Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Václav Sládek | 01.06.2013 10:57
Aby to se senem nedopadlo jako u nás před pár roky kdy zemědělský podnikatel sekal seno až druhý rok na jaře.

Autor: prroud | 01.06.2013 09:54
Teda kamaradi,fakt je to mazec,jen jsem oci otevrel,voda a voda,sedivo,kdyby aspon teplejc bylo.Potrebujem slunicko,aspon obcas.Jesteze netrpim depkama:-)))

Autor: Čestmír Kunetka | 01.06.2013 09:35
Vlastimile Valíku, můžeš mi prosím tě sdělit, kdy chceš to seno sušit, když má do konce června pršet? Možná máš velkou stodolu.
Ale máš-li kouzelnou hůlku, moc prosím, mávni i nad střední Moravu, aby aspoň na tři dny přestalo, abych i já mohl usušit. Předem děkuji. :-)))

Autor: Radek Chadim | 01.06.2013 07:42
Včera večer jsem vyrazil s kolegou :-) na čekanou k posečené vojtěšce, on sedl na kazatelnu, kde jsem seděl ve čtvrtek, já o 300 m dál na posed u potoka. Už při příchodu jsme viděli u zarostlého potoka stát 3 srnce. Po půl hodince čekání z potoka vyšel nejprve jeden a pak i druhý srnec. Došli mně až pod posed, nejprve rozloženou trojnožku očichal jeden, potom i druhý. V půl desaté ze stěny lesa po pravé straně vyšli dva asi 60 kg divočáci a s nimi 5 selat, zamířili si to přímo doprostřed pole před můj posed a začali tam rýt asi 60 m daleko ode mě, no škoda, že takhle ochotně nespolupracují lovnější kusy nebo v lepší roční dobu :-). Když jsem kontroloval kraj lesa, zároveň s divočáky z rohu lesa polevici vyšla liška, ale bylo to daleko. Za čtvrt hodiny si to prasátka zamířila opět k lesu, tak jsem na nic dalšího nečekal a šel jsem domů. Včera večer zase po čase příjemná čekaná, nepršelo, nefoukalo a i nějakou zvěř jsem viděl.

Autor: ValíkVlastimil | 31.05.2013 16:57
Vendo za chvíli bude třeba sušit sena :-) tak se koukej vykulírovat.

Autor: Václav Sládek | 31.05.2013 15:53
Vlasto jeto tak.Mě dnes doktorka přikázala klidový režim noha bolí jak sviňa snad to odejde s dešti.

Autor: Hardy | 31.05.2013 14:10
Vlasto, naprostý souhlas. Je potřeba zapojit i lidský cit a rozum.. A ne bezhlavě všechno střílet...

Autor: Fesoj | 31.05.2013 12:58
Vlastíku - naprostý souhlas, není co dodat.

Autor: ValíkVlastimil | 31.05.2013 12:56
Ferdo ta lončačky by mohla ležet v jiném čase, ale v žádném případě ne teď, když vidíš, že je evidentně plná a za pár dnů bude metat. Nejsem proti odlovu lončaček ani snad bachyní, ale ne teďka.Z těmi škodami máš možná pravdu, ale spíše je to třeba řešit v jinou roční dobu a né teď.

Autor: ferda | 31.05.2013 08:28
vlastimile tá lončáčka mala ležať, taký kus nemá v chove čo robiť. Za chvíľu tu budeš vyplakávať, aké škody vám diviaky robia

Autor: ValíkVlastimil | 31.05.2013 08:13
Včera jsem dnes vložil do počasí, možná mi Radek mázne:-) ale dnes je v dnes.Ráno po dešti jsem zajel k řepce co prasátka. Hnedka jak jsem přijel za sousední vesnici mi kňourek skáče před fáčko, brzdím i očima aby nebyl karambol. Jinak jsem nic neviděl. Jedu si prohlédnout toho bronzového srnce.Je půl šesté, bílý den a já hned jak vystoupím z auta vidím u lesa tlupu černé.Kryt trním u cesty se dostávám na nějakých 150 metrů a počítám kolik je tam kusů. 7 dospělých kusů 1 lončačka a poměrně(16) málo selat. Lončačka je evidentně ještě plná a asi další 2 kusy.Selata mají dobře 10 kg. Vpravo na nějakých 80 metrů buchtuje sekáč kolem 90 kg.Prohlížím si ho dobře 15 minut a musím konstatovat, že tak "kulaté" prase jsem letos neviděl.Ono ani není divu po žaludovém roce.

Autor: Radek Chadim | 30.05.2013 22:05
Dnes jsem vyrazil na čekanou na kazatelnu s kulobrokem a Yorikem, pač dost slušně cedilo tak kazatelna na kraji lesa u čerstvě posekané vojtěšky to jistila. Kromě zajíců se nic nedělo, jak ústával déšť, vyšlo i pár srnců a dvě srny. V devět jsem se rozhodl jít domů, slezu pod kazatelnu a jak vycházím na pole s Yorikem ještě na rameni, na rohu lesa 120 m daleko stojí tři divočáci se selaty, tak zase s Yorikem šup na kazatelnu, ale když nabíjím kulobrok, tak divočáci zase zaběhli za roh lesa. No on tam stejně žádný na první pohled lovný kus nebyl, ale škoda že nevyšli o něco dříve, mohl jsem je aspoň pěkně natočit.

Autor: Ivo Ondráček | 29.05.2013 17:31
Včera mě ve věku dvaceti let opustil můj věrný favoušek. Až mi slza ukápla, že jsem ho po letech věrné služby musel chudáka odkopnout jako prašivého kojota. Dneska se jedu podívat na Suzuki Jimny, který mě bude provázet revírem příštích nekolik (mnoho) let. Král zemřel...

Autor: Radek Chadim | 28.05.2013 22:07
Včera začali družstevníci síct vojtěšku, z prvního lánu vyhnali tři divočáky. Dnes ráno jsem byl vyhánět srnčí, ale žádnej zázrak od toho čekat nešlo, vojtěška místa až po pas vysoká. S Yorikem jsme našli alespoň jedno srnče, které jsme přemístili do nedalekého obilí, tak snad aspoň to jedno přežije.

Autor: prroud | 23.05.2013 08:56
No u nas 7 nad nulou,to je narez,souhlasim.

Autor: Radek Chadim | 23.05.2013 07:34
Včera večer jsem vyrazil na ty divočáky, jak jsem je večer předtím pozoroval na tu dálku. Než jsem došel na kraj louky, tak jsem dvakrát zmokl, chvíli jsem sedl, ale foukal studenej vítr, tak jsem mazal domů, že ráno to snad bude lepší.
Ráno jsem šel zase k té mé letošní řepce na pojízdnou. Když jsem k ní přicházel, u pojízdné stála srna a hleděla místo na mě do řepky, pár metrů od kazatelnů slyším varovné zachrochtání. Vylezl jsem na kazatelnu a asi za 5 minut 80 m od kazatelny vychází postupně tři divočáci, dva větší a jeden menší. Divočáci přechází do pšenice a odbíhají směrem do lesa - zachytil jsem to na foťák, tak video někdy dodám, ale asi až příští týden. V půl šesté ze začal zvedat vítr, pak i kapat, po hodině jsem zmrzlej jak dřívější sobí koprolit, tak to už v půl sedmé balím.
No vzhledem k pomale nastávajícímu našemu důležitému víkendu :-) to počasí stojí pěkně za prd, pač taková kosa takhle na konci května, to je vážně hnus.

Autor: Martin Síla | 22.05.2013 08:42
15.5. večer mě z úředních povinností vytrhlo vyzvánění telefonu. Ve sluchátku se ozve kamarád s pozváním na lov srnce.
S radostí nabídku přijímám a obratem potvrzuji termín a čas příjezdu.
V pondělí ve smluvený den nakládám do automobilu pušku, lovecký nůž, dalekohled a lahev fernetu jako malou pozornost za přátelské pozvání a vyrážím.
Po příjezdu chvilku posedíme na lavičce před domem, probíráme minulé zážitky, chod hospodářství, stav zvěře po zimě a hlavně podrobnosti dnešní čekané.
V revíru jsou obeznaní 3 paličkáči a ti by měli být předmětem našeho lovu.
Podle směru větru vybíráme vhodnou lokalitu a posed pro čekanou. Vyrážíme.
Po půlhodinovém přesunu zasedáme na dřevěný posed v hraně louky krytý lískami. Vychutnávám si krásný výhled na jarní louku, vůni kvetoucího hlohu a vnímám neměnný řád přírody.
Po chvíli pozorujem necelých 20metrů od nás 4 zajíce, z hrany lesa vytahuje srnec, tříletý slabý šesterák s krátkými výsadami. Ten prozatím dostává pardon. Máme vyhlédnutého jiného adepta.
Na scénu vystupuje starší opatrná srna. Na první pohled je patrné, že je v očekávání. Brzy louku ozdobí srnčí droboť. Srna vybírá šťavnaté lupínky z mladého porostu a postupuje do středu louky.
Je klid. Dalekohledem pročesávám stěnu lesa a remízky hloží. Po chvíli zaznamenávám nepatrný pohyb mezi stromy po levé ruce. Znovu kontroluji rozhraní louka les a vidím siluetu srnčí zvěře.
Stojí nehnutě, jistí. Zatím ale nevím, kdo že se to na nás přišel podívat. Uběhne 5 minut a kus se dává do pomalého pohybu. Vychází z krytu lesa a pomalým krokem za častého jištění jde do louky.
V tuhle chvíli už není pochyb. Drobná postava stále ještě nepřabarveného srnečka s malými takřka neznatelnými bulkami na hlavě vyhlíží spíš smutně.
Od kamaráda dostávám jasný pokyn k lovu.
Chopím se svojí stařičké pušky, odjišťuji a čekám na vhodné postavení zvěře. Srneček je vzdálený necelých 130metů. Je nervózní. Cítím malé chvění. I po desítkách úlovků prožívám loveckou horečku a to je dobře.
Srneček, který do této chvíle stál „na ostro“ dělá mírnou otočku a výstavně mi ukazuje bok. Do podvečerní louky třeskne výstřel, který okolní les vrací ozvěnou. Srnec učebnicově značí komorovou ránu a odbíhá. Po 10metrech se láme a bez odkazování zhasíná.
Zapaluji dýmku a vychutnávám doznívající loveckou horečku. Následují pocty ulovené zvěři, Lovu Zdar od kamaráda, ošetření zvěřiny a cesta domů.

Srneček 7kg, uloven kulovnicí Brno Z ráže 6,5x57.

Autor: Radek Chadim | 21.05.2013 22:34
Dnes jsem vyrazil na přeštěhovanou pojízdnou kazatelnu. Když jsem přicházel na mez nedaleko kazatelny, pod mezí zrovna zalehl kus srnčího - nestihl jsem ho obeznat, ale byl nepřebarvený, tak jsem si říkal, že by to mohl být ten můj paličkář. Šoulal jsem opatrně nad mezí, ale kus srnčího jsem nikde neviděl, tak jsem prošel dál a zahl na pojízdnou. U kazatelny jsem viděl na stěně řepky stojícího daňka špičáka, který se nedůvěřivě díval na přestěhovanou kazatelnu. Vylezl jsem na kazatelnu a čekal. Dlouho se nic nedělo, teda u té řepky, v Krakonošově na 1,7 km daleko jsem viděl, jak ve 3/4 na 8 z lesa do obilí vyšlo 5 divočáků - budu jim muset jít zítra zkontrolovat ty jejich vycházky. Za 10 minut skoro zároveň vyšel u řepky u sloupu srnec s parožím a u meze další kus - na první pohled bylo jasné, že je to ten můj paličkář, ale bylo to dobrých 130 m, což je na mě dost daleko. Po 10 minutách se srnec dává do pohybu a začíná obýhat mou kazatelnu, jak přišel kousek do pole, už jsem ho měl v pouškohledu, bod na komoře se ani moc nehýbal, tak jsem zmáčkl spoušť. Srnec jako když ho vypne bez odkazování zůstává v ohni - zásah šel maličko výš, než jsem mířil. Stříleno na 110 metrů, ta nejlepší ráže, Lapua Mega 12 g. Než jsem pro srnečeka přijel autem, od jihu se zatáhlo a začalo se blýskat.
Zítra ráno si dám loveckou pauzu a večer snad vyrazím zase omrknout nějaký ty divočáky.

Autor: Fesoj | 21.05.2013 10:26
Tak tomu, co Jenda Slavětínský předvádí, se krátce, stručně a výstižně říká jarní úklid. Lovu zdar !

Autor: prroud | 21.05.2013 10:05
Tak hlavne ze si to clovek umi oduvodnit;-))))))),ovsem jinak ti uplne rozumim,ja casto taky nelovil i kdyz to slo a radeji se dival:-),vlastne nejcastejc.

Autor: Radek Chadim | 21.05.2013 09:55
Když není lovecké štěstí, tak můžeš mít divočáků plná pole, flintu od rodiny Sauerů a puškohled od pana Swarovského, a stejně ti to nepomůže :-). A celá vesnice si koupí chleba v obchodě :-).

Autor: prroud | 21.05.2013 09:51
Cim to,ze nelovis Radku,kdyz mas co?.....Pri stavech cerny bych nakrmil mit tu moznost celou vesnici jen za provozni poplatky :-)

Autor: Radek Chadim | 21.05.2013 09:43
Já si toho jedinýho, o kterým vím patřičně vychutnávám, no on si vlastně vychutnává mě :-), a Honza je loví jednoho za třetím. Lovu zdar!
Já včera večer seděl u řepky dvacet metrů od rohu, mohl jsem v klidu sedět, pač divočáci brzo za světla stáli na druhé straně řepky nějakých 350 m daleko (ale foťák jsem tentokrát neměl). Přes roh prošlo za ty dvě hodiny 7 kusů srnčího, 5 srnců, ale ten můj mezi nimi nebyl. S tmou jsem se přesunul na nedaleký posed, z rohu vyšel nejprve kus dančího a pak i nějaký větší samotný divočák, ale začalo se blýskat, tak jsem moc dlouho nečekal.
Dnes ráno opět na pojízdnou, světlý kus dančího chodil u lesa, ale tentokrát osamocen, kromě jednoho samotného divočáka, třech (asi z minula) bachyň bloudících daleko v pšenici a dvou lovných lončáků, kteří vypadali nadějně, ale nakonec jsem nelovil, jsem srnčího moc neviděl. Dneska musím přestěhovat pojízdnou blíže řepce, protože tam začíná utíkat nějak moc lovné zvěře, na druhou stranu je z nynějšího místa mnohem větší rozhled a je to lepší místo na natáčení :-).
Do fotogalerie a videí jsem vložil nějaký nový fota a videa, tak prohlížejte, pač se mi tady nějak hromadí multimediální materiál na publikování a odpoledne dám další várku.

Autor: prroud | 21.05.2013 09:15
Lovu zdar!To byla pekna prace,jak jsi to popsal.

Autor: martes | 21.05.2013 09:03
Honzo,, Lovu zdar,,

Autor: Jan Slavětínský | 21.05.2013 08:50
No, byl jsem sám zvědavý, jak bude Oryx v této ráži fungovat. V JRS jsem ho měl oblíbený. I zde u obou srnců byly výstřelové strany jako dvacetikoruna. Něco jako po 6,5x57. To sedmička s SPCE 11,2g na tu krátkost , to by byly díry jako pěst. Jsem zvědavý na podlitinu,ale ta asi vzhledem ke krátké vzdálenosti bude. Uvidím až to stáhnu.
Patrony jsme si spolu s Martinem Sílou nechali udělat u p.Czucha. Probereme to v Roudné. Zdar.

Autor: Honza Král | 21.05.2013 08:19
Lovu zdar Jendo. Tomu se říká pořádný chovatelský tupl. A co osma? Jak se to na srncích chovalo? Já měl včera sedm zajíců !!!! a devět kusů srnčího, z toho dva srnci. Jeden možná škůdník, ale bylo to na 300 metrů plus, tam moje 10x50 nedohlídne.

Autor: Jan Slavětínský | 21.05.2013 06:54
Včera navečer bylo takové poblázněné počasí. Svítilo sluníčko a do toho z těch potrhaných mraků pršelo a do konce padaly i kroupy velikosti jako hrách. Chytilo mě to v momentě,když jsem lezl na posed. Šel jsem opět na ten můj oblíbený rohový buk, co jsem z něho v pátek střelil toho paličkáře. Sedím a vychutnávám si ten klid.Parádní počasí na srnčí.Jak se to přežene, začne to vycházet... V pravo na jetelu se začínají objevovat kusy srnčího, ale kolik jich tam je skutečně zapasených nevím, jen občas se mi nějaký dostane do mezery porostu, tak mám šanci ho mezi stromy přečíst. Slézat a měnit místo nechci.Sedím asi hodinu a za tu dobu mi před posedem přešly jen dvě plné srny a z kraje lesa vyběhl jeden ušák. Před devátou vidím v dálce před sebou, téměř na protějším konci louky dva kusy. Nad hlavou se mi začíná zatahovat a přes větve buku nad sebou vidím černo. Sakra, zase se něco valí a vezou vodu.Začíná se zvedat i vítr a to je špatný.Rozhoduji se slézt, krajem lesa našoulat ty kusy naproti a přečíst je.Pořád mi zde ještě musí chodit ti tři obeznaní paličkáři. Jeden chodí se srnou a dva (dvojčata) ti chodí spolu. Jsou to slabí srnečci a jak jsem je minule odhadoval, mají tak osm kilo. Nejlépe je odlovit oba. Vyrážím. Po chvilce se dostávám do zadního rohu lesa a dalekohledem prohlížím roh louky. Za terénní vlnou jsou nakonec kusy čtyři a né dva, zapasení asi 50 metrů ode mne.Blíž ke mě je plná srna. Kousek vpravo od ní šesterák jako lusk. Má pozornost jde na ty dva zadní drobné kusy, které se pasou vedle sebe. V duchu si říkám, že by to mohli být oni. Po chvilce jeden zvedá hlavu a je to jasné. Paličkář a druhý. Jsou tady ,ale z tohoto místa nemůžu střílet. Mám to přímo proti barákům nedaleké vesnice. Vracím se kus zpátky a za terénní vlnou, obloukem loukou obcházím na protější stranu k mezi.Pomalu šoulám s flintou v ruce na vyvýšeninu louky. Mám je někde před sebou. Už vidím hřbety. Srna a šesterák je pořád vpravo ode mě a jsou zapasení. Paličkáře mám na nějakých dvacet kroků před sebou.V duchu říkám sv.Hubertovi, že je to hodně na něm a jsem rozhodnutý, když to vyjde, rychle přebít a pokud druhý srnec po leknutí v louce zastaví, střelím oba. Mířím trochu víc za lopatku a mačkám spoušť. Večerem zahřmí rána a srneček se ztrácí v trávě. Rychle přebijím a s flintou v rameni sleduji druhého zmateně prchajicího srnce.Dělá oblouk loukou,zpomaluje a na nějakých 50 kroků zastavuje a zjišťuje co se to vlastně děje. Zatajuji dech, pomalu od spodu najíždím bodem za lopatku a večerem jde druhá rána.Opar mlhy, jak kule šla do mokré trávy, mi udává nástřel.Zůstal v ráně.V duchu si rozmlouvám s Hubertem, že tak nějak jsem si to myslel a posílám pomyslný Lovu zdar.Závěrem vybijím poslední náboj ve schránce a pomalu vyrážím k nástřelům. Dál už je to rutina..S kolegou hospodářem se telefonem domlouvám co s nimi dál. Nakonec jednoho nechávám v nedaleké vsi kolegovi jako podíl na psa a druhého mám já.
Lovu zdar! I tak se to někdy semele a dopadne to. (8x64S, Oryx 12,7g)

Autor: Ivo Ondráček | 20.05.2013 11:37
Tak jsem si to dneska dojel nastřelit. A musím seznat, že to, že jsem toho srnce trefil naprostředek a na zadní komoru... bylo zapříčiněno tím oblíbeným "souborem faktorů". Páč nebýt větru a mých šikovných rukou, tak měl skončit s přestřelenou páteří. Mimochodem, moje střelecké umění jde asi nahoru-já když už strhnul ranu, tak zásadně doleva, a vida, už to umím ai doprava. Snad je to jen výjimka, co potvrzuje pravidlo:)
Ps.: Dnes bude zataženo s deštěm a mírný vítr. Pročež je zcela jasno a vítr jak blázen.

Autor: Radek Chadim | 20.05.2013 09:12
Včera večer jsem vyrazil opět na pojízdnou kazatelnu. Po příchodu u lesa 5 kusů dančího, srnčí žádné. Pomaličku se začala od východu přes jih po západ natahovat mračna jako stín Mordoru nad Gondorem, ale čekal jsem na první kapky. Mezitím z levé strany z lesa vyšlo dalších 7 kusů dančího, a s nimi jedna světlá (normálně hnědě zbarvená bez skvrn) pravděpodobně daněla, mezi ostatními černými se nedala přehlédnout. Jelikož už byla bouřka za kopci, slezl jsem dolů z kazatelny, že se podívám za terenní vlnu a honem domů. Za vlnou jen dančí, jinak nic. Když jsem se vrátil zpátky ke kazatelně, u řepky stály 4 kusy srnčího, hned na první pohled bylo jasné, že tam je i ten můj srneček, honem zpátky na kazatelnu, usadil jsem se. Ten půj paličkář stál přímo na cestě takových 110 m od kazatelny a sváděl urputné souboje :-) s tím nevytlučeným srncem a pomaličku postupovali k mé kazatelně. Už jsem měl namířeno, odjíštěno a jen jsem čekal, jak sa na chviličku (delší chviličku) postaví. Ale nepostavil se, a když se nepostaví, tak se nepostaví :-). Po jednom souboji odběhl na pole, kde už to bylo proti horizontu, a jak trošku v dáli zabouřilo, všechny kusy se daly na útěk před deštěm směrem do lesa, a já směrem domů. To jsem to zase trošku pro... pro... propásl, ale vytrvám ve svém usilý a to by bylo, aby nebylo :-). Dnes ráno kromě mnoha kusů dančího jsem nic mimořádného neviděl, ale ráno jak vyšité - jen slabě foukalo, svítilo sluníčko, tak mně ani nevadí, že jsem nic moc neviděl.

Autor: Radek Chadim | 19.05.2013 18:11
Včera večer jsem musel změnit plány, ale dnes ráno tradiční cestou směrem k řepce. Když jsem došel na rozhraní řepky a pšenice, tak jsem zradil srnu, běžela pšenicí doprostřed řepky a přibližně v půlce stěny řepky proti srnčímu vystartoval divočák, nevěděl jsem, že tam je, pač stál za sloupem - je to ta domácí pětka, chvíli chodila za sloupem a pak vlezla do řepky. Došel jsem až na pojízdnou kazatelnu, usadil se a srnčí začalo pozvolna chodit z lesa, z pravé strany 4 srnci, z levé strany 5 kusů srnčího a předemnou stála srna a dívala se neustále na roh lesa, tak jsem roh taky sledoval a najednou tmavej flek. Myslel jsem, že je to daněk, ale byl to další divočák, chvíli tam ryl pak zalezl za malou nerovnost a zalezl zpátky do lesa. Zatím jsem pozoroval a fotil srnčí skupinku po pravici - byl tam šesterák, nevytlučený srnec, místní král se vrátil do lesa, místo toho přišla srna, a další srnec odešel zpátky do lesa. Levá skupinka se jen občas objevila zpoza terení vlny, jinak vidět nebyla. Když už byla ta práva blíže, najednou udělala pár rychlích skoků přes cestu do pšenice a zírala mým směrem. Otočil jsem se, druhá skupinka byla o něco blíže mé kazatelně kousek za horizontem a prostředkem ní probíhali 3 divočáci plus selata, než jsem to natočil, srnčí bylo pryč, ale divočáci rychle přes nízký ječmen běželi do pšenice asi 70 m od kazatelny v místech, kam jsem chtěl vyrazit to levé srnčí omrknout - ještě že jsem nešel, protože tento vlak by mě převálcoval a ani mastenj flek by ze mě nezbyl. Pak divočáci prošli pšenicí a zalezli do další řepky a kousek dál. Když byli pryč, opravdu jsem slezl a šel omrknout to rozehnané srnčí, ale srnčí bylo opravdu rozehnané :-), tak jsem měl po lovu - byl tam jeden slušný srnec, a pak nějaká omladina a asi dvě srny. Kromě zajíců už tam nic nezbylo, jen po chvíli vyšel z lesa starý známý daněk letošní špičák, namířil si to samozřejmě přímo proti mně, ale jeho dobrý zrak a čich ho zavčas upozornil na mou přítomnost. Jelikož se většina dějů odehrávala až za světla, tak si myslím, že jsem natočil celkem pěkná videa, takže zítra nebo spíše až v úterý se na ně můžete těšit.

Autor: Petr Havlín | 19.05.2013 17:32
Dnes jsem vstal 3:45 a v po čtvrté už jdu k posedu.Jdu jak myška,ale stejně jsem si pod posedem zradil krásného chovného šesteráka. Potom ještě vidím srnu a tři zajíce.Z těch mám velkou radost.Potom po hodině slézám a šoulám.Našoulal jsem dvakrát zajíce na 2m a nevěděli o mě.Nakonec ještě jednoho staršího dobrého srnce a srnu s čiplenkou.
Nádherné ráno!

Autor: Ivo Ondráček | 19.05.2013 16:59
Dnes je hlavně takovej fučák, že nemá cenu vystrčit patu z domu a z kontroly nastřelení taky nic nebude...

Autor: prroud | 19.05.2013 16:44
Dnes je u nas den jako obrazek,kez by nikdy neskoncil:-),radeji jsem to upresnil,jak tak koukam....

Autor: Drahoš Hikl | 19.05.2013 07:54
včera do svačiny:-)úklid vojtěšky, poté s kamarádem na dokončovací práce na posedu, vše jsme nestihli, zahnala nás bouřka takže jsme to z vrchu koupili:-) no a večer na srnce.Moje partnerka jela se mnou otestovat Nikona co jsem jí koupil, každý jsme sedli na jeden posed, ale tak , že jsme na sebe viděli.Bohužel než se rozkoukala, padla rána a jeli jsme dom:-).Srnec na 70m zůstal na nástřelu, zlomil se v ráně.
Myslivosti a lovu zdar!

Autor: Ivo Ondráček | 18.05.2013 15:44
Jj a hlavně jsem už prakticky tři měsíce zavřenej doma bez toho, abych namířil na živého tvora. Lovecká horečka+únava+vítr a centimetry lítají jeden za druhým, přesně tak.

Autor: Fesoj | 18.05.2013 14:37
Ivo, lovu zdar ! Unavené ruce a silný vítr k tomu, centimetr sem, centimetr tam - ne vždy se vše povede přesně podle našich představ, ale konec dobrý, všechno dobré. Hlavně žes nevzdal dosled a našli jste ho.

Autor: Ivo Ondráček | 18.05.2013 12:46
Včera jsem vyrazil na letošní první čekanou na srnce. O jednom paličkáči mě informoval kolega, že ho prý viděl "támhle" cestou na čarodějnice. Tož jsem "támhle" vyrazil a konečně využil snad 8m vysoký žebřík, který jsem tam před pěti lety v potu tváře vyspravil do provozuschopného stavu. Nahoře jsem po pěti letech zjistil, že žebřík je stejně namaděru jako tehdy a v kombinaci se silným větrem teda nic moc! Nicméně na tu jednu slušnou ranku na okolní jetelinu ještě měl. První půlhodinku jsem pásl samojediného zajíčka a jen semtam dalekohledem omrkl okolí. Většinu času jsem trávil opakováním na středeční státnici (vysoká škola je svinstvo, už tři měsíce nežiju, jen se učím jak magor!!!) Poté jsem si všiml dvou kusů daaaaleko až u sousedů, kterak jdou svižným krokem na naší jetelinu. Asi srna a menší srnče. 12x na optice mi ale prozradilo, že silnější kus má paličky. Tož jsem slezl, vyšrouboval trojnožku na střelbu vestoje a vyrazil schovaný za horizontem směrem k nim. Po čtvrt hodince jsem se úžlabinou dostal do slušné střelecké pozice, opřel si flintu a čekal. Dole v lese se hádali snad tři srnci zaráz, k tomu se přidali ai další kusy od sousedů a jako bonus dole v potoce za hrozného pískotu dováděly vydry. Rámusu jak v tropické džungli. Po pěti minutách už jsem začínal mít nepěkně unavené ruce, jenže kus stál pořád na ostro a já stále nevěděl, zda je to stařičká srna s výrůstky anebo paličkáč. Teprve po dalších několika minutách popošel kus bokem a ukázal mi střapec. Tak přece paličkáč. BAC! ... a oba kusy tryskem vyrazily k sousedům k nejbližšímu lesu, aniž bych věděl, který je který nebo viděl značení zasaženého srnce. Tož jsem začal docela urputně (potichu) nadávat, protože dobře trefený srnec obvykle neběží, kam až dohlédnu, bez známky poranění. Tož telefon k sousedům a za pokročilého večera jsem prošel louku. Nic. Takže domluva na sedmou ráno i se psem. Ještě před půlnocí sprchlo a ráno doslova lilo, takže dosled probíhal až v deset. Louka prázdná, zašli jsme tedy ještě do lesa a tam jagoš zdárně dosledoval srnce zhaslého v nízké smrčkovině. Úleva tedy veliká, převeliká. Poslední hryz, Lovu zdar, poděkování vůdci psa (rovněž místní přispěvatel Jarda Březina), část úlomku jagošisku za obojek a hurá k autu.
Shrnuto: Stříleno na +-100 metrů. Rána až mezi poslední dvě žebra, prasklá kůže na břiše od žeber až mezi zadní běhy. Kus vůbec neznačil, dosledovaný za !!!450-500 metrů!!! Holt i takové rány se povedou. Já to říkal, že po té loňské bezchybné střelecké sérii to nakonec jednou musí přijít. Zítra si půjdu picnout, jestli je to rukama nebo optikou. Člověk s tím někde klepne...
Takže po téměř třech měsících první čekaná, na které se mi ukázal uplně první letošní srnec, zrovna paličkáč a mimo toho nešťastného zásahu i všechno dobře dopadlo. Jardo, ještě jednou díky za pomoc s dosledem, bez psa teda vážně nevím nevím... Lovu a románům zdar!:)

Autor: Radek Chadim | 18.05.2013 09:55
Včera večer foukalo a pršelo, dnes ráno už jen pršelo. Včera jsem viděl všechny srnce kromě toho mého dost z blízka, daňka špičáka a 5 kusů holé dančí, můj paličkář byl jen chviličku u lesa a pak zmizel pryč. Dnes ráno po vystoupení u auta jsem viděl uprostřed pole jednoho divočáka, pak druhého, pak... pátého, tak jsem je rafinovaně obešel, sedl jsem na posed, ale zpátky do řepky nešli pod posedem jak chodívají, což mi vůbec nevadilo, pač jsem šel na srnečka, ale vraceli se o 120 metrů dál. Než se schovali v řepce, začalo lít jak z konve, tak jsem šel na kazatelnu o kus dál, ale jen nepěkní srnci chodili kolem, dnes jsem neviděl ani paličáře, ani toho nevytlučenýho, ale srnčí vycházelo kvůli dešti až dost pozdě ráno a to už jsem měl hlad, a hlad je hlad :-). Tak třeba večer :-).

Autor: Jan Slavětínský | 18.05.2013 09:12
Včera navečer jsem vyrazil na čekanou.Sice byl vítr,ale od návštěvníků a lidí byl v lese klid. Dvakrát mi šesterák prohnal loukou mého paličkáře,že jsem už přestal věřit, že by mi opět mohl vyjít.Pokaždé to byl jiný srnec, který hnal i jiného paličkáře.Když zaběhli do stěny lesa ,po chvilce vidím v kraji mezi stromy dva kusy,jak se vracejí,zarazily a jistí. Dalekohledem čtu ty dva šesteráky, když v tom o kus dál na louku vybíhá třetí kus. Zaráží a jistí směrem k nim. Je to on! Winchestr jde do ramene, pojistka, napínáček,to všechno je ráz na ráz. Bod sedí za lopatkou a po půl osmé houkne rána. Srnec značí nadskočením a nahrbením,krátce popobíhá,zastavuje, dva kroky couvá a skládá se do trávy.V duchu děkuji Hubertovi ,po chvilce slézám, ze smrku u posedu ulamuji dva trýby a vyrážím. Dál už je to rutina. (cca 100 metrů, 243W - Hornady SST) Lovu zdar!

Autor: Radek Chadim | 17.05.2013 22:29
Tak čím více paličkářů, tím větší pravděpodobnost, že nějakýho ulovím, ale z hlediska chovu stačí ten jeden, o kterým vím.

Autor: figi | 17.05.2013 21:47
Radku, nic ve zlém, ale doufat, že bude více paličkáčů ? Kam ta naše myslivost dospěla ???

Autor: ValíkVlastimil | 17.05.2013 21:44
Zdendo Lovu zdar,ale máš přesnou váhu, to se musí nechat:-).Tak jsem včera také vyrazil, ne snad na sraca, ale tak nějak to vyšlo. Ale chci psát o něčem jiném.Zhruba ve 20:00 kdy jsem přijel nad lesem 120 až 150 krkavců, no černá hrůza se točila nad lesem. Ono už jsem je viděl odpoledne, když jsem procházel kolem jeteliny a oni v menších hejnech pátrali nad jetelinou. Myslím, že pokud zůstanou je po srnčatech a po všem na co narazí.

Autor: martes | 17.05.2013 18:04
Pánové,byl to takový sanitární odstřel.Naražený asi autem.Váha šest a třičtvrtě kg.Věděl jsem o něm pár dní,takže taková tutovka.Zdenek.

Autor: Radek Chadim | 17.05.2013 09:15
Dnes ráno jsem zase usedl na rohu řepky. Během rána došlo přes 10 srnců a několik srn, i ten můj paličkář přišel, jenže ho ulovit bude asi obtížnější, než jsem čekal :-). Dnes se ten paličkář spolčil s tím nevytlučeným srncem a ten mě vždycky zavčas zmerčil, sice už jsem dvakrát mířil, ale čekál jsem na finálních 10 m k jisté ráně a k těm nedošlo. Nadělal jsem ale spoustu foto a videodokumentace. Na zahřátí jsem dal do Videí včerejší selátka, co se po ránu vracela do řepky, i když tlupa šla úplně opačným směrem :-).
Doufám, že večer už bude lepší počasí, méně ostatní zvěře a více paličkárů :-).

Autor: Jan Slavětínský | 17.05.2013 09:10
Zdeňku, Lovu zdar. U nás včera bylo hrozné povětří, lámalo to větve i pár stromů padlo a byl strach někam jít. Tak že jsem měl po plánech...Uvidíme dnes.

Autor: Radek Chadim | 16.05.2013 22:12
To jsou šifry teda :-).
Já byl na tom svým, celý den fučí jako prase, k večeru se ještě zatáhlo, takže bylo jasné, že to bude stát za... no nebude to stát za nic :-). Po příjezdu do revíru už od auta vidím, že u lesa stojí dančí, tak jsem šel až na nedalekou kazatelnu, byl to slušně nasazaný špičák. Ježto na kazatelně uragán fučel, šel jsem si sednout na závětrnou stranu řepky, ale pač nebylo nic slyšet a ráno se tam utíkala schovat tři selátka (video dám asi zítra do Videí), takže nebyla vyloučena přítomnost i vetších kusů, tak jsem necítil pocit jistoty, sucha a bezpečí a rozhodl jsem se omrknout situaci a jít na nedaleký přenosný posed. Než jsem to zabalil směrem na přenosný posed, kterej byl alespoň trošku za větrem, vyšli z řepky dva starší srnci a jeden asi roční - tento http://www.myslivecke-forum.cz/index.php?str=fotografie&id=12580 - a na druhé straně řepky kus dančího. Zprvu jsem si myslel, že to daněla jest, ale když přišel blíže, tak jsem zjistil, že je to loňský špičák, tedy dvouletý daněk - na jedné straně špici tak 5 cm a na druhé neměl nic (možná už to shodil), chvíličku vejral na auta, chvíli na mě a pak hurá do lesa. Za zády zatím další daněk ležel asi kilometr dál, ten je tam pořád, je trochu do hněda, tak se dobře pozná. Když jsem ho tak pozoroval dalekohledem, tak mě zrak sjel až do Krakonošova (rozumějte do mého tzv. úseku) a na 1,7 km jsem viděl, jak podél lesa chodí 5 divočáků. Po přesunu na přenosný žebřík z lesa vyšla daněla a z řepky zase další parohatý srnec - slabší šesterák, ale řekl bych, že mladý. Pak přišel dobře nasazený daněk špičák na horizont, kterého jsem dnes viděl jako prvního, a pak začalo pršet :-). Tak jsem nečekal na pravou nefalšovanou větrnou a dešťovou bouři a mazal jsem domů, pač zítra ráno bude jistě lépe.
Začínám mít obavy, že je v oné malé řepce přesrncováno, předaňkována a předivočákováno a ten můj kandidát bude už někde v trapu, ale ještě mu dám šanci se nechat ulovit tam :-).

Autor: martes | 16.05.2013 22:11
To že se pochlubil první ještě neznamená, že byl 1.!!!! Uvidíme.Ale vyřešil to přes telefon, protože má před sebou celou noc v revíru, má službu na hlídání polí.....

Autor: prroud | 16.05.2013 22:03
Nj,prvni:-),lovu zdar!:-)

Autor: Fesoj | 16.05.2013 21:57
Upřímné Lovu zdar !

Autor: martes | 16.05.2013 21:47
Teď jsem měla telefon: mám bulkaře - ve 20:55, napiš to prosím tě do Dnes.
Tak plním přání.Jana Kodrlová

Autor: Fesoj | 16.05.2013 16:41
Včera jsem chtěl jít s fenou ven. A žádné skákání na pletivo kotce, žádná radost, sotva se zvedla. podlomily se pod ní běhy a zas upadla - no hrůza. Pak to přece jen maličko rozchodila, i když kulhala na levý přední a levý zadní běh. Procházku jsme sice zvládli, ale jen pomaličku a zpátky do kotce /0,4 m nad zemí/ se už nedostala. Tak honem sehnat snachu s autem a k doktorovi. Diagnóza - plotýnky. Dostala injekci, do kotce jsem ji sice znovu musel vysadit, ale dnes už se zdá být v pořádku. Ale počítám s tím, že se to vrátí. Je jí něco málo přes 10 let a tak nejspíš půjde do předčasného loveckého důchodu...

Autor: radekbartik | 16.05.2013 15:36
Dnes 16. května jsou spuštěny nové stránky Pavla Scherera o srnčí zvěři na adrese: www.scherer.cz
Bude se tam ještě dělat pár kosmetických úprav, ale to zásadní je hotové. Věřím, že to bude další hodnotný doplněk činností, které Pavel dělá pro výzkum a zlepšování kvality srnčí zvěře v našich honitbách...

Autor: Jan Slavětínský | 16.05.2013 09:59
Má kalendář...Já jsem zvědavý na ty 4 paličkáře ,co mi přišli předevčírem. Navečer vyrazím...

Autor: Radek Chadim | 16.05.2013 09:47
Já to nebudu, já tam byl, ale srneček nepřišel :-), hlídali to tam divočáci - 5 + 15-20 selat a dva starší srnci, dravci, krkavci, srny, zající, špionážní letadla americké armády,... tak se srneček asi bál a nepřišel, tak třeba večer.

Autor: Krejčí Karel | 16.05.2013 09:08
Tak jsem zvědav,kdo se dnes první pochlubí s úlovkem 1.srnce.

Autor: Jan Slavětínský | 15.05.2013 10:06
Včerejší čekaná ,taková není každý den. Já to hodně zkrátím. Šel jsem na svůj oblíbený posed do rohu lesa, na takový krajový buk ,kousek od vsi. Výřez tvořící roh lesa se soukromou loukou, po její hraně ladem ležící dolíček a za ním pás jetele. Všechna zvěř vytahovala z lesa, přecházela mi před posedem a postupně šla do jetele a některé kusy se vracely zase na louku. Do těchto míst mi před posed vycházelo v průměru 8 kusů a každý rok jsem tam střelil paličkáře.
Včera od 19,15 hod. do 21 hod. mi postupně vytáhlo a páslo se 18 kusů. Z toho jsem v jednom okamžiku měl před posedem 4 paličkáře !! - klasický, jen ty bulky. Dva (jednotlivě) přišli se srnou a dva společně a bez srny. Potom si někteří lehli do louky a v klidu odpočívali,jako kdyby věděli ,že je 14-tého. Kromě nich mi tam vytáhlo 5 šesteráků - klasika. Čekal jsem,co se bude dít s paličkáři, ale tím jak byli zalehlí, tak je tito srnci minuli a táhli do jetela. Zbytek už byla holá. No a jeden zajíc. Před půl desátou začal konzert puštíků. Jeden mi "kňápal" někde v buku nad hlavou a druhý houkal z boční stěny lesa. Parádní "safari" jak říká kolega.
Dnes se mrknu asi o 500 metrů dál za les, k takové prázdné samotě , kde mám další žebřík. Určitě tam bude něco také vycházet a zítra vyrazím na ty paličkáře .
Jen je mi divné, že po těch šesterácích,kteří tam byli na říje a ty srny nejsou žádné staré bréci, že po nich jsou paldové. Kdyby jeden, ale čtyři. Všechna loňská kůzlata - srnečci mají paldy. Žádný špičák do slechů.To mi je divný...
Ve zvěřině špatní nejsou. Zatím jsou v zimní srsti,tak se zdají, ale žebráci to nejsou, myslím si, že nad 10 kg mají.

Autor: Radek Chadim | 15.05.2013 09:51
Včera už bylo oproti pondělí příjemné počasí, přiměřeně teplo, bezvětří, štípající bestie nelítaly, naopak zase lítaly stíhačky a vrtulníky :-), tak jsem byl zase hledat paličkáře a konečně jsem jednoho našel, spíše si teda našel on mě :-), ale mladých srnečků je letos nějak málo, a ti co jsou, mají něco na hlavě. Při návratu k autu jsem byl ještě omrknout kraj řepky, u kraje řepky se nic zajímavého neodehrávalo, jen na nedalekém ječmenu byla vidět myškující liška a u lesa chodili tři divočáci - takže přezvěřeno lovnou zvěří - a úplněk se pomale ale jistě bliží :-).
Do Fotogalerie jsem dal lišku z pondělní čekané a do Videí divočáky z pondělní čekané.

Autor: Radek Chadim | 14.05.2013 10:05
Nepočítal jsem dobře, stříbrní srnci jsou 4 :-).

Autor: Radek Chadim | 14.05.2013 09:50
V sobotu jsem byl na okresní přehlídce trofejí v Třebíči. Loni se na celém okrese ulovilo/neulovilo 9 bronzových a 3 stříbrní srnci (pokud jsem dobře počítal), což je oproti předchozím rokům přibližně dvojnásobek - obvykle se medailových srnců uloví kolem pěti kusů. Nárůst v lovu divočáků o 3/4 z necelých dvou tisíc na 3 a půl tisíce ulovených kusů. Žaludový rok a mírná zima se projevila nejen na divočácích, ale patrně i na tom srnčím.

Autor: Radek Chadim | 13.05.2013 22:36
Dnes jsem byl opět hledat srnečka a prubnout nový žebřík, co jsme postavili před 14 dny na kraji lesa. Ještě předtím jsem se byl mrknout na opatření proti škodám v kukuřici, ale asi jsem to nějak nepochopil, tak si budu muset dojít pro instrukce, jak se v tom vlastně loví :-D - no nic, hlavně že jsme zdraví.
Už jak jsem vylezl z auta, vál celkem slušný vichr, ale když jsem přišel pod posed a vylezl na něj, tak tam už to byl krutej studenej severák, i když foukal z jihozápadu. Ač oblečen jako v zimě, bylo mi hned jasné, že nevydržím sedět moc dlouho. Poměrně dlouho se nic nedělo, po pravici asi 30 m jsem měl kraj řepky, předemnou ještě zatím nízkou pšenici a za mnou kraj lesa. Asi po hodině z levé strany z lesa vychází roční srnec s parožím nad slecha, na čas se zastavil uprostřed pole a pak zamířil směrem do řepky. Když zalezl do řepky, z levé strany vyběhl na pole zajíc a sedl si. Chvíli klidně seděl, ale po deseti minutách vystartoval zničehonic prudce dopředu a zatáhl také do řepky. Ohlédl jsem se na levou stranu do kraje lesa, slyšel jsem zapraskání, jako když srnec odírá paroží o keř, ale pořád jsem nic neviděl. Po chvilce to opět zapraskalo a najednou z čista jasna na kraji lesa stojí divočák, asi 30 m daleko. Nevydal se směrem do pole, ale šel mým směrem podél kraje lesa za moje záda. Za prvním divočákem šel druhý a pak ještě třetí, první šla bachyně, za ní letošní selata a pak patrně dva lončáci. Když bachyně přišla na můj vítr, otočila se a všechny kusy odbíhájí zpátky odkud přišly. Jelikož už bylo půl deváté a já už celkem i klepal kosu, nějakého srnečka nevidno, tak jsem se rozhodl slézt a jít pomale k autu. Po příchodu na cestu se ubírám dolů k potoku směrem k autu, když jsem na rozhraní té přenice a dalšího pole, podívám se na roh lesa a tam pod rohovým posedem, na který jsem chtěl původně jít, sedí liška a zírá na mě. Chvíli se navzájem pozorujeme :-) a pak onA mizí někde v porostu. Když přicházím k autu, ohlížím se zpátky k posedu, kde jsem čekal, je deset minut před devátou, ještě slušně vidět, a z lesa skoro zároveň vychází 4 srnci, ale pěknej líbivej paličkář žádnej. Chvíli se tam vzájemně honí, ale nikomu se nechce ustoupit, jen já už to balím.

Autor: Karel poslík | 13.05.2013 13:10
Zdar Honzo, ještě ten den bych vsadil sportku nebo koupil los. Štěstěna byla na Tvé straně. Já mám doma zase jedno selátko 20 kg ze včerejšího večera. Dnes odpoledne budu stahova a to si vždycky vzpomenu na vnuka, který mi u toho jednou pozoroval a ve finále prohlásil:" Tak a je nahatej". Karel

Autor: Jan Slavětínský | 13.05.2013 08:23
Včera ráno a za tmy jdu loukou po vyjeté koleji směrem ke kazatelně, když v tom do něčeho kopnu. Dívám se pod nohy a myslím si, že jsem šlápl na nějakou větev, ale jaké bylo mé milé překvapení, když jsem pod nohami viděl dančí shoz. V duchu mě napadlo,že by tam mohl být i ten druhý, ale to by bylo moc štěstí najednou.Hledám nějaký orientační bod u meze, abych cestou zpátky věděl zhruba místo. V půl šesté slézám z posedu že půjdu a prošoulám kus revíru, ale ještě před tím se jdu podívat na to "místo činu". Představte si, on tam kousek dál, blíž k mezi, ležel i druhý.
Tak mě sv. Hubert po ránu nadělil špetku té myslivecké radosti....(foto v galerii)

Autor: Hlaváč | 11.05.2013 15:20
Tak dnes sem stával ve 4.00 a chtěl sem jít do revíru trochu mne odrazovalo počasí ale musím jít na obeznání při oblekání sem z okna zahlídl tlupu divočáku o 7 kusech tak sem rychle vletěl do garáže sedle do auta a hurá na ně bohužel byli zrazeni než sem stich dojed foto v galerii

Autor: Václav Sládek | 09.05.2013 11:44
Zkrmuji všechen odpad z ryb když ho je málo dávám do mrazáku.Po nahromadění většího množství uvařím ve starém papiňáku.Májí to rádi jak psi tak kocour i na ty co sero. po dvoře se dostane.Syrovým nekrmim.

Autor: strejda zajíc | 08.05.2013 15:14
Nakazit se mohly,s odčervením je problém.U drůbeže na to výrobci prdí,zejména v baleních pro malochovatele,i u oblých červů,natož u tasemnic.Leda zkusit psí tablety s praziqvantelem,ale nejsou určené pro potravinová zvířata,zejména vejconosná,takže ti to nemohu radit...:-)Sleduj zravotní stav a uvidíš.Nakonec,sekera,ta léčí vše!:-)Víc večer mailem.
P.S.Konec konců,mamka už je zvyklá z králíků,nebo se mýlím?:-)

Autor: Fesoj | 08.05.2013 09:15
Přesně tyhle odkazy jsem našel na netu - a strejda Zajíc je MVDr.

Autor: palkopal | 08.05.2013 08:17
To Fesooj :

1) patrně ano, viz http://www.nahodsi.cz/f%C3%B3rum/paraziti-na-tal%C3%AD%C5%99i nebo http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98emenatka_pta%C4%8D%C3%AD

2) nic nebo zeptat se veterináře, tuším i slepice se dají odčervit

Autor: Fesoj | 07.05.2013 23:53
Strejdo Zajíci, poraď ! Dnes jsem čistil a kuchal větší množství plotiček a veškerý odpad jsem naházel slepicím, které ho okamžitě zlikvidovaly jak třídního nepřítele. Jenže některé z ryb v sobě měly parazita - a teprve "po činu" jsem zjistil hledáním na netu, že se jedná o řemenatku ptačí, pro kterou je ryba mezihostitelem. Nakazil jsem si slepice ? A pokud ano, co s tím ?

Autor: Radek Chadim | 07.05.2013 22:27
Liščata se z nory odstěhovala, tak jsem dnes byl zase obeznávat srnce. Za poledne když jsem byl nasypat na vnadiště hnal jeden srnec druhého od lesa, třetí čtvrtého hnal opačným směrem, tak jsem jim slíbil, že je půjdu večer zkontrolovat :-) - jsou to sice všechno ošklivý parohatí srnci a já hledám nějakého paličkářa, ale není od věci mít přehled. V sedm jsem vyrazil, po zaparkování auta jsem vykročil směrem ke kazatelně a za 50 m slyším šustění v remízku a asi 10 m ode mně vyskočil srnec, jeden z těch ošklivých. Když jsem ho zahnal na ústup, došel jsem ke kazatelně, ale na poli nikde ani chlup a pro bolest zad a přicházející mraky jsem se rozhodl, že nebudu sedět, ale pošoulám podél lesa, omrknu srnečky pěkně zblízka a pomažu domů. Když jsem přicházel k lesu, tak jakoby na kraji lesa se něco hýbalo a ejhle, tam na okraji houštiny stojí asi dva větší divočáci a pár letošních selat. Opatrně vytahuji foťák a mačkám spoušť, to už bachyně začne naslouchat a pomalu odchazí dál podél lesa. Vydávám se na druhou stranu podél lesa, ale nikde žádný srneček ani srnečka, kromě zajíčku nikde nic. Tak se otáčím a když docházím nedaleko prvního místa spatření divočáků, tak vidím, jak divočáci vychází v rohu lesa asi 200 m daleko ode mě na pole - vypadá to skutečně na dvě bachyně a pravděpodobně to budou ty, se kterými jsem se potýkal o minulém úplňku. Chviličku je natáčím, pak mě asi spatří a zabíhají zpátky do lesa. Jestli se povedlo nějaký video, tak je pak vložím do Videí. Srnci pak už nedošli a začalo kapat, tak jsem to poměrně brzo zabalil.

Autor: Lukáš Turecký | 07.05.2013 18:40
Taky jsem včera napsal testy na mysliveckou stráž. Průkaz bude až tak za 14 dní. Test byl zajímavý. Dost otázek, které s mysliveckou stráží vůbec nesouvisí. Ale dopadlo to.

Autor: Jan Slavětínský | 07.05.2013 11:22
To M.Brabec - Čerpal jsem ze zákona z práv a povinností stráže, projdi si doby lovu a zakázané způsoby lovu, nutnou obranu. Prošel jsem si ty ukázkové testy zde z vebu od Františka Dušáka ohledně přestupků a postihů. Úplně to stačí, většina otázek se logicky odpoví.

Autor: Michal Brabec | 07.05.2013 07:43
4Jan S. Prosím, kde se dají nastudovat nějaké testy? Taky mě to čeká a nechci bejt úplně blbej..... Díky

Autor: Jan Slavětínský | 07.05.2013 06:07
Tak jsem byl včera pro Mysliveckou stráž, napsal test ,podepsal slib,dostal průkaz a odznak a jel domů. Nic zvláštního.

Autor: prroud | 06.05.2013 21:00
Vypadlo lisce z tlamy a vratila se pro nej.....?....proud

Autor: Ivo Ondráček | 06.05.2013 19:55
Dnes jsme pořádali hurá akci ve složení dva pátrači a bordík. Včera večer nám totiž na silnici vedoucí kolem lesa srazili lišče. A náhodou to byl známý a dal nám vědět. Takže dneska jsme tam prolézali okolní smrkové školky, malinové brodýlky, oplocenky...a nic. Akorát cca 400m od místa srážky byla pod vývratí čerstvě prohráblá nora. Bordík sice jevil zájem, ale ven vylezl popředu, takže se kdesi uvnitř musel otočit. Pak už jen tak hlásil, aby se neřeklo. Spíš to vypadá, že nora byla jen čerstvě zapachovaná.
To lišče nebylo velké ani jako králík. Nějaké nápady, kde se na té silnici vzalo? Noru v okruhu 100-200 metrů bych vyloučil, denně tam projde klidně 30 lidí se psama a prolézali jsme to tam dost poctivě...

Autor: Jan Slavětínský | 06.05.2013 10:24
Celou sobotu jsme sázeli stromky pro LDO. Nechtěl bych se tím živit. Bolí mě celý člověk...., ale udělali jsme to všechno. Hajný nevěřil.

Autor: radekbartik | 06.05.2013 09:57
Ne dnes, ale v pátek u nás začíná chovatelská přehlídka okresu Strakonice, místo konání Hoslovice, hospoda u starýho kance, tak kdyby jel někdo kolem a měl chuť se podívat...

Autor: Ivo Ondráček | 05.05.2013 17:49
Dnes jsem si udělal šestiklometrový orkuh. Cestou jsem vyšlápl tři párky koroptví a dva zajíce. Srnčí už konečně rozpustilo tlupy a chodí samostatně. Jinak od té doby, co jsem se sám rád a dobrovolně zakopal do hory učebnic se venku dějí podezřelé věci. Je tam divně teplo a od minula už není venku žádný sníh. Taky to tam venku má takovou divnou zelenou barvu...matně si vzpomínám, že už jsem něco takového kdysi asi viděl, ale zpoza skript se mi to nějak nevybavuje...

Autor: Radek Chadim | 05.05.2013 09:54
Ve středu jsem byl číhat u nory na liščata s malorážkou a podběrákem a liščátka nevylezla, takže budou už asi odhemžený někde v řepce, ale jestli bude zítra trošku času, tak je zkusíme vyšoupnout ven z nory za pomocí psů, co kdyby.

Včera jsem byl obeznávat nějakého ročního srnečka, ale nikde nic, zatím pusto prázdno, všude je to samej tuctovej šesterák. Ale co nikdy dříve nevidno, dančí už běžně lehává i přes den na poli, včera daněla a o kus dál jeden budoucí špičáček, kterého jsem našoulal na 80 m.

Autor: Radek Chadim | 05.05.2013 09:40
Dnes jsem si všiml, jako všichni ostatní zde :-), pač mám plnou e-mailovou schránku, že se nám 1.5. nevymazala témata z minulého měsíce, tak už jsem to napravil.
Všiml jsem si toho, když jsem chtěl napsat něco do Dnes, jenže než jsem vyřešil problém, proč se nám témata nedeaktivovala, tak jsem zapomněl, co jsem sem chtěl napsat, ach jo, s tím Němcem to je těžkej život :-).

Autor: Radek Chadim | 05.05.2013 09:39
Květnové dnes. Pozdě, ale přeci :-).