Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Jednotná střela domácí výroby



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Erika Doležalová | 19.02.2013 10:25
V pohodě, ty jednotné do téhle tužtičky nejsou zas tak nezbytně nutné, spíš jen tak aby bylo něco v kapse, kdyby náhodou :-)

Autor: kocourvbotach | 18.02.2013 23:56
Eriko,tak tě zklamu,ta střela má průměr mezi žebry 14,5mm a pro brokovnici ráže 24 se udává průměr vývrtu v rozmezí 14,7 až 15,1.Určitě to je nějaká starší památeční flinta,tak bych to asi neriskoval,ty žebra by po úpravě zůstaly už opravdu minimální a byla by škoda kdyby to poškodilo hlaveň...

Autor: kocourvbotach | 16.02.2013 01:13
Eriko,ty moje by pravděpodobně šly upravit i pro 24,ale mám to u rodičů,takže nemůžu hned změřit,jak tam pojedu,dám vědět.

Autor: Jan Slavětínský | 15.02.2013 19:49
Eriko, tu prostřední formu pro r.28 jsme s kolegou dělali vloni. V podstatě by šlo udělat pouze nový středový díl pro r.24 - ten dělený, jinak by to mohlo zůstat. Ten dává průměr a tvar těla. Asi by to problém nebyl. Až bude trochu času, tak to zkusím a dám ti vědět. Lovu

Autor: Erika Doležalová | 15.02.2013 19:42
Chlapi, když už jste u té domácí výroby, uměl byste někdo jednotné do čtyřiadvacítky?

Autor: Jan Slavětínský | 15.02.2013 19:35
Kocoure, dal jsem pár fotek do galerie + tu originál kuli, hodně podobnou té Tvé. (P.S. Ukládal to syn a povedlo se mu něco uložit dvakrát.Tak sorry)

Autor: Fesoj | 15.02.2013 10:56
Jak píše Franta, existovaly i formy na duté střely s vnitřním žebrováním typu Ideál. Pantáta si je odléval do své dvacítky v době, když jednotné střely r. 20 na našem trhu vůbec nebyly a říkal, že právě proto, že jsou duté, je lze bez obav použít do zbraně s jakýmkoliv zahrdlením.

Autor: kocourvbotach | 15.02.2013 07:20
Ahoj Honzo,kdysi jsem ti ty fotky posílal jestli si to pamatuješ.Bohužel děda už je po smrti,tak se nemám koho zeptat.Je celkem možné,že je to práce strýce,který dělal za minulého režimu chlapům motáže na puškohledy a byl přes železo moc šikovný,ale i ten už na nás kouká tam od vršku.To s tím těžištěm mě vůbec nenapadlo,ještě jsem uvaoval o tom,dát do tý dutiny ocelový váleček,nebo našroubovat "červíka" není to tak těžké jako olovo a dobře by to probíjelo,otázkou je jestli by to nezměnilo přesnost...Nejde mi o to,že bych si byl nucený dělat levnější střelivo,ale jen mě takový špekulování prostě baví:-)))

Autor: Jan Slavětínský | 15.02.2013 06:15
Kocoure, je to okopírovaná střela , jako se dělala v SB někdy v 50.letech před tím starým olověným eS-Ballem.Resp.hodně podobná. Vyfotím a dám k porovnání, mám jí.
Co se týče té dutiny - ta tam být musí. 1) posouvá těžiště střely ke špici a tím je zajištěna šípová stabilizace střely,aby nelítala na plocho nebo se nepřevracela. 2) je to důležité pro lehčí průchod hlavní, pro zmačknutí střely v zahrdlení. Tahle střela se po nárazu tříštit nebude, pouze se rozplácne a udělá ten klasický "knedlík". Žádnou plstěnou zátku k ní nešroubuj. Takto je střela vyvážená a funguje. Mám podobnou formu na Idealky, domácí breneky a orig.licí kleště na sférické střely r.16. Vloni jsme s kamarádem a soustružníkem podle jedné z těchto forem dělali formu na "domácí breneky" pro r.28. Lití kulí, příprava,nabijení a testování má svojí zvláštní atmosféru s nádechem starých časů a baví mě to.

Autor: precechtel | 14.02.2013 21:04
4kocour - ta střela je nádherná, máš krásnou vzpomínku na dědu... Vzhledem k těm žebrům na střele, je zřejmé, že se procedí i zahrdlením. Jinak již v minulosti jsem viděl doma odlévané střely . typu Ideál s dutinou.. F.

Autor: Pavel H. | 14.02.2013 19:41
Tohle neznám, ale věřím, že to funguje, jen na tom neni napsany Breneke :-)
tata s jednim znamým kdysi odlívali Ideály - to je střela válcová, uvnitř dutá

Autor: kocourvbotach | 14.02.2013 18:47
Do fotogalerie jsem vložil obrázky jednotné střely,na kterou jsem kdysi dostal formu od dědy.Zajímalo by mne,zda to někdo znáte,vůbec netuším,jestli je to výsledek nějakého kutilství,nebo tovární výrobek.Střela váží 25g a mám k tomu i přípravek na ůpravu průměru,takže na soustruhu si ji upravím pro 12/16/20 i s ohledem na zahrdlení.Co mi není jasné,jak se to bude chovat díky té dutině po nárazu,napadá mě,že nejspíš dojde k roztržení,na několik částí,protože ta dutina je stejně dlouhá jako žebra.Je tam možnost z formy kolíček co "vyrábí" tu dutinu vymontovat a střela by pak byla plná a taky těžší,to jsem zatím nezkoušel.Pak by taky při troše šikovnosti šlo přišroubovat plstěnou zátku jako u brenneku...Samozřejmě,že do budoucna vše vyzkouším,ale kdyby to někdo znal a používal,určitě bych se vyvaroval zbytečných omylů.Jinak přesnost do terče je na 30 metrů podobná jako u slugu.