Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Vojtěška



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Radek Chadim | 01.06.2013 20:40
U nás to docházení ke krmelci a přijimání vojtěšky záleží i na dalších faktorech, hlavně na semeném roce, pak na množství řepky v okolí a také na výšce sněhu. Předloni jak byly žaludy a nebyl sníh tak člověk neviděl nic ani u krmelce, ani na vnadišti, a zvěř nechodila ani na řepku. O minulé zimě loni na podzim ve sněhové zimě bez žaludů chodilo srnčí ke krmelcu hned od listopadu. Měl jsem pěknou zelenou vojtěšku, trošku přeschlou sežloutlou a i trošku sena. Pač byla poměrně tvrdá zima a žaludy vůbec, tak srnčí hned od toho listopadu chodilo nejen na zelenou vojtěšku, ale i na tu žlutou a dokonce i na seno, což se mi stává tak jednou za 5 let :-).

Autor: Fesoj | 01.06.2013 20:32
Co se týče objemového krmiva, tak srnčí dá vždy přednost podřadné vojtěšce nebo jeteli před kvalitním senem.

Autor: Radek Chadim | 01.06.2013 20:26
My máme v krmelcích převážně vojtěšku. Když se dobře připraví, zůstane na ní dost lístečků a zůstane zelená celou zimu, pak jí zvěř velice dobře bere, pokud je aspoň trochu zima a není všude kolem krmelce řepka :-). Seno srnčí zvěř bere až když je opravdu hlad. Ale asi také záleží, jak je na ní zvěř zvyklá.
Vojtěšku na poli zvěř vyhledává a dává ji přednost před vším ostatním, patrně proto, že je to na jaře první dostatečně vzrostlá plodina a je to kromě srnčí dobroty ještě i dobrý kryt. Ale lehává v ní s oblibou i ostatní zvěř - zajíci, dokonce i divočáci a dančí. Bohužel na jaře při prvním sečení tam skončí spousta srnčat, zajíčků a občas i sele.

Autor: červenka emil | 01.06.2013 19:24
Po mnoha létech máme v honitbě vojtěšku.
Zajímala by mě její atraktivita pro různou zvěř.Zatím jsem neměl možnost se stou pícnínou setkat.