Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Umístění kachních budek



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Miroslav Šafr | 29.03.2013 12:30
Instaluji kachní budky u nás na vsi už asi pátým rokem. Začínal jsem na svém rybníce s plovoucím vorem na řetězu s kotvou na dně http://www.myslivecke-forum.cz/index.php?str=fotografie&id=10318. Kachnám to vyhovovalo, pracná však byla údržba voru, který byl tvořen stavební paletou s kanistry uvnitř. Na jaře to bylo vždy poškozené od ledu a špatně se to opravovalo. Dno v tomto rybníku tvoří skála a tak bez vypuštění rybníka nebylo možné jiné upevnění budky. Mezitím jsem nainstaloval dvě budky na zatlučené třevěné kůly na obecním rybníku kde bylo vše bez problémů http://www.myslivecke-forum.cz/index.php?str=fotografie&id=10841.
Vstup budky na jih až jihovýchod, není však asi podmínkou protože plovoucí se natáčela podle větru. Výška náletového prkénka 20-30 cm nad hladinou je asi vyhovující.Musím zde oponovat Herrymu, že se kachňata již nikdy nevrací do hnízda. Byl jsem svědkem a na vlastní oči jsem viděl jak po kachně lezla její kachňata zpět do budky. Možná je to pouze tím, že rybník je na vsi a v okolí není moc krytu a kočky jim nedají pokoj.

Autor: Ivo Ondráček | 28.03.2013 18:00
Už někdo vymyslel takový tvar budky, aby jí nevybral norek? Dovedu si představit, že, kdyby se na ten kůl co čouhá nad hladinu navlekla např odpadní (oranžová) roura, ani ten šikula norek by na to nevyšplhal...?

Autor: Harry Callahan | 28.03.2013 16:53
na tyč zaraženou do dna, alespoň 30 m od sebe, se suchou slámou uvnitř trochu s dolíkem uprostřed. Výška nad hladinou 20 je minimum, může být více, klidně půl metru - kachňata po vylíhnutí vyskáčou do vody a už se nikdy nevrací (kachny občas hnízdí v dutých vrbách i několik metrů nad zemí a káčatům ten skok do neznáma tak nevadí :-)). Obsaditelnost budek máme kolem 50 - 70%

Autor: milano | 28.03.2013 14:40
Jak podle Vás, nejlépe instalujete budky pro kachny ? Každou zvlášť na tyč zaraženou do dna nebo třeba na ponton, několik v řadě vedle sebe? Otvor na jihovýchod a 20-30 cm nad hladinou ? Díky za názory, M.P.