Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Václav Syrový | 04.05.2013 20:26
Tak mě bouřka vyhnala z lesa,ale jako vynahrazení za krátké posezení v přírodě se mi naskytla první příležitost vidět letošní srnče. Prostě paráda :-)

Autor: Fesoj | 04.05.2013 19:12
Dnes jsem při krmení slepic pozoroval párek vrabců. Co je na tom pozoruhodného, řeknete si. Jenže oni to nebyli obyčejní domácí vrabci, ale úpolníci - a ty jsem již neviděl řadu let.

Autor: Jaroslav Rejdák | 02.05.2013 07:44
Dnes jsem poprvé v životě viděl a slyšel tokajícího tetřívka. Prostě nádhera. Měl jsem ho na 10-15 m, bohužel jsem si ho pochvíli na tak krátkou vzdálenost zradil. Ostatní kohoutci už byli jen slyšet. Přiroda to vymyslela krásně.

Autor: Fesoj | 01.05.2013 23:29
Jestli se nepletu, tak jsem kdysi kdesi četl, že Česká republika by měla být nejsevernějším místem výskytu želvy bahenní a vůbec nejsevernější místo, kde žijí, by měly být nějaké rybníky na Hradecku či Pardubicku, snad okolí Bohdanče. Ale herpetolog nejsem, takže to berte s rezervou.

Autor: Ivo Ondráček | 01.05.2013 20:46
Vysočina, Jihlavsko. Želvy bahenní by měly žít spíš někde na Moravě, kde je víc teplo, ale...Na rybníku uprostřed města jsem ty "nádhery" taky pár let po sobě pozoroval, byly velké jako dlaň. Tohle byl pořádnej macek, krůnýř bych šacoval tak na 15-20cm. I když tolik želva nádherná doroste taky. Samozřejmě by to bylo pravděpodobnější. Co o těhle vypuštěncích tak čtu, jsou to pěkní škůdci...

Autor: Fesoj | 01.05.2013 20:10
Ivo, kde bydlíš ? Želva bahenní, to by byla opravdu veliká vzácnost, ale není to nic nemožného. Daleko častěji se ale v naší přírodě dnes potkáme s želvou nádhernou, jak to správně napsal Vlastík. Ta má na rozdíl od želvy bahenní vzadu po stranách hlavy červené skvrny. Před časem o ní psali v Myslivosti. Vypuštění jedinci v naší přírodě přežijí celkem bez problémů, mám zjištěno, že i u nás v předhůří Krkonoš, ale pokud vím, nebylo zaznamenáno, že by se zde rozmnožovali. Podle mne není o co stát, protože ty potvůrky si rády vybírají k odpočinku a slunění i hnízda vodního ptactva bez ohledu na to, že tam třeba již jsou snesená vejce.

Autor: ValíkVlastimil | 01.05.2013 19:02
Dost často jde i o želvu nádhernou, kterou si děti koupí a vyroste do takových rozměrů, že akvárko je malé :-). Pak jí pustí do řeky či rybníka a je...

Autor: Ivo Ondráček | 01.05.2013 17:26
Dnes jsem se byl proběhnout kolem našich dvou největších rybníků. Podle množství ryb u břehu tam už alespoň hodinu nikdo neprošel !zázrak!. Zezhora z lesa zakodrcal kohout, za chvíli z dálky druhý. Když jsem míjel kmen padlý do vody, něco z něj hupslo dolů a zbyly jen vlnky na hladině. Tak jsem zaostřil, co je ten druhý flek na kmenu a...želva. Tmavě zbarvená želva velká jako malý jídelní talíř. A podle všeho tam je párek. Pro jistotu jsem se koukal na net na fotky a až podezřele to připomínalo želvu bahenní. Ježto tam kolem brouzdá x druhů kačen, ledňáčci, ondatry, nutrie atd., ani naše původní želva by mě nepřekvapovala.

Autor: Jaroslav Tatalák | 30.04.2013 20:15
Fesoji a doufám,že jsi je jako správný milovník přírody pustil s láskou do rodných nor.

Autor: Fesoj | 30.04.2013 06:22
Jednou jsem v průběhu jedné noci pochytal do klasického dvoustranného dřevěného sklopce, políčeného před vsuk, 4 liščata. Měla 20 - 25 cm. O svém záměru jsem se předem zmínil manželce. "Dělej si co chceš, hlavně mi to netahej domů !" Poslechl jsem ji, po návratu jsem tašku s tím nadělením pověsil před barákem na břízu a pln obav jsem vyzval ženu, ať se jde podívat. "Ježíšmarjá, ty jsou krásný, kdepak budou bydlet ?" A problém byl vyřešen... Pak jim s láskou rozkverlávala vajíčka do mléka a přes skepsi kolegů, kteří tvrdili, že takoví prckové nemohou domácí péči přežít, jí neuhynulo ani jedno.

Autor: Radek Chadim | 29.04.2013 21:48
Když odhemží, tak odhemží, ale kilometry daleko je asi nepotáhne a v blízkých tradičních norách je snad najdu. Ale máma liška mrška musela vyhrabat nějakou novou noru, protože tradiční jsem předevčírem v oněch místech obcházel a kromě jedné tradičně jezevčí všude pusto prázdno. Ani jsem nečekal, že by v těch tradičních něco vůbec bylo, protože v zimě pod nedalekým elektrovodem plundrovali drancovali elektrikáři a teď je tam vidět na kilometry a hodně se to tam prosvětlilo, přesto tam liška ty liščata má někde schovaný.

Autor: Ivo Ondráček | 29.04.2013 21:43
Radku jen aby je máma liška do rána neodhemžila jinam...

Autor: Radek Chadim | 29.04.2013 21:37
Dnes jsem byl obeznávat srnce, ale oproti minulým dnům to nebylo nic moc. Jeden asi mladej přišel ještě nevytlučenej, jeden naopak podle mého hodně starej a z dřívějších let mně povědomej, jinak nic. Na to, že minulý týden jich chodilo i 5 to dnes nebylo nic moc. Pak už jen u lesa stál daněk a kolem kazatelny běhalo 6 zajíců. Zajímavější byl návrat k autu za tmy po deváté hodině, kdy 50 m pod kazatelnou šustilo pod stromy zarostlé zmole (pro českou část čtenářů strže :-)) listí. Pač byla tma jak v žoku, tak jsem posvítil baterkou a pod stromy se hemžilo 6-8 liščat. Takže zítra jako správný pytlák půjdu s pytlem :-) a podběrákem. Bylo to na dohled od té lišky natočené před 14 dny http://www.myslivecke-forum.cz/index.php?str=video&id=616 - takže začínám pochybovat, že na videu je natočen lišák :-).

Autor: Fesoj | 29.04.2013 09:24
U nás máme před sezónou tzv. "povinné kulové střelby". Střelnice je asi 5 km od nás a je v majetku OMS, takže použití zdarma. Každý střílí 3 rány vsedě s oporou na terč srnce, kde je ještě bílou zálepkou vyznačen střed desítky. Vždy je přítomen správce střelnice, který pomůže s případnou úpravou mířidel. Ale málokdo to využije, žádný minimální limit není stanoven, je to na dobrovolnosti a zodpovědnosti každého soudruha. Má-li někdo víc kulových zbraní, to se neřeší, každý střílí jen s jednou /je ovšem fakt, že právě ti majitelé více zbraní patří shodou okolností mezi dobré a zodpovědné střelce/. A dalším nedostatkem je, že tuto akci nepořádáme každoročně, jen jednou za 3 roky. Ale zaplaťpámbu za ni.

Autor: Jan Slavětínský | 29.04.2013 08:57
V sobotu jsme pořádali veřejný závod na baterii 2x25 terčů. Všechno klaplo a dokonce i počasí nám vydželo i když všude strašili s bouřkami a lijáky,tak jsem byl rád.Víte co člověk prožívá, když něco pořádáte a chcete a by to dopadlo.
Odpoledne jsem si ze zvědavosti zkusil winchestra, aby před srncema byla trochu jistota. Od podzima holka stála v trezoru ,tak vyhnat pavouky. Jaké bylo mé překvapení,když první rána byla o 12 cm vlevo. Prošel jsem montáž, utažení prostě všechno a všechno OK. Tak naklikat a na třetí ránu to zase sedělo. Nikde jsem s tím neťukl,nepraštil a tyhle věci si hlídám. Nevím, něco mezi nebem a zemí...A potom spoléhejte. Už ze zvyku si každý rok před srncema jdu zkusit flinty i když si myslím, že mi to střílí. Je to jistota,která se vyplácí.(Dal bych to každému kdo loví jako povinnost)
Včera ráno mě z posedu vyhnal déšť. Zasedl jsem kolem čtvrté na žebřík v košatém buku u kraje luk.Byl klid a trochu takový opar. Ve vzduchu byla cítit voda,ale v noci nezapršelo. Po půl hodině se zvedl vítr a začalo krápat. Cákalo víc a víc až se přímo rozechc..o, že mě to sundalo z posedu. V tom nejlepším čase po páté hodině jsem odjížděl mokrý z revíru a bez nálady....Tak příště. Lovu

Autor: Radek Chadim | 28.04.2013 22:44
Doba pokročila, 6.4. jsem ještě lovil divočáka na poslední relativně souvislé sněhové pokrývce na poli a včera už jsem o 300 m dál lovil dalšího nedaleko rozkvetlé třešně. A řepka za posledních 10 dní taky povyskočila ze země do výšky 3/4 metru, za 14 dní už tam pomale začnou lozit divočáčci :-), doufám, že mi do té doby neumře můj stařičký digitál, aby bylo tady ve Videích na co koukat.

Autor: Ivo Ondráček | 28.04.2013 21:44
Jojo, ještě tak 10ho května si vždycky říkám, že stát mi v řepce srnec na 70-80m, ještě by to šlo na krk...16ho se domýšlím jaké by mohly mít růže ty pochodující parůžky, ze kterých támhle v řepce vidím hodní výsady...

Autor: Erika Doležalová | 28.04.2013 21:21
Dnes konečně na chvíli do revíru, řepky "valí jako blázen", ještě týden dva a srnčí se ztratí :-( Hodinku jsem poseděla na žebříku, pak jsem se šla projít lesem. Původní plán mi asi v polovině cesty zhatil srnec, který se opaloval v kraji lesa. Asi na 20-30 kroků jsem přečetla, že je to "trojka jak fík" a "srnec jak hřebec" :-) Ve zvěřině opravdu velmi silný, parůžky nevysoké, ale na naše poměry slušná hmota i perlení, pravidelný šesterák, mírně šavlovitě dozadu zahnutý. Není to srnec, kvůli kterému by člověk jezdil denně ven, ale trofej líbivá, to zas jo. V půl deváté domů, kromě toho srnce a 12ti zajíců "ani chlup" :-)

Autor: Ivo Ondráček | 28.04.2013 18:43
Dnes jsme byli obejít nory. A věřte tomu, po těch pěti letech se to na tu cca 20tou vycházku...zase nic, jako vždycky:) U nás prostě lišky v norách nebydlí.

Autor: prroud | 28.04.2013 12:16
A pak ze to nejde:-).Lovu zdar! :-).....proud

Autor: Radek Chadim | 28.04.2013 12:06
Včera jsem vyrazil na čekanou vyhlížet srnečky, jel jsem na místo, kde jsem minulý týden ulovil to malé sele, pač tam chodíval paličkář, tak jestli nesběhl jinam. Sotva vylezu po půl sedmé z auta, slyším z lesa hluk, lesáci asi nakládají dřevo. Tak jsem to obešel, že si sednu o kus dál, sotva dojdu ke kazatelně, slyším naproti z lesa někoho kácet stromy, no výborně. Nezbylo, než přejet k sobě, kde žádný pěkný srnec nechodí, ale co už. Než jsem dorazil, bylo kolem osmé, na poli ani chlup, tak jsem šel až k lesu pošoulat, abych to měl blíž, pač jsem byl přesvědčen, že srnčí brzo vyjde, když zatím nikde žádné není. Šoulám podél lesa a po cestě jede bajker. Tak se otočím, chvíli sednu na hůl a po pár minutách mi zvoní mobil. Po vyřízení telefonátu před půl devátou už jsem odhodlán jít domů, když se všechno se.. nedaří, a najednou, asi 400 m z ničeho nic kde se vzali tu se vzali stojí 4 divočáci, jeden větší kus a 3 přibližně stejní. Neváhám, beru všechny věci a šoulám směrem k nim, když dojdu tak na 80 m, rozdělávám trojnožku a prohlížím, u jedno z menších kusů vidím jasný střapec, tak popocházím trošku více do pole na lepší ránu, nacházím ho v puškohledu a mačkám spoušť. Dva menší kusy se rozutekly doleva, větší kus udělal kolečko a běží přímo proti mě, když je 20 metrů daleko, zahýbá doprava ode mě a obíhá mě zpátky do lesa. Ulovený kus zůstal v ohni asi 70 m od místa, ze kterého jsem střílel. Kňourek, 40 kg živé váhy, i1 ve stádiu výměny - ale už v celkem pokročilém stádiu :-).

Autor: prroud | 28.04.2013 10:49
Dnes me rozesmal muj schizofrenicky bratr fetak:-(,kvuli kterymu jsem se i taky vratil abych nenechal rodice napospas grazlovi.Pocasi spadlo na 5 stupnu,prsi,venku blato,celej tejden letniho pocasi byl zalezlej v zatemnenym pokojiku.Dneska v nedeli na cigarete na terase padla otazka: Budeme dnes delat ten plot na oddeleni slepic od zahrady?No nekupte to. ......proud

Moc myslivecky to neni,ale dnes to bylo:-)

Autor: Pavel Toman | 27.04.2013 23:37
jejda a co dvě PC? jedno důležité (pro tebe) a pak druhé,na kterém budeš písmenkovat třeba sem :-)
Nicméně se vrátím k tématu DNES.
Byl jsem dnes ve Studénce okouknout svod psů a zkoušky vloh neb Big Brother vedl roční křepelandu.Bonus byl setkání s Ricim Czechem a následovně s Romanem Trojkou,holt svět je malinkatej :-D

Autor: prroud | 27.04.2013 23:29
Ne Pavle,kdyz cestinu,tak v jiny masine:-)),v tyhle opravdu ne,na to je moc dobra abych ji zprasil jeji puvodni OS :-).....proud

A do multikulti me netahej,co me svet prave naucil je,ze to je nejvetsi blbost jaka snad existuje zvladnutelna jen v opravdu tvrde policejnim state:-)

Autor: Pavel Toman | 27.04.2013 23:20
Proude, Ty světoznalec,lingvista,multikulturalista, zvládneš i tu psanou češtinu,jen se toho neboj a jdi do toho.Zanech ostychu a do Jáchyma(PC) prdni češtinu :-)

Autor: prroud | 27.04.2013 23:16
To byla citace Pavle,pouzil :-)......proud

Nemuzu pouzivat to co v pc nemam:-)

Autor: Pavel Toman | 27.04.2013 23:12
Dnes proud použil v diskusi o černé zvěři háčky a čárky,doufám,že to nebylo jen ctrl c a pak ctrl v :-) proude,jen tak dál :-)děláš nám radost :-)

Autor: Drahoš Hikl | 27.04.2013 13:30
Protože se řídím Radimovim statusem z kriticky ohrožený :-) na lovit,lovit tak ve středu ve 23.45 se mě podařilo ulovit kňourka výk. váha 39kg I1 ve stádiu výměny.
Byl součástí komplet. rudlu za nádherného měsíce takže světla jako ve dne vzdálenost asi 50m.
Myslivosti zdar!

Autor: prroud | 27.04.2013 12:54
Jaka divoka Ivo? Tech kanadskej bejvalo kolem me vsude plno na par metru,ale prej to nejde jist:-).....proud

Autor: Ivo Ondráček | 27.04.2013 12:29
Ps.: Ve čtvrtek stojím na zastávce Brno-zoologická zahrada...a najednou mi na krásný brokový dostřel přímo nad hlavou prolétla divoká husa. No kde se tam vzala, to nechápu. Nemluvě o tom, že husy vídám tak akorát v době tahu ve výšce mnoha set metrů a tohle byla první, co jsem po letech viděl takhle zblízka:)

Autor: Radek Chadim | 26.04.2013 23:47
Tento týden naprosto marnej, počasí jak vyšitý, radost sedět, teplo, slabý vítr, zvěře všude dost, takže jsem musel přehodnotit status divočáků z "kriticky ohrožený" na "lovit, lovit, lovit" :-), ale chodí disciplinovaně u lesa a do pole nevyráží, a když šoulám podél lesa, tak ještě za světla vyleze bachyně s letošními selaty a promenáduje se mi na 70 m před flintou, jako bych si za minulou sezónu nevytvořil pověst krutého prasobijce. Dnes jsem ve volné chvíli fotil měsíc, tak i když to s myslivostí moc nesouvisí (no ono to souvisí, né že né :-)) dám nějakou podařenou fotku do fotogalerie.

Autor: Ivo Ondráček | 26.04.2013 22:10
Dnes jsem jel zase jednou ven. Trhám rekordy, za poslední čtyři týdny jsem byl už třikrát venku, no v revíru "od rána do večera":(. Mimo spousty zajíců (což mě pořád nepřestává udivovat) jsem vyšlápl tři párky koroptví. Srnci samá omladina, neviděl jsem nic staršího tří let, pokud se to tedy dá na ty dálky odhadnout. Především mě potěšil dvouleťák šesteráček, co mi doslova prohopkal asi na 30 metrů. Výsady sice nic moc, ale růže a spodek paroží má srostlé do jedné masy. Naživo jsem takového srnce zatím neviděl, až dnes. Z toho tak na podzim najít shoz!!! :) Jinak dravců letos nějak nevidno. Za celou procházku jsem viděl dvě káňata a jednoho pilicha. Ještě před třemi lety bych jich potkal určitě minimálně dvacet. Takže současný stav mě vůbec nemrzí, na kochání by bohatě stačí jeden:)

Autor: ValíkVlastimil | 26.04.2013 16:18
http://www.silvarium.cz/zpravy-z-oboru-myslivost/zajicu-je-malo-za-chvili-budou-jen-v-zoo-5-2-dny

Autor: Erika Doležalová | 26.04.2013 14:38
http://www.novinky.cz/domaci/300332-zbloudile-losy-u-budejovic-nahaneli-policiste-i-hasici.html

Autor: Harald Altmann | 24.04.2013 22:48
Dnes ráno našla moje fenka Bora (ABJ) bachyni, kterou přimáčkl kámen. Váhově mezi 70-ti a 80-ti kily živé váhy, věkově 3 roky. Zřejmě jej podryla tak, že se, odhadem, 1-2 tunový balvan sesunul a přimáčkl jí hlavu. Podle všech znaků tam ležela asi 2 dny. Měla ocucáno 5 struků. Selata už u ní nebyla, ale podle stop bylo zřejmé, že se kolem ní nějaký čas zdržovala. Snažil jsem se ji vytáhnout za zadní běh autem. Silonové tažné lano nevydrželo a prasklo, aniž bych ji zpod kamene uvolnil. Pomohl až čelní nakladač místního zemědělce, kterým jsme kámen nadzvedli a bachyni vyprostili. Fota viz v galerii.

Autor: prroud | 24.04.2013 14:23
Ja vcera malem zaslap slepejse Fesoji,mel kliku,ze jsem si ho pod tim plechem co jsem odnasel vcas vsimnul:-)......proud

Autor: Erika Doležalová | 24.04.2013 14:17
Včera hrabání dalších přístupových chodníčků k oblíbeným místům, už mám dva v jednom lesíku, tož včera další dva v lesíku druhém. Práce pro nepřítele, necítím ruce ještě dnes :-(
No a když téma DNES, tak pro změnu úklid, konečně jsem pověsila loňské zimní lišky (pět kusů), pak ještě vymyslet, kam klepnout dvě jezevčí kůže, dva podstavce na trofej (lebky) a přišroubovat prvního daňka na podložku a pověsit...
Takže sice činnosti de facto myslivecké, ale nějak to není ono.. :-)

Autor: Fesoj | 24.04.2013 11:59
Že na svatého Jiří vylézají hadi a štíři ?!
Ať si kdo chce co chce říká, nepravdivá pranostika -
před měsícem u nás bylo sněhu na tři prdele,
ale zmije na sluníčko vylézaly vesele.

Všem Jirkům a Jiříčkům to nejlepší k svátku !

Autor: Radek Chadim | 24.04.2013 09:15
Předevčírem jsem měl hosty, každého jsem posadil na jednu kazatelnu a já seděl na prostřední kazatelně. Před jedenáctou mezi mou kazatelnou a tou na křižovatce prošla od lesa trojice v danou chvíli lovných divočáků, přes louku do potoka za mou kazatelnou, myslel jsem, že mě divočáci obejdou a přijdou na vnadiště, ale zmizeli neznámo kam. U lesa ještě chodil samotný větší kus, kterého nejprve honil vrtulník, pak prošel stejnou cestou jako ti tři, ale na mé vnadiště zašel, párkrát opatrně něco zobl. Zdržel se tak 15 minut, konečně taky jsem tam zastihl divočáka, což lze považovat za malý zázrak :-). Při zpáteční cestě stálo několik divočáků hned u lesa, ale už jsme na ně nečekali. No žádnej velkej punk s divočákama, asi jsem opravdu už všechny vystřílel :-).
Včera již sám jsem šel omrknout tu černou trojku. Po příchodu na kazatelnu na křižovatce kolem osmé nejprve projeli kolem kazatelny cyklisti a v 3/4 na devět ještě za šera vyšlo z lesa 7 divočáků. Říkal jsem si, že to do jedenácti budu doma. Později k nim přišly ještě dva větší kusy a jeden už (spíše teprve) měl kolem sebe letošní selátka, opět bych je tipoval jen na pár dnů stará, protože nebyla skoro vůbec vidět. O půl hodiny později slyším kvičení o 400 m dál, nejprve jeden tmavej flek, pak druhej, pak tři, čtyři no to už nebude ta moje trojka až na pole vyšlo 11 viditelných kusů, chvilí pobíhaly podél lesa a pak zašly za horizont, letošní selata jsem s nima neviděl, ale bylo to dost daleko. Do jedenácti kromě dančího, kolem 20ti zajíců a ty černý devítky klid. Po jedenácté přes horizont kolem mé kazatelny konečně přichází ti tři divočáci na které jsem čekal, obešli to podél lesa a pak stejnou cestou jako včera šup na louku a do potoka - dnes jsem seděl na vedlejší kazatelně než včera, ale situace vypadala stejně lovecky beznadějně, co horší, včera (předevčírem) se mi zdáli lovnější než dnes (včera), dnes (včera) ale do svého programu zařadili drobnou změnu a zamířili k mé kazatelně na vnadiště, jenže já opět seděl zase na špatné kazatelně :-). Nicméně se mi divočáčci zdáli nějací větší než předevčírem, jen ten poslední by se asi dal, ale šli dost rychle, tak jsem je ani pořádně neviděl. Po chvilce, kdy jsem viděl, že stojí na vnadišti, slezl jsem z kazatelny, že je půjdu omrknout blíže, jeden kus mezitím vylezl na pole, byl jsem už asi jen 80 m od vnadiště a 40 m od zarostlého potoka, kdy v potoce zanadávalo srnčí, divočáčci vyběhli ven a trapem k lesu. Tak jsem se zase vrátil na kazatelnu, chvíli jsem je pozoroval, podél lesa chvíli chodili a pak zalezli zpátky do lesa. Ta devítka si to spokojeně pochrochtávala na kraji lesa a pole, byla jedna hodina, počasí a viditelnost nemělo jedinou chybičku, ale zamířil jsem domů. No ale moc jsem to loni teda asi nevystřílel :-).
Letos jsou první selata o dobrý měsíc později než loni, loni už byli selata s bachyněmi vidět na konci března, letos jsou první až na konci dubna a to bych řekl, že teprve teď přichází na svět, protože jich je vidět zatím jen velmi málo a když, tak jsou úplně malinkatá.

Autor: Jan Slavětínský | 24.04.2013 07:00
Včera jsme s kolegou přetahovali dvě pojízdné kazatelny a při usazování té druhé do kraje lesa - do takového výběžku na nejvyšším bodě u starého modřínu, jsme měli pěkné překvapení se slukou. Motorovkou jsme vyřízli pár jeřábů a bezů a připravili plac pro nacouvání s boudou. Klacky jsem odházel stranou mezi dvě borovice a kolega pomalu začal couvat s boudou. Kazatelnu jsme usadili, sundali kola,oj, vypodložili atd. Kolega si vlezl do boudy a ještě mi ukazoval, které větve u těch krajáků vadí ve výhledu a já je "fiskarskou" na teleskopu uřezával.
Asi hodinu jsme tam lozili v jednom fleku a když jsem odhazoval doslova poslední větev a celou tu hromadu ze zvyku sešlápl, vyletěla mi pod nohama sluka. No, lekl jsem se až ve mě hrklo. V náběhu kořenů ,v té suché trávě, tam celou dobu seděla na čtyřech vajíčkách a držela. Tak že až si tam dnes nebo zítra půjdu sednout vím, že tam nesedím sám....

Autor: prroud | 23.04.2013 10:54
Nezodpovedna lucistnice:-)))).....proud

Autor: Erika Doležalová | 23.04.2013 10:18
Včera se mi povedla mistrovská rána lukem na zvěř v rychlém pohybu, kus v ohni :-) Jo jo, "bezlovné" období už trvá moc dlouho a než "začnou srnci", musí stačit PC a gameska Dangerous Hunts :-)))

Autor: červenka emil | 23.04.2013 08:37
Včera sele asi 20kg,nejhorší rána jaká se mi zatím povedla.Páteř nad ledvinami.
22,50,Z 8x57S,SaB 12,7g,HPC,bachynka,na nástřelu.

Autor: Zdeněk Šváb | 23.04.2013 06:44
Dnes, 23.4.2013 v 13.00 - 14.00 Ministerstvo zemědělství, místnost 101:
Tisková konference ministra Bendla - brífink k novele Zákona o myslivosti.

Autor: Radek Chadim | 22.04.2013 18:42
Dnes na fotopasti jsou zachyceny první letošní selata, jen pár dní stará. Video dodám, až bude chvilka času (takže ve středu :-)).

Autor: Fesoj | 22.04.2013 18:18
Kamarád nemyslivec byl v sobotu s dcerou na dříví a našli nádherný shoz. Čtrnácterák, pokud bych počítal za výsadu kratičký nadočník, dokonce šetnácterák. Asi se pokusím ho od Pavlínky vykšeftovat, myslím si, že by to mohl být ten jelen, jehož shoz - dvanácteráka - jsem našel přibližně ve stejných místech předloni. Kvůli dobrým sousedským vztahům nemohu vystupovat z pozice síly a prostě ho zabavit, tím spíš, že mi vloni nasušili seno do krmelce.

Autor: jeden hajnej | 22.04.2013 17:58
Tohle bylo právě ve vysokém lese a tak 200 metrů směrem co odběhli bachyně určitě nebyla, přišlo mi to docela daleko. Ale zkoušet to chytáním mě teda nenapadlo:-)

Autor: ValíkVlastimil | 22.04.2013 17:44
Jo chytit můžeš, ale musíš ho vzít za jeden běh zvednout a ani nehlesne...

Autor: Radek Chadim | 22.04.2013 16:45
Toulající selata chodí všude možně i samotný, ale bachyně bývá poměrně nablízku. Chytat do ruk nedoporučuju, chcete-li mít klidné spání. Já už jsem to párkrát zkusil a tak hlasité kvičení jsem doposud neslyšel u žadného dospělého kusu a kvičelo mně z toho v ušich ještě dva dny :-) - to by slyšela i hluchá bachyně na dva kilometry daleko.

Autor: strejda zajíc | 22.04.2013 15:47
Jsou to totiž slídy slídný,zvědavý jak vopice!A když je takhle pěkně,prostě objevují "svět".Měl jsi některé lapit,aby trochu kvičelo,hned bys poznal,jestli mají maminku!:-)

Autor: Jaroslav Miňha | 22.04.2013 15:43
Hajnej - je to docela běžné. Ale mamka si užívala siestu nedaleko. V řepce to bývá tak do čtyřiceti metrů.

Autor: prroud | 22.04.2013 14:02
Opustene,vystrasene,zbedovane a hladove rozhodne nevypadaji :-).....proud

Pekna fotka,super:-)

Autor: jeden hajnej | 22.04.2013 13:32
Co se mi dnes stalo to jsem za dvacet let praxe nezažil, ale všechno je jednou prvně. Dopoledne, kolem čtvrt na deset po cestě běží ke mě dvanáct markazínů. Jsem kousek od auta tak rychle pro foťák, zastavili asi pět metrů od auta. Fotím, záda si kreju o auto a jedním okem koukám odkud na mě vybafne maminka, a ono nic. Drobečci asi pět minut šmejdí v náletu a pak stejnou cestou kudy přišli zase odběhnou. Fotku jsem nahrál do galerie. Je normální že by takhle malá selata chodili sami bez bachyně nebo se jí něco ošklivého přihodilo?

Autor: prroud | 21.04.2013 00:23
Zajimavej postoj.....proud

Autor: Erika Doležalová | 20.04.2013 21:58
Proude, nejde o to, střelit "pořádnýho", ale aspoň nestřílet chovné.. No a na toho "pořádnýho" holt šetřit, dneska není nic zadarmo. Spousta lidí kňučí, jak na nic nemá peníze a přitom dají denně dvě tři pivka a krabičku "malbórek"..

Autor: prroud | 20.04.2013 21:24
Nebude to Eriko treba tim,ze si poradnyho muze strelit akorat nekdo za poradnej vejvar? Jestli si ho zaslouzil zalezi jen na vejsce jeho konta?.Ti kdo drou,makaj a staraj se,ale nemaj to nalezity konto,utrou hubu pytlem?.....proud

Autor: Erika Doležalová | 20.04.2013 20:53
Josefe, taky se přidávám s gratulací!
Jinak u nás v noci pršelo a vydrželo to až do rána, takže místo revíru peřiny :-) Odpoledne na chov.přehlídku, bída s nouzí, jen dva srnci bronzoví, jinak slabota, poměrně hodně atypů. Jeleny radši nekomentovat - viz foto..

Autor: rici czech | 20.04.2013 20:09
Josef,vše nej:-).Jinak abych také přispěl něčím malým do dnešního dnes,tak popíši co se mi dnes stalo.Před chvílí jsem se vrátil z terénu ,při výcviku psa na trialovou soutěž mi fena začala stavět v řepkovém poli.Ustála to a já se postavil vedle ní a čuměl před sebe cože to vlastně staví.Sám jsem nevěřil svým očím kdy ve vzdálenosti několika metrů vyskočil lišák jak almara.Samozřejmě v ruce jen poplašňák takže výstřel z povinnosti odvolat fenu které to nedalo a udělala si závod na 100 metrů (což nejsem moc nadšen) a domů.Se psy se bavím od 16 let ,ale lišku mne ohař nikdy neměl možnost vystavit ,vše je jednou poprvé:-).Mít sebou flintu a samozřejmě se trefit zážitek na celý život ,alespoň pro mne.

Autor: Drahoš Hikl | 20.04.2013 20:05
Ve středu nádherná podvečerní čekaná.Z 15ks srnčího jeden adept co nepatří do chovu,2zajíci, 12ks vysoké, z toho dva nasazeno do 10cm, dva kolouši a vše vedla laň která něco pamatuje:-),poté se mrknu na levou stranu a ona liška na 100m, deset minut na to druhá a abych nebyl o moc ochuzen za hlubšího šera zalámání z boku za mnou, během chvíle mám 25m z pravé strany bachyni, s ní lončačka a jedno selátko.Chvíli čekám a zjišťuji, že je to celý mohutný:-)rudl.Jedna z nich musela o selátka určitě přijít.Všichni zákonem povoleni postupně dostávají milost:-)Abych měl bezpečnou cestu zpět:-)) černou odháním.Bachyně za mnou na 30m dávala jasně najevo že takhle teda ne.Selátko chvíli zůstává v travině pode mnou, poté se vydává za mamčou a celá partie na to zatahuje do lesa a já můžu domů. Musím si ale už posvítit abych si nenatloukl čumák.Parádní čekaná-čumenda, která se mi s takovým druhovým složením podařila poprvé.
Myslivosti zdar!

Autor: Čestmír Kunetka | 20.04.2013 18:50
Josefe, prosím tě, nemohl bys mi toho srnce poslat na email: ckunetka@seznam.cz

Zdenku, tu neznám, protože jsem z opačné strany Přerova ale kamarád je odsud, tak se poptám. Pro tebe ta samá prosba, protože z fotogalerie to nejde nebo to neumím stáhnout.
Kluci, předem děkuji. Jinak nechápu, kde ta děvčata berou tu trpělivost na taková umělecká díla.

Autor: Zdeněk Šváb | 20.04.2013 18:34
Josefovi také k narozkám vše nej. a do fotogalerie se pokusím vložit můj "úlovek" z nedávné 60sátky. Fotku jsem zmenšil dle návodu prrouda a funguje to, zda to bude ke koukání uvidím za chvilku. Pro Čestmíra - cukrářka ze Staré Vsi na Přerovsku.

Autor: prroud | 20.04.2013 17:50
Josefe,tak na tom jsem si taky nabil papulu,nemel jsem dost trpelivosti tomu prijit na kloub,at jsem snizil pixely,nebo kilobajty,stejne mi to nebralo,navic ty fotky pak nebyly ke koukani.......proud

Ale rozmysli si,jestli sem das predmet dolicnej a napraskas se :-),je hajenej a tys ho rozrezal nozem ,njn:-)

Zkus tohle,jestli to pomuze: http://zmenseni.kategorie.cz/ , zkusil jsem prave a funguje to....

Autor: Fesoj | 20.04.2013 17:22
Je mi opravdu líto. Přijel syn s kamarádem, oba jsou s počítačem kamarádi, srnce vyfotili mobilem, ale ani za zlaté prase se jim nepodařilo ty fotky vložit a odeslat. Prý je nějaký problém v rozlišení či co, takže jestli někdo může poradit, v čem je zrada a jak ji odstranit, budu rád.

Autor: Čestmír Kunetka | 20.04.2013 14:01
Josefe, k narozenám ti také přeji všechno NEJ, hlavně co se zdraví, rodiny a myslivosti týče, ale s tím fotografováním by jsi měl něco udělat. Já také s manželkou peču dorty, sice jen ty obyčejné s kvítečkama, co jsou spíše na jídlo. Ale vše co upečou ostatní mě zajímá, zvláště jsou-li to takové krásné věci. A ti co to nevidí jsou ochuzeni. Tak ať se tobě i kámošce daří. L-L.

Autor: prroud | 20.04.2013 13:17
Vsechno nejlepsi a hlavne zdravicko:-).Ale mas Josefe vroubek,jak nebyl upytlacen?! Je to srnec?Je! Je hajenej?!Je!Je nekde psano jakej srnec,nebo z ceho srnec? Neni!Hmmmm,tak ti ted nejak nevim co s tim ;-).Jedna moznost tu je,fofrem ho zbastit,kde neni predmet dolicny,plati presumpce neviny:-)......proud

Ty vis proc jsi nam ho nevyfotil,jooojooo:-)

Autor: Fesoj | 20.04.2013 11:07
Velice mne mrzí, že nefotím a toho srnce, kterého jsem včera dostal, nemohu vložit do fotogalerie. Něco podobného jsem nikdy neviděl a troufám si tvrdit, že nejspíš asi nikdo z vás. Pravidelný šesterák, parůžky o polovinu přesahují výšku slechů, bohaté perlení, na první pohled velmi silný ve zvěřině /laický názor "mimořádně vyžranej"/. Zatím jsem ho umístil do chladu, leží pěkně ve skříni na chodbě a odpoledne naň vezmu nůž...
Co se týče toho, že je doba hájení - no to se nedá nic dělat, oslava narozenin nepočká. Já a manželčina kámoška je u nás slavíme společně - já opožděně, ona předčasně - a ten srnec nebyl upytlačen, ale vyroben z dortového těsta a parůžky jsou z marcipánu. Další manželčina známá je totiž cukrářka a její manžel je myslivec. Nabídla se, že upeče dort - a nikdo netušil, že dokáže vyrobit takovouhle nádheru.

Autor: Erika Doležalová | 20.04.2013 07:38
Lovu zdar Radku. Strejdo 1*

Autor: strejda zajíc | 20.04.2013 00:56
Radku,Lovu zdar!Chlapče milý,to vzalo ňákej vobrat,píšeš sele,ale ještě včera to byl lončák!Že bys dal za pravdu Dědovi a Strejdovi?To jsou věci po dvou deci...:-))

Autor: Jaroslav Tatalák | 19.04.2013 21:21
No Radku Lovu zdar! Když jsem střílel po delší době na sele,tak jsem viděl taky kus 25 kg a s bídou jsem zaplakal.Za velkého šera 15 kg.Jak to nemáš denně v merku ztrácí se porovnání. S pozdravem J.T.

Autor: Radek Chadim | 19.04.2013 18:33
Poslední 3 příspěvky jsem přesunulo do tématu Novela zákona.

Autor: Jan Slavětínský | 19.04.2013 08:17
Radku Lovu zdar! Zvěčuješ vzdálenost...Ty kluku...ty se časem dostaneš až k těm dvěsta metrům - od cesty k lesu,jak jsem ti jednou říkal...Měj se a v Roudné....

Autor: Radek Chadim | 19.04.2013 00:28
Dnes (vlastně včera) s ostrejma jsem vyrazil na ty tři včerejší divočáky. Když jsem došel na kraj lesa, v krajních borkách to zafrkalo, zapráskalo a divočáci byli v čoudu. No to nevadí, popocházel jsem dál krajem pole k rohu pole a lesa, protože jsem měl pocit, že tím směrem odbíhali ti zrazení divočáci - no byl to asi jen pocit. Asi 70 m od kraje jsem se na chvíli zastavil, všude bylo dost srnčího, tak se nedalo jít dál, popošel jsem opět kousek zpátky a pozoroval opodál stojící dančí. Po osmé, když byl těch prasátek čas, došoulal jsem zase k rohu a ani né za 5 minut slyším šustění listí a na pole vychází 3 divočáci - přesní jako švýcarský hodinky. Po chvilce pozorování si říkám, že včera byla prasátka 2x větší, i když jsem je měl 2x dál, takže někde se stala chyba :-). Čekám dalších 5 minut, jestli to nejsou jiní divočáčci a nepřijdou další kusy, ale nic se neděje. Pač se mi to zdá dost daleko jistě přes 100 m a selata jsou zarytá v poli, beru trojnožku a mířím si to napříč přes roh pole přímo k nim krok po kroku, když jsem tak 90 m daleko, pokladám trojnožku, hledám jedno z menších selat a mačkám spoušť. Po ráně odbíhají jen dvě, měl jsem už přebito a zajištěno, tak jen tak cvičně vedu ještě druhé sele v kukru, které běží asi tak 30 m kolem mě - no bylo by tam :-), ale říkám si, že tomu poslednímu samotnému by bylo smutno, tak je nechávám běžet. Když přicházím k úlovku, na místě leží kanec jak hora celých 17 kg živé váhy. No včera tam musely být jiné 3 kusy, pač jsem je včera tipoval na slušnou předlončačku-bachyni kolem 70 kg a selata 30-40 kg, což tyhle tři dnešní určitě nebyly - a pak se v tom vyznejte :-).

Autor: Pavel Toman | 18.04.2013 21:27
Tak dnes jsme s taťkou zasadili asi 230 keřů do už vzrostlé aleje stromů,tak snad se chytí a budou k užitku.

Autor: prroud | 18.04.2013 17:40
To by melo logiku...a kdyz zacal bejt moc "svuj" ,hajdy s nim zpatky do lesa,ale lidi tim padem zna.....proud

Autor: Fesoj | 18.04.2013 17:10
Napadlo mne totéž.

Autor: Erika Doležalová | 18.04.2013 16:36
Jestli ho někdo neměl předtím doma?

Autor: prroud | 17.04.2013 22:40
Muj kamarad se schovaval pred jezevcem na strese auta,jak vyvadel,prej neco tak vzteklyho a urputnyho nezazil Rone,tak nevim:-).....proud

Autor: Ron Gordon | 17.04.2013 22:29
V neděli kolem desáte dopoledne mi volá syn, že viděl jezevce jak si to tráduje z kopce od lesa k potoku před barákem. Včera večer o půl deváté večer mi volá brácha, že má za plotem jezevce, který neprojevuje žádnou plachost. Byl jsem na cestě, tak jsem se tam asi kolem deváté zastavil a milý jezevec pilně hledal v trávniku žížaly a můbec se nevzrušoval z naší přítomnosti, pouze při přiblíženi tak asi na tři metry se zastavil a naježil a když se nic nedělo, pokračoval dále. Dnes jsem byl vyvenčit psa na protějším kopci a jak tak čučím dalekohledem do míst jeho včerejčího výskytu, vidím, jak od lesa po cestě si to tráduje na louku, kde byl včera. Došel jsem domu pro foťák a šel jsem si udělat snímek, bohužel se mezi tím dosti setmělo, tak se mi podařil jeden snímek na tři metry. Situace stejná jako předešlého dne, dokonce se zdál ještě důvěřivější a dalo se k němu přiblížit na dosah ruky, to zadaunoval jak pes a jen vyčkával. Nedovedu si vysvětlit příčinu jeho chování, vypadá jinak vcelku normálně, chybi mu jen plachost. S tímto jsem se ještě za celý svůj život nesatkal, je pravda, že mi jednou jezevec vlez skoro mezi nohy, ale když mně zjistil, tak to teda upaloval.

Autor: Radek Chadim | 17.04.2013 21:27
Poslední 3 večery jsem byl okukovat srnce. Srnců plno, ale žádnej pěknej, ani nic moc kvalita, kdyby to bylo na mě, bral bych je popořadě a chovatelskou chybu bych asi neudělal :-). Včera z lesa ještě za světla vyšlo nejprve 4 a pak +-15 kusů dančího a mezi nimi 3 poslední divočáci v lese - asi je budu muset začít chránit, protože je to s divočákama nějaká slabota :-). Dneska jsem si byl prohlídnout ty divočáčky blíž, jsou to hodná prasátka a disciplinovaně opět přišla, jenže opět to bylo přes dvěstě metrů. Zítra nabiju ostrejma a budu muset jim jít asi naproti, vypadá to že je to bachyně a dva asi 35 kg kusy :-).
Jinak už bylo velice pěkně teplo a hlavně ve vzduchu byla cítit taková ta letní hlíněno smrkovo dubová vůně, dnes nefoukalo, takže pěkné posezení po celodenním lítání.

Autor: Erika Doležalová | 17.04.2013 15:43
Aleši, co takhle sekce Vetešnictví...

Autor: Ales Horcicka | 17.04.2013 12:18
Prodám Suzuki Vitara

http://auto.bazos.cz/inzerat/23635031/Prodam-Suzuki-VITARA-pro-Myslivce.php

omlouvám se za off topic, nenašel jsem vhodnější vláknno....

Autor: Fesoj | 15.04.2013 14:11
Včera večer na posedu za barákem. 3 kusy srnčího, z toho 2 srnci, oba dost nad skechy, víc se pro velkou vzdálenost nedalo přečíst. Pak mi přišla lištička, sháněla pro děti večeři či spíš snídani, tak jsem ji vzal do optiky a chvíli jsem ji přes Barsku pásl - asi věděla, že má u mě dobu hájení. Ráno jsem si ještě za trmy sedl na kazatelnu c místech, kde působil přírodní kultivátor Sus scrofa, ale místo prasátek se objevil jelen samotář, tipuji 3. VT, samozřejmě bez paroží. Po východu slunce a roztátí jinovatky vyšlo na pastviny 8 kusů srnčího, ale všechno daleko, k nepřečtení. No, hlavně že bylo na co koukat.

Autor: Ivo Ondráček | 15.04.2013 10:52
Mno ježto poslední týdny pravidelně do dvou do rána smolím diplomku, vstávání v 5:15 jaksi neklapne:)

Autor: prroud | 15.04.2013 09:57
to chce Ivo driv vstavat a bejt tam prvni :-),;-),my chodivali jeste za tmy,abysme si uzili rozedneni.....proud

Autor: Ivo Ondráček | 15.04.2013 09:18
Tak na místě, kde jsem chtěl obeznávat srnčí byl přesně jeden kus. Ve chvíli, kdy jsem tam dorazil jsem viděl jen dva lidi se psem a po polňačce odkudsi kamsi projížděly dvě auta. Ať žije klid v honitbě.
Přejel jsem jinam, zastavím auto...a během minuty o 200m dál dojela dodávka, vyskočili dva kluci a vydali se namátkou kamsi do polí a zahnali i druhou tlupu.
Přejel jsem jinam a na silnici zase tři couralové. Atd. atd.
Ale jinak jsem viděl po různu tuhle a támhle pěkných pár kusů a srnců taky dost. Ale samá omladina, srnce nad slecha abych pohledal.
Hlavně mě těší, že i takhle přes den je vidět spousta zajíců. Dřív jsem byl zvyklý vídat na lánu 10 dravců, dneska 10 zajíců.

Autor: Ivo Ondráček | 14.04.2013 18:08
Já jdu za chvíli poprvé po týdnu vytáhnout patu z domu. Mrknu, jak to vypadá se srnčím na řepce. Tipuju to na 15-20 kusů, tož uvidíme. Třeba tam na mě taky čeká les parůžků...:) Vysoká škola je svinstvo, měli by to zakázat, škodí to zdraví, hlavně duševnímu. Už ať je červen, mám od toho hnusu pokoj a můžu začít chodit ven.

Jinak jediný nedávný zážitek byly vrány šedivky na parkovištích brněnského výstaviště-havrany, kavky, straky a sojky jsem ve městě už viděl. Vrány, to je novinka.

Autor: Fesoj | 14.04.2013 18:07
Včera jsem uklízel další padlý kus. Srnec, dle zubů 5 let, šesterák cca 5 cm nad slechy, přední i zadní výsady kratičké, bez náznaku vytloukání. Ležel u oplocenky, o kterou se nejspíš zabil - jeden parůžek trochu odřený, po zvednutí vytékala barva z větrníku. Jedna kýta ohlodaná. Nejspíš byl uštván toulavými psy. Mohla by to být i práce rysa, ale tam bych nejspíš zjistil nějaké stopy zubů či drápů.

Autor: Radek Chadim | 14.04.2013 17:52
Včera večer na čekané jsem napoporvé v životě u nás viděl vránu šedivku. Vrány ani havrani se u nás nevyskytují, takže to byl asi nějaký tažný kus. V průběhu čekané přišlo z lesa na pšenici 10 kusů srnčího, z toho (Ivo :-)) bylo 7 srnců, já to říkám pořád, že ten poměr máme nevyrovnanej a že bysme ty srnce měli více lovit :-). No žádná hitparáda srnců to nebyla, žádný dobrý srnec, většina mladých a jeden paličkář. Později z večera když už bylo dost šero vidím z lesa letět směrem nade mně sluku, pak už byla rychle tma, tak jsem šel domů.

Autor: Radek Chadim | 12.04.2013 21:41
Dnes jsem vyrazil na čekanou omrknout nějakého toho srnečka, v 7 jsem seděl, daleko široko běhají jen zající, jinak nic. Za 5 minut vyšel srnec z lesa a šel přímo ke mně, slabší šesterák již vytlučený, já bych ho tipoval na mladého možná i dvouletého. Před jeho příchodem prošla kolem posedu škaredě vopelichaná srna. Za 10 minut z lesa vyšlo 9 kusů dančího a začalo se pást 150 m daleko ode mě, pak na vedlejší vnadiště přišly dvě srny. Chvíli pozoruju dančí, chvíli srny, paličkář/č nikde žádnej, když v tom srny popoběhnout kousek do pole, mrknu na vnadiště a na něm stojí liška - chvíli před 3/4 na osm, liška chodí po vnadišti a pak zabíhá na cestu a směrem ode mě za horizont. S tmou slyším přelétat nad hlavou volavku, v dáli chodí dančí, jinak se už nic neděje.

Autor: jeden hajnej | 11.04.2013 21:12
Dneska jsem si naplánoval že půjdu omrknout sluky, jestli už dorazily i do Krkonoš. Osvědčená místa jsou ještě pod sněhem tak jsem si vytipoval náhradní, kde už aspoň trochu lezou bledule. Počasí odpoledne dávalo naději, ale v sedm začalo docela dost pršet. Přesto vyrážím, kolem půl osmé už stojím u potůčku v řidší olšině na kraji louky. Prší už jen drobně, po chvíli přestává docela. I tady jsou ještě zbytky sněhu, občas na nich zahlédnu zajíce který kolem mě zřejmě dělá kolečka. Čtvrt na devět a sluky pořád nic, pomalu se chystám k návratu když najednou za mnou zalámání. Na čtyřicet kroků ode mě, za potůčkem laň se šmolkou. Jsem pod větrem tak jen pozoruju jak v klidu vytahují na louku. Padá tma, vracím se k autu "bez sluky" ale spokojený.

Autor: Erika Doležalová | 11.04.2013 20:54
Tak jsem i přes ne zcela ideální počasí (trochu vítr) vyrazila okouknout srnečky. Nechtělo se mi moc někde pobíhat a zbytečně to plašit, tak jsem usedla na malý posídek pod lesem s výhledem na louku a pole. Za pár minut se na horizontu objevila tlupa srnčí zvěře, ze 14ti kusů polovina srnci, jeden kus s té druhé sedmičky se mi nepovedlo zcela přesně "rozklíčovat" ale podle všech znaků to byl nejspíš srneček - srnče, tedy budoucí průběrná jednička. Ta pánská sedmička všechno "velký", žádný knoflík nebo něco pod slecha. Někteří vytlučení, některé kusy přebarvené. Pak návrat lesem k autu, asi v polovině kopce na mě z keřů zvědavě vykoukne srnče - srnečka, chvíli se pozorujeme a pak prchne. Udělám ještě dva tři kroky a ve stejných místech vidím druhý kus - no vida, paličkáč, nejspíš brácha. Na hlavní cestě minu naše vozítko a jdu ještě po cestě směr zase z lesa. Ještě jsem nebyla na konci, když se na cestě objevil srnec, evidentně mladík, víc než já ho zajímalo mlácení parůžky do zlomené borovice :-) Výhled směrem z lesa, tedy ze šera do ještě relativně světla mi bránil v přesném přečtení (mírně zahnutý "véčkový" špičák kousek nad slecha, ale dál...?) a tak jsem šla pořád přímo k němu. Asi se styděl a tak mi pomalu zašel doprava za zatáčku. Zrychlila jsem, aby mi po poli neodešel moc daleko, ale těsně před koncem lesa přichází zleva po poli srna, tak smůla, dál jsem se nedostala. Dřepla jsem na zem, abych ji nezbláznila, koukala na mě nevěřícně, cože se to tam objevilo za pařez, když včera to tam ještě nebylo :-) Pak si dodala odvahy, odpichovaným krokem pokračovala v cestě, pořád mě měla v merku, po asi deseti metrech začala chytat vítr - ten byl ale k její smůle dobrý :-) a tak pro jistotu začala bekat a prchla zpátky.
Pěkná procházka.

Autor: Radek Chadim | 11.04.2013 18:39
Dnes jsem za zahradou na cestě viděl dudka chocholatého - vice ve Fotogalerii, později přidám snad i video.

Autor: prroud | 10.04.2013 17:53
Sice vas ted vsechny nastvu,jak je mym nechtenym "zvykem",ale neodpustim si podotknout,ze jeste prijde doba,kdy ten nechtenej americkej system upravenej na nasi rozlohu,uvitate a budete se za nej prat,aby aspon neco bylo......proud

Autor: Radek Chadim | 10.04.2013 17:27
A to se v té oboře (Jinošov), resp. zámecké zahradě, uloví 5-6 kusů dančího ročně z toho 2 daňci (jeden 1.VT a jeden 2.VT, na trojku asi můžete zapomenout) - a to se ta obora jistě udá. Kam lidi daly rozum, to nevím :-).

Autor: Martin Skřivánek | 10.04.2013 17:03
já jsem myslel jiný za stejnou sumu a tam vysoká není.znám to.

Autor: Erika Doležalová | 10.04.2013 16:59
Martine, Aleje jsou pěknej revír, ale za ty prachy... To bych nedala ani kdybych je měla :-)
Nebo třeba taková Obora Jinošov (Radek určitě zná) - výše kauce 126 tisíc! A má to 32 hektarů, taková větší zahrada :-)

Autor: Martin Skřivánek | 10.04.2013 16:57
Eri ty revíry znám a není tam ani vysoká.žádné medaile,nic,jen prasata.a i tak je o to velký zájem.

Autor: Erika Doležalová | 10.04.2013 16:54
Peníze vládnou světem.. Stačí se podívat na web LČR na sekci Honitby k pronájmu.. Jako dát např. za něco málo přes 600 hektarů 310 tisíc !!! bez DPH.. to je fakt síla.. Ale samozřejmě se to odvíjí od skladby zvěře, protože jinde za necelých 600 ha bylo třeba zas "jen" 50 tisíc..

Autor: Radek Chadim | 10.04.2013 16:54
ferda: to je neviditelná ruka trhu, jak říká naš bývalý tatíček prezident Klaus. On tu ruku sice nikdo nevidí, to ale neznamená, že jí ani nepocítí :-) a kde je poptávka a ta teda je dost velká, tam je i tomu odpovídající (vysoká) cena.
V ČR by to za honitbu o 1950 ha s veškerou spárkatou zvěří nespravilo ani kdyby se k těm 1200 eur přidala jedna nula - a to pochopitelně ze zadu :-), spíše by se to pak muselo ještě vynásobit dvěma. To je hold rozvojový kapitalismus ve východní Evropě pod taktovkou LČR.
Jinak u nás byla cena sousedních lesních honiteb od 300 tisíc výše již doteď, takže navýšení u Jardy Březiny se dalo očekávat u těch honiteb, kde to doteď bylo skoro zadarmo. Zajímavé bude, kolik se bude platit za ty honitby, kde se doteď platily statisíce.

Autor: Martin Skřivánek | 10.04.2013 16:33
Ferdo kamarád ze Slovenska mi říkal že jim taky teď zvedli nájem ,nevím už kolik ale o 300%.

Autor: ferda | 10.04.2013 16:25
to kde chodíte na také šialené sumy za ročný nájom???? To u vás strieľate niekoľko medailových trofejí ročne? my platíme 1200 EUR, výmera 1950 ha,z toho les 580 ha, zvyšok polia, zver všetka raticová (srnec,jeleň,daniel,muflón,diviak), ročný odstrel cca 100-120 ks. Zaujímalo by ma, ako skončia poľovnícke zariadenia v revíri, kde skončí miestne MS. Zničia sa alebo ich nový nájomca prevezme? Komu patria krmelce, posedy? Sú majetkom MS alebo LCR? ďakujem

Autor: prroud | 10.04.2013 14:59
Jaro je tady,definitivne,hura:-) Briza uz dava mizu:-),a zase se tam pase vysoka.......proud

16.29 Ferdo....tomu se rika ,financi NENAZRANOST,nebo financni schyza debilu a umoznuje to vypocitava blbost statnich cinitelu,pochopitelne za prislusnej podilek !

Autor: Ron Gordon | 10.04.2013 11:06
Jo, pánové, tak já jsem ten starý blázen, který již několik lét přikrmuje srnčí na louce u potoka pod domem seč je to v cizím revíru. Je to radostnější koukat z okna jak jim chutná, než se dívat, jak se snaží nalézt nějaky ten lísteček neb pupen. Však ony mi to vrátí, přijdou mi v létě na zahradu ožrat růže a úrodu, případně hned zjara poopravit zastřižení jabloní.

Autor: František Dušák | 10.04.2013 09:19
Re: Krabat
Přečti si to pořádně. Já reagoval na to, jak asi ta zvěř zřejmě pojde hlady za těch 10 dní bezvládí a hrozného nekrmení od LČR.

Autor: Krabat | 10.04.2013 09:04
J.B.: No kdyby se našel takovej blbec, byli by určitě rádi :). Byla to jen ironie na tyto nejapné rady a vychloubání se, jako že správnej myslivec krmí i na cizím.

Autor: Jarda Březina | 10.04.2013 08:56
Jak krmit bez nájmu??? To jako, že třeba přijde za novým nájemcem a řeknu mu, já jsem tady provozoval myslivost, a chtěl bych Vám tady krmit???

Autor: Ondřej Holeček | 10.04.2013 08:56
JB: Realita dneška

Autor: Krabat | 10.04.2013 08:32
J.B.:Smutné. Nejpozději do deseti let tak dopadnou všichni, co loví na trochu atraktivnějších honitbách, a nemohou si dovolit dávat na svého koníčka desetitísíce nebo statisíce. Ale krmit můžeš i bez nájmu, jak ti radí F. Dušák :). Přibude myslivců teoretiků a střílet budem do papíru, vznikne nová tradice...

Autor: Jarda Březina | 10.04.2013 06:48
Včera, pro mě skončila myslivost. Při výběrovém řízení, bylo nabídnuto za naší honitbu 230tis. kč bez DPH minulém deceniu, jsme platili 35tis.kč za 573ha

Autor: Fesoj | 09.04.2013 15:35
Včera jsem i u nás pozoroval 3 konipásky, jak se vzájemně škádlili před barákem. Čápa jsem letos zatím neviděl. Co by tu taky dělal, když veškeré vodní plochy jsou tady ještě pokryté ledem. Ale co se týče vlaštovek, jako kluk jsem si povšiml, že přilétaly zpravidla na mé narozeniny, + - dva dny. A dnes, dejme tomu po půl století, se ukáží nejdříve o týden, ale spíš o 10 dní později. Může to být dáno rozdílem v nadmořské výšce mého tehdejšího a nynějšího bydliště, ale i tak to je jeden z důvodů, proč si o teorii globálního oteplování myslím, že je to blbost.

Autor: Radek Chadim | 09.04.2013 13:06
Bažanti kodrcají kdykoliv se oteplí nad 5 stupňů a vysvitne slunko, třeba i v lednu - tedy aspoň u nás - včera už jsem taky dva slyšel. Včera nám také po dvoře za bedlivého pozorování Yorika poskakoval párek konipasů bílých. Čápa ani motáka jsem zatím neviděl, ti většinou k nám přílétají na přelomu března a dubna, takže letos mají už trošku zpoždění. Ale je zajímavé, že jsou různě po republice už teď vlaštovky, protože k nám každý rok přilétávají až v druhé polovině dubna.

Autor: Ivo Ondráček | 09.04.2013 12:50
Strejdo, podepíšeš vlastní krví přísažné prohlášení, ze jestřáb zaútočil na zajíce! Ať to mám černé na bílém, až se tu zase s někým budu dohadovat:) Pokud možno ještě připiš, že jsi měl s sebou na posedu kočárek s nemluvnětem a jestřáb se ho snažil odnést. Dáme to do TV NOVA, nastane národní panika a do 14ti dnů tu máme odstřel jestřába na potkání i se zástřelným...:)

Já se včera k večeru vyrval ze spáru učení a s dvojkou (pro ozdobu) a dalekohledem (pro slepost) vyrazil ven. U rybníka během půl hodinky ze srstnaté tři lidi a čtyři psi. Z pernaté mnoho desítek kačen, březňačka, polák velký, čírka obecná, čírka modrá a kopřivka obecná. Mihnul se ledňáček a rákosím se proplétaly lysky. Chocholačky ani slípky zelenonohé zatím nevidno. O pár set metrů dál letos prvně zakodrcal kohout a nad hlavou prolétla první vlaštovka. Ježto ještě mnohde leží sníh, byla to asi ta, co nedělá jaro. Bohužel také dorazil moták pochop ai moták pilich.
Pak jsem se přesunul revírem o kus dál a jal se šoulat polema po staré nepoužívané železniční trati. Ještě za plného světla 22 kusů a 12 zajíců. Zato ani jeden protiva coural se psem, tam je to na ně už daleko. Je tam krásně vidět, jak je důležitý klid v honitbě. Zajíci za plného světla a několik kusů srnčí dokonce spalo, což už jsem v naší nechutně rušné honitbě neviděl ani nepamatuju. Jinde totiž musí co půl hodiny popobíhat kvůli nepřetržitému proudu couralů nazdařbůh křižujících pole i lesy.

Autor: Radek Chadim | 09.04.2013 12:12
Reakci na poslednich 5 příspěvků jsem napsal do tématu jak uvádí Děda z lesa Lov černé před a po 1.4.

Autor: Děda z lesa | 08.04.2013 21:51
O něco níže máte vlákno Lov černé před a po 1.4.

Autor: strejda zajíc | 08.04.2013 21:48
Jinak jsem byl dnes po 4 týdnech venku,lítaly sluky,pískaly i kvorkaly.A taky jsem potkal nádherného jestřábího terčka,hnedle mi schodil čepici,jak profrčel kazatelnou,kde si chtěl sednout a tam Zajíc... Ať má Ivo radost:-)

Autor: strejda zajíc | 08.04.2013 21:43
Prasata žádný letos,loni neznají.Vesele si šuka..,pardon,chrují,na roční dobu nehledí a tak vesele métají celý rok.
Sele=divočák do 12ti měsíců
Lončák do 2 let(24 měsíců je hranice),směrodatný je chrup,poslední stolička-viz Bádr v Myslivosti.
Navrch ve výkazech o lovu(hlášenky pro ORP)už je jen sele ,bachyně,kňour.)
Např.loni jsem střelil 7.4.čuníka(15 kg vyvržený),věk 5 měsíců.Vykázal jsem ho jako sele,s naprostým souhlasem SSM.
Radku a co případ:Střelíš prase po 1.4.,které se narodilo předloni v srpnu.Podle tvého výkladu jsi ulovil "loňského"lončáka a dopustil se pytláctví(lov zvěře v době hájení)?Ne, protože je mu nějakých 20 měsíců a tudíž je stále mladší než 2 roky!Howgh!

Autor: Hardy | 08.04.2013 21:42
No, já bych stál za Radkem, z hlediska zákona a vykazování, se to bere za lončáka...

Autor: Harald Altmann | 08.04.2013 21:39
To je teda, Radku, velice zajímavý názor. Sele narozené v srpnu je po 1.4. lončákem? Hlavně tedy pozor, protože po 1.4. příštího roku už ho nesmíš lovit, pokud teda nemáte povolenou dospělou celoročně, protože z něj bude dospělý kus! Hihihi...
Jsem asi ze staré školy, ale u nás se to bere podle věku a tedy podle chrupu :-)))

Autor: Radek Chadim | 08.04.2013 19:47
Lončák, narodil se loni, ne? :-) Po 1.4. jsou všechny takovéto kusy lončáci, však ouřady si to nějak přeberou.

Autor: Erika Doležalová | 08.04.2013 19:27
Radku Lovu, ale..28 kilo živé váhy a lončák? Snad sele, ne?

Autor: prroud | 08.04.2013 19:18
Jen v USA,nejsem myslivec,ale dost me tady ucite,mozna jednou nekdy budu:-),kdyz pujde bejt myslivcem a nevzit flintu do ruky:-))......proud

Treba me nekdy nekdo necha lovit v reviru pri urceni pravidel,lukem....a treba se nas par nastve,prizpusobi,poridi honitbu jenom pro lucistniky,kdyz jsme pro ty s flintama "plebs" :-)."nikdy nerikej nikdy" a mozna tu jednou opravdu bude ta svoboda,co ji tu nikdo nezna a neumi si ji predstavit(aspon ta omezena americka),vlastne se ji tu vsichni bojej jak cert krize,mluvej o ni,ale vubec ji nechteji:-)

Autor: Martin Skřivánek | 08.04.2013 19:14
neznám to.a ty jsi teda myslivec nebo jsi lovil jen v USA?

Autor: prroud | 08.04.2013 19:06
Decinsko,severni Cechy Martine,je to oblast kde driv mivalo vysostny prava ministerstvo vnitra,tohle je ale trochu bokem,navazuje to,jestli znas Jetrichovice, vratilo se to puvodnim majitelum......proud

Autor: Martin Skřivánek | 08.04.2013 19:02
Proude kde máš ten les?

Autor: prroud | 08.04.2013 18:55
Prave jsem dojel z lesa,mam tam navrtanou brizu(jaro jeste neni:-( ),ale maticka priroda mi doprala krasnej pohled nejdriv asi na 6-7 lani,pekne zblizka,a pozdeji o kousek dal na tak cirka 40-50 hlavy stado vysoky na poli u lesa,proste krasa,nebyl jsem tam zbytecne :-)......proud

Autor: Fesoj | 08.04.2013 07:07
Včera "zaperlil" s mysliveckým zážitkem můj syn - nemyslivec. Přímo za barákem mu teče potok. Postavil se na převislý břeh a vymočil se do vody. No, do vody - přímo na hlavu kačerovi březňačky, o kterém netušil, že tam je. Tomu se to nejspíš dost nelíbilo /komu taky jo, že ano/ , tak s mohutným nadáváním vystartoval - a synátor se tak lekl, že si pochcal kalhoty !

Autor: Radek Chadim | 07.04.2013 23:56
Včera jsem vyrazil na čekanou k pachovému ohradníku, zvěř chodila kolem celkem normálně, bez povšimnutí prošel jak srnec - letos první vytlučený - tak daněla, zajíci si toho také nijak nevšímají. V devět vyběhla na sníh z pod posedu kuna, chvíli běhala předemnou po sněhu pak občas přeběhla přes roztáté fleky až zmizela za horizontem. V půl desáté před vedlejší kazatelnu přišli 4 divočáci, chvíli tam ryli a ve sněhu hledali dobroty a za 10 minut odešli k lesu - byly to asi dvě bachyně a dva menší kusy, odhadoval jsem je na 30-40 kg - rozdíl mezi velkými a malými byl dost znatelný, letošní selata jsem neviděl, ale bylo to dost daleko a viditelnost nebyla nic moc.
Dnes přes den jsme to byli s Yorikem obejít, podle stop jsem se přikláněl spíše k těm 30 kg, všechny vnadiště sežrané, ale stop málo a těžko k nalezení, což je v daných místech, kde stále ještě chodí tlupy o více než 10 kusech dost podezřelé. Navečer jsem se ještě za šera vydal na tu včerejší sousední kazatelnu, sice teplota klesla, ale pořád bylo měkko, vítr dobrý, tak jsem si říkal, že dnes musí určitě přijít. Při příchodu už na vnadišti stál kus dančího, který jsem si zradil a on mě za to pěkně vynadal, což se zase tak často jako u srnčího neslyší. Do desíti pobíhali po posledních zbytcích sněhu jen zající, dva seděli na vnadišti a okusovali dle zvuku patrně řepu. V deset se jeden z nich rozběhl rychle směrem ke kazatelně a druhý se začal stavět na zadní, prohlížím horizont a po něm jdou 3 tmavé fleky. Jelikož je to proti lesu, nebyl jsem si jist, jestli je to dančí nebo divočáci, až po chvíli a sejití bylo jasné, že jsou to 3 prasátka - jedno větší a dvě menší kolem těch 30 kg. Chvíli jsem je nechal chodit kolem, pak když sešli níž jsem jedno menší vybral a pak zmáčkl spoušť. Kupodivu jsem slyšel jak kviknutí, tak úder střely. Větší kus odbíhal vlevo, menší k lesu a lovený zůstal v ohni - lončáčka :-) kolem 28 kg živé váhy. Je zajímavé, že je to asi opravdu nějaká menší tlupa, kterou jsem tam už pěkně dlouhou dobu neviděl, nebo je to samostatná část nějaké větší? Uvidím za úplňku, kdy už bachyně budou chodit s letošními selaty (snad) a tlupy už budou zase pohromadě.

Autor: Čestmír Kunetka | 05.04.2013 18:52
Nedávno Karel Poslík v galerii ukázal fotku Volavky bílé. Včera jsem byl na řece a co nevidím - volavku bílou, mořské racky,samozřejmě kormorány, už chyběl jen žralok a krokodýl.

Autor: Václav Sládek | 05.04.2013 14:35
Včera při obeznávání přírodních nor bordík zvedl párek koroptví.Dnes u nás již dost vzácné.Z devíti nor obsazena pouze jedna a to jezevcem.Dnes nad námi přelétlo velké hejno racků,nemáme v revíru žádný větší rybnik ale na rybnících u sousedů jsem již léta neviděl že by hnízdili.

Autor: Břéťa Ambrož | 04.04.2013 21:54
To Petr Havlin: Zřejmě hřivnáči-sparťané.... takže správná volba teamu, tak je tam pořádně hlídejte :D...

Autor: Petr Havlín | 04.04.2013 21:09
Dnes se nám na Letné v Praze uhnízdili na lípě hřivnáči.Mám je 20m od okna a je to krásná podívaná.

Autor: Martin Skřivánek | 04.04.2013 14:46
|Jardo jak nepřipouštíte? máte snad opci?

Autor: červenka emil | 03.04.2013 23:00
Dnes v 20.47 knourek.odhad cca 35kg,50m od nástřelu,nižší komora,srdce plíce,stříleno na 40m,8x57S,hpc sb.Plíce tvrdá ložiska po prodělaném zánětu.

Autor: Jarda Březina | 02.04.2013 08:11
Tak to je mi úplně jasné, jen jsem to psal v kontextu, s chováním LČR krmelce budou pořád plný. Nepřipouštíme si, že bychom to nepronajali....

Autor: František Dušák | 02.04.2013 07:31
Jardo, pokud ti tak záleží na té zvěři a ne lovu, tak zakrmit můžeš i bez nájmu:-)

Autor: Jarda Březina | 02.04.2013 07:20
Od včerejšího dne, nemůžeme lovit v naší honitbě. LČR vypsaly výběrovku na 9.4.2013. Zajímalo by mě, jestli půjdou zaměstnanci LČR obejít krmelce.... a nakrmit zvěř....

Autor: Jan Slavětínský | 02.04.2013 05:38
Eriko, vše nej a do nové sezony Lovu zdar a dobrou mušku. Honza

Autor: rici czech | 02.04.2013 05:15
Erika má svátek !,tož vše nejlepší naší myslivkyňi přeje Riči:-))

Autor: Radek Chadim | 01.04.2013 09:05
Dubnové dnes.