Kulovnice ČZ 550 - Váš názor



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Sysoj | 30.11.2013 20:26
Jsem ze Chvojence, Tvé příspěvky z Myslivosti jsme četli nahlas na schůzi a s Frantou jsem toho zažil hodně. Dodnes na něho často vzpomínáme.

Autor: Fesoj | 30.11.2013 19:47
Byl to můj tchán a byl vskutku legendou. Co jsem o něm napsal do Myslivosti, viz Články.

Autor: Sysoj | 30.11.2013 19:17
To Fesoj
Nebyl náhodou Tvůj děda legendární Franta Kovář?

Autor: Radek Chadim | 30.11.2013 09:03
Figi má pravdu, já střílím z 550ky bez napínáčku, protože a) když ho napnu tak je spoušť moc daleko a já ji mačkám z boku, b) na přesnost střelby napínáček do těch 120 m u mě nemá zásadní vliv, c) spoušť funguje naprosto bezvadně. Mnohem větší vliv má podepřený/nepodepřený loket a pohodlné sedění/stání při střelbě.
Pojistku mám v hlučném továrním provedení, ale zvěř mi to nezrazuje - letos jsem u řepky měl vnadiště 10-15 m od vnadiště, seděl jsem na nízkém přenosném posedu (podlaha je ve výšce jen jednoho metru), cvakal jsem s pojistkou trošku pečlivěji několikrát sem tam, ale divočáky to nezradilo a to ty selata byla na pohlazení daleko, a ta na hluk reagují obvykle už od mala velice dobře.

Autor: Jarin Beskydak | 29.11.2013 21:35
2Maral
Ctrl+V
Asi 5 let zpátky jsme jeli v zimě do hor dva. Já „svůj“ posed nabídnul druhému členovi, měl jsem už odloveno. Šel jsem na posed, kde vícemeně nikdo neloví a těšil jsem se na lišky a kuny. Posedy jsou od sebe vzdáleny možná 600m. Na tom „mém“ posedu se zbraň pokládá vedle sebe na fošně. Po nějaké době se ozvala dutá rána z toho „mého“ posedu. Za chvíli telefon, že to musíme zabalit, že bližší v autě. Na vnadiště přišla vysoká, kolega odjistil, dal napináček na KB UB, jenže než stihl vystřelit, vysoká ho navětřila a zatáhla za smrky. Zbraň zajistil, ale zapomněl shodit napináček. Vysoká po čase opět vyšla na vnadiště, popaměti při zvedání zbraně odjistil a ačkoliv se spouště ani nedotknul, při odjištění vyšla rána. Doteď mám na památku na posedu prostřelené dveře. Vyzkoušeli jsme funkčnost zbraně a znovu stejný průšvih. Zbraň šla k puškaři, napináček byl odstraněn, spoušť zjemněna a kolega si zvyknul střílet bez napináčku. Nu, vše je jednou poprvé a do té závady zbraň fungovala bezchybně cca 30 let. Lesu, lovu

Autor: lanus | 29.11.2013 20:37
Maral - Tu je ladenie spúšte popísané : http://www.czub.cz/zbrojovka/cz-navod/Navod-na-pouziti-CZ-550-CZ%20555.pdf

Autor: Leon Zumr | 29.11.2013 20:15
nejlíp se utnul ale jeden prápora na vojně rána jistoty a fik prostřelený dveře u GŠ a tramvaj na kulaťáku naštěstí byla prázdná

Autor: Fesoj | 29.11.2013 18:37
Před slézáním z posedu vždycky vyhodím náboj z komory a dám ho pod závěr, i když třeba hned po slezení nabíjím znovu, takže Maralem nastíněný problém nehrozil - ale člověk nikdy neví... Ale někdy člověk udělá takovou blbost, že se diví sám sobě. Nebožtík děda dělal nočního hlídače v Holicích a bydlel ve Chvojenci, což je asi 6 km po frekventované silnici I. třídy Hr. Králové - Svitavy. Jednou si dohodl, že se nechá vystřídat dřív a cestou domů se zastaví v revíru na srnce. Dohodnuto, uděláno. Po neúspěšné čekané sedl děda do auta a tradá domů. Jen mu bylo divné, že protijedoucí řidiči naň vesměs blikají a ukazují nahoru. Nakonec mu to nedalo, zastavil a šel se podívat. Nejméně 2 km vezl kulovnici i dalekohled na střeše auta, kam je položil, když odemykal vozidlo ! Podotýkám, že šlo o velice zkušeného myslivce - ale i mistr tesař se někdy utne.

Autor: Maral | 29.11.2013 17:16
Jo figi, ještě mail:

Jules.Vinnfield@seznam.cz

Autor: Leon Zumr | 29.11.2013 16:33
jo telefon je svině:-)) stalo se mi něco podobnýho ale já tu ránu dal do země jak jsem navyklý

Autor: Maral | 29.11.2013 15:32
Tak to jsi měl opravdu hloupý zvyk Fesoji. A mohlo to dopadnout možná hůře, kdybys pak s tou flintou lezl dolů z žebříku ...
Já mám základní návyky zafixované z práce, ty léta Ti to dají do krve a člověk nemá zapotřebí vyvádět kraviny. Nicméně taky jsem udělal totální zhovadilost, kterou mám už několik let před očima a vždy si na to vzpomenu, když vybíjím flintu u auta a jen si říkám, již nikdy více.
Přicházel jsem k autu, to bylo ještě šero a zabzučel mi mobil. Zvedl jsem jej a začal vykládat s kolegou. Přitom jsem odemkl auto, odložil věci. Pak jsem položil flintu na zadní sedadla, vyndal zásobník z flinty, vybil jsem a udělal jsem tu chybu, že jsem nechal závěr vzadu. Vzal jsem náboj, vložil jej zpět do zásobníku a jak jsem byl zabraný do hovoru, dal jsem zásobník do flinty a pak jsem dal závěr dopředu a neúmyslně nabil, což mi v té chvíli nedošlo. Pak mi hlavou brnkla rána jistoty, což nikdy nedělám, protože když vytáhnu náboj z komory, není co řešit. A zmáčkl jsem spoušť. Dál to nemusím rozvádět - rána, ihned mi vše došlo a naštěstí za autem nic nebylo, jen kopec lesa. Před ústím hlavně ležel opasek, pak sedačka a dveře... :-) Dál jen již ten kopec.
Od té doby si při vybíjení kulovnice vše v duchu opakuji slovně a s maximální pozorností vybíjím. Hubert takhle stál jistě při mnoha z nás a naučil nás takto pokoře...

Figi, jestli bys měl trochu času a hrst navíc ochoty, pošli mi "recept" na to doladění spouště. Člověk se učí celý život.

Autor: Fesoj | 29.11.2013 15:06
Je to dávno promlčené - a pak, je pro každého lepší, když se učí z chyb cizích než vlastních. Nikdo není neomylný, leda snad /podle církevních dogmat/ papež a blízko k neomylnosti má i pyrotechnik, protože ten se splete jen jednou...

Autor: Michal Brabec | 29.11.2013 11:29
Fesoji, líbí se mi, že nejseš ten neomylnej (kterých je tu jinak dost) a klidně na sebe vyp...líš takovouhle věc. Takový lidi mám rád.
Mně se stalo něco podobnýho při jednom z mých prvních čuriků. Sele zůstalo ležet v ohni, odkazovalo, já přebil, napínáček a držím sele v kříži. Srdce mě šlo jak koňský kopyto v putýnce, tak volnou rukou vyndám cigaretu, zapaluju a hlídám. Když jsem dokouřil a usoudil, že prasátko zhaslo, chci stáhnout napínáček, ale když máš odjištěno.... Udělal jsem si do úlovku ještě jednu díru.
Taky mě to pár dní strašilo....

Autor: Fesoj | 29.11.2013 10:35
Míval jsem takový hloupý zvyk, že když mi přišla zvěř, kterou jsem nechtěl lovit, zamířil jsem si na ni a se zajištěnou zbraní jsem natáhl napínáček a "cvičně" jsem stiskl spoušť. Za jedné jasné měsíční noci v době kaňkování jsem na velkou vzdálenost pozoroval na horizontu lišku. Odjistil jsem zbraň a pokusil se ji přivábit. Nereagovala, ale v dohledu a mimo dostřel se pohybovala dost dlouho a když konečně definitivně zmizela, zapomněl jsem znovu zajistit. Seděl jsem dál a po delší době se na zasněženém poli objevili dva zajíci. Na dobrých 200 m, být to liška, snad bych ani nestřílel - ale jen tak "cvičně" jsem na jednoho z nich zkusil namířit, natáhnout napínáček a BÁC ! Zajíc se převrátil, mně spadla čelist a koukal jsem jako jojo. Jelikož jsem měl ve své 7x64 náboj Lapua Mega celoplášť kvůli tomu, abych nepoškodil liščí kožešinu, byla v zajícově komoře jen dírka o průměru ráže jak na vstřelové, tak na výstřelové straně. No, on takový zajíc, jak říkával Ing Mimra, "i v únoru je dobrej" - ale kdyby to někdo viděl, asi bych mu nevymluvil, že jsem nechtěl vědomě pytlačit. Ale z podobných hrátek s flintou mě to jednou provždy vyléčilo.

Autor: figi | 29.11.2013 06:35
CZ 550 má výborný spoušťový mechanismus, který lze snadno seřídit tak, že samotná spoušť jde zrovna tak lehce, jako napínáček. Navíc jazýček spouště je po napnutí příliš vpředu a obtížně se na něj dosáhne, při správném držení je to prakticky nemožné a většina proto tlačí na spoušť ze strany.

Pojistku CZ 550 je také poměrně snadné upravit na naprosto bezhlučnou, lze to tak dobře, že s ní necvaknu, ani kdybych se snažil sebevíc.

Při dobře nastavené funkci napínáčku je jedno, zda při odjištění je napínáček napnutý, nebo ne. Ale doporučuji seřídit spoušť a střílet zásadně bez napínáčku.

Spoušťový mechanismus CZ 557 je vlastně jen očesaný ( bez napínáčku ) mechanismus z CZ 550. Jen jazýček spouště je širší o 1 mm, ale i to dělá hodně.

Autor: Maral | 29.11.2013 00:01
Tak udělej Ctrl+C a Ctrl+V, já ji nečetl. Díky.
Odjišťuji s flintou v rameni, nevidím v tom problém.

Autor: Jarin Beskydak | 28.11.2013 21:44
Marale, to jako vážně dáváš napínáček při usednutí a až pak odjišťuješ? Dle mého názoru by to takhle nikdy být nemělo. Šílenou historku vzniklou po tomto postupu jsem psal před rokem. Lesu, lovu

Autor: ondrej paul | 28.11.2013 18:59
Mám 550tku v 8x57IS od roku 2008,hned,když jsem ji koupil,šla k puškaři a pořádně jsem si nechal zeštíhlit pažbu...od té doby jsem s ní neměl jediný problém a to už jsem z ní nějakou tu ránu dal.. :) A napínáček napínám,až když mi přijde zvěř a ještě se mi nestalo,že bych si ji zradil a s pojistkou to samé..

Autor: Maral | 27.11.2013 23:47
Listuji v tomto fóru. Tak mě napadlo, dělám něco špatně nebo jsem necita, když lovím s tím, co vezmu do ruky ? Nikdy jsem žádnou flintu neladil, prostě jsem koupil to, co mi padlo do oka, ne do ruky. A vyzkoušel jsem toho dost a kupodivu všechno to přesně střílelo. Vždy jsem "železo" jen nastřelil a když to chodilo přesně, neřešil jsem nic víc.
Mám i zmiňovanou CZ 550, dokonce ten těžký Varmint v té "jediné správné ráži" (Radku :-)). Pojistka trošku hlučnější, napínáček jako kladívko (v nočním tichu), ale napínám včas po usednutí, odjišťuji pomalu palcem a ukazováčkem, což krásně ztlumí. No a když nestihnu napínáček použít, střílím bez něj. Takže na CZ 550 nemohu říct nic špatného, protože střílí na centimetr přesně a zvěř zůstává na nástřelu. Stejně jako s Tikkou, která byla o něco příjemnější do ruky, ale nesednul jsem si z ní na zadek. Kulovnice jako kulovnice a střílí to stejně přesně. S napínáčkem či bez, na tom až tak nezáleží.
P.S. Ty Krušovice jsou vážně hrozný splašky.

Autor: Antonín Straka | 18.02.2011 14:09
Já jen doplním p.Slavětínského, mistr Hanák mi dělal na podzim napínáček na Brno 98 a spokojenost. Navíc jsem měl možnost prohlédnout si u něj Mausera v 8x57IS a opravdu nádhera. Krásné dřevo, vychytaná tichounká pojistka i napínáček, flinta padla do ruky. Kdybych kupoval kulovnici tak jdu to toho. Navíc vstřícné jednání a ochota. Jinak kamarád má CZ 550 v jediné správné ráži 308W:-D, měl jsem ji v ruce. Pojistka byla dost slyšet a napínáček, to bylo jak když člověk praští kladivem do kovadliny. A jenom špatně se na ni podívát a celá zrezne:-D. Za ty peníze....

Autor: Jan Slavětínský | 18.02.2011 13:09
Tento týden si kolega od nás objednal u p.Hanáka v Tišnově kulovnici Brno98 v 8x57JS. Flintu mu do 14 dní ručně sesadí a spasuje + vybere dřevo podle přání a to v ceně 16 tis. s daní (základ). Tuhle kulovnici je schopen upravovat a šlechtit podle přání zákazníka až do nějakých 30 tis. Neexistuje, aby něco nechodilo,drhlo nebo nefungovalo. I tohle je cesta ke zbrani podle svých představ a možností s podílem ruční práce. V podstatě za prachy,které by dal za seriovou 550ku, bude mít udělaného Mausera a ve dřevě...

Autor: Radek Chadim | 15.02.2011 17:39
Pánové, téma je Kulovnice ČZ 550 - Váš názor, já bych tuto flintu přirovnal spíše než k nějakému patoku vyškovskému k oslavanské dvanáctce, která se pít i dá, pokud člověk pije pivo, což já nejsem :-), ale na srovnávání piv založte jiné téma a zde se držte raději té kulovnice :-).

Autor: Stanislav Haas | 15.02.2011 17:31
Pánové, jedině krušovický Mušketýr/ jedenáctka/ nebo desetistupňové "chutná jako tenkrát". On i benešovský Ferdinand - kvasnicových "sedm kulí" nemá chybu :-):-):-). Souhlasím, že regionální značky jsou podstatně lepší než tak vychvalovaný gambáč /blé/. Na vánoční aktiv brigád socialistické práce jsem koupil sud Budvaru a dobrou polovinu jsem vracel se sudem, nedalo se pít :-(

Autor: martes | 15.02.2011 11:24
Chlapi,to jste to ,,zajeli,,. Od kulovnice k pivu.Ale i to nakonec spolu souvisí.Lov a pak po lovu.Zdravím,Martes.

Autor: Martin Síla | 15.02.2011 10:49
Já už mám těch uniformních chutí plný zuby.Je totiž fakt,že v malých a rodinných pivovarech na člověka čekají velmi příjemné zážitky a určitě stojí za to vyzkoušet místní produkci všude tam,kde taková možnost je.

Autor: Zdeněk Ondruch | 15.02.2011 10:41
No a v Nošovicích zase s úspěchem dělají Gambrinus, pardon, teď už Gambrihnus, tomu se říká globalizace.Výborný jsou malý český pivovary, který nevaří obrovský kvanta piva a zásobují třeba svůj region.např. pivovar Sijany, Polička,atd.Z

Autor: Pavel Toman | 15.02.2011 10:22
Jo jo,plnotučnej Bernard je lepší jak Plzeň,

Autor: Milan Soukup | 15.02.2011 09:46
Kdysi jsem byl na exkurzi ve Velkopopovickém pivovaru. Na lince bez problémů stáčeli lahvový Radegast vyrobený podle dodané receptury. Prý to šetří náklady na dopravu :-). MS

Autor: Zdeněk Ondruch | 15.02.2011 09:18
Radegast, Gambrihnus a Velk. Kozel chutnají všechny stejně-blbě, holt jsou to europiva.Nejlepší je kvasnicovej Bernard, nebo Starobrno(nejlepší pivo na celé Moravě).Z

Autor: Martin Skřivánek | 15.02.2011 08:22
to už se ani prazdroj nedělá v Plzni,vím jen že se vozí Radegast z Maďarska.

Autor: Martin Síla | 15.02.2011 06:58
V poslední době se můj kdysi oblíbený prazdroj pokazil.
Zřejmě to bude souviset s Polskou produkcí a možná se zavedením systému WCM v Plzni.
Už ho nepiju a dávám přednost regionálním produktům :-)

Autor: Harald Altmann | 15.02.2011 00:43
Jo, Prazdroj je solidní pivo vhodné pro bojiště i zázemí.

Autor: Martin Skřivánek | 14.02.2011 22:10
figi já jsem to prostě nenašel.

Autor: Martin Skřivánek | 14.02.2011 15:00
prazdroj můžu i já :-).mně se náhodou ta flinta líbí.

Autor: Josef Hanzlík | 14.02.2011 14:58
Haralde,trochu podobný to teda určitě je.Jsem radši v lese,než honit flexu po nějaký konstrukci.A ještě k tý flintě,ten chlapec co zadával dotaz se ptal na pětsetpadesátku,rok 67?Ale chápu to tak,že nečiníš rozdíl v kvalitě mezi jednotlivými poválečnými typy.Člověče,nárůst ceny skoro 100% za 3 roky?To jde jen u kvalitního zboží,ne?:-)))))Teda je pravda,že já takhle prodal ZH.Ona se mi tahle flinta totiž nelíbí,tak jsem si na ní našel spoustu chyb a šla z domu.Jenže co ji má lidí a nedají na tu motyku dopustit.
Jdu stáhnout a rozrušit prase,zbytek dořešíme v Roudné.Můžeš Prazdroj?

Autor: Harald Altmann | 14.02.2011 14:13
To Josef Hanzlík: Josefe, k té flexe blahopřeju. Jednou jsem se takhle kamarádovi chlubil, že mám plátky do pilky na železo, které vydrží hodně dlouho. Manželka na to povídá: "To je jasný, protože nic neděláš a furt jsi v lese. Tak aby nevydržely." Není to s tou flexou stejné? :-))))
K Tvé otázce, "jak jsi přišel na to, že to jsou šunty?" se musím ohradit. Nikde jsem to nepsal, pouze jsem vyjádřil názor, že ve stejné cenové relaci (nebo mírně vyšší) koupíš kvalitnější flintu. A to, že jsou se zbraněmi z U.B. problémy, k tomu viz můj příspěvek z 06.02.2011 23:13. Není to tom, co jedna paní povídala. Mám to z vlastní zkušenosti. Flintu jsem měl z roku 67 a koupil jsem ji v roce 2005 za 7 tis. Prodána byla v roce 2008 na Moravu (kam jinam?) za 13 tis., takže ztrátu jsem určitě neutrpěl, o to se neboj.

Autor: figi | 12.02.2011 08:14
Martine, je to tam už několikrát, z poslední doby třeba
http://www.loveckeforum.info/viewtopic.php?f=2&t=5285&start=15

Česká Lípa

Autor: Martin Síla | 12.02.2011 07:54
Shodou okolností jsem včera jel přes Holice,tak jsem se v PPK zastavil.
Chtěl jsem si ze zvědavosti osahat v prvířadě K98 a taky další produkci. Během prohlídky jsem měl na slečnu (nebo paní,to nevím)takovou spoustu otázek,že rezignovala a přivolala si na pomoc vedoucího výroby.Zajímavá informace je,že připravují K98 v celopažbeném provedení a zároveň se zabývají vývojem zbrusu nové kulovnice s tím,že s výhledem 2 let ukončí výrobu K98 z důvodu technologické náročnosti výroby. No,necháme se překvapit. Jinak ty K98,co jsem si na místě prohlížel mě osobně moc nenadchly.Dřevo pěkné ale celkové zpracování by mohlo být lepší.Jiná otázka je životnost hlavně atd. Fakt je,že za tu cenu jako pracovní flinta by to mohlo být řešení. Jo a ptal jsem se taky na možnost ráže 8x64S a bohužel,ani náhodou.

Autor: milano | 12.02.2011 07:52
Omluva za odklon od těch 550tek, sám ji tedy také mám, od roku 1997 a jsem s ní v celku spokojen.
S PPK Holice K 98 zkušenost nemám, ale přemýšlel jsem o té jednušce, držel jsem ji u pana Procházky v ruce a flinta se mi za ty peníze vcelku líbila.Pak mi ale nezávisle na sobě pár zkušenějších řeklo, že je to taktéž hop nebo trop, prostě buď máte kliku na kus nebo ne, je to trochu předělané ZBK a to nebyla žádná sláva.Docela bych přivítal informace o této Holické jednušce, ale vypadá to, že není nijak rozšířená.Asi přidám nějakou kačku a pořídím jednušku Sabatti.M.P.

Autor: Martin Skřivánek | 11.02.2011 22:16
figi prosimtě kde to je na lov. fóru? a odkud jsi? dík.

Autor: Tomáš | 11.02.2011 22:12
Osobně vkládám velkou naději do zbrojovky PPK s.r.o.v Holicích, která převzala část výroby někdejší Zbrojovky Brno a jde na to myslm velice dobře.
Máte někdo zkušenosti s jejich vyráběným modelem K98? Velice rád si tuto flintu přijedu prohlédnout, ne že bych potřeboval další kulovnici, ale prostě jen tak, ze zajímavosti. Už z principu a podstaty věci si myslím, že pan Peřina si sakra dává majzla na to, aby mu z dílny neodcházely nedodělky

Autor: figi | 11.02.2011 22:09
Za roky střílení jsem si vytvořil jasnou představu o tom, jak má zbraň fungovat, jak má sedět a pak i jak přesně střílet. Takže ať vezmu do ruky Sauer, Sako, Tikku , CZ a cokoli dalšího, okamžitě mne napadá, co upravit, vyměnit nebo předělat, aby z toho byla zbraň podle mých představ. Takže každou ihned do šroubku rozdělám a předělám. Faktem je, že CZ 550 mám už v takovém stavu, že mne nic dalšího na zlepšení nenapadá. Takže CZ 550 je pro mne ideál, velmi snadná na úpravy a díly dostupné ihned. Dobrá - dobře udělaná CZ 550 je vynikající, s precizním chodem závěru, super spouští a naprosto tichou pojistkou. Ten závěr nelze upravovat, chybou jsou právě velké vůle, tak proto podle chodu závěru vybrat.
Tikku jsem předělával zrovna tak ...

Martine, je to podrobně popsáno na Loveckém fóru. Nebo přijeď, pojistku ti udělám na počkání.

Autor: Zdeněk KLubal | 11.02.2011 21:05
Figi tady je spíš otázka,proč by s tím měl někdo něco dělat?Víš,že mám 537 a nic hlučného tam neni.Nebylo by lepší kdyby firma slyšela na hlas lidu od spoda...Rád bych kupoval český,ale dotažený výrobek do detailu.Ne jako co chceš za 20000...Z.K.

Autor: Martin Skřivánek | 11.02.2011 20:59
Figi já zbraním nerozumím,závěr jsem zkoušel.můžeš mi polopatě vysvětlit co s tím nebo mám to dát puškaři?

Autor: figi | 11.02.2011 20:10
Martine, ta pojistka je práce na půl hodiny, a pak chodí perfektně, zlehka a potichu.
CZ 550 ( i CZ 527 ) se má zásadně vybírat pouze podle chodu závěru, s tím už pak lze těžko něco dělat. Vše ostatní je hračka.

Autor: Martin Skřivánek | 11.02.2011 14:51
Honzo to bylo na mně? :-) no upřímně ti řeknu že jsem si vybíral z více kusů ale tu pojistku jsem nezkoušel a vůbec mně to nenapadlo,vybral jsem si jen podle dřeva.jsem s ní max spokojený až na tu zatracenou pojistku,za ty roky to mohli vymyslet líp.

Autor: Leon Zumr | 11.02.2011 14:32
přesně když to stojí za .... tak proč to kupovat ale hold jsme češi:-) Já když jsem chtěl novou flintu tak jsem navštívil tři krámy prohlídnul několik 550 jedna nešla ani odjistit nakonec jsem vyrazil do Detexu pro tikku tu co jsem chtěl neměly na krámě jenom slibovali tak při cestě z Prahy jsem zajel ještě do zbrojovácký prodejny kouknout co tam mají a domu jsem si vezl 550 american v 308win a maká v pohodě nerezne akorát pojistku musím pomalu vypustit palcem aby necvakla zásobník nevypadává a spoušť mi sedí i bez napínáčku asi mají pro USA jiný limit kvality údajně podle prodavače to byli flinty pro vývoz ale zbyli v čr.

Autor: Stanislav Haas | 11.02.2011 14:20
To máte jako s auty. Kdo má celý život jezdit v trabantu, tak by se nikdy neměl svést v mercedesu.

Autor: Roman Trojka | 11.02.2011 13:46
Josefe, můžu přisednout s pivkem? Na tom co píšeš, je velký kus pravdy. ALE... Mám ZKK je to flinta s kterou jsem za ty roky spoustu zažil a nikdy, opravdu nikdy nezklamala.. Taky bych jí nikdy neprodal, povavažoval bych to za zradu:-) Měl jsem taky CZ 527 a to už bylo podstatně horší! Při stejné péči, možná i větší,rezivěla a hlaveň byla za pár let v horším stavu než ZKK-čko. Šla proto z domu.. Pak jsem si koupil nový kulobrok Merkel SL-II. lehounký s hřbetním napínaním, bleskovou spouští a teprve jsem pochopil co je to dobrá flinta.. "kdo jednou zkusil, už nechce jinak" Pokud bych si to sám neprošel, tak bych tomu nevěřil. Ano dá se s těma našima flintama lovit, ale pokud vyzkoušíš kvalitní zbraň, tak pak teprve zjištíš ten propastný rozdíl... A ještě k jedné věci jsem došel, jak ty naše zbraně vzhledem ke kvalitě jsou drahé..

Autor: Jan Slavětínský | 11.02.2011 12:57
Mě trochu vrtá hlavou proč si kupuju kulovnici,kterou když držím v krámě v ruce, novou a zjistím u ní, že drhne pojistka, že má závěr vůli a co já vím ještě,proč jí beru. Aby mě to potom štvalo a hledal jsem puškaře, který mi to předělá. Tak jim to tam nechám a nebo si vybírám z více kusů a musím něco vybrat...Mě to přijde, že tu kulovnici někteří ani nevybalili v krámě z krabice a neviděli co kupují.

Autor: Josef Hanzlík | 11.02.2011 12:37
Haralde,mám z OBI flexu asi 15 let a pořád slouží!Ale vím,co myslíš a mám na ty HIFImarkety taky podobnej názor.Jenže s těma pětsetpadesátkama mi tu pěkně dráždíte brzlík.Doprčic,choďte si se Sauerama,Blaserama,Mauzerama,Manlicherama,nebo třeba s Perchinkama(určitě jsem v těch názvech nasekal spoustu chyb),ale respektujte,že jsou lidi,jak napsal Radek,kteří zas tak moc neřeší.Nabiju,zajistím,odjistím,zamířím,odmačknu a trefím.Funguje to,tak o co jde?Jestli má někdo rád staré zbraně a loví s nima,nebo echt značkové,je to v poho.A jak jsi přišel na to,že jsou to šunty?Měls ji,nebo jedna paní povídala.Jestli jsi ji měl,tak jsi ji asi prodal se ztrátou a koupil něco značkovějšího.Nestálo Tě to víc,než menší úprava tý český?Já nikoho nepřesvědčuju,aby si ji koupil,jen říkám,že jsme tu lidé,kterým k provozování myslivosti,tak jak jim to podmínky honitby dovolují,naprosto vyhovuje.Haralde,takhle napsaný to možná vypadá blbě a možná jako provokace,ale prosím Tě,snaž se představit,že sedíme u piva a kecáme o všem možném,co se myslivosti týče,jo?

Autor: Martin Skřivánek | 11.02.2011 10:42
teď jsem si koupil malorážku a doma jsem zjistil že nezajišťuje.ta je ale ojetá.

Autor: Milan Soukup | 11.02.2011 10:38
Ta pojistka má dost ostré hrany, ale to není jen u 550, třeba u ČZ 75 má ten kulatý kohout ostré hrany taky, nádherně to trhá podšívky u bundy nebo u saka :-). Ale abych nebyl jen negativní :-), tak třeba to vypouštění nábojů uvolněním dna nábojové schránky je u 550 super, to jsem využíval při vybíjení zbraně často, to se jim povedlo. MS

Autor: Martin Skřivánek | 11.02.2011 10:33
s těma 4ma polohama to je přesné. já nevím že to ty vývojáře nesere,tolik let se o tom ví a mají to v pr..li.já nevím jestli jsem měkota ale když ji odjistím a zpátky zajišťuju tak mně to fakt bolí.ještě tam udělají takovou hranu aby to bolelo ještě víc.

Autor: Radek Chadim | 11.02.2011 09:32
Když to tady čtu, tak docházím k závěru, že buď jsem měl na 550ku štěstí, nebo jsem flegmatik a problémy zde uvedené, ač se u mé flinty některé vyskytují, neřeším, protože mně nijak neomezují :-).

Autor: Jan Slavětínský | 11.02.2011 07:49
Přátelé, k té plovoucí hlavni. U klasické Zetky ve 40. letech nikdo plovoucí hlaveň neřešil, ta sedí na dřevě, má protažené poutko na řemen a na konci celopažby je kovová objímka. A střílí úplně stejně jako flinta s hlavňí "extra plovoucí"...

Autor: Tomáš | 11.02.2011 04:53
Zdravím všechny. Když si tak pročítám tyto příspěvky, tak vlastně uč ani nemám co psát, protože Harald to popsal naprosto přesně, tj. ani u mě si CZ 550 důvěru nezískala. Příčina je jasná, tj. plovoucí hlaveň bývá neplovoucí, nehlučná pojistka hlučí a hladký závěr jde lecky nehladce a s velkými vůlemi.Obyčejný Remington 700 BDL je na tom líp, a štve mě to. Štve mě to o to víc proto, že jsem moravák a opravdu velice rád bych kupoval výrobky z nedalekého Uh. Brodu. Jediná flinta,kterou mám z CZUB je CZ527/222.REM a snad jen díky pečlivému výběru asi z celkem 5 ks jsem s ní spokojený.
Lovu Tomáš Peroutka

Autor: Harald Altmann | 10.02.2011 22:07
Nějakých 20 - 23 tisíc za něco, co si musím dodělat doma? Děkuji nechci. Je to něco podobného jako když si jdete do Obi nebo Baumaxxu koupit nářadí. Jo, funguje to, sice ne tak úplně jak by mělo a nevíte nikdy jak dlouho to vydrží, ale hodně zákazníků je chvilku spokojených, že levně nakoupili.

Autor: Jaroslav Rejdák | 10.02.2011 17:43
Já jsem měl s pojistkou taky problém: 1.Šla strašně ztuha, 2.Dělala hrozný randál, 3.Místo 3 poloh měla 4!!! (ve druhé poloze, kdy zbraň má být zajištěná zustala viset a nedocvakla se a zbraň nebyla zajištěná. Na krámě jsem si toho nevšiml, protože ten problém byl pouze s vloženým závěrem.) Jelikož jsem mladej a blbej, tak jsem poslechl rady otce a zbraň nereklamoval s tím, že si to mám zajišťovat pořádně (prskal i když jsem se zeptal puškaře, jestli by se na to nepodíval, dnes bych ho poslal někam :-). Naštěstí mechanismus pojistky není složitý. Stačilo na pojistce strhnout jednu hranu, problém s hlučností a zatuhlostí jsem vyřešil podlepením dosedacích ploch slabounkým páskem gumy a zkrácením pružiny západky pojistky. Ta pružina je stejná, jako u zarážky závěru. A nebo zbraň dejte puškaři. Pokud je šikovnej, poradí si.

Autor: Zdeněk Ondruch | 10.02.2011 17:22
Já jsem teda neodložil(prozatím nebyl důvod ke stížnostem), ale s těma flintama jsem myslel, že jsme tak úchylní jen já a P. Toman. Vidím, že je nás takových víc.
Těch postřehů mám taky několik, ale raději až v Roudné...Z

Autor: Josef Hanzlík | 10.02.2011 16:56
Jako služebně nejstarší odložil zakládám stranu odložilů.Budu předseda a Ty s Ervínem místopředsedové.Díky velké členské základně jsme za chvíli"za vodou"a jedem do Hungaria na vysokou!Hlavně,aby nebyl problém v našich rážích.

Autor: Milan Soukup | 10.02.2011 14:05
Jo, jo, máš Josef pravdu, jsem takhle postiženej :-). A štvě mě, když to nefunguje tak jak chci :-). Jinak jsem taky odložil :-). M

Autor: Josef Hanzlík | 10.02.2011 14:01
Milane,my jsme asi všichni stejně postižení.Když jsem si tu pětsetpadesátku koupil,vyndaval jsem ji často ze skříně k pomazlení.Bejvalka mi říkala,že se chovám jak cvok.Tak jsem ji odložil.(Tu bejvalku!)Už vidím Tebe,jak cvakáš tou pojistkou!Jinak pánové,ta pojistka je jako ženská.Vždycky je lepší ukazovák s palcem,než palec samotnej.Začátečníkům to holt musíme my starci chvilku tlouct do kebulí,než to poberou.

Autor: Milan Soukup | 10.02.2011 13:43
Martine, když jsem měl 550ku, tak jsem strávil několik večerů tím, že jsem s pojistkou donekonečna cvakal (pokaždé tak 500x), ale neměl jsem pocit, že by to moc pomohlo. Rozebral jsem to a zkusil promazat, pak vazelínu na zbraně, nic moc. Když sundáš pažbu a podíváš se na mechanismus pojistky, tak to chodí železo na železo. Možná vzít brusnou pastu a zkusit přeleštit ty přechodové hrany. A nebo podle návodu zarytých majitelů 550tek dvěma prstama a když to nejde silou, tak to půjde větší silou :-). M

Autor: Martin Skřivánek | 10.02.2011 13:05
Pojistka: mám novou 550ku a jde mi pojistka hodně ztuha,dá se s tím něco udělat,ochodí se?

Autor: Matěj Fous | 08.02.2011 18:09
Asi nikdo z vás neokusil tu ČZ 550 STANDART - já jsem to již jednou psal- "železo" je samozřejmě stejné, ale ta pažba je nejen podle mého gusta šikovnější do ruky a příjemější na zamíření, nehledě na to, že je až o 2.000,- levnější.

Autor: Tomáš ČENĚK | 08.02.2011 09:57
Honzo, jestli myslíš verzi Scandinavia s pažbou Monte Carlo, tak tu jsem vlastnil. Koupil jsem jí jako novou v r. 2002 v ráži .308, ale už jsem ji prodal. O jejích kvalitách jsem už psal na old fóru. Tehdy jsem měl v ruce celopažbu 7x64 a tuto a vybíral jsem. Na celopažbě byl suk a pojistka byla narozdíl od této hlučná. Tak jsem si vybral Scandinavii. Líbivá flinta, dobře se držela, byla těžká. Po zkušenostech bych si ČZ550 již nekoupil. Nerad nové věci "dodělávám doma". Kamarád si koupil Luxku 30-06 a při přebírání flinty na prodejně jsem ji vzal do ruky, zajistil a už neodjistil. Prodejce ji odvezl, rozebral, "dodělal" to, co měly ve fabrice a za čtvrt hodiny byl zpátky. Co k tomu dodat...

Autor: Jaromír K | 08.02.2011 09:46
Josefe,tak abych byl přesný,bydleli jsme kousek od Plané u Mariánek. V Plzní sem se narodil a tluče mi pěkně srdce,když sleduju hokej nebo fotbal. I dres a šálu mám a už jsem byl i v Plzni na zápase. Jenže ze západu Čech sme se stěhovali v březnu roku 80,takže už mám právo zvlčet,néé?? Matěji já vím že se mluvilo o stejné cenové relaci,ale nevěřím tomu,že jinou a kvalitnější zbraň seženu za těch patnáct tisíc. No a k té pojistce chlapi,máte ZHáčko?? já jo a tam je ten problém s pojistkou úplně stejný. jen jednou sem pojistku odjistil jedním prstem a prase bylo včudu. Vždy dvěma prsty,takže jak kolega Miňha,pro mě žádný problém. JK

Autor: Milan Soukup | 08.02.2011 07:18
Kdysi před lety jsem jí chtěl. V Praze v podnikové prodejně v Opletalově ulici mi bylo sděleno, že když na Monte Carlo budu trvat, tak mi jí teda holt objednají. Dodací lhůta nebyla přesně specifikována, řádově to mělo být 3-6 měsíců, možná, ovšem bez záruky. Nakonec jsem si vzal FS, protože jsem nechtěl čekat. Jak je to dneska nevím, ale 550 s MC jsem nikdy neviděl. M

Autor: Jan Slavětínský | 08.02.2011 07:00
Hele chlapi, v katalogu je 550 nabízená i s pažbou Monte carlo. Já jí ještě s touto pažbou neviděl, ani na krámě. Viděl jste jí někdo z vás? Dělají to nebo je to katalogový klam...

Autor: Milan Soukup | 08.02.2011 03:04
Jo, jo, ale prasátka nějak nejsou :-(. M

Autor: Harald Altmann | 08.02.2011 02:51
Milane, Ty jsi taky přišel z prasat, že jsi ještě vzhůru?

Autor: Milan Soukup | 08.02.2011 02:17
A znáte ten, jak pražák posuzuje víno?:-) Přičichne, prohlídne proti světlu, doušek poválí na patře a znalecky pronese - červené :-). M

Autor: Milan Soukup | 08.02.2011 02:09
Pánové, pánové, ale no tak :-), já přece nepropaguju M03 za 150 tis., 550 jsem měl, mě ta pojistka vadila (nejsem asi jediný), v situaci, kdy se potřebuju soustředit na obeznání atd., se mi nechce soustředit se na pojistku:-), abych si s ní necvaknul :-). 550 je dobrá flinta, ale ta pojistka je prostě slabá stránka. Viděl jsem jich pár s předělanou pažbou a trochu upravených, vypadá to pak o dost líp, hlavně FS.
Josef Hanzlík - opovaž se :-), a ještě navíc v 308 W :-)!!!!! M

Autor: Harald Altmann | 08.02.2011 01:01
Jaromíre, to instruktážní video jsem teda fakt neviděl. Ale bude to asi stejné jako se slivovicí a vínem. "Kurňa, to se nám moc nepovedlo! Nevadí, pošlem to Čecháčkům (Pražákům). Však oni se aj tak budou oblizovat!" :-)))))))
Jardo Miňho, pokud máš čas a jsi si schopen při lovecké horečce uvědomit, jak máš odjištovat, pak O.K. Já jsem na to prostě neměl buňky. Bylo tolik věcí, na které jsem při zamíření myslel, že bezhlučné odjištění všemi deseti jsem už prostě nedokázal uhlídat.... A klepu se před ránou dodnes a často. :-( Řešil jsem to tak, že jsem seděl s odjištěnou flintou a pootočeným závěrem. Rána nemohla vyjít a potichu se to dalo před výstřelem dovřít. Zdálo se mi to ale jaksi nebezpečné.
Jo, ještě chci říci, že ta flinta šla zpátky na Moravu v roce 2008 za slušný peníz, přestože byla z roku 1967.

Autor: Josef Hanzlík | 07.02.2011 22:06
A to já si rejpnu.Jaromíre K,copa to čtu,jakpa je možný,že Plzeňák napíše"nechcu"?Tůto přeci neni možný,aby Ty si tam na tý Moravě tak zvlčel a zapoměl na svuj rodnej plzeňskej dialekt.Ať sem tůdle,nebo támdle,přece sem furt Plzeňák,né?Asi vemu to svý uherskobrodský kopyto a pudu ho tam vrátit,jakkoliv sem s nim deset let spokojenej,vodjišťuju nománě potichu,repetýruju a střílí mi to taky přesně.Teda do 200 metrů,dál sem to nezkoušel a ani nebudu.A jelikož se mi už vyrábí papír na úmrtní list,tak to s tou fošnou 550FS určitě doklepu a při mých šesti loňčácích,třech liškách a dvou kusech srnčí zvěře za rok,ji eště někdo zdědí.
Nezodpovědnej bouchale a masaři,já tě jí asi vodkážu,hele,pětsetpadesátka,celopažba v třistaosmě,to bych tě nasral,co?

Autor: Jaroslav Miňha | 07.02.2011 19:27
Ale ta pojistka fakt není slyšet, když se vezme mezi dva prsty.... Je třeba naučit se s kopytem zacházet :-)

Autor: Matěj Fous | 07.02.2011 19:26
Jaromíre K, máš samozřejmě pravdu, ale v tomto vláknu se hore píše také o tom, že ve stejné cenové relaci jako je CZ 550 lze pořídit lepší kvalitu...,a o to asi jde.

Autor: Jaromír K | 07.02.2011 16:31
Jelikož nemám ke kopytu daleko,tak by mi to mohlo celkem vyhovovat.... Jinak budu posuzovat zbraň za 15000kč a jinak třeba Mausera za 85000kč. Můžeš mi věřit Milane,že pokud bych nevrážel peníze do rekonstrukce baráku,tak ty peníze za zbraň M03 zřejmě objetuju a ještě bych si koupil na to optiku ve stejné cenové relaci. Co to je nějakých 150tisíc,když to budu mít na celý život. Ale jsou mezi Myslivci takoví,co domů nosí 12tisíc a živý z toho děcka,ten na to mět nebude a spokojí se s tím,když na obyčejnou zbraň a nějakou optiku naspoří za pět let. Pamatuješ na tu diskuzi ohledně filčáků na posed,to bylo to samé. Já tady nic velice neřeším,spíš sem trochu popichoval. S pozdravem JK

Autor: Milan Soukup | 07.02.2011 14:31
Instruktážní video ze zbrojovky neznám :-), ale pojistka u 550 je prostě hlučná. Než před tímto faktem a připomínkami z praxe zavírat oči, tak by snad bylo lepší to prostě přiznat :-) a zkusit to vymyslet nějak jinak :-). Závěrový systém je velmi zdařilá úprava Mauser, hlaveň, pažbu, dolícování a ostatní nekomentuji (protože kopyto zůstane kopytem) a odpovídá to pásové výrobě s minimem ruční práce, nic víc, nic míň. MS

Autor: Jaromír K | 07.02.2011 13:55
Harald zřejmě neviděl instruktážní video ze zbrojovky. Je tam záběr z výstupní kontroly a slyšet komentář ke zbraním. Ta je špatná,půjde do Čech. Ta je dobá jde na Moravu jéé a tady ta se fakt povedla,ta zůstane v Brodě-::))) Jinak já mám srdeční záležitost Plzeň,protože sem se tam narodil.....Ale teď mám blízko do Brodu a dají se domluvit i jiné zbraně než ty co jdou běžně na pult. JK

Autor: Harald Altmann | 06.02.2011 23:13
Jaromíre, nač ta jízlivost? Začínal jsem se ZKK600 v ráži 7x57. Střílení v pohodě, ale ta pojistka. Ať jsem dělal, co jsem dělal, byla prostě hlučná a ani puškař to nedokázal odstranit. Totéž má kolega se svojí CZ550FS. Kolegyně vlastní CZ527FS /223R a má stejný problém. Flintu CZUB bych už nikdy nekoupil. Toť můj názor.
Já vím , že na Moravě je Moravská flinta asi srdeční záležitostí, ale zcela jistě to není etalon kvality a vysoké technické úrovně.

Autor: Jaromír K | 06.02.2011 22:07
Haralde,opět nechcu rýpat,ale kolik zbraní jste zatím vyzkoušel z Uherského Brodu? A taky kolik Ženských bylo před tím,než jste se usadil??-:¨))

Autor: kesl | 03.02.2011 16:04
Jestli je Vaším snem onen Mauser a ne ta 550ka, tak si raději pořiďte nějakou břízu za pár šupů, zbytek uložte, došetřete, starou flintu prodáte a je tu onen Mauser. Ta stará potratí na ceně tak 10%, ale nová 40%. L a L!

Autor: Stanislav Haas | 03.02.2011 15:58
No snad jsem nikoho neurazil, že jsem napsal názor na jinou ráži, než na jakou se Ondra ptal, předpokládal jsem, že šlo především o řadu 550. Jinak si myslím, že rozdílné názory na ní jsou dané i tím, kdy která byla vyrobená. Jako veškerá kvalita spotřebního zboží jde do háje, tak už i o kulovnicích se nedá říci - to nejsou zuby, ty se nekazí :-):-):-). Jednou jsem si nechal vyrobit na zakázku jednorannou zlamovací kulovnici do tlaku / 7x57R/, hned jsem jí obratem prodal, krátce řečeno, kdybych si jí piloval doma ve svěráku, tak bych to zvládl lépe. Že si na ni zbrojovka nestyděla dát firmu.
Jestli se Vám vybraná líbí, neváhejte. Znáte to - Když jí miluješ, není co řešit :-)

Autor: Martin Skřivánek | 03.02.2011 07:40
Michale CZ 550 lux 8/57JS stojí v Uh. Brodě 19500kč (ne v podnikové prodejně).

Autor: Jan Slavětínský | 03.02.2011 07:31
Měl jsem teď za poslední dobu několikrát v ruce celopažbenou Brno 98. Je to klasický Mauser, kovová schránka, pojistka křidýlko atd. Myslím si,že to Brno dělalo hezčí pažby a mělo i lepší vybraná dřeva na pažby proti UB. Dnes se tyhle 98ky nechají sehnat proti 550FS za pár korun.

Autor: Harald Altmann | 03.02.2011 00:35
Kolegové, je to fakt o ničem. Dnes není problém vzít si úvěr (splátky) na cokoliv. Tak proč ne na flintu a optiku. Za blbou fabii bude kdokoliv z nás splácet i 4 tis. za měsíc po dobu několika let. Proč si nesplácet dobrou, kvalitní flintu a optiku?!? Nemusím potom brát první, cenově přijatelnou zbraň a je možnost si plnit svoje sny. Tenkrát, pro naše předky, byla taky pořádná darda do rodinného rozpočtu cena za zbraň. Ale jejich zbraně se dědí (prodávají) z generace na generaci a byla to vlastně dobrá investice. Škoda, že český fortel, strojírenství a zbrojařství už nemá ve světě ten zvuk, jako před nástupem komančů (řekněme 1948-9). Uvědomme si, že moderní zbraně, které dnes koupíme jako nové, by měly sloužit jako chlouba našich vnuků na loveckých akcích. Naopak zbraně, které jsme podědili od předků, budou v té době už viset jako dekorace, bo nebudou splňovat (možná) podmínky bezpečné střelby anebo nebudou již ty pravé ořechové.
Ale každopádně jako závěr musím dodat: zbraň od ČZ, zatím, NE! Pryč jsou doby, kdy jsme byli strojírenskou velmocí. Radši si odzkoušet zbraň od různých výrobců a jsem přesvědčen, že Česká zbrojovka se do užšího výběru nemá šanci dostat (alespoň u mě zatím ne).
Když si vybíráte ženskou na celý život, tak jich "zkusíte" vícero a nevezmete, většinou, první, která se namane. Se zbraní by to mělo být také tak. Musí sedět, padat do ramene, být líbivá a hlavně, splňovat všechny nároky na ni kladené!

Autor: Joska | 02.02.2011 21:53
Plně souhlasím s tím,že jsou to nikdy nekončící debaty o ničem. Chtěl jsem jen naznačit, že 550 v dané cenové relaci není zas až tak špatná. Jinak mojím snem je Mauser M03, snad se k tomu někdy dopracuji.

Autor: Milan Soukup | 02.02.2011 21:36
Říkám ach jo, protože tohle jsou nikdy nekončící debaty o ničem. V čem je tedy ta 550 lepší než ty ostatní? V tom, že je vyráběná v ČR? Já tu otázku považuji za nesmyslnou. MS

Autor: Joska | 02.02.2011 21:24
Milane proč Ach jo? Pokud pročítám různá fora tak majitelé některých vyjmenovaných kulovnic mají rovněž spoustu výhrad tak jako k 550.
Jinak to byl jen dotaz.

Autor: Milan Soukup | 02.02.2011 21:10
Ach jo. MS

Autor: Joska | 02.02.2011 21:02
Ano, pokud budeme uvažovat takhle,tak je jich spousta. Jste přesvědčeni že všechny tyto kulovnice jsou lepší jako CZ550 i PPK K98?

Autor: Michal Mirčev | 02.02.2011 20:34
Kulovnice v relaci 20000kč? No já jsem koupil 550 za 23000kč + náklady co jsem měl při reklamaci pažby která byla oloupaná. Doprava do CZUB+ nastřelování tak jsem někde na 25 tis.a to se dá sehnat Howa,Remington,K 98 od PPK, Antonio Zoli a i ta Tikka do které bych já osobně šel.M.M

Autor: Milan Soukup | 02.02.2011 20:30
V cenové relaci 20-30 tis (srovnatelné cenově s CZ 550). je celkem slušný výběr. Krom toho, co uvedl Zdenda Ondruch, tak dál třeba Rösler Titan 6, K 98 PPK, Marlin XL 7, Browning X Bolt, Browning A Bolt, Remington 700 BDL atd. Třeba tady: http://www.terc-zbrane.cz/index.php?id=nove-dlouhe-zbrane
MS

Autor: Zdeněk Ondruch | 02.02.2011 20:20
Josko: třeba Howa a nebo Remington 700 SPS.
http://www.finn-hunter.cz/obchod?page=shop.browse&category_id=28
http://www.zbranenaobjednavku.cz/katalog-remington-51

Autor: Joska | 02.02.2011 20:11
Michal, můžeš uvést jaké jsou to kulovnice v cenové relaci 20 000kč. Neuváděj TIKA, ta se mě osobně nelíbí, ale nějaké jiné.

Autor: Radek Chadim | 02.02.2011 19:37
Netvrdím, že 550 je nějaký zázrak, a konkurence je v rozmezí 20-30 tisíc poměrně slušná. Já mám flintu jako nástroj k lovu, který používám skoro každý den, takže CZ 550 LUX naprosto vyhovuje - nemusím se dívat na každou oděrku, kam zamířím a vystřelím, tam to padne, víc od flinty neočekávám.
Pojistka se mi zdá asi hlučná proto, že většinou když odjištuji, tak sedím dlouho v tichu a když se rozhoduji o lovu, tak jsou smysly více nabroušené. Zvěř s tím žádný problém nemá a ještě jsem si kvůli tomu nic nezradil.

Autor: Michal Mirčev | 02.02.2011 19:12
Jám mám 550 FS v 7x64 schránková verze. A jak to tady čtu tak jste s ní vesměs všichni spokojeni.Což já říct nemůžu.Koupil jsem jí v roce 2007 výběrové dřevo.Poté co jsem jí vzal párkrát ven za vlhčího počasí tak se mi začal odlupovat lak z pažby na různých místech.Tak jsem to reklamoval.Po měsíci od reklamace se lak začal odlupovat znovu.Už to neřeším.Po pár ranách se mi začla protáčet kulička na klice a neuvěřitelně mi rezne závěr.Jinak přesnost dobrá a hlučnost stejná jako u ostatních.Po půl roce po mě si ji koupil i kolega ze sdružení a má úplně stejné problémy jako já. Myslím,že za podobné peníze se dá koupit lepší kulovnice jiné značky.M:M

Autor: Stanislav Haas | 02.02.2011 15:33
V ráži 7x64 se schránkou to je moje první kulovnice, časem jsem koupil ještě i jiné, ty zase prodal a už jsem si nechal jen tuto. Za celá léta bez problémů, ani s pojistkou je neznám.

Autor: Karel poslík | 02.02.2011 14:56
Možná jsem to psal již vícekrát, ale rád zopakuji. Používal jsem ve 270W SaB SP 9.7g. Bylo to jak píše Honza ,černá po komorové ráně odešla ,ale jen kousek. Srnčí někdy( většinou ) v ohni s výstřelem okolo 5-6 cm. Bohužel se občas stávalo, že se střela vůbec nedeformovala a dělala čisté průstřely. Tak jsem na dálku v rozlehlém poli střelil srnu těsně za plec a ona bez značení odbíhala jako zdravá. Díky přehlednému terénu jsem ji mohl pozorovat a ona po několika možná stovkách metrů upadla. Celou dobu bez barvy. Přešel jsem na přebíjené SST Horandy. Ta byla z pohledu účinků spolehlivější. Nyní používám RWS KS 9.7g a jsem spokojen. Nejdále mi po komorové ráně odběhla laň a bylo to tak 30 m s výrazným oboustranným barvením. 270W má u všech druhů střeliva výrazně nižší zpětný ráz než ostatní výkonově srovnatelné ráže. Je to velmi pohodová střelba. Zastávám však názor, že při běžně užívaných rážích přiměřeného výkonu záleží více než na joulech a m/s na klidu a pohodě při střelbě a tím na správném umístění zásahu. Při dobré rance se do značné míry potírají výkonové a balistické rozdíly jedn. kalibrů. Pokud ovšem nehodláš lovit a trénovat i na nějaké superdálky.Já jsem s výkonem a vlastnostmi této ráže smířen a používám ji na vše od liščete až po vysokou a černou. Zdar Karel

Autor: Zdeněk KLubal | 02.02.2011 14:54
W 270 je v dnešní době v celku běžná ráže.Za dob,kdy se dala sehnat jen SB je minulostí.Výběr nábojů je i když menší jak třeba u 308.Kolega s ní loví hodně let.Jak na černou či vysokou a nebo srnčí perfektní.Nemá zpětný ráz.V srovnáním s mojí 7/64 a vhodným střelivem lepší stop efekt menši devastace bez chycení kostí.Je o kapánek rychlejší a tudíš s lepší balistikou.Nebál bych se do ní jít.Z.K.

Autor: Martin Skřivánek | 02.02.2011 14:34
Honzo otec to měl v zkk ,tenkrát se nová kulovnice sehnat nedala nebyla moc možnost výběru,měli v prodejně nějakou tlačenku tak k nám do sdružení šly 3 zkk ve 270W,tenkrát byli rádi že měli povolení a aspoň něco sehnali.ne jako dnes že si koupíš na co si vzpomeneš.otec s tím měl ulovené od srnčího,prase,vysokou i kamzíka a pak to prodal kolegovi.vím že do toho byl snad jen jeden náboj ale jak to bylo ranivé už nevím.musím se ho zeptat.ten kamarád chce střílet vulkanama,prý už jsou ve 270.

Autor: Jan Slavětínský | 02.02.2011 14:04
Martine, u nás měl 270ku v ČZ537 kluk, začínal a tak mu tu kulovnici po zkouškách koupil děda. Střílel Vlašim SP 9,7g ten kulatý poloplášť. Příjemná ráže na střílení - úplně jiná než ze 7x64, dobrá balistika, ale srnčí mělo díry na výstřelu jako po springfildu a černou z 80% pořád hledal.Dobrá rána a utíkalo mu to. Je to o střelivu,tenkrát nic jiného než SB nebylo.Na konec to prodal a má kulobrok 7/57R. Karel co vím, loví s KS (RWS) a ránu si vychutná, tak že je to i rukama...

Autor: Martin Skřivánek | 02.02.2011 13:50
Karle Poslíku,teď jsi ji koupil kamarád ve 270 ještě z toho nic neulovil.jak je to ranivé třeba na černou? barví to?kdysi to měl otec ale už si to nepamatuju.pamatuju si akorát že to nekopalo ale účinky na zvěř nevím.

Autor: Martin Skřivánek | 02.02.2011 13:10
mám ji v 8/57JS a spokojenost.za ty peníze si myslím je to dobrá zbraň. akorát ta pojistka tam mohla být jiná,ta mi vadí.

Autor: Jan Slavětínský | 02.02.2011 06:29
Já mám 550ku Lux od roku 94 - čekal jsem měsíc na tuto novou řadu,když s ní zbrojovka vyjížděla po 537 a ještě flinty nebyly na pultech. Nemám a neměl jsem jediný problém s funkcí zbraně. Pojistka mi chodí tiše, zásobník drží. Na flintě drží i brunýr a krom bělavé ošahané kuličky u závěru je flinta jako včera koupená. Mám polopažbu. Hned po koupi jsem si nechal u puškaře dát přední poutko na řemen na hlaveň, jako to bývalo u starých ZKK. Pěkně se flinta nosí a drží na rameni. Jedinou výhradu k 550 mám a to je podle mého nešťastně řešený vyhazovač. Jelikož mám 243W - krátkou nábojnici a těžkou na "zadek",tak ten vyhazovač,který je hodně vzadu a zespoda, tu nábojnici nakopne,ta se postaví a o vrchní část pouzdra se odrazí a spadne před závěr. Tudíž trochu problém při rychlém přebijení. U dlouhých ráží to funguje bez problémů. Klasický mauser vyhazovač (ZKK,zetky , 98),který je z levé strany ,chodí úplně jinak. Myslím si, že je to zbraň v té ceně uspokojivá a pokud si jí chce někdo vyšperkovat a vylepšit, nechá se z ní za určitou investici udělat flinta k nepoznání.

Autor: Karel poslík | 02.02.2011 06:22
Také ji používám již dlouho. Na začátku jsem musel zakápnout barvou regulační šroubky spoušťového mechanizmu, protože se povolovaly. Patrně to byl důsledek chvění při častých převozech autem.Pojistku jsem se naučil ovládat bezhlučně i jedním prstem. Lepší je uchopit pojistku dvěma prsty. Při ovládání pouze palcem se musí silou tlačit dovnitř, aby šla přesunout pomalu a bez kovového cvaknutí. Zatím žádné závady a jsem spokojen. Mám ji ve 270W.

Autor: Milan Soukup | 02.02.2011 05:20
Jak už tady bylo zmíněno, je u této zbraně trochu problém hlučná pojistka. Viděl jsem trochu neotřelou úpravu, do mechanismu pojistky se vloží silonová kulička, dost se to vylepší, samozřejmě musí zůstat funkce pojistky zachována!!, ale je to tak trochu dodo. Dvoupolohová pojistka u starší řady 537 je podle mě lepší. Ergonomie pažby taky není podle mě zázrak, ale vzhledem k ceně... Jako pracovní flinta je 550 spolehlivá, o tom není sporu. Stejně jako Ing.Bergman, určitě ne ráže WSM :-), 8x57 JS je určitě dobrá volba :-) (ta nejlepší :-)). MS

Autor: Ing.Mirek Bergman | 01.02.2011 22:49
Vystřídal jsem za posledních 20 let řadu zbraní, mezi nimi byly i CZ 537, CZ 550 i CZ 527, Steyer Mannlicher SBS, Mauser M03 i Sauer 202. Nejsem kompetentní je detailně hodnotit technologicky, ale z praktického pohledu jsou zbraně CZ podhodnocovány dle mého názoru víc, než si zaslouží. Jen trochu dopracovat ergonomii, dořešit pojistku a zlepšit kvalitu dílenského zpracování a už bychom byli o řád výš. Sám většinou lovím se Sauerkou, ale na celodenní šoulačku po našich horách, nebo na doprovod hostů či dohledávku po nich rád sáhnu po o víc než kilo lehčí CZ 527 Carbině, která mi v důsledku udělá tu samou službu.
Pokud už bych měl někomu doporučit zbraň z řady CZ 550, pak bych volil řadu FS s kratší hlavní a ráži s dlouhou nábojnicí. Ne tedy 308W, 300WM nebo připravované ráže řady WSM, kde krátké napěchované nábojnice s enormě rychlým vývinem tlaku nejsou dle mého názoru v souladu se systémem stavby této řady zbraní. M.B.

Autor: Jaroslav Miňha | 01.02.2011 22:05
Malá vychytávka pro potencionální i již skutečné majitele CZ 550. První dva čuníci mi po mnoha hodinách sezení a po odjištění utekli, byla to v tom nočním lesním tichu rána, jako kdyby mi vypadly zuby. Od té doby odjišťuji palcem a ukazováčkem a je po problému. Napínám ale hned, jak je slyším, napínáček je daleko hlučnější.

Autor: Zdeněk KLubal | 01.02.2011 21:43
Můj názor je,že JS je novější název a IS starší něnecký.A IS se v 55o dělá.
http://www.zbranesalas.com/?p=productsMore&iProduct=1608

Autor: Joska | 01.02.2011 20:47
Miloši máš pravdu takže "Ano"

Autor: Miloslav Hanzal | 01.02.2011 20:41
Hoši, hoši, než začnete něco psát, tak se podívejte do nabídky CZ UB, kolik se v řadě CZ 550 vyrábí ráží. Pokud jsem dobře četl Ondřejův příspěvek, tak se ptal na 8 x 57 JS v luxu. Jasně a srozumitelně odpověděl pouze Milan Soukup - dvěma písmeny. M.H.

Autor: Nikola Rýdl | 01.02.2011 19:50
Souhlasím s Joskou, jestli můžu poradit, jestli máš opravdu vážný zájem o CZ 550, tak si zajeď do podnikové prodejny a nech si předvést a ozkoušej více zbraní, zde uvidíš rozdíl v chodu závěru, barvě a konturách dřeva atd.
Já to tak udělal a vybral jsem si ne Lux ale American, což je asi vrchol produkce CZUB. Má krásné dřevo, slabší pažbu, uvolněnou hlaveň aj. Nemá však otevřená mířidla, což může být pro toho, kdo se zbraní chodí na nátlačky, nevhodné.

Autor: Zdeněk Ondruch | 01.02.2011 19:11
Určitě tato zbraň špatná není, ovšem za tuto cenu a další případné dodělávky(plovoucí hlaveň, chod spouště, pojistky, atd.) se dá koupit Tikka, Howa,Remington.....V současné době je obrovská nabídka zbraní a opravdu si stačí jen vybrat.Já jsem si před 10 lety koupil raději Brno98 Lux, protože 550ky, alespoň v té době, neměly hezké dřevo.Dnes by jsem raději bral minimálně Tikku.
Ještě by jsem se chtěl zeptat, v jaké honitbě budete lovit?
Z

Autor: Joska | 01.02.2011 19:11
Každá liška svůj ohon chválí!!! Mám CZ550 9let, samosebou v té nejlepší ráži, kterou 308čka bezesporu je a doposud jsem neměl ten nejmenší problém. Je to pracovní flinta, ne na ozdobu.V současné době bych si v této cenové relaci nic jiného nekoupil.Zrovna dnes jsen byl s kamarádem v Brodě a vybíral z pěti kusů,
308čku.Trošku poupravíme(plovoucí hlaveň, gelová botka,pojistka, montáž Weaver)a bude sloužit až do smrti a možná ještě déle.Toť moje zkušenost a pouze můj osobní názor na věc.Upozorňuji moje zkušenost a můj osobní názor na věc, tak mě nekamenujte.

Autor: Zdeněk KLubal | 01.02.2011 18:48
Každá liška svůj ohon chválí..Ale opravdu do 550 bych nešel ta řada se povedla do 537 samozřejmě tu mám já.Je dneska ve stejné cenové relaci dost zbraní.Nedavno jsem odpovídal v loveckém f. na ráž 6,5/65RWS protože mu jí prodavač nedoporučoval,že je lepší 7/65R.Pan prodavač jí měl na skladě,druhou by musel objednat.Tak se pořádně porozhlídni a nezustan hned u toho co vidíš v káždém obchodě.Vždyt můžeš kupovat na celý život.Já mám 537 a kdyby jí chtěl někdo měnit za 550 tak ani náhodou.Z.K.

Autor: Martin Síla | 01.02.2011 18:14
CZ 550 Lux je moje první kulová flinta. Mám tam jiný,lehčí,rytý dřevo.Ráže 7x64,nábojová schrána.Nikdy jsem s ní neměl problém.Pozor na neduhy typu dotýkající se dřevo hlavně,vypadávající zásobník (u verze se zábníkem),hlučná pojistka.Myslím,že pro začátečníka je to vhodná volba.Časem stejně koupíš další flinty a v jiných rážích.Uvidíš.....

Autor: Radek Chadim | 01.02.2011 17:57
Já mám zásobníkovou cz 550 lux 3 roky (samosebou v té nejlepší ráži, kterou 308čka bezesporu je :-D) a taky s ní nemám po žádné stránce problém. Prostě se mi poměrně líbila, je to český výrobek s příznivou cenou, tak jsem si ji koupil. Za ty 3 roky jsem neřešil žádný technický problém. Závěr jde trošku ztuha, pojistka hlasitá jako prase, flinta poměrně na dřevě mohutná a těžká - přesto jsem s ní spokojen :-).
Akorát po čase zjišťuji, že se mi libí více celopažby, protože mají větší charisma, ale co už :-).

Autor: Miroslav Šafr | 01.02.2011 17:44
Mám ji jako jedinou kulovou zbraň v r. 308W už asi šest let. Líbí se mi, jsem s ní spokojen a zatím bez jediné závady. Někdy dříve v diskuzi "Radíme si" na starém webu se o této zbrani hodně psalo, někdo tam uváděl závady s pojistkou či zásobníkem. Já osobně bych neměnil, ještě mě nezklamala a to je hlavní.

Autor: Milan Soukup | 01.02.2011 17:00
Ne. MS

Autor: Roman Skřejpek | 01.02.2011 16:44
Pokud ti padla do oka a ruky tak ber.Je to jako s děvčaty,vidíš jich mnoho,špásuješ s něma a potom přijde ta pravá,rozum je v pr. tedy ta tam a vše je na konec jinak.

Autor: Ondřej Vaněk | 01.02.2011 14:37
Dobrý den,
mám vybranou novou kulovnici, kterou bych si rád zakoupil. Jedná se o ČZ model 550 lux.

http://www.jgstrade.com/zbrane-a-doplnky/kulovnice-cz-550-lux-raze-8x57-js


Už jsem více méně rozhodnutý si ji zakoupit. Byla mi doporučena několika kolegy, ale stejně jsem se rozhodl, pozeptat se na diskuznm fóru. Šli by jste do této zbraně?