najednou v dáli slyším kvičení a z pravé strany z místa, kde nechávám auto, běží po poli do kraje lesa bachyně a za ní 5 selat. Chvíli chodí krajem lesa, pak zase vybíhají na pole a stejnou cestou obchází pole asi 300-400 m daleko ode mě. Říkám si, že divočáci obeznaní, že už opravdu půjdu domů, ale přišlo srnčí, tak je nechci rušit. Po asi 20 minutách srnčí opět znejistí a odchází dál do pole, což je znamení, že se blíží další divočáci, netrvá to ani dlouho a po kraji lesa opět chodí pět divočáků, bachyně a 4 selata, jsou pořád přibližně 100 m daleko, tak se jen kochám. Po zajití do lesa se blíží mým směrem, to už jsem si říkal, že zase takový Divočákomil nebudu a jestli nějaké lovné sele vyleze na vnadiště, tak je zkusím ulovit. Na hraně lesa se divočáci zastavují, dlouho jistí, už vidím první hlavy čouhat z lesa, ale na jistou ránu by to moc nebylo, pak se divočáci otáčí a odchází do lesa. Ani mi to nevadí, z druhé strany přichází holá dančí, tak jestli se divočáci zarazili kvůli nim, nebo jsem byl navětřen nevím. Dančí chvíli stojí na vnadišti, ale pořád jistí směrem do lesa, tak odchází směrem, odkud přišlo. V půl osmé je relativní klid, tak to balím a jedu domů.
Po dnešku kdo mě bude tvrdit, že lov na vnadišti není lov ale vražda, tak si ode mne vyslechne nehezký komentář :-).

Autor: prroud | 06.12.2012 16:22
Ano Fesoji,je to o tom dohledani a zkraceni utrpeni,souhlas,ani nejlepsi strelec neni neomylnej a kazdej se urcite snazi o co nejrychlejsi zabiti zvirete.....proud

Autor: prroud | 06.12.2012 16:17
Frantisku na kazdym luku a kusi mas napinaci silu uvedenou vyrobcem,kdyz se nejedna o "domodelo",a souhlas,je to vsechno jen o pravidlech a prislusnejch zkouskach,apropo,myslim ze pytlak by ze zamaskovanyho lucistnika s fotakem v mobilu v lese velkou radost nemel,bejvame dost tezko k zahlidnuti :-))),navic,bejt ja vlastnikem honitby,staral bych se spis nez o pronajem a zatraceny prachy a jejich hromadeni o skladbu zvere a zajem "lovcu",ten pracovni,hospodarskej,kdyz chteji lovit ;-),verim,ze kdyz bude,nebudou ani takovy skody,a mit i pole kolem lesa,osel bych kraje prave pro zver,necpala by se mi tolik dal,vsechno jde,kdyz se chce a rozumi prirode,a mozna bych se divil,kolik by se jen tim dalo usetrit,ovsem souhlas,to by pak moc na "kseft" nebylo,ale me by stacilo,kdyby si to vydelalo jen na sebe:-) ....proud

Autor: Fesoj | 06.12.2012 15:51
To je samozřejmě též možné, i to zakvičení tomu odpovídá, jen si myslím, že v tom případě by barva nebyla rozstříkána tak daleko od stopy. Chce to opravdu vytrvalost a sníh je dobrým pomocníkem. A jde-li skutečně "jen" o zásah hrudní kosti, pak věřím tomu, že kus, pokud nebude dosledován, přežije. Že dosled v takovém případě, zvlášť ve členitém terénu, je mimořádně náročný pro lovce i pro psa, snih nesníh, znám také z vlastní zkušenosti.

Autor: Vladimír Soukup | 06.12.2012 15:03
Ohledně zásahu mám jiný názor, podle mě je to rána na hrudní kost, odpovídá tomu vokální projev (zásah kosti), silné barvení a i to, že kus ani po 0,5km nezalehl. Obávám se, že kus bude ztracen, většinou vleze do kaliště, rána se zalepí a přestane barvit. Něco podobného se mi stalo před sedmi lety, střílel jsem z volné ruky v noci na poli a ránu jsem strhl.

Autor: Honza Král | 06.12.2012 14:29
Souhlas s Fesojem. Už jen kvůli tomu by myslím měl být v každé honitbě, kde se loví více kusů, specialista (barvář) na dosledy černé zvěře. Věřím že zmiňovaný kus s takovým postřelem, jaký uvedl Fesoj, je pro barváže dohledatelný.Co si budeme povídat, barváři jsou specialisti a i sebelepší teriér, jezevčík, slídič a bůh ví jaké plemeno se zkouškami v prvních cenách poměrně často selže pri práci stopě.

Autor: Fesoj | 06.12.2012 13:40
Já budu spíš pesimista. Plicní rána to asi nebude, to by nešlo půl kiláku bez zastavení. A vzhledem k tomu, že byla barva rozstříknutá daleko od stopní dráhy, usuzuji na ránu na předek, nejspíš na spodek krku nebo hlavy. Ještě že je tam sníh, doufám, že ho najdete. Pokud nebyla zasažena zažívací trubice či rozdrcena čelist, mohlo by to i přežít - vitalita černé zvěře je obdivuhodná. Proti chybení či postřelení zvěře není nikdo imunní, to se stane každému a nic nepokazí jen ten, kdo nic nedělá. Ale kvalita myslivce se pozná právě podle toho, jakou péči věnuje dosledu. Nemyslím si, že by se každý postřelený kus dal najít, to rozhodně ne - ale kdybych měl mít zvěřinu ze všech kusů černé, nad kterými se každoročně mávne rukou a řekne se "to asi bylo jen škrábnutí" a pak někde shnijí bez užitku, asi bych já i celá má početná rodina celoročně nemusela žrát nic jiného. Držím palce !

Autor: František Dušák | 06.12.2012 13:17
Lov lukem a kuší

Nemohl jsem, již starší, spát, venku bylo mizerně, tak jsem pročetl zpětně nějaká témata. A velmi mne zaujalo téma o lovu lukem a kuší. Všechny reakce byly negativní. Ptám se – proč? Vždyť o nic nejde. Pokud bude tento lov povolen, tak naopak to přinese, dle mého soudu, pozitiva. Minimálně dvě.

Ad1). Pokud bude tento lov povolen, tak každý kdo bude chtít lovit, bude muset mít povolenku k lovu. Tu získá pouze od uživatele honitby. Kolik uživatelů honiteb přijme tyto lučištníky? Já si myslím, že minimum. Tak se budou muset lučištníci sdružit a pronajmout si honitbu. Třeba od LČR. Malá honitba, nájem cca 400 000,- Kč. Jelikož asi neodloví tolik jako s „hřmící holí“, tak budou mít škody. LČR jim vystřihne 100 000 až 200 000 Kč za škody. Další minimální náklady na zakrmování cca 100 000,- Kč. To máme asi tak 600 000 až 700 000 Kč ročně. Tak ať si tam s tím lukem blbnou. Je to za jejich peníze. Proč jim upírat jejich radost.

Ad2). Další a myslím, že podstatnější věc je ohlídání těchto lučištníků. Dnes se vám mohou pohybovat po honebních pozemcích a vy nemáte „páku“, jak je vykázat. Pokud bude tento lov uzákoněn, tak každý s lukem, či kuší, pohybující se po honebních pozemcích, bude muset mít povolenku k lovu stejně jako každý s „hřmící holí“. A potom se nebude moci radostně procházet po honebních pozemcích bez toho, že riskuje minimálně přestupek.
Ale pytlačí nám lučištníci? Já myslím že ne. Pytlačí borci s tereňáky, světlem a automatem . To jsou ti gauneři, ne lučištníci. Ty svým způsobem lovu mají můj obdiv. Musí znát zvyky zvěře, přiblížit se jí a až poté lovit. Proto až budou mít své honitby, tak proti nim nic mít nebudu.

Prosím, aby tento „výžblet“ byl chápán jako mé vyjádření a ne jako nějaký právní výklad. I když si myslím, že po právní stránce tento výplod nechybuje. Ještě bych chtěl upozornit, že vím o tom, že mechanické zbraně napínací síly větší než 150 N jsou zbraně kategorie D. Ovšem nevím, jak tuto napínací sílu poznat při kontrole dotyčného.

Přeji všem krásný den. F.D.

Autor: prroud | 06.12.2012 12:38
Uzakonime!To bych nerozebiral,nepatri to sem,to prijde az se bude resit nas slavnej kocourkov,co bavi celej svet a ten se mu rehta,vyuziva ho a nas pro vlastni kapsu :-).Misto abysme konali ve vzajemny duvere a podporovali se,tak se mame vsichni za podvodniky a zlodeje ,premejslime jak si branit ve zlodejnach,pritom sami podvadet,misto abysme budovali a zavadeli veci na duvere a s duverou.Docela me taky bavi tuhle kontraproduktivni narodni blbost pozorovat.Jinak jsem psal hlavne ze drzim palce pri hledani,sip byl pro zajimavost,nebyl potreba dalsi komentar:-).....proud

Autor: martes | 06.12.2012 11:53
Proude,jdi s tím šípem do pryč.A nepodporuj tu nezákoný způsob lovu.

Autor: Leon Zumr | 06.12.2012 11:48
přesně Honzo.Já jsem si taky u posledního čuníka byl na 100% jistej že to bude komora ale po ráně padnul a než jsem přebil tak se zvednul a zmizel v travinách nevím jak jsem to poje...l čuník mě prostřelený slecha a škráblou lebku naštěstí byl po té ráně omráčený tak se tam motal v travinách a když jsem přivezl fenu tak ho měla než jsem dokouřil cigáro

Autor: prroud | 06.12.2012 11:37
Bude v ty horcici,drzim palce,podle popisu dobra rana,bejt to sipem,nedostalo by se tak daleko,po kulce se rana spis stahuje,proto vydrzelo dyl,si myslim,vsak se dovime .....proud

Autor: Honza Král | 06.12.2012 11:26
Jendo doufám, že ho hajnej najde. Kdo nic nedlá nic neskazí a i mistr tesař se utne. Moralistů a těch co mají čistý štít jsou plná fora.Těch co jdou s pravdou ven je jen málo.

Autor: Erika Doležalová | 06.12.2012 10:21
Jendo, úplně přesně vím, jaké pocity to jsou, prakticky to stejné jsem zažila :-( Sele jsme tehdy nenašli. Věřím, že to tvoje najdete, budu držet všechny palce a dej vědět.

Autor: Jan Slavětínský | 06.12.2012 07:01
Včera při mě stála smůla,která se holt čas od času stane, je to nepříjemné a člověk špatně usíná. Na Nový rok i na čerty mám za léta zpět vypozorováno,že za rachotu dělobuchů i rachejtlí ze všech možných stran, že je zvěř v tuto dobu v pohybu už od samého stmívání a většinou jsem býval s čuníkem doma i po hodině čekání. Kolem půl páté usedám na boudu, nabijím kulobrok, pošteluji dalekohled a přejíždím zasněžené kukuřičniště. Je bílo,jen černé ,čerstvě poryté vnadiště svítí ze sněhu,že je vidět pouhým okem.Vypadá to slibně,říkám si...Asi po půl hodině to začíná bouchat a blýskat se na obloze.Je docela tma a viditelnost na sněhu je ve sta metrech jen dalekohledem. Okem do padesáti kroků. U lesa se objevil černý flek. Daněk, dobrý lopatáč. Bez zastavení volně přechází napříč polem a mizí v černé stěně lesa.Za chvíli se na protější straně objevuje další a z rohu lesa k němu prřibývají další dva. Tři kusy dančího, ale ten samotný stranou na tu dálku nepřečtu.Zase to v dáli zabouchalo a zaprskalo a dančí zmizelo.V duchu si říkám sv.Huberte pošli mi nějaké čuně, potřebujeme ho na bál do tomboly...Po chvilce dalekohledem přejíždím pole a u stěny lesa vidím černou kouli.Héle, návštěva...Ostřím dalekohled a už kolem té kule vidím čtyři menší.Opatrně postupují směrem ke mě.Pomalu beru kulobrok, rozsvěcím bod a opatrně vysouvám flintu do okna kazatelny. Přes puškohled je prohlížím a vybírám si ze selat.Bachna stojí,slyším jak dvakrát nasála.Tři selata se oddělila a dostala se mi do blbého úhlu, že bych musel přendat flintu do druhého okénka. To čtvrté sele obíhá bachnu a má namířeno k těm ostatním. Je to asi 80 metrů, bod mi sedí na předku selete a když přizastavilo, večerem jde rána. V záblesku nic nevidím, ale slyšel jsem žuchnutí střely, sele po ráně zařičelo a potom už jen zalámání v lese.Dalekohledem přejíždím pole a jsem přesvědčený, že na poli uvidím černou hroudu. Nic. Mám smíšené pocity, ale věřím v zásah, na sněhu určitě bude barva a Geco - to nejlepší střelivo, kurňa musí platit.Po chvíli slézám a jdu na nástřel.Barva tam je a v každém doskoku přibývá. Říkám si, je to dobré.Asi po 70 ti metrech jsem na hraně lesa a tam je téměř holo. Nechci tam šlapat a tak volám kolegovi.Asi po půl hodině nasazujeme velše. Pořád jsem přesvědčený, že to sele bude dole v rokli u potoka. Už jsme jich za léta zpět od toho potoka vytáhli hodně.Pes nás vede lesem,jednou roklí, druhou roklí. Na cestě a na sněhu vidíme barvu a víme ,že nás pes vede dobře.Sele barví dost,barva je rozstříknutá do půl metru od stopní dráhy, jak rána na plíce. To tady musí být,to není možné,říkáme si.Vycházíme z lesa a stojíme na hraně pole s polámanou hořčicí.Barva vede tam.Jsme půl kilometru od nástřelu, dvě hodiny po ráně.Pomalu nám chcípají baterky a tak končíme s tím, že se kolega (hajný) teď ráno po rozednění po něm podívá. Musím sedět v práci.. a myšlenkami jsem jinde - na hraně té hořčice....V duchu si říkám, že musí přilehnout a tím ,že v té hořčici je v klidu, by ho mohl najít....Tak že žádné Lovu zdar,pouze zvláštní svědomí a smíšené pocity. (8x57 JRS Geco 12g)

Autor: Radek Chadim | 05.12.2012 22:05
Eriko, já jsem vyrazil po šesté hodině na kazatelnu s vnadištěm, kde jsem před léty ulovil mého prvního divočáka, tehdy v lednu přišly dvě bachyně a asi 10 akorát lovných selat, než jsem vystřelil, tak skrz loveckou horečku jsem dvakrát musel odložit zbraň, abych se sklidnil, jó to byly časy :-D. Včera jsem seděl opodál tohoto místa a viděl jsem u této kazatelny nějaký černý pohyb, ale že to bylo daleko, tak jsem nevěděl, jestli to byli divočáci nebo dančí. Dnes když jsem tam přicházel, tak namrzlý sníh šustil jak o život, že jsem nevěřil, že si všechno nepoplaším daleko široko. Po vylezení na kazatelnu jsem slyšel chroupání, mrknu na vnadiště, které je za šábím, odkud jsem přicházel, takže na vnadiště není z místa příchodu vidět, a divočáci tam stáli jakoby nic a to bylo teprve 3/4 na 7 :-) - zkouknul jsem je v dalekohledu a zjistil jsem, že je to asi 80 kg kus a dvě 5ti kilová selata. Asi po pěti minutách se otočil vítr, bachyně zavětřila a všechny kusy zmizely v lese. No nic, další kusy už asi nepřijdou, říkám si. Do půl deváté se celkem nic nedělo, tak jsem se rozhoupal k cestě domů, ještě přejíždím pole a vnadiště dalekohledem a najednou se to stalo, z lesa na vnadiště vyšel "ON" :-) - pravděpodobně tříletý slabý vařečkář, ale je to daněk s parožím a to se počítá. Letos je to první kus daňka mimo špičáka, co jsem u nás viděl, takže až do odchodu jsem z něj nespustil oči. Chvíli chodil po vnadišti, pak zavětřil a pyšně odkráčel do lesa jako starý mazák :-). Krása, nádhera, letos už můžu sedět klidně doma :-).

Autor: Erika Doležalová | 05.12.2012 19:47
Tak u nás začalo sněžit, ale tak drobně, řídce a pomalu, že se nikam nechystám, protože bílá plocha možná vznikne až v době, kdy už prasátka nechodí (to už mám vypozorováno, nejde dřív jak v půl desáté ani později jak v půl jedenácté :-) Možná ráno nebo zítra večer...? :-)

Autor: Radek Chadim | 05.12.2012 16:11
Nevím jestli jsem se zmínil o nemocích zajíců, ty nemoci vám to pokosí a ani to pořádně nezjistíte. A zajisté by byla zajímavá statistika, co vám v řepkách, kukuřících a jiných krytech požírá zajíčky a srnčata. To že v tento jarní a letní čas chodí divočák samotný rozhodně není ukazatelem toho, že je to kňourek - pravě v době řepek, kukuřic a pšenic, jsou tlupy tak rozbité, že se v tom nevyzná nikdo a nelze ani náhodou jednoznačně prohlásit, že je to kňour či bachyně, o rozlišování pohlaví u většiny myslivců právě v toto roční období (a nejen v toto) mám taky pochybnosti, asi se mám ještě hodně co učit :-). Ale kdybych to bezpečně a vždy poznal, raději lovím bachyňky, protože kňourek vám každý následující rok nepřivede na svět 4-8 selat a bude pořád jen jeden :-).

Autor: Honza Král | 05.12.2012 15:39
V pátek po obědě jsem se v poměrně romantickém snažení vydal po obědě šoulat s jezevčicí po lese.Doma byly čtyři ženský, tak co bych tam zevloval.Skontroloval jsem krměliště. To je opět nedotčené a tak pomalu šoulám a nakukuji do různých zákoutí pátraje po muflonech. Míjím oplocenou jedlovou kulturu zarostlou ostružním a ejhle, nejednou se za plotem zvedne divočáka odskočí do té džungle. Skoro dvouletá jezevčice k mé nelibosti a smutku nejeví zájem o zvěř a z oplocenky vybíhá. Zkouším jí povzbudit z druhé strany oplocenky a na asi čtyři metry přede mnou se zvedají další dva kusy černé a jistí. To už mám kulovnici v rameni (v těchto chvílích je variábl od 2,5x dobrá věc!!) a čekám až jedno z nich ukáže komoru. Po chvilce se tak děje a po ráně to oplocence "vře" a "můj" kus odkazuje. Lončák kňourek vyvržený 61 kg, střela Geco TM 7x57 chytla spodní část páteře a kule s pěkným hřibem zůstala pod škárou. V neděli po obědě volá kolega že cítí v rákosu cca 30x90 metrů lišku, jestli bych přijel. Máme dva honce, 6 psů a jsme 4 střelci, každý na jednom rohu obdelníkového rákosu. Po chvilce Kern terier hlásí a na od mne asi na 10 metrů vyráží liška na louku. Brok 3,75 mm Lord od nechvalně známé SaB :-) ukončili její život lovce.Přibíhá můj maďar lišku "pro jistotu" dáví a předpisově odevzdává. Akce na 20 minut, tak je to správně, tak to má být.

Autor: Erika Doležalová | 05.12.2012 15:16
Jelikož napadlo trošíčku sněhu, tak jsem se včera naivně vydala do revíru s doufáním, že na louce a poli bude aspoň poprašek a trochu vidět. Jo, leda prd, sníh nikde, tak nemělo cenu tam zírat do tmy, takže jsem to otočila a jela zas dom. Asi kilometr od vsi mi došla nafta (hladové oko svítilo, ale já doufala, že není hladové až tak moc :-( tak pěkně flintu na rameno a hurá dom pro kanystr. Ach jo, když se daří, tak se daří.

Autor: Ivo Ondráček | 05.12.2012 12:34
Mám známou kousek od Znojma...nastěhovala se jim do revíru "prasátka". Z klasických moravských honů se jim to vloni snížilo na nějakých 15 zajíců a letos už stříleli jen tři zajochy do tomboly. Ale to asi s černou nemá nic společného. Beztak z roku na rok přestali krmit a auta začala z roku na rok srážet zajíce po stovkách...
Jinak včera jsem byl na tři hoďky venku, nejzajímavější zážitek hned při příchodu k posedu, kdy se z jedné vrby odlepilo "rogalo" a zamířilo k lesu. Viditelnost parádní, nefoukalo, těsně pod nulou. Takhle bych si to představoval až do dubna. Stabilní -3 stupně a jednou za dva dny připadnout dva centimetříky.

Autor: Erika Doležalová | 05.12.2012 10:23
Pavle, to je přesně ono :-) A mnozí se tím ani netají, často se u snímku uloveného divočáka lovec zmíní "přišla tlupa černé...obeznávám...VYBÍRÁM KŇOURKA..." A pravý opak je většinou např. u srnčí zvěře - přijde-li srna se dvěma srnčaty obojího pohlaví, pokud jsou stejně velká, většinou je ulovena srnečka, protože srneček jako budoucí nositel trofeje má pro mnohé větší cenu..
Radku, s tím, kdo udělá víc škod, s tebou příliš nesouhlasím. Samozřejmě co se týče plodin, pak má samozřejmě tlupa větší "sílu", ale co se týče drobné zvěře a srnčat, tak právě naopak. O tlupě o xy kusech zvěř ví daleko dopředu a má možnost se jí vyhnout, zatímco osamocený kus chodí jako duch a není žádným tajemstvím, že právě sekáči jsou nejčastěji těmi, kdo cíleně chodí a doslova sbírají malá srnčata.

Autor: Radek Chadim | 04.12.2012 22:51
Jedna věc je teorie, jedna praxe. Letos u nás divočáků nejvíce v historii, jak živých, tak ulovených, znatelný vliv na srnčí a drobné nulový, srnčat více než loni, zajíců stejně, bažantů a koroptví lehce více (nebo jsou více vidět). Úbytek drobné zvěře není jen a hlavní záležitostí divočáků. Oni totiž zajíci ubyli i v oblastech, kde jsou pořád - třeba na jižní Moravě. V dřívějších desetiletích tam byli výřady ještě znatelně vyšší než dnes, přitom divočáky tam nemají => těch vlivů je mnohem více a divočáci jsou jen jednou částí. U nás v 90. letech se lovilo dost divočáků a bylo ještě i dost zajíců (oproti dnešku), ale byla menší doprava, méně zákeřná chemie na polích nebo její vliv se projevil až po čase, rozmanitější zemědělství a šetrnější hospodaření, navíc se zavčas nepřestal zajíc lovit a dnes už se to samo dohromady nedá - tak to vidím já :-). Divočáci jako škodná jsou pouze jednou částí celého problému, kterou sice jako myslivci můžeme skutečně ovlivnit, ale myslet si, že když vystřílím všechny divočáky, tak počty drobné půjdou hned rychle a všude nahoru je nesmysl.
A největší škody na plodinách a drobné udělá 80 divočáků ve 4 tlupách v 30 ha kukuřice, a né 10 sekáčů nebo samotně chodících lončáků na stejné ploše, to je taky fakt.
Dnes napadl sníh, zlehka foukalo, na noční čekanou pěkné počasí, i když by to chtělo zajít do lesa. Já jsem vyrazil ale na pole, že se budu jen kochat a obeznávat. Hned po usednutí na kazatelnu šla kolem liška, ale nechtěla se nechat ulovit, tak než jsem se zmotal, byla fuč. Pak jsem v dálce viděl ještě nějaké tmavé fleky, ale jestli to bylo dančí nebo divočáci nevím.

Autor: Ron Gordon | 04.12.2012 22:14
To je trefa, hřebík na hlavičku. Jenže, ti v lese to činit nebudou, protože tam černá škody nedělá, od jara do podzimu se pěkně vykrmí v okolních polních honitbách a pěkná baculatá prasátka se jim vrátí na podzim po sklizni kukuřic do lesa a čím více tím líp. Pak stačí je několik dobře zásobených hromad střežených zateplenou kazatelnou, nebo několik naháněk pro poplatkové lovce.

Autor: Pavel Toman | 04.12.2012 21:14
Do černé bych asi měl mluvit málo neb jí příliš neznám.
Ale beru s obrovskou váhou komentáře Figiho,Dědy z lesa a strejdy zajíce,jejichž názory chovám ve vážnosti.
Veškerá spárkatá je plánovaná v poměru 1:1 (samec:samice) plus mláďata,nekamenujte mě,je to terminologie zákona.Tak černá je plánována,pokud má uživatel více jak 1000 Ha lesa nebo je povolen lov na vyjímku.Rozmnožovací schopnost černé je po hlodavcích(u savců) v přírodě nejvyšší,přírůstky jsou prostě gigantické oproti ostatní zvěři, a to nejen spárkaté.Pokud se poměr ulovených lončáků nezmění ve prospěch bychyněk a budou se lovit spíše kňourci než bychyně,tak stavy budou směřovat stále nahoru(pokud nezasáhne tvrdá zima nebo nemoci).Stále mezi námi panuje zažitý názor,že bachyně je nedotknutelná,nicméně by měly být loveny stejně jako laňě,srny,muflonky a daňěly.Pokud v tom neuděláte pořádek Vy,co máte divočáky stálé,tak už pak nikdo.Zatím je u nás divočák z vlastního revíru příjemné zpestření kolektivního jídelníčku,ale radši si je nechte v lese :-)
P.T.

Autor: Ivo Ondráček | 04.12.2012 21:01
Většina sdružení v republice o žádně snížení stavů černé vůbec nemá zájem. To mi nikdo nevymluví. Teprve až bude rok co rok chodit účtenka od zemědělce na 200-300-400 tisíc, pak to najednou půjde a černá najednou začne mizet. Můj názor. Možná špatný, ale nikdo mi ho nevymluví:)

Autor: Pavel Toman | 04.12.2012 20:05
Já osobně bych třídního nepřítele drobné v černé nehledal.
U nás už se taky loví černá-vše lončáci asi 4 roky.Pokud se pamatuju. Já a kamarád máme dohromady 8 ks.Dříve,když se objevila stopa divočáka,tak to bylo téma na půl roku.
To zásadní,co bych chtěl tímto příspěvkem sdělit,je asi toto.
Byl jsem asi před půl rokem na semináři o zajíci(ne strejdovi) a stavech drobné,který se konal v Horce nad Moravou,v záplavě více i méně erudovaných elaborátů se dalo vyčíst asi toto:
1)škodná opravdu škodí,ale není nepřítel No:1
2)černá drobné škodí,díky člověku a vytváření dokonalých podmínek pro
černou ,nikoliv pro drobnou(kukuřice,řepka,slunečnice apd. v podhůří TTP)
3)vliv číslo jedna pro zajíce je INFRASTRUKTURA,roční úhyn na silnicích byl
vyčíslen na 560 tisíc kusů (uvádím toto jako vliv číslo jedna,proto,že je to
jediná vyčíslená suma)osobně se domnívám,že toto číslo bude ještě vyšší
4)zemědělství(široko záběrová technika,chemie apd)
konkrétně u nás vysečeno na jaře v jetelině při 3 sečích asi 200 zajíců,především mláďat
5)NEPŘIMĚŘENÝ LOV-vytloukání stavů,nepochopení stavu věci a způsob lovu,který byl sice tradiční a zažitý,nicméně už pro stavy zajíců mnohde devastující.A doufání, že se to snad nějak zvetí.
Závěrem bych chtěl říct,že za vším hledej člověka,černá se jen přizpůsobuje podmínkám,které jsou jí vytvořeny.Vezmu li v úvahu úhyn na silnicích,který považuji za podstatně vyšší,než je prokázán,domnívám se,že o třetinu,připočtu- li odlov v roce,tak asi nebudu zas tak daleko od milionu zajíců usmrcených v ČR během roku.
Chtěl bych podotknout,že v naší honitbě je zajíc nosnou zvěří,kolem které se celý mysl. rok točí.
s přáním hezkého večera P.T.

Autor: Leon Zumr | 04.12.2012 19:15
Georg u nás jsme na tom stejně dřív jednou za čas přešei jeden kus dnes to je jak dálnice a díky zástavbě je problém použít kulovnici aby se vyhejbali

Autor: strejda zajíc | 04.12.2012 18:28
Až uvidím za rok 20-30 kňourků-sekáčů o ž.hm.okolo 100kg a víc,začnu se bát chodit ven(zatím jsem v lese prakticky denně)a počkám,až je nějaký hrdina vystřílí!A nacpe do mrazáku.Ale u nás zatím tito "kluci" selata nemétají,navrch soused smí lovit dospělou zvěř i na naháňce(když se sjede evropská šlechta),takže jejich přemnožení nehrozí.Možná by bylo dobré podívat se na pyramidy ,věkové rozvrstvení,v chovu spárkaté,tedy i prasat.
A držet počty jakékoliv spárkaté na odpovídajícím početním stavu je o lovu
s a m i č í zvěře,to mi nikdo nevymluví.Byť se někteří intenzivně snaží o snížení stavů zejména ostřelem parohatých...

Autor: Georg.H | 04.12.2012 17:58
@Radku: s tím bych nesouhlasil...
tady u nás Kde sme skoro samá polní honitba, tak co pamatují tak se tu střelilo jedno zbloudilé prase raz za 5 let a to byla událost na několik let :-)))
Hony na drobnou tu bývali pěkné...
poslední roky tu máme černou každý rok, začátkem léta přijde a na podzim odchází
bývají od 5 až po 15 ks tlupy..
a drobná rapidně ubyla, a nejen v naší honitbě ale i u sousedů...

Autor: Radek Chadim | 04.12.2012 17:54
U lékařky kvůli prodlužování zbrojního průkazu jsem byl minulý týden a ta na mém čtyřokém zraku nenašla nic zásadně závadného :-).

Autor: Leon Zumr | 04.12.2012 17:16
tak to zajdi k očnímu možná to pomůže :-)

Autor: Radek Chadim | 04.12.2012 17:04
S divočákama už před několika lety bylo pozdě, takže mlátit teď vše hlava nehlava nemá cenu, protože tím už se zající nezachraní a černé to nepomůže, spíše uškodí. Navíc nejvíce škod jak na poli tak na drobné zvěři nadělájí velké tlupy černé zvěře (dejme tomu více než 20 hlavé přes léto) a nikoliv samotně chodící lončáci, co chodí od vnadiště ke vnadišti často i za dne. Aspoň tak to vidím já :-).

Autor: Leon Zumr | 04.12.2012 16:37
když takovejch kusu vidím 20-30 ročně tak to podle mě normální stav není ale zas to je dobrý naplní sepak rychlejc mrazák jak zajícema co hold to dopadne tak že myslivost bude jenom o prasatech

Autor: strejda zajíc | 04.12.2012 15:58
Jen blbej sedlák zabíjí nejlepší kusy za stáda...

Autor: Radek Chadim | 04.12.2012 15:41
Já jsem u Tomia v revíru už párkrát byl a tam o drobnou ani o škody na polích od černé opravdu moc nejde, takže tyto hlediska při rozhodování, zda-li lovit nebo nelovit takovýto kus, nehrají žádnou podstatnou roli. Naopak je dobře, že se občas najdou ještě ti, co takové kusy pustí, protože já takovýchto kusů během roku potkám desítky, ale žádný z nich nemá dlouhý život a to né moji zásluhou.
A rozhodně bych nechtěl být v honitbě, kde se střílí myslivci za to, že nevystřelí na lončáka nebo sekáče, protože bych byl na mušce 20x ročně :-D.

Autor: Tomio | 04.12.2012 15:40
Eriko: Myšlena hmotnost po vyvržení s hlavou a běhy.

Autor: Erika Doležalová | 04.12.2012 15:37
70-85 kilo jestli je myšleno v živé váze, tak to by u nás byl typický lončák :-) (kus ulovený v listopadu v kukuřici měl vyvržený poctivých 89 kilo a byl to opravdu lončák, dokonce ani ne na "horní" hranici věku pro tuto kategorii.) Podobně jako u Tomia ani u nás nejsou stavy prasat vysoké, nejsou ani střední, dalo by se prakticky říct, že nejsou skoro žádné, protože jakožto polní honitba jsme pro černou zvěř pouze sezónním hostitelem, kdy po posečení krytových a potravně atraktivních plodin zase "táhnou dál". Letos díky nízké úrodě žaludů a bukvic se prasata vrací více (byla zvyklá na 80 hektarů kukuřice, tak pořád zkouší, jestli tam náhodou ještě není :-) Nemrzne a není sníh, takže nechodí na hromady a upřednostňují buchtování v polích - proto jdou k nám. Jakmile ale přijde ta pravá zima a pořádně zamrzne, zase polezou na hromady a sousedi do toho začnou v lese bušit a už k nám nic "nepustí".

Autor: Pavel Černý | 04.12.2012 15:01
No, přátelé, teoreticky to máme zvládnuté. Prakticky pak:
a) chybí dostatek trpělivých a zdatných lovců, kteří by to realizovali
b) objektivně je opravdu těžké rozeznat při měsíčku věk kňoura, když u nás v polích už máme ulovené lončáky vyvržené 97 a 105 kg
b) sousední soukromý nájemce honitby (ale i MS) vyhlásí na naháňce, že se loví sele a lončák, ale závodčí mají za úkol každému pošeptat, že se střílí vše.
Pak se o něco snažte. Podobně mnohde snaha o regeneraci stavů drobné naráží na věčné zásobování liškami ze sousedních honiteb, kde soukromí nájemci vystřelí na lišku možná tak na naháňce.
Prostě museli bychom všichni táhnout za jeden provaz a nebo holt místo demokracie musí přijít diktatura...

Autor: Děda z lesa | 04.12.2012 14:27
A ještě ty bachyně pečlivě vybírat, při likvidaci vedoucích bachyní a starších zkušených pak dojde k nárůstu škod a i nadměrnému zvýšení stavů - lončačky i některá selata půjdou již "bez dozoru" do chrutí.

Autor: Leon Zumr | 04.12.2012 14:23
nojo nám škody na drobný nedělá tak na to se... takovejhle kus ti projede pole jak ohař a vyčistí ho jak vysavač

Autor: figi | 04.12.2012 14:09
Dědo z lesa přesně tak. Ulovit tří až pětiletého kňoura je nesmysl, a spíše to uškodí. Navíc tito a starší kňouři škody v rozsahu který by stál za řeč nikdy nedělají.
Ten, kdo chce opravdu prokázat snahu zamezit škodám, měl by v říjnu, listopadu a prosinci lovit pouze bachyně, a po novém roce se opět věnovat selatům a lončákům. Kňoury lovit vyjímečně, a až od sedmi let věku.

Autor: Děda z lesa | 04.12.2012 13:43
Samotný kus o této hmotnosti obvykle bývá sekáč a tito by se měli šetřit - zbraně nic moc, zvěřina také (chrutí).
Je to stejné, jako ulovit dobrého 4 letého srnce, 5-6 letého jelena ap.
Radost z takového úlovku mohou mít jen ti, co se zaštítují škodami.

Autor: Tomio | 04.12.2012 13:12
Tak prvně,
1)nemám NS, nemohu lovit starší kus 24měsíců, když chcete být echt dle úřadu.
2)stavy prasat u nás nejsou vysoké, lov do 20ks ročně
3)táhnout tento kus 1km k autu se mi opravdu nechtělo

S drobnou v 650m.n.m v jehličnatých lesích s polním hospodářstvím, které je se mohu na hlavu stavěti a stejně s tím nic neudělám.

Autor: Leon Zumr | 04.12.2012 13:02
dokud ochranáři prasat nebudou tvrdě platit za škody tak to nepochopí a budou se dál chválit jak jsou dobrý že si odpustily ránu

Autor: Ivo Ondráček | 04.12.2012 12:52
Tohle bych jako "divočáčí neznaboh" taky potřeboval objasnit. Když je ten kus evidentně samotný a není to zrovna echt těžký kňour, tak by nikde v chovu neměl chybět ne?:)

Autor: martes | 04.12.2012 12:41
Tomio,tohle říct našemu hospodáři,tak mně zastřelí místo toho prasete. Zdenek.

Autor: Leon Zumr | 04.12.2012 12:33
samej ochranář prasat a o zajíce nebo bažanta člověk pomalu už nezakopne

Autor: Tomio | 04.12.2012 11:14
V neděli po dlouhé poslední leči u sousedů jsem si udělal dopoledne vycházku k mému vnadišti a byli tam černí rytíři, proto jsem včera i přes horší počasí vyrazil a v 16:30 usadil na posed ke skruži, nejprve se mi přišly ukázat dva kusy srnčího, posléze přišla samotná danělka, šmola zřejmě. Kolem půl šesté ustalo sněžení a přestal foukat vítr, jsem zaslech slabé šustění z přilehlé houštiny a začalo bekat srnčí, asi po půl hodině vidím přicházet po cestě prase, samotné větší, nejprve delší dobu obcházelo skruž a následně vždy uzmulo kolem poházený klas a honem zpět do houštiny, kde si ho náležitě vychutnávalo, takto vysbíralo všech 10poházených klasů a dělalo mi společnost do půl osmé. Kdy chvilku i hodovalo ze skruže. Prasátko 70-85kg, černé jak uhel, asi kňour, dle opatrnosti. No váhal jsem váhal, nakonec zvítězil pud ochránce hromová hůl zůstala klidná. Třeba začne chodit pravidelněji, jak přituhlo, včera když jsem odcházel z lesa, svítily hvězdy, teploměr v autě -8C

Autor: Fesoj | 04.12.2012 01:02
To se snad dá poznat okamžitě při prvním pohledu na spodní řezáky.

Autor: Hardy | 03.12.2012 23:56
A aby pak nedošlo k dohadům.. Tak tím, že to byly patrně lončáci, je myšleno, že to taky mohou selata, ale sakra velká :)

Autor: Hardy | 03.12.2012 23:54
Dnes jsem vyrazil společně s bratrancem na vnadiště s vědomím, že prasata chodí denně. Včera jsem je tam pásl přes dvě hodiny, ale nemohl jsem se dostat pořádně na dostřel. Dnes jsme vyrazili okolo sedmé hodiny večerní. Auto jsme nechali na kraji cesty v lese a pomalu šli lesem na louku uprostřed lesů ke vnadišti. Už z dálky jsme slyšeli, že je na vnadišti živo. Rozhodli jsme se pomalu šoulat přes trávu k pojízdné boudě. Asi po čtvrt hodině se nám to podařilo a kupodivu jsme dokonce vlezli i do boudy :), prasata vklidu hodovala třicet metrů na vnadišti. Chvílu jsme pozorovali hodující černou zvěř a řekli si, že zkusíme dvojstřel. Dlouhou dobu trvalo, než se vůbec dvě prasata natočí dobře. Později se tak stalo, napočítali jsme do tří a nocí se ozvali současně dvě rány. Jedno prase značilo zásah kvičením, druhé rychlým úprkem na druhou stranu, než šlo zbytek tlupy. Po chvíli jsme se šli podívat na nástřel. Zde byl nástřel pouze z toho mého prasete, které jsme po asi 50 m našli v lese zhaslé (komorová rána přímo na srdce), ale i tak moc nebarvilo. Od druhého prasete jsme našli pár malých kapiček, tak jsem nasadil psa (drsnosrstého jezevčíka) a ten zalehl do řemenu a šlo se dohledávat. Po asi 200 m jsme našli záleh, ale kde byly asi jen tři kapky barvy (po cestě k zálehu žádná barva, a to byl v lese sníh). V dohledávce se pokračovalo dál a prase jsme našli ještě živé asi po 500 m, už ale nebylo schopné ani vstát, tak jsme rychle ukončili jeho trápení. Po celé stopní dráze dohledávky bych nenasbíral snad ani čajovou lžičku barvy. Zkrátka výborná práce psa. :) Při vyvrhování jsme zjistili, že obě prasata byla doslova obalená sádlem a rány se zatáhly a skoro vůbec nebarvily. Bratranec posadil ránu trochu dozadu na měkko.
Výsledkem byly dva lončáci (patrně, ale ještě jsme nezkoumali zuby) o váze 54 kg a 62 kg. A to jsme vybíraly ty nejmenší... V tlupě byly větší prasata.. Když jsme stříleli, tak jsme mysleli, že to jsou oproti ostatním prasatům selata.

Autor: Drahoš Hikl | 03.12.2012 20:20
Zdar a dík.Pavle tak to má být a též Lovu zdar!

Autor: Ivo Ondráček | 03.12.2012 17:18
Ne-e Vysočina. Takže jsem vyrazil, objel třičtvrtě revíru, seznal, že co napadalo, zase odtálo a vidět je h...o! Jakž takž bílá zůstala jedna jediná oračka, ale seznal jsem, že si raděj počkám na souvislou vrstvu. Když už čučet na prázdné pole, tak aspoň s pořádnou viditelností. Není nad to si takhle v podvečer zbytečně propálit pět šest litrů benzínu pro nic za nic.

Autor: prroud | 03.12.2012 13:17
To jsi Ivo nekde na severu,tak sacuju? :-).......proud

Autor: Pavel Černý | 03.12.2012 12:51
Drahoši, Lovu zdar! Já zkoušel v sobotu i včera nad ránem lišky, ale žádnou jsem ani nezahlédl. Zato jsem včera při rozednění viděl kus srnčího, který měl celý zadek až dolů ke spárkům zamatlaný srágorou. Zatáhl mi do houští. Tak jsem si na něho v pozním odpoledni počkal. Asi v 16 hodin vytáhl a mohl jsem ho i přečíst. Samotné srnče - srnka. Ukončil jsem mu trápení. Vyvržené 6 kg. LL

Autor: Ivo Ondráček | 03.12.2012 12:28
Tak to vypadá na delší mrazivo, u nás zase napadl poprašek, uvidíme jestli vydrží do večera tolik bílo, abych srovnal do křížku lištičku na oračce...:)

Autor: Ellhenicky | 02.12.2012 11:00
Josef, co se ti na tom nelíbilo. Jiní musí za takovou kratochvílí jezdit do lázní do Třeboně, kde je mažou blátem, ale Tobě se to nelíbí a za darmo:-)) Jinak u nás včera poměrně slušné počasí,bez sněhu.Naháňka proběhla v pohodě, zvěře dost výsledek už horší.Jeden špičák, na kterého narazili psi v houští s přestřeleným předním během ,1 lončák a dvě lištičky parádně již v zimním.

Autor: Drahoš Hikl | 02.12.2012 07:36
Tak včera opět při mě stál sv.Hubert.Slunný den jsme s kokříkem a mou partnerkou využili ke kontrole krmelců, doplnění zásob.A též jsem rozhodil sítě :-)na vnadišti.Večerní plán byl jasný, hup do zeleného flintičku na rameno a hajdy na čekanou.Asi po hodině a půl sezení je už slyším na de mnou v křovinách na rozhraní pole-les.Otevírám jako myška okýnko,zapínám bodík,kulobrok pokládám na okno.První vytahuje z křoví samozřejmě vedoucí bachyně.Chvíli jistí a dáva pokyn ostatním, že je vše v pořádku.V rudlu je ještě jedna bachyně.Tentokrát se ale vedoucí spletla.U válce je přeplněno a já mám chvíli opět problém najít správný cíl.Kusy nepočítám, ani nešly, část selat byla ještě v křovině.Po poslední kritice:-)že máme černou nějakou slabou přemýšlím jestli teda nemám vybrat kus větší:-).I když si myslím, že by to do bachyň sáhnout chtělo, tak Ne ne, houkne rána a sele leží na nástřelu.Jak jinak po W308 že.Vzdání pocty ulovené zvěři a poté klasika. Myslivosti a lovu zdar.

Autor: Fesoj | 02.12.2012 00:52
Včerejší nádherné počasí mě zlákalo k tomu, že jsem si po návštěvě krmelce šel obejít revír - samozřejmě ne celou honitbu, ale ten úsek, na který jsem svýma chromýma nohama a absencí dopravního prostředku odkázán. Viděl jsem pár kusů srnčího, obrovskou jestřábí samici, zjistil jsem na sněhu, kudy přechází vysoká a kde zrovna buchtují divočáci. Byla by to moc pěkná procházka, až na ten závěr... Právě kvůli sněhovému poprašku jsem špatně odhadl terén a při překračování nepatrného potůčku jsem zapadl až po kolena do bažiny. Vyprostit gumofilcáky byl docela problém. Domů jsem dorazil obalený bahnem - a vzhledem k promrzlým hnátám, rozmáčeným botám a fuseklím, ale i proto, že liščích stop jsem viděl jen poskrovnu, jsem dnešní noční čekanou vzdal, i když Měsíc svítí jak rybí oko.

Autor: Radek Chadim | 01.12.2012 23:28
Prosincové dnes.