Dnes je 18.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Primitivní dovednosti



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Miloslav Pletánek | 06.01.2013 11:09
Pane Hanzale, děkuji Vám za odpověď můj mejl najdete když si kliknete na moje jméno je tam i odkaz na můj youtube kanál.

Autor: Miloslav Hanzal | 06.01.2013 10:25
Pane Pletánku, má nabídka, i přes mou ješitnost, stále platí. Napiš mi na můj mail, ať to tady nezdržujem.

Autor: Miloslav Pletánek | 06.01.2013 07:38
Děkuji pane Fesoji, za poučnou informaci i za tvoji slušnost. V tom případě bych si ty dvě nabízené letní kůže od pana Hanzala pokud má ještě zájem koupil. Myslím, že je co se od myslivců učit a proto tu jsem.

Autor: Fesoj | 06.01.2013 03:22
Jediné, v čem je zimní srnčina nejspíš nezastupitelná a jedinečná je sport. Srnčí srstí se totiž plní míče na kolovou.

Autor: Miroslav Kráčmar | 05.01.2013 21:15
Jo-jo dědo a nejvíc pestva dělají ty krátké,černé,zakroucené....

Autor: Děda z lesa | 05.01.2013 20:23
Pravda, nechal jsem si kdysi vydělat dve zimní do auta na přední sedačky a hrůza. Každá spolujezdkyně sukni plnou chlupů, pak mi přestalo hrát rádio (ještě na kazety) a závada - plné chlupů.

Autor: Fesoj | 05.01.2013 19:30
Nevím, nerozumím tomu, proti gustu žádný dišputát - ale je fakt, že trvanlivost zimní srnčiny je proti letní a vlastně proti většině dalších kožešin minimální i při sebelepším vyčinění, protože srnčí zimní srst je dutá a lámavá. Podle mě je zimní srnčina vhodná maximálně jako dekorace na zeď nebo vyčinit na useň.

Autor: Miloslav Pletánek | 05.01.2013 17:31
Hanzale, od začátku píšu, že mám zájem o zimní kůže za které jsem ochoten dobře zaplatit. Za tvé méně kvalitní letní kúže bych tolik nenabízel. Vím dobře co chci. Z tvého zbytečného útoku v tomto vláknu je cítit, že jsem uhodil kladívkem na hřebíček tvé vstahovažné ješitnosti.

Autor: Miloslav Hanzal | 05.01.2013 15:05
Pletánku, Pletánku, Ty taky semizdá nevíš co chceš.Když jsem Ti nabídl dvě letní srnčiny, tak jsi mi napsal že bys radši zimní... Musíš líp specifikovat tu "vhodnou kůži spárkaté zvěře i s hlavou", možná že by jsi si vybral někde v múzeu.

A s tím proudem máte chlapci pravdu - když už tu neoxyduje literát Jožka Begalů a reformátor Bohoušek Nekolů, tak je tu další "náplava".

Autor: Miloslav Pletánek | 04.01.2013 19:41
Pane Černý, moc děkuji za krásnou liščí kůži bude z ní nádherná pravěká pokrývka hlavy. Potřebuji ještě jednu, aby z ní byl skvělý toulec na šípy. Potřebuji také vhodnou kůži spárkaté zvěře i s hlavou, kterou bych si při plížení ke zvěři za účelem filmování zakryl své tělo. Doufám, že mě někdo neodstřelí. Pokud někdo máte zájem o odprodej vašich úlovků tak budu rád. Předem děkuji všem, za odpovědi.

Autor: Pavel Černý | 04.01.2013 07:24
Proude, tak já Tě také slušně prosím, čti si to tady, mysli si o tom co chceš, ale nepiš!!! Z Tvých více než 750ti příspěvků byly k věci asi tři. (Chválím Tě např. za reakci na chvástání M.M.) Vezmi, prosím, na vědomí, že "méně je někdy více" a "mlčeti zlato". Ve Tvém případě určitě. Jinak bych se také přimlouval, aby tě Radek odstřihl, protože tohle fórum zahnojuješ plkáním.

Autor: Fesoj | 04.01.2013 06:44
Proude, nic proti Tobě - ale krucifixmarjáelement, když už tady máš víceméně "svoje" vlákno - Dopis Prroudovi - tak proč proboha například žvaníš o rajčatech a bramborách ve vláknu, kam to evidentně nepatří ? Dost chlapů ty Tvoje úlety serou a pak se nediv, že Tě poctí nějakým tím nenáboženským výrazem. Rozvaž každý výstřel v dál, nejdřív miř a potom pal ! Drž se příkladu Romea, který, když vyznával Julii lásku, poklekl na kolena, aby mluvil "k věci" ! Například v tomto vláknu byl Tvůj poslední rozumný příspěvek v 10.39, všechny další byly o ničem.

Autor: prroud | 03.01.2013 23:01
Ale neni treba,staci kdyz mi ti co si jich vazim napisou at odejdu,a udelam to,rozbroje delat nehodlam,a hadat se se "svobodomyslnejma" me nebavi......proud

Autor: prroud | 03.01.2013 22:59
Pekne se predvadite,jen se predstavte...huz lezou..Mateji,davej si pozor na to co tvrdis,bud tak hodnej,o me se zadnej buzerant otirat takovymhle zpusobem nebude,ok? Vsechno jde napsat slusnejsim zpusobem,nedelam to ja,nedelej to taky.....proud

Autor: Matěj Fous | 03.01.2013 22:56
Radku prosím Tě,odpoj toho prrouda,většinu zde diskutujících již odradil a otrávil,jedná se evidentně o nějakého úchyla který se sem jen chodí tzv."udělat"!

Autor: prroud | 03.01.2013 22:42
Jen si kopni,ulevi se ti,ale nepomuzes si,taky nic ve zlym,prestalo me to bavit,jak se zacnu branit napadani,pak to teprve bude zahlcovani,ale nejsem to ja kdo ho iniciuje, s.re te "americky" moudro? Vem tasku a let do neznama jako ja, at ho taky poznas a nezavid,a takhle se muzem napadat donekonecna a opravdu kazit diskuse,a do toho nejdu,kvuli ostatnim,kterejch si vazim,ale vy dva to rozhodne nejste......proud

Autor: martes | 03.01.2013 21:55
Proude,už jsem tady jednou napsal,že se bojím otevřít ledničku.Tak co chceš ještě víc.Vem si jakékoliv vlákno a minimálně třetina jsou tvoje prdy.Už jsi moc vlezlý.Založ si svoje nějaké forum a tam si ty tvoje americké moudra rozvíjej jak chceš.Nic ve zlém.Zdenek.

Autor: prroud | 03.01.2013 21:39
Ty musis bejt Vasiku(poprve jsi napsal-a hned inteligentne)s hodne vysokym IQ,kdyz rozeznas "blby" kecani,cim jsem si te znepratelil? Ale pravdu,blbym kecanim to nebude,vis co se dela mysi? Scroluje,co nebo koho nechci cist,preskocim,uz me to unavuje,ty "podmnetny" nicnerikajici pripominky.......proud

Autor: Vašík Hůla | 03.01.2013 21:28
Nebylo by možné přejmenovat Myslivecké forum na prroud forum ? To už není možný jak je vše znehodnoceno blbým kecáním.

Autor: prroud | 03.01.2013 18:26
No ono brat vitamin C a snist par rajcat je hodne zdrava vec,ale to je na delsi polemiku:-),presto diky,uz jsem je sehnal,snad dojdou:-).O bramborach vim jen, ze kdyz se to s nima prehani,likvidujou spermie,jiny info nemam:-)......proud

Autor: Miloslav Pletánek | 03.01.2013 16:56
Rajčata nemám je to stejně nezdravá indiánská pomsta jako brambory, ale ty vskutku zachrání před smrtí hladem. Jinak také poškozují ledviny.

Autor: prroud | 03.01.2013 12:05
Rad bych si zalozil zahradku divokejch druhu zeleniny plus poshanel neco na "divokej prales",ale zjistuju ze to ve zdejsi konzumni spolecnosti neni zadna sranda,jeste tak flak hormonu z lidlu,co se mu prezdiva maso,to se sehnat da."Jedy" plny hnojiv koupis na kazdym rohu a skodlivou chemii v kazdy lekarne.....proud

Autor: prroud | 03.01.2013 12:03
Milo,nemas prosimte nahodou semena pravejch divokejch rajcat? Koukam ze neni jednoduchy se k nim dostat.......proud

Autor: prroud | 03.01.2013 10:39
K aljasce asi tolik,je to tvrdej kraj,a to opravdu hodne tvrdej i kdyz nadhernej.Nedostal jsem se tam,tak vsechno co vim,mam z druhy ruky.Reknu jen co mi povedel kamarad vrativsi se odtamtud,mistni mu rekli rovnou,jestli chce prezit zdejsi divocinu at se drzi v mestecku a pak odjede zpatky do civilizace:-).Tam vam serif sam zprostredkuje koupi,nebo pujceni zbrane,kdyz ji nemate a dozvi se ze jdete "ven" od lidi,papiry ho nezajimaj v tom pripade,jen vas zivot......proud

Autor: Fesoj | 03.01.2013 08:57
Na TV Fanda teď běží americký seriál Návrat z divočiny - Aljaška. Skupina 9 lidí má za úkol se základním vybavením překonat během několika dní asi 100 km podle mapy v terénu bez cest. Mají zbraň, rybářské vybavení apod., ovšem stavějí se k tomu jako kráva ke klavíru, hned v 1. díle to jedna ženská vzdala. Mají se živit lovem, ale zatím ulovili a rozdělili si jednoho hraboše. Druhý díl bude asi v neděli, nevím přesně. Dost zajímavé, zejména v souvislostí s touto diskuzí. Vřele doporučuji - spíš pro pobavení než pro poučení,předpokládám, že běžný český myslivec by se v podobné situaci choval líp a rozuměji, než kdokoliv z té huráparty.

Autor: prroud | 31.12.2012 15:15
Spravedlivost a poctivost by mely bejt Milo nad zakony,stejne jako je muj zakon, ze mam pravo a povinnost hajit zivot a zdravi,majetek svuj,svejch blizkejch i nepravem ohrozenejch se zbrani v ruce.V americe zakladni zakon,v nasem kocourkove sporna,fakticky neexistujici vec, omezena tupym vejmyslem "primerenost obrany",proto ve vztahu ke me je tenhle zakon prvoradej,stat at se s nim vyrovnava po svym,stejne uz bude hrat jen druhy housle,nerespektuju spatny zakony,respektuju rozum,ohleduplnost,dobrotu a moralku,pro nekoho sci-fi a fraze,pro jinyho kodex.....proud

Autor: Miloslav Pletánek | 31.12.2012 14:40
Já nebyl v americe jenom jsem to slyšel. Zajímalo by mě jak by myslivci reagovali kdyby někdo na nehonebním oploceném soukromém pozemku zastřelil lukem z honu postřeleného zatoulaného divočáka a tvrdil by, že to bylo proto, že na něj zaútočil při pokusu projít pozemkem a vypustit ho.Dalším důvodem zastřelení raněného kusu by uvedl nevyspitatelnost raněného vypuštěného zvířete. V okolí je mnoho dětí, které by mohl zalehnutý raněný divočák v lepším případě zranit. Jistě by to byl: 1 zakázaný způsob lovu. 2 pytláctví, 3 nevlastnění loveckého povolení. Jak by reagoval zákona dbalý úředník na takto vzniklou situaci? Pokutou do 10 tisíc? Bylo by to spravedlivé? Úředník může argumentovat tím, že napadení nelze prokázat a tudíž je pokuta oprávněná. Založím na to zvláštní diskusi.

Autor: prroud | 30.12.2012 16:56
Proslo mi rukama peknejch par luku ostatnich lovcu,od pohodovejch az po ty "dravce" mezi lukama,tak jsem mel moznost strilet a zkouset,luky i sipy,hroty,proto jsem dosel k popisovanejm vysledkum,kolektivne s ostatnima lovcema,to vis ze jsme zkouseli vsechno mozny,mista a casu na to bylo dost,napadu taky :-).Zalezi na znacce luku a nastrojich co si koupis,ja si svyho mathewse spravim i v lese na koleni,vymena tetivy je pritom to min hrozny:-).Jak bych se v kritickejch chvilich dostal rychle k masu sem nepatri,ale opravdu do prezivani,to by se myslivci zhrozili,nebudu davat pytlakum navody:-).Nevim kdes tam byl ty,ja v illinois a wisconsinu,tam je minimalni natah tusim 30 liber,jednotnej,je jedno jaky pohlavi.A 30 librovym lovej jedna basen,ovsem zase kladkou.Na preziti a udrzbu je samozrejme klasika nej,ale tam se nekouka na utrpeni zvirete ,ale zachranu vlastniho zivota.Proto bych ji oficialne k lovu nepovolil, ackoliv ji obdivuju,z ohleduplnosti ke zveri.Presnost zasahu a rychly zabiti bez trapeni je pro me umenim lovce a prioritou,urcite v dobe kdy nejsem zivotne zavislej na ulovku.Ale jak jsem rikal,za apokalypsy by bylo maso vitany zpestreni jidelnicku,ale rozhodne ne beznym jidlem:-),to spis v zime.Jinak s tema strelnejma zbranema v rukou pytlaku:-).No,zkus se do takovy situace sam vzit,nebylo by to tak jednoduchy,spis by zbrane obraceli proti sobe,jak by padla rana,kdekdo by chtel tu zbran,hluk prozrazuje ;-).Cim nenapadnejsi a sikovnejsi,opatrnejsi jsi,tim mas vetsi sanci na zivot,vzdyt je to jeden z prirodnich zakonu :-)....proud

Autor: Miloslav Pletánek | 30.12.2012 16:04
V USA je povolen lov lukem ženy od 40 lb a muži od 60 lb takže to co píšeš odpovídá. Nicméně silnější luky mají větší tvrdost šípů a tím se domnívám zůstává zachovaná přesnost při zároveň větším dostřelu. Ovšem ne každý natáhne 80 lb. luk. Výhodou kladkových luků je ovšem to, že se po natažení a překonání počátečního tahu nemusí vynaložit další síla lukostřelce a tak může být luk delší dobu připravený při míření ke střelbě. Osobně mě tento typ luků neláká vždyť tětivu si na něj bez přístroje v dílně nenasadíš. Nemohu nevzpomenout jak dlouhé nože zajatým indiánům přežezali tětivy když jim nechtěli ničit luky. Při potravinovém průšvihu by střelné zbraně v rukou pytláků zvěř stejně vylovili rychleji takže bys jedl jako majitel luku tak akorát žížalky. Nota bene v takovém apokaliptickém zmatku jak by ses objevil na kraji lesa s lukem bys byl rychle odstřelen i na 700 metrů. Za hladomoru na ukrajině to tak z posedů bolševici dělali na obilných polích těm, kteří si šli utrhnout několik klasů. To vím z historických filmových dokumentů.

Autor: prroud | 30.12.2012 14:19
Ovsem Milo,osobne si mnohem vic cenim tvy prace v preziti,co se tejka vody, rostlinny stravy a "cistejch bilkovin", bez lovu,tedy sberacstvi.To by nejspis bylo totiz hlavni a urcujici,plus teplo a pristresi.Ruku na srdce,pri prusvihu bysme se totiz klasickym lovem a rybolovem podle pravidel neuzivili,natoz ferovym,ani "zelenym" pristupem k prirode.Bylo by to prave o tom preziti v prvni rade.Ohleduplny muzeme bejt a myslim,ze kdyz to jde tak dokonce musime bejt prave ted dokud to jde,abysme jednou ani prezivat nemuseli,pokud mozno.Jenze se tak jaksi nechovame,povetsinou .....proud

Autor: prroud | 30.12.2012 13:46
To prolitne bezne pri 62-65 librovym stejne,je to vyzkousena nejoptimalnejsi sila v pojeti luk,sip,jeho chovani za letu. Hodne zalezi na hrotu sipu a umisteni zasahu.Silnejsi luky negativne ovlivnujou chovani sipu po vystrelu,od rychlosti 300fps(tzv.magicka hranice),tedy jejim prekroceni,uz pak moc nezalezi na tom o kolik je sip rychlejsi,rychlost uz je pak jen kseft na ukor kvality strelby,plno zacatecniku a neznalejch shani luk podle rychlosti,ta uz neni od prekroceni ty hranice vic tim hlavnim,naopak,cim dravejsi luk,tim mensi presnost a dalsi negativa(to by bylo na dyl),optimum je kolem 320fps......proud

Autor: Miloslav Pletánek | 30.12.2012 13:03
Pro případné zájemce přibližně od páté minuty tohoto videa je malá ukázka jak funguje 80 liberní kladkový luk. Při této síle nátahu už šíp dokáže proletět skrz tělo divočáka http://www.youtube.com/watch?v=G5YwJs3X2WM

Autor: Miloslav Pletánek | 29.12.2012 08:13
Pane Ondráčku, ty vložky mohou být vystřižené i ze surové pouze nasolené kůže. Skvělá vložka je z jeleního krku kde je kůže silná. Běžně z něho lesní indiáni dělali podrážky k mokasínům. Prerijní indiáni používali silnější kůži z bizoních krků i v takto vyrobených mokasínách se nohy nepotí. Inuitské vydělávání kůží chránilo kůži proti vlhkosti za suchého mrazu boty izolovali a za oblevy indiáni naolejované mokasíny střídali a dosušovali. V extrémních podmínkách se dá dosušovat i za pochodu na břiše lovce.

Autor: prroud | 28.12.2012 12:45
Njn,Milo,kdyz jsem te videl s lukem a balonkama,chapu tvuj nazor a chapu i nazory mnoha myslivcu,kdo nezkusil v lese a nenastrilel tisice ran do tercu,nepochopi,pritom jsem si jistej,ze kdyby kluci zeleny poradnej luk vyzkouseli,tak aspon 60% s nim rado pujde dolesa,tim nerikam,ze zahodej flintu,ale veme je to neskutecnym zpusobem :-),ja mel na mysli kladkovej luk s miridlama a lov lukem jako opravdu zodpovednej zpusob lovu,zadny tejrani zvirat a masareni.Hospodarit s tim nejde a pri zachovani spravnejch mysliveckejch zasad (nestrileni na vsechno,ale pruberovej lov a skodna)by tech ulovku bylo minimum,ale pro me osobne neni lov o poctu kusu,ale o prirode,zpestreni jidelnicku a umeni dostat se k rane,no a prave o tom survivalu:-),a prave pres nej jsem te taky na YT nasel:-).....proud

Autor: Ivo Ondráček | 28.12.2012 12:18
Namátkou jsem pustil první video vložky do bot. Až jsem se zarazil, že mě to nenapadlo, musím si nechat nějakou vložku vydělat a vyzkouším...:)

Autor: Pavel H. | 28.12.2012 12:01
Miloslav Pletánek - tak já tvoje videa, taky znám a líbí se mi, našel jsem je poprvé náhodou na YT asi před rokem a dva večery jsem měl na co koukat :-)

Autor: Fesoj | 28.12.2012 10:49
No ve Dvou divoších od Setona se píše nejen o mozku, ale i o játrech, pokud se dobře pamatuji. Možná, že nejlepším řešením by bylo zaslat celou zmrazenou lišku nebo kunu, nebo aspoň k té kůži

Autor: Miloslav Pletánek | 28.12.2012 10:40
Těší mě zájem prroda o má videa, která mají dnešním dnem více jak 2 tisíce odběratelů, zajímalo by mě jak mě zde "vystopoval". Nicméně nemyslím si, že by u nás měl mít každý možnost lovit lukem jako v USA. Skoro každý si však u nás může udělat lovecký lístek a koupit pušku. Je to šetrnější a civilizovanější i přesnější způsob lovu než lukem. Pravdou je, že by se ve vyjímečných případech nadprůměrných lukostřelců mezi něž se nepočítám asi oživil zájem o myslivost a hlavně omladila členská základna mnohých mysliveckých sdružení o příliv lidí z okruhu Lesní moudrosti.

Autor: prroud | 27.12.2012 17:03
JMP :-),videa sleduju a fandim,zdravim,survival me dost zajima,jeste z wisconsinu,drzim palce,kuze bych daval za postovny pro tuhle dobrou vec,ale nemuzu lovit lukem,stejne by jich tim zpusobem moc nebylo:-))),nemuzu bejt myslivec bez flinty a "jenom" lov, je tu "zlodejna",spolecna priroda se stala "kseftem" ,ne spolecnym zajmem,jinej kraj,jinej mrav.....proud

Autor: Ivo Ondráček | 27.12.2012 16:49
S těmi srnčími kožkami už to teď asi bude slabota, ale počítám, že liščích a kuních kožešin tu do měsíce bude k mání, že nebudete vědět, co s nima...:)

Autor: Pavel H. | 27.12.2012 16:26
když něco bude, tak klidně zašlu, jen srnčímu končí za chvíli lovná sezona a vysoká je bude brzy následovat

Autor: Miloslav Pletánek | 27.12.2012 15:58
Zdravím vás pánové a dámy,
Obracím se na vás s prosbou. Již delší dobu jsou mým koníčkem primitivní dovednosti, které se postupně učím a ukládám jako paměť lidstva na svém youtube kanálu https://www.youtube.com/user/MILOSLAVJMP?feature=mhee a protože nejsem myslivec tak se vás chci touto pro mě pohodlnější cestou zeptat jestli by jste měli zájem mi čas od času odprodat nějaké zimní liščí 350, jezevčí 400, kuní 200,srnčí 200 jelení 600... kůže, které mám v úmyslu zpracovávat původními metodami, které potom zveřejním. Hradím poštovné. Předem děkuji za případnou pomoc. Ještě je tu jedna důležitá složka pokud by bylo možné nějak přepravit i mozek zvížete ze kterého se dělá mozkovnice, která se zatírá do vytahované kůže a ta se potom udí. To však není podmínka mozek koupím snad u řezníka. Inuité tímto primitivním způsobem odstranili dočasně problém když přišli od sněhu ze zimy do tepla stanu tak se voda nevsakovala do jejich koženého oblečení což bývá u chemicky zpracovaných kůží jejich nedostatkem.
Miloslav Pletánek
Svatý Jan pod Skalou 29
26601
miloslav.pletanek@gmail.com