Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Srnčí trofej



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fesoj | 01.06.2013 18:44
Lovecké či myslivecké právo /"správně česky" jágdrecht/ jsou pouze jedlé vnitřnosti z uloveného kusu. Ty patří střelci - ovšem s výhradou, že vyvrhuje-li kus lovecký průvodce, je vhodné mu toto přenechat. Trofej je majetkem uživatele honitby, který ji zpravidla ponechává lovci. Výjimečně, zejména tehdy, když byl v rozporu s pokyny průvodce úmyslně uloven kus, který uloven být neměl, může uživatel honitby rozhodnout, že střelec dostane kulové.
Předkládání trofejí na chovatelskou přehlídku není ošetřeno žádným zákonným nařízením. Ovšem rozhodne-li uživatel honitby, že trofeje předloží /a je to tak správně/, pak ten, kdo by tak neučinil, se vystavuje ze strany uživatele honitby sankci za nedodržení vnitřních předpisů, např. mu nemusí být pro další období vydána povolenka k lovu.

Autor: Michal Brabec | 01.06.2013 13:05
Ponechávat trofej střelci je ustálený a tradiční zvyk, ale jinak do puntíku platí, co napsal Pavel Toman.

Autor: Vašek Buňka | 01.06.2013 13:00
právě že jsem už slyšel několik verzí a nikde jsem se nedozvěděl, jak to vůbec je a v našem řádě jsem so o tom nic nedočetl. A myslím že bylo odjktěživa lovecké právo a trofej patřila střelci a né uživateli honitby (MS)

Autor: Pavel Toman | 01.06.2013 12:12
pokud má uživatel honitby ve svém provozním řádu,že se trofeje předkládají na přehlídku trofejí, tak je povinností lovce trofej za tímto účelem předložit.
Protože trofej je majetkem uživatele, nikoliv lovce. Uživatel rozhodne, jak se s trofejí naloží.Tzn, trofej si z nějakého důvodu může ponechat a nebo ji ponechá lovci.

Autor: Vašek Buňka | 01.06.2013 11:42
Dobrý den, rád bych se zeptal jestli někdo nevíte zda musí střelec odevzdat trofej z uloveného srnce na ohodnocení na OMS, i když myslivecký hospodář trofej viděl.