Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Jaký puškohled



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: milano | 14.01.2016 10:48
Kdysi dávno jsem si takto poškodil objektiv na meoptě 6x42. Po telefonické domluvě mi vrstvu opravili, myslím do deseti dnů a nestálo to ani osm stovek i s poštou.Od té doby si dávám pozor, na objektivech mám výklopné krytky a když čistím ubrouskem, tak se snažím před tím objektiv ofouknout. M.P.

Autor: Petr Havlín | 14.01.2016 08:25
Romane to tě naprosto chápu.Takový detail mě taky vždycky štve.Zkus je oslovit a třeba to vemou v rámci záruky.Občas jsou některé firmy vstčřícné.

Autor: Krejčí Karel | 13.01.2016 19:15
O tak drahý Kahles se musí zacházet jak s miminkem...ve vatičce.Krytky nasazovat vždycky.Stačilo pak jen ofouknout.

Autor: Roman Voříšek | 13.01.2016 15:07
Nazdar chlapi,

já jsem puškohled vyřešil nákupem optiky KAHLES HELIA 3-12x56. Optika a osnova perfektní.

Ale, co se mi povedlo - seděl jsem na čuníkách u sebe na vnadišti a měl zbraň opřenou o stěnu kazatelny. Padal sníh a tak šikovně, že když mi na kukuřici vyšli čuníci, zjistil jsem že mám zapadáno.
Vyčistil jsem to narychlo pletenou rukavicí a lovil.
Pak jsem udělal nový nákup střeliva a jel to zkusit do papíru, jak to chodí.
Nastřelil jsem, spokojeně jsem došel pro terč a vše balím. Když jsem dával krytky na puškohled, málem mě jeblo, neb jsem zjistil, že jsem si poškrábal antireflex.
Není to tedy žádná brutalita, v puškohledu se to během nastřelení nějak neprojevovalo, ale pár škrábanců tam prostě je. Inu, za blbost se platí, ale chci říci, že mne překvapilo, že antireflex na této značce puškohledu je tak náchylný... U Meostaru se mi nic takového nestalo.
Máte někdo podobnou zkušenost?

Pokud se mi bude zdát, že to má vliv na ,,funkci´´, jsem rozhodnutý oslovit přímo výrobce a nechat si opravit...

Sere mě to fest, ale stalo se...

R.

a

Autor: Ramo | 13.01.2016 13:47
Na tom Nikon Monarch E 2,5-10x56 SF IL je osnova Matte German 4 (vložím do obrázků)... Opravdu jemná bez oslňujícího bodu...

Autor: radekbartik | 13.01.2016 11:31
Za sebe doporučuji osvětlenou osnovu 4K od Meopty, teď nepíši jako prodejce, ale jako uživatel. Ta osnova je velice jemná a všem komu jsem jí doporučil, před ní při porovnání bodu a křížku zároveň, dali přednost 4K. ˇřekl bych, že to se opravdu povedlo :-)
Ale s Docterem, případně Nikonem a jejich osnovami praktickou zkušenost nemám.

Autor: Jan Slavětínský | 13.01.2016 08:32
Musím souhlasit s Alešem. Jak to napsal, úplně jsem si ty okamžiky představil...
Já mám na Docteru osnovu 60 (v podstatě jemnější osnova s minibodem než u R1r). Čím víc a dýl tu optiku používám, zjišťuji, že to vymyslel někdo, kdo věci rozumí a sám je lovec. V kombinaci s variablem nemá chybu. Faktem je, že ten Docter drží ránu. Co jsem to nastřelil,tak s tím v podstatě něhýbu. Kromě změny střeliva.
U každé druhé Meopty např. po půlročním kontrolním ověření nástřelu vždy korigujete a doklikáváte, to je skutečnost.

Autor: Ramo | 12.01.2016 20:21
Mám Nikon Monarch E 2,5-10x56 SF IL čěrvený + zelený minibod. Večer vynikající světelnost a tudíž moje velká spokojenost! Chce to ale se přes ně podívat... A věř, že párkrát půjdeš večer s bodem a budeš rád, že tam je! :-)) Tak šťastný výběr!!!

Autor: Aleš Pastorek | 12.01.2016 20:00
Pokud je u DOCTER BASIC osnova 4-0 s bodem, tak je to stejné, jako u UNIPOINTU. Nejsem si tím ale zcela jistý. Přes BASIC jsem neměl možnost se podívat. U MEOSTARU R1r 3-12X56 mě trošku vadila silná ramena kříže. Jinak sklo je téměř totožné s UNIPOINTEM. Jenom je maličko zabarveno do zelena při mém zkoušení přes den a z mého pohledu. V noci naprosto OK- velice kvalitní optika, kterou by měl začínat každý, kdo loví černou zvěř v noci. Ještě se na chvíli vrátím k DOCTERU 3-12X65 UNIPOINT. Také jsem měl tendenci za jasné měsíční noci třeba i s popraškem sněhu nezapínat červený bod, protože jsem se \"srovnal\" na zvěř i bez něj. Musím popravdě přiznat, že jsem ho ale vždy zapnul a pocitově jsem se cítil v okamžiku zmáčknutí spouště mnohem a mnohem jistější s umístěním zásahu. Netvrdím, že by to bez toho nešlo, ale proč se ochuzovat o ten krásný lovecký zážitek, kdy myslivec čeká s napětím, až se mu divočák natočí krásně naširoko, bodíkem namířim na plecko, potom potáhnu maličko za lopatku, zadržím dech a odmáčknu spoušť.....Kvalitní \"sklo\" s červeným, nebo zeleným minibodíkem tento okamžik jenom umocňuje a lovec se v tento rozhodný okamžik cítí naprosto sebejistě a je si zásahem naprosto jistý. Vím, že tento okamžik může zkazit ještě několik jiných faktoru, jako např. lovecká horečka, zbrklost a hlad po ráně, prokřehlé tělo při několika hodinách v mrazu na posedu a nebo třeba uvolněný přední kámen mezi montáží a tělem zbraně, tak, jako se to stalo dvakrát mě....... To už je ale jiná pohádka. Osobně jsem si svého DOCTERA pořizoval z druhé ruky. Byl používán dva roky. Já ho používám od listopadu 2012 a do dnešních dnů jsem s ním nalovil cca.150 kusů zvěře, převážně černé a vysoké v drtivé většině se zvětšením 8X. Se zvětšením 12X jsem střílel asi čtyřikrát a vždy to bylo nad 250 metrů.

Autor: Petr Havlín | 12.01.2016 17:48
Osobně mám Meostar 3-12x56 RDG (zelený i červený bod) a v noci jasně vítězí zelený bodík na druhou nejmenší svítivost.Oproti červenému je pro moje oko méňe nápadný.Tím chci říct, že doporučuji vyzkoušet optiku se zeleným bodem či křížkem-míň to v noci oslňuje.

Autor: hartjagd | 12.01.2016 17:27
Zdravim,abych byl přesnej jo koukal jsem na lepší sklo i s bodem(meopta,docter-lepší bodík,swarovski-nej luxus za luxusní částku),ale pořád když to řeknu na hulváta,když čumim do tmy tak to neni úplně ono(asi jsem jinej :D ) jinak když bylo na co mířit a dalo se rozeznat na co se míří tak ta osnova byla vidět taky,sice si člověk musí dát více námahy,ale nikdy jsem v tom neviděl až takovej handicap a platilo to (starej Artemis 7x50)........ale je faktem a zrnko pravdy,že lepší je mít něco v záloze co kdyby.....For Aleš Pastorek: ten unipoint mě taky dost v hlavě ležel,měl jsem možnost do toho koukat a z téhle cenové nabídky je to asi to nej páč je supr ta osnova v tom jak je tenoučká a zakrývá minimum,dělaj to i v tom Basicu a to by i odpovídalo mojí cenovej relaci.....je škoda,že meopta nedělá něco podobného páč sklo má velice dobrý

Autor: kocourvbotach | 12.01.2016 17:01
Za ty peníze určitě puskohled s bodem,však ho nemusíš zapínat.a když to jednou zkusíš,už ho budeš používat pořád.měl jsem Hakko,bylo v nich za zhorsenych podmínek prd vidět,osnova silné tecko uprostřed s nitkou,,když bod nesvitil,byla malinko vidět \"taková kulička\" a taky to nerusilo.a to jsem s nimi něco nastrlel.jeden jsem nechal na malorazku a druhý prodal kolegovi v práci a on s tím otáčí prasata jako blázen.přešel jsem na Nikony a ty jsou super,pokud bod nerosvitis,rak o něm vůbec nevíš,protože vidíš jen jemnou nitku uprostřed silného T.takže za mě kterýkoliv z nich a s bodem.

Autor: Aleš Pastorek | 12.01.2016 16:44
No, v dnešní době a z takových značek puškohledů, co uvádíš a za částku, jakou hodláš investovat bych si optiku bez bodu asi nekoupil. Osobně vlastním DOCTER UNIPOINT 3-12X56 a miniaturní bodík není v žádném případě rušivým elementem, spíše naopak. Není to žádná \"rudá záře\" a noční lov bez něj už si snad ani nedokážu představit. S černým hrotem puškohledu se daleko hůř srovnává s tělem divočáka a spíše to svádí střílet doprostřed kusu, což mnohdy znamená ránu na měko a dluhý dosled postřelené zvěře. U tebou zmíněných značek zaměřovacích dalekohledů není opravdu s bodem absolutně žádný problém a onen \"červený miniaturní nesmysl\", jak uvádí mnozí, co se přes kvalitní optiku nikdy nedívali opravdu hodně pomůže při umístění přesného zásahu.

Autor: hartjagd | 12.01.2016 16:23
Zdravim kolegové,potřeboval bych nějaké srovnání při výběru kukru. Jedná se mi o to jakej puškohled vybrat,převážně to budu mít na večerní lov a šoulačku,zbytek těch pár procent naháněk neberu jako důležitost(správnou montáž abych mohl sundavat/nandavat kukr mam vyřešeno). Předpokládaná střelba bude zhruba od těch 20-150m ,proti tomuto požadavku bych,ale rád osnovu bez bodu páč mi to nedělá dobře(ruší mě to). Tu osnovu bych bral klasický Téčko nebo klasiku 3 silnější ramena protkaná nitkou (zde bych uvítal s čím máte lepší zkušenosti při míření za šera a co tolik zvěř nezakrývá),jinak to bude na 8x57 cenu bych dal nějakej ten strop kolem 20 000 +- nějaká tisícovka...... u výběru bych měl meostar 7x56 , meostar 3-12x56,docter 8x56,docter 3-12x56 nebo mě napadl ještě Kaps 8x56, Kaps 2,5-10x56........ možná,že jsem si už sám odpověděl,ale rada co se hodí je vždy k + ,díky za případný odpovědi,lovu.

Autor: Krejčí Karel | 18.04.2013 15:22
Jendo S.Objevil jsem se podruhé.To muselo být deklů od kanálu a nebo těch flašek od piva nepočítaně na nákup Meostaru.Jistě se to vyplatilo.Každý ať si vybere podle uvážení,ceny,designu...už jsem o tom psal níže.Stále je to u mne jednička.Považuji za dostupně nízkou cenu puškáč Meostar R1r 3-12x56RD špičkově vynikající,ať si každý kdo je proti,píše co chce.

Autor: Erika Doležalová | 15.04.2013 15:30
Nejhorší je, když má člověk na optiku více požadavků a nechce ustoupit ani z jednoho :-) To byl i můj případ, já bych si klidně koupila Meostar, ale bohužel, Meopta neměla v nabídce variabl x50 s bodem a zadní ohniskovou :-( 56tku jsem na kulobrok nechtěla, jednak by to "hubenýmu" Brodu fakt neslušelo :-) a druhak bych přišla o podhled..
Vzhledem k tomu, že na čekané spárkatou "přednostně" lovím kulovnicí a ten kulobrok nosím jen tak na šoulačky, naháňky nebo zimní lovy, pak by se mi asi stejně ten Meostar nechtěl na KB moc dávat a nakonec bych ho strčila na kulovnici no a jelikož na té je nyní Artemis variabl x56, tak bych stejně mjusela koupit něco na ten kulobrok.. :-)

Autor: Krejčí Karel | 15.04.2013 15:07
Špatnou zkušenost,už více ne MeoPro.V těchto puškáčích je levnější sklo,antireflexní vrstvy,tenký palcový upíncí tubus z Al slitiny,málo místa na pohyblivou mechanickou a optickou část...Proto jsou i levnější.Známí z výroby,vývoje,výzkumu,testování...mi jej z těchto a mnoha jiných důvodů absolutně nedoporučovali.Tyto variably už vůbec ne.Pozorováky MeoPro jsou v poměru cena/výkon/kvalita,design,záruka...přijatelné.

Autor: Karel poslík | 15.04.2013 12:25
Měl jsem na kulovnici Artemis 7 x 50 s téčkem. Přendal jsem ho na kulobrok. Ne že by koukal špatně, naopak. Jsem s ním stále spokojen. Na kulovnici jsem si místo něj dal novou Meoptu 7 x 56 RD. Ten kouká v noci parádně a po čtyřech létech jsem pořád spokojen. Václav Sládek zde píše o jednom za 12000 korun. Pokud se opravdu jedná o nový nebo zánovní kousek a nepoškozený, mohu vřele doporučit. Porovnával jsem tuto optiku za stejných podmínek s Docter 8 x 56 a ta Meopta určitě nebyla horší. Zdar Karel

Autor: Jindra | 15.04.2013 11:10
Pane Krejčí, prosím Vás o zodpovězení dotazu ohledně kvality Meopra (případně Figi, zda má zkušenost), psal jste: "nekupovat novou řadu Meopro". Právě o nákupu puškohledu Meopro 6-18x50 jsem uvažoval. Jaké máte zkušenosti. Díky.

Autor: Václav Sládek | 14.04.2013 21:38
prodám puškohled
Typ: Optika
Značka: Meopta
Model: Meostar R1 7x56RD

prodám kamarádův puškohled, starý 6 měsíců. Stav nového zboží, včetně krabičky a záručního listu.
Koupil si variabilní Meostar, proto ho prodává.
info na tel. 607 500 549

Cena: 12.000,-
Je to odva tisíce přes tvůj limit.

Autor: figi | 13.04.2013 11:51
Radku, s Artemisem 7x50 mám ulovených několik lišek na vzdálenosti přes 320 m, zrovna tak se 6x42 do 300 m. Důležitá je jen osnova, na obou jsem měl osnovu č. 4.
Testoval jsem za špatných světelných podmínek dost optik ve střední a vyšší cenové relaci, ty levné ani netestuji, asi moje chyba. Od úrovně Meopty a výše je to zhruba stejné, liší se jen podání obrazu. Docter je na chvostu této skupiny. Meopta svojí optickou kvalitou patří mezi 4-5 nejlepších, a vítězí poměrem cena/výkon.
Je mnoho těch, kteří kritizují třeba lov na velké vzdálenosti, ale sami mají na kulovnici cosi, co nezaručuje vždy spolehlivý zásah. Optika by měla stát nejméně tolik, co zbraň, pak lze využít kvalitu zbraně naplno. S horší zbraní, ale kvalitní optikou dosáhnu opakovaně lepší výsledky, než s dokonalou zbraní a optikou za 10 000,-

Autor: Václav Sládek | 13.04.2013 10:58
Nevim jestli Petrovi budou mé postřehy něco platné.Mám na Browning Bar 300WM Hako Hunter 3-12x50 a na kulobroku 7x57JRS-12x76 Meostár 3-12x56 jěště s křížem v první rovině.Těžko přirovnávat 50 k 56 i když to Hako kouká v noci docela dobře a jsem s ním spokojený ale není to úplně ono.Ta Meopta je jiná třída.Švagr má Docter 8x56 bez kříže jenom s bodem montáž na šínu.Na noc nemá chybu cena podobná jako u var. Meostar 3-12x56.S Fomei Foreman nemám zkušenost.

Autor: Krejčí Karel | 13.04.2013 09:02
Každý si musí optiku vybrat podle toho co loví za zvěř,na jakou vzdálenost,ráži,zbraň,design k flintě,aby to i vypadalo,typ kříže,př.s druhou rovinou,doba a druh lovu,světelné a povětr.podmínky,druh honitby,věk lovce/kyně...cena,jakou si mohu dovolit,je to velmi složité...Vývoj,druhy,ceny...optiky stále jde kupředu,tak bude stále těžší si vybrat.To samé platí téměř i o pozorovacích dalekohledech.Za nejlepší dostupný puškáč vyšší střední třídy,stále považuji novější Meostar R1r 3-12x56RD,ale zakoupený za dobrou cenu do 15t...Český výrobek,záruka,servis,příp.okamžitá rychlá reklamace...Teď potvrdím,jak píše pode mnou Ondrej Paul,že Meostar R1r 1,5-6x42 je výborný,určen i na naháňky,šoulačky,ale cenu moc předražili.Jistě toto optické téma budete velmi dlooooouho probírat i na srazu v Roudné.

Autor: ondrej paul | 13.04.2013 08:26
Osobně na Meoptu nadám dopustit začal jsem čtverkou,pak jsem koupil šestku a teď mám na den Meostara 3-10x50 klasické téčko a na noc Meostara 1.5-6x42 RD,který mě mile překvapil svou světelností...Nikdy jsem s Meoptou problém neměl a doufám,že to tak i zůstane.. :)

Autor: Radek Chadim | 12.04.2013 21:29
Jak jsem o něco níže sliboval, tak dnes jsem udělal srovnávací test Meopty Artemis 2100 7x50 a Hakko Winner 7x50 oba osazené na těch nejlepších kulovních cz550 lux :-), na kterých je zajímavé, že ač mají značku ze stejného roku, tak každá je úplně jina :-), a jak dole napsal Jindřich Šimara 07.04.2013 09:36, tak rozdíl v kvalitě obrazu je o něco více než 10 minut. Největší rozdíl ve prospěch Meopty je na začátku zhoršování viditelnosti, kdy obrysy zvěře jsou lépe vidět, a pak těsně před tmou na vzdálenost 20 m (na vnadiště), tam je rozdíl u mého oka 12 minut, což když nad tím stále více a více přemýšlým je docela dost :-). Na větší dálku kolem 80 m je to v tu dobu skoro stejně rozmazaný, ale na tom vnadišti ten rozdíl byl. Za skoro tmy na 20 m je prd vidět z obojího, ale u Meopty je to trošku ostřejší prd než u Hakka. Skoro dvojnásobná cena Meopty je tedy vidět, ale podle mého soudu a oka dvojnásobná kvalita obrazu není, spíše 1,5 :-).
S puškohledem 7x50 se dá lovit tak do +-100 m, dál už je to poměrně risk, i když u někoho kdo to umí to problém nebude, což já nejsem. Dnes při testování jsem mířil na šroub železného sloupu VVN ve vzdálenosti 130 m a když jsem si podepřel loket, tak jsem šroub celkem dobře překrýval, takže by to tam asi taky padlo, ale už to není úplně ono.

Autor: Jan Slavětínský | 12.04.2013 20:01
U nás drobná není a tak kromě pár tahů na kachny a párkrát vyrazit na hřivnáče ,tak brokovnici nepotřebuješ nebo jí využiješ párkrát a něco na asfalťáky. 99% současné myslivosti u nás je o kulovnici, o černé,srnčí, dančí + škodná. Tak že když měl dříve někdo 2-3 brokovnice, do pole ,do lesa atd, tak má dnes dvě i více kulovnic v různých rážích a bere je podle toho,jak potřebuje.. Nebo má flintu na čekanou a holý kulobrok na naháňky.

Autor: Čestmír Kunetka | 12.04.2013 19:49
Se stejnou osnovou na všech puškohledech s tebou souhlasím.
A o něčem jako je .243W nebo .270W jsem uvažoval, ale to jsou pořád další a další flinty a hlavně peníze. S Romanem Skřejpkem si pořád slibujeme že se setkáme, snad na to dojde a vše prodiskutujeme.
Ještě jsem zapoměl, já na Meoptu nedám dopustit, nikdy mě nezklamala a když bylo něco špatně tak to bylo rukama, i když ty ceny by mohla trochu stáhnout a upravit na některých modelech druhy zvětšení.

Autor: Jan Slavětínský | 12.04.2013 19:24
Mimo téma, ale všichni pochopí... Zdravím gardu "ze starého vebu",kdo pamatuje,ví...a jsem rád, že písnou své praktické zkušenosti a poradí ... chlapy Tataláka,Skřejpeka,Kunetku a Nedvídka. Lovu Chlapi..., snad se objeví i Karel . Rád jsem četl jeho příspěvky.
P.S. Já na svojí oblíbenou "pařezovku" ZH 8x57 JRS/12 jsem po všech možných výměnách a handlech nakonec dal Docter 2,5-10x48. Nejvíc tu flintu tahám a nemám k ní nejmenších výhrad. Na kulovnici ZKK 8x64S jsem dal Meostar R1r 3-12x56 RD a na 243W mám Odeon 3-12x56 RD. Tem winchester mám na srnčí a na klasické lovy po ránu a z večera, kde je Odeon dostačujicí. Hlavně má stejnou osnovu jako na ostatních puškohledech a to mi vyhovuje. Nemám rád na jedné flintě bod,na druhé Téčko a nebo nitku. To je naprd. A doufám,že už mi to vydrží "do smrti".... (šetřil jsem, sbíral lahve od piva, dekly od kanálů....,no,jsou to prachy, ale na světě jsme jen jednou a člověk si má udělat radost a zvlášť v tom, co ho baví...)...

Autor: Čestmír Kunetka | 12.04.2013 19:19
Honzo, zapoměl jsi napsat, na jaké flintě (myslím ráži) ho máš osazený.
Máš ale pravdu, že s variáblem je více možností a tím i "více úspěšných ran", jak u koho. Znám i chlapy, co mají variábl, střílí jen na zvětšení 7x, a 12x používají na obeznání zvěře, aby nemuseli tahat dalekohled.
Já jsem si zatím vystačil se svým Artemisem 7x50 s osnovou 4A, ale šetřím na Meostar R1r 3-12x56 RD s osnovou v zadní ohniskové rovině. Ale jestli to půjde dosavdním tempem, tak jak našetřím, tak asi nebude co střílet nebo spíše kde střílet.

Autor: Ivan Nedvídek | 12.04.2013 18:41
Samozřejmě, stoprocentně souhlasím s Honzou. Ale diskutovali jsme levnější puškohledy a tam vždy dostatečná kvalita, světelnost a bodík už nepadnou do této kategorie. Pro toho, kdo má v životě štěstí ( vyhne se těm 2 - 5% reklamací u Meopty) bych jednoznačně doporučil Meostar R1r. Zeiss o 20 000 dražší nabízí prakticky to samé. LL .IN

Autor: Jan Slavětínský | 12.04.2013 18:02
Už několikrát jsem večer na sněhu díky variablu a bodu střelil lišku na vzdálenost dobrých sta metrů i více. Když v puškohledu vidíte na zvětšení 5-6x jen jakýsi bod, tak při přiblížení 10-12x máte lišku v celém puškohledu a bodem v podstatě zamíříte "kam chcete". To s klasickým Téčkem nebo s bodem a s pevnám zvětšením máte problém. Při úplňku se dá vším, ale pokud je zataženo a tma, že jste vyloženě odkázaní na dalekohled a na optiku, tak tam to oceníte. Také při tomto počasí je pohyb. Při úplňku,když je světlo jako ve dne,tak většinou žádnou zvěř nevidíte,nechodí to.
Další věc je možnost využití malého zvětšení u naháněk nebo při šoulání a při ranách z volné ruky. To se při 7x nedá. Osobně dnes fandím kvalitnímu variablu s bodíkem. Máte s ním více možností i úspěšnějších ran.

Autor: Ivan Nedvídek | 12.04.2013 17:46
Zdravím všechny. Nedalo mi to a tak si dovolím pár postřehů a zkušeností. Každý puškohled, který dobře a správně kliká, drží nástřel (pozor na montáž)a v rozumných vzdálenostech se u něj neprojevuje podstatně vliv paralaxy vyhoví účelům pro které byl konstruován. 1. Fysikální zákony se nedají očůrat marketingem. Potřebuji -li dobře koukat a rozlišovat v noci musím volit puškohled s dobrou "světelností". Největší vliv na "světelnost" má průměr objektivu a propustnost optické soustavy (počet optických členů, kvalita skla a antireflexních vrstev). Na př. dobře korigovaný tříčočkový objektiv má vyšší propustnost než čtyřčočkový stejného průměru, ze stejného skla a se stejnými antireflexními vrstvami. Proto také se mi kouká v bezměsíčné noci lépe s Artemisem 3-12x56 než s Kahles CSX 2,5-10x50 i když je nutno vzít v úvahu subjektivní okolnosti (je mi 67, tedy vliv velikosti zorničky, subjektivní vnímání vlnové délky světla atd). Na př. Meopta ZD 4-16 x44 je velmi dobrý puškohled , ale Meostar 3-12x56 kouká v noci podstatně lépe. Na forech se občas objevují argumenty typu stojí mi těch 15-20 minut vidění před tmou za nevýhodu většího objektivu oproti 44 cítce za to. Z mé zkušenosti stojí, pokud účelově na každý lov nestřídám flintu. Měl jsem jednou dobře obeznaného srnce parukáče. Takového střelíte jednou za život. Změnil chování a nedal se dobře našoulat - opatrnější než četník. Bez světelného puškohledu (56 ka)bych ho těsně před soumrakem nedostal.2. Většina myslivců se nepotká s nutností střílet dále než cca 300 m (vyjímky potvrzují pravidlo), tedy vyhoví puškohled s dobře, kompromisně vykorigovanou paralaxou bez možnosti jiného nastavení uživatelem. Výrobci obvykle uvádějí 100 m, ale není to vždy tak. Doporučuji prakticky vyzkoušet. Zejména na krátké vzdálenosti je to bez korekce paralaxy kritičtější, než na 200m - třeba kuna na 30m. Před lety mě nutil mladý adjunkt, který mě doprovázel na jelena, abych střílel asi na 350 m. Měl jsem 308 ku s Artemisem, jelen má sice velkou komoru, asi bych dobře(?) trefil, ale jednodušší a správnější bylo bez ohledu na okolní laně a kolouchy se k němu opatrně našoulat na 200m a šlo to. Chci tím jen dokumentovat, že spolehlivě lovit se dá nejen s drahým puškohledem, ale s každým, který vyhoví účelu - viz výše. Konkrétně z levnějších je podle zkušeností chlapů u nás dobrý i pro silnou flintu Pentaflex a Hawkey a Nikony a Meopty bez osvětlené osnovy.V noci se Meostar kvalitou vidění a rozlišení prakticky vyrovná všem podstatně dražším světovým loveckým značkám. IN

Autor: Hlaváč | 12.04.2013 17:09
Eriko já sem si bral meoptu a tečka se mi nezvěčuje pravě to mi vadilo u té 7x50 že pokud sem střílel dál tak tečka byla třeba přes celej krk ted se nezvěčuje ale je zase nevyhoda že pokud dám nejmenší zvěčení tak tečka zakrívá více ale to opravdu nevadí protože střílíš va kratko tudíš to nemá takovej rosptyl jako když střílíš na 200 metru stem tenisákem

Autor: Krejčí Karel | 12.04.2013 17:08
Kunetkovi...To chce být mezi prvními informován,jak v bazarech zastavárnách,hlavně podnikové Meoptě o akcích...teď mám nechodící sádru,nemám ve městě...přehled...

Autor: Erika Doležalová | 12.04.2013 16:55
Mě variabl vyhovuje, obzvlášť když chci jít na pár naháněk nebo kromě "klasického" lovu chci čekat třeba u újedi vzdálené 20-30 metrů. Jelikož nechci na flintách s optikou vekslovat (tj. nandávat a sundávat kolimátory, naháňkové puškohledy, normál puškohledy apod.) tak pak je variabl nezbytný, na naháňku dám minimální zvětšení 2,5x (čuník na třicet kroků se do něj kráásně vejde i s okolím :-) na čekanou pak mám 6x a případně podle potřeby přidám-uberu. Když byl na kulobroku ještě čtyřka Zeiss s tlustým Téčkem, tak jsem si zkusmo zamířila na srnce a teda, nedovolila bych si odmáčknout a to nebyl dál jak na sto metrů.. Stejně tak srovnání první-druhá ohnisková, když si dám na Meoptě (Artemis 3-12x56) zvětšení víc jak 8x, tak na větší vzdálenost už mám na srnci né tečku, ale tenisák, zatímco u Pent. (2,5-10x50) i při zvětšení 10x je to krásný puntíček :-) Ale je to určitě o zvyku, stejně jako napínáček a další blbiny..

Autor: Hlaváč | 12.04.2013 15:19
Tak vidím že se totu pěkně rozjelo jinak do podnikové prodejny je nejlepe chodit si osahat a podívat a koupit někde jinde sou nejdraší jinak k těm variablum taky sem měl pevné zvětčení a bohužel mohu variabl doporučit stejně v noci nikdo nestřílí daleko tudiš dám zvětšení 4X a koukáto jak hrom a zase naopak přes den zvěčím 12 X a vidím velmi dobře ale pak vás hodně klame vzdálenost kor na rovném prostranství koukal sem z kamošem a muj odhad 170 m a po změření dalkoměrem 250 m

Autor: Jaroslav Tatalák | 12.04.2013 15:14
Čestmíre já jsem se nechal taky zlákat na variábl(po letech) a ještě na ten
levnější Edenberger.Po pár přiblížení a zpětné korigaci jsem se nemohl sejít s nástřelem.Relamační podmínky padly,protože jsem to dříve nepotřeboval a nezkoušel.Po různých laboracích se nástřel podařil ustálit na přiblížení 7. Tak že jsem používal vlastně pevné zvětšení. A na to moje střílení,kdy jsem zastáncem rčení,že myslivecká vzdálenost je do 100 metrů mě plně stačí i ten Artemis.A přesně jak říkáš:Na novou zbraň-kvalitní optika a neprohloupíš.S pozdravem J.T.

Autor: Čestmír Kunetka | 12.04.2013 14:57
Jo a zapoměl jsem dodat, že Petr Krátký zadal otázku, na srovnání variáblu s pevným zvětšením, což je velice zajímavé. Přece buď mi stačí pevné zvětšení nebo potřebuji variábl, to je oč tu běží, a když si vyřeším toto dilema, pak zjišťuji jakou značku. Já jsem nikdy variábl nepotřeboval, protože přes 150 m jsem nestřílel. Nyní bych ho potřeboval, ale: mám 7x57R, budu střílet na 200m a popř. dál s touto ráží, asi ne. Tak když variábl, tak i novou zbraň...... a už to jede, jedna otázka za druhou a ve finále budu řešit, mám na to???

Autor: Jaroslav Tatalák | 12.04.2013 14:55
No to je ono,když jsem si na staré kolena nechal namontovat Artemis 7x50 s č.b.,tak jsem zíral u puškaře na cenu,kterou jsem si prověřoval a podniková prodejna Meopty byla dražší. To by člověk nevěřil.

Autor: Čestmír Kunetka | 12.04.2013 14:47
Jaroslave buď v klidu. Já jsem taky z Přerova jak Karel, a v bazarech nic není a když jo, tak to nestojí za pohled. A ty slevové a množstevní akce v podnikové prodejně Meopty - zatím jsem nepotkal ani jednu.
A mohu zodpovědně sdělit, že když se podívám na internet do různých prodejen, tak jsou tam puškohledy levnější než v Meoptě - bohužel.
A pánové, kdybyste viděli podnikovou prodejnu Meopty na vlastní oči, hrůza. Chudobná Popelka. Až v současné době se konečně opravuje, je z toho staveniště, tak se musím zeptat, zda vůbec prodávají.
Karle, ty si děláš kozy, přiznej se, kdypak jsi byl naposledy v podnikové prodejně Meopty???

Autor: Jaroslav Tatalák | 12.04.2013 14:22
Karle,nebyl jsem v zastavárnách v Přerově, ale Olomouc mám prolezenou a nabídka nic moc. Vloni jsem byl v Troubkách a po prvotním nadšení jsem byl zklamán. Na to že pár kilometrů vedle je výrobce osvědčené optiky,tak žádná propagace ani nabídka. S pozdravem J.T.

Autor: Zdeněk Ondruch | 12.04.2013 10:42
Pro Martesa: Zdeno, pamatuju. Tys ještě kupoval za dobrou cenu. Já jsem ho pak koupil taky.Pak Meopta zdražila. Teď už jsou kolem 20ti. Minulý týden jsem byl u p. Kouby kámošovi objednat kulovnicu a tam ho má za 18900,-asi nejlepší cena u nás.Z
Jinak byly vloni na podzim výprodeje Nikonů Monarchů, na jednom portále 3-12*56 okolo 15 000,1,5-6*42 s bodem(ale to je podle mě optika více méně k ničemu) dokonce za 10000.Některý vás jsem obeslal meilem s odkazem.
Na Huntingu je 7*56 RD Meopta dokonce přes 8000-stačí hledat.
Z

Autor: Miroslav Šafr | 12.04.2013 09:56
Zde opravdu platí "Nemám na to abych kupoval levné věci". Nemusí to být hned nějaká drahá špičková optika, ale ideální je asi kompromis v osvědčené zmiňované stření třídě okolo 20.000,- Kč. Puškohled není spotřební věc třeba jako patrony, ale investice na dlouhá léta.

Autor: Krejčí Karel | 12.04.2013 09:51
Mně se to píše levné Meostary,Artemisy za polovinu,protože jsem v Přerově,projít zde bazary,zastavárny,slevové a množstevní akce v podnikové prodejně Meopta...,nejvíce a nejlépe vybrat na největší,tradiční,každoroční,květnová myslivecká a rybářská burza-Troubky,termín nevím,pozvánka bude v Myslivosti č.5

Autor: martes | 12.04.2013 09:41
Zdenku,máš pravdu.Pamatuješ na koupi mojeho meostaru,to bylo psaní.Ale dneska mosím zaklepat.Je to špica a lovit s tím můžu večer podstatně dél.L.L. Zdenek.

Autor: Zdeněk Ondruch | 12.04.2013 06:40
Ano Honzo, je to tak přesně, nemáš prachy a něco chceš(manželka na mateřské, půjčky, atd..)Našetříš, koupíš klumpr a drží ranu, ale není v něm vidět, je v něm vidět-nedží ranu, atd. Koupíš-zbavíš se ho. koupíšzbavíš se ho. Proto jsou dobrá fóra, kde píšou chlapi z praxe.Pak se lidé nechávají zblbnot reklamama na Hakko, teď jsem četl dokonce reklamu od P. Valcháře na Fomeie.Atd.
Už jsem se mockrát v životě poučil, že nejlepší cestou je ta, která se ti v současné chvíli zdá ta nejhorší, nejdražší, atp. Zpravidla bývá nejlepší. Lovu Lesu Z

Autor: Jan Slavětínský | 12.04.2013 06:21
Juro, pár brokových ran ti ho prověří...Tyhle levné puškohledy fungují na malorážkách,WMR, remingtonech ap, prostě na zbraních pro kondiční tréninkovou střelbu na střelnicích ,za bílého dne a bez větších zpětných rázů.
Naprosto souhlasím se Zdeňkem Ondruchem. Každý si většinou s optikou udělá takové kolečko, kde vyzkouší pár značek než najde tu svou a když za ně sečte výdaje zjistí,že by za to měl jeden, pořádný a do "smrti".Já si tím prošel také.

Autor: Jura85 | 11.04.2013 21:01
Ahoj, já jsem také řešil, jaký puškohled. Měl jsem na kb ZH 7x57R/12 Zeise 4x32 - spolehlivý držel vše, v dobrém stavu. Ale nějak jsem zatoužil po něčem lepším, tak jsem chtěl koupit , Pentaflex 2,5-10x50, jenže mne odradilo, jejich postupné vymyzení z eshopu. Situaci jsem vyřešil investicí do světové značky - koupil jsem puškohled nikon pro staff 3-9x50 kříž duplex, zkoušel jsem ho na střelnici 20 ran kulí a nějaká brokem a všechno v pořádku, v noci to bude asi horší protože kříž není osvětlen, na noc to nebude, za měsíce to bude v pohodě, jinak má ještě menší zorné pole a celkem znatelnou paralaxu. Tento puškohled vyjde na 5000Kč, není to top kvalita, ale na US fórech se o něm nevyjadřovali špatně.

Autor: Pavel Toman | 11.04.2013 20:59
Ludvo ,zdar :-)máš pravdu,ale každý chce lovit,někdo má na divadelní kukátko,druhý rovnou na Carla.Každý,trochu racionálně uvažující člověk a dokonce i ženská, ví, že za 5000.- nekoupí špičku,ale něco,s čím může začít lovit i za nepříliš optimálních podmínek.Tento jedinec,s tímto sklem loví, nicméně touží po něčem lepším,dlouze špóruje,pak se mu vysere lednička a optika zas v nevoňavé tmě....pak chce koupit NOVÝ kukr, a má 12000,- koupí něco do 12000,- pokud se nepomrví pračka.apd...V případě dobré konstalace platí figiho zlaté pravidlo : do googlu zadej "PRODÁM MEOPTA...." a ve finále má lepší kukr než nový kolem 12000,-

Autor: Erika Doležalová | 11.04.2013 15:50
Zdeňku, jasně :-) Ať si každý pořídí co je libo :-) Já pokud bych kupovala "lepší" puškohled, stejně bych ho dala na kulovnici (místo stávající Meopty :-) Ale zatím mi to vyhovuje jak to je. Čas ukáže, jestli to je nebo není kvalitní. Ale vzhledem k tomu, kolik toho za rok nalovím/nastřílím, tak zatím mě to nijak netáhne kupovat něco za xy tisíc :-) To jako potřebovat jednou za měsíc zajet pár kiláků do obchodu na větší nákup a kupovat kvůli tomu dodávku za dva miliony :-)

Autor: Zdeněk Ondruch | 11.04.2013 13:25
Eriko, vzpomínám, že dřív jsme měli bubeníka, žil od roku 1988 ve Vídni a jeli jsme za ním s klukama asi v roce 1995. No a chodili jsme po hudebninách a kšechtech s elektronikou. Objevil jsem tam kazeťák asi za 400 šilinků, který hrál a zároveň blikal. Tak jsem z toho byl nadšenej a chtěl jsem ho koupit. Ludva mě odpověděl: "Ty v..e, za ty peníze nekoupíš ani lampičku. Chceš aby to hrálo, nebo aby to svítilo? Za ty lova, to prostě dohromady nejde". Lovu lesu Z

Autor: Hlaváč | 11.04.2013 13:05
Jaroslav Tatalák Já měl na kulovnici meoptu 7X50 a nebyl sem spokojen kvuli naháňkám tak sem si pořidil meoptu 3-12 X56 a ten sem chtěl prodat ale pak mi blesklo hlavou že mám aj druhou flintu sice malorážku a tam mám buschnel a ten je docela problemovej tak sem se rozhodle že meopta pujde na malorážku a hotovo a od té doby sem na malorážku ani nechytl tim myslím jak sem ji nastřelil tak furt bezproblému

Autor: Erika Doležalová | 11.04.2013 12:53
Jaroslave, ony jsou taky puškohledy levné a zároveň kvalitní a pak levné nekvalitní :-) A samozřejmě je to taky kus od kusu, rozsypat se může i optika za třicet a víc tisíc :-)

Autor: Jaroslav Tatalák | 11.04.2013 12:51
Docela bych nesouhlasil s tím,že ten kdo nastřílí kolem 20 ran za rok,by si měl pořídit levnější puškohled.Mám vlastní zkušenost,že na druhou kulovnici,kterou nosím na šoulačky jsem nechal namontovat 2x levný puškohled a až po třetí,kdy jsem sečetl finanční náklady a problémy se servisem jsem litoval,že jsem si nepořídil hned něco kvalitního.

Autor: Erika Doležalová | 11.04.2013 10:41
S kolegou Onduchem v podstatě nelze než souhlasit, ale právě proto jsem psala, že krom ceny (resp. finančních možností daného myslivce) je také dobré zvážit využití. Jestliže někdo loví desítky či dokonce stovky kusů ročně, pak je logické, že si na flintu nedá kukr za pár stovek :-) Na druhou stranu, pokud někdo (jako třeba já :-) těch kusů uloví max. dvacet, pak asi něpotřebuje sklo za desetitisíce :-)
Je sice fajn, že "pevná" Meopta bez bodu se dá sehnat za cenu Pentaflexu, ale jde o to, zda takový puškohled bude tomu či onomu vyhovovat :-) Já jsem měla na puškohled poměrně vysoké požadavky - chtěla jsem variabl, x50, s bodem a zejm. se zadní ohnisk.rovinou, aby při změně zvětšení byla na srnci pořád tečička a ne tenisák :-) Když tyto všechny požadavky spojíme do jednoho puškohledu, těžko!!! se u jakékoli "lepší" (tj. Meopta a výš) značky vejdeme do ceny Pentaflexu :-)
Mít jen jednu zbraň a střílet víc, pak samozřejmě má smysl investovat třeba do Doctera, ale pokud mám na kulovnici slušnou optiku, na kulobroku mi ten "šmejd za pár korun" stačí :-) Stejně tak i podle převažujícího způsobu lovu a doby - někdo sedí každou chvíli v noci na prasata, někdo loví spíš za denního světla.. Já se pak podle podmínek rozhoduju, s kterou flintou půjdu (raní šoulačka, lišky na sněhu...s kulobrokem, noční čekaná na divočáky..s kulovnicí) no a když neuvidím nic ani v jednom puškohledu, tak je přece logické, že střílet na "je to asi prase a stojí asi takhle asi támhle" zodpovědný myslivec nebude :-) A když je venku totální tma, tak ta bude i v puškohledu za stotisíc - možná bude trochu sytěji černá :-)

Autor: Krejčí Karel | 11.04.2013 08:52
Také chválím Meoptu,hlavně řadu Meostar,nejen proto,že jsem z Přerova,ale za poměr cena/výkon/kvalita.Mnoho lovců s nimi o kterých mnoho a dlouho vím...jsou velmi spokojeni.Teď jen nedoporučuji levnější řadu puškáčů MeoPro...Čtu,že Figi má také pravdivé všechny informace o Meoptě...

Autor: figi | 10.04.2013 23:06
Vlastnil jsem a vlastním hodně puškohledů různých značek ( mám hodně kulových zbraní, tak to je asi tím ) a "použitelné" je asi opravdu vše. Velmi důležitá je spolehlivost, ať už třeba to, že pokaždé, když beru zbraň na střelnici či na lov, nemusím myslet na to, kam to zrovna bude lítat. Pro mne je také extrémně důležitá spolehlivost a přesnost klikání, kvůli střelbě na větší vzdálenosti.
Pokud chodím jen na střelnici, je pro mne optická kvalita méně podstatná, než při použití na lovu. Velmi důležité je ale to, aby mi dalekohled opticky sedl pro mé oko. Jsou určitě velmi dobré značky, jako např. Nikon, Weawer, ale u některých modelů se mi velice rychle unaví oko a kvalita obrazu se prudce zhorší. Tohle je nutné si ověřit na konkrétním modelu alespoň u známého, obrázky z e-shopů nám nepomohou.
S Meoptami, ktrých jsem vlastnil postupně asi deset, jsem nikdy neměl sebemenší problém, ať už mechanický, nebo optický. Dokonce jsem přesvědčen o tom, že jejich model Meostar 4-16x44, který mám už sedmým rokem na CZ 550 Sniperu a odstříleno s ním mnoho ran ( tisíce ) s ráží 308W, už sedm let skvěle drží ránu, naprosto přesně kliká ale to hlavní - kvalitou obrazu je jednoznačně nejlepší ze všech optik, přes které jsem kdy měl možnost koukat. Vlastním i Zeiss 6-24x56, výborný, ale není opticky - ostrostí obrazu a kontrastem - lepší, než uvedená Meopta.
Pokud bych si měl koupit lovecký puškohled, po zkušenostech bych vždy volil Meoptu, použitou. Servis je od Meopty perfektní, rychlý, a opticky patří ke špičce. Experimenty s "levnými" optikami vidím ve svém okolí a jsou z větší části neúspěšné.
Poruchovost Meopt není mimo průměr zmiňované Evropské špičky, je to mezi 1-2%, zrovna tak jako u Zeisse, Swarovskiho atd.
Nastřeluji ročně dost zbraní, a navíc za mnou chodí nejen známí s problémy, které obvykle sdělí - rozsypala se mi Meopta, nejde to nastřelit. Ještě nikdy se nestalo, že by Meopta byla viníkem problémů. Nejčastěji to je montáž, ať už povolené šrouby, nebo malá tuhost, špatný stav zbraně atd.
Jedinkrát jsem u Meopty zažil únik dusíku ( kamarádovo ZD, oprava v Meoptě na počkání ), ale to nestojí za řeč, navíc v rámci opravy v Meoptě prověří všechny funkce a udělají rázovou zkoušku. V Meoptě dokonce vědí i to, že asi 5% zákazníků reklamuje puškohled brzy po zakoupení právě proto, aby Meopta vše překontrolovala. A musím přiznat, že bych reklamoval také, u loveckých optik ( na rozdíl od puškohledů ZD ) jsou testovány namátkou vybrané kusy ( cca 5% ? ) z výrobní série. Takže proč si nenechat optiku bezplatně prověřit.

Autor: Zdeněk Ondruch | 10.04.2013 21:16
Rici, tak tohle Tasco o kterém mluvíš mám na malorážce, jedná se o r.v. 1997, je to 3-9*42 s osvětlenou T osnovou-je vyrobené v Německu, žádná China, jeho původní cena byla 10 700 Kč. Dělá se dodnes, ovšem v úplně jiné kvalitě a si i s jinou osnovou. Sehnal jsem ho za zlomek ceny, při výprodeji skladových zásob.
Jinak dalekohled používám Meoptu 10*50 po dědovi z roku 1962(nechal jsem si ji v Přerově vyčistit a nanést nové antifeflexy a obraz jak lusk). Na obeznávání mám ještě německého Bressera Zoomara 7-35*50, starýho asi 10 let a nemyslím si, že by s ním ještě za 40 let bylo dobře vidět. Přitom se jedná o zhruba stejnou cenovou kategorii.Toš asi tak. "Nésu tak bohaté, abych kupoval laciný zgarby" Z

Autor: rici czech | 10.04.2013 21:13
Jo Zdeňku střelnici Hvězdu si pamatuji ,každý měsíc jsme tam měli povinné střelby,ale teď už to tam vypadá asi jinak:-).

Autor: rici czech | 10.04.2013 21:04
Jo Zdeňku a proto ty :-) za nikko stirlingem,jenže v tom tuším roce 97-98 nějak extra výběr "no-name" puškohledů moc nebyl:-).Fomei byl nejspíše na papíře,odeon se plánoval někde v číně apod:-).Jen si vzpomínám na jednoho zesnulého kolegu a ten někdy těsně před převratem sehnal variabl Tasco.Dnes je to taky spodní třída,ale ten co měl on to byla kvalita s velkým K ,neboť s tím lovil skoro 20 let na 6,5*57R a nikdy jsem od něho neslyšel o hýblém kříži,orosených čočkách apod.Jo než to začli flákat v Číně tak to asi stálo za to! Ono myslím že skoro vše kromě zeisse ,doctra ,meopty se v té Číně vyrábí,slyšel jsem že již i komponenty pro Fomei(ale nemám ověřené).Ono oni ti číňani umí vyrobit ,jen si to nechají tučněji zaplatit,což se už tolik nevyplácí.Vzpomínám jak zástupci firmy ve které jsem pracoval tam jeli vyřídit kontrakt na součástky-na stůl před ně položili 2 totožné součástky (okem k nerozeznání) na dotaz obchoďáka jaký je mezi tím rozdíl tak číňan suše odpověděl -ta vpravo za dolar ta vlevo za 5dolarů (ten kvalitní).

Autor: Jan Sokala | 10.04.2013 21:00
Věčné téma :-)
Velký souhlas se Zdenkem.Podobné zkušenosti.
Špatná doba,každý má svým způsobem hluboko do kapsy,ale jsou věci na kterých se opravdu nevyplatí špekulovat aby to vyšlo čím néjmíň. Neříkám že levné puškohledy nesplní svůj účel a nejsou dobré.Ale jsou tu ,,ale,,.Někde se to musí odrazit.
Já puškohled dlouho vybíral a pročetl nespočet podobných diskuzí.A jsem rád že jsem si koupil to co jsem koupil.Počáteční výdaje byly sice větší,ale s odstupem času nelituji,jelikož jsem nekupoval puškohled na rok,ani na dva........
A pokud je opravdu na prvím místě cena,volil bych cestu zmiňovanou Figim,a šel do bazarové meopty(meostáru)
A na závěr bych zopakoval větu prodejce Swarovského s kterým jsem debatoval na jednom veletrhu,chtěl jsem znát jeho názor na Meoptu.A jeho odpověď zněla
,,meopta nemá ve své cenové skupině konkurenci,,

Autor: Zdeněk Ondruch | 10.04.2013 20:46
Rici: Nikko Stirling jsem měl 2, 4*32 a 6*42. Nazývat toto demo puškohledem je asi troufalost. Zpočátku byli na malorážce, za krátký čas na vzduchovce a dnes leží na chatě někde ve skříni jako nenastřelitelné.To jsou ty nejdražší puškohledy-nevěříš jim a po každém ťuknutí jezdíš na Hvězdu a "honíš ranu".
Fomei-taky super značka-dalekohled této světové značky jsem dostal od maminky ke 30tinám a dnes po téměř 8 letech, kdy s ním chodím jen v zimě má krásný namodralý obraz. Další 2 takové optický zázraky ze země kříže,shnilého masa a všude číhajícího podvodu jsem dal synovi na hraní.... A mohl by jsem jmenovat dál a dál Z

Autor: Zdeněk Ondruch | 10.04.2013 20:33
Puškohled Hakko 3-12*56 RD s tubusem 30mm, jsem měl před 2 lety. Jednalo se o úplně nový puškohled, koupil jsem ho s kulovnicí, puuškohled byl venku jen 1* na střelnici i se zbraní, když se nastřeloval. Světelnost byla opravdu mizerná, byl jsem rád, že jsem ho prodal za 1/2 nákupní ceny i když se jednalo o nový kukr.
Puškohled Pentaflex jsme řešili min. týden s kamarádem, sháněli jsme pro něj starší kulovnici, s tím, že na ni dáme Pentaflex 3-12*56. Jel jsem za kamarádem, který ho na jedné své zbrani má a potvrdil mi, to co jsem si myslel: "Je dobrý, je s ním vidět, drží ránu, ale na Meoptu prostě nemá ani náhodou."Nakonec jsme odjížděli z UB s tím, že začátkem května jedeme pro CZ 557(hádejte v jaké ráži?)s Meostarem R1r 3-12*56.
Pentaflex určitě špatný nebude, ovšem je ze země kde strojírenství nemá zrovna tradici(malé srovnání- zase ty automobilky- to co ve Wolfsburgu označí jako zmetek, tak ve Kvasinách nad tím přemýšlejí a na vyjímku ho zpracují, tak ve Martorellu to zpracují jako bezvadný dílec).
Když to shrnu,1. koupí např. Pentaflexu asi chybu neuděláte, s tím, že když se vám pokazí, tak vám ho možná nikdo neopraví, prodává se jen po netu a firma už nemusí existovat.2. když se ho budete zbavovat a prodávat, tak jej prodáte za zlomek ceny, tak to prostě je, půjdete do vyšší řady podobného puškohledu, za chvíli budete chtít něco jiného a zjistíte, že máte pořád samé srágory, za které jste ovšem už dal jako za Z6.
Osobně by jsem vzal např Meoptu 3-12*50 bez bodu-dá se sehnat za cenu Pentaflexu a přece jen je to někde jinde.Také jsem si tuto cestu prošel....
Lovu Lesu Z

Autor: BAMI | 10.04.2013 19:55
Co tohle http://cs.strobl.cz/puskohled-odeon-6-24-x-50e-sf/

Autor: Radek Chadim | 10.04.2013 19:48
Já mám zde některými haněné Hakko, model winner 7x50 a lovit v noci se s tím dá od půlky měsíce, nechal jsem to nastřelil před 5 lety puškařem a od té doby se to nehlo, a to jsem flintu za těch 5 let 800 a vícekrát venku měl, takže neleží celých 5 let ve skříni. Chovám se k flintě a puškohledu spíše nehezky než hezky, je to prostě pracovní nástroj a pár nemalých škrábanců už flinta i puškohled mají, párkrát mě už flinta i s puškohledem spadla i na zem, jednou dokonce z posedu z výšky třech metrů. Musím zaklepat, ale všechno zatím drží a funguje. Netvrdím, že není nic lepšího, ale použitelné to je.
A protože jsem vznětlivá povaha :-), v nejbližších dnech si půjčím meoptu artemis 7x50 a porovnám to na vlastní opotřebované oko a pak vám napíšu, jestli ten rozdíl v ceně je i v kvalitě.

Autor: rici czech | 10.04.2013 18:55
Jo taky ,když jsem to poslouchal hleděl jak vyoraná myš:-).A to s tím loví.Jinak já si vzpomínám jak jsem v roce tuším 98 chtěl vyměnit starého dobrého zeisse 4 za něco "nadupanějšího":-).Tož jsem se vypravil do lověny a zakoupil vychvalovaný puškohled světoznámé:-)) značky Nikko stirling 6*40.S velkou slávou ho osadil na nejlepší kulobrok ZH v té nejlepší ráži 7*57-16:-) a vyrazil na střelnici.No koukalo to dobře ,po 5 ráně se rozostřil obraz,po seřízení se to podařilo asi na 10 ran nastřelit.No a potom jsem to jen ze srandy chtěl potuplovat a vystřelil 1 brokovou ,no a po té mi vypadla do ksichtu zadní čočka i s obroučkem:-))).Asi páteční kus.

Autor: Hlaváč | 10.04.2013 18:30
rici czech čtu a hledím jak vyoraná myš ale já právě volil už něco lepšího protože nestřílím jenom na terč pokud bych střílel do papíru tak vemu klidně první čínu co uvidím jenom že tu jde aj o zotpovědnost každého z nás aby usmrtil zvěř co nejrychleji tudíš nepotřebuji puškohled kterej při změně zvětšení nebo sebemenším klepnutí neudrží nástřel

Autor: rici czech | 10.04.2013 18:01
No já nevím,znám člověka co z kulovnice ročně dá cca 200ran.A na mou odpověď co má za sklo jsem čekal meopta ,zeiss,docter apod. jsem se dočkal odpovědi nějaký no-name puškohled z Polska za 2000kč,i kdyby měl vydržet rok či dva tak se to vzhledem k ceně oplatí ,no a člověk o to nemá takový strach.A to loví i v noci. Tak jsem na sucho polknul,neboť jsem se na nic nezmohl.A podotýkám nejedná se nijak o finančně slabého jedince co by si ten meostár nemohl dovolit z 1 měsíčního příjmu.Taky názor:-),ale co rok či dva měnit sklo ? no nevím jestli by mne to furt bavilo:-)

Autor: Hlaváč | 10.04.2013 17:02
Eriko ty střelíš jenom 20 ran to já střelím tak za den chodím aj na střelnici tam se docela aj zdokonalím ve střelbě

Autor: Erika Doležalová | 10.04.2013 16:58
Člověk by měl zvažovat nejen finanční možnosti, ale i lovecké využití. Pokud dá někdo ročně desítky a desítky ran, pak je samozřejmě větší jistota vzít osvědčenou značku (Docter, Meopta, Kahles, Svaro...) i za cenu že sáhne hlouběji do kapsy. Pokud ale těch výstřelů je pár do roka, tak bych se i s levnějším puškohledem nebála, že bude za rok po něm..
(Já třeba ročně těch ran dám +- dvacet, takže si myslím, že mě Pentaflex na kulobroku přežije :-) No a když něco, vždycky můžu vzít na vejlet kulovnici s Meoptou :-)

Autor: Hlaváč | 10.04.2013 15:17
Martin Skřivánek jo je pravda že je levnej ale pokud klekne tak to zamrzí a stejně skončíš u meopty nebo ještě víš tak proč to odkladat a potom litovat

Autor: Martin Skřivánek | 10.04.2013 11:45
tak ten Pentaflex je chvilku,i když za ty prachy i kdyby to po pár letech kleklo :-).

Autor: Hlaváč | 10.04.2013 10:25
No jeto možné u nás se prodával puškohled hakko a taky se jaksi vytratil tak sem zvědav jak budou řešit reklamačky

Autor: Krabat | 10.04.2013 09:25
Nezdá se vám, že Pentaflex se z ČR stahuje. Třeba na nordikpredator už mají jen jeden typ, a jinde to není o nic lepší, jakoby doprodávali poslední kusy na skladě. Já jen kvůli možné záruce, která může být u firmy která se stáhla z trhu dost problematická.

Autor: Jarin Beskydak | 09.04.2013 20:24
Petře, Hakko neber. Měl jsem sice 3-9x40 nebo 42 s bodem a v horších světelných podmínkách mizérie. Samozřejmě porovnáváno se shodným průměrem objektivu. Mechanicky výborné, nastřeloval jsem s tím nenastřelitelné IŽky. Co se týče pentaflexu, jeden mám a kupoval jsem jej na šoulačkový kulobrok. Druhý kulobrok který používám pouze na noční posed a mám na něm puškohled jiné cenové kategorie jsem letos nechal zahálet a celý rok jsem testoval ten Pentaflex. Za tu cenu neskutečné. Ber dokud v republice jsou. Kolegovi jsem ho objednával taky a zrovna přes víkend chtěl odkaz pro kamaráda. Koukal jsem jak tele na vrata, s větším objektivem jsou téměř vykoupené. Lesu, lovu

Autor: Fesoj | 09.04.2013 15:22
Martine, že větší průměr objektivu je zvlášť pro starší oko lepší, to je fakt. Ale vzhledem k tomu, že světelné paprsky jsou soustřeďovány čočkou do jednoho bodu, průměr tubusu je celkově pro světelnost puškohledu bezvýznamný. Vše záleží na kvalitě čoček. Věřím tomu, že např. Číňani jsou schopní udělat kopii jakékoli světové značky - ale bude to sakra rozdíl. A ten je dán nejen kvalitou provedení, ale zejména použitým materiálem.

Autor: Erika Doležalová | 09.04.2013 15:13
Jelikož partnerovi jakýmsi nedopatřením vypadla z ruky flinta a puškohledem narazila na železný schod, radši jsme to jeli ověřit do terče (a ano, chodilo to o cca deset čísel dolů, ale stačilo párkrát kliknout a druhá rána "čistá komora" :-)
No, ale proč to píšu. Po různých názorech na "levné" puškohledy jsem s sebou vzala i kulobrok s Pentaflexem, aby jsem i u něj ověřili nastřelení, protože přeci jen s variablem občas točím a to zejm. na naháňkách (na min. zvětšení 2,5x, pak zase zpátky na běžný lov na šestku a zas na naháňku na minimum a tak...)
A nástřel stále přesně drží :-) Takže za mě s Pentaflexem stále spokojenost.

Autor: Jaroslav Tatalák | 09.04.2013 15:01
Vlastíku, díky za upozornění,až zpětně po přečtení jsem si uvědomil jakou blbost jsem napsal.Samozřejmě 7x50. S pozdravem J.T.

Autor: Jan Slavětínský | 09.04.2013 10:42
Petře měl jsem Hakko Superb 3-12x56 RD i Fomei Beader 2,5-10x50. Hakko mám ve skříni v krabici a Fomei jsem zhandloval. Hakko je těžký puškohled, který spolu s montáží a kulobrokem ti rve rameno. Drží nástřel, poslouchá, ale na večerní čekanou to není. Kouká to stejně jako starý Zeiss,jen se lépe nastřeluje. Fomei na můj vkus a zvyk má malé zorné pole. Je to takové "kukátko". Nastřelit to jde, drží, večer v tom nic nevidíš a bod by ti vypálil oko už na první stupeň. Má docela slušný design. Nic víc.
Jediný solidní puškohled, který chodí,drží a docela slušně kouká za málo peněz je opravdu Pentaflex.
Ten Foreman 8x56 má dost dlouhý přední kužel. Vzpomínám na první Meoptu 7x50,která měla něco podobného a to byl potom problém s montáží, s posunem dozadu, vadilo hledí a je to na flintě takové "nevystředěné". Dobře to zvaž...
Tyhle levné puškohledy poslouží člověku, který chodí do revíru jen ráno a navečer, možná pro hajného, který tahá pracovní flintu v autě během dne a nebo pro naháňky (spec.naháňkové puškohledy od těchto značek). Mám vyzkoušeno, že se po čase a po ix ranách na těchto levných puškohledech uvolní ten zadek, kterým se puškohled doostřuje. Když s ním zahýbeš chodí a pokud se do něho i podíváš, zjistíš, že jak chodí, tak s ním chodí i osnova. Musíš ho dotáhnout nadoraz, tím si někdo i rozostří dalekohled, nehýbat s variablem, nastřelit a už na nic nešahat, aby zase držel ránu. To je skutečnost u těch Edenbergů,tasek,stirlingů,zbrojovek aj.

Autor: Martin Skřivánek | 09.04.2013 08:20
Haralde tak na noc je samo nejlepší x56 a tubus 30mm.

Autor: Harald Altmann | 09.04.2013 00:00
Tady někteří radíte kompromisy, ale.... Pokud chci lovit v noci, tak jedině s puškohledem, kterým vidím! A to vidění v noci bývá u puškohledů kolem 15 tis. a výše. Není až tak důležité, zda je to variábl nebo pevné zvětšení. Variábly od 20-ti tisíc výše už "koukají" velice dobře. Ale hlavně je to o jedné věci. Pokud lovím v noci, pak bych měl mít tak výkonný puškohled, že zvěř vidím stejně jako v binokuláru, kterým ji pozoruji. Jinak jsem tam na h...o. A věřte nebo nevěřte, raději zvolím v noci variábl (3-12x50 - třeba) kde si nastavím zvětšení na 4, než pevné zvětšení 8x50. Toliko můj názor. Ještě doplním. Bavím se o vidění a střelbě v noci, kdy až tak nepomáhá měsíc (zataženo, měsíc do 1. 1/4 nebo po 3.1/4 apod.). Za jasného měsíce lze jít i s Zeissem 4x32. Ale to zase nevyjdou ven prasátka.

Autor: ValíkVlastimil | 07.04.2013 21:23
Jardo předělaný Zeiss asi na 7x50 nebo ne...

Autor: Jan Rys | 07.04.2013 19:24
Pokud mohu radit, v případě, že má někdo hlouběji do kapsy, tak nekupovat variábl, ale rozhodně pevné zvětšení. Bývá spolehlivější a výrazně levnější.

Autor: radekbartik | 07.04.2013 18:32
nemá cenu asi vychvslovat do nebe žádnou značku, protože když si přečtete diskuze na různých fórech najdete tam informace od uživatelů jakýchkoliv značek puškohledů, občas se prostě vyskytne problém, to jak je to statisticky je to věc druhá, pokud napíšou dva nebo tři uživatelé fóra, že maji problém s Meoptou, hned se z toho stává katastrofa, jenže tak to asi nejde, muselo by se to asi dělat obráceně, a pak by se možná zjistilo, že jsou to opravdu 1nebo 2% z celkového množství...
zřejmě nějak poslouží každý puškohled, ale u těch opravdu levných, posazených na současné zbraně bych se asi bál dlouhodobějšího výsledku při střelbě

Autor: Jaroslav Tatalák | 07.04.2013 17:49
Měl jsem Zeiss 4x32,předělaný na 7x32, k vůli bodu jsem si pořídil Edenberg 3-12x56 s bodem,světelnost dobrá ale mechanika přiblížení a zpět ne vždy držela nástřel.Pořídil jsem si Artemis 7x50 s bodem a naprostá spokojenost.Ale co jsem chtěl říct,že když mám špatné zkušenosti s daným typem puškohledu,přece nebudu odsuzovat celou značku.Jak bylo konstatováno pode mnou, každý má jiné oko,proto osobně vyzkoušet a potom realizovat. S pozdravem J.T.

Autor: Petr Krátký | 07.04.2013 16:52
Táta má puškohled Delta 3-12x56 a je spokojen je sním vidět parádně,dříve měl edenberg a taky si nemohl stěžovat záleží jak komu sedí ale skusím ten pentaflex.

Autor: Jindřich Šimara | 07.04.2013 13:14
Hoši to je právě ono,porovnat a taky cena.Někdo nemá na to dát 24000Kč když za něco podobnýho když může dát 6000.Ne každý kus je taky OK a to i u té meopty.Kolik lidí nadává že to nechodí,utíká dusík a to jsou ty jetý v bazarech.A o tom ta diskuse je.

Autor: Hlaváč | 07.04.2013 10:06
rici czech šak nato sem psal že sem oba puškohledy srovnal mojim okem a neřešil sem jesi je to Pentaflex nebo meopta pokud bych viděl lépe v Pentaflexu tak bych ho určitě koupil hlavně je o polovinu levnější a nikdo nemá určitě penize na rozhazování jinak sem kupoval minulej tyden dalekohled měl sem možnost srovnat deltu 8X45 a fomej a já zase lépe viděl ve fomei 8X45 LEADER ED PRO Každej sme jinej

Autor: rici czech | 07.04.2013 09:53
Porovnávání puškohledů za šera jednotlivci je pro ostatní nic nevypovídající a vaše pře mi připadá jako" kdo ho má většího":-).Jsem toho názoru,že každý má jiné oko,a co vyhovuje jednomu už nemusí vyhovovat druhému.Rozlišovací schopnosti oka za šera jsou individuální u každého jiné.Není nad to si skla vyzkoušet tak jak píše Jindřich ,a poté vybrat co komu vyhovuje.

Autor: Jindřich Šimara | 07.04.2013 09:36
No tak to co jsme porovnévali včera večer navrch tedy neměla,kdysi jsem porovnával klasickou deltu,meopty 6x42 a 7x50 a rozdíl mezi deltou a 7x50 byl 10 minut do úplné tmy kdy nebylo vidět ničím.Je to můj názor co jsem si dělal já.

Autor: Hlaváč | 07.04.2013 08:28
Jindřich Šimara No já řešil puškohled pře měsícem dokonce sem psal aj Erice ona ten puškohled má a měl sem možnost porovnat oba puškohledy večer a bohužel meopta měla hodně navrch já to píši jako spotřebytel tudíš nedělám žadnou reklamu ale je fakt že meopta je dvakrát draší pokud nepotřebuješ koukat v noci tak mužeš volit i jiné varianty fomei delta atd.

Autor: Jindřich Šimara | 07.04.2013 08:03
Nejlepší píší Ti kteří ani ten Pentaflex neviděli,ale tvrdí že jetá Meopta je lepší.Prd není,včera ve 22 hod,jsme srovnávali venku Pentaflex 2.5-10x 50 a Meostár 3-12x56.No kecalové a zastánci Meopty by se divili a jsou na to svědci.
Lepší je tak akorád v ceně!

Autor: Rudolf Husák | 06.04.2013 23:45
Mám na jedné kulovnici puškohled Pentaflex 3-12x56 a jsem sním velmi spokojen.

Autor: ondrej paul | 06.04.2013 23:37
Jestli dát deset tisíc za pentaflex nebo 12 za Meoptu,tak nemám co řešit i kdybych si měl ty dva tisíce půjčit!!!

Autor: Petr Krátký | 06.04.2013 21:56
ale zamlouvá se mi ten puškohled pentaflex hodně jsem o něm četl a docela dobrý

Autor: Petr Krátký | 06.04.2013 21:54
Když 12500Kč zrovna nemůžu dát pryč to už by asi doma neprošlo

Autor: prroud | 06.04.2013 21:11
Kruci,at se ti zahoji Karle,at zas muzes do lesa......proud

Autor: ondrej paul | 06.04.2013 20:54
http://bazar.hunting-shop.cz/inzerat/50424-meopta-meostar-7x56-s-bodem

Móóc dobrá cena a třeba ještě něco málo sleví...

Autor: Krejčí Karel | 06.04.2013 13:31
Jak píše figi,nic lepšího bazarového za Tvoji cenu zde není jako Meostar,či aspoň Artemis.Teď nemám přehled,co zde je,další měsíce bude moje noha v nechodící sádře.

Autor: Jindřich Šimara | 06.04.2013 11:31
Ano je a dobře.Mám 2.5-10x50 a chci ještě na klovnici 308 3-12x56.Rozhodně lepší jak nějaký Fomej nebo Hako.Ale když je tma tak můžeš mít co chceš a je tma.:)

Autor: Petr Krátký | 06.04.2013 09:27
A je stím puškohledem Pentaflex vidět v noci?

Autor: Jindřich Šimara | 06.04.2013 08:09
Osobně mám dobrou zkušenost s Pentaflexem.Hodně muziky za málo peněz.

Autor: figi | 05.04.2013 22:20
Kup bazarovou Meoptu, ( ne Meopro ), nic lepšího v poměru cena/ výkon nekoupíš.

Autor: Petr Krátký | 05.04.2013 21:17
Děkuji za radu ale momentálně nemám moc peněz na rozhazování tak že hledám puškohled se kterým bude vidět v noci jsem ochoten investovat max 8000-10000kc

Autor: aiwori | 05.04.2013 21:07
Lesu kolego,
Vlastním puškohled hakko 3-12x56 a jsem s ním velice spokojený. Pracuju jako lesník v oboře a mám s tímto puškohledem nastříleno v celku dost kusů. Co se týče světelnosti tak to určitě není puškohled na lov ve tmě, ale v šeru s kombinací s bodem dostačující. Sám preferuji, že pokud kus stoprocentně neobeznám, tak nestřílím. Shrnuto podtrženo poměr kvalita:cena je hakko 3-12x56 dobrý a spolehlivý pomocník pro lov. Ale jestli chceš zainvestovat trochu víc peněz, tak bych šel do zeissu duralyt, tady je za solidní cenu http://www.optickysvet.cz/puskohledy/puskohled-zeiss--duralyt-3-12x50-nuz-victorinox-camper-zdarma

Autor: Petr Krátký | 05.04.2013 20:38
Lesu zdar! Chtěl bych se zeptat jestly máte někdo zkušenosti s puškohledem hakko 3-12x56 nebo s puškohledem fomei foreman 8x56.Chtěl bych vědět jakou mají světelnost.Předem děkuji za odpověď. Lovu lesu.