Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Zvěř vs sníh



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ellhenicky | 23.01.2013 15:31
U nás na PT ve Lhenicích od 30 do 50cm všude, skoro prašan, zatím není přimrznuto. Srnčí jsem zatím u baráku neviděl.Loni v tuto dobu jsme měli již okousané všechny břečťany na zídce kolem baráku. Neprohrnujem,ale zatím zvěř ani seno moc nebere.

Autor: Radek Chadim | 22.01.2013 21:47
U nás je 15 cm, vršek trošku zledovatělý po včerejším dešti, ale žádného strádání u zvěře jsem si nevšiml, pač mi na vnadiště plné dobrot za 2,5 hodiny dnes nepřišel ani chlup. Včera divočáci spokojeně porývali 120 m daleko pole a na nějaké vnadiště si ani nevzpomněli, srnčí má raději jetel a louku, zajíci teď mají jiné starosti :-) a liška si na zakopané zbytky z divočáka taky předevčírem nepřišla, i když šla kolem. Takže doba nouze momentálně rozhodnění není - no těžko říct, co to vlastně je :-).

Autor: Václav Sládek | 22.01.2013 13:20
Máme tak 25cm sněhu a to se mi daří na TTP klasickou radlící stáhnout až na tu travinu takže zatím dobrý.Jinak mámé několik kukuřičných políček a když sníh umrzá tak ho černá rozryje a srnčí které se stahuje z daleka mán také šanci něco najít.

Autor: Honza Král | 22.01.2013 08:47
Včera nám prohrnuly veškeré louky v honitbě. Hlavně kvůli zajícům a bažantům. Srnčí se drží stále v polích na ozimech, nebo vytahuje na řepku. Jakmile sníh povolí a zmrzne bylo by vymalováno.Máme kolem 40 cm sněhu.Standartní radlicí se nedařilo prohnout sníh až na zelené,sníh se radlicí pouze zhutnil v cca 10 centimetrové výšce, tak nám pomohli specialisté z obory se šípovou radlicí.Jinak jsme přidali seno do krmelců, obilí srnčímu už nedáváme, ač by ho bralo hodně, bažanti mají zasypány plevy a přihazujeme pšenici.Bažanti se zdržují v lokalitách s menší vrstvou sněhu a k místům kde jsou krmeni a za nimi se instiktivně stáhne veškerá škodná, takže uvidíme co nám po tomto sněhu z bažantů zbyde.

Autor: Fesoj | 19.01.2013 14:39
U nás to vypadá aspoň zatím pro zvěř poměrně dobře. 20 až 25 cm sněhu, ale je sypký, srnčí se bez problému dostane k ostružinám a ač ke krmelci chodí a jádro bere fest, seno ani senáž nijak moc nemizí, spíš se v tom jen tak mlsně ďoubají. Jo, kdyby to umrzlo a byla by krusta, to by se hned zvýšil zájem. Zaplať pánbu, že je to takhle.

Autor: Tomio | 19.01.2013 10:17
U nás nenapadlo na SV Vysočině ani cm, možná jeden, celková pokrývka od 10.1. je na úrovni pouhých 10-15 cm. Což je akorát, v pondělí budem asi přímo na rozhraní, takže dostaneme cca 10 cm. V jiných zimách vzhledem k 600m.n.m bývá i dost přes 30cm a zvěř si poradí, neprotahujeme nic, není vozový park, a možná ani ochota. Nejhorší situace jsou ty ledové krusty na větší vrstvě.
Na J a JZ to bylo extrémní množství za 30h, ale je to vesměs prašánek

Autor: Václav Syrový | 19.01.2013 09:19
Zdravím Vás kolegové. Tak kolik u Vás napadlo sněhnu? U nás rovných 30 cm za den a půl. A proto se chci zeptat pomáháte nějak zvěři v tuto dobu?Nemyslím tím klasické přikrmování do krmelců a pod. Ale jestli ve Vašem sdružení třeba protahujete pruh po loukách,aby se zvěř snáze dostala k potravě apod.Písněte nějaké další fígle jak pomoct zvěři v tuto dobu rád se přiučím. :-)