Dnes je 18.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Lišky



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: rici czech | 27.01.2013 19:20
Dnes,můj drsňák ,kolegův borderteriér a 6 chlapů.Po hodině trochu kopání "na zahřátí":-) a výsledek?Čekali jsme lišku, nakonec 2 mývalovci.Hlavně ,že psi jsou v pořádku,fena po včerejším a dnešním ůspěšném norování je odměněna výsadou, až do zítra relaxovat doma na gauči místo cvingru.

Autor: Erika Doležalová | 26.01.2013 15:38
U nás kanály obcházíme, protože tam lišky jsou, narozdíl od nor, kde buď není nic, nebo je tam jezevec. Ale jak píše Ivo, mnohem lepší jsou ty krásné tiché čekané, sníh a případně měsíček, nikde nic a najednou se v dáli na bílé pláni objeví tmavá tečka a vám se rozbuší srdce až v krku, protože víte, že už jde... :-) Byla jsem venku předevčírem, 11 kusů srnčí zvěře a 26!!! zajíců. "Otravná" čekaná, lišky nejsou a očividně ani nebudou :-) Ale stejně dnes pojedu zas :-)

Autor: Čestmír Kunetka | 26.01.2013 15:37
Dovolím si tvrdit, že u nás s výrazným poklesem drobné zvěře po povodních v roce 97 poklesl i počet lišek, ale jsou. Je pravda, že letos jsem ještě lišku neslyšel skolit, ale je také pravda, že od čtvrtku 24.1. jsem nebyl venku, neboť se trápím s houserem a místo do honitby jezdím k lékaři nechat se "opíchat", co mě velmi "stolicuje", neboť je krásně, tedy až na ten vítr.

Autor: Ivo Ondráček | 26.01.2013 14:39
Kanály nemáme, máme jen nory. Přičemž za posledních cca 15 kontrol nor jsme neviděli ani liščí chlup. U nás lišky zásadně přes den v norách neodpočívají, jen je prošmejdí přes noc...Což je mimochodem úžasně motivující, když jdete na nory a na 95% víte, že tam zase bude uplný houby...:)

Autor: rici czech | 26.01.2013 14:20
A není Ivo jednodušší sehnat partu, psa a prosmejčit kanály(pokud jsou) :-))).Ale taková liška na sněhu při čekané je větší lovecký zážitek.Jen mne ty lovy bez psů čehokoliv nějak nebaví:-)

Autor: Ivo Ondráček | 26.01.2013 13:51
Kaňkování má jedno neopakovatelné kouzlo. Sedíte, mrzne až praští...a v tom z protějšího lesíka zaskolí lištička. A z rákosu na druhé straně odpoví druhá. A vy máte aspoň motivaci vydržet, páč víte, že tam vážně jsou, jen se ukázat. Za takového tichého kaňkování jak letos tam člověk sedí jak trubka a nikde nic...

Autor: Erika Doležalová | 26.01.2013 13:16
Souhlas s Ivem, letos jsou lišky potichu a pohyb není nijak výrazný. Na to, kolik hodin strávím v revíru jsem slyšela lišku pouze dvakrát - jednou lišáka, ale velmi daleko, až někde u sousedů a pak lišku, kterou pronásledoval lišák, to ani nebylo skolení, jako spíš zavřísknutí ve stylu "Táhni!" (a pak mu taky zdrhala jak o život a lišáka jsem nachytala na vábničku, přišel mi na cca 80-100m a já ho krásně chybila :-)))
Největší šance k ulovení lišky jsou - u nás - meliorační kanály, tam jsou lišky pokaždé (a někdy i dvě, tři a minule dokonce v jednom kanálu liška a jezevec)

Autor: rici czech | 26.01.2013 13:11
Dnes jsem s jezevčíkem a 3 kolegy vyrazil vyzkoušet štěstí v kanálech a umělých norách.V první, zhruba dvousetmetrová třicítková drenážka v louce mezi lesy byla lichá.Po přejezdu na jiné místo kolega jdoucí kousek před námi hlásí že vsuk v poli je vyježděný,což v tomto větrném počasí kdy co chvíli sníh zavane vše co mu přijde do cesty je neklamné znamení ,"že kmotra je doma".Odcházím s kolegou k vyůstění které je na kraji lesa a tam "spouštím" fenku do zhruba 1,5 hluboké skruže.Po několikerém zahlášení vybíhá 1 liška a po zhruba po dalších 5 minutách druhá.Kluci měli dobrou mušku ,takže obé končí svou pozemskou pouť pár metrů od vyůstění.Celá akce trvala zhruba do 10 minut.Jo norování v době kaňkování má své kouzlo,zvlášť když se u toho sejde dobrá parta a o srandu není nouze!Obě feny.

Autor: figi | 26.01.2013 10:44
U nás proti loňské zimě také výrazně méně stop. Lišky sice vidím skoro pokaždé, ale ne v takovém množství, jako minulou zimu.
možností je několik, rozhodně to není tím, že bychom lovem / zákonnými způsoby lovu ) dokázali stavy lišek snížit.
U nás v loňském roce na jaře jakoby zmizely myši. Díky tomu byly u nás vrhy liščat menší, obvyklý počet tři liščata a viděl jsem i vrh s jediným liščetem ( to jsem ulovil i s fenou ). Liščata mají velmi vysokou úmrtnost ( 60%-80% ) v období, kdy začnou sama podnikat krátké lovecké výlety, což je asi od tří měsíců, přitom jsou stále závislá na feně, až do věku jednoho roku.
Další možností nižčích stavů je nemoc, v současné době prašivina, ( i když jsem u nás vyšší výskyt loni nezaznamenal ) a diskutuje se také Aujezkyho choroba. Takže pokud naleznete uhynulou lišku bez známek prašiviny, dejte ji vyšetřit.

Autor: Drahoš Hikl | 26.01.2013 08:44
No Ivo u nás (v honitbě)taky ten samý jev, nechápem a tak jsem se těšil že na snížku to dopadne.Kolegové liškaři čímpak to je?že by nebyly:-)?Po neděli obleva a ta troška sněhu bude fuč i s úplňkem.Loňskou zimu liška z leva-prava-ze zadu:-)slyšeti i když většinou v křížku neviděti:-)

Autor: Ivo Ondráček | 25.01.2013 22:42
Probírali jsme to s chlapama ve sdružení...a seznali jsme, že za celou letošní zimu ještě nikdo neslyšel zaskolit lišku! To je mi teda kaňkování...:(

Autor: Jan Sokala | 22.01.2013 09:22
Tak týden uběhl, a další pozitivní zkušenost s vábničkou Nordic.Dnes v šest ráno přicházím k balíku sena kde hodlám sedět.Ještě ani nevyndám židličku,a slyším skolit dvě lišky,koukám dalekohledem a vidím jak liška vytahuje z houštiny asi 300 metrů ode mě a míří si to do míst kde skolí druhá liška.Okamžitě zaklekám, hážu flintu do ramena a krátce zavřeštím.Do 20 sekund mi liška vychází naostro,tentokrát již neodešla,akorát při té ráně naostro kulka při výstřelu ustřelila oháňku.Byla to fena

Autor: Georg.H | 20.01.2013 20:51
Už je to v sekci VIDEA :-)
jinak to je v Polsku už tradice,začali to na popud že se rapidně snížily stavy drobné. Je to tam celoplošné,loví se 2-3 na celé rozloze wojwodství. Proto taky bohatý výřad.
V Polsku je jen 105 tis. držitelů LL

Autor: igman | 20.01.2013 20:06
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=mmDtwMO1fKE :tak tomu hovorím výrad, tých líšok tam je až hrúza a ak som dobre rozumel je to výsledok dva a pol dňovej poľovačky.Pre tých čo ste to už videli pardón mňa to celkom vzalo.

Autor: Erika Doležalová | 20.01.2013 14:11
Mám "liščí" vábničku od Devany, hlas lišáka je dobrý, lišky-feny se mi nezdá tak věrohodné, ale před pár dny večer mi na ni lišák ukázkově přišel na 80-100m (a to původně běžel za liškou! A místo po její stopě se stočil za "mým" hlasem!), byl v poklusu, tak jsem mu ještě jednou štěkla, ukázkově zastavil a já - já ho ukázkově chybila :-)))
Na zaječí vřeštidlo si myslím, že neumím vřeštět já, vábnička je dobrá. Radši používám králíka nebo lasičku.

Autor: Děda z lesa | 20.01.2013 11:37
Asi týden jsem tady nebyl, tak jsem si aspoň večer početl.
Reakce se dají lehce shrnout dle očekávání - v honitbách s výskytem převážně drobné zvěře se liška loví na potkání dle starého pořekadla ..."lišku viděti, okamžitě stříleti".
V lesních honitbách je liška většinou nezajímavý úlovek, snad mimo zimní období kvůli kožešině, případně se nechávají na naháňky pro zpestření lovu a větší počet králů či princů.
U jednotlivců, kde lov lišek je jediné celoroční lovecké vyžití je to rovněž pochopitelné, ale jinak záleží na mentalitě a mysliveckém citu každého jednotlivce.

Autor: Fesoj | 19.01.2013 15:15
Ty gumové hračky bych nezatracoval ! Je pravda, že ne každá se dá použít jako vábnička, ale některé to "pískátko" zní tak věrohodně, že se dá použít i na srnčí.Byl jsem na akci, kde pánové Svoboda a Hrdlička předváděli vábničky všech možných druhů a oba byli překvapeni. Ale je fakt, že z těch hraček se dá použít jako vábnička tak 1 z 5 až 10. Střelil jsem s jejich pomocí nejen lišky, ale i srnce. Myškování "na hubu" se mi osvědčilo také vlastně jen na viděnou. Zajímavé je, že mi v zimě přišel lišák na tenké pískání srnčete, ač se tento zvuk v tuto roční dobu v přírodě nevyskytuje. A co se týče těch smradlavých vakcín - kamarád zkusil natřít keřík v poli obyčejnou sardelovou pastou a střelil u něj dvě lišky za večer.

Autor: igman | 18.01.2013 20:26
nemám bohužiaľ "hudební sluch" aaaale už viac krát sa mi stalo presne to isté, skrátka človek sa celý život učí a stále vie h...o ?!

Autor: Ivo Ondráček | 18.01.2013 16:02
http://myslivost-lovectvi.cz/videa/skodna:6/5958/

Tady bratr Slovák vábí, jak když šlápnete na gumovou hračku a došla mu jak na provázku. A nechci se chválit, ale se svým hudebním sluchem mám dost slušný odhad, jestli vábím věrohodně nebo ne. Viděné lišky už jsem si přivábil na dostřel, ukázkově reagovala pouze jediná. Že bych zavábil a vytáhnul jí z lesa, to nikdy.

Autor: prroud | 18.01.2013 15:40
prijde na to,co mas na mysli,jestli myslis neco v tom smyslu,ze mit vabnicku jeste davno neznamena umet vabit,napriklad,pak souhlasim :-).....proud

Autor: ValíkVlastimil | 18.01.2013 15:33
Jde o to, že když dva dělají totéž, nemusí to vždy být totéž...mám na mysli vábničky.

Autor: Jan Sokala | 18.01.2013 14:25
Ivo,v tom bych s tebou nesouhlasil,mám úplně jinou zkušenost.Taky jsem viděl video od Nordica,a taky posléze koupil tuto vábničku.A funguje opravdu skvěle,teda u mě zatím ano :-)
Momentálně ze tří vábení mi dvakrát přišla liška.
Abych to blíže popsal,první sezení v lednu,lišky kaňkovali jak o duši,seděl jsem do půl osmé u jednoho ochozu a nic.Pak jsem to zabalil,a cestou jsem se ještě rozhodl sednout u smrčiny s výhledem na velkou louku.I když jsem všude slýchával že lišky v období kaňkování na vřeštidlo nereagujou,tak jsem to risknul.Seděl jsem 5 minut,během toho jsem dvakrát zavřeštěl,a ani jsem nevyndal vábničku s úst,a vidím jak liška běží přímo na mě,a celou dobu běžela dokonce v mojí stopě ve sněhu,která byla pár minut stará.Zastavila se 15 metrů od mě,a pak jsem si jí pěkně zradil :-) byl jsem se následně podívat podle stop odkud přišla,a stopa vedle asi 350 metrů s nedaleké smrčiny,a to nejkratší cestou přímo na mě,a celou trasu během,takže liška velice dobře reagovala.Ob týden opět po deseti minutách vábení lišák,tentokrát úspěšně.

Jinak plný souhlas s prroudem co teď napsal

Autor: prroud | 18.01.2013 12:04
Z toho plyne,soulat,soulat a soulat,poznavat svy mista do detailu,lovit intenzivne a aktivne,nejen cekat na zver,ale jit za zveri,prasknout sebou na posed a cekat umi kazdej :-)....huh,rekl jsem zas neco spatne? ;-).....proud

Autor: Ivo Ondráček | 18.01.2013 11:49
Ještě k těm vábničkám...je to normální sprostý tahání peněz z lidí. To se to krásně kouká na reklamní video Nordika, kterak zavábíte a lišky vás hodlají ušpalat! Leda houby. Jestli mi ta vábnička pomohla ke čtyřem úlovkům za čtyři roky...Ptačí nářek to samé. Obě fungují pouze na škodnou, kterou vidíte. Vytáhnout škodnou z lesa? Kdepaaak...

Autor: Jan Slavětínský | 18.01.2013 11:19
U řepek nebo u obilí a když jsem věděl, že tam jsou liščata, tak spolehlivě fungovaly ty smradlavé vakcíny na vzteklinu. Dával jsem dva ty kranfleky do síťky od pomerančů a píchnul jsem to na klacek šikmo po větru proti řepce a stačilo tiše sedět na posedu a čekat. Bezvadný. Zpátky jsem to zase sebral ...

Autor: prroud | 18.01.2013 11:17
Jo,no,to ma logiku,i kdyz me napada,je to predator,uprednostnuje raneny,nemocny,pomaly....proud

Autor: Ivo Ondráček | 18.01.2013 11:10
Jo, myškování je nejspolehlivější, ale jen na viditelnou a relativně blízkou škodnou. Na přilákání liščete, co je 200-300m hluboko v kukuřici to nestačí. Kór v kukuřici/řepce a všude kolem jsou myší tisíce, tak kam by se hnala za jednou takovej kus.

Autor: prroud | 18.01.2013 11:08
Tak co jsem tak o liskach cetl,laicky podotknu,ze bych spis povedel ,ze piskajici zranena myska bude pro lisku nejzajimavejsi? Navic privola i kdeco jinyho?........proud

Autor: Ivo Ondráček | 18.01.2013 11:01
Zaječí vřeštidlo nemá moc cenu, na to liščata dost pochopitelně reagují jen váhavě. Ptačí nářek vím, že pár známých má, ale že by měli nějaké valné úspěchy...Co jsem zatím slyšel, liška si takhle svolává liščata, když se jí rozběhnou moc do daleka. A když by tím člověk dosáhl toho, aby lišče zvědavě vykouklo z kraje řepky či kukuřice...pak by stačilo jen skolit a mocnou ranou ho skolit...:)

Autor: Erika Doležalová | 18.01.2013 10:14
Ivo, mohlo by to fungovat. Problém je ale v tom, že to klasické "vau" jaké většina z nás zná, nevydávají jen liščí feny v době kaňkování, ale taky je to varovný hlas, že se něco děje.. Tak jde o to, jestli by si někdo tím "vábením" spíš lišky nezrazoval :-)

Autor: ValíkVlastimil | 18.01.2013 10:02
Ivo a co toho křičícího ptáka, nemá někdo tuto vábničku a zkušenosti s ní ?

Autor: Ivo Ondráček | 18.01.2013 09:27
Tak jsem se teď bavil s kamarádem a on že si objednal tu vábničku liščí skolení. A pak mě docela dostal tím, že by s tím mohl třeba i v létě vábit liščata. No musím uznat, že tohle mě teda ani ve snu nenapadlo!!!:) Takhle sednout v létě ke kukuřici a zavábit lišku...že to není jejich máma asi liščata poznají, ale ze zvědavosti by mohly vykouknout...???

Autor: ValíkVlastimil | 13.01.2013 21:57
Rone něco na tom bude:-). Jednou se mě kolega ptal co jsem ulovil. Já na něho že lišku,než jsem mu začal vyprávět můj lovecký zážitek, tak na mě vybafl: TA SE NEŽERE...

Autor: Ron Gordon | 13.01.2013 21:15
Dovolím si zde prezentovat svůj názor na zvyšující se stavy lišek.Ne že by jich v minulosti nebylo, ale bylo jich podstatně méně. Nemalým dílem se na zvyšování stavu lišek podepsalo odmítání přírodních kožešin a různé aktivistické hnutí. Liššti kožešina se tak stala bezcenou a opadl zájem myslivců a její lov. V dobách, kdy cena surové liští kůže případně ulovená liška se dala lehce zpeněžit za 1000 Kč byli myslivci, kteří běžně lovili 10 lišek ročně a když zjistili, že se jim to nerentuje, uloví lišku tak ještě zpočátku roku, pokud veterina vyplací zástřelné. Je velice smutné poslouchat jejích zážitky, kdy líčí, jak jím během čekané prošly v dostřelu kolem vnadiště tři lišky, ale oni je přeci nemohli lovit, zradili by si černou. Majetní nájemci lesních honiteb nemají potřebu lišku lovit, jak někteří dokonce tvrdí jim liška neškodí - jeleny a daňky neloví, na srnčí si troufne vyjímečně, tak proč se obtěžovat lovem lišek, když to k ničemu není. A tak se nedivme, že nám jich přibývá, několik nadšenců to nezachrání.

Autor: Fesoj | 13.01.2013 19:36
V době, když vznikal zákon o myslivosti, respektive prováděcí vyhláška k němu o době, způsobu a podmínkách lovu jednotlivých druhů zvěře, nedostala liška na rozdíl od ostatní "škodné" žádnou dobu hájení zejména proto, že byla rezervoárem pro člověka smrtelně nebezpečné vztekliny. A navíc si musíme přiznat, že ač se liška v našich podmínkách celoročně loví po staletí, vyhubení, ba ani podstatné snížení stavů, jí rozhodně nehrozí. A kdo chce dělat omeletu, musí rozbít vejce, kdo chce chovat drobnou zvěř, musí omezovat stavy lišek. Já osobně jsem pro celoroční lov, jen je otázka, jak ho provozovat v době odchovu mláďat. Určitou etiku bychom dodržovat měli - např. nestřílet lišku od liščat. A kdo nepozná lišáka od lišky jako to umí Figi, měl by si ránu na lišku v době, když se o sebe liščata neumí postarat, odpustit. Naproti tomu nechápu pseudohumanisty, kteří brojí proti norování malých liščat a odstřelu lišek ve vyšším stadiu březosti. Právě norování bych preferoval jako nejen vysoce účinný, ale zejména humánní způsob lovu. Jestli lišče zastřelím, zadáví ho norník či ho praštím motykou, je v zásadě jedno - došlo k rychlému usmrcení. Ale když mu odstřelím mámu a bude bůhvíjak dlouho umírat hlady, to se mi ekluje.

Autor: Hlaváč | 13.01.2013 18:31
prroud " toje fakt ! kočky dělají taky velkej problém ale když se nad tem zamyslíš tak je ještě jeden a to hlavní problém a to sou zemědělci = postřiky a rychlé stroje sám sem zemědělec a vidím co zvěře pošramotím bohužel nic stem nenaděláme pokrok nelze zastavit byly doby kdy se u nás střílelo 250 bažantu a vloni se střelilo jenom 6 ks

Autor: prroud | 13.01.2013 18:20
Njn,to je potom opravdu tezky hospodarit:-(,kdyz nejsou podminky.Hlavaci,kocky,nevim jak jinde,beru svy sousedy jen okolo,6 domu,cirka 10-12 kocek na par dvorcich,z verandy kde krmim zpevny ptactvo je nestacim vyhanet,neumim si predstavit kolik jich je v lese,musej to bejt kvanta:-(,a cirka 8 strak na jedny strese,ktery tam denne vidam.....proud

Autor: Ivo Ondráček | 13.01.2013 18:19
Jj proto jsem psal, že jsem uvedl asitak 20% všeho, co by stálo za to zmínit:) Nic o úživnosti, klidu v revíru, srážkách se zvěří...

Sojka, straka, vrána, krkavec, káně, jestřáb, pochop, pilich, výr, norek, tchoř, lesačka, skalačka, hranostaj, vydra, mývalovec, mýval, jezevec, toulavá kočka, toulavý pes...Zajíc nebo bažant, který se šťastně vylíhne a pak mezi tím vším prokličkuje a proletí bez úhony je prostě borec!!!

No a protože liška je z toho výčtu jedna z mála, na kterou můžeme zbraní namířit, schytává to za všechny...

Autor: Hlaváč | 13.01.2013 18:00
Ivoši dobře siti napsal ale ještě bych tě trochu opravil a co takle kočky u vás nemáte ? já kolikrát pozoruji jak nese kralíčka jinak myslím že by se měl udržovat určity počet lišek a zbytek střílet celoročně

Autor: Ivo Ondráček | 13.01.2013 17:50
Jo Proude ptáš se a myslíš to dobře. Mělo by to vypadat tak, že máš vzorovou "minihonitbičku". Uvedu tu snová čísla, jak by to třebas mělo být. Rozloha jeden rybník+jeden les+10 malých políček s různými plodinami a mezičkami, potůčky a remízky mezi nimi. A tam bys měl 30kačen+50koroptví+30bažantů+20kusů srnčího+30zajíců+2lišky+2kuny+4dravce. A všechny bys je měl lovem držet na přiměřených stavech.

Současná situace ale je: Rybník+les+jedno pole oseté řepkou a jedna jetelina, kterou 3x ročně přesviští sekačka a rozšmelcuje vše živé. Místo mezí a remízů jeden 20cm rozor vprostřed dvou lánů a místo potůčků meliorační trubky pod zemí. Není voda a k jídlu jen řepka nebo jetel. A máš na tom 8kačen+4koroptve+4bažanty+10 kusů srnčího+5zajíců+25 lišek+15 kun+40 dravců. Lišky jakž takž zredukuješ, kuny bydlí ve městě a ven se chodí jen najíst, nehledě na to, že podmínky jejich lovu vymýšlel nějaký idiot a na dravce se nesmíš ani křivě podívat.

Za takové situace nemáš šanci stavy zvěře jakkoli výrazně ovlivnit. A to jsem zmínil asitak 20% všech podstatných faktorů...


Ps.: Lišky už sice nemají vzteklinu, ale prašivina s nima zamává taky velice solidně!

Autor: prroud | 13.01.2013 16:37
S tim jasne souhlasim,mel jsem na mysli redukci stavu a nasledny hospodareni jako treba se srnci,slabou a nemocnou bez diskuze strilet prednostne,ale zatim ctu fakticky jen o tom nemilosrdnym vybijeni na potkani.Ale podle toho co pises to asi bude dost naivni nazor,kdyz jich jsou hromady a prakticky je vybit ani nelze,jestli to ted dobre chapu......proud

Autor: rici czech | 13.01.2013 16:26
Ano prroude ,ale pokud je situace ta ,že je v honitbě více lišek než zajíců je něco špatně.Liška jako predátor by měla být v mnohonásobně menším počtu nežli je dnes.Troufám si tvrdit ,že lišky lovem "vybít" nejdou.V minulosti se o přirozenou redukci jejich stavů postarala vzteklina,dnes zaplať pánbůh vzteklina není tudíž jediný kdo je schopen s jejími stavy něco udělat je člověk.

Autor: prroud | 13.01.2013 16:17
snazim se to nejak pobrat,ale je znat ,ze jsem laik a nejak se v tom ztracim.Rikam si obecne,ze kdyz jsem hospodar,tak me zajimaji stavy a zdravi vseho.Potrebuju vsechno,a to v dobrym vzajemnym pomeru a dobry kondici a podle toho jednam.Ledaze davam prednost necemu na ukor jinyho,a ted,co je spravne a co spatne? Z toho by mi vyplivalo,ze lisky chci,pekny zdravy,ale v primerenym poctu,takze pruber,nebo totalni likvidace,nebo hospodareni? Muj uhel pohledu ale zahrnuje prirodu jako symbiotickej celek.......proud

Autor: rici czech | 13.01.2013 14:56
Dědo,víte máte pravdu,že éra malé myslivosti skončila.Na druhou stranu ,ale pozoruji že hlavně u mladší generace myslivců je snaha o nápravu tohoto stavu.u těch starších z velké většiny pozoruji nějaký nezájem ,argumentace typu ,že se nemůže nic změnit mmne osobně neberou.Jsou honitby kde se systémovými opatřeními drobná zvedla.A je to popravdě i dnes nepopulárním norováním v době liščat či jejím intenzívním lovem,během celého roku tzv.na potkání.Je třeba taky říci co je primárním posláním,zdali udržet stavy drobné na životaschopné populaci za cenu snížení lišek na minimum nebo se na lišky celkově v....t a chovat jen spárkatou.Naše myslivost byla vždy ikonou drobné zvěře a bohatými výřady,společných lovů na drobnou.

Autor: prroud | 13.01.2013 14:38
Ja ti dedo nejspis naopak dobre rozumim,prave.......proud

Autor: Děda z lesa | 13.01.2013 14:33
I myslivost prochází určitým vývojem.
Éra "malé" myslivosti dávno skončila a s ní skončilo i dřívější hubení všeho, co mohlo škodit koroptvím, zajícům nebo bažantům. Vymizely železa, jestřábí koše, plynování nor, trávení, střílení všeho se "zahnutým zobákem" apod.
Malá myslivost ve většině honiteb přešla k myslivosti "kulové" a s vymizením drobné zvěře dochází i ke změně myšlení, liška už dávno není nepřítelem myslivosti č.1...
Asi jsem už opravdu postižen stařeckou demencí, takže sorry.

Autor: Ivo Ondráček | 13.01.2013 13:50
Pupku tvých pár řádků to shrnuje tak dokonale, že by to chtělo vytesat do kamene!:)
Jen jsme ještě zapomněli zmínit, že liška likviduje padliny a tím funguje jako "zdravotní policie" proti šíření chorob z oněch úhynů. Já se na jeden úhyn chodím koukat už šestý týden v kuse a je pořád netknutý. A není zdaleka první takový. Takže lištičky svoji povinnost jaksi zanedbávají a padlina tam šíří mor a choleru na všechny strany...:) Přesněji, lišky nadále vesele myškují (když loví drobnou tak "drobnují"?:) a teprve kdyby napadlo půl metra sněhu a začla ta opravdová bída, teprve pak se zhostí své tak často vyzdvihované funkce likvidátora padlin...
Dědo, překvapivý je hlavně postoj početné skupiny myslivců. Jeden by řekl, že když se v průběhu stovek let speciálně vyšlechtily rasy norníků, že norování bude mít stejně váženou pozici/tradici, jako třeba sokolnictví. A ouha, ono ne. Lov lišek norováním (a nedejbože mladých) je najednou barbarství a prasečina, jak se můžete mnohde dočíst...Osobně si myslím, že celé období léto-podzim-zima lovit lišky jako o život a pak jim dát poslaneckou imunitu na dobu vyvádění mláďat...mno...To už snad raděj obráceně-celý rok jim dát pokoj, ale v období liščat vynorovat co jen jde.

Autor: figi | 13.01.2013 13:48
Dědo z lesa, je to už mnohokrát probírané téma, skoro něco jako "univerzální ráže".
Tak na to založíme novou diskusi.

Autor: Hardy | 13.01.2013 13:25
Já se mohu přiznat, že lovím lišky celoročně. Vždyť možná i díky tomu, že liška a sele a lončák prasete divokého jsou právě ta zvěř, která se celoročně loví. Mám k tomu i dva jezevčíky, kteří pod zemí odvedou výbornou práci. Nicméně si rozmyslím, kam pejsky pustím, jelikož je nemám přece jen k norování. Mají i výborný nos a jeden z nich je chovný.
Každý má svůj názor na lov lišek, jestli celoročně nebo na jaře ne. Každý tu má možnost výběru časo lovu. Vždyť sele a lončák jsou celoročně loveni a taky se tu nemluví o tom, že by se jim dal chvíli klid. Vždyť lončák může být už taky matka....
Každý si svůj způsob a časový horizont lovu dokáže rozumně vyargumentovat a odůvodnit.

Autor: Děda z lesa | 13.01.2013 13:14
Netoužím po červeném hadru a hádkách.
Jen po jakémsi měřítku či poměru, kolik myslivců loví lišky celoročně a kolik jim dá (právě na jaře) pokoj.

Autor: prroud | 13.01.2013 12:50
A tak ja si coby amater taky rejpnu:-),a co pohled na lisku jakozto domaciho a puvodniho predatora a jeji z toho vyplivajici vyznam v prirode?Co je dobre schovany,co je schopny utyct,to prece liska nema sanci ulovit,takze tresta vlastne jen chyby a odstranuje spatnej genetickej material:-) (dalsi cervenej hadr,pomohl jsem dedovi) ;-) :-)))),ale presto,kdo ma chut,vysvetlete mi "lisky",dikec.......proud

Autor: Pupek | 13.01.2013 12:45
Děda mává červeným hadříkem:o) tahle přestřelka proběhla už loni. Figi napíše že pozná lišáka kam až jeho koule doletí a tudíž bude lovit bezpečně lišky i na jaře.Tím ho nechci nijak urážet ba naopak to ocenuji. Erika pronese něco ve smyslu doby hájení lišky-matky(a já odkráčím do lékárny pro prášky na tlak) Pár jedinců co se ještě snaží udržet drobnou bude chtít norovat zvláště na jaře kdy liška nejvíce škodí na zajících ve věku do 2měsíců a na kuřatech.Dostanou odpověd že za to liška nemůže že je to soubor faktorů(zemědělci,klid v revíru,černá zvěř atd.)Najde se i názor že liška žere pouze myši....něco málo si povíme o stavech lišek vs únosných počtech na ha honitby. Něco o liščích komorách,prašivině a tím to zas celé usne:o)

Autor: Leon Zumr | 13.01.2013 12:40
Dědo to tady už i jinde bylo a počítám že to zase bude problém.Mě liška na jaře jako lovná zvěř kromě norování s dobrým psem nezajímá.

Autor: Děda z lesa | 13.01.2013 11:52
Je zajímavé a i dost překvapivé, jak se zde všichni vyhýbají tématu, které v úvodu naznačil Figi - lov lišek na jaře.
Přineslo by to sice řadu protichůdných názorů (předpokládám slušných), ale možná by tato debata naznačila stoupající mysliveckou kulturu.

Autor: figi | 11.01.2013 19:13
Aktivita lišek v období kaňkování je větší jen zdánlivě, ale je pravdou, že jsou po celý den "častěji" vidět. Podle mých zkušeností je ale aktivita velmi vysoká, ne li větší, po kaňkování, a opět celé dny, a následně vysoká aktivita pokračuje až do konce léta s výrazným denním odpočinkem, ale na lov vytahují za světla. Zejména lišáci, feny až na tmu, lišáci jsou větší "cestovatelé".
Nejnižší aktivita "viděná" je na podzim, ale to je obvykle vlivem počasí, v pěkném babím létě jsou velmi aktivní.
Kaňkování právě začne, tak v pěkných mrazivých dnech stojí za to zkusit šoulačku ve dne. Ale nejčastěji potkávám lišky od poloviny února až do konce dubna, to je celkem jistota, že vždy lišku uvidím. Pak až posečou louky, pak je na ně zase vidět.
Vždy je to ale o cíleném vyhledání lišek. Když lovím srnčí, dančí, vysokou, tak se sice s liškou náhodně setkám, ale pokud se věnuji jen liškám, setkávám se s nimi velmi často. Neulovím ( a ani neuvidím ) přitom vysokou ani dančí. Je to jiný lov, jiná místa. Potkávám samozřejmě přitom srnčí, to je ale všude, a nejčastěji se lišky kryjí s černou, kdo umí šoulat na černou, za světla, bude přitom lovit lišky.

Autor: figi | 11.01.2013 19:00
Mám mnoho lišek ulovených jak s 223, tak i s 243W. 223 je výrazně šetrnější, ale u obou ráží platí, že pokud lovíš lišku na kožešinu, je nutné umístit zásah přes plece, krk či na hlavu. S 243W je zásah na žebra či měkko bez velkého výstřelového otvoru vyjímečný. Celoplášť u obou ráží není zárukou nepoškození kožešiny.
Sněžnice mám klasické, rám ze stvolu rákosu a vypletené umělou kůží, táta mi je přivezl před více než třiceti lety z Ruska a výborně slouží dodnes, a podle stavu, ve kterém jsou mne přežijí. Nijak je nešetřím, a používám je hodně.

Autor: Radek Chadim | 11.01.2013 16:12
Aktivita lišek přes den není tak častá a záleží i na dalších okolnostech, ale rozhodně to není nic vyjimečného. Kolega za poslední měsíc potkal lišku skoro za pravého poledne hned 3x, a to je zima, kdy je méně krytu a více vidět. Naposledy asi před týdnem, kdy šla kolem poledne po zaseté řepce (ale je období kaňkování, tak to mohlo být i tím). Přes léto, kdy je všude tráva, obilí, listí na stromech a kryt je po většině plochách v přírodě, tak ten pohyb bude ještě větší, což mám ověřeno i na ujedi u řepek - když tam dám něco v poledne, tak než jdu v podvečer na čekanou, je obvykle všechno bezezbytku pryč a podle stop to vypadá většinou na lišku. Ale ono to tak je i s divočákama, kteří v dobrém krytu jsou aktivní po celý den, lépe řečeno jejich aktivita je v určitých cyklech, v noci je to sice lepší a ty aktivní intervalý delší, ale to neznamená, že přes den je člověk nemůže potkat i ve vysokém lese, a že přes den spí tvrdě v houštinách nebo porostu a čekají až přijde noc a padne tma, což platí i o těch liškách. On je taky problém v pozorovatelech :-), protože ti v revíru taky obvykle nejsou 24 hodin denně, ale jen relativně chvilku večer a ráno.

Autor: Karel Friedrich | 11.01.2013 15:14
Já bych se chtěl zeptat figiho zda je k liščímu kožíšku šetrnější 222 či 223 Remington (spíše asi ano) nebo W 243. Z Tvých příšpěvků jsem vyrozumněl, že tyto ráže používáš. Já mám kulovnici v ráži 7x64 a KB v ráži 8x57 JRS (střelivo RWS Evo na těžší zvěř a Geco na srnčí a škodnou) a zvažuji 223 Rem. A jaké sněžnice máš ? Klasické indiánské s výpletem na rámu nebo plastové? Já mám plastové a jsou dosti hlučné jak narážejí na patu, jedině pak chodit s upevněnou patou, což bude namáhavější. Naposledy jsem je ale použil v roce 2009, od té doby tolik sněhu nebylo. Dík za odpověď.

Autor: radekbartik | 11.01.2013 07:29
je to ve většině případů z vlastní zkušenosti i pohodlnější a méně fyzicky náročné než norování :-))

Autor: figi | 10.01.2013 14:58
Dříve jsem míval jezevčíky, teď už to vzhledem k práci nejde. A také jsem noroval, obvykle ale pouze dospělé lišky v zimě.
Teď je pro mne větším zážitkem ulovit lišku kulí, a norování už tedy ne.

Autor: radekbartik | 10.01.2013 13:59
Figi, rekord to nebude, dost velke procento je jich vynorovanych coz vy jako strelci asi moc neuznavate:-), ale mě to prostě baví... V uplynulém roce to bylo 15 lišek, z toho vynorovaných 5 kousků, ostaní 7x57...

Autor: prroud | 10.01.2013 10:06
Pridam si jeden ze svejch "plku",Eriko,jestli muzu poradit: co chci videt,srnci,lisky,cernou,prakticky cokoliv,to si vyfotim,nebo sezenu fotky z prirozenyho okoli nejpodobnejsiho tomu kde lovim,treba i kde ta zver prave je trochu za podrostem,v ruznejch pozicich,a doma ruzne rozvesim ve zveri prirozeny vejsce,abych si zvyknul tu zver "videt",zasmej se tomu,fajn,ale vyzkousej to ;-)........proud

Autor: figi | 10.01.2013 09:57
U nás jsou výhodou Lužické hory, to je nekonečná zásobárna lišek. Pokud tedy nepřijde prašivina.
Za 15 let 300 lišek, to je paráda. To máš 20 lišek ročně, což je pomalu na rekord.

Autor: radekbartik | 10.01.2013 09:47
Pokud mohu svou trochou do mlýna, lovu lišek se snažím také intenzivně věnovat a tlumíme jejich stavy v naší honitbě jak se jen dá. Na necelých 1000 hektarech je to průměrně kolem 20ti kusů (některé roky i 35kusů!!)ročně. Pokud se podaří liškám vyvést cca 2 vrhy liščat u nás nebo sousedů, je pak v zimě o zábavu relativně postaráno. Pokud se nám však podaří liščata někdy i včetně jejich matek eliminovat hned na jaře norováním na minimum, což je z mého pohledu ideální, potkává se pak člověk v zimě s liškou jen náhodně a není to neuměním lovu, což se potvrzuje i při sněhové obnově, malým množstvím stop. I tak se blíží číslo mnou ulovených lišek včetně liščat za cca 15 roků číslu 300 kusů.

Autor: Erika Doležalová | 10.01.2013 09:32
Podle toho co píšeš bych řekla, že hlavním problémem bude asi ten terén. U nás prakticky nejsou louky, pastviny apod. Kromě "okrajů" (lesík, sem tam keřík apod.) skoro nulový kryt. V podstatě jen pole, řepka, na kterou navazuje nizoučké obilí, na ně zase další obilí a zase řepka atd.. Výdrž mám, často se mi stávalo ráno při čekání na srnčí, že už jsem si řekla, že už je moc světla, moc hodin a nemá to cenu, vyrazila na zpáteční cestu a po pár krocích viděla, že srnčí teprve jde. Od té doby čekám - třeba teď v zimě - min. do osmi, raději do devíti hod. a stejně nic. Večer totéž, chodím brzo, třeba už ve tři odpoledne a sedím dokud vidím a nic. Poslední liška, kterou jsem viděla (minulý týden), mazala poklusem bez zastavení přes řepkové pole, očividně se už vracela do krytu, no a bylo teprve před sedmou hod. ráno (díky sněhu byla vidět, dnes bych ji neviděla, protože sníh není). Občas se mi stalo, že jsem někde viděla lišku, nemohla jsem lovit, tak jsem tam pak párkrát šla čekat (dobré místo, dobrý vítr, liška nebyla poprvé zrazená..) a už jsem ji nepotkala. Tak nevím, kde je chyba :-(

Autor: figi | 10.01.2013 09:23
Eriko, dlouhodobě jsem lovil lišky v podhorských honitbách v okolí Varnsdorfu. Respektive několik let jsem se jim vůbec nevěnoval, a při setkání s liškou ( náhodném ) jsem nelovil, abych si nezradil ostatní zvěř. Pak jsem se jim začal věnovat, a nestačil jsem se divit. Prakticky jsem lovil pouze za světla, a celodenní zimní čekané na zemi v místech spádů lišek byly bez vyjímky úspěšné, a byly dny, kdy jsem se vracel večer s několika úlovky a počet viděných lišek se pohyboval okolo desítky. A to jsem chodil jen za pěkného počasí, jinak se mi nechtělo. Ostatní členové se divili, oni lišky nepotkávali, a tvrdili mi, že už jsem je vystřílel. Pokračovalo to dál, jeden rok více, další třeba méně, ale výsledky byly vždy úměrné času, který jsem jim mohl věnovat. Byly to nádherné roky poznávání života lišek. Jsem přesvědčen, že liška je opravdu velmi často přehlédnuta.
Pak jsem začínal v další honitbě, příměstské a poměrně silně rušené. O liškách mi všichni členové, mezi nimi i zkušení liškobijci říkali : tady za světla nechodí, budeš muset v noci. Ihned jsem začal lišky za světla střílet, a když jsem některým vysvětlil jak na to, okamžitě začali být úspěšní také. Jde o to se na ně zaměřit.
Opravdu je to tak, jak píšu, na lišky chodím ráno zásadně až za dobrého světla, když jsem do luk vyrazil za tmy, občas jsem i lišku viděl, bohužel už jen na útěku, a po rozednění už nic.
Další chyba, kterou mnozí dělají, je to, že nevydrží. V naší mysli je liška zafixována jako noční tvor, a takže když se neukáže za ranního šera, dál nečekají. Je nutné vydržet nejméně hodinu po východu slunce. Přijít ráno k louce, vidět, že je prázdná, neznamená, že tam liška nepřijde. V zimě, když našoulám ráno za světla na místo, kde pak čekám ( a to je obvykle na hlavním ranním spádu, nebo v blízkosti denního zálehu lišek ), tak dvě hodiny po východu slunce jsou limitem. I tak se mi stane, že odejdu, a když se cestou ještě zastavím a prohlížím okolí, vidím lišku teprve přicházet. A to je v místech velmi hustě osídlených, tady na severu je mnoho chalup roztroušených po honitbě, jeden kamarád naříká, že všude, kam namíří zbraň je barák.
Pravda je, že lišek máme dost, a na tom správném místě vidět za ráno i několik lišek protáhnout je normální. Ale když tam pošlu běžného myslivce, dovím se pouze, že tam nic nebylo. Tak nevím. jsou dny, kdy lišky nechodí, nejdříve jsem to přičítal počasí, ale není to tím.

Autor: Erika Doležalová | 10.01.2013 08:53
Článek jsem přečetla jako jeden z prvních článků hned jak Svět dorazil do schránky. Pěkné, akorát si dovolím nesouhlasit s jedním uváděným faktem, a to je aktivita lišek během dne. Ne že to není pravda, ale nemyslím si, že to platí obecně pro každou honitbu a každou lišku. Teď nemám na mysli rušnost v revíru, ale spíš obecně. Sice nemám s liškami tolik zkušeností jako Figi, ale řekla bych, že celodenní aktivita bude spíš v lesních, nebo alespoň "terénně méně přehledných" revírech a taky se bude týkat jen některých lišek. Co mám zatím já zkušenost, tak u nás ani v místech prakticky "opuštěných" lišku za světla (nebo prostě kdykoli přes den) neuvidíte (samozřejmě teď neberu v potaz dobu, kdy liška krmí mladé, to je zas jiná). A na ploše řekněme 30ha nízkého obilí, 50ha malé řepky, 40ha zase obilí...atd...by se jen tak nepřehlédla. Pokud jsem někdy viděla (příp. ulovila) lišku za světla, bylo to vždy buď lišče, příp. lišák (a to ještě nejčastěji v době kaňkování). Nejvíc lišek jsem viděla brzy ráno před a při rozednění (např. v lednu okolo 5-6:30), velmi málo se soumrakem, několik okolo 22-23té hod (ale to není vypovídající skutečnost, protože je to dáno tím, že zas tak často venku v tyhle "noční" hodiny nejsem)

Autor: Děda z lesa | 09.01.2013 23:01
Lov lišek na jaře může být velmi zajímavé téma.
Ač stará škola, jarní lov lišek není moje hobby a asi nebudu sám.

Autor: Fesoj | 09.01.2013 22:29
Figi, myslím, že by si myslivecká veřejnost zasloužila, co se týče lišek, víc než nějaký článek nebo pár příspěvků na fóru. Zejména dnes, když je liška víceméně nejvděčnějším objektem lovu, v myslivecké literatuře chybí dobrá podrobná monografie o této krásné zvěři. Loví ji prakticky každý - ale kdo o ní něco opravdu ví ? Kdo umí bezpečně poznat lišku od lišáka, kdo je trochu seznámen s jejím rodinným životem ? Jak jsem se přesvědčil, psát umíš a o kmotřičkách toho víš jako málokdo. Opravdu by se Ti nechtělo vyplnit tuhle mezeru v naší odborné literatuře ? Zauvažuj o tom, rozhodně bys na to měl.

Autor: figi | 09.01.2013 21:43
Tak jsem něco málo napsal o lovu lišek v zimě, kupte si Svět myslivosti. Do časopisu to musí být krátké, takže je to dost stručné. Ale lov lišek na jaře bude následovat.