Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Keře



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Čestmír Kunetka | 24.03.2013 13:32
Matěji, kdybych byl ještě ke všemu včelař, tak to by den musel mít aspoň 36 hodin a pak 12 hodin spánku, abych se z toho aspoň trochu zbráboral.
Ale mám spolužáka, kamaráda a včelaře se kterým úspěšně spolupracuji nejen v konzumaci medu ale hlavně medoviny, kterou dělá bezkonkurenční. Co jsem ji před lety ochutnal tak ty kupované patoky nevemu do huby.
A jestli je na potenci nejlepší svazenkový, to nevím, ale jestli je to pravda, tak ho raději nebudu jíst - to bych pak potřeboval doma ještě jednu babu a to už bych měl v baráku přebabováno.

Jardo, on ti vlastně odpověděl Matěj. Svazenka je výborná a má výhodu že kvete postupně. Také je výborný už zmiňovaný akát, který má sladký květ, ale to je invazivní dřevina.

Autor: Zdeněk | 24.03.2013 13:26
Jaroslave nejsem žádný echt znalec,otec včelařil 63 let a já se o to pokouším nyní.Keře udává, hloh, střemcha, javořina a bučina, kalina, trnka a stromy ovocné lípa, dub, javor i kaštan, záleží na podnebí a složení půdy.

Autor: prroud | 24.03.2013 12:16
Mateji,na potenci je nejlepsi zenska,co to s chlapem proste umi ;-)......proud

Autor: Jaroslav Rejdák | 24.03.2013 12:15
Ještě jedna doplňující otázka, nevíte, nebo nesledoval jste někdo, které druhy keřů nejvíce lákají hmyz?

Autor: Matěj Fous | 24.03.2013 12:04
Čestmíre - nevím zda jsi včelař,ale je pravda,že akátový med je lahodný,zcela jistě léčivý,velice tekutý, ale např. na potenci je mnohem lepší ten ze svazenky !

Autor: Čestmír Kunetka | 24.03.2013 00:23
Ale zato akátový med je nejlepší a nejléčivější.

Autor: prroud | 23.03.2013 22:20
V Honzikove ceste zas akaty tusim milovala koza?:-),povinna cetba....a tak nebezpecna,hmmm :-)......proud

Autor: Fesoj | 23.03.2013 22:15
To mne docela překvapuje - jako kluk jsem mladé akátové výhonky s listím běžně zkrmoval domácím králíkům, velice jim to chutnalo a příznaky otravy jsem nikdy nezaznamenal. Ale že krom toho vlaštovičníku pod akáty nic nerostlo, to je fakt.

Autor: František Dušák | 23.03.2013 06:40
Něco málo k akátu. Trnovník akát má toxické účinky na rostliny ve svém okolí. Jeho kořeny vylučují do půdy v konkurenčním boji proti okolním rostlinám toxické látky (tzv. alelopatie). V jeho sousedství se nedaří žádné jiné přirozeně u nás rostoucí rostlině ani dřevině s výjimkou bezu černého, s kterým tvoří neproniknutelné porosty, často tvořené ještě spolu s vlaštovičníkem větším. To je důvod, proč akát vytváří monokultury. Rostlina obsahuje látky robinetin, myricetin a quercetin. Kromě květů je celá rostlina jedovatá, hlavně kůra. Když rostlinu pozřou koně, objevuje se u nich nechutenství, skleslost, průjem, kolika, slabost a srdeční arytmie. Příznaky se obvykle dostaví rychle a pomoc veterináře je nezbytná. Zdraví F.D.

Autor: prroud | 22.03.2013 21:04
Vsak uz Fesoji cekam jen na pocasi,a jdou do zeme a rakytnik taky......proud

Autor: Fesoj | 22.03.2013 21:02
Byl jsem na přednášce p. Ziegrossera. Říkal, že když působil v prezidentské oboře Lány, nechal zrušit veškerá zvěřní políčka a změnit na louky, protože v podmínkách prezidentské obory není problém jádro nakoupit. Jediná polní plodina, kterou nechal a kterou považuje za nenahraditelnou, jsou právě topinambury. Bažant, zajíc, srnčí, černá, vysoká, člověk - všem to chutná.

Autor: prroud | 22.03.2013 18:58
Rozhodne bych sel do drevin,co se mnozej dal uz samy a jsou nejakym zpusobem k jidlu :-).....proud

a co voda vazeni? Tady je neco o budoucnosti prirody a nas,tedy i zvere,neni nad privatizaci, http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mQVYIyIp42s ,tohle by melo probudit uz i mrtvyho.

Autor: Čestmír Kunetka | 22.03.2013 18:46
Aiwori - díky za informaci o akátu, to jsem nevěděl že uvolňuje do půdy alkaloidy.

Jinak vrba jako okusový strom je výborná volba, nenáročná na prostředí.

Ale při zakládání remízků by se při volbě druhů dřevin a křovin také přihlédnout k tomu, pro jakou zvěř remízek zakládme.
Např. pro pernatou - Meruzalka-rybíz, Ptačí zob, Svída krvavá a jiné.
Pro spárkatou a zajíce se hodí Medvědice léčivá, již zmiňovaná Vrba nebo Vřes obecný.
A zapomínat by se nemělo ani na malá polička s Cizrnou beraní, Bobem, Hráchem, vikev ptačí, řepa, svazenka, druhy jetele či vojtěška.
Jo, a jak píše Fesoj, tak Topinambur není výborný jen pro zvěř, ale i pro člověka.

Autor: Fesoj | 22.03.2013 16:45
Jojo, "pomlázkovníky" u našich potoků taky rostou...

Autor: Jaroslav Rejdák | 22.03.2013 15:05
Děda vždycky po velikonocích vysadil i pomlázky, když vykonaly službu. Ani je nerozplétal a chytly se. :-)

Autor: Fesoj | 22.03.2013 14:03
Taky se přimlouvám za "hlavaté" vrby. A jako "dočasný" remízek, poskytující zvěři potravu i kryt, je ideální topinambur - ovšem ne tam, kde vám černá hned po vysazení vybere sadbu.

Autor: Ivo Ondráček | 21.03.2013 23:13
Vrbičky se chytí snad všude a nemusí tam být ani extra vlhko. Já jsem byl rozhodnut píchat proutečky...ale byl jsem vyveden z omylu.Kamarád nařezal doslova třímetrové stromy (z vrbových houštin, kde můžete vyřezat 30 takových a je to furt stejná džungle) a napíchali jsme to do země. Chytí se tak tři ze čtyř. Kde byla jeden rok bažinatá rákosina, tam je další rok "vrbičkový lesík"...:)

Autor: Jaroslav Rejdák | 21.03.2013 19:54
Jo. vrbu jsem napíchal okolo potoka, dostupná všude na vesnici, strašně jednoduchý vsazení, chytne se kdekoli. Z 80 se mi nechytly jen 2 a to jsem je prostě jen uříz a píchnul do země, nic jinýho. :-)Začal jsem je stříhat na hlavu, ať jsou nízký a hodně rostou, kvůli okusu. Ale zatím jsou tam druhým rokem.

Autor: aiwori | 21.03.2013 19:30
zdarec kamarádi myslivci,
jsem lesák a opravdu bych akát zdůvodu invazivity nedoporučoval, vypouští do půdy alkaloidy což je jed který znemožňuje v jeho blízkosti růst ostatním dřevinám či bylinám. Já bych doporučoval nakoupit řízky vrb, nemyslím ty japonské rychlerostoucí, ty jsou pro zvěř naprd.Jedná se o vrby košíkářské, třímužné, pětimužné atd. Jsou skvělé na okus a neustále obrůstají. Zároveň při vhodném sponu vzniká dobrá kritina. V kombinaci s plodonoši ráj pro zvěř. Ale je to můj názor a nikomu ho nenutím.

Autor: Fesoj | 21.03.2013 00:09
Čestmíre, ale to nebyl můj výtvor - to byl fakt nápad pantáty !

Co se týče netřesku, je zajímavé, že v přírodě opravdu sice roste zpravidla na skalách, ale naši pradědové ho sázeli i na doškové střechy chalup, podle pověry měl odpuzovat blesky - proto taky "netřesk".

Autor: Čestmír Kunetka | 20.03.2013 20:35
Pro Jardu Rejdáka - jo, netřesk. Je to stará bylina, která má podobné léčivé účinky jako aloe. Jediný problém je, že potřebuje pro výsadbu skalku.

Fesoji - ty jsi s těma básničkama nesmrtelný, ale je to hezký.

K akátu - dříve jsem hodně jezdil na Jižní Moravu a jsou tam opravdu oblasti, kde je s akátem problém. Když jsme protláčeli akátový lesík, i když tam byl plný zásyp, tak se to tam bažantama zrovna nehemžilo, na rozdíl od lesíka smíšeného. A pod akátem opravdu nic nerostlo, jen bez černý (po našem "kozička"). A pod bezem už nic, ani ty kopřivy, takže ani krytina veškerá řádná, spíše průvan.

Pro Elhenický - máš pravdu, akát jako semenná dřevina je pro bažanty dobrá, stejně jako lípa nebo olše, ale je rozdíl mít pár akátů v remízku nebo celý akátový les.

Autor: Fesoj | 20.03.2013 16:45
Je pravdou, že akát zvyšuje úživnost revíru, mladé výhonky rádi berou i zajíci a srnčí - ale na jiném webu jsem se dočetl, že někde na Jižní Moravě se šíří dost lavinovitě, vykazuje všechny znaky invazní rostliny a kde se jednou uchytil, mají problém ho omezit, neřku-li se ho zbavit. Takže s akátem raději opatrně. Jen jsem si vzpomněl, jak jsme kdysi s dědou ve Chvojenci dělali kontrolu krmných zařízení a v akátovém remízu jsme našli prázdný bažantí zásyp. Děda odkudsi vykouzlil prkénko, lesnickou křídu a u zásypu se objevil nápis : "Akáty bílé, žaluji vám, hovno mám v zásypu, chodím tu sám. Bažant kohout."

Autor: Ellhenicky | 20.03.2013 08:00
Čestmíre, staří bažantníci naopak výsadbu akátu podporovali, že si pak bažanti sami pod nimi hledají potravu.Co člověk to jiný názor.Ten rakytník je nyní skutečně v kurzu. Dělali jsme nový remízek na dotace a zde bylo přesně určeno kde a jaká dřevina či keř bude růst.Když už bylo vše pěkně přimuté a vzrostlé E-on táhl prostředkem oploceného remízku kabel a než byl opět postaven plot,tak většina stromků i keřů byla zničena vytlučením od srnce a může se začínat znovu.

Autor: precechtel | 19.03.2013 20:28
ke jmenovaným doporučuji ještě ptačí zob, pámelník bílý a dřín obecný - všechno plodonosné jak pro zvěř tak i pro zpěvné ptactvo. F.

Autor: Jaroslav Rejdák | 19.03.2013 20:14
Čestmire - netřesk?

Autor: prroud | 19.03.2013 19:53
Dik za pouceni Cestmire,vidis,to jsem ani netusil,ale asi dost zalezi na tom kam se co da,si myslim......proud

Autor: Čestmír Kunetka | 19.03.2013 19:02
Křovinné patro je v remízku i v lese velmi důležité. Nejen že zvyšuje úživnost honitby, ale i zabraňuje pronikání větru do lesa a jak je známo, v průvanu se nikomu nelíbí, ani zvěři.
Maliník a ostružiník jsou výborné, ale i svída krvavá, netřesk nebo třeba keřový rybíz.
Proude pozor - do remízku nepatří Bez černý-pod nim nic neroste a rovněž tak by se mělo při výsadbě dřevin vyvarovat Akátu.

Autor: prroud | 19.03.2013 10:27
Co rakytnik resetlakovy?Ten se musi tak 1:3-4,samec a samice. Sam se na nej chystam podle plotu,nesmirne uzitecna, zdravi davajici drevina nabita Ceckem a mineralama.Primlouval bych se za sipky,trnky,bez,hloh,ostruziny,maliny,jak je psano.Vsechno bezva pro lidi i zver:-).Takovej "jedlej les" je myslim bezvadnej a uzitecnej napad,a jak to vypada,i s ohledem na budoucnost,kdyz to pujde takhle "skvele" dal,budou z nas zase sberaci a lovci,v lepsim pripade zemedelci a pastyri.Co je divoky tam podle me sazet primerene,teoreticky by se to samo melo casem chytnout jak tomu bude samo vyhovovat,je to prece divocina,mi rika sedlackej rozum......proud

Autor: Jaroslav Rejdák | 19.03.2013 09:58
Dobrý den. Mám dotaz. Blíží se jaro a chtěl bych se zeptat, jestkli někdo nemáte zkušenosti s výsadbou keřů. Jde mi o doplnění keřového patra na krajích remízků a mezí. Kdy je ideální keře vysadit? Co jste vysazovali a s jakým výsledkem? Popřípadě co byste vysazovali? Šípek, hloh, bez, trnku, ostružiník? Popřípadě v jakém množství u sebe? U ovocných stromů se říká, že se mají dávat po dvou. Platí to i u keřů? Prostě všechno, co Vás ohledně tohoto téma napadne.
J. Rejdák.