Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

CZ 557 Lux + Burris Four X 3-12x56



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Matěj Fous | 17.05.2013 23:06
Můj děda (narozen v r.1889) mi říkal: V bibli je psáno: "Nepřemýšlej nad věcmi,na které Tvůj rozum nestačí",já se tím tedy řídím a takové kraviny jako čtu zde neřeším...,ale nic proti tomu,klidně to řešte.Jendo S. - na Tebe tento příspěvek neplatí.

Autor: Tomáš Peroutka | 17.05.2013 22:54
RE: Figi - Ahoj, jediné co můžu udělat, je to, že Ti můžu po dohodě s ním dát tel. kontakt nebo e-mail na toho člověka. Je to již starší pán, ještě v nedávné době správce VVP a dlouhá léta jako armádní zbrojíř. Nemám důvod mu nevěřit, je to profík, který o těhle věcech ví hodně, je to velice zručný puškař, zkušený myslivec a nemám jediný důvod o něm pochybovat.Odkaz konkrétního videa nemám, ale jak ho znám, dá Ti k tomu maximum informací. Jinak já jsem s tím co používám maximálně spokojený, takže ani po detailech u jiného střeliva včetně střel nepátrám, zajímají mě spíš informace ohledně přebíjení sportovních a loveckých nábojů a vyladění střeliva přesně na míru pro konkrétní zbraň. Tomáš

Autor: SAKO | 17.05.2013 22:08
Autor: figi | dnes 21:36

Nechápu význam "zkracování" střel, natož odříznutí plastové špičky u střely Ballistic tip

Neslo o nic, jenom vyvrátit tvrzeni, ze po upilovani spicky strely pilnikem se netrefi ani stodola.
Naopak, na konec i při schvalne relativne nedbalem upilovani spicky strely o 3mm pilnikem z UTON 75 strela z desitky nevysla, ani nahodou. Opakuji, pilovano rucne, ale mereno posuvkou. Zase strileno na 100m.

Autor: figi | 17.05.2013 21:36
Nechápu význam "zkracování" střel, natož odříznutí plastové špičky u střely Ballistic tip.
Nicméně je to velmi přesná střela, a pokud se odřízne špička vždy stejně, musí to alespoň na krátké vzdálenosti střílet přesně.

Potvrzuji, že ty plastové špičky drží velice pevně, a po nárazu se lámou a tříští. Nikdy se neoddělí vcelku. Osobně si nedovedu představit situaci při výstřelu, kdy by se ze střely NOSLER plastová špička oddělila. Ty špičky Hornady měly jinou charakteristiku při nárazu, ale zase si myslím, že oddělit špičku při výstřelu je nemožné. Střílí s tím statisíce lidí a velmi, velmi úspěšně. Pokud by vůbec mohlo k tomuto dojít, už by se o tom moc a moc psalo. Třeba A-max, střela s velmi tenkým pláštěm, by tento problém musela mít jako první. Nemá. Nemá při jakékoli rychlosti.

Můžeš Tomáši dát odkaz na informaci o oddělení plastové špičky při výstřelu. Věnuji studiu střelby opravdu mnoho času každý den, a na tohle jsem za deset let ještě nenarazil.

Autor: SAKO | 17.05.2013 20:11
Jenom pro zajimavost, strelivo .308W Norma Diamond Line 168Grs-10,9g, Vo-777 m/s, strela zkracena presne o 3mm a prebijene Nosler Ballistic Tip taky 168Grs, Vo taky 800 m/s a uřízla plastova spicka presne na urovni tombakového plaste, protože nesla ani za svet vytahnout klestema.

Strileno na 100m puskou Accuracy Int.,optika Schmidt-Bender 5-25x56 PM2.

Nejsem doma, jsem mimo CR, takze nevim uplne presne, kolik to bylo serii, ale myslim, ze 3x5 ran, jak Norma tak prebijenky.
Normalni rozptylovy obrazec cini v prumeru s Norma DL zhruba 0.3 Moa, spis lepsi. Jednoznacne chyba strelce, když se diry nedotykaji.
V klasickem pistolaku s Norma DL vždy mala desitka, bez pochyb, tyto upravene naboje měli rozptyl téměř stejny, jenom posunuty malinko vpravo dole. Zhruba 8mm, když prijdu domu, dam foto.

Autor: Tomáš Peroutka | 17.05.2013 19:22
Ahoj Vlastímile.
Mají speciální přístroj, který natáčí video letu střely ve zpomaleném záběru.
Jedná se o přístroj,kterým disponuje armáda.Hodně důstojníků se věnuje i myslivosti a občas někoho z nich napadne něco vyzkoušet.....
Velmi zkrácený záznam je možné vidět na tomhle videu : http://www.youtube.com/watch?v=GUmK7baFCCA

Autor: ValíkVlastimil | 17.05.2013 14:16
Tomáši a jak zjistí, že se plastový hrot oddělil. Pokud střílí do želatiny tak jí netrefí a pokud do terče už nezjistí, že právě plastová špička se oddělila...

Autor: SAKO | 17.05.2013 09:57
http://www.burrisoptics.co.uk/fourx.html

Autor: Jan Slavětínský | 17.05.2013 09:44
Harry Callahan - dotaz. Jaký má ten Burris kříž. Většina amerických puškohledů má nitky.Díval jsem se na stránky optického světa a u těch Burrisů mají ilustrační foto osnovy jako má meostar.Prostě téčko,nitky a bodík. Jelikož jsem tam jednou kupoval Deltu Tit.,kde bylo stejné foto osnovy a nakonec mi přišla Delta s průnikem nitek a bodík se objevoval pouze při zapnutí večer. Tak že na nějaké foto nelze spoléhat...a potom se člověk dozví, že se k nám s jinou osnovou nedováží.

Autor: Tomáš Peroutka | 17.05.2013 08:42
Re- Honza Slavětínský, Figi : Dobré ráno přeju. Jinak naprostý souhlas s tím, co jste napsali. Jen jednu věc bych doplnil - když má někdo tu smůlu a zlomí si na Sauerovi pažbu, nebo mu odejde jiný díl , bude většinou na příslušný díl čekat a pak platit jak mourovatý. V případě zbraně z CZUB je těchto problémů ušetřen. Argument, že drahá flinta se nepokazí v praxi nefunguje !!
Ještě něco málo k těm nábojům a střelám, jak jsi Figi psal - takřka výhradně používám klasický poloplášť s kulatou nebo rovnou přední částí, veškeré plasťáky a zhovadilosti ve stylu EKO, tj. bronzové střely jsem zavrhl. Pohybuji se občas ve společnosti lidí, kteří se zkoušením munice živí jako profesionálové a stále častěji slyším, jak se plastová čepička oddělila po výstřelu od střely, která pak samozřejmě zásadním způsobem změnila dráhu letu. Tento problém mají i některé střely od Hornadyho. O vhodnosti použití střely rozhoduje především její konstrukce a zejména také složení a tvrdost olova. Obzvlášť tato poslední informace jeúspěšnými výrobci úzkostlivě tajena.

Autor: strejda zajíc | 17.05.2013 08:39
Honzo,řekl jsi to naprosto přesně!

Autor: figi | 17.05.2013 07:37
Honzo, ten obyčejný kulatý poloplášť je stále na čele. Moderní střely se jen snaží napodobit jeho účinek, ale jinou konstrukcí a samozřejmě za jiné peníze.

Autor: Jan Slavětínský | 17.05.2013 07:18
No, naše zbrojovky drží nad vodou hlavně export, tak že kvalita těch seriově vyráběných zbraní není a nemůže být až tak špatná jak někdo říká. Stejně si každý tu svojí flintu nechá u puškaře nebo u pažbaře různě poupravit nebo "vytunit" podle svých přání a představ. Totéž naše střelivo SB. Na všech mysliveckých vebech a diskusích to mraky lidí pomlouvá ,že se s tím nedá střílet a kdo ví co všechno a přitom Vlašim jede na tři směny a valí přes 90% patron do světa.Vyrábí na zakázky a takové značky střeliva, že byste tomu ani nevěřili. Potom koupíte patronu a myslíte si...a ona je udělaná ve Vlašimi. U našich zbraní je vidět ,že současným konstruktérům chybí cit pro eleganci a decentnost,který měli konstruktéři v dobách Holka. Všechny naše zbraně jsou zbytečně robusní a šité moderní jehlou. U sportovních zbraní to beru, ale lovecké by měly být trochu jinde a mít určitou eleganci,štíhlost, spasovanost. Prostě to, co obdivujeme u flint ze 30-40 let. Přitom to není nic složitého, jen chtít. Pořád je u nás mraky myslivců, možná 90%, kteří loví našemi zbraněmi, většina na nich má levné optiky,střílí Vlašimí a zůstanou u toho do smrti.Čím dál víc jsem přesvědčený, že mladí klucí, začínajicí myslivci, ti hledají a zkouší. Točí flinty a nevědí pro kterou se rozhodnout. Jednou se chybí a už se flinta prodává. Přes den nabijí, kupují a zkouší nové druhy střeliva, které ve finále fungují všechny stejně a až po létech dojdou k závěru, že když nebude hned a zakaždou cenu na zvěř střílet, ale ráně dá pečlivost,klid a počká si u zvěře na správný okamžik, že platí i obyčejný kulatý poloplášť a nemusí mít střelu s dvěma jádry a pozlacenou. Na lidi působí dnešní doba. Chtějí mít to nejdražší, někam se derou a předvádí.Prostě je divná doba, kde i nějaké hodnoty člověka jdou stranou..... Lovu

Autor: figi | 16.05.2013 23:15
Burris nechci hodnotit ani kladně, ani záporně. Asi bych ale opticky nesrovnával s Meoptou.
Každý by si měl alespoň umět vybrat zbraň. Ty současně produkované obvykle mají takovou přesnost, jakou jejich běžný majitel není schopen využít. Pak už jen podle peněženky a toho, co se každému líbí.
Zbraně CZ jsou ve světě opravdu uznávané, stačí se podívat na US fóra, kde amíci řeší přesnost továrně vyráběných zbraní. Jsou ojedinělé případy, kdy chválí nějakou značku, ale obecně platí Savage, Tikka a CZ nezklamou. Dost US manů prohlašuje, že ještě nikdy neviděli CZ, která by střílela špatně.
Všichni sérioví výrobci dnes šetří na vstupech, a to platí opravdu pro všechny. Všude se snižují stavy ... a trpí kvalita. Nasraní zaměstnanci, pracující za minimální mzdu nemají motivaci. Dělají svoji práci, protože musí, ne proto, že by chtěli.

Všem, kdo haní CZ 550 vždy říkám - sejdeme se na střelnici. A věřte - není nad osobní zkušenost.

Autor: Tomáš Peroutka | 16.05.2013 19:32
RE SAKO - já to srovnání mám naopak z praxe a také se prodejem těchto věcí živím a jak Meostar R1, tak i Burris vydrželi ca. 10-20 ran z 45- 70 GOVT, náboj Hornady Leverevolution.Radku, co jiného většina myslivců v podmínkách Česka potřebuje, než flintu, která dobře střílí na 150 m a přežije ho? Větší přesnost?
Krom Figiho a poměrně malého počtu lidí, kteří trénují nebo jsou vystřílení to nikdo nepotřebuje a nevyužije. Lepší dřevo? Jasně, máš ho mít, ale připlatˇ´ si, nezřídka i 20 či 30 tisíc. Těch věcí je spousta, které jsou u jiných značek lepší, ale nejsou podstatné a platíš za ně. Vím o čem mluvím, protože ty flinty mám, včetně Krieghoffa,Saka i Mannlichera a hádej, která je má nejoblíbenější. Je to ,,obyčejná" CZ 527 v ráži 222.Rem s pažbou z bukového dřeva.

Autor: SAKO | 16.05.2013 18:01
Autor: Radek Chadim | dnes 17:45

U kulovnic kolem dvaceti tisíc je spolehlivé usmrcování zvěře, trefení se na 150 m na komoru a celoživotní trvanlivost tak asi vše, co od zbraní v této cenové relaci můžeme čekat :-). Sauer, Mannlicher (a tak trochu i ten Browning) jsou oproti CZ skutečně Mercedesi nejen v kvalitě, ale i cenou.
S Burrisem to nebude jiné, je to puškohled potenciálně za nějakých +-14 tisíc (když 557čka stojí samotná kolem 23 tisíc), takže to asi nebude úplně špatný puškohled, řekl bych na úrovni Meopty Artemisu. Toto zjištění nemám z praxe, ale s pouhého porovnání cen - to jen než mně začnete nadávat, že tomu nerozumím :-).

Naopak, napsal jsi to velmi dobře.

Autor: Radek Chadim | 16.05.2013 17:45
U kulovnic kolem dvaceti tisíc je spolehlivé usmrcování zvěře, trefení se na 150 m na komoru a celoživotní trvanlivost tak asi vše, co od zbraní v této cenové relaci můžeme čekat :-). Sauer, Mannlicher (a tak trochu i ten Browning) jsou oproti CZ skutečně Mercedesi nejen v kvalitě, ale i cenou.
S Burrisem to nebude jiné, je to puškohled potenciálně za nějakých +-14 tisíc (když 557čka stojí samotná kolem 23 tisíc), takže to asi nebude úplně špatný puškohled, řekl bych na úrovni Meopty Artemisu. Toto zjištění nemám z praxe, ale s pouhého porovnání cen - to jen než mně začnete nadávat, že tomu nerozumím :-).

Autor: SAKO | 16.05.2013 17:20
Tomaš Peroutka - To, ze flinta usmrcuje spolehlive zver a da se s ni trefit na 150m komora sparkate zvere a prezije svého majitele je podle tebe meritko kvality kulovnice ???
A napsat na CZ 557 ve srovnani Burris Four X 3-15x56,ze je to mercedes a trabant je perla.
Mel jsi tu optiku? Precti jsi americka fora, Ty vůbec nevis, co pises.

Autor: Tomáš Peroutka | 16.05.2013 11:33
Drtivá většina loveckých zbraní, které jsou zde k mání bez problémů přežijí svého majitele a co je důležité - usmrcují spolehlivě zvěř. Vše ostatní je věcí pohodlí a vkusu, za které se platí penězi, včetně prestiže té či oné značky.Pro zdejšího myslivce je v podmínkách většiny honiteb v ČR skutečnost, že rozptylový obrazec např. Mannlichera je lepší než u CZ 550 nebo CZ 557, nebo pojistka jinak umístěná a méně hlučnější nepodstatná, protože z obou zbraní průměrně zdatný střelec trefí na 150 m komoru spárkaté zvěře.

Autor: Harry Callahan | 16.05.2013 10:47
CZ je v porovnání s auty, dle mých zkušeností (co mi prošlo rukama), maximálně Škodovka, možná Dacia :-) a kdo jste mohli někdy střílet z nových Sauerů, Mannlicherek nebo Browningů mě možná dáte za pravdu, že Mercedesy jsou trochu jinde. Škodovka je ale u nás stále nejprodávanější auto, službu vykoná a když se líbí, tak proč ne.
Burris je v Evropě málo známá značka, ale jak už jsem psal, mám ho, v USA patří ke špičce a já osobně jsem s ním maximálně spokojený. Proto mě porovnání Mercedes - Trabant přišlo hodně mimo ;-)

Autor: Libor Václavek | 16.05.2013 08:45
To by mě zajímalo jaké má kdo problémy s 557?Já jí mám od ledna v 8x 57js a musím říct ,že jsem lepší flintu nedržel.Mám s tím 2 prasata a paráda.A to nechválím kvůli tomu že jí vlastním,ale fakt jsem s ní spokojený.

Autor: Zdeněk Ondruch | 16.05.2013 05:53
Nevím kritika na 557? Měli jste ji někdo v rukou, nebo stříleli z ní? Nebo je vše JPP? Sedí v rameni jako prdel na hrnci, kratší hlaveň, tichá pojistka-mě se líbí.Z

Autor: Tomáš Peroutka | 16.05.2013 00:31
Zdar pánové, já jsem to sice myslel opačně, tj. Mercedes = CZ 557, ale podle reakcí to spíš ukazuje na to,že jsem se mýlil.

Autor: Zdeněk | 15.05.2013 23:51
Docela by mě zajímal důvod kritiky na ČZ 557,to máte s tou flintou tak špatné zkušenosti, nebo je důvodem jen to, že je ČZ?

Autor: Harry Callahan | 15.05.2013 14:14
pro P.B. a T.P.: také si myslím, že v tom setu je optika lepší, než ten základ pod ní :-)

Autor: Petr Bílek | 15.05.2013 13:44
Pro T Peroutku: označovat ČZ 557 trabantem je možná až příliš lichotivé, spolehlivost Trabantů byla pověstná, což zkušenosti s ČZ 557 z okolí zatím
neukazují.

Autor: Harry Callahan | 13.05.2013 08:25
mám "obyčejný" Burris Fullfield už asi 10 let, naprostá spokojenost - vynikající optika, propustnost skel 95%, mechanická odolnost výborná, vystřídala se snad na všech mých zbraních za poslední roky i s větším zpětným rázem a pořád perfektní, nechával jsem si jej tenkrát posílat z USA, internetový nákup. Značka patří do koncernu Beretty a v USA se kvalitou srovnává s Leupoldem (tedy místní špička) - za mě: ano, doporučuji

Autor: Jan Slavětínský | 13.05.2013 08:12
Mrkni na optickysvet.cz. ,značku Burris prodávají. To víš, kombinace nové kulovnice osazené protlačovanou a méně známou značkou optiky, to jsou jen a pouze obchodní tahy a taktiky, do jejichž pozadí nevidíš. V celku běžné věci...Já si myslím, že ta optika bude takový průměr,rovnocený k Delta Titanium. Oni jsou i cenově nastejno.

Autor: Tomáš Peroutka | 13.05.2013 06:16
Rád bych se spletl, ale obávám se, že koupě tohoto setu je něco jako koupě Mercedesu s motorem Trabanta.

Autor: Zdeněk Ondruch | 12.05.2013 18:46
O Burrisu nevím nic, ale určitě by jsem do toho nešel. Minulý týden jsem byl s kamarádem pro jeho první kulovnici a to 557 s Meostarem R1r 3-12*56(jedná se o novou limitovanou serii), samozřejmě s montáží. Cena 40800 Kč u p. Kouby v UB.Druhý adept si ji bral taktéž u něj, taky v 308mě a dal za ni 20800 Kč.
Osobně by jsem tento set nebral.Z

Autor: Břéťa Ambrož | 12.05.2013 18:37
Dobrý den,v časopise Myslivost se objevila nabídka tohoto kompletu (i s montáží) za cca 37 000 Kč. Jsem přesvědčen o tom že 557čka je kvalitní zbraň, ale máte někdo zkušenosti s tím americkým puškohledem? Nic o značce Burris nevím, tak ani nedokážu posoudit výhodnost celého kompletu za tuto cenu.... Budu rád za jakékoli zkušenosti majitelů. Děkuji BA
http://www.nimrod.cz/cz-557-lux-burris-four-x-3-12x56-p1248