Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Pronájem honiteb LČR



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Martin Skřivánek | 30.03.2013 09:27
Proude prostě je to jako se vším,když chce víc lidí to samé tak se předhánějí.

Autor: prroud | 30.03.2013 00:03
Abys mi Martine rozumel.........tyhle "pronajmy honiteb",jsou svinstvo,stejne jako placeni skod zemedelcum,tolik muj nazor......proud

Jsou i "konicky" za ktery bych cekal trochu vdeku,i tak jsou drahy dost.

Autor: Martin Skřivánek | 29.03.2013 23:49
Proude co to proboha píšeš.to že je záslužné pomáhat přírodě je přece jasné a že každý koníček něco stojí je taky fakt.jak píše Figi opce znamená že může dorovnat nejvyšší nabídku a co znám revíry jsou několikanásobně dražší než byly.

Autor: figi | 29.03.2013 21:04
Je to jinak.
Netroufám si odhadnout, zda nárok na opční právo bude mít 95% současných nájemců, protože stačilo za desetileté nájemní období jedinkrát nesplnit plán lovu spárkaté o jediný kus holé, a opční právo zaniká. Zrovna tak při jediné opožděné platbě, porušení zákona o odpadech ( hromady ) atd.
Opční právo samo o sobě znamená pouze to, že jeho "držitel" nemusí do výběrového řízení, a nemusí tedy ani skládat kauci. Pokud se nikdo do výběrového řízení nepřihlásí, výše nájmu zůstává stejná a je povýšena pouze o inflaci. Pokud jsou ve výběrovém řízení zájemci, pak držitel opčního práva je po ukončení výběrového řízení vyzván k dorovnání nejvyšší nabídky. Opční právo v žádném případě neznamená pokračování nájemní smlouvy za stejnou cenu.
Největší hnusárna od LČR je ale bianco směnka, kterou je nutné podepsat při podpisu nájemní smlouvy.

Autor: M.Bergman | 29.03.2013 19:48
Rici, možná že máš lepší informace, ale 95% honiteb uplatňuje opci a tam zůstávají podmínky stejné, jako v předchozím cyklu. Alespoň u našich honiteb to tak je a odpovídá to uvedeným údajům. U neukončených řízení za to samozřejmě nikdo ručit nemůže. M.B.

Autor: rici czech | 29.03.2013 19:39
Ten seznam není aktualizován,jsou to z velké většiny honitby z let 2003,né nové jak uvádíte 1.4.2013.O těch co vím tak se ještě nerozhodlo a v seznamu stále figurují bývalí nájemci.

Autor: M.Bergman | 29.03.2013 19:30
Abyste se zorientovali trochu v reálných číslech a nenahazovali do diskuze různé odhady, otevřete si:

http://www.lesycr.cz/myslivost/honitby-k-pronajmu/Stranky/default.aspx

a tam si můžete vyhledat kteroukoliv konkrétní honitbu LČR v rámci celé ČR včetně toho za kolik byl její roční pronájem převzat opcí předcházejícího nájemce, případně vysoutěžen novým nájemcem, včetně rozlohy a konkrétního jména a sídla osoby nebo MS, kteří jsou od 01.04.2013 řádnými nájemci.

Jen dodávám, že u konkrétních zveřejněných osob se téměř v polovině případů jedná o tzv. "bílé koně", kteří mají pro honitbu odpovídající kvalifikaci mysliveckého hospodáře a které financují v pozadí skryté firmy, které pak jmenovité honitby využívají většinou pro své obchodní partnery. Není na tom nic zvláštního, někdo zve své dodavatele či odběratele na golf, někdo na lov, záleží co je komu bližší. M.B.

Autor: prroud | 29.03.2013 18:51
Jj,rici,videls mi do hlavy,navic ja beru myslivost ne jako konicka,ale jako poslani, a to jsou dva pary bot,myslivost by se mela podporovat,a vubec kazdej zajem pomahajici prirode,a ne prodrazovat a bejt z ni business,ale zase jednu vyhodu to ma,rychle poznas kdo je kdo,presneji,kdo je jakej:-)......proud

Autor: rici czech | 29.03.2013 18:44
Je pravdou ,že dnes se vše přepočítává na peníze ,a každý koníček něco stojí,to bezesporu s Vámi souhlasím.Ale na druhou stranu ,pokud bych spočítal ty hodiny co jsem rok co rok strávil různými více či méně prospěšnými mysliveckými činnostmi ať to bylo stavěním oplocenek,vysazováním remízků a jejich každoroční ůdržbou,ůklidem honitby,stavěním krmelců(materiál z vlastních zdrojů) a akcemi pro veřejnost tak bych těmito hodinami pokud bych je investoval v práci vydělal vcelku slušnou sumu.Ale né já to dělal jako koníčka a bavilo mne to ,a stále baví tak mi připadá přinejmenším ůsměvné abych navíc platil za to že si mohu vyjít s flintou do revíru a čas od času střelit kus srnčího ,ze kterého jsem neměl nikdy ani deko zvěřiny(vše šlo na prodej či mysl. akce).Ano kdybych dělal myslivost stylem dojedu ke kazatelně s hromadou-střelím- jedu domů-sežeru ,tak tam bych o placení za povolenku uvažoval ,byť takovýto lov mne nijak neláká.Někdo řekne vždyť 10000kč nejsou žádné peníze,obvykle to ale říkají lidé s nadprůměrnými příjmy,ale pro většinu vesnických myslivců je to velmi výrazná suma rodinných příjmů.Tož asi tak.

Autor: prroud | 29.03.2013 18:17
No tak kdybych bral myslivost jen jako konicka co me stoji prachy.....dopovezte si to sami ;-).....proud

ale je to fakt,50 litru sem,50 litru tam,ono to o prachach neni.......az teprv nekde v prvni rade....

Autor: Martin Skřivánek | 29.03.2013 17:34
Břéťo přesně.

Autor: Radek Chadim | 29.03.2013 17:34
Všichni to na prachy nepřepočítávají, protože ti nájemci/povolenkáři, když zacálují i 50 litrů za rok a jsou za rok na čekané 20x, tak ti to určitě nepřepočítají :-). Protože kdyby jo a doma by řekli své jistě hodné ženě :-), že za 20 večerů kdy bůhvíco uloví, vyhodí 50 litrů místo toho, aby se s ní váleli 14 dní na nějaké pěkné a poměrně luxusní dovolené, tak nevím nevím, jestli by byli ještě mezi živými :-D.
Každý koníček něco stojí, bratr jezdil léta na kole, každý rok nebo druhý potřeboval nové kolo za 30-50 litrů + další vybavení + cestování po závodech + čas, ale byl to jeho koníček a nebylo mu líto do něj čas a peníze investovat, tak investoval. S mou myslivostí je to podobné, nic není zadarmo.

Autor: Břéťa Ambrož | 29.03.2013 17:07
Když to tu tak všechno čtu, je to až smutné, jak všichni všechno počítají na peníze a srovnávají s minulostí. Svět se mění a s ním se mění i myslivost...tak to prostě je. Všechno něco stojí, každá záliba i vášeň, ten kdo na to má jí dělá, ten kdo na to nemá o tom jen sní a touží. Znám spoustu kluků co by chtěli jezdit závody na motorkách, ale prostě na to finančně nemají, tak se na ně chodí jen dívat... To je dnešní realita, to je kapitalismus. Členové MS kteří měli od Lesů ČR honitby a teď do nich mohou jít znovu si to musí prostě jen spočítat, že když bude nájem 200 000 a je tam 20 členů, tak prostě musí každý za rok vytáhnout z kapsy 10 tisíc a můžou provozovat svůj koníček dál (a řekněme si na rovinu, není to zas tak hrozná částka), nebo přijmout mezi sebe pár povolenkářů, nebo prodávat zvěřinu...nebo se stát členy MS někde jinde, kde se neplatí nájem 200 Kč na ha, ale 5 Kč s vědomím, že tam asi bude loveckých příležitostí méně...
Už se to tu řešilo mockrát, kdybychom počítali všechny peníze a čas za rok, co do myslivosti většina z nás vrazí(nafta, psi, výbava, krmění, veteřinář,brigády....), bylo by za to časem možná nové auto... Proto prosím dělejme myslivost dál s radostí a láskou a neplačme furt nad tím co kolik stojí. Peníze budou, my nebudem.... Lovu

Autor: Martin Skřivánek | 29.03.2013 16:22
tak 400tis za 1000ha a slušný revír se mi zdá hodně levné.to budte ještě rádi.

Autor: děda lebeda | 29.03.2013 13:06
Tak já si myslel, že skutečný boj o honitby začne někde jinde. Viz Roman T. Chápu dobře když řeknu, že tady nám chceš něco říct nebo ještě lépe se něco dozvědět. O honitby které jsou dobře zazvěřené srnčím,černou a občas přejde jelen nebo daněk, bude velký zájem a tyto honitby se budou počítat od 400tis. nahoru. A to ta honitba o které je tady řeč určitě je! Stavy srnčí na několika násobku norm.st. prasat se už nyní loví necelá stovka, jelen občas i když není problém se s vysokou potkat. Honitba je LČR cca 1000h. Do dnes v nájmu MS severní Morava. Co já vím zájemců několik a někteří moc bohatí a na penězích vůbec nezáleží. Chtějí se jen odreagovat a mít 100% servis!

Autor: M.Bergman | 29.03.2013 11:36
Církvím ještě v rámci restitucí žádný pozemek dle mých informací vydán nebyl, podaných žádostí je zatím cca kolem 4 tisíc. Nájemní smlouvy, které budou do doby vydání pozemků s nájemci uzavřeny se mají údajně ctít po celou jejich dobu, pokud byly uzavřeny na dobu určitou. M.B.

Autor: Martin Skřivánek | 29.03.2013 10:41
Máte už někdo pronájem od církve?

Autor: rici czech | 28.03.2013 16:23
No Fesoji,jak to tak z jistých kruhů poslouchám tak s myslivostí jak ji známe je už konec.Těch honiteb kde zvěř je myslím tím vysoká,černá,dančí už mají svůj osud spočítán.Zaplať pánbůh za ty polní o které není z řad podnikavců zájem.Tam se to snad ještě v zajetých kolejích udrží,i když jak poslední dobou poslouchám tak i tam je podrazů v pronájmech letos taky dost.Ale co je nejhorší tak ty podrazy přicházejí z vlastních řad členů MS kteří si myslí že mají patent na rozum a hlavně chtějí pobrat moc.

Autor: Fesoj | 28.03.2013 16:18
Existují sice megalomani, kteří si myslí, jak na tom, že si pronajmou honitbu, vytřískají majlant - ale ve stupnici tvrdosti je realita uvedena ještě za diamantem. Taky takové znám, dokonce si chtějí zařídit vlastní bourárnu zvěřiny a prodej vakuově baleného masa, ale nejsem vůbec přesvědčen o tom, že se někomu dnes může myslivost po finanční stránce vyplácet. Když má někdo dost peněz, chce je do té myslivosti vrážet a využívat honitbu k reprezentaci a k pomoci prosadit své zájmy na jiných úsecích podnikání, to bych pochopil a to by snad mohlo i fungovat. Ale po čistě finanční stránce Má dáti - Dal myslivost byla, je a bude prodělečná pro každého. Bojím se jen toho, aby pro naši myslivost a zvěř nebylo už nenávratně pozdě, až to tihle "rádobyzlatokopové" zjistí.

Autor: rici czech | 28.03.2013 16:06
Takže za prvé ,honitbu za 400000kč si nepronajímají žádní "chudáci" .Za druhé ti co si takto honitbu pronajmou jistě ročně "nevyhodí" 400000kč,ale minimálně chtějí ať se jim náklady sníží na minimum.Za třetí ,hosta s celoroční neomezenou povolenkou za cca 50000kč sehnat asi není problém,pro dost "myslivců" je to měsíční příjem.Za čtvrté Romane až budeš prodávat černou po cca 25kč za kilo dej mi vědět rád si přijedu.Cena kolem 50kč je standart.Za páté připočítej vysokou tam kilo za 50 kč asi prodávat nebudeš.Do toho sem tam ještě jednorázový poplatkový lov a náklady se ti výrazně sníží.Ovšem bereme v potaz honitbu kde zvěř opravdu je.Nevymýšlím si o některých takových vím.

Autor: M.Bergman | 28.03.2013 13:37
Vaše představy pánové, jsou žel od reality hodně vzdálené. Pokud by to fungovalo jak se domnívá Rici, pak by se mohl o pronájem takových honiteb u LČR ucházet jakýkoliv nemajetný jedinec či skupina. Věřte, že to funguje jinak a nejméně polovinu vysoutěženého nájmu doplatíte z vlasních kapes, a to za předpokladu, pokud se k tomu nepřidají škody (a to často bývají opravdu nemalé částky).
Nevylučuji, že ojediněle se může vyskytnout honitba LČR, kde se dá slovit x-desítek ks černé, ale většina honiteb pronajatých LČR je horského charakteru, kde je hlavní zvěří vysoká. Výnosy ze zvěřiny dnes hrají podružnou roli, neboť dovoz srazil ceny na třetinu. Doba, kdy se i u nás vyskytovaly desítky medailistů a mohli jste mít významné příjmy z poplatkových lovů je již nenávratně pryč. A pokud se něco sem tam vyskytne, pak to bývá za hubičku, neboť ten kdo touží po pěkné trofeji si ji dnes bez problémů a levně střelí(bez dlouhých dní pochůzek) v Maďarsku za nějakých 2,5tis.E i s dopravou a veškerým servisem.
Takže bez nějakého kapitálu v pozadí a kterému nevadí ročně pár sty tisíc držení takových honiteb dotovat, je do toho jít naprostý hazard. A to pomíjím skutečnost, že aby takový pronájem byl skutečně k něčemu, musíte si pronajmout více navazujících honiteb, aby společná výměra měla aspoň 3000ha. Na výměrách, které LČR rozkouskovaly pro soutěže po 700-1000 ha vysokou zpravidla neudržíte. A bude hůř. M.B.

Autor: Tomio | 28.03.2013 13:17
Tyto honitby si pronají ti, kteří potřebují někam ulít peníze, ale ono jich trochu ubývá, takže za pár let, se třeba dostaneme tam, že už se jim ty peníze tam strkat chtít nebude. A bude hotovo pro LČR

Autor: Radek Chadim | 28.03.2013 12:33
Roman má ty výpočty bližší realitě, jen s dodatkem, že bláznu (o lidech snad nelze ani hovořit :-)) co dají za povolenku na černou a srnčí 30-50 tisíc sice nejsou kvanta, avšak jsou, a podle velkého zájmu o honitby LČR budou dál a v dostatečném počtu :-).

Autor: Roman Trojka | 28.03.2013 11:27
Vidím to trochu jinak s těma počtama... Vezmu li Ričiho příklad 400 000 nájem a lovu 100 prasat a srnčí. Tak při dnešních stavech černé, jde cena v některých oblastech i na 20-25 korun za kg. Nemůžu v žádném případě počítat průměrnou váhu 50 kg. Odlov je v takovém počtu ve větší míře v kategorii selat. Takže 100 kusů x 35 kg.x 25 kč za kg = 87 500. Srnčí odlov 4O kusů x 80 kč/kg průměr 10 kg na kus = 32 tis. Za povolenku na nějakou srnčí a černou vám nikdo rozumný nedá 50 000 za rok. Pokud připustím, že se vám podaří zajistit 30 střelců na naháňku po 100 euro za štont. Tak je to 75 000. A abych Vám fandil, tak 2 povolenky prodáte po 20 tis. Takže příjem za 1 rok 234 000.

A jdeme na výdaje: 400 000 nájem, 20 tis škody. Pokud chci tu černou v tom lese mít a lovit 100 kusů, tak musím krmit. A k tomu mi nějaký pozadek nestačí, (čermá má dnes všude všeho dost) tak vezměme kukuřici- abych je nerozmazloval tak 50 000 kč 20 tis přikrm pro srnčí. K organizaci naháňky potřebuji dobré psy, pohoštění a takové drobnosti co nikdo nevidí. Tak budu šetřit a utratím 15 tis. Celý rok tam jezdím přikrmovat obeznávat, případně doprovázet hosty. To ale dělám grátis a z lásky... ani ten benzín nezapočítávám... Takže minimální výdaje 505 tis.

Výsledek= mínus 271 000. Lovu zdar!

Autor: Erika Doležalová | 28.03.2013 10:15
A když se k tomu uspořádají jedna dvě naháňky na černou - ideálně pro cizince - o cca 30-60ti lidech, pak při dnešních cenách "za štont" okolo 2-3 tisíc, přibudou do kasy taky dost velké částky..

Autor: rici czech | 27.03.2013 22:33
U toho pronájmu lesních honiteb od LČR ,bych to viděl asi tak.Pokud někdo dá za nájem cca 400000kč ročně tak spočítejte že např. lovem 100 kusů černé se mu vrátí nemalé peníze investované do nájmu.LČR obvykle svým nájemcům za nájem honitby za "nemalé" peníze obvykle škody vyčíslují minimální jen proto aby si takového nájemce udržely ,zvláště v dnešní ekonomické krizi.Takže suma sumárum 100ks černé po cca 2500kč ve zvěřině=250000kč + nějaký ten kus srnčího a vysoké jste na 300000kč no a když si seženete např. 2 poplatkové lovce ať na to nejste sám každý za 50000kč na rok máte nájem spátky.Trochu krmení na hromadu ke kazatelně a je to.Nikdo Vám do toho nekecá a Vy si děláte co chcete.Takže se nedivme že je spousta podnikavců co si takovou honitbu do nájmu vezmou,a tím pádem klasické združení které tam myslivost provozovalo odstaví na druhou kolej.Ať se nám to líbí nebo ne peníze hrajou prim.Kdo dá víc ten loví a o tom to je.Zvláště v honitbách kde jsou stavy černé na takové výši ,že za večer Vám přijdou i 2-3rudly je slovitelnost a návratnost investice.Bohužel už se nejedná o klasickou myslivost ,ale o lovectví a lovecké vyžití.

Autor: Radek Chadim | 27.03.2013 21:37
Taky bych to s vystřílením drahých honiteb neviděl tak jednoznačně, u nás spíše z těchto honiteb zvěř přetíká do okolí a to v míře nemalé :-).

Autor: ValíkVlastimil | 27.03.2013 21:32
Drahoši a Ondřeji o jaké zvěři mluvíte, že se v dané honitbě pronajaté za 400000kč vystřílí ? Ano kde je les, tak o tyto honitby bude zájem pokud v dané oblasti zvěř bude. Kam se ti stáhne po kukuřicích (černá,dančí,vysoká a mufloní)z honiteb sousedících z lesem, samo, že do lesa.A v těchto honitbách budou lovit pořád dokud jenom trochu zvěře bude.U tebe v polích, až na pár kusů černé, po kukuřicích nic nezůstane.Pojem vystřílená honitba, si dost dobře nedovedu představit.

Autor: prroud | 27.03.2013 19:41
Tak to je,kdyz si nekdo mysli,ze si za prachy muze koupit vsechno.Je nacase takovejm dokazat,ze to tak nebude,je to jen na nas......proud

Autor: Drahoš Hikl | 27.03.2013 19:38
Tak tak, pěkně k chvále MS řečeno,kde hospodaří MS - je zvěř , tam kde je honitba třeba 1000ha pronajata za 400 000 už zvěře moc nezbývá.Přece se ty prachy musí vrátit že?Pěkně to vystihla Erika a já se přidávám, rozhodují prachy a ne myslivost a zvěř.

Autor: Radek Chadim | 27.03.2013 19:22
Eriko, v našem okolí byly honitby přes 200 tisíc ročně už nyní, takže teďka to bude dvoj- až vícenásobek. Bylo to tak před deseti lety, bude to tak i letos, protože kapitalismus v myslivosti opět pokročil o pár kroků dál.

Autor: Ondřej Holeček | 27.03.2013 15:43
Toho výběrka jsme se účastnili. Pěkná honitba. Po honitbách, kde hospodařilo Ms sdružení bude hlad, protože tam ještě nějaká zvěř je. Otázkou bude za kolik budou honitby, kde nic není.

Autor: Erika Doležalová | 27.03.2013 12:14
Co jsem nedávno četla na FB, tak jedna honitba necelých 800 ha, zhruba 90% výměry les, zvěř srnčí, černá, občas přejde muflon. Stávající nájemce (MS) platil necelých 40 tis. Zúčastnilo se 8 zájemců, nejvyšší nabídka necelých 240 tis. bez DPH...
Takže je mi už dopředu líto stávajících nájemců honiteb, protože očividně rozhodvat budou prachy a ne zájem o myslivost a zvěř...

Autor: Jarda Březina | 27.03.2013 11:28
Tak dnes je na řadě první várka nás všech, kteří se snaží pronajmout honitbu od LČR. Jak jste dnes dopadli kolegově, jestli jste byli v dnešním termínu na otevírání obálek. LČR to mají krásně vymyšlené, ten kdo dnes neuspěje, má šanci jít do další honitby, protože další výběrovka je, až 9.4.2013, tudíž naše honitba, bude 9 dní bez majitele. Myslím, že je to nezákonné, protože v období nouze je třeba přikrmovat, nejen to, ale nabalují se na to další věci. V tuto chvíli nebudeme moci do honitby, pouze jako vyletníci. Nejen, že LČR zahubily lesnictví, ale tímto krokem, už i myslivost. Děkuji za případné názory...