(Ne)bezpečné zacházení se zbraní



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Petr Havlín | 05.01.2013 20:03
Dnes jsem byl na naháňce a tak 4/5 střelců s opakovací kulovnicí nemělo mezi lečema otevřený a vytažený závěr.Po upozornění jednoho z nich jsem se dozvěděl že a vůbec a proto a je to takhle a .....

Autor: strejda zajíc | 05.01.2013 18:15
Čestmíre,nikoliv,to jsem přišel z hospody,kam jsem se odebral hasit žal nad úrovní našich myslivců po výborové schůzi MS.Je to lepší,než někoho zabít!(zejména teď po amnestii...)!:-))

Autor: Čestmír Kunetka | 05.01.2013 14:49
Nelze než s Fesojem a Strejdou souhlasit, i když to s bezpečným zacházením se zbraní nemá nic společného.
P.S. Strejdo, koukám, že své příspěvky píšeš po půlnoci. To si bereš notebook na kazatelnu ??? :-)))

Autor: strejda zajíc | 05.01.2013 00:31
Fesoji,tohle řeším už léta,dokonce to ale rozsekla vyhláška č.553(číslem si nejsem jist).Prostě roček je roček,ať je to srnec,jelen,daněk,sika...Tohle jsme si u ORP Písek vyřešili už před dvěma roky,je to jako u lidí,dva roky jsou po dovršení dvou let!A tak si někdy myslím,že myslivci nemyslí...:-)

Autor: Radek Chadim | 04.01.2013 21:33
V myslivosti se počítá a sčítá na myslivecké roky a nic s tím nenaděláme, a ono to má i smysl. Protože nelze porovnávat lednovou a podzimní naháňkovou sezónu téhož kalendařního roku, protože situace se během jednoho roku - jara a léta - může dost dramaticky změnit, což je příklad loňského kalendářního roku 2012. Proto považuji prosincovou naháňku loňského kalendářního roku za letošní stejně jako teď lednovou naháňku, která ještě třeba ani nebyla, protože se honí stejná zvěř, což na podzim letošního roku platit z velké části nebude. Doufám, že jsem se do toho nezamotal :-D.

Autor: Fesoj | 04.01.2013 20:42
Pro mě před 31.12.2012 = vloni, od 1.1.2013 = letos. I různé myslivecké kalendáře, zápisníky apod. se vydávají k datu 1.1. a ne 1.4. Myslím, že co se týče počítání dat, je v myslivosti takový bordel, jako nikde. Za největší 3,14čovinu považuji počítání věku u jelení zvěře. Srneček a jelínek, kladení ve stejný den jednoho roku, dejme tomu 1.6. a ulovení ve stejný den roku následujícího, dejme tomu 15.8., se budou na chovatelské přehlídce lišit o rok - srnec bude označen jako roček, jelínek jako dvouletý. Naprostá blbost, kterou po mnoho desetiletí opakují mladí po starých a říkají tomu tradice. Tomu se vyrovná snad jen způsob sečítání neplatných hlasů u prezidentských kandidátů.

Autor: ondrej paul | 04.01.2013 17:21
Zdravím

Autor: Jiřík | 03.01.2013 09:44
Fesoji trošku si myslím odporuješ, je opravdu nelogické mluvit o lednové naháňce jako o loňské . Proto logičtější je uvažovat v hranicích mysliveckého roku kdy se bude v příp. lednové naháňky stále jednat o letošní stejně jako např. v prosinci kalendářně roku loňského. Zkrátka jedna sezona- jeden rok. Myslivecký rok je dle mého dobře zavedené časové období.Doufám, že jsem to moc nezamotal.J.

Autor: Fesoj | 03.01.2013 09:04
A bral bych i to, kdyby se placení čl. příspěvků ČMMJ odvíjelo v souladu s mysliveckým rokem - jak pro koho, ale pro mě je ten termín na konci normálního roku dost do peněz lezoucí, když jsou ty Vánoce...

Autor: ValíkVlastimil | 03.01.2013 07:36
Jasně Radku chápu,není špatný mít ještě jeden "silvestr" a to 31.3. takový myslivecký:-)

Autor: Fesoj | 03.01.2013 00:32
No, já osobně ten termín "myslivecký rok" nemám moc rád. Své opodstatnění má jen při plánování - k 31.3. bychom měli mít teoreticky jasno v tom, jaké byly na spárkaté zvěři zimní ztráty úhynem, jaký máme jarní kmenový stav - a z toho vycházíme při převodu zvěře do vyšších věkových kategorií, potažmu při stanovení plánovaného přírůstku a plánu lovu. Ale řeknu-li, že jsem vloni ulovil x kusů některého druhu zvěře, myslím tím dobu od 1.1. do 31.12., s výjimkou zvěře jelení, kde je zlomovým datem 15. leden. Ve všech ostatních případech je pro mě vloni vloni a letos letos. Je naprosto nelogické, když například řeknu, že 5. ledna uspořádáme poslední loňskou naháňku.

Autor: Radek Chadim | 02.01.2013 20:01
V letošním mysliveckém roce, já lovím a počítám na myslivecké roky :-)

Autor: prroud | 02.01.2013 19:57
Ale to sis Vlastiku ted naschval rejpnul:-)))))))))....proud

Autor: ValíkVlastimil | 02.01.2013 19:49
Letos jsem měl vybito při přecházení rokle, když najednou přes dva honce vlevo -RADKU vy jste měli už letos naháňku :-)

Autor: Radek Chadim | 02.01.2013 19:36
No moc né, obzvlášť když je delší. To vznikne tak, když něco píšu rychle, namyslím větu, pak ji přeměním a pak už nezměním "na" na "pod". Ale už se mi letos stalo, že jsem vybil až na posedu nebo že jsem mířil a měl jsem závěr venku, ale všechno dobře dopadlo a ani klix-klax divočáky nezradilo :-). Díky za upozornění, už jsem to změnil :-).

Autor: Miloslav Hanzal | 02.01.2013 19:29
Ty, Radku, čteš to po sobě než to odklikneš do vlákna? Víš co jsi napsal za ptákovinu? "Po příchodu na posed vybiju... ". Dál píšeš že "Odjišťuji až když chci střílet ...". Ňák mi hlava nebere odjišťovat vybitou flintu. Nebo že by ve slově "vybiju" scházelo písmeno "l"?
No hlavně že je sranda :-)

Autor: Radek Chadim | 02.01.2013 17:49
To jsou teda tady příběhy někdy, no hlavně že je sranda :-).
Flinta není hračka a neštěstí nechodí nikdy po horách, ale obvykle po lidech. Já nabijím hned u auta když vystoupím, protože letos se mi párkrát stalo, že jsem lovil nebo mohl lovit už ve vzdálenosti 20 m od něj. Po příchodu pod posed vybiju (ve většině případů) a hrkám zase až na hoře až sedím, je to sice hlučné, ale bezpečné. Loni v lednu mi prasklo poutko u řemenu u kulovnice když jsem vylézal z kazatelny a ta frčela skoro z vrchu na zem, kdyby byla nabitá, tak nevím, jestli by nevystřelila. Méně často se však stává, že přiletí na posed sova nebo dravec (obojí se mi už stalo), kdy se člověk pořádně lekne a vyskočí jak fretka, už párkrát na mě padla větev, zvedl se náhle vítr a výrazně pohnul posedem, pospávám na posedu imrvere... prostě těch příležitostí ke shození flinty je opravdu dost, proto je dobré mýti flintu vždy alespoň zajištěnou. Odjištuji až když chci střílet, i při šoulání za zvěří, kdy zvěř jde ode mě a utíká mně, vždy zajišťuji a zase znova odjišťuji až při dalším zamíření. Proto vím, že ta zvěř tu mou hlučnou pojistku mé 550ky narozdíl od nás neslyší, pač se taky pohybuje, taky vydává chůzí zvuky, které pojistku obvykle spolehlivě zvukově překryjí (což neplatí na vzdálenost 10 metrů, ale na 50-100 metrů) - jen lovec si myslí, že ta pojistka je slyšet na kilometr, no ona je, ale v tichu :-). Nezajišťuji v případě, kdy zvěř už o mně ví nebo aspoň tuší a sleduje mě všemi smysly na 100 procent, to raději chvíli čekám, ale zase jsem si vědom toho, že nemám zajištěno a mířím do bezpečného prostoru. Když mám zamířeno a zvěř se náhle špatně otočí a třeba i pár minut čekám na její opětovné lepší otočení, už zase nezajišťují, protože mířím do zdánlivě bezpečného prostoru, kam chci stejně střílet, takže i kdyby rána vyšla, jde to do bezpečného prostoru. Na honě v lese vybíjím taky vždy, když je hustý nebo neschůdný terén, protože se tam obvykle stejně nedá střílet, tak proč mít nabito - pak můžu flintou alespoň oddělávat ostružiny a větvě a rukou si zakrývat hlavně proti vniknutí bordelu a vody do nich. Jen se pak v leči občas modlím, aby na mě nic nešlo, abych nekazil výřad :-) a pak si říkám, proč tu flintu vlastně sebou tahám, ale co už, když už ju mám. Letos jsem měl vybito při přecházení rokle, když najednou přes dva honce vlevo křičeli divočák napravo, poměrně v klidu jsem stihnul naládovat a sele dostřelit (možná dokonce i ulovit), a i kdyby né, nejsem na honu sám a vystřelit si můžou i ostatní, ale letos mám střeleckou formu, takže ostatních není ani třeba :-D.
Nicméně i přesto se může stát kdykoliv průšvih, protože jediné bezpečné zacházení se zbraní je to, když se na flinty celej rok nešáhne a ty odpočívají bezpečně zamčené ve skřini.

Autor: Ivo Ondráček | 02.01.2013 17:36
Jinak, pokaždé, když beru do ruky flintu, automaticky lámu a kontroluju prázdnou komoru. Doma když beru ze stojanu a dávám do stojanu tak znova. Lidské myšlení má holt občas zkraty a zapomenout se dá na ledacos. Za těch pár let už je to uplná automatizace, přesto už jsem jednou našel kulobrok ve stojanu nabitý, prošel kontrolou u auta i u stojanu, což nechápu. Asi jsem telefonoval či co...

Autor: strejda zajíc | 02.01.2013 16:28
Josef,ještě že sis na to nanavykl!Takhle už nás moc není.Jestli on to nakonec nebude důvod úbytku zaječí zvěřě.Na lišky se střílí pořád a zajíců úbývá....:-)

Autor: strejda zajíc | 02.01.2013 16:25
Kdysi jsem si v čase "zeleného mládí"málem ustřelil kus nohy z brokovnice při čekané na králíky.Je to přes čtyřicet let a dodnes mi ruka automaticky kontroluje pojistku,pokud mám nabito.A s kulovnicí opravdu odjišťuji až před ranou,když odsadím z ramene,zajišťuji,párkrát se mi už stalo,že při rychlém přebíjení si zajistím a pak čumím,proč to nestřílí.Každej jsme holt ňákej,já doposud živej...:-)
Byl jsem na honě,kde zastřelili chlapa,řeknu vám,nic moc výřad!

Autor: Fesoj | 02.01.2013 16:00
Strejdo Zajíci, nevím, zda se nebudu opakovat - ale kulovnici na posedu či kazatelně také odjišťuji teprve tehdy, když vidím zvěř vhodnou ke střelbě. Dřív jsem měl ve zvyku si zkoušet občas se zajištěnou zbraní na něco, nač jsem nechtěl střílet, namířit, natáhnout napínáček a "cvičně" spustit. Jednou se mi za krásné měsíční noci objevila liška. Odjistil jsem tedy své ZKK 7x64, jenže kmotra změnila směr a na dostřel nepřišla. A znovu zajistit jsem zapomněl... Po nějaké době vyběhli na zasněženou pastvinu 2 nebo 3 zajíci. Měsíc svítil jak rybí oko a ač to bylo dál než 200 m, zkusil jsem si jako obvykle cvičně namířit. Pohladím napínáček a bác ! Zajíc byl ve věčných lovištích. Věřím tomu, že kdybych opravdu chtěl střílet, zcela jistě bych ho netrefil. Jediné štěstí v neštěstí bylo v tom, že jsem střílel celoplášťovým nábojem Lapua 11 gr. Přesná komora, dírka tam, dírka ven, zvěřina naprosto nepoškozena - no a jak říkával náš učitel myslivosti prof. Mimra, "von takovej zajíc i v únoru je dobrej". To mne z podobných hrátek s flintou jednou provždy vyléčilo.

Autor: Jiřík | 02.01.2013 13:29
Zbraň na zádech je na delší přesuny pohodlnější, nebolí záda. Na šoulání tento způsob nošení už moc vhodný není, pohotově v podřepu sundat zbraň ze zad je problém, zvlášť když je přes řemen zbraně pověšený dalekohled a lovec tepleji obléknut a na hlavě beranice. Také se dost špatně podlézají překážky ( např. ohrady) a prolézají houštiny. V našich podmínkách lepší způsob nošení než tradiční budeme těžko hledat.

Autor: Ivo Ondráček | 02.01.2013 13:26
Tak jsem to tu svižně prolítl a docela čučím:)
Osobně mě ani nikdy nenapadlo, že se odjišťuje kdykoli jindy, než před výstřelem.
Zbraň nabíjím hned jak vylezu z auta, vybíjím při příchodu k autu. Na posedu/žebříku flintu vždycky napříč přes kolena. Pokud přijde zviřátko, flinta do ramene, přibližně namířit, odjistit, napínáček a výstřel. Na kulobroku jde pojistka ztuha (při příští návštěvě puškaře půjde na vylazení), při běžném odjištění úděsně cvaká. Proto ju palcem doslova "vydřu" po spodním kovu na odjištěno a neudělá sebemenší hluk. Jinak co vám mám říct POŘIĎTE SI KULOBROKY!:):):) Zlomím flintu, nabiju, palcem držím kličku, zavřu zbraň, palcem pustím kličku. Zbraň takhle nevydá nejmenší zvuk. Žádné kulovnicové klix-klax:)
S brokovnicí to samé, laufy "zacvaknu" snad jen na kačenách nebo na honu. Jindy vždy zavírám a držím palcem kličku aby flinta nerámusila. Brokovnici odjišťuju v momentě kdy házím flintu do ramene, tedy když flinta letí cca kolem klíční kosti. Není to o nic pomalejší než mít odjištěno furt. Nestalo se mi, že by mi vyběhla škodná ze sklopce nebo straka ze stromu a já nestihl vystřelit kvůli pojistce.
Hnát to do extrému, měl bych nabíjet až když třebas uvidím toho odstřelového srnce nebo na větvi straku. Ale než za 5-10 vteřin nabijete, budou možná v prachu že...Ta straka určitě!:)
Jinak vloni jsem na sněhu hodil úděsnou držku a skončil na všech čtyřech s flintou opřenou o zem a laufama zapíchnutýma do žaludku. Že to tu píšu znamená, že nespustila...:)
To co mám vychytané Erika mi nepřijde jako takový problém, ale bál bych se. Třeba že ta flinta spustí, když s ní neopatrně klepnu o parapet při zakládání zbraně do ramene.
A jak tu psali o prostřelených střechách...mít zavřená okénka, na prasklý ušní bubínek to určo stačí.
Co psal Fesoj nebo kdo s hlínou v laufu...Já se vloni prodral smrčkovou školkou k posedu a po půlhodině jsem si všimnul, že v kulovém laufu mám na 10cm zarvanou suchou smrkovou větvičku. Kdo ví jestli by vyhrála odolnost flinty nebo tuhost větvičky...

Autor: M.Bergman | 02.01.2013 13:07
Pokud se týká manipulace s kulovou zbraní v honitbě, tak každý má své již zažité způsoby, které nerad mění. Mě můj učitel myslivosti před mnoha lety naučil to, co dodnes praktikuji a to, šoulat a nosit zbraň v honitbě a třeba i lézt na kazatelnu či posedy sice s nábojem v hlavni, ale s nenapnutým úderníkem. To znamená, že při vstupu do honitby vsunu závěrem náboj do hlavně, pak přidržím spoušť a pomalu stlačím kliku závěru dolů. Pak není třeba spoléhat a myslet na pojistku. Při přípravě na střelbu pak lze nehlučně a rychle zvednout a vrátit zpět kličku závěru a mám napnuto. Koneckonců na většině současných německých kulovnicích je to již výrobně ošetřeno samostatným ručním natahováním a vypouštěním úderníku bez vlivu na pohyb závěru. Uvedený způsob pokládám za neskonale bezpečnější včetně pádové bezpečnosti, než jakákoliv pojistka. Vzhledem k tomu že často střídám zbraně a u těch dnes každá ma jinak řešenou pojistku je to bezpečnější i z tohoto důvodů.
Dalším z fíglů, který u nás funguje, je zalepování ústí hlavně terčovou zálepkou. Při prodírání se houštinami tak nenaberete nevědomky do hlavně nic co tam nepatří a zejména v zimě nenaberete nechtěně sníh, který by vám mohl při výstřelu vydout hlaveň. I když na zálepku před výstřelem zapomenete nic se neděje, zmizí tlakem vzduchu před střelou dřív, než střela dojde k ústí.
Rovněž využití řemenů na zbraň od biathonistů je při dlouhých přesunech ideální a jak už tu bylo řečeno případný pád nebo jízda po zadní části těla svahem dolů je mnohem bezpečnější. Pokud se někdy podíváte do Kanady pak si určitě všimnete, že lovci toto řemení upínající flintu na páteři využívají téměř bezvýhradně (ono šlapat terénem bez cest či lézt skalama, jet na koni nebo na kánoi s flintou na levém ramení až tak dobře nejde). M.B.

Autor: Hlaváč | 02.01.2013 12:59
Karel poslík" To jemi stejně divné jak muže balistika něco takového učit viděli ste někdy jak vypadá kulka z malorážky po dopadu na plech ? stejně se divím že prostřelila vubec dveře od auta já střílel na chytač diabolek z malorážky a neprostřelil sem to ale kulka byla jako placka

Autor: Karel poslík | 02.01.2013 12:55
Václave, ten tvůj příběh jsem kdysi dávno četl zpracovaný do krimipřípadu. Ta malorážka jak byla zabalená v dece a ještě hluk motoru vytřelila tak, že to řidič vůbec nevěděl. Myslím že to odhalila až balistická expertýza všech malorážek zadržených v okolí. Zdar Karel

Autor: Václav Sládek | 02.01.2013 12:42
Tak před pětatřiceti roky jel známý hajný pro kluky do školy se Š105a na zadní sedače položenou malorážku údajně přikrytou dekou.Jeho dva synové sedli dozadu.Jel okolo školní jídelny kde se z ničehi nic u vchodu zkácelo dvanáctileté děvče spolužačka a kamarádka mé sestry.Vyšetřováním se zjistlo že malorážka byla nabitá klucí s ní nejspíš manipulovali střela prošla tapicírunkem a plechem dveří děvčeti do spánku.Nebylo již pomoci.Hajný dostal tenkrát trest na tvrdo již si nepamatuji kolik.Je to od tématu ale čer nikdy nespí.

Autor: Hlaváč | 02.01.2013 12:39
Fesoj : Podle zákona mají bejt zbraně stejně v trezoru ale opak byvá pravdou sám vím jak to je otec i muj děda měl zbraně vždy v rohu za skříní a nebyla to žadná tajná věc ale nikdy by mě nenapadlo sáhnout po nich je to aj vychovou sám mám kluka a zbraně taktéž v rohu syn má už 15 a nikdy ho nenapadlo ani na zbraň sáhnout pokud mi ji nenesl nebo nepodával

Autor: prroud | 02.01.2013 12:35
Jo no,je pravda,ze kdyz nekdo chce a je to umysl,zpravidla si cesticku najde.Svyho casu jsem mival zbrane v trezoru jeste tehdejsi stanice VB,protoze doma jsem je nemohl bezpecne ulozit.Dnes uz to asi mozny neni,nevim.A s detma jak pises Fesoji,se da vyjit lip jak s dospelejma,kdyz se to umi a je zajem :-).Nakonec dnes se da lehce i zamknout spoust jako dodatecna pojistka.Stejne si myslim,ze bezpecnost je o tech dobrejch navykach a pouzivani hlavy,vsechno jde vymyslet a eliminovat nutny nebezpeci na minimum,ale jak rikas,100%ni jistota neni nikdy......proud

Autor: Leon Zumr | 02.01.2013 12:25
jo sova to je tichá smrt pro lekavý :D jednou jsem viděl lišku asi 200m od posedu kam jsem nemohl vystřelit tak jsem zavřeštil a najednou mi přistál asi výr na okně tak jsem se leknul až jsem převrátil křeslo jak jsem od toho okna vystartoval a ještě že to je tak bytelný posed jinak jsem prošel zadní stěnou a flintu jsem měl pod křeslem ani nevím jak se tam z rohu kde byla opřená dostala,člověk aby si bral na posed pampers :DDDD

Autor: Fesoj | 02.01.2013 12:20
No, na tohle mám trochu jiný názor. Ať budeš zbraně zamykat jak chceš, nikdy nemůžeš na 100 % zabránit zneužití ze strany rodinných příslušníků, tj. manželky a dětí, když budou chtít, stejně se k nim dostanou a to třeba i za tu cenu, že Ti vytáhnou klíče z kapsy, když budeš spát. Já jsem vychoval 5 dětí, z toho 4 kluky. Vždy jsem je vedl k tomu, že na zbraně se nesahá - samozřejmě, že jsem jim je nejdřív půjčil do ruky, aby se přesvědčili, že jsou těžké a na hraní nevhodné. Krátké i dlouhé zbraně pro ně byly vždy tátovým nářadím, které ale nemělo příchuť zakázaného ovoce - děcka to respektovaly a když třeba opasek s pistolí ležel půl dne na křesle, nikoho ani nenapadlo naň sáhnout. Jo, když k nám přišla návštěva, to bylo něco jiného, to musely být zbraně vždy pečlivě uklizeny. Jednou jsem jako policajt ve škole řešil případ, že tam kluk přinesl náboje 8x57S. Okamžitě jsme prověřili uložení zbraní u všech majitelů flint této ráže a žádnou závadu jsme nenašli. Šetřením bylo nakonec zjištěno, že synek jednoho z myslivců věděl, kam táta ukládá klíčky, chtěl se pochlubit kamarádovi a ten mu v nestřeženém okamžiku pár nábojů šlohnul. A závěr byl ten, že myslivec zřezal svému synáčkovi prdel do modra.

Autor: prroud | 02.01.2013 12:05
Nejak si neumim predstavit,ze bych nechal dite(nejen dite) dostat se ke svy zbrani(navic strelby schopny) bez myho vedomi,ani nahodou...Ovsem je pravdou,ze nase mysleni je nachylny k tomu,ze ostrazitost polevuje,kdyz nehrozi jasny bezprostredni nebezpeci,to je potreba v pripade zbrani dohanet rozumem...proud

Autor: Fesoj | 02.01.2013 11:59
Kamarád mi vyprávěl o svém prvním úlovku tátovou jednuškou dvacítkou. Když byl ještě robě předškolního věku, sáhl po tátově náhodou nabité, v koutě opřené zbrani a mistrnou ranou skolil pavouka lezoucího po studených kamnech...

Autor: Tomáš Peroutka | 02.01.2013 11:30
Zdánlivě i tak fatální věc, jako padající broky múže mít někdy velmi nepříjemné následky. Předloni na společném lovu na kačeny, kdy na protějším ca. 250 m vzdáleném břehu rybníka stříleli kolegové kačeny jsem dostal souběžně 2 pořádné šupy brokem, jednu těsně pod krk a druhou do levé ruky vedle hodinek. Být to do oka, tak byl vážný problém.

Autor: Jiřík | 02.01.2013 11:11
Eriko,
stále mi není jasné, proč mít odjištěnou zbraň v kazatelně, když odjišťováním až před výstřelem si situaci nijak nekomplikuju. Když vezmu v úvahu tmu, skřehlé ruce, loveckou horečku, štelování laufu do okénka ( také si nechci úderem zbraní zradit zvěř, přesto se mi to povede), naštechrování spouště, atd. Nebezpečných momentů víc než dost, zbytečně -proč?
Vše co píšešete o své "přípravě k palbě " je jen v teoretické rovině, která může vzít rychle za své, např. když skočí okénkem do kazatelny kuna, vlétne sova , nebo třeba jen spadne ulomená větev na střechu kazatelny. V tu chvíli člověk zapomíná i že je ozbrojen, natož v kterém rohu má flintu a že je dokonce odjištěná.J.

Autor: Karel poslík | 02.01.2013 11:07
Některé nešťastné události mají nakonec dobrý konec a po čase to původní nebezpečí a vystrašení jaksi vyčichne. Stalo se , že zkušený myslivec přišel až domů s nabitým kulobrokem a před jeho uložením do almary chtěl zmáčknout spouště, aby nezůstalo napnuté bicí ústrojí. Byla skoro půlnoc a v paneláku ta kulová rána do stropu byla opravdu překvapivá. Nic se nikomu nestalo. V mé blízkosti se tradoval případ nezabezpečené, volně přístupné lankasterky . Bylo to ještě někdy před druhou sv. válkou, když si ji někdo v předsíni pověsil na věšák s tím, že po krmení se jde na čekanou. Tehdy asi desetiletý hoch, zvídavý a šikovný si ji v nestřeženém okamžiku vzal do ruky, natáhnul jeden kohout a chtěl si jen tak cvaknout. Namířil na okno, prásk a okno bylo na hnoji i s prostřední dřevěnou příčkou. Od těch dob byly zbraně v tomto domě střeženy jak státní poklad. Jiný případ skončil nakonec fatálně. Znal jsem mladého myslivce, který měl tuze rád alkohol, ačkoliv věděl, že potom dělá neuvěřitelné pitomosti. Jednou se pozdě večer potácel po okresním městě a střílel brokovnicí do pouličních lamp. Byl zadržen tehdy ještě VB, vyšetřován, ale někdo silně orodoval a jemu zůstal zbroják. Myslíte si, že se poučil ? Omyl. Zastřelil se jek jinak než ve stavu těžké opilosti při takzvané ruské ruletě s revolverem. Zdar Karel

Autor: Tomáš Peroutka | 02.01.2013 10:40
RE - Hlaváč : Jo kamaráde, malorážka dokáže být pěkně nebezpečná, záleží na konkrétním typu střeliva, kde jsou někdy i značné rozdíly ve výkonu, ale klasický nadzvukový náboj 22 lr je schopen Tě poslat i na vzdálenost okolo 1000 m do věčných lovišť.

Autor: Fesoj | 02.01.2013 10:22
To musela být náhoda jak prase - slyšel jsem tehdy, že ta malorážka měla dokonce uraženou perličku mušky...

Autor: Hlaváč | 02.01.2013 10:19
Fesoj ten nezletilej syn musel bejt hodně dobrej střelec malorážka na 200 metru myslíš že v té zdálenonosi má ještě nějakou šanci něco zastřelit ? tu kulku bych chyt do čepice

Autor: Fesoj | 02.01.2013 10:05
A co se týče toho honce z předchozího příspěvku - jednalo se o člověka, který byl v té době dočasně za neopatrné zacházení se zbraní vyloučen z ČSMS, což si ovšem zavinil sám. Patřil k nejobětavějším a nejpracovitějším členům sdružení, byl i nysliveckou stráží a vlastnil jako v té době málokdo malorážku. Do revíru s ní ale nechodil, protože MS mělo ve stanovách, že tuto výsadu má pouze myslivecký hospodář - ani stráž ne. Dotyčný bydlel v areálu místní pily a tam tu malorážku běžně používal k lovu tehdy hojných divokých králíků, kteří se stříleli celoročně. S jejím bezpečným uložením si asi těžkou hlavu nedělal. A jednoho krásného dne si jeho nezletilý syn tátovu malorážku vypůjčil a přímo z okna bytu namířil na psa, který způsobně kráčel na vodítku po boku své paní po silnici vedoucí lipovou alejí ve vzdálenosti asi 200 m. Ale nejen že namířil, on i vystřelil, kupodivu trefil a pes se složil bábě u nohy... Majitel té malorážky měl ale jednu špatnou vlastnost. Byl prchlivý, vzteklý a málokdy uznal svou chybu, čímž si vysloužil přezdívku "Divočák". Ale byl rovněž členem KSČ a poslancem MNV, kde byl zařazen v trestní komisi. Předsedu této komise dělal tajemník MNV, který byl zároveň mysliveckým hospodářem a je pochopitelné, že se snažil svému kamarádovi pomoci. Aby se vlk nažral a koza zůstala celá, navrhl, že zaplacením pokuty v nejvyšší tehdy možné výši se celý případ "zkrámuje". Ale to by nesměl být Divočák, aby si nepostavil hlavu. "Cože ?! Já, dlouholetý partajník, vyznamenaný pracovník, bych měl platit pokutu a mít veřejnou ostudu ? Ať se to řeší interně, po myslivecké stránce !" Komu není rady, tomu není pomoci, takže případ dostal k řešení okresní disciplinární senát a ta ušetřená pětistovka mu vynesla 4 roky bez flinty...

Autor: Tomáš Peroutka | 02.01.2013 09:38
Ahoj Eriko.
Vzhledem k tomu, že jsi krásná a chytrá ženská, tak jsi nebezpečná i bez kulovnice.
Přeji vše nejlepší a hodně zdraví v r. 2013.

Autor: Fesoj | 02.01.2013 09:34
Před delším časem se stalo v jednom MS na Rychnovsku, že hospodář při nástupu jako vždy všechny poučil a pak se mu povedlo z pár kroků nasypat honcovi 76 broků do ramene. Samozřejmě, že následovalo řádné vyšetření a rekonstrukce. A zjistilo se, že se jednalo o jeden z vzácných případů, kdy nikdo nic nezavinil a nikdo nebyl potrestán. Šlo o ploužení, řada střelců a honců postupovala rákosinou lemující břeh řeky. Hospodář chtěl vystřelit na kohouta, který letěl v naprosto bezpečné výšce, táhl s ním nabitou a odjištěnou zbraní, přičemž musel udělat malý úkrok doleva. Přitom se levou nohou probořil do těsně pod povrchem půdy vedoucí ondatří nory, upadl, při pádu došlo k nechtěnému výstřelu a následnému těžkému zranění.

Autor: Erika Doležalová | 02.01.2013 09:28
Už se mi ani nechce nic psát, protože ve finále jste z toho vlastně udělali to, že jsem celému světu nebezpečná protože sedím s odjištěnou flintou - aniž byste vlastně věděli "co a jak". Najednou je tady spousta moralistů, kteří vědí všechno nejlíp a přitom kdyby si sáhli do svědomí, tak by zjistili, že občas dělají mnohem horší věci.. "Odjistit těsně před výstřelem" noo, to se sice hezky píše, ale fakt vám to nevěřím. Když máte před sebou třicet prasat v jednom chumlu, najednou se jedno dobře postaví, odjistíte a ono se zas natočí blbě.. Tak zase zajistíte a ono si zas stoupne dobře. Odjistíte a za kus vleze jiný. Zajistíte... Jo, tak to určitě.. Osobně vozím v autě flintu zásadně vybitou, nabíjím jak kdy - když je blbý terén (momentálně ledovka) tak nabíjím až na posedu, když jdu šoulat, nabiju hned a samozřejmě zajistím. Na posedu po nabití a zajištění opřu flintu do rohu. Otevřu okno, položím si dalekohled a já nevím co všechno ještě.. Teprve až mám VŠE hotovo a tím pádem se už nebudu v posedu motat jak vítr v bedně, ověřím stabilitu zbraně (což v rohu je celkem jasné, že nikam neuteče..) a cvaknu pojistku. Tím to zmrzne a já sedím a čekám. Zbráň mám víc než půlmetru od sebe, kdyby náááhodou sama od sebe vystřelila, prostřelím tak maximálně stropní roh (zbraň je opřená samozřejmě šikmo, tj. botka víc do "prostoru", takže hlaveň vyloženě do stěny). Když se rozhodnu střílet, dávám si sakra dobrý pozor, kam sahám - a to i když je v boudě tma - a nikdy nemám ruku blízko spouště. Jelikož nechci zradit zvěř, která je někdy hodně blízko, dávám dost velký pozor jak se zbraní natáčím abych ji vystrčila z okna. Pokud se rozhodnu lov ukončit, první!!! věc kterou udělám je vybití zbraně (příp. zajištění). Teprve pak řeším takové blbosti jako zavření oken, dalekohled na krk, telefon do kapsy apod.
Na honech se běžně chodí přes potoky, zmoly apod. NIKDY jsem neviděla aby nějaký střelec během přelézání zbraň vybil. Na naháňkách spousta - řekla bych dokonce že většina! - okamžitě odjišťuje jakmile zapraskají větve nebo se z leče ozve "Prasata dopředu!" A tak by se dalo pokračovat. Už se k tomu nebudu dál vyjadřovat, pokud si myslíte, že je rozdíl v tom, mít odjištěnou zbraň PEVNĚ opřenou v rohu a mít odjištěnou zbraň v ruce.. Fajn, váš názor vám neberu.

Autor: Jan Slavětínský | 02.01.2013 08:06
Zdar chlapi, zdravím v novém roce.
Když to tak čtu, tak vám musím napsat tragedii,která se stala teď ,den před Štědrým dnem. Stalo se to vedle v sousedním MS a kolegovi, kterého jsme všichni znali. Ráno se nevrátil z lesa a tak ho po obědě manželka s rodinou šli hledat.(Je dobré doma říct, kam a kde v revíru budete..) Našli ho dole pod kazatelnou zastřelenýho. Snad měl - údajně z nějaké podlážky na spodku kazatelny,kde měl nějaký soudek s újedí, něco z toho soudku vyndavat a prostě při tom motání kolem a s nabitou flintou na rameni mělo dojít k ráně...Blbá náhoda a blbé neštěstí. Sám sebe kulovnicí se zastřelil. Stačilo flintu opřít někde vedle...nemít jí na rameni. - a vo tom to je...
Víte ,nejhorší je ta pohodlnost a zajetý zvyk, když si začínáte myslet, že vám se nemůže nic stát. Blbost ! Není přeci problém flintu pod žebříkem vybít a nohoře zase nabít a obráceně. Totéž, když polezu někam do rokle, přes vývrat apod.Co se už stalo takhle malérů a pořád je mraky lidí nepoučitelných.

Autor: Ellhenicky | 02.01.2013 06:59
V podstatě řečeno slovy klasika: Když Pán Bůh dopustí i motyka spustí. A proto opatrnosti není nikdy dost. Hezký začátek nového roku všem

Autor: Tomáš Peroutka | 02.01.2013 00:04
RE: Michal - to mě povídej ! Zničehonic horečka okolo 40 ky, zimnice, závratě a haksna oteklá až běda. Ještě štěstí, že jsem to podchytil antibiotikama hned od začátku. Je to pěkné svinstvo.

Autor: Michal Brabec | 02.01.2013 00:01
K té růži pozor, je to nebezpečné svinstvo, radím stejnou opatrnost jako s tou zbraní. Pánové, dobrou mysliveckou...

Autor: Tomáš Peroutka | 02.01.2013 00:01
RE Prroud - Já lovcům v USA a Kanadě docela závidím v podstatě panenskou přírodu a víš co mě nejvíc láká? Lov divokých krocanů. Stejně bych se Tě chtěl pak na pár věcí zeptat, ale raději mimo tohle fórum, ty věci jsou hodně od témat zde probíraných. Pokud budeš chtít, tak mě pošli svoji E adresu na můj e- mail: Erfolg@post.cz.Dík a přeji dobrou noc.

Autor: prroud | 01.01.2013 23:46
Ty bys byl Tome jak te ctu stastnej jako blecha u taboraku na nasem loveckym dome v panensky prirode Wisconsinu,skoda ze nemam tu moc te pozvat a ten cas se ani me samotnymu uz nejspis taky nevrati,zazitky a obrovsky pouceni, zustanou.Byli jsme sami sobe ucitele,kritici,soudci i vykonavatele rozsudku a byl to krasnej lidskej cas kamaradu co se dokazali pohadat,pobit,stravit spolu nadherny chvile a pritom vsem se na sebe absolutne spolehnout,pohadka...proud

Autor: Tomáš Peroutka | 01.01.2013 23:36
Já jsem se dnes rozpovídal až moc, sedím už 14 dní doma, chytl jsem do levé nohy infekční zánět - růži, tak se bavím aspoň tady. Nechci nikoho nabádat k porušování tradic, nicméně pokud nejde o společný lov a jsem sám, zásadně nosím během chůze zbraň na zádech, tak, jako američtí lovci nebo vojáci. Výhody - mám naprosto volné obě ruce, nemusím zbraň přidržovat rukou, v 90 % pádů spadnu dopředu nebo na zadek, v prvním případě mám zbraň pořád na zádech a o nic nenarazí, v druhém případě max. narazí pažbou o zem a hlaveń míří vzhůru. Dá se takto v pohodě šoulat, krásně je to vidět na amerických loveckých videích z You Tube, zbrań je na zádech, při spatření zvěře se lovec zastaví a zbraň sundá. V neposlední řadě je tento způsob nošení fyzicky méně namáhavý a také se mě nestane to, že by se mě na zbrani zachytila nějaká větvička, apod, o poškrábané pažbě nemluvě.

Autor: Michal Brabec | 01.01.2013 23:34
Jsem ještě klasického vychování s úctou ke stáří, ale protože už těch starších nějak ubývá:-))((, klidně napomínám za tyhle věci kohokoliv, i tam, kde jsem "jen" jako host. Většinou to každý bere - i díky mému vrozenému taktu..:-)) Jinak ho hned pošlu do prdele:-)))

Autor: prroud | 01.01.2013 23:31
Uz si nikdy nebudu pripadat v lese a jeho okoli bezpecne,bude me ohrozovat ten nejhorsi a nejneferovejsi predator sveta,clovek(nerozcilujte se,ja to jen shrnul a napsal na plnou hubu)......proud

Autor: Leon Zumr | 01.01.2013 23:18
to mě může vždycky nas.. když ke mě někdo přijde s nezlomenou flintou na ramení a já čumím do hlavně jednou jsem za to setřel staršího pána a jak se rozčiloval že to má zajištěný že není žádný cucák tak jsem se ho zeptal jak by se mu líbilo kdybych já dal zajištěnou flintu do ramene a mířil mu na hlavu protože je jedno jestli jí mám na rameni nebo v rameni a čuměl jak puk a potichu si něco peskoval

Autor: Michal Brabec | 01.01.2013 23:09
Máte pravdu, Tomáši a budu za Vámi stát s tímhle názorem. Byl jsem u toho, když sebou mladý kolega přesně takhle fláknul a o přední hranu hlavně dvojky si rozsekl tvář. Zbraň nabitá a zajištěná..... Chtěl na štontě udělat pár kroků...

Autor: Tomáš Peroutka | 01.01.2013 22:28
Zřejmě za svá slova sklidím kritiku, ale podle mého názoru už samotný myslivecký způsob nošení zbraně, tj. na levém rameni s tím, že zbraň je vpředu, je ten nejnepraktičtější a nejméně bezpečný ze všech. Viděl jsem to mockrát, na naháňce , na výřadu , apod - flinta na levém rameni, hlaveň pochopitelně ne kolmo vzhúru, ale málem vodorovně, tj. dotyčný mě po skončení výřadu a debatě mířil hlavní do ksichtu, aniž by si to uvědomoval.
Za další - v případě pádu padáme většinou dopředu,kdy v této poloze zbraň naprosto spolehlivě narazí o zem. Viděl jsem takto upadnout již několik starších myslivců na společném lovu na drobnou, výsledek byl ten, že chlap ležel hubou na zemi a nabitá flinta mířila na okolní lovce.

Autor: Leon Zumr | 01.01.2013 21:59
no někdo mu jde s radostí naproti a nějakej blbec na fóru mu tu radost kazí :D

Autor: Jiřík | 01.01.2013 21:52
Při čtení některých příspěvků mě trochu mrazí v zádech. Sedět na kazatelně nebo jinde, šoulat, popř. stát na štontu s odjištěnou zbraní je bezdůvodný nerozum. Chci střílet - zalícím- odjišťuju, odlícím -zajistím. Zažitý úkon, který mě nijak nezdrží. Když odjišťuji s citem pojistka nemůže být ani slyšet, nevzpomínám si , že bych si tímto způsobem někdy zradil zvěř.
Argumenty typu " moje zacházení se zbraní je v pořádku , protože někdo jiný je se zbraní ještě nebezpečněněji než já" bych raději nezveřejňoval.
Pravděpodobnost spuštění zajištěné zbraně není zanedbatelná, pravděpodobnost nechtěného výstřelu z odjištěné zbraně je o několik řádů výš, proč chodit zbytečně průseru naproti .J.

Autor: figi | 01.01.2013 21:20
Je až s podivem, že vůbec diskuse o nezajištěné zbrani na lovu tady je.
Zbraň se odjišťuje těsně před střelbou, a to i když jdu k postřelenému kusu, a nebo v podobných situacích.
Lidé, kteří jakkoli na lovu mají odjištěnou zbraň, by měli být bez ZP. Je to návykové, a např. na společných akcích je časté, že ihned po nabití zbraně na štontu mnozí nezajistí. I to je jeden z důvodů, proč na společné lovy už vlastně nechodím.
Jsou to špatné návyky pro zacházení se zbraní. Sám vlastním několik kulovnic s různými systémy pojistky, a s různým směrem zajištění/ odjištění. Ani to mne nevede k odjištění zbraně během lovu, a odjišťuji těsně před výstřelem, naprosto podvědomě a automaticky, aniž bych musel myslet na to, kterou ze svých kulovnic mám zrovna s sebou.

Autor: Tomáš Peroutka | 01.01.2013 21:03
RE: Martin - Ono v podstatě vše spolu nějak souvisí, dvakrát jsem na určitý posed odmítl vylézt, mám se dost rád. Problém vzniká už při stavbě samotné kazatelny. U kazatelen, které mám neexistuje, aby v horní části chybělo po obou stranách železné madlo, za které se při výstupu nebo sestupu můžu chytnout a také tam mám po celém obvodu udělanou podlážku, takže když odemykám nebo zamykám kazatelnu, tak stojím na ní a ne na žebři. Vchod do kazatelny mám tak široký a vysoký,že se do něj vejdu i s flintou přes záda a s flintou přes záda také z kazatelny vyjdu a slezu. Pokud už stojíš na žebři, tak by jsi měl lézt a ne manipulovat s flintou. V těchto detailech jsou totiž hlavní zdroje problémů.

Autor: Martin Skřivánek | 01.01.2013 20:35
Fesoji to by bylo na samostatné téma,já jsem taky na zbraň opatrný a víc se bojím pádu z posedu.při stavbě posedu jsem kdysi spadl a o hřebík si doslova natrhl prdel.jindy jsem spadl už při výstupu na posed a byla plná hlaveň bláta a to jsem spadl na záda na flintu snad z metru a myslel jsem že se nezvednu.nechci vidět pád z výšky.furt tvrdím radši míň posedů ale v pořádku.

Autor: Fesoj | 01.01.2013 20:29
Dámo a pánové, musíme si uvědomit, že život je řada průserů nepravidelně po sobě následujících. A jsou lidé, kteří jsou přímo "magnet na průsery" - já bohužel patřím mezi ně... Byl jsem v životě 2x postřelen /z toho jednou jsem se postřelil sám/ a jednou jsem postřelil honce /byla to jeho vina/. Viděl jsem umírat mladého kluka následkem použití nepatřičného střeliva a na věci nic nemění to, že tento případ neměl s myslivostí nic společného. Šeredně jsem se potloukl při pádu z žebříku kazatelny a kdybych měl nabitou zbraň, mohlo to třeba dopadnout i hůř. Přitom si o sobě nemyslím, že bych byl při zacházení se zbraní nějak zvlášť neopatrný, spíš naopak. A co říkáte tomuhle : Jedné krásné listopadové noci jsem se vypravil na divočáky. Měsíc vycházel už dost pozdě, tak jsem vyšel z domu až kolem půlnoci a předpokládal jsem, že vydržím až do rána - nepřijdou-li divočáci, počkám si na holou srnčí či vysokou. Mrzlo, tráva bílá od jinovatky, viditelnost nádherná, jediný problém byla omrzlá šprušlata na posedu. A když jsem se usazoval, vypadla mi kulovnice /samozřejmě nenabitá/ z ruky a pod posedem to v zmrzlé trávě a listí jen zašustilo. No nic, slezl jsem pro ni, usadil se, nabil zbraň a čekám. Neviděl jsem ani chlup a to ani ráno po východu slunce, tak jsem vybil flintu, slezl a šel domů. A teprve doma jsem zjistil, co by se mohlo stát, kdybych se dostal k ráně. Ta kulovnice totiž při pádu šla hlavní napřed, lauf se zapíchl nejspíš do krtičáku a do vzdálenosti asi 20 cm od ústí byl ucpaný hlínou, která v něm navíc pěkně zmrzla. Toho jsem si v noci vůbec nevšiml a ta možnost mě ani nenapadla. Kdybych vystřelil, v každém případě by došlo k destrukci zbraně a zavěr by mi nejspíš vlétl do ksichtu. Proto říkám, že k neštěstí může dojít vždy, i při největší opatrnosti - a opravdu je zbytečné svým chováním nějakému průseru ještě nahrávat.

Autor: ondrej paul | 01.01.2013 20:04
Nevím jak vy,ale já mám ze zbraní obrovský respekt,kdyz šoulám,tak třeba pětkrát zkontroluji,jestli mám zajištěné,nebo pokaždé když přijdu k posedu a než vylezu nahoru,kontroluji zajištění!!Nevím,možná vám to připadá přehnané,ale já jsem za tento respekt,který do mě "VTLOUKAL" už od mala můj děda,taky lesák (hajný) rád...Lovu lesu!!

Autor: Martin Skřivánek | 01.01.2013 19:23
ahojte,já teda odjištuju taky až těsně před výstřelem ale řeknu jeden můj zážitek.kdysi jsem přijel pro kamaráda že pojedem lovit,ten mi podal kulobrok a obouval se,kulobrok jsem držel za řemen na rameni,povolilo poutko a kulobrok spadl celou váhou brokovou hlavní na hranu betonového schodu.byla tam viditelná prohlubeň a časem se ta hlaveň jakž takž narovnala.

Autor: Leon Zumr | 01.01.2013 16:45
no prd musí mlít pořád o tom jak to tady je hrozný na každým fóru o tom naplácá 99,9% příspěvků :-)))))

Autor: prroud | 01.01.2013 16:13
Politiku?? Politikou jsi to rici nazval ty,promin,ale mas pravdu ze se odbocilo hodne,uz mlcim......proud

Autor: rici czech | 01.01.2013 16:00
Nevím prroude čím to je ,že pořád do všeho a většiny vláken mícháš politiku.Myslím ,že diskuse tím pádem končí ,protože to jsou jenom plky a plky pořád dokola.Myslím ,že by jsis mohl založit politicko-osvětové vlákno kde můžeš debatovat.Pravdou je že toto je vlákno o střelivu,trochu jsme odbočili k "bezpečnému zacházení se zbraní" ,ale to nic nemění na tom ,že politika do myslivosti nepatří!! Pokud jsem někoho tímto příspěvkem namíchnul tak se omlouvám ,ale musel jsem to napsat.

Autor: ValíkVlastimil | 01.01.2013 15:56
Všechno je jednou poprvé... a v těchto případech to může být i naposled.

Autor: prroud | 01.01.2013 15:06
Zadny lichoceni Fesojovi,sakra!Jeste nam zpychne:-))))),jj,taky se mi zda ze je to dobrej clovek a premejslivej :-).......proud

Autor: prroud | 01.01.2013 15:01
No prece tou uz bohuzel "otriskanou frazi"(stejne jako nenavist ke komunistum vsech v jednom pytli a socialismu se zapomenutim i toho dobryho),ze musime kazdej zacit sam u sebe,pak se prirozene podle zakona svy k svymu,sejdou ti dobri a doprosadej zbytek toho co uz se jejich vlivem vsude samo automaticky rozjelo,ale tema tady je jiny,i kdyz tak trochu souvisejici......proud

Autor: Zdeněk | 01.01.2013 14:36
No já nevím jak to chceš prroude změnit, neplatí stejný metr pro všechny, vytratila se upřímnost a férovost, Fesoj je frajer, když to řekne narovinu.

Autor: prroud | 01.01.2013 14:10
To je Zdenku slozity tema do vsech stran,prilezitost nakopat parchantum ve funkcich rit,ale taky naopak ty dobry a poctivy podrzet.Bohuzel to funguje jinak.Ale stejne me nikdo nepresvedci o tom,ze hodne viny je u nas malejch dole,protoze to tem vejs umoznujeme,to neni plac,jen volani po uvedomeni si toho,ty nasi sily,a po zmenach,a jde to a v klidku(na nejaky krvavy rebelie a pripitomely "revoluce") me neuzije.....proud

Autor: prroud | 01.01.2013 14:06
Njn Fesoji,uz pres rok doma a porad me boli za krkem jak kroutim hlavou co vsechno je vubec mozny, a pak jeste vic nad tim,jak se k tomu mlci a je to kdekomu lhostejny,kdyz vim ze nekde je podstatne,ale opravdu podstatne vic svobody a pritom pohody,coz si na prvni pohled musi odporovat,ale neni to tak.....proud

Autor: Zdeněk | 01.01.2013 14:05
Jsme v ČR a je známo, že je přihlíženo na minulé a nynější postavení a funkce, policajty nevyjímaje.Tohle korupční prostředí tomu jen nahrává, Tím se ale nechci dotknout tebe Fesoji.

Autor: Fesoj | 01.01.2013 13:49
Proude, zmínil ses o nějakých psychotestech. Kde to žiješ ? Já jsem před pár dny obnovoval zbroják a k tomu je potřeba potvrzení o zdravotní zpúsobilosti. Nejdůležitější pro jeho získání bylo to, že mne lékařka poslala pro předepsaný tiskopis. Ten jsem jí přinesl, ona se mne zeptala, jaké tam má napsat skupiny ZP, vyplnila, podepsala, orazítkovala, natáhla ruku pro 200 Kč a bylo hotovo. A ani když jsem o ZP žádal poprvé, postup se nijak nelišil.

Autor: prroud | 01.01.2013 13:18
Nikdy nikomu nevypadnul z ruky treba hrnek?Nebo treba hrabe,kladivko? ;-),nikdy se nikomu nezatocila znenadani a poprve v zivote hlava?Kazdej vime KDY se to muze stat a vyhneme se tomu? No a protoze to nevime a vzdycky i pri sebevetsi opatrnosti existuje jisty riziko,snazme se teda at je proste za kazdejch okolnosti co nejmensi,nic vic.....proud

Autor: prroud | 01.01.2013 13:14
Eriko,nic ve zlym,ale vychazejme z toho,ze rana z flinty je NEVRATNA!To znamena ,ze po pruseru uz zbejvaj jen kdyby a hlava v dlanich.Dobre to nekdo psal s tim pichnutim vosy.Proste pri nahodny rane nikdy neurcujeme drahu strely,to proste nejde.A berme to tak,ze dokud se nic nestalo,jeste porad je cas prehodnotit a upravit jisty navyky "bez ztraty desitky",neberme to ve zlym,nebo osobne,ucme se a premejslejme ;-).......proud

Autor: Tomáš Peroutka | 01.01.2013 13:01
RE: Prroud - Z logiky věci musím uznat, že lézt na kazatelnu nebo z ní s nabitou a zajištěnou zbraní obnáší jisté riziko v případě pádu. To je fakt a jelikož nepatřím mezi lidi, kteří se nedají přesvědčit, musím uznat, že máš pravdu.Samozřejmě nějaké riziko je při manipulací se střelnou zbraní takřka vždy. Nikdy, podotýkám nikdy bych nedopustil, aby souběžně se mnou lezl na kazatelnu se zbraní ještě někdo jiný a ani se to stát nemůže,jsem v soukromé honitbě, kazatelny jsou moje a ani na nich předemnou nikdo nemůže být, protože jsou zamklé.

Autor: Erika Doležalová | 01.01.2013 13:00
"z dosud nezjištěné příčiny jeden z myslivců postřelen" - Leone, kde se píše o lezení z posedu?
A jinak z toho děláte větší drama než to je. Od "prostého" odjištění zbraně, která je na stabilním stanovišti pevně zapřená s vyloučením pádu děláte věšení na skobu, lezení po žebříku či dokonce převoz autem apod.
Když se podívám, jakým způsobem spousta takymyslivců manipuluje se zbraní na honech a naháňkách a jak dokonce i střílí, tak mít odjištěnou zbraň na individuálním lovu na zavřeném posedu je proti tomu fakt nesrovnatelné.

Autor: prroud | 01.01.2013 12:40
Kdyz jsem lovil lukem,taky jsem ho mel polozenej,nebo povesenej se zalozenym sipem:-))))),ovsem natahnout jsem musel az pred strelenim:-)))),to sem nepatri,jen jako bobonek pro zasmani:-)....proud

Autor: prroud | 01.01.2013 12:38
pro Hlavace,no ridicak je podminenej prave tim,ze se musej naucit predpisy,jizdy,technika a je to zkouseny ;-).Ondreji,aha,uplatky,jenze to je to zlo,kteryho se musime zbavit,nebral jsem tuhle moznost v potaz jako nemoralni a mezi normalni lidi (nas) nepatrici :-).Tome,to by mohlo spadat pod ty myslivecky odchylky,ze pred soulanim uz v lese zbran nabiju,ale odjistim az pred strelbou,to aspon ma nejakou logiku,ovsem predpokladam pak specifickej pohyb s takovou flintou,pod kontrolou a hlavni k zemi pred sebe,napriklad,ale to nabijeni pod kazatelnou a pak vystup s nabitou flintou(neni pod kontrolou)zkratka neberu......proud

Autor: Václav Sládek | 01.01.2013 12:32
Holt tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu .........A dám ještě jedno komu není rady..................Všichni známe.

Autor: Leon Zumr | 01.01.2013 12:28
taky lezl s nabitou flintou z posedu a odnesl to kamarád http://olomouc.idnes.cz/pri-lovu-bazantu-u-unicova-zemrel-postreleny-sedesatilety-myslivec-1i6-/olomouc-zpravy.aspx?c=A120210_112714_olomouc-zpravy_stk

Autor: ondrej paul | 01.01.2013 12:27
Prroud: je to strasny,ale je to tak..dnes se daji koupit myslivecke zkousky i zbrojni prukaz bez jakých koliv testu....taky jsem tomu neveril,ale kdyz jsem se dozvedel,ze u nas dva mistni feťáčci maji mylivecke zkousky,zbrojni prukaz a i dokonce hospodarske zkousky,behem mesice,uveril sem...!!!

Autor: Leon Zumr | 01.01.2013 12:22
když tady čtu ty argumentace tak se fakt už nedivím že je tolik průseru mě osobně praskla sponka na řemenu když jsem lezl dolu ze žebříku a dokážu si představit že se klidně jak letěla mezi větvema dolů mohla odjistit a odpálit ale každý je svého štěstí strůjcem,když si uděláte něco sami tak je to váš problém a nedej bože aby jste někoho zranily nebo zastřelily to vám pak ty argumentace budou pi.... platný a ods.. to nevinný

Autor: Hlaváč | 01.01.2013 12:22
prroud " a cotakle řidičák ? kolik lidí jezdí podle předpisu a auto je daleko horší jak nějaká kulovnice !!! jinak policejní pistole taky střílely samy po pádu ale je zajímavé že kluk na střelnici hazel pistol na zem a nikdy nevystřelila

Autor: Fesoj | 01.01.2013 12:17
Řeknu to takhle : Komu se stalo, že pod ním povolila příčka žebříku a sletěl dolů, nebo komu ujela noha na žebříku namrzlém či jen mokrém, ví, o čem mluvím. A že se to stane vzácně, to na věci nic nemění. Docela klidně se taky může stát, že se to někomu stane po 30 letech myslivosti poprvé - a má-li nabitou zbraň, docela klidně to může být i naposled.

Autor: Tomáš Peroutka | 01.01.2013 12:17
RE Prroud : Důvod, proč se zbrań nabíjí před příchodem na stanoviště je ten, že kovový zvuk, který vzniká při nabíjení spolehlivě zradí zvěř na velkou vzdálenost.Jednou se mě v kapsi pohly klíče, nepatrně silný kovový zvuk a prasata ve vzdálenosti ca. 90 m na to okamžitě zareagovala. Stejně to dopadne i při nabíjení na stanovišti, spolehlivě i při opatrném nabíjením zradíš zvěř, o které ani nevíš, že tam byla.PS: Jinými slovy, pokud si půjdeš našoulat jelena, o kterém víš že je v krytině 100 m od Tebe, také si nabiješ zbrań až na místě samém, odkud hodláš střílet ? Takový lov pak skončí dřív, než začne.Je úplně jedno, jestli jdeš s nabitou zajištěnou zbraní terénem, nebo lezeš na kazatelnu či žebř, v obojím případě múžeš spadnout, nebo o něco zavadit.

Autor: prroud | 01.01.2013 12:12
Sakra pro me myslivci a lovci vzdycky byli a jsou "slechta",ne ve smyslu zlym,ale prave tom dobrym,jakoze ti co umej a znaj a proto i zbrane muzou drzet a nosit,ti zodpovedny a rozumny z nas,kdyz maj tu vysadu,ze si ji zaslouzej.......proud

Autor: prroud | 01.01.2013 12:09
Ondreji jak jako rohlik,prece mi nerikej,ze se nedelaj psycho testy a kurzy zachazeni se strelnejma zbranema,nez ti ho vydaji??? Ja jsem osobne proto,ze by mel kazdej mit moznost drzet zbran,ale rozhodne za podminek,ze vi co je to za odpovednost a zvlada bezpecnost a predpisy!Kdo propadne,nebo je "kriminalnik" ,mel by mit smulu.....proud

Autor: prroud | 01.01.2013 12:05
jj,rici je to smutny,chyby v nazvoslovi(mysliveckym) chapu,ale i kdyby byl nekdo debil(nikomu to nepreju),alespon by se mel naucit zver ve svym reviru:-)))))))))))).A kdyz je linej vedet co a kdy se lovi,aspon si to pred kazdou prochazkou precist:-)))....proud

Autor: ondrej paul | 01.01.2013 12:04
Nevím,čemun se pořád divíte,když v dnešní době si lze koupit lovecky i zbrojní prukaz tak,jako třeba rohlík!!!!!!!

Autor: prroud | 01.01.2013 12:02
Tome,tak mozna jsou v myslivectvi specificky odchylky,i kdyz nevidim duvod proc lizt na kazatelnu s nabitou flintou,ale rozhodne te nikdo nemohl ucit,ze by mela bejt odjistena:-)).Dost na tom,ze se chodi s nabitou,ale zajistenou,coz ovsem pri lovu samozrejme chapu.....proud

Autor: rici czech | 01.01.2013 12:01
prooude ono když ti v dnešní době majitel loveckého lístku řekne ,že koroptev je slepice od bažanta,tak už se nedivím co v těch kurzech učí.

Autor: prroud | 01.01.2013 11:58
Kdyz se mam priznat,jsem udivenej,misto zdesenej napisu jen rozpacitej,ze se tohle tak samozrejmy tema,kde bych vubec necekal ze je neco k diskusi vubec diskutuje,cekal jsem,vlastne jsem v tom samozrejme zil,ze bezpecnost a zakladni navyky jsou podminkou k drzeni zbrane a zachazeni s ni,ze neni co diskutovat.......proud

Autor: Tomáš Peroutka | 01.01.2013 11:48
RE: Fesoj - mě v mysliveckém kurzu na první lovecký lístek před lety učili, že zbrań se nabíjí před příchodem na žebř či kazatelnu, tak něco je potom špatně...

Autor: ondrej paul | 01.01.2013 11:44
Vlastním ZKK i CZ 550 a na obou zbraních sem si nechával ladit pojistku u pana Lenikuse v Uh.Brodě.Od té doby odjištuji bezprostředně před výstřelem i když dojdu ke zvěři na 10 metrů,aniž bych si ji zradil..lovu lesu..

Autor: prroud | 01.01.2013 11:43
To je dobrej narez,tohle cteni.Do krve se kazdymu musi dostat,ze flintu odjistuju az kdyz je v rukach ve smeru vystrelu bezprostredne pred mirenim,tim zacina mireni.Nikdy jindy a za zadnejch okolnosti nesmi bejt flinta odjistena ani v ni bejt naboj! Tohle je co se me tlouklo do hlavy a kupodivu,pri mym postoji k autoritam,jsem v tomhle pripade nikdy neprotestoval,hadejte proc.......proud

Autor: Fesoj | 01.01.2013 11:41
Tomáši, já sice pana Hanáka a jeho moudra týkající se zbraní moc nemusím, ale v jedné věci, kterou hlásá, má pravdu : Kdo leze na posed či kazatelnu s nabitou, byť zajištěnou zbraní, je potenciální sebevrah ! A co se týče pověšení odjištěné zbraně na skobu - kamarádovi spadla puška, samozřejmě nenabitá, doma z věšáku a musel řešit otázku nové pažby. A ta zbraň spadla proto, že neznámo jak povolilo poutko řemenu /šlo o kulovnici ZKK 601 v r. 308 W/. Nechtěl bych nikdy riskovat pádovou jistotu, co se pojistky týče. A v jedné chytrá knize jsem si přečetl /a souhlasím s tím/, že na pevném stanovišti odjišťuji zbraň ihned po zahájení leče, ale pak už ji nesmím dát z ruky. Pokud ji mám opřenou o strom , protože mám v případě spatření zvěře dost času, mám rozhodně dost času i na odjištění.

Autor: rici czech | 01.01.2013 11:36
Tak to mi hlava už vůbec nebere.Nezlobte se ,ale pak se divme že jsou neštěstí.Nechci být za svatouška ,ale někteří by měli zajít do kurzu o zbrojní průkaz a zopakovat si ho nejméně dvakrát!!!!!!!!!!

Autor: Tomáš Peroutka | 01.01.2013 11:33
RE Hlaváč - Kolego, nechci Ti do toho kecat,ale odjištěnou flintu bych v autě nepřevážel. Technický pojem pádová jistota je velice proměnná veličina v závislosti na podmínkách, že stačí např. havárie auta a můžeš být v takovém průseru, že se ti o tom ani nezdálo. Neber to jako útok na Tvé zvyky a Tvoji osobu, ale dobře míněnou kamarádskou radu.

Autor: Hlaváč | 01.01.2013 11:22
figi Taky vtem nevidím problém proč bych nemoch čekat s odjištěnou pojiskou já tak čekám nebo chodím běžně a kolikrát sem dojel s flintou až domu bez zajištění a teprve sem ji vybíjel ta flinta určitě sama nevystřelí

Autor: Tomáš Peroutka | 01.01.2013 11:16
RE Figi - Ahoj,v autě převážím kulovnici vybitou a z kazatelny nebo žebře lezu s kulovnicí zajištěnou. Vybíjím až u auta. Podle mě je to hodně individuální, za 15 let jsem s odjištěnou kulovnicí na kazatelně nebo žebři neměl problém, ctím jednu zásadu - nešahat na spoušť, pokud nehodlám střílet a znovu kontrolovat vybití zbraně po příjezdu domů a před jejím uložením do trezoru.

Autor: rici czech | 01.01.2013 10:14
Figi, tak to musel být požitek s tím tvým známým lovit neřkuli jezdit v autě:-))))

Autor: figi | 01.01.2013 10:04
Eriko a Tomáši - rozumný člověk tohle neudělá.
Hned mi při vaší argumentaci naskočil jeden známý. Také má "problémy" se zajišťováním. A každé auto, které vlastnil, bylo prostřelené.

A tak jako vy, si to vždy dokázal zargumentovat, až nakonec si vytvořil vlastní heslo - každý správný lovec a střelec musí mít prostřelené auto ...

Autor: rici czech | 01.01.2013 09:17
No nevím ,nechte si "vyladit" pojistky nebo se naučit bezhlučně odjišťovat a je po problému.Šikovný puškař si poradí a za pár kaček.Potom nemůsíme řešit podobné diskuze.Mám jednu vzpomínku ,kdy kamarád používající stejný způsob jaký zde popisujete zapoměl že má zbraň odjištěnou a při manipulaci prostřelil střechu kazatelny!!Naštěstí.Ono tvrdit ,že se nemůže nic stát je velmi krátkozraké a ošemetné.Ale na druhou stranu každý zotpovídá sám za sebe takže proč to vlastně píšu?

Autor: Tomáš Peroutka | 01.01.2013 08:47
RE: Já mám na kazatelně také odjištěnou kulovnici, ale nikoliv postavenou na zemi, nýbrž visící za řemen na velké pevné skobě, takže nemůže spadnout. Jediná teoretická možnost jak by mohlo dojít k výstřelu je usnout a mít nějaké chmatací, např erotické sny, ale v těchto případech není ani pojistka zárukou.

Autor: Erika Doležalová | 01.01.2013 08:37
Leon - to je věc názoru. Nevím, jak mě na posedu/kazatelně (tj. "pevná zavřená bouda") může prohánět vosa, stejně tak nevím, jak bych mohla shodit flintu, která stojí zapřená v rohu, to snad jedině že bych kopala nohama kolem sebe? (A ani tak nemůže! nikam spadnout) Než vylezu a zase něž lezu dolů, je zajištěno. Tj. odjištěno je pouze když v klidu sedím a čumím. Když bych to měla brát do extrému, tak bys snad nemohl odjistit nikdy, třeba na šoulačce se opřeš o strom, odjistíš a...zvěř se ti otočí. To jako zase hned zajistíš, zvěř se za vteřinu natočí správně, tak zas znova pojistka... A takhle třeba třikrát, pětkrát? A pokud ne - no tak když čekáš s odjištěnou zbraní než se zvěř dobře natočí, tak ta vosa může přiletět taky :-) A dokonce je to mnohem pravděpodobnější, než že za tebou přiletí na posed :-)
A jak říkám, věc názoru. Si to každej dělejte jak chcete :-)
PS: Myslím si, že můj "způsob" je mnohem mnohem bezpečnější než jsou mnozí lovci na naháňkách.. :-)

Autor: Leon Zumr | 31.12.2012 20:09
ono se ti to Eriko jednou nevyplatí takovouhle blbost dělat pravidelně vyžaduje hodně odvahy nebo blbosti to si vyber stačí aby tě prohnala blbá vosa a schodila jsi si flintu http://www.youtube.com/watch?v=yV3L_RyrGBk&feature=g-vrec

Autor: Erika Doležalová | 31.12.2012 19:29
Bylo to jak píše Pupek - stále jedna patrona. Odjistit, napínáček, cvak. Zajistit, znovu odjistit, znovu napínáček, cvak. Až napotřetí to vyšlo. Myslím si, že to bude tím, jak psal Petr Bílek, schválně jsem si to před chvílí zkusila. Jinak, kulobrok má pojistku tichoučkou, jen to ZKKáčko cvaká a poměrně dost. Zajistit jde potvora celkem potichu, ale odjistit ne.
Figi, s odjištěnou kulovnicí nešoulám, jen na čekané a to ještě jen na bezpečných místech, tj. kazatelna/posed, kde je zbraň pevně opřená v rohu. Odjišťuju až poté, co mám "všechno hotové" - tj. okna, podložka pod zbraň atd.. Než lezu dolů, tak nejprve zajistím, až pak zavírám okna atd. Znám jednoho kolegu, který na posedech odjišťuje a hned i naštechruje, tak to bych už nedala :-)

Autor: Michal Brabec | 31.12.2012 14:22
No vidíš Eriko, co jsem říkal:-))

Autor: figi | 31.12.2012 14:02
Eriko, ta pojistka u ZKK i CZ 537/550 se dá velmi snadno vyladit na naprosto tichou. Čekat nebo dokonce šoulat s odjištěnou zbraní, to je opravdu veliká blbost.

Autor: Radek Chadim | 31.12.2012 12:32
Přesunuty příspěvky z tématu Problémy s náboji GECO.

Diskuzi o bezpečném zacházení se zbraní se rozvinula po tomto příspěvku Eriky Doležalové z 31.12.2012 12:32:

...
A ohledně spouštění bez odjištění - ano, nikdy neříkej nikdy, ale jelikož kulovnici odjišťuji hned po příchodu na posed/žebřík... - ano, pro mnohé jistě riskantní záležitost, pro mě vzhledem k hlasitosti pojistky nutnost - a s kulobrokem lovím zatím krátce a občas, tak prostě se mi taková situace nestala. Když se chystám ulovit zvěř, tak (zatím?) zachovávám chladnou hlavu a stíhám myslet na to, že musím odjistit, dát napínáček, příp. zapnout bod... než vystřelím.