Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Kuní minitéma



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: mandos | 01.02.2013 22:18
Minulý víkend ještě na sněhu mi ze stohu vyšel páreček kun. Bylo to v 17:35. 50 metrů ve volném terénu jim trvalo 15 minut, jsou hravé. Sama by asi byla rychlejší. Taky bych se přikláněl k fotopasti, pokud nevíš jak daleko od pařezu mají odpočívárnu a mimo to se nechovají každý den stejně.

Autor: Ivo Ondráček | 22.01.2013 09:53
Odhodlával jsem se dva roky, tak jsem tu fotopast ještě večer objednal. Ach můj ubohý rozpočet! Doufám, že mi bude dělat radost...:) Očekávám, že zanedlouho vyfotím i některého z našich norků. Jen to budu muset pořádně zamaskovat. Při frekventovanosti naší honitby by viditelná na místě vydržela počítám tak 2 dny!

K těm posedům. Lovit výhradně z posedů/kazatelen/žebříků, tak mám z letošních osmi kusů srnčí jeden a z jedenácti lišek rovněž jednu. Vše ostatní jsem si musel došoulat nebo se vhodně usadit se stoličkou. Posed prostě zpravidla vždy stojí na špatném místě, než já potřebuju.

Autor: figi | 22.01.2013 08:10
Fotopasti také beru jako pomůcku, která není v mém pojetí lovu fér. Pro poznání života zvěře je to ale vynikající pomocník, sám ji ale nepoužívám. Právě třeba o kunách se už mnoho desítek let opisuje to samé, a není jiná šance, než to sami poznat a vypozorovat. Přesně taková situace je u lišek, v mysliveckých knihách jsou obecné bláboly, často pravdivé tak na půl. Navíc je naprosto zřejmé, že se způsob života těchto malých šelem změnil, tak, jak se přizpůsobují civilizaci, což ale není to zásadní, protože na způsob života má velmi významný vliv jejich počet.

Bez kazatelny či posedu se obejdu kdekoliv, jen je to někdy těžší, a někdy naopak výrazně jednodušší.

Autor: prroud | 21.01.2013 21:52
Vsechno ma svy pro a proti,jak rikam,zalezi na tom JAK se to dela a KDO to dela,normalka,jako u vseho.Nekdy neni jina moznost nez soulat,jindy si zas bez kazatelny neskrtnes.A fotopast ti da zas plno dobrejch informaci a usetri ti cas,nerikam,ze ma bejt clovek pohodlnej a vsechno mechanizovat,toho jsem odpurce,ale rozumny veci maji smysl......proud

Autor: Ivo Ondráček | 21.01.2013 21:47
Taky to není tak černobílé. Jsou třebas místa v rovných polích, kde není ani kousíček krytu a nezbývá, než za tmy vylézt na posed a tam si schovaný počkat.

Jinak já mám cca 90% všech úlovků ze země. Zavřený v budlině být moc nechci...

Autor: prroud | 21.01.2013 21:43
Puvodne jsem se nechtel michat,ale to s tou fotopasti mi nedalo:-)))).Jestli je fotopast srabarina,pak je srabarina tuplovana kazdej lov z posedu.A protoze je to pitomost,kazdej rozumnej zpusob lovu ma neco do sebe,jak z posedu,tak soulani,nebo strileni dalek,lukem a podobne,kdyz se to dela dobre a ferove,tak by me zajimalo kterej chytrej odsuzuje fotopasti,podle me je to dobra a uzitecna pomucka:-).....proud

Autor: Ivo Ondráček | 21.01.2013 21:34
Taky nevidím jiné řešení. Sice panuje názor, že fotopast je srabařina ale... Kdyby mi to upřesnilo, že chodí třebas mezi 20:00-22:00... stejně tam půjdu minimálně 3x, než se dostaví že...

Autor: figi | 21.01.2013 20:22
Velmi záleží na tom, jak daleko je tento značkovací bod od místa denního odpočinku kuny. U lišek je to podobné, těchto míst mají v teritoriu několik, a při pochůzkách teritoriem vždy značkují když se dostanou do blízkosti. Nelze jednoznačně stanovit pravidelný čas bez této znalosti.
Použij fotopast.

Autor: Ivo Ondráček | 21.01.2013 17:11
Odpoledne jsem kontroloval všechny újediště. Jedno je uplně mrtvé, ale pár metrů od něj je jakási kuní dálnice. Schází se na pařezu a ten je od značkování doslova žlutý. Nemáte někdo zkušenost, jak často a nejlépe kdy to kuny navštěvují? Počítám, že každý den, ale co doba?