Dnes je 18.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Sluky



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Karel poslík | 15.04.2013 07:35
U nás je sluk poměrně dost. Největší počet jsem zaregistroval asi v loňském roce. To jsem viděl či slyšel při každé večerní čekané i desítky přeletů. Běžně vidím sluky na lesních cestách i za tmy, když jedu na čekanou nebo domů. Husté a mladé rekultivační porosty v kombinaci s množstvím mokřin jim prostě svědčí. Co jim nebude svědčit je asi množství černé zvěře, která musí zákonitě decimovat jejich hnízda. Jednu sluku našel kolega pod vysokým napětím mrtvou. Má trochu zalomenou spodní část pícháku, ale snad to šikovný preparátor vyretušuje. Zdar Karel

Autor: Michal Brabec | 14.04.2013 20:29
Včera jsem seděl už od 18 hod na kazatelně, asi v 19 na plácek přede mnou nakráčela sluka. Bylo to asi 10 metrů, píchala mech, já to viděl poprvé v životě. Je zajímavé, že i když ta místa vypadají už úplně jinak, jako malej kluk jsem tam chodíval s tátou na dlouhozobky.....

Autor: Roman Herold | 11.04.2013 20:30
Taky jsem včera šel mrknout na sluky. Než jsem přišel na paseku zvedl jsem dvě siky ale nestačil jsem je ani obeznat neboť jsem snima nepočítal že by za světla mohly být u nás zalehlý protože se tam těží.Zasedl jsem do rohu paseky a čekal až vykoukne první hvězdička.První hvězdička na neby a netrvalo dlouho a první sluka vyletěla kousek odemě a proletěla se nad pasekou a byla pryč.Chvilku po ní přes paseku protáhl ještě za světla kňourek tak 60-70kg asi ten kterej mě chodí pravidelně na krmeliště kde mám fotopast a potom jsem už jenom poslouchal víra.Za chvilku je tma jak v pytli tak jdu spokojeně s krásnými žážitky domů. Lovu.

Autor: Jan Slavětínský | 11.04.2013 07:47
Včera navečer u nás trochu sprchlo a na chvíli se dokonce objevilo i sluníčko. Pěkný vlahý podvečer, idealní na sluky,říkám si. Po půl osmé přijíždím do revíru a pomalu jdu na zarostlou louku mezi olšinami až ke staré borovici, na stejné místo,kam jsem po ta léta chodíval. Opírám se o kmen a doslova si vychutnávám ten klid a takovou tu vůni vlhké trávy a listí. Stojím tiše a čekám na stmívání. Deset minut před osmou slyším písknutí a další. Vidím prolétat první sluku, která tahla přes protější roh asi šedesát kroků přede mnou. Dívám se po ní. U stěny lesa obloukem točí a vrací se zpět. Prolétá mi doslova nad hlavou a mizí nad olšemi. Čtvrt hodiny je klid, jen dva kusy srnčího mi klidně přešly přes louku a zatáhly do olší . Najednou písknutí,zakvorkání a z pravé strany tahne další sluka. Prolétá přes roh a ztrácí se nad lesem. Asi po pěti minutách z druhé strany tahnou dvě těsně za sebou. Přibývá tma a já moták si nevzal baterku, abych si bliknul pod nohy při cestě zpět přes takovou rokli. No to je pěkný, říkám si. To se tam někde přizabiju. Dokud je ještě trochu vidět pod nohy,vyrážím k autu. Nad hlavou slyším zakvorkání, ale už jí nevidím. Hezký tah,je to pro mě vždy takové pohlazení myslivecké duše a zavzpomínání na "staré časy".... Lovu

Autor: Jan Slavětínský | 07.04.2013 16:29
Dnes ráno jsem vyšlápl dvě. Vyletěly mi doslova pod nohami,když jsem šel nad lesem podél zarostlého a ladem ležícího políčka. Tak už jsou tady.

Autor: prroud | 19.03.2013 09:55
Franto neporadis,protoze tenhle PC ani to co je v nem nainstalovany kolem cestiny ani nebezel,jel po vode az domu:-),ale diky za nabidku......proud

S pocitacem si vim rady,viz.anoni:-),ale u tohohle tak jak je udelanej bych pokusama o cestinu nadelal vic skody nez uzitku,ten jedine preinstalovat komplet ,plus zasahy do bios,a do toho nejdu,tak promin ty drobny nedostatky.Ona cestina se svejma znaminkama je pro pocitacovou techniku spis takovy "kurvitko",bohuzel.Jinak si ji samozrejme hodne povazuju,prave proto,ze jsem Cech,jinak bych tak nerval proto,co se mymu narodu deje a ze si to nechava libit!

Autor: František Dušák | 19.03.2013 09:22
Prde, piš s diakritikou, jsme Češi, Moravané a Slezané. Pokud neumíš diakritiku na klávesnici zapnout, tak napiš a já ti poradím.

Autor: prroud | 19.03.2013 09:14
Vite chlapi co je zajimavy?Ze kdyz jsme byli deti a neposlechli jsme rodice a prarodice,nebo nedavali pozor co rikaji,obecne jsme na to vlastne vzdycky doplatili a poucili se,ze maji pravdu.Takovy to,nelez tam,nesahej na to,neber to do ruky.....atd.nektery byli chytrejsi a vysvetlovali nam proc,jiny se omezili jen na to min spravny "nedelej to" ,ale v jadru vzdycky vedeli proc to rikaj a nebylo to ze by nas chteli omezovat a skodit nam.Tim jsme se logicky ucili o tom,ze mame lidem co maji zkusenosti naslouchat.A jako dospeli to mnohdy ke spolecny skode zapominame a podle toho to pak i vypada,to reaguju na ty sluky a tetrivky,ale da se to prevadet na vsechny nase "uspechy".......proud

pak se nedivym,ze "zaslouzili myslivci" kroutej hlavama,a rikaj,ze nase deti uz budou mit problem s takovou samozrejmosti,jako je bazant,nebo zajic,nerkuli sluky

Autor: Michal Brabec | 18.03.2013 21:20
Já tetřívka v životě neviděl. Ale muselo to bejt nádherný - mám rád ráno v lese... Myslím, že je skoro jedno, jestli jde myslivec na vysokou nebo na kvíčalu - jde o zážitek. A o to by nám mělo jít..

Autor: jeden hajnej | 18.03.2013 20:58
Michale nepřehlídl, ale můžeme klidně založit tetřívčí vlákno, jejich čas se taky blíží. Moc si od toho ale neslibuju, už když jsem psal tohle mi bylo jasné že dneska většinu myslivců zajímají spíš slugy než sluky:-)
S tetřívkama je to trochu složitější, jsou hodně citlivý na změnu biotopu. Taky znám z vyprávění že byly doby kdy se za tetřívka vyplácelo zástřelné, bylo to po mniškové kalamitě za první republiky. Holiny odrostly, tetřívci zmizeli. Co mám možnost pozorovat v Krkonoších tak za posledních zhruba 20 let jsou stavy víceméně setrvalé, ale i tady se biotop začíná pomalu měnit, pro změnu odrůstají holiny po imisní kalamitě.

Autor: Michal Brabec | 18.03.2013 20:38
Jednohajnej - tohle pravidlo už jsem slyšel od "dědků", když jsem byl malej. Předtím to nepamatuju:-) Je to ale hezkej důkaz toho, jak uvažovali i bez nařízení úřadů.
V loni mi starej myslivec ukazoval, kam chodili na tetřívky. Asi 1km od naší chalupy!!! Když jsem málem spadnul z noh, jen se usmál a řek:" Chtěli byste bažanty a zajíce, na tetřívky a sluky jste už zapomněli, jako vaši mladí zapomenou na ty bažanty... Až mě zamrazilo.
Nebo jsem přehlíd příspěvek o tetřívcích?

Autor: Fesoj | 18.03.2013 19:15
Milano, sluky s kvorkáním koncem května a počátkem června nepřetahují "ještě", ale "už zas" - jedná se o tok před druhým hnízděním. Nevím, zda dvojí hnízdění je běžné nebo zda se nejedná jen o sluky, které o první snůšku přišly.

Autor: jeden hajnej | 15.03.2013 09:32
J.S. díky za dobrou tátovu poučku. Zajímalo by mě, kdy se tohle pravidlo(zákon to asi nikdy nebyl)"jedna sluka" začalo více rozšiřovat. Javůrek v Loveckém praktiku z r.1973 už k tomu nabádá, protože sluk ubývá. Naproti tomu Krtil v knize Od jara do zimy píše: společně s kolegou doktorem dohromady 25. Tam to datováno není ale odhaduji konec první republiky

Autor: milano | 14.03.2013 11:13
Každé jaro sleduji, zdali už jsou tady čejky a konipáskové.Ale nejednou jsem zažil, že konipas ještě nepřitáhnul a sluky už ano.Chodím na dvě místa, není vyjímkou vidět 10-12 sluk přetahovat na brokový dostřel.Je zajímavé, jak jsou sluky těmto místům věrné, na jedno takové místo v sousedním revíru chodil strýc mého otce někdy po válce a sluky tam vesele tahnou do teď.Znám místa,kde sluky s kvorkáním přetahují ještě koncem května. Jak píše pan Slavětínský, má to své kouzlo. M.P.

Autor: Jan Slavětínský | 14.03.2013 06:47
U nás na Vysočině a konkrétně u nás v honitbě je sluka běžná. Bažanta neznáme, ale sluku vídám často od jara do konce léta téměř "na každé" čekané ať večer, když táhne, tak ráno s rozedníváním.Dokonce i v listopadu o naháňkách často někomu vyletí z leče. Chodil jsem a chodím na tah každý rok. U mě je první dubnový víkend 100% a když je krásný vlahý večer, tak tomu tahu dává ten správný punc. Chodím na dvě místa, která mám za ty roky vypozorované. Ulovenou sluku mám jednu a jednu si se mnou před léty střelil kamarád - host. Samozřejmě nestřílím.
Na sluky jsem chodíval už jako malý kluk se svým otcem a dokonce jsem si párkrát mohl i vystřelit. Táta mi půjčil dvojku dvacítku,stál vedle mě a díval se. Tahle flinta mi dnes stojí v rohu skříně a pokaždé když jí beru do ruky, vrací se mi vzpomínky o 35 let zpátky. Vždy říkal, myslivec si uloví pouze jednu sluku v roce a poděkuje sv.Hubertovi za zážitek,nebude hamoun a nebude si z tahu dělat střelnici, pamatuj si ! Je to tradice a tahem sluk se otevírá nová lovecká sezona. Rád na to vzpomínám ....

Autor: figi | 13.03.2013 22:28
Zážitky samozřejmě jsou, sluky jsem ulovil dvě, jednu u nás, ještě jako mlaďas. Na sluky jsme jezdili s tátou ke kamarádovi. Tah se odehrával uprostřed lesů, v mokřinách, kde na jaře v obrovském množství kvetly bledule, takže velká plocha mokřin už z dálky vypadala jako čerstvě zasněžená. Jezdili jsme tam několik let, z tahů mám nádherné zážitky, zejména vzpomínám často na jeden dubnový večer, kdy se náhle ochladilo a docela silně sněžilo - ten večer nade mnou přetáhlo celkem 24 sluk.
Táta ulovil sluku první rok, kamarád druhým rokem a já v roce třetím se stařičkou lankasterkou po prastýci. Nádherný zážitek, mám to před očima jako by to bylo včera. A v dalších letech jsme se jezdili už jen koukat, jedna sluka za život stačí.
Pak jsem několik let pracoval na Slovensku, a kamarádi Juraj a Štefan mne přesvědčovali, že to platí pro každou zemi, a že si tedy další sluku v "zahraničí" mohu ulovit. Navíc mne Štefan ukázal, jak sluky přivábit.
Bylo to na Polaně, ještě teď se vidím klečet u obrovské stopy jelena ( takovou u nás neuvidíš ) a jak mi Štefan říká - pojď, normální stopa jelena, co na ni koukáš, tady je stopa od medvěda, tu si prohlídni. Sluka táhla daleko, ale na vábení spolehlivě přiletěla, tak mám tedy dvě. Když jsme se tmou vraceli, museli jsme si hlasitě povídat, kvůli medvědům.
Jóo, sluky. Příběhů se slukami by bylo mnoho.

Autor: jeden hajnej | 13.03.2013 17:35
Ač to momentálně nevypadá, jaro se blíží. Špačci dorazili už i do Krkonoš, za chvíli tu budou i sluky. Chodíte "na ně"?, dnes samozřejmě bez flinty. A co pamětníci, nebyl by nějaký zážitek:-) Díky.