Střílíte s napínáčkem?



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: mandos | 01.02.2013 18:57
Začínal jsem jako sportovní střelec a navyknul jsem si na střelbu bez napínáčku. Samozřejmě patřičně vyladěnou spouští. U lovecké flinty jsem se dlouhá léta pral s francouzským napínáčkem a přešel zase zpět ke klasické odladěné spoušti u mě ZG 47. Moji kolegové to zase mají opačně. Začali střílet s napínáčkem a dnes to bez něj nejde, takže každá rada drahá. Pokud lze spoušť dobře odladit, tak je napínáček zbytečný. Rozhodně je dobré vyzkoušet si obě varianty a porovnat co sedí lépe. Za sebe tvrdím, že napínáček jen u spouští, které nelze odladit.

Autor: Jan Rys | 12.01.2013 18:58
Mám otázku: máte někdo lepší střelecké výsledky při střelbě bez napínáčku ?
Samozřejmě porovnat to asi jde jenom na střelnici. Při lovu je mnoho dalších vlivů ovlivňujících přesnost střeby.

Autor: Pavel H. | 12.01.2013 09:51
s napínákem jsem nestřílel, už tak 2 roky, dřív jsem ho používal, ale pak jsem si odvyk, mám CZ537

Autor: Tomáš Peroutka | 11.01.2013 22:00
RE: Figi- Ahoj, spíš jsem to předtím hloupě napsal. Osobně se domnívám, že je skupina střelců, kteří na napínáček hřeší a ráně nevěnují takovou pozornost, jako kdyby se střílelo bez napínáčku. I rána přes napínáček se dá strhnout, to víme myslím oba velmi dobře. Mě naopak pocit jistého odporu včetně fáze prodlevy před výstřelem přímo nutí k absolutnímu soustředění.
Hodně mě asi poznamenaly discpliny trap a parcour, protože u brokovnice napínáček není a spoušť je z bezpečnostních důvodů nastavena na určitý odpor. Pokud nejsi u brokovnice zžitý se spouští a spouštění je necitlivé, dojde k tomu, že v posledním momentě ránu strhneš a většinou chybíš, nebo rána není centr.Dnes už existuje poměrně početná skupina vyspělých střelců, kdy se doslova a do písmene jedná o jediného chybeného holuba a už jsi mimo hru...
Trochu jsem odbočil od tématu.

Autor: figi | 11.01.2013 21:07
Tomáši, to pravda ale je. Trénovaný střelec a střelec, který ovládá spouštění napínáček nepotřebuje a bude na zvěř střílet skoro stejně s ním, nebo bez něj. Někteří ostatní střelci mají ale velmi rozdílné výsledky, bez napínáčku několikanásobně horší rozptyl.
I trénovaní závodní střelci mají po vyladění spouště lepší, stabilnější výsledky.

Autor: Tomáš Peroutka | 11.01.2013 20:54
Zdravím.
Na všechny vzdálenosti zásadně střílím bez napínáčku. U všech zbraní mám vyladěnou spoušť.
Setkal jsem se dokonce s názory, že napínáček eliminuje chyby střelce při spouštění.
Ani náhodou, je to nesmysl, mýtus !

Autor: Radek Chadim | 11.01.2013 15:47
Když střílím z kulovnice a mířím přes puškohled s bodem, tak kde je bod, tam to taky padne. Jak už jsem párkrát dříve napsal, v mých střeleckých začátcích jsem se tomu po nějakou dobu i divil, teď se divím, když tam bod při výstřelu byl a kus odešel bez zásahu, ale to se stává už jen tehdy, když střílím z nepohodlí a strhnu to celkově a obvykle o dost, což je štěstí, anebo se zvěř výrazněji pohne v okamžiku mačkání spouště, což už se zastavuje jen těžko. U kulobroku se starým Zeissem se přesně střílí hůř, protože tam není ten bod, ale jen téčko, takže u něho +-5 cm žádná míra.

Autor: Ivan Nedvídek | 11.01.2013 13:56
"Proti gustu, žádný dišputát." Máte-li čas a chuť zkuste si vystřelit do terče alespoň na 100 m s a bez a můžete být překvapeni. Já střílím s vyladěnými spouštěmi(cca 10 - 12N) na všech flintách bez napínáčku(mám ho na každé) a výsledky jsou lepší než s napínáčkem. Vysvětluji si to přirozenějším a pevnějším držením flinty, ale nemusím mít pravdu.IN

Autor: Erika Doležalová | 11.01.2013 10:02
S kulovnicí zásadně s napínáčkem, spoušť je tvrdá a má dlouhý chod (ZKK601), jsem na napínáček zvyklá od prvního výstřelu, takže už ho dávám automaticky, ať lovím na 30 nebo 130 metrů. To je pak jen "brnk" a je to tam :-) Kulobrok (UB) má spoušť taky tvrdší, ale tam by to bez napínáčku šlo, ale tím, že jsem na něj zvyklá, jsme si ho nechali dodělat i na ten KB. Akorát na naháňkách jsem ho zatím nepoužila (dvě rány bez něj, 3 selata :-) nějak nebyl čas :-)

Autor: Petr Havlín | 10.01.2013 22:56
No obrázky máš opravdu pěkný a tak ti přeju,že ti pomohou k pažbě.

Autor: Ivo Ondráček | 10.01.2013 22:42
Petře jojo, stejně mě to nakonec nemine. Už jsem byl rozhoupaný loni, ale pak se vysypalo auto, pak se znova vysypalo auto, pak tuhle a támhle něco a kde jsou úspory...znáš to. Teď ale zase něco hodily obrazy, takže pažba bude. Je fajn zaplatit si jednou mysliveckou činností druhou...:)

Autor: Jan Slavětínský | 10.01.2013 20:09
Radku je to všechno o zvyku a o doladěné flintě. Nejjednodušší je vzít dva terče a bouchnout si na to s napínáčkem a bez něj. Tři rány s klasickou oporou (ne ve stolici) a pěkně na 100 metrů a uvidíš ten rozptyl.Potom si to vyhodnoť.Ahoj

Autor: Radek Chadim | 10.01.2013 19:33
Vlastně teď jsem si vzpomněl, že můj úplně první úlovek - liška - byla ulovena s napínáčkem, na dvě rány. Ale pak už jsem s ním nic neulovil.

Autor: Radek Chadim | 10.01.2013 19:29
Já s napínáčkem nelovím ze dvou důvodů: na mou loveckou vzdálenost kolem sta metrů to zvládnu i bez něj a při natažení napínáčku je spoušť moc daleko a já na něj špatně došáhnu - mám krátký prsty, no taky jsem toho v životě zatím moc nenakradl :-). Navíc na mé 550tce bych řekl, že je spoušť dobře vyladěná, naopak na mém kulobroku ZH jde spoušť zase velice špatně a tam bez napínáčku to moc dobře nestřílí.
Tuto diskuzi jsem založil proto, že za poslední čas několik lidí, se kterými jsem o tom mluvil, se divilo, že lovím bez napínáčku.

Autor: Petr Havlín | 10.01.2013 17:57
Myslím Ivo,že dobrý puškař by ti upravil stávající pažbu k tvé spokojenosti.Přidat dopředu dřevo a mírně ubrat na hřbetu by neměl být problém.Petr

Autor: Ivo Ondráček | 10.01.2013 17:42
Snad všechno, co jsem kdy kulí ulovil, padlo s napínáčkem. A to i když jsem střílel třebas na 40 metrů. Ježto mám svůj jediný kulový lauf jen na kulobroku UB, je to dost nutnost. Ono to sice jakous takous pistolovou rukojeť má, ale v podstatě se to drží jako anglická pažba. Už dlouho plánuju novou pažbu pro pořádné držení, ale dát 4-5 tisíc kvůli přidání čtyřcentimetrového kousku dřeva, to bolí. Jinak padlo pár strak i s mojí malorážkou na nějakých 60-70 metrů, takže nestrhávám ani bez napínáčku. Ale je to prostě psychická opora:) Pořídit si novou flintu a střílet bez něj, to by chtělo poctivý trénink na kulové střelnici. Jinak by to spolu s loveckou horečkou zavánělo srncem s prostřelenýma kýtama.

Autor: Petr Havlín | 10.01.2013 15:20
U kulobroku ZH se snažím střílet bez napínáčku,ale když jsem nervóznější tak ho použiju.Spoušť je hrozně tvrdá.Kulovnici (ZKK) mám zrovna u puškaře a má vyměnit tu rovnou spoušť s napínáčkem za klasickou bez napínáku,kterou vyladí.Takže budu střílet bez napínáčku.I u toho ZH jsem radši,když spouštění lépe kontroluji,ale občas znejistím a k napínáčku se uchýlím.

Autor: Čouda | 10.01.2013 07:49
Měl jsem CZ550 FS (308W) a potom Rösller Titan (6.5x65) a u obou jsem napínáček využíval v 95%. Byl jsem na napínáček od prvopočátku navyklí a ránu bez něj na větší vzdálenost jsem nedal. Pak jsem si koupil Blaser R93 v 8x57 a měl jsem trochu strach , že nemá napínáček, ale opravdu tahle blesková spoušť napínáček překonává. Dnes už bych napínáček nechtěl. Taky jsem to ze začátku natrénoval na střelnici a dneska jsem maximálně spokojený.

Autor: Martin Síla | 10.01.2013 07:23
Je to asi opravdu o zvyku. Osobně střílím ze všech mých zbraní výhradně s napínáčkem. Krom naháněk.

Autor: Fesoj | 09.01.2013 22:08
Když jsem měl ZKK 600, střílel jsem vždy jen s napínáčkem, prostě proto, že jsem nedokázal "vyladit" spoušť tak, aby se mi nezdála moc tvrdá. Dnes mám Marlina bez napínáčku a celkem ho nepostrádám. Je to o zvyk. Ale je pravdou, že než jsem si zvykl, dost jsem musel trénovat spouštění "nasucho".

Autor: precechtel | 09.01.2013 22:02
střílím bez napínáčku, ani na současných zbraních jej nemám, mám jen trochu poladěnou spoušť. Asi je to tím, že jsem začínal se ZG47... V minulosti jsem to zkoušel se ZH a Brno Super a kulovnicí Z a bylo to ke vzteku. No možná časem k napínáčku dospěju, ale pochybuju. F.

Autor: figi | 09.01.2013 21:51
Michale, to je jeden z mýtů kulové střelby. Rána nás nesmí nikdy překvapit. Spouště u zbraní CZ jdou výborně seřídit, málokteré zbraně věhlasných značek tuto možnost mají. A opravdu je lepší naučit se bez napínáčku.

Autor: Michal Brabec | 09.01.2013 21:47
No tak já to mám jinak. Z kazatelny s napínáčkem, naháňka bez. Taky na delší(jiná delší než u mimozemšťana Figiho) vzdálenost bez. Já totiž nějak nevěřím, že má výstřel "překvapit". Tam potřebuju vědět, kdy to "bouchne".

Autor: Jan Slavětínský | 09.01.2013 21:40
Ono záleží jakou máte flintu. Já lovím našemi zbraněmi ČZ 550, ZKK a mám dva kulobroky ZH. I když si myslím, že techniku docela zvládám a lovecká horečka se mnou tolik necvičí, přesto napínáček používám z 99%. Nikdo mi nevymluví, že s optikou např. 7x se odpálí rána stejně s tvrdou spouští našich zbraní jako s napínáčkem. Napínáčky mám vyladěné ,že udrží dotek prstu a spustí při mírném tlaku.Proč ho nepoužívat ,když tam je? Přeci jen je s napínáčkem a s oporou přesně odpálená rána. Napínáček nepoužívám na naháňkách při rychlých ranách,když člověka zvěř překvapí. Ale to se většinou střílí na kratší vzdálenosti a nějaké stržení rány spolu s "nepřesným" zamířením je v toleranci zásahu. Já ho používám a ve většině případů je dost času ho napnout.A hlavně,jsem na něho zvyklý.

Autor: Tomio | 09.01.2013 21:13
Mám německej napínáček na zastavě a rád s tím střílím, bez napínáčku je to pro mě moc tvrdé, naučil jsem s napínáčkem, a prostě jsem si navykl na ty dvě spouště. A když flintu tak s němcem.

Autor: Karel poslík | 09.01.2013 20:51
Napínáček používám jen málo. Většinou na to ani nevzpomenu. To mi přivedlo k tomu, že i nastřelení jsem provedl bez napínání. Vyjímečně použiju napínáček při střelbě nad sto metrů. Zpravidla to bývá při čekané, když je zvěř v klidu a mám na všechno dost času.Je to o cviku a zvyku. Znám chlapa, který loví čtyřicet let se zetkou (německý napínáček) a nikdy by bez napínáčku nevystřelil a to ani při rychlém míření při společných lovech. K tomu se váže taková příhoda, kterou už jsem tady možná kdysi uváděl. Jednoho dne dal svoji milovanou zetku na výměnu laufu a nějak se to protáhlo až do srnců. Půjčil si proto od bráchy kulobrok. První odstřelový srnec , kterého našoulal, naštěstí na velmi krátkou vzdálenost, padl po brokové ráně. Důvod by jasný, automaticky chtěl před výstřelem naštekrovat zadní spouští. Zdar Karel

Autor: figi | 09.01.2013 20:11
Já už teď zásadně bez napínáčku, na všechny vzdálenosti. Mám ale spouště sřízené lépe, než s napínáčkem.
Ve staré předválečné literatuře byl napínáček také označován jako "rychlík", zároveň bylo uváděno, že je vhodný pro ty, co neumí dobře střílet ( dnes bych to označil : pro ty, kteří nemají zvládnutou techniku střelby ). To jsem pochopil až o hodně později, ale je to tak.

Autor: Radek Chadim | 09.01.2013 19:52
Střílíte s napínáčkem? Na každou vzdálenost?