Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ivo Ondráček | 31.07.2013 12:08
Rone: No však je to taky jen moje teorie:) Ale když se ze dne na den na strništi objeví stovky mrtvých myší a noc před tím počasí pořádalo konec světa, tak to asi bude mít souvislot:) Nene, mírně svažité pole, nikde žádné významné prohlubně.

Autor: Ron Gordon | 31.07.2013 11:25
Ivo, nepřesvědčil jsi mně, sic neznám polohu toho jetelového strniště, jedině, že by se jednalo o nějakou proláklinu, kdy by voda stekla a držela se delší dobu. Pokud by byly otrávené, tak to by jsi tam měl již padliny těch sběračů. Je hodně věcí mezi nebem a zemi, které jsou těžko vysvětlitelné. Jěště že nebyly v kruzích.

Autor: Ivo Ondráček | 31.07.2013 06:45
Rone: Tady byl jednu chvíli takovej ceďák, že bahno valilo po ulicích do města a vyhodilo to i dekly od kanálů, jak nestíhaly trubky. Místy stálo 10 i více centimetrů vody (na asfaltu). Občas tu takové pruhy slejváku projdou. O tři km dál přitom nespadne ani kapička nebo se sotva namočí silnice. Je to jen moje teorie, ale podle mě se napřed zaplavily myší díry, myšky vylezly na strniště, cedilo, cedilo, nastoupalo 2-3cm vody a trvalo třeba 5-10-20 minut než to odteklo. Jak dlouho vydrží taková myška šlapat vodu namočená po krk, to netuším, ale podle mě jich pak asi většina zašla na podchlazení. Kór když do toho přes noc fučel vítr, který lámal stromy... Jak říkám-jen moje teorie. Na bažantí kuřata takové promočení a podchlazení funguje spolehlivě a to je tvoreček velikostně docela podobný. Nebo že by to otrávili zemědělci? Na jetelném strništi? Aby to pochcípalo po stovkách takhle na povrchu? To se mi nezdá, ale je pravda, že o trávení hlodavců vím uplný kulový, ani nevím, jestli se to ještě smí.

Autor: Fesoj | 31.07.2013 00:14
Jediné logické vysvětlení je, že vylezly z děr před vodou a pak je utloukly kroupy, když se neměly kam schovat.

Autor: Ron Gordon | 31.07.2013 00:02
Ivo, nechci byt "hnidopich", ale pokus se mně vysvětlit, proč ty utopené myši byly na povrchu, pochopil by,kdyby byly utopené v dírach v zemi, ale nahoře ? Pokud stačily vylézt z děr před vodou, tak se přeci nemohly utopit. ???

Autor: Ivo Ondráček | 30.07.2013 23:03
Jak jsem psal-ráno byla na strništi co 2 metry mrtvá myš. Byly jich tam opravdu stovky a stovky. Odpoledne tam bylo v dohledu 28 dravců. Večer rovněž mnoho dravců a nevídaných 62 čejek...a našel jsem jednu jedinou utopenou myšku...To je výkonnost!!!:)

Autor: Radek Chadim | 30.07.2013 14:47
Té vody bylo opravdu málo, tady pršelo 10 minut. Prvně silnej vítr co mě pohonil všechny věci po dvoře takže ráno nebylo nic na svém místě :-), pak pár kapek. Pak zase chvíli klid, pak se začalo skoro v jednom kuse 10 minut blýskat, 10 minut prudce zapršelo a zafoukalo a finito. Teď už je zase sucho, jako by vůbec nepršelo, sice je aspoň chladněji a větrno, ale žádnej punk, to kadlátka poschnout a zase nebude co pálit :-).

Autor: Fesoj | 30.07.2013 12:34
Nám se to boží dopuštění z větší části vyhnulo, ale o pár km dál manželce na noční vypli proud a měli víc než hodinu kvůli počasí nucenou pauzu. Já jsem doufal, že když polevila ta vedra, bude zvýšený pohyb zvěře, ale kdepak - viděl jsem po ránu srnu se srnčetem, oba kusy mohutné, přimo výstavní a toho mlaďasa srnečka, co mi chodí před barákem a to bylo vše. Asi té vody bylo málo, ani prasátka nezačala na sklizených lukách buchtovat

Autor: Honza Král | 30.07.2013 09:27
U nás včera větrná pohroma, kroupy. U nás ve vsi prý to vzalo pět střech, já byl na naší stodole do půl desátý, cca 50 tašek bylo pryč. V lese stromy ucvaknuté ve dvou třetinách, stejně jako lípy u nás na návsi. Za tu trochu vláhy taková spoušť. Odpoledne jedeme skouknout kazatelny a posedy.

Autor: Krejčí Karel | 30.07.2013 09:16
Tady v Přerově zatím do teď nespadla už celý červencový měsíc ani kapka,jen pivní litry se denně valí stále do krku na restauračních zahrádkách.

Autor: Ivo Ondráček | 30.07.2013 08:04
Po té noční průtrži mračen jsem ráno vyrazil omrknout srnčí, co se půjde osušit nebo ještě raději potkat nějakou lištičku. A světe zboř se...nikde nic. Potkal jsem jediného srnce, za to ale dvouletého šesteráka, který se parožím skoro rovnal průměrnému čtyřleťákovi. A jinak...všude miliony dravců. Šel jsem kus přes strniště a co dva metry leží utopená myš. Na ploše tenisového hřiště bych jich nasbíral kýbl. Bez přehánění!

Autor: Tomio | 29.07.2013 22:26
Konečně solidní burka na vysočině, těch 15-20l/m to dalo, sláva. Ale další suchý týden před náma :-(

Autor: prroud | 28.07.2013 23:42
Lovu zdar Radku!:-)

Autor: strejda zajíc | 28.07.2013 23:39
Ráďo,Lovu zdar!Tak jsem se přeci jen odtrhl od MF a po osmnácté hodině dojel se Zaječicí(koneckonců je to taky členka našeho MS)spravit utržený térák na kazatelně u břízy.Řeknu vám,to musel být pohled na 105kilováho Zajíce("devíti tunovou vačici")jak se drápe po sedmimetrovém žebříku na střechu!A při té cestě jsme dosypali do sloupkových solníků sůl,prořezali letorosty plané hrušně u kazatelny na loukách a zkontrolovali zaklapovací noru(opět nic).Ostatně:minulý týden jsem tam chytil jmenovce,povězte mi,proč ti blázniví leporidi lezou do nor?Domnívám se(opět jedna z mých nevědeckých teorií),že velcí zajíci lezou do liščích nor a tam zabíjí liščata.Proto je letos málo lišek!:-)
Touto činností jsem se tak vyčerpal,že po rehabilitaci v bazénu jsem šel na pivo,neb veškerá zvěř vymřela horkem.Aneb -co nezvládají myslivci,vyhubí teplotní rekordy!:-)
Dobrou noc,přátelé.

Autor: Fesoj | 28.07.2013 14:18
Radku, Lovu zdar ! Ať neprší, stačí když kape - lišče sice není očekávaný divočák, ale myslím, že jako každý správný myslivec jsi i Ty za každý úspěšný lov Dianě a Hubertovi vděčný. A já Ti ten úspěch jako každému přeji. Přej a bude Ti přáno, dej a bude Ti dáno, kuř a bude Ti ... /hůř/.

Autor: Radek Chadim | 28.07.2013 11:37
V pátek večer jsem vyjel do míst řepky se sloupem, chtěl jsem jít k lesu, protože za posledních 14 už v řepce divočáci vidět slyšet nebyli, a když nejsou v řepce, musí být v lese. Při příjezdu vidím, že řepku začali zrovna mlátit, tak jsem zaparkoval auto a že půjdu na pojízdnou se dívat, jestli něco tam bude nebo jak se domnívám, že tam nic lovného nebude. Kombajn ale objel jen jednou půlku za sloupem a pak napříč polem dojel zpátky k silnici, čimž vysekl trojúhelník dál od kazatelny, pak se sbalil a jel pryč - jestli se porouchal kombajn nebo to ještě není zralé nevím. Po odjezdu jsem si byl sednout v průseku, něco v řepce šustilo, ale na divočáky to nevypadalo, ale byl jsem rozhodnut podívat se tam ráno.
Včera ráno jsem tam vyrazil, vzal jsem to posečeným od silnice a když přicházím k tomu napříč posečenému pruhu, vidím ve strništi, kde by se schoval i 60 kg lončák :-) tmavý flek, jdu pomale k němu a na 5 m vyskakuje zalehlá liška a hup do řepky, no nic. Chvíli čekám a slyším srnčí nadávat od lesa, vracím se kousíček zpátky na roh posečeného. Ve vedlejší pšenici to začíná v dáli šustit a vidím černý hřbet divočáka, divočáci šustí sem tam, ale do řepky nesměřují, přechází přes horizont a jsou pryč. Když se otáčím zpátky do prosečeného pásu, v pásu tmavý flek, přes dalekohled zjišťuji, že je to opět liška, sedí za vysokým strništěm, že je vidět jen od půlky hlavy nahoru a slecha, na lov to není, tak vytahuji foťák. Když vyjíždí objektiv, liška se pohne a hup, zase je v řepce. Pak už jsem nic neviděl, ale až budou zase mlátit, půjdu se na liščičku alespoň podívat. Celý den ale nesečou, tak jsem tam jel včera večer na čekanou, nesedl jsem si jako ráno na roh posečeného, abych viděl oběma směry, ale doprostřed napříč posečeného pásu, takže na kraje na obě strany to mám nějakých 70 m, přičemž na oba okrajích jsou 3/4 metrů vysoké strniště. Kromě jednoho kusu srnčího je v řepce klid, až ve 3/4 na 9 slyším takové to podezřelé šustění, připravím flintu do trojnožky a do pár minut vyskakuje do toho vysokého strniště na konci pásu tmavý flek, přes puškohled je vidět liška, jak postupuje proti mě, nechám ji dojít do nižšího strniště asi na 35 m a jak se trošku natočí střílím. Letošní lišče zůstává po ráně v ohni, ale byla to taková na mou flintu divná rána, jen takový prskanec, ale pištělo mně z toho v uších. Je to moje první letošní ulovená liška, od půlky května jsem u té řepky byl snad 50x, ale kromě té lišky s tím bažantem jsem tam jindy lišku neviděl, a přesto tam přeci nějaká byla.

Autor: Tomio | 26.07.2013 13:34
Tak já dnes, a včera opět na svého rariťáka, ale vždy mu vidím jen hlavu :-), alespoň vím, že tam je. Srnčího celkem dost, na tu lokalitu, večer 9ks, ráno 6ks.
Už aby družstevníci vjeli do těch podzimních obilnin i ve vyšších polohách vysočiny.

Autor: Leon Zumr | 26.07.2013 13:18
tak včera jsem vyrazil večer ven do dvouch jsem napočítal 12 zajíců na strništi a jednoho srnce ale ten dorazil až v jednu ráno čuníky jsem ani neslyšel a když jsem si zapálil poslední cigáro tak mi vyjela po žebříku kuna zapíchla to dva špryncle podemnou a čuměla jak puk co to tam sedí :-) tak jsem dokouřil vyrazil domů dal kafíčko a ve čtyři jsem byl už zase venku to už bylo lepší 3 srnci a srna s dvojčatama kterou naháněl srnec a vůbec jí to nebavilo :-) dneska vyrazím na louku ke kuřici jestli se nějaká liška nesplete potřebuju na aporty tak se budu muset táhnou ještě s brokovnicí

Autor: Jan Slavětínský | 26.07.2013 12:38
Tak jsem si říkal, jak si o dovolené užiju myslivosti...Chodím ven denně a jsem už z těch rán unavený, vařený a jako potápka. Zvěř téměř nechodí, v těchto vedrech je minimální pohyb. Sem tam srna, nějaký zajíc, sojka a pískajicí mladá káňata. Pokud by se už mohlo na hřivnáče, tak teď by to bylo supr. Ti zatím létají, sedají po drátech a do luk. Za týden budou sekat řepky a holoubci se ztáhnou a bude hotovo jako každý rok. Teď při úplňku jsem chodil sedat ke pšenici, kde bylo vidět činnost. Do půl jedenácté mrtvo, teprve potom se v lánu začaly objevovat hlavy srnčího a dančí. Daňci v pšenici jen "plavali". To vidíš pouze kohoutek a krk s hlavou. Prasata by musela mít "chůdy"...Ale jinak příjemný relax, klid a světe div se, nikde nikdo. Asi všichni sedí večer u chlazené dvanáctky... Lovu zdar všem.

Autor: Radek Chadim | 26.07.2013 12:25
Včera u nás posekli družstevníci jediný letošní asi 40 ha lán řepky, ale všechno chodilo hrozně daleko, tak jsem ani nic moc nenatočil. Všechny tlupy vyběhly až při poslední otáčce, kdy přehupsly z řepky do potoka nebývalým tryskem a byly fuč. No nic moc teda :-).
Dnes jsem to tam byl omrknout ještě ráno, ale kromě zajíců, bažanta a 30 hřívnáčů na strništi nic, tak už jsou za horama.

Autor: Fesoj | 26.07.2013 11:57
Dnes ráno v 6.15 mi přišlo 5 lončáků - no, lončáků, kdybych mohl kouknout na zuby, asi by to byla "loňská selata". Jeden jak druhý, tipuji tak kolem 25 kg. Seděl jsem na zemi s výhledem do protisvahu, najednou to za mnou zašustilo a ta vepřová mládež vesele mávajíce pírky mi proběhla vysokou trávou za prdelí, sotva jsem se stačil otočit a zvednout flintu, ale na to, abych se s nimi srovnal, nebylo ani pomyšlení. A bylo to sotva na 10 m. Vím, že tam chodí trvale, ale co s tím nadělám. Přitom kousek od toho místa mám posed s výhledem na pastvinu, jenže ta čuňátka na ten holý od krav udusaný plac ne a nevylezou. Ale jsem rád, že jsem je aspoň viděl, vždyť letos je to teprve podruhé, co jsem se s černou sešel.
Péťo Proude, Ty tomu dáváš na prdel ! Docela pěkný a čtivý příspěvek o tom, jak jsi lovil v USA - a Ty ho nasereš do vlákna Dnes, kam evidentně nepatří... Já Tě už ani nechci moc kritizovat, jen Tě spolu s ostatními PROSÍM o to, abys opravdu zvážil, co a kam napíšeš, protože lidí, kterým Tvé řeči už opravdu lezou krkem, neustále přibývá a ač jsi mi sympatický a snažím se Tě chápat, bojím se toho, že Radek nakonec s Tebou udělá krátký proces a zatrhne Ti sem přístup, protože si řekne, že líp přijít o Prouda, než o X dalších přsispívatelů, kteří kvůli němu utečou. A to bych nerad, ale je to jen a jen na Tobě.

Autor: prroud | 25.07.2013 22:15
Josefe,lov je hodne kreativni zalezitost ktera se meni ze dne na den,nemluve ani o sezonach.Sam to dobre znas.Vsichni to vite.Jisteze zalezi na miste lovu predevsim,podle toho se na nem zaridim.Kdyz to nejde,tak to holt nejde,ale jeste jsem se s nejde nesetkal.Znam jednoho,co vzdycky privezl "maso",kdyz jsme vsichni plakali,ze: Je po flintach a je rozhonino,vystrilino,nebo jela technika,prsi a prsi,vsechno se rozuteklo,chodi plno lidi,je to zalezly.......on vyrazil a dovezl(lukostrelec),neptej se me jak to delal,ja to z nej nedostal a to jsem se s nim tenkrat opil az mi bylo dva dny hodne spatne:-)))).Zaver,jemu to slo,mistni taky lovili,chyba byla v nas.Chce to holt cas,znalosti a BEJT V TERENU.Ja se cely ty roky jenom ucil a ucil prirodu a zvirata,muzu za sebe rict,a porad umim prdlacku,ale bylo to krasny,zil jsem tim:-).A sel jsem si pro zvire kamkoliv,treba do pole,nebo do vody,delal jsem co jsem mohl,abych se k nemu dostal,ucil se figle....co ti na to mam rict Josefe.Celou sezonu jsem probehal a proposedaval,propolehaval s lukem a dalekohledem,strilel jsem vzacne,ale vubec mi to nevadilo,na louce do terce se nastrilim habakuk,az hanba a ruce bolej.Mit flintu a slabost pro ni,delal bych metraky zvirat,kdybych o to bejval stal,pro me to o tom nebylo.A je pravda,ze to bylo v jinejch pomerech.Taky se tam mohlo do lesa s flintou jen 14 dnu za sezonu,krome urcenejch mist s premnozenim,nebo nemocema.A i tak se vymlatilo hrozne zvere,protoze tomu jsem odmital rikat i lov,co se delo.Ale vim,ze se ulovit da temer vzdycky,kdyz to tam kde lovis dobre znas a sam si zvirata nezradis.Tady doma kde lovit nemuzu se bavim tim,ze jdu za zviretem,proste se snazim dostat k rane lukem,kterej samozrejme nenosim:-),ale chovam se jako tam,jako bych mohl a ke zviratum se dostavam,na poli,louce i v lese,na krajich,na stezkach.Troufam si rict,ze bych za sezonu plonkovej nezustal.Ovsem "hospodarit" bych svym zpusobem rozhodne nemohl,to bez flinty proste opravdu nejde,po nasem u nas.I kdyz je fakt,ze znam kluky s lukama co nastrileli vic nez ti s flintama,ale zili tim,je fakt,ze clovek co zivi rodinu a chodi do prace ten cas hleda a jeste musi hospodarit se zveri a to neni vubec zadna legrace,uznavam.Ale co se cerny tejka Josefe,dobre vis,ze kdyby se chtelo,i tak by to dobre slo,sam vis proc to nejde,zaznelo to tu uz tisickrat,milion duvodu proc ne a stat to nijak nezajima a nezohledni to,aby pomohl.Nerikam,ze to mate lehky.A honitby,hm,to tam neni,muzes vsude krome privatu a parku pro lidi,zon u obydlenejch mist atd.Ale tady,no co,strilim v lesni honitbe kdyz jsou zvirata tam,az mi odejdou do pole,je to zas na ty polni honitbe,aby se starala,kde je problem?Zrejme ve spolupraci a revnivosti o tom ze "tohle je moje pulka lavice,nelez mi sem" :-))))))))))),tak z toho mam vyslovene svandu,uz chybi jen aby si nasi myslivci zacli ocuravat reviry:-)))))))).Vzdyt je to ostuda,to dvoreckovani.Od toho jsme dostali dar reci,abysme se dokazali domluvit.

Autor: Fesoj | 25.07.2013 21:41
Proude - to ovšem platí jen po hranice honitby. Co naděláš v lesním revíru v létě, když máš černou nastěhovanou v kukuřicích - a co v polních, když bude vše sklizeno ?

Autor: Maral | 25.07.2013 19:20
Fesoj - použil jsem výraz stará struktura, nicméně je to i o soudnosti každého. Nezvládám, tak přizvu mladého, zaručím se za něj, dohlídnu na něj, aby to k něčemu bylo. A i když takový člověk nechodí moc ven, jen občas s tím mladým vyrazí "na kontrolu" a přitom jej nenápadně přezkouší ze znalostí a nějakou zkušenost mu nenuceně předá, tak tím udělá pro myslivost sakra hodně.
Jenže dnes je to mnohde tak, že relativně vitální šedesátníci si odloví své v létě a v zimě sedí doma. Nic proti ničemu, nikoho nelze nutit. Ale pokud takový člověk na schůzi brzdí příliv mladé krve, tak to je špatně. Není přeci problém vzít mladého člena a na rovinu mu říci, hele, podívej se, 3 roky budeš lovit škodnou a prasata, je to tvá parketa, ber nebo nech být. Ale chce to jednat férově. Je spousta mladých absolventů středních lesnických škol, kde myslivost vyučují alespoň na nějaké úrovni. A ti kluci, jak jsem se přesvědčil, jsou tvární, dá se s nima pracovat a vtisknout jim ještě něco dobrého navíc. Jsou mladí, jsou jako houby, nasávají informace a nechají se inspirovat dobrým příkladem. Bohužel setkávám se i s tím, že dost mladých od "zastaralých starých struktur" pochytí spíš to špatné, ty tradované zlozvyky. A tím si myslivci škodí hodně. Neúcta ke "škodné" (liška prašivá, zasraná liška, kuna zmršená apod. a to používám méně expresívní výrazy, protože vše se nedá reprodukovat), lov mladých selat brokama, špatná střelba s následným bezohledným dosledem atd. Znáš to jistě sám dobře.
Já jsem vždy lišku odvezl na veterinu (nemám to daleko) nebo poctivě zakopal. Se všemi poctami. Sřílím velmi dobře a snažím se k tomu směrovat i ostatní. Nebojím se přiměřeně zkritizovat špatnou ránu kolegy, protože v 99% je to chyba jeho. Buď nezvládne horečku, nebo je netrpělivý, nebo má hlad po ráně a zmáčkne i nejistou ránu, nebo prostě střílí hůře. Ale člověk se učí celý život a chyby jsou proto, abychom je tupě neopakovali.

Pro Radka - na podzim dokud není sníh a je spadané listí ulovím nejvíce prasat přes den v lese. A v zimě, i když je dost žaludů, tak na louky musí vylézt, protože živočišnou bílkovinu potřebují. Jenže chodí, jak se jim zachce :-) a když to nejmíň čekáš :D:D:D.

Autor: jeden hajnej | 25.07.2013 17:45
Dnešní ranní čekaná v mírném deštíku, konečně:-) Dvě srny, tři srnčata a v dááálce přes údolí jelen. Po srncích ani památka.

Autor: prroud | 25.07.2013 17:10
Mnooo,ja tim Radku myslel,ze kdyz nejde zver k myslivcovi,musi myslivec k ni:-)))

Autor: Václav Sládek | 25.07.2013 15:29
Pepo s těma mladejma je to snad všude stejné.Ty co mají čas a pravidelně loví abys pohledal.

Autor: Fesoj | 25.07.2013 15:06
Marale, já sice patřím taky mezi ty "staré struktuty", ale bohužel Ti musím dát v mnohém za pravdu. U nás máme jednoho mladšího člena, je to myslivec tělem i duší, nebojí seš žádné práce a k tomu náruživý lovec - co bychom mohli chtít víc... Jenže doba takovým lidem nepřeje. Je to totiž policajt, po zrušení pohraniční policie převelený do Prahy a prostě nestíhá - práce, rodina /ta se mu začíná hroutit/ a do toho myslivost... Ve výboru našeho MS měl funkci jednatele a na poslední schůzi byl přečten jeho dopis, ve kterém žádá o uvolnění, protože účast na schůzi ho zpravidla stojí 1 až 2 dny dovolené. Lovu se taky nemůže věnovat tak, jak by chtěl. Ale i tak je pro naše MS velkým přínosem - jenže takových mladých lidí je málo a my dědci, kteří sice máme zkušenosti a netrpíme nedostatkem času, zase máme zdravotní problémy. Dřív jsem býval za úplňku venku noc co noc a po ránu do práce. Dnes nejen že nevydržím tak dlouho sedět, ale následující den jsem jak "přešlej mrazem". A abych lezl někde po stromě a budoval tam posed - to si už neumím ani představit. Marale, říkáš, že se musí lovit, lovit a zase lovit - máš samozřejmě pravdu, ale členská základna v celorepublikovém měřítku stárne a je to znát i na tom lovení. Nejlíp to vidím na sobě. Ten starý zadek se podstatně hůř zvedá...

Autor: Radek Chadim | 25.07.2013 10:53
Jenže tady nejsme v Saudské Arábii, ale v ČR, a mohamedánů je tady málo, obzvláště v zimě jich ubývá, když jsou v pouštích (lesích) krutá horka (mrazy) :-).

Autor: prroud | 25.07.2013 10:51
Kdyz nejde hora k mohamedovi,musi jit mohamed k hore,Radku :-)

Autor: Radek Chadim | 25.07.2013 10:44
Obávám se, že během letošní zimy toho myslivci patrně moc nedokážou, protože to vypadá na opět dost slušně žaludový rok => nedocházení divočáků na vnadiště => snížení odlovů většiny vnadištních lovců, tedy alespoň v oblastech, kde je občas nějakej ten dub, tedy i u nás :-).

Autor: Maral | 25.07.2013 01:25
Selata jsou v klidu, protože chodí spolu tři bachyňky. Jedna kolem 90kd a další dvě lončačky, každá lončačka má dvě selata, ta největší jich má šest a selata chodí většinou společně, nyní kolem 15-18kg.
Pro prrouda - nůž na krk přikládá prasečí mor. Myslivci ještě stále můžou během letošní zimy prokázat, že situaci zvládají. Jenže to by musely staré struktury (při vší úctě) zvednout zadek a přiložit ruku k dílu. Dokud bude černou lovit max. 20% členů MS, je to v p..i. Ale to je realita současnosti. Alibismus, kecy, pokrytectví, závist, touha po penězích. Primitivové, kteří neumějí střílet Vás osočují,že chodíte do lesa v kamuflážovém obleku. Titéž primitivové, kteří v životě nezasadili ani jediný strom ani keř, nevytvořili nic pro zvěř, jsou mistři v kritice a zaštiťují se "tradicemi".
Je mi blivno z reality, v jakém stavu se nachází česká myslivost.

Autor: prroud | 24.07.2013 19:12
Vemte jeste nekoho s sebou,prece tam nenechate ty selata ;-).Mezi nami,co byste panove delali,kdybyste dostali nuz na krk? Lovte,nebo nastoupej profici a kdyz to nepomuze,budeme travit?....Jenze pozde bycha honit.
Nemam dostatecnej prehled,nespeje to k tomu?

Autor: Maral | 24.07.2013 18:43
Vlastimile - hned jak je potkám, ulovím dvě bachyňky - lončačky, každá vodí dvě selata. Vidím to na společný lov s kolegou, ve dvou se to lépe táhne ...

Autor: Radek Chadim | 24.07.2013 14:04
Včera jsem byl u řepky se sloupem. Do půl jedenácté jen v ječmeni běhal zajíc - ječmen polehanej až na zem, tak je tam dobře vidět. V půl začala pšenice kvičet, ale prd jsem viděl. Tak prohlížím pole a přes cestu v ječmeni na horizontu nějaké tmavé fleky, po čase zvedli hlavu, tak to bylo dančí. Pak se s divočákama, kteří šli od lesa za horizontem, tak nějak srazli u cesty, divočáci šli ode mě zpátky za horizont, dančí ke mně. Když přišli blíž, tak jsem zjistil, že z 12 kusů dančího jsou dva světedivse vařečkáři a dva špičáci a ještě jeden velký kus byl na horizontu, kterého jsem nemohl přečíst. Jeden z vařečkářů nebyl černý, ale byl hnědy. Loni jsem v těchto místech viděl hnědého špičáka, co měl špice do 10 cm a chodil až k silnici, tak je možné že je to stejný kus - letos je z něj slabý vařečkář. Pozoroval jsem je až do jedné hodiny, když poodešli, šel jsem domů.

Autor: prroud | 24.07.2013 11:58
Lovu zdar!

Autor: Fesoj | 24.07.2013 11:45
Honzo, Lovu zdar oběma střelcům ! To se to loví na strnišťatech - já kdybych občas nevyjel někam "do kraje", tak už ani nevím, jak strniště vypadá. Na posekaných loukách a na pastvinách nikde ani rýpanec ani kousek trusu a dokonce ani tam, kde trávu nesklidili a zůstala ležet v řádcích, ty řádky nejsou ani obrácené. Asi se jim nechce z lesa - ta vysušená půda na lukách a pastvinách je tvrdá jako mlat.

Autor: Honza Král | 24.07.2013 09:48
V sobotu jsem vyrazil "na blind" do polí k ječnému strništi. V po desáté monitoruji tři černé koule na poli. Píšu to kolegovi, ten jim "nadbíhá". Tři čuníci jdou pěkně za sebou a šinou si to za Jendou.Na 150 kroků střílím na jednoho z lončáků, ten po ráně jen zakvičí (kolega by řekl "jen hek") Dva zbylí odbíhají do lesa. Po třičtvrtě hodině dostává šanci kolega a plně jí využívá. Já bachyňka 22 kg, 150 kroků, rána přes obě plece, kus zůstal v ohni 8x57 JRS Vulkán, kolega kňourek 26 kg, 80 metrů z volné ruky, prostřeleny obě ledviny, 7x57 R, kus zůstal v ohni.

Autor: Ellhenicky | 24.07.2013 08:49
Se zající je to u nás to samé,nyní jsou vidět, ale kam se potom ztratí nikdo neví.Prasata jsou v obilí a rostou a rostou,nechci ani pomyslet na škody.

Autor: Fesoj | 24.07.2013 08:17
Minulý týden jsme viribus unitis opravili v 6 lidech během jediného dopoledne 3 kazatelny a dnes ráno jsem si na jednu z nich šel sednout. Už při příchodu jsem zahlědl v dálce na posekané louce tmavý pohybující se flíček. Soudil jsem na kočku, ale po výstupu na kazatelnu jsem se dalekohledem přesvědčil, že je to nezvykle tmavá liška. Nakonec mi udělala radost a přišla blíž. Když byla asi na 150 m a bylo jasné, že se víc nepřiblíží, zastavil jsem její poklus zaptáčkováním na dlaň ruky, následovala ranka a lištička zůstala v ohni po zásahu Kentaurem z 243 W. Asi hodinu po ráně mi vylezl na louku párek zajíců a cestou domů jsem potkal ještě další dva. 4 zajíce za jedno ráno, to jsem u nás již dlouho neviděl, ten úbytek lišek se zřejmě začíná projevovat - tož ušáčkové, množte se ! Jo, a to tmavé zbarvení lišky způsobila počínající prašivina. Vloni jsem žádnou lišku neulovil, letos mám první. Opravdu jich není moc. Zaplať Pánbu za to !

Autor: ValíkVlastimil | 23.07.2013 22:17
Množí a množit bude, zkrátka pro to neděláme dost. Ano je to tak trochu střelba do vlastních řad ale skutečný stav.Za týden bude možno lovit dospělé kusy černé zvěře(samičí)a ruku na srdce kdo z nás střelí bachyni...

Autor: jirka marek | 23.07.2013 22:00
Dnes vjeli do pšenic,tři kombajny až z Polska,to to hučelo!
Kam to spěje?
Rozvezli jsme po revíru bažanty s kvočkama.
Doufám,že se jim bude dařit,taky pro to to děláme.
Černá nás asi brzo sežere,množí se neuvěřitelně.
Myslivosti zdar!

Autor: Fesoj | 23.07.2013 11:27
V noci bylo vidět jako ve dne, tak jsem vyrazil. Ale jak říká klasik, "... ani ptáček nezazpíval, ani větvička nezachroustla, ani šťovík nezakyselil." Jen cestou na posed jsem hned za barákem - jako teď každý večer - viděl toho velice nadějného mladého šesteráka, byl tam se srnou a ani mi nevynadal. Seděl jsem do půlnoci a ani chlup. Ráno za tmy jsem vyprovázel manželku do práce, tak jsem si v 5.30 sedl na svůj oblíbený posed u pokosené louky a jediné, co se po rozednění ukázalo, bylo káně. Budu asi muset vyrazit na čuníky v netradiční čas a sednout si k nějakému navštěvovanému kališti kolem poledne. To vedro je ubíjející pro lidi i pro zvěř.

Autor: jeden hajnej | 21.07.2013 17:46
Včera večer jsem si cestou na posed našoulal, nebo spíš vyšlápnul srnce na patnáct metrů. Šesterák takže nic pro personál, nečekal až vyndám foťák a s rámusem vyklidil paseku. Po zbytek večera už jen bečení ovcí a vzdálené pokřiky turistů, běžná sobota na horách.

Autor: Leon Zumr | 21.07.2013 17:31
igman Radek je chovatel čuníků on toho moc třistaosmou nenafotí :D

Autor: igman | 21.07.2013 16:00
A po žních k Turkovi.Prepáč ale tá replika sa za tvoj záver pýtala sama. Lovu zdar.

Autor: Radek Chadim | 21.07.2013 11:16
U vás pozavírali a u nás pustili, včera od devíti do půl dvanácté sedíc na dubu na rohu lesa u rozhraní řepky a pšenice prošli 3 tlupy divočáků každá o více než 20 kusech. Prvně ve čtvrt na deset vylezly dvě bachyně se selaty, pak lončák a s odstupem dva slušní lončáci. Když odešli dál do pšenice, půl hodiny se nic nedělo, pak to začalo v řepce opět kvičet a přibližovat se, ale vylezli zase jako ti první přes 100 m daleko, velkých kusů bylo 8, jedna dost velká bachyně a černo selat :-). Bachyně mě ale navětřila, pač se začal točit vítr, všechny ostatní kusy zahnala zpátky do řepky, chvíli žrala pšenici a větřila a pak všechny kusy zašly zpátky hlouběji do řepky. Když vše utichlo, bylo lehce před jedenáctou a já si říkal, že to už nic nepřijde a že bysme mohli jít s kolegou, který seděl u sloupu za horizontem, domů. Při tomto rozjímání slyším zase kvičení, po čase zase šustění v řepce a opět kousek pod horizontem jako předchozí divočáci vyšlo 7 viditelných kusů, selata jsem neviděl, ale kvičeli tam. Divočáci přešli přes pšenici a vydali se dál podél lesa. Troje divočáci celkem o 70 a více kusech a žádný ulovený, tomu říkám efektivita lovu - když se zemědělcům nevyplatí udělat lovecký pás mezi atraktivními plodinami, tak se jim musí vyplatit škody, neb v té pšenici u té řepky si lovekcý pás již udělali sami divočáci, ale na lov to ještě úplně není, ale do žní je ještě daleko :-).

Autor: Miroslav Štědrý | 21.07.2013 10:44
V sobotu večer jsem se vypravil opět na čekanou, už mi pomalu docházejí nápady kam jít, protože to vypadá jako by nám skoro všechnu zvěř někdo pozavíral. Beru si teda stoličku a jsem rozhodnutý, že budu sedět ve hraně lesa u louky na zemi, kde je z jedné strany houština a z druhé obilí. Od půl osmé se kochám pohledem na zajíce, po osmé mi z houštiny vychází srnče a v obilí se objevuje srna - jinak ticho po pěšině.
A dnes ráno vyrážím před půl čtvrtou, usadím se na žebřík nad potokem u řepky a kolem páté mi přes loučku přechází srnec roček, paroží nad slecha (vidlák). Jinak nic ůplně mrtvo,tak uvidíme večer.

Autor: Miroslav Štědrý | 20.07.2013 11:23
Včera jsem přijel z odpolední a byl by hřích sedět doma, takže před jedenáctou sedím u řepky a bylo vidět jako ve dne. Do půlnoci celkem klid občas někde v lese bekal srnec, po půlnoci z řepky vytahuje srnec, ale tak nějak rychle se zastaví na louce, chová se dost neklidně a rychle odbíhá přes louku. Za chvilku už znám dúvod jeho chování. V řepce to začne žít, kvíčí a chrochtá to tam jak o život. To už vypadá slibně - pořád se přibližují ke kraji řepky, pomalu beru kulovnici do ruky, už jim chybí asi tak metr a mám je venku na louce. Ale Hubert tomu chtěl jinak, najednou se otočila a krásně mě obešla, ani vidět je nebylo. Čekám do dvou do rána a jdu domu - třeba příště .

Autor: Pavel Toman | 19.07.2013 22:27
Tak dnes o čtvrt na devět cyklista, říkám si, to chce klid a vydržet,pak na posekanou polňačku mezi kukuřicí a ječmenem vytáhl asi sratalion zajíců, říkám si, paráda, za chvilku začnou courat liščata a toulavá škodná o které se ví :-).Viditelnost i za šera parádní Tonda svítí jak o dušu a pak o půl desáté pro změnu cyklisti dva.Cigaretka a návrat domů bo už jse se zlehka nas..l.

Autor: Fesoj | 19.07.2013 12:45
Dnes ráno jsem vyrazil o půl páté. Přijíždím na konec vešsnice, tam u posledního baráku pobíhá čubina /zparchantělý německý ovčák/- která se nejspíš zas podhrabala pod plotem. Kdybych se hned otočil a vrátil domů, udělal bych líp - seděl jsem do půl osmé, všude jak vymeteno, jen jeden srnec v takové dálce, že byl naprosto nečitelný. Ta psí bestie tam zřejmě revírovala celou noc.

Autor: Radek Chadim | 19.07.2013 11:38
Včera jsem byl čekat u kukuřice u bažiny (http://www.myslivecke-forum.cz/index.php?str=fotografie&id=12812) - na druhou stranu přes potok jsme přestěhovali přenosný posed takže je vidět celá bažina a nyní vojtěškové strniště. Chvíli po té, co jsem zasedl na posed, vylezl z kukuřice srnec šesterák. Pak se dlouho nic nedělo, tak jsem pozoroval létající sekačky, který mě už začínají trošku znervozňovat. Obvykle s kolegou čekáme do 3/4 na deset, když bylo pět minut před 3/4, a já si zrovna říkal, že v tuto dobu už pomalu obvykle jdeme domů, tak z ničehonic :-) v kukuřici zakvičel divočák a zároveň s tím vylezly z potoka hned 3 kusy srnčího, dva srnci kousek dál a asi srna blíž. Jelikož se po setmění zvedl vítr, neslyšel jsem, kam se divočáci vydali. V deset vylezl na východním kraji bažiny první větší divočák a pochutnával si na provizorním vnadišti, za chvíli přišel i druhý. Jelikož bylo prd vidět, pač měsíc byl za mraky, a bažina je dost zarostlá, tak jsem tak nějak váhal nad velikostí, tak jsem nelovil. Divočáci postupně obešli podél obvodu bažinu a na západním okraji vlezli do potoka, kde si patrně pochutnávali na větvích z vrb a olší, které sahají až na zem asi 15 m od posedu, bylo slyšet jak škubou větve. Už jsem čekal, že vylezou na vojtěškové strniště na druhé straně potoka a budu moct lépe posoudit jejich lovnost, ale prošli potokem přímo pod posedem, pak vylezli na druhý břeh než je posed a ani né 10 m ode mě šli opět k východnímu okraji bažiny a zašli ke kukuřici. Velcí se mi nezdáli, ale jeden kus asi vodil selata, škoda že byla dost špatná viditelnost. Když jsem slézal z posedu, pořád jsem je slyšel mlaskat v bažině, pač to nebylo dál než 20 m, ale ani moje šustění seschlou trávou u posedu jim nijak zvlášť nevadilo. Doufám, že už se pořádně rozsvítí a bude dost vidět. Je taky zajímavé, že i když je ještě všude řepka i pšenice, divočáci už jsou nastěhovaní v kukuřici, až se všude poseče a stáhne se do kukuřice značná část černé zvěře, tak to zase bude něco.

Autor: Jan Heger | 19.07.2013 09:28
Dnes se mi opět potvrdilo, že kdo se ráno donutí brzy vstát, tak toho litovat nebude.
Ve 4 hodiny už sedím na své nově převozné kazatelně, kterou jsem umístil na posečenou louku na kraji lesa, vedle brambory a zbytek obilí. Uvelebuji se a za 10 min. vytahuje z ječmene lišče, mám velkou radost. Přejde louku a zatahuje do brambor směrem ke vsi. 10 min. na to se řítí po louce směrem ke mně další lišče. Těsně proběhne pod okénkem a zatahuje opět jako ta první. Čekám dál..
Těsně před pátou vytahuje z lesa cosi černého, na srnce moc velké, rychle dalekohled k očím a ono prase, nemůžu tomu uvěřit. Ihned se vrací zpět a za malou chvilku jsou na louce 4 lončáci. Tak jsem je hezky pozdravil a odešli dál podle svých plánů.
Krásné ráno, zítra zase. J.H.

Autor: Ivo Ondráček | 17.07.2013 19:08
Teď jsem byl odvézt vývrh z toho včerejšího srnce. A z vrbiček od rybníčka směrem k řepce vyběhla liška, chvilku koukala a ztratila se v poli. Takhle brzy z kraje večera vídám lišku tak dvakrát ročně. Tož uvidíme, zda jí dobroty z vývrhu zaujmou. Ráno si dám budíka... a až opět jednou nevstanu, večer v osm na ní zasednu:)

Autor: Michal Brabec | 17.07.2013 19:02
Stařečci říkali: "Osmička brok - po celý rok.."

Autor: Honza Král | 17.07.2013 16:20
Lovu zdar Jendo. Já naposledy střelil zajíce před dvě roky na Slovensku. Můj děda a učitel říkával že broky jsou nejlepší když jsou ,25 ,75 . Na bažanty devítky broky, tedy 3,25 mm. To prý padaly i výšky. Na zajíce sedmičky a člověk mohl střílet jak v lese tak v poli. Pár papíráků devítek mi nechal a je fakt že kohouti po tom padali jak hrušky.
Já včera vyrazil zkontrolovat liščata, jestli nepůjdou lovit na ječniště. Ale JéZéDáci nemají času na zbyt, tak už bylo strniště prohnojené. Tak jsme s Kety vyrazili na nedalekou louku u prostřed polí s kazatelnou rákosovém obdélníku. Do jedenácti sedm šest srn, dva kusy za tmy nepoznané. Za světla "vypral" zajíc srnče z pšenice. Jedna ze srn měla u sebe srnče. Srnci vymřeli nebo co...

Autor: Karel poslík | 17.07.2013 14:46
Lovu zdar Honzo, já to říkám pořád. "Sedmička" brok je jako Persil, s tím přepereš každýho. Karel

Autor: Radek Chadim | 17.07.2013 09:32
Včera jsem čekal u průseku kukuřice, kolega na dalším rohu lesa 400 m daleko, nic moc kvůli porostu vidět, ale honíme s kolegou toho paličkáře, tak na to to bylo dobrý. Před devátou vylezl srnec špičák daleko ode mě, pak srna. Ve čtvrt na deset přes pás 15 m přímo proti mě vylezlo lišče, chvíli si mě prohlíželo a jak jsem se začal natahovat po flintě, zalezlo zpátky. Pak už mě žral jen otravný hmyz. Když jsem se v půl jedenácté vracel přes kukuřici a kolem řepky, kde jsem minulý týden ulovil divočáka, všude ticho a klid - holt je to vystřílený :-). V potoce u auta sice divočáci kvičeli, ale viditelnost nic moc, tak jsme na ně nečekali.

Autor: Václav Sládek | 17.07.2013 07:53
Včera navečer jsem popás dva na naše poměry dobré šesteráky a dva zajdy.Na samou tmu přišel další srnec ale toho se mi nepodařilo přečíst.Prasata do jedenácti nepřišla a pak nebyla taková viditelnost.

Autor: Jan Slavětínský | 17.07.2013 06:38
Tak jsem včera s večerem střelil zajocha.V celku nic zvláštního, jen u nás je to větší zážitek našoulat si zajíce na brokovou ránu než se třeba potkat s divočákem, ale hlavně potřebujete tu zvěř nalovit během týdne, aby byla a člověk měl lepší spaní...Tu ranku na zajocha jsem měl okořeněnou vzpomínkou na Roudnou, kde mi Karel Poslíků dal Rotweilové patrony s brokem 3,7 a tak když se po ní ušák na dobrých 45 kroků z horního plně úženýho laufu Suprbrna překulil, vzpoměl jsem si....

Autor: Fesoj | 16.07.2013 21:07
U nás ježci zcela vymřeli, víc než l0, možná 15 let se tady nevyskytují - zřejmě následek chorob Bubo bubo a Vulpes vulpes. Sem tam nějaký se objeví v intravilánu města Žacléře, ve volné přírodě tu nejsou - když byli, křepelačka to hnrd zjistila a pokud jsem nestihl včas zakročit, zas bylo o jednoho méně.
Dnes jsem se chystal na prasátka, vidět bude nádherně - ale když jsem dával seno do kupek, zatočila se mi makovice, takže jsem se rozhodl to pro dnešek vzdát.

Autor: Václav Sládek | 16.07.2013 16:53
Mě včera přemohla lenora ale dnes vyrazím.Přidám se ke kuňákum sic nám vejce nekradou ale zlikvidovali potkany v celé vsi 1+.Nám vybíral vejce ježek a doplatil nato.Bordík ho načapal pod dřívím vynes ho do půlky tříhektarové traviny než jsem mu ho stačil vzít už ježek vřeštěl.Na hřebetě vyrvaný bodliny s kusem kůže byl rozbalený a za hvílku konec.Se srnčím se mi nedaří nepotkal jsem žádnou jedničku ani rarytku.Možná dnes.

Autor: Tomio | 16.07.2013 14:08
Tož já chodím ted každý druhý den na raritního srnce, vídívám ho tak ob čekanou, ale furt má štěstí. Dneska ráno k tomu vylezla bachyně 8selat a jeden takový mezi-kus. Ale pro vysoký porost jsem nedokázal rozpoznat více. Sele jsem viděl celé jen jedno, tak 11-13kg.
Včera byl celkem klid, zato o víkendu to bylo procesí

Autor: Leon Zumr | 16.07.2013 13:39
koukám že to bylo všude stejný je hezky a dlouho vidět tak u nás ani nemá cenu večer vylejzat ven koně pejskaři běžci s čelovkama :D

Autor: strejda zajíc | 16.07.2013 13:32
Honza Slavětínský měl naprostou pravdu,včera to byl takovej divnej den.Už třeba jen tím,že večer do lesa vyrazila i Zaječice.:-)V půl deváté mi přicválali dva koňojezdci(i když různopohlavní,stejně jsem je rád neviděl),když jsem konečně čekal zvěř,objevil se náš předseda i se psem(21.00).To už jsem rezignoval a po jeho "odskočení" jsem si velké naděje nedával.Ale člověk míní a sv.Hubert mění...Po dvaceti minutách,kde se vzali,tu se vzali,Medvěd i s Medvědicí autem přifrčeli(rovněž členové našeho MS).A protože jen šli dát včeličkám dobrou noc,za čvrt hoďky jeli zpět.Myslel jsem,že to je už vše,ale né!Ještě se vracela eqipa,slíčna jezdkyně na kraji lesa "ždímala",ale už bylo takové šero,že ani ruský kukr nepomohl...No řekněte,nebyl to den blbec?:-)
Když jsem to líčil ženě,smála se jako malá holka.Ona tam celý večer pásla čuníka jako slon,tak byla spokojená.

Autor: Karel poslík | 16.07.2013 11:53
Josefe, mohu plně potvrdit Oldovy zkušenosti. Také máme doma slípky. Za žrádlem se tam začali stahovat potkani.Střídavě jsme aplikovali jed a olovo v podobě diabolek. Najednou zcela vymizeli, zato se začala plíživě ztrácet vajíčka. Sem tam jsem našel skořápku na zahradě nebo se válelo vajíčko u sousedů a jednou jsem našel vajíčko i v motorovém prostoru auta, které stojí na parkovišti asi 50 m od slepic. V zimě vše potvrdily stopy na obnovách. Ze sklepních prostor školy na druhé straně ulice chodí kuna na potkany a když zrovna nejsou, vezme si vajíčko. Volí takovou cestu za ploty, aby se nepotkala na zahradě s křepelákem. Podkladky bere také, slepice zatím ignoruje a já proto ugnoruji zase ji. Dobrou obranou je sběr vajec každý den ještě za světla. Potom si kuna odnese jen podkladek. Chtěl bych ji vidět, jak je překvapená při kousání sádry. Zdar Karel

Autor: Leon Zumr | 16.07.2013 11:37
musí se vyřídit na SSM povolení k lovu zvěře na výcvik

Autor: jirka marek | 16.07.2013 09:47
Jak to je s tím zajochem na individuálním lovu?To je na povolení SSM?

Autor: Radek Chadim | 16.07.2013 09:47
Oldřichu, doufám, že taky nezačínáš proudovatět :-). No nic.
Včera jsem byl u naší letošní největší řepky s kolegou, já sedl na posed na starém dubu na rohu lesa, u kterého je i rozhraní řepka pšenice - pšenka už moc v těch místech samozřejmě nekvete, ale co už. Z posedu je vidět do takové lesní zátočiny a podél lesa, na to rozhraní v délce asi 120 m na horizont a pak na skoro celé 40 hektarové řepkové pole. Kolega seděl u sloupu za horizontem proti mně. Na 15. červenec foukal dost studený a silný vítr, tak jsem toho moc neslyšel. V půl deváté v rohu pšeničného pole vyšla srna, koukám, že vemínko má, srnče dlouho nikde, až po 20 minutách přišlo do kolejáku i slušné srnče. Za 5 minut koukám na rozhraní řepky a pšenice a vidím tam hnědý flek, sakra na první pohled sele říkám si, ale najednou to sele zdvihá hlavu a je to druhé srnče. Přemýšlím, jestli patří k té srně, ale za mnou to šustí, tak se otáčím a v polehané řepce stojí druhá srna, jistící do řepky. Pak začne pískat, z řepky vybíhá srnec a už jí honí, srnče předemnou odbíhá podél lesa a řepky pod mou trojnožkou k srně, chvíli se honí za mnou v lese, ale skrz listí není nic vidět a pak vybíhají přímo podemnou, srnče podbíhá zpátky pod trojnožkou do pšenice, srna se srncem trojnožku obchází řepkou, pak všichni vchází do pšenice a je klid. Jelikož čekáme do 3/4 na 10 a divočáci nejsou ani slyšet, píšu kolegovi sms, jestli půjdeme, on píše, že čeká, divočáci jsou na kraji řepky. Ve 21:50 najednou slyším šustění za mnou z lesa, srnčí při kraji lesa odbíhá dále do pole, šustění z lesa se blíží a přímo pod posedem začínají vybíhat divočáci, moc je nevidím, pač podemnou jsou větve, jeden větší kus odbíhá po větru do zalivu pole do lesa :-), větří, frkne a pak všichni divočáci předemnou skačou do řepky a odchází pryč. Za 5 minut, ticho a klid. Potom už kolega píše, že ti jeho divočáci už ho úspěšně obešli pšenicí, tak odcházíme domů. Až se pořádně rozsvítí, půjdu si je tam vyčíhat, protože pšenice už je tam dost řídka - neurodilo se :-) - tak je to jedno z mála míst, kde se dá lovit.

Autor: Honza Král | 16.07.2013 09:45
Včera začaly kombajny chroustat ječmeny. Sedl jsem na rozhraní pšenice, strniště a kukuřice s tím, že by mohla přijít nějaká kmotra, v lepším případě prásko.Do půl dwesáté tři srny a jeden srnec, v dálce na louce honil srnec srnu. Pak na cca 45 metrů vytahuje z meliorační stoky lišče. Střílím šestkama brokomaa z Minimagnumu. Liška po ráně zaprská, nadskočí a zpátky do stoky. Ta tam bude.... V deset to chci zabalit a zajet pro psy. Okolo stoky si to ke mě žene další liška a třetí myškuje na strništi. Pouští se do bitky a jakmile od sebe odskočí jedno z nich smete osma do strniště. Jedu domu pro psy.Kolegovo přítelkyně stále diskutuje s mojí Jitkou o nesmírně důlěežitých ženských věcech, takže Honza je ještě v lese. Přijíždím po strništi k nástřelu a hcvilku za mnou po předchozím telefonátu doráží kolega. Pouštím Astora navolno a jako vždy běží rychleji než mu stačí nohy a nic ve stoce nenachází. Všetrannej pes..nakopat do řiti...Honza se směje. Pouštím Sisi a ta kousek od auta na strništi dohledává lišku střelenou kulí. Ještě s jezevčicí jdeme od brokovégho nástřelu, v pšenici nacházíme kapky barvy a ve velkém kruhu značné množství pobytových znaků lišek. Fena ztrácí stopu ve změti pachů. Pouštím psy na volné hledání, ale lišku jsme nenašli.Ještě jsme ji(nebo jinou) slyšeli zaskolit v kukuřici. Před dvanáctou přijíždíme domů, kde nás sice vítají, ale s lehkým bubláním naše drahé. Mimochodem na takový kousek mě sklamal ten minimagnum.

Autor: Oldřich Vopršal | 16.07.2013 09:31
Josefe setkal jsem se s tím. A není to u kuny nic neobvyklého. Doma chovám skoro 20 let slepice a v jednom období, kdy se mě v kůlně ve slámě zabydlely kuny to bylo častým pravidlem. Kupodivu jsem to poznal ani ne tak podle zmizelých vajec jako spíš podle podkladků, které mi také mizely a které kuna bere šmahem i s vejci. Nerozpoznává to čichem. V hnízdě nikdy žádné vejce přímo nevypila. Ty podkladky jsem pak během roku, jak jsem chodil postupně na půdu králíkům pro seno nebo do kolny pro slámu vždy zase objevoval, jak mi vypadávaly na zem. Doma jsem ji strpěl jako Indové kobry, protože zastala práci za deset koček. Nikdy jsem nevěděl, co je to mít doma myš a už vůbec ne, co je to mít potkana. Na ty jsou doslova specialistky. Zkrátka platila mezi námi takové nepsaná domluva. Já jí dával generální pardon a ona si nevšímala slepic. Jako desátek a držhubný si za to brala právě ty vejce. Pěkně během dne snesené v kurníku v kukaních. Nebrala nikdy všechny, vždy jen pár. Věděla, co se sluší a patří. Ne jako ti dnešní politici. Ti jak se někam ke korytu nakvartýrují, sežerou jako paraziti vše i se samotným hostitelem. Měj se pěkně Josefe a jsem rád, že jsem Tě mohl letos v Roudné osobně poznat.

Autor: Zdeněk | 15.07.2013 23:47
Před léty, když jsem měl ještě slepice- vlašky. tak jsem řešil vypití vajec. Poprvé to odnesl kohout, až za 2-3 dny se ztrácela vejce, nacházel jsem je nedaleko kurníku, v oploceném výběhu. Líčil jsem pasti, povolené i zakázané, pes má cvingr kousek vedle a snad jen 2x spustil. Vejce se ztrácela i ze sklopce, už jsem byl naštvaný, tak jsem všechno zjemnil, zavětřil kočičím deodorantem. Ráno byl sklopec dole a v něm vyštíplá fretka, měla to spočítané, ohař a škodná, dávit uměl.

Autor: Ron Gordon | 15.07.2013 23:33
Jo Fesoji, to je kuna domácí, ta si přece nebude likvidovat živitelky.

Autor: Fesoj | 15.07.2013 23:19
Pánové, kdo z vás chová slepice, poraďte mi ! Jednou za čas se mi stane, že když zapomenu zavřít kurník a navštíví ho kuna, dojde k masakru. To je normální placení daně z blbosti a není na tom nic mimořádného. Ale poslední dobou se mi zdálo, že pipiny nějak stávkují a vajíček je nezvykle málo. Dnes jsem zase zavíral kurník později, až ve 22.30 a zároveň jsem sbíral vajíčka. A věřte nevěřte, v jednom hnízdě jich bylo 5, ale v druhém jedno, respektive jen skořápka. Bylo vypité typickým kuním způsobem - díra na prostředku. To jsem viděl mnohokrát jak v honitbě, tak u kuny, kterou jsem choval doma. Ale co mne překvapilo, že ta mrcha neublížila slepicím a ani je nezjančila, seděly v poklidu na hřadu jako vždycky.
Setkal se někdo z vás s tím, že by kuna kradla vejce a přitom neublížila drůbeži ?

Autor: Jaroslav Tatalák | 15.07.2013 21:20
K těm liškám- u nás jsem letos neslyšel ani neviděl jedinou lišku. Když jste popisovali v zimních měsících jak kde skolily lišky, u nás jsem si mohl uši strhnout a nic. Za loňský myslivecký rok byla v honitbě střelena jedna liška. Možná i proto je vidět více zajíců, ale to se ukáže až při prvních honech. Jinak,co jsem se bavil s kolegy s jiných honiteb je vidět stále víc lišek s prašivinou. S pozdravem J.T.

Autor: ValíkVlastimil | 15.07.2013 20:41
Ráďo gratuluji, dostal si se na titulní stranu mysliveckého webu se svým loveckým videem u řepky jako nejlepší video.

Autor: Leon Zumr | 15.07.2013 19:34
Josef to se čte pro zasmání a k liškám u nás prašivina byla tak to je možná ten hlavní vliv že nejsou vidět a zajíci jsou pořád ale ty nám odloví auta a traktory tak že si zase každej ulovíme jednoho a do tomboly aby bylo něco na příští rok

Autor: Fesoj | 15.07.2013 17:22
Bože, bože, Boženko - tak jsem začal číst tu diskuzi na Novinkách k tomu praseti a raději jsem toho nechal - 90 % těch keců je o politice. Náš Proud je proti tomu ještě úplně věcná hvězda (
Ale abych se vrátil k těm liškám. Nějaká nákaza to určitě bude, i když o výskytu prašivých lišek v naší honitbě nemám žádné zprávy - na rozdíl od kun, kolega při venčení psa přímo ve městě Žacléři nedávno nalezl už dvě uhynulé a úplně olezlé. A jelikož všechno zlé je pro něco dobré, tak na druhou stranu musím říci, že se vrací doby, kdy je vidět víc zajíců než lišek - sice zatím jen asi tak jeden, dva, ale jsou vidět a to prakticky pokaždé, ať už sedím kdekoliv. Před pár lety to byla úplná vzácnost.

Autor: Honza Král | 15.07.2013 16:31
Procházejícm pražákům zjevně moc nevadil a oni ho zamotají do pletiva a zbijí pendrekama. Po přečetení článku se nám do lečí pohrnou honci beze zbraní.

Autor: Radek Chadim | 15.07.2013 16:19
A po přečtení se hned citím bezpečněji :-).

Autor: Radek Chadim | 15.07.2013 16:16
To zase budou psát jak je to přemnožený:
http://www.novinky.cz/krimi/307818-neskutecna-policejni-honicka-pres-pul-prahy-divocak-preplaval-vltavu-a-rozbil-vylohu-hotelu.html
Ale je vidět, že když na černou, tak zásadně s obuškama :-D.

Autor: Radek Chadim | 15.07.2013 13:53
Na jaře než vyrostl porost na polích jsem viděl tolik lišek, jako za předchozích 5 let co dělám myslivost. Od té doby, co na poli není kvůli porostu nic vidět, jsem kromě té vběhélé do záběru s tím bažantem a ty liščata u té nory jeden večer neviděl ani jednu, ale jelikož se liščat povedlo dost a liška tam byla na jaře, bude i teď, akorát není vidět. A dokud je všude zarostlo, tak ju člověk ani neuvidí, protože proč by chodila na volné prostranství. Uvidím teď o úplňku na vojtěškovém strništi u kukuřic.

Autor: Tomio | 15.07.2013 13:40
To mají, co dělat. ABy dostaly penízky, musí do 15.7. pokosit, jinak jim to vyfotí vrtulník a pápá dotace

Autor: Václav Sládek | 15.07.2013 12:28
U nás je jěště hodně travin nepokosených.Nejsem zrovna malý tráva mi je hnedle do ramen.Řepky hustý jak prales.Nikdo nenoroval jen z jedné nory vytáhla jagoška kamaráda dvě zadávená jezevčata.Lišek tu je dost jen se na ně dostat.

Autor: prroud | 15.07.2013 12:04
Tak dnes,pred chvili jsem vytahl z bazenu utopenou straku,jak se ji to povedlo mi je zahadou,kdyz mela na co vylizt,na druhou stranu,zas o jednu min,je jich tu prilis a pro zpevny ptactvo je letos katastrofalni rok.....

Kdo napise lovu zdar,toho sezeru i s kloboukem a botama:-))))

Autor: Honza Král | 15.07.2013 10:44
Josef lovu zdar. Jendo víš proč to nemohli roztlačit? Tlačí vždy chlap...a teď babo raď. Taky jsem žil v domění že u nás není moc lišek, minulou sobotu chlapi ulovili dvě za večer, paá lišek bylo viděných a některé dokonce i netrefené. Takže nevymřely.Každým dnem myslím žačnou síct ječmeny, tak na strnišťácích se nějaké zrzky ukážou. Já chtěl včera vyrazit pod barák na kontrolu jeteliny, co mi to tam vlastně chodí a v osm přišel soused a náš nový "člen" a tak večerní čekaná skončila u piva.

Autor: prroud | 15.07.2013 10:29
Nechapu proc buzny nelovite,je to prece jasnej sanitarni odstrel.....ovsem z lidskyho rozmeru bych opravdu dobre miril,dal bych si zalezet.Jinak jdeme timhle tempem jakym se ta "moda" rozmaha a nasi blbosti,jak ji podporujeme,brzo do kyticek,jako druh,"po preslici"!

Jinak Honzo,takovy bych nafotil v nejkrasnejsich pozicich,hlavne dobre viditelnym oblicejem, a vystavil na netu s nadpisem,odstrasujici priklad.

Autor: Leon Zumr | 15.07.2013 10:22
tak to je jak u nás já jsem letos viděl jenom dvě ale na dálku loni jsem ulovil pouze jednu jinou jsem neviděl a to předloni jsem ulovil 8 mladých jednu fenu a dva dobrý lišáky

Autor: Martin Síla | 15.07.2013 10:15
Jozef, žeby prašivina?

Autor: Fesoj | 15.07.2013 10:06
Teď jsou konečně kolem nás posekané všechny louky. Na čerstvě posekaných lukách se vždy ideálně lovily lištičky a když člověk nic nestřelil, tak zpravidla aspoň nějakou viděl, třeba v dálce mimo dostřel. Letos jsem už seděl na čtyřech místech a nikde ani jedna zrzka a pokud jsem mluvil s jinými našimi členy, mají stejné poznatky. Někteří už říkají, že i kdyby jim přišla, střílet nebudou a budou to dělat jako za starých časů, když se lišky lovily /aspoň v podhorských a horských honitbách/ od sv. Huberta do sv. Josefa. Ten úbytek lišek už u nás trvá delší dobu - každoročně jsem jich střílíval 10 až 15, ale předloni 7, vloni nic a letos zatím taky nic. Přitom na fórech čtu. kolik je všude lišek. Jste na tom někde podobně jako u nás ?

Autor: Václav Sládek | 15.07.2013 09:45
Josefe jako prvoci.

Autor: Fesoj | 15.07.2013 09:44
Jendo, ono se není čemu divit. Asi to dopadne tak, že díky globálnímu oteplování potkáš v revíru častěji buzíka než zajíce - ale toho holt na lesní zkoušky střelit nemůžeš. Taky se už začínají přemnožovat - i když jak se vlastně můžou množit, to mi je záhadou, snad vegetativně, dělením.

Autor: Petr Havlín | 15.07.2013 08:50
Jendo Lovu zdar:-)))))

Autor: Martin Síla | 15.07.2013 08:50
No to je darda Honzo. Zažil a viděl jsem v revíru ledacos, ale tohle...

Autor: Jan Slavětínský | 15.07.2013 07:44
Josef, Lovu zdar !
Musím vám také napsat můj včerejší ranní zážitek. Potřebujem střelit zajíce na sobotní LZ a tak jsem si na rozednění sednul na žebřík a potom že pošoulám...Na obrostlé louce před posedem jsem měl čtyři kusy srnčího a jeden ušák mi tam přeběhl na víc jak sto metrů. Slezl jsem a s dobrým větrem vyrazil. V místech, kde běžně potkavám a je zvěř, jsem neviděl nic. Bylo mi to divné.Šoulám krajem lesa abych viděl do louky a k mezi, ale nikde nic.Když přicházím na konec,do takového výřezu, tak v samé horní špici vidím zajeté auto s otevřenými předními dveřmi.Z vrchu ho lesem obcházím a v duchu kleju, co tady kdo ve čtvrt na šest straší...Pánové, na sedadle chlap,kalhoty do půl žerdi a orálně ho tam uspokojovala. Tak jsem si říkal,když už mi to tady vyplašili a neviděl jsem nic, tak počkám a uvidím, jak holka umí a jak bude šikovná. Chlapi, když to potom zvedlo hlavu a mělo to fousy a tu kozí bradku..." no velebnosti, chtělo se mi blejt"...Oni dvá cukrouši. Tiše mizím,ale rohem vycházím na louku a jdu dál. Museli mě vidět. Slyším bouchnout dveře a auto se rozjíždí. Jede bez motoru dolu po stráni, nabírá rychlost a slyším, jak zkouší startovat. Jednou, potřetí a nic. Jak tam stáli na sklonu ,ulili karburátor a nenatočili to.Stál jsem za mezí a dalekohledem se díval jak to dopadne.Asi byli tak zblblí, že to nezkusil ani přes rychlost ani nezatáhli ručku.Auto valilo po stráni a až někde uprostřed ho vzali do rejdu a v podstatě obloukem zatočili zpět proti kopci až v té trávě pomalu zastavili. Oba vylezli, chvíli se tam o něco snažili, zkoušeli to i tlačit, ale utlačit auto v louce,to musí být chlapi a né buz...Byli živi a zdrávi, tak jsem šel dál. Zajíce jsem nestřelil i když viděl, ale všechno na kuli...,tak že dnes další pokus.....Lovu

Autor: Fesoj | 14.07.2013 11:28
Zdar - a nestrhli mi nic, interlovská váha byla 10 kg, tudíž II. jajost po 75 Kč/kg.

Autor: strejda zajíc | 14.07.2013 11:23
Pepo,Lovu zdar!

Autor: prroud | 14.07.2013 09:22
Lovu zdar,Josefe:-)

Autor: martes | 14.07.2013 00:49
Josef Lovu zdar.Zdenek.

Autor: Fesoj | 14.07.2013 00:26
Tak jsem si konečně po dlouhé době vystřelil, ale nad výsledkem musím kroutit hlavou a asi budu muset zajet na střelnici... Odpoledne dosekli zbytek louky proti našemu baráku a tak jsem tam večer vyrazil. Sedl jsem si na svou oblíbenou kazatelnu, pohodlně se uvelebím, nabiji zbraň, mávnutím kloboukem z okna pozdravím kamaráda, který sedí v kazatelně kus ode mne na hraně lesa a zapálím si svou první cigaretu. Vzápětí vlevo ode mne na 50 m vyběhnou na čerstvě posekanou louku dva slabé kusy srnčího. Čiplenka a paličkář. Okamžitě sáhnu po flintě, jenže zvěř se dává do pohybu, navíc je mám téměř naostro zezadu. Sleduji je puškohledem, asi na 150 m srneček zastavuje a natáčí se bokem. Bod je na komoře, střílím. Srneček bez viditelného značení odskakuje, na což u 243 W vůbec nejsem zvyklý a mizí mi v zákrytu několika lip, obklopujících boží muka. Jsem přesvědčen, že jsem chybil, ale nevím, proč. Dokuřuji tu první cigaretu a jdu se tam podívat. Nástřel bych na posekané louce bez jakéhokoli záchytnáho bodu těžko hledal, tak jdu hned za ty lípy ve směru odskočení - a už ho vidím. Leží na straně vstřelu, vedle něj kus plic, výstřelový otvor kousek za předním během, cca 2x1 cm. Ale když ho otočím, vidím, že asi tak úplně naširoko nestál. Vstřel, téměř neznatelný, je až za žebry, kule lízla trávník, játra a plíce na maděru - no nepřejte si vidět, co mi to dalo doma práce, než jsem z něj tu zeleninu dostal a stejně mi možná ještě něco ve výkupu za znečištění strhnou. Vyvržený s hlavou a běhy měl 12 kg, levý parůžek 4 cm, pravý 1 cm, nevytlučený, plný střečků.

Autor: Fesoj | 13.07.2013 12:48
Dnes ráno jsem delší dobu pásl dva mladé srnečky. Oba parůžky kousek nad slechy, tenoučké. Jeden z nich - vidláček - byl ve zvěřině znatelně lepší, ale ani ten druhý nebyl žádný "podmírák". Na první pohled jsem je odhadl jako dvouleté a rozhodoval jsem se, zda nemám toho slabšího, špičáka, ulovit. Ještě že jsem nestřílel ! Až když mi ten špičák přiběhl na pár kroků, zjistil jsem, že nemá vytlučeno, respektive že vytloukání právě začíná. Takže roček - a ten druhý bude nejspíš roček taky. Ale podle postavy a krku bych jim hádal víc. Naproti tomu obličejová maska spíš odpovídala ročkovi - a byla prakticky u obou stejná.

Autor: strejda zajíc | 12.07.2013 01:15
Dnes,vlastně už včera.náš "mladý" myslivec(ne věkem,ale "odslouženými léty")střelil svého prvního srnce!Lovu zdar! Odstřelová jednička,na levé straně špic do 8 cm,na pravé jen puk na slaboučké pučnici.Předevčírem se mi tam vnutil,tak jsem na něj dnes(vlastně včera) poštval Peťana.Jooo.první srnec,to je pro myslivce víc,jak první ženská...:-)Poctivě jsme ho zapili,Zaječice jaksi uhynula,i mně,přátelé,promiňte případné chyby.Dobrou noc a té naší české (umírající)myslivosti Zdar!

Autor: Jaroslav Tatalák | 11.07.2013 22:12
Už včera jsem vyrazil na srnce nejnížší kvality(I VT podle některých),já pro lovecký zážitek.Dlouho nic až do 20. hodiny, kdy se na louku snesli 3 hřivnáči a "začali se pást." Po nich krátce vyrazili na pašu 3 zajíci. Vše v poho, do vzdálenosti 20-25 metrů. Ve 21. hodin vyšel pán srnec. Vidlák,5cm výsady 3-4 cm nad slechy.Bílá skvrna nad větrníkem a po předvedení na 20 metrů i celkový pohled- jednička,ale nadějná- po stisknutí na něj by mě hospodář zastřelil místo srnce.Tak jsem ho popásal asi 40 minut a s velkým buď zdráv se s ním rozloučil.Tak zase někdy příště s jiným adeptem na ránu. S pozdravem J.T.

Autor: strejda zajíc | 11.07.2013 16:35
Honzo,to se pleteš,protože v řepce se teď jít nedá,musíš lézt po čtyřech!
A legrace to někdy docela je,ale pak ho táhnout ven,to už sranda končí!:-)

Autor: Honza Král | 11.07.2013 08:26
Jasný, když v v řepce, kukuřici zůstane kus černé v ohni tak je to nuda. Není nad to jít ve tmě tou džunglí za hlásícím psem a čekat odkud přijde útok a jestli přijde. To píši s nadsázkou, samozřejmě je nej když zvěř zůstane v ohni, když dojde na to co jsem psal, tak to už někdy nebývá legrace, kor s nelhkotonážním psem, který nazdarží kus.

Autor: Pavel Černý | 11.07.2013 07:56
Podle mého názoru je třeba vždy zvážit okolnosti lovu, okolní vegetaci a dostupnost dobrého psa. Myslím tím samozřejmě situaci, kdy mám alespoň pár vteřin času o takových věcech přemýšlet. Někdy je čas opravdu jen na rozhodnutí, zda lovit. Vloni v létě jsem střelil lončáka, cca 65 kg vyvrženého, a toho jsem úmyslně střelil přes lopatky. Bylo to totiž u nějakých 120 ha třímetrové kukuřice a navíc při stmívání. Nebyl důvod dokazovat si hrdinství a prase chvála bohu upadlo jako by bylo vycpané. Zvěřinu kolem střelného kanálu je holt nutno oželet (a kvůli příměsi rozptýleného olova radši větší kus!). Před pár lety jsem na stejném místě střílel ráno podobného lončáka, ale tehdy tam byl oves a kamarád navíc potřeboval potrénovat čubinu na barvě. Měl jsem čas umístit ránu pod lopatku a prasátko natáhlo krásnou asi 100m barvu pro pejska. Navíc pod mým pohodlným dohledem, protože jsem měl přehled o celé protilehlé stráni. Tedy stejné místo, ale úplně jiné podmínky.

Autor: Radek Chadim | 10.07.2013 22:20
My masaři lovíme za lopatku, to je jasný :-). A každej zásah je jinej, někdy kus zůstane v ohni i se špatnou ránou, někdy odejde i s dobrou nebo s ránou považovanou za tutovou. Jak mně divočáci loni zůstavali v ohni, tak teď z 6 kusů od začátku dubna 4 odešli, ale nedělám z toho žádné vědecké závěry, to se stává. Mnohem důležitější je, když v tomto zarostlém období kus odejde z nástřelu, tak nevymýšlet pitomosti, co všechno se mohlo stát :-).
Dnes jsem byl na nízké kazatelně, všude dokola pšenice, a od osmi do 3/4 na deset jsem kromě balónu, jež proletěl nad kazatelnou, neviděl ani chlup - ani srnčí, ani dančí, dokonce ani divočáky, ani zajíčka, ani bažanta, a toho ani neslyšel, prostě nic, ale bylo to taky fajn :-).

Autor: ValíkVlastimil | 10.07.2013 21:30
Já samozřejmě nikoho nenutím kam umístit zásah. A samozřejmě sám střílím s ohledem na roční dobu,vzdálenost, porost, velikost kusu atd.Nej kňoura jsem před léty střílel na vrchol lopatky, kdy byla zasažena i páteř a kus zůstal v ohni.Něco jiného je si střelit kus v zimě na sněhu ,kdy případný dosled je otázka okamžiku a něco jiného v kuku, řepce či vysokém porostu čehokoli a ještě v teplém období roku...

Autor: Michal Brabec | 10.07.2013 20:12
O tom, že rána na lopatku zvýší imobilitu zvěře, není třeba polemizovat. Mě jen příjde, že právě u černé je lopatka o dost výš, než srdce a nervové pletence a co získám na devastaci, to ztratím na ranivosti. Už jsme, Josefe, někde tuhle věc probírali. Já osobně na lopatku nestřílím, spíš pod. Přiznám, že hlavně kvůli zvěřině. V únikové vzdálenosti jsem ale velký rozdíl nepozoroval. U černé.

Autor: Fesoj | 10.07.2013 19:24
K ráně na lopatku - ono záleží taky na ráži a na střelivu, ale se 7x64 /střižná hrana/ jsem střelil kus o výkupní váze přes 70 kg na poměrně krátkou vzdálenost přes obě lopatky. Zůstal v ohni, kule pod škárou na protilehlé straně a poškození zvěřiny bylo zanedbatelné. Jen tak pro zajímavost, byl to jediný kus černé, který jsem s touto zbraní a tímto střelivem neprostřelil, naproti tomu u střel DHK bylo neprostřelení běžné i u selat a ani na sněhu to nebarvilo. Jednalo se o střelivo SB. A rovněž souhlasím s názorem, že je líp vyhodit kousek rozbité zvěřiny než celé zapařené prase.

Autor: Honza Král | 10.07.2013 14:22
Radku lovu zdar. Leon napsal velké kynologické moudro. Pes má nos a to co my vidíme a myslíme si, nemusí být zrovna pravda. Nechme to psovi, ten má lepší smysly.
Zdeňku ale je to sedmička!! Radek má jen třistaosmičku, na špačky.

Autor: martes | 10.07.2013 11:30
Radku,Vlasta má pravdu.Já mám 7x57,nábojeSaB střely NP.Střílím přes plec.Zvěř zůstává na místě,nebo do 15m od nástřelu.Co se týká znehodnocené zvěřiny tak do 20 deka.Má to výhodu hlavně večer.

Autor: prroud | 10.07.2013 11:30
Tak z tohohle hlediska mas urcite pravdu.Jen jsem se ptal znamyho co se na cernou specializuje jak je to s ranama "na lopatku",protoze mi kamarad tvrdil,ze mi zustane zvire na miste,ale znamej mi rikal ze zkusenosti,ze je to pitomost,alespon u cerny.Fakt je,ze me by toho masa bylo lito,kdyz uz jsem zabijel,aby prislo vnivec,priznavam,ze jsem lovil pro zverinu a zazitek,pro to zabijeni uz ne,to mi nevoni,njn.Radeji se budu do rana plahocit lesem a hledat,i kdyz jsem taky parkrat ostrouhal,kdyz byl zakazanej pes....na dohledavku je k nezaplaceni:-).I kdyz je fakt,ze v tomhle pripade je blizsi kosile nez kabat,nez vubec zadny maso,je lepsi i ta skoda na zverine,ale stejne mi to nejak "nejede":-)

To je jina Zdenku,20 deka je pohoda,tomu ani skoda nerikam:-).

Autor: ValíkVlastimil | 10.07.2013 11:21
Peťo jde o to jak to vezmeš.Radek musel volat kamarádovi, nakonec pro Yorika a v jednu chvíli to chtěli nechat na ráno, kdy by si to mohl v tomto ročním období zakopat. Rána na centrální nervovou soustavu, případě pohybový aparát ti tak troch ulehčí práci, starosti i nervování. Alespoň v tomto případě, roční období, porost. Teď Peťo co je v daný okamžik lepší?

Autor: prroud | 10.07.2013 10:21
Vlastiku,jak je to vlastne kdyz kule chytne kost,neni pak zbytecne rozmlaceny moc zveriny?

Autor: ValíkVlastimil | 10.07.2013 10:17
Ráďo Lovu zdar, ale pořád to dáváš za lopatku. Zkus na ni nebo na páteř a Yorik může klidně odpočívat doma :-))

Autor: Leon Zumr | 09.07.2013 19:45
Radku lovu zdar a jedna rada nedělat ze psa vola :-))

Autor: Radek Chadim | 09.07.2013 18:46
Zatím jsem do Videí dal lov divočáka před 14 dny.

Autor: Radek Chadim | 09.07.2013 18:43
Honzo, vstřel byl těsně za lopatku (trošku ji vzal), výstřel o kousek vzadu, zasaženy plíce a částečně játra. Kde se tam vzala ta díra na spodku ucpaná střevama nevím, buďto jsem střelil do nějakého stébla a střela se rozdělila ještě před dopadem, nebo se oddělila až po dopadu, nebo taky to mohlo být odrazem od kamene v poli, kterých je tam více než dost, nebo nevím co ještě.
Ale kdybyste byli u včerejšího lovu, tak byste zjistili, jaký jsem jelito. Za první jsem si to zase tak nějak natočil, ale pak když jsem hledal, kudy jít po barvě, když krom nástřelu v blízkosti žádná moc nebyla, tak mě nenapadlo podívat se na video abych zjistil, že kus běžel skutečně dolů, načež jsem pak Yorika i Arona honil úplně ve špatný části pole,... Ale opět se potvrdilo, že to chce zachovat klid, když je na nástřelu barva s plícemi, tak i když je tmavá, tak nevymýšlet fantazie, že kus odešel kilometry daleko, nebo že jsem ho zase špatně trefil,... protože takový kus nemůže být daleko. A jak mně radil Vlasta, abych zkusil lov v kolejáku, no tak jsem to neočekávaně zkusil, no nic moc to teda není :-).
Mám ze včerejška spoustu foto a videomateriálu, takže až budu mít snad ve čtvrtek trošku času, tak to zkusím nějak zpracovat a postupně vystavovat.

Autor: Martin Síla | 09.07.2013 10:18
Honzo, v tuhle dobu to má cenu jen na ráno.
U nás je taky nevídaně turistů, táborů. Zvěř zvečera neviděti.

Autor: Jan Slavětínský | 09.07.2013 08:42
Radku, Lovu zdar! Já včera seděl do 3/4 na deset a neviděl jsem chlup. Kamarád a náš současný předseda v sobotu vdává dceru, tak chce pomoci střelit srnce. U nás to tak chodí, že člen pokud má něco takového v rodině, tak si na to může ulovit kus. Je teplo, do tmy jsou venku lidi, děti se chodí koupat do přehrady a ze všech stran je slyšet řev,hejkání, smích, pionýry ,motorky, prostě lezeš z posedu otrávený. Dnes to půjdeme zkusit zase, tak se uvidí.
U toho čuníka - co výstřel?. Prošla ho kule? Ty dva vstřely jsou trochu divný...

Autor: strejda zajíc | 09.07.2013 08:22
Lovu zdar!Zdá se,že jsi konečně zvolil tu správnou předsádku na svůj foťák 308.Ostatně řada 8,ta dělá lepší foto!:-))

Autor: prroud | 09.07.2013 07:47
Lovu zdar,Radku :-)

Autor: Radek Chadim | 09.07.2013 01:11
Tak a už jsem doma :-).
Teď už včera ve čtvrt na 8 se stavuji pro kolegu, auto necháváme u potoka, on šel na mou radu do průseku v kukuřici na paličkáře, já na kraj lesa na divočáky. Vylézám na posed asi kolem 3/4 na 8, v 8 začíná řepka kvičet, zejména selata, občas vykoukne větší kus, ale není nic moc vidět, vedle řepky je hned pšenice bez nějakého předělu. Divočáci nejprve jdou od lesa k cestě a pak zase zpátky. V 3/4 na 9 vychází asi 70 m od posedu dva divočáci, hřbety jsou vidět, tak to úplně lovný kusy nebudou, přichází přímo před můj posed, prochází dvěma kolejáky a podemnou zachází do stěny lesa. Zdáli se mě nemalí, tak jsem nelovil. Po 5 minutách to v řepce kvičí zase, a po kratké době vychází do řepky dva větší kusy, hřbety a hlavy vidět, zdají se mi celkem velcí, tak čekám, co se bude dít. Když ten jeden přichází do kolejáku co mám po pravé straně od posedu, řepka se zavlní a do pšenice vleze kus, který není vidět, jen občas jsou vidět slecha. Divočáci jdou stejnou trasou jako ti první, ale pomale, dvě větší bachyně už jsou mezi pravými a levým kolejákem přímo proti posedu, ale tomu menšímu se moc nechce a jelikož není vidět, tak čekám s flintou připravenou. Když se přibliží ke kolejáku, už ho vedu v puškohledu a jakmile vleze do něj, nacházím komoru a padá výstřel. Velké kusy přeběhly zbátky do řepky, lovený kus zmizel neznámo kam. Po chvíli čekání volám kolegovi, že pojedem pro jeho psa. Na nástřelu barva, jakoby kousky plic, ale barva je tmavá - kromě nástřelu nikde blízko žádná barva, hledáme, nenacházíme, pes neví, kam se vydat, je to pošlapané od divočáků úplně všude. Vypouštíme ho na volno, běží nejprve dolů a pak mizí v dáli a jsme bez psa. Zajíždím pro Yorika, ten hledá, směřuje dolů, já samozřejmě si myslím, že kus běžel spíše zpátky do řepky, tak ho honíme hledat spíše do řepky, ale divočáka nenachází. Mezitím se vrací pes kolegy, pak i kolega barvu, která místo dokopce do řepky směřuje zešikma dolů od řepky a od lesa, jdeme velice pomale po barvě asi tak 40 m, kde barva pozvolna mizí - Yorik unavenej, my znaveni, už jsme skoro odhodláni to nechat na ráno, ale kolegův Aron nikde, neštěká, není slyšet, a u auta taky není, tak ho hledáme, pak to zašustí a Aron si hlídá svého najitého divočáka, který ležel 10 m od řepky. Po ráně běžel divočák nejprve dolů a pak obloukem se vracel k řepce - bachyňka 30 kg vyvržená, zásah za lopatku zešikma, výstřel číslo jedna na játrech, výstřel čislo dvě na stejné straně jako vstřel na střevech, která ucpala výstřel, střeva neporušená, střela asi zavadila o nějaké stéblo nebo klas, poškodila se a pak při nárazu se rozpadla na dvě části, nebo Lapua začala střely vyrábět v S&B, no já těm patronům dám ještě šanci :-).

Autor: Radek Chadim | 08.07.2013 18:49
Včera jsem to byl zkusit u naší letošní větší kukuřice, družstevníci iniciativně udělali podél lesa pás ječmene který pokračuje od lesa až skoro k potoku (hóvratě :-) jsou kukuřičné, jak tam budu lovit z posedu u potoka, to ještě nevím), čimž rozdělili 50 ha na 7 + 43 :-), ale lepší než drátem do oka to je. Hóvratě jsou zatím nízké, takže je tam dobře vidět, došel jsem od cesty až do ječméného pásu a vyšel od potoka asi 70 m na horizont, odkud je pak vidět až k lesu. Když jsem vylezl na horizont, tak kde se vzal tu se vzal, na druhé straně pásu 12 m ode mě stojí srnec, hledí na mě a vůbec neprchá. Objevil se tam tak nečekaně, až jsem se lekl - je to ten srnec, jak mně očichával trojnožku nedávno, akorát už je přebarvený a vytlučený. Když jsem si ho zradil, tak 30 m ode mě vylezl paličkář, chvíli si mě prohlížel a pak zalezl zpátky do 7 ha části kukuřice. Prošoulal jsem až k posedu na rohu lesa, u kterého v kukuřici ležel nějaký starší srnec. Vylezl jsem na posed, ale byl hrozně zarostlý a nebylo z něho nic vidět, tak jsem šoulal zpátky k potoku, kde opětovně vylezl ten paličkář a o něco později i ten špičák. Ve čtvrt na deset vylezli divočáci nahoře u lesa z řepky do pšenice, ale bylo to daleko, divočáci velcí.
Dnes jsem byl prořezat výhledy z posedů, vyhánět zvěř před sečením, pač začalo druhé kolo sečení luk, vojtěšky a družstevníci začali sekat i hrách, takže krytu začíná aspoň trochu úbývat, odpoledne jsem natrhal 60 l třešní, až se rýma zeptá, co jsem dělal v létě, tak abych měl medícínu do čaje :-), a za chvilku pojedu s kolegou prohlédnou ty divočáky - on na včerejšího obeznaného paličkáře, já na ty divočáky v dálce.

Autor: Martin Skřivánek | 08.07.2013 18:38
Romane vím o dobrých co se mají teprve narodit.někde u Brna.pes je Kid z Rechte asi nejlepší pes v cz a matku jsem viděl,výborná a dobře dělá.

Autor: Honza Král | 08.07.2013 16:18
Včera dopoledne pod deváté hodině přijel kolega, že v 5:45 netrefil lončáka na cca 40 metrů v ječmeni. Zajedeme tam kouknout. Kety od místa údajného nástřelu táhne přes celý lán po nepobarvené stopě odbíhajícího rudlu až na louku. Všechny kusy údajně bežely spolu. Vracíme se do míst nástřelu, Kety označuje navolno stvoly a na nich je vidět barva. Kolegovi padá kamen ze srdce a já připínám fenku na řemen. Po cca 250 metrech se Kety staví na zadní a tahá vysokým nosem. Vypouštím navolno jí a společně s respketem přistupujeme už ke zhaslé lončačace. Holka ještě nezapoměla na výprask od kňoura do hustého se jí samotné ke kusu černé zvěře nechce. Rána šikmo, vstřel kousek za lopatkou výstřel na měkku.
Večer jsem pro změnu já střílel na sele, které přebíhalo přes cestu a zřejmě bod neseděl tam kde měl. Nikde ani kapka barvy, Kety taky nic nenašla. Dnes za "odoměnu" budu doma.

Autor: Roman Voříšek | 08.07.2013 14:37
Zdravím přátelé,
omlouvám se, ale nechtěl jsem zakládat nové vlákno.
Kamarád shání štěně drsňáka, nemusí být s PP.
Pokud byste někdo věděl o vrhu, předem děkuji za typ.
Zdraví R. Voříšek

Autor: prroud | 08.07.2013 12:27
Muze to znamenat ze bude treba kruta zima a prijde brzy?To by se mi letos vubec nehodilo,respektive mejm novejm vcelam kdyz se teprve zabydlujou....:-(

Autor: Jan Slavětínský | 08.07.2013 09:11
U nás (Vysočina) začíná řije. Letos je to nějak dříve proti jiným rokům.

Autor: Fesoj | 08.07.2013 04:42
Já si myslím, že rybník ve vlastnictví MS je dobrá věc. Sousedi měli rybníky tři a chovali v nich kapři a taky kačeny a byli z toho nadšený - až do letoška, špatně to tam dopadlo, sdružení se rozpadlo, našel se totiž jeden pán, který prosadil svůj plán, pole ve velkém nakupoval, až v HS všechny přehlasoval, teď je sdružení bez revíru, mají jen do prdele díru, za povolenky dost platit musí a všechny ulovené kusy teď patří tomu pánovi. Někteří se na to vysrali a nakonec flinty prodali.

Autor: martes | 07.07.2013 23:31
Chlapci já to beru.Chybička se vloudila.Ale konec má platnost.Pupku naše MS už ten rybník koupilo.I když s jiného důvodu.

Autor: Fesoj | 07.07.2013 18:02
Zdenku, taky plně souhlasím se strejdou Zajícem. Aby člověk mohl být myslivcem, musí si nejdřív projít tím loveckým stadiem. Celý vtip je v tom, že myslivec, který nikdy nebyl lovcem, tím "celým" myslivcem nikdy nebyl a nebude, ale naopak je-li někdo myslivcem, zůstane jím do konce života, i když z jakýchkoliv příčin lovcem už být nechce nebo nemůže.

Autor: prroud | 07.07.2013 12:55
Pupku,a ja myslel,ze "rybari" chodej na rybniky akorat pokecat a popit,co z rybareni kdyz vim co tam je,utyct to nemuze,jen se naucit ten rybnik a chytat vlastne vzdycky? :-)).Rybar chodi na reku!Nesedi,ale "jde za rybou",nikdy presne nevi,co se mu "obesi",to je ten pravej rybarskej adrenalinek,jdes na stiku a najednou klada jakou bys tam necekal a neskutecnej boj :-),njn,bejvavalo.....mozna zase nekdy bude:-)

Autor: Pupek | 07.07.2013 12:40
Nutno dodat že po fázi ochranáře nasleduje přechod na rybáře.Nekteří frajeři to dotáhli tak daleko že koupí zrovna celej rybník že jo martes:-)

Autor: Čestmír Kunetka | 07.07.2013 12:40
Uff, to jsem rád, že v tom stádiu nejsem sám, už jsem přemýšlel i o konci lovecké, ovšem nikoliv myslivecké kariéry. Je to paradox, ale v některých případech člověka tak nějak povzbudí těžkosti jiných.
Strejdo, Lovu zdar.

Autor: prroud | 07.07.2013 11:18
Tak dnes mam taky tentokrat:-).Spal jsem se svou psi slecnou venku,nachytal jsem se na rosu,ale to k tomu patri:-).Sobotni vecery napriste na trampsky spani u nas skrtam,diskoteka,rev ozralejch atd.ale pred pul treti rano,zacli rvat nad nama psi,takze vstat,cigaretka....a najednou hukot na ceste pred domem,Kara zavrcela(jen potichu pro me) a cela se naspicovala,ukazovala ocima,pod domem bachyne jako prvni,za ni 5 selat a jako posledni loncak(nebo o hodne starsi sele),jako na vztek mi zastavili primo pod oknem,jenze tam jsem tentokrat nespal a kdyby jo,ani bych o nich nevedel:-),byla by to krasna strela:-))))....a mazali dal.Pak jsem konecne po obchuzce kolem domu a jezeni se Kary,asi je porad cejtila okolo,usnul:-).

Autor: strejda zajíc | 07.07.2013 08:00
Zdeno,řekl bych,že jsi přehodil pořadí.Nejdřív je lovec,pak myslivec.Ale to je fuk,jinak v tomhle stádiu jsem už leta,holt je člověk ke stáru ňákej lítostivej.:-)
Arise jsem slyšel z domova ryčet po ráně až k dubu(cca 700m),zas ty jeho kecy:"Hajzl.hajzl je to,když mne neveme,tak střílí!"Ale ze srnečka radost měl,to ano.Vzal jsem totiž včera místo ira Zaječici,štěká totiž líp a víc jak on!:-))

Autor: Vrba Frantisek | 07.07.2013 07:41
Strejdo,přeji Lovu zdar.Zároven Tě vítam mezi lovci ve třetím stádiu.Arisovi to nedávej najevo a pokus se z úlovku radovat s ním.

Autor: Vrba Frantisek | 07.07.2013 07:40
Strejdo,přeji Lovu zdar.Zároven Tě vítam mezi lovci ve třetím stádiu.Arisovi to nedávej najevo a pokus se z úlovku radovat s ním.

Autor: martes | 07.07.2013 00:20
Miro,Ty neznáš tu starou pravdu.Začínáš jako myslivec, pak jsi lovec a nakonec končíš jako ochranář.Tak jsi asi do toho věku už dorostl.Já už jsem tam taky. Zdenek

Autor: prroud | 06.07.2013 22:20
Lovu zdar,strejdo.......proc ja nikdy nemel radost,kdyz jsem stal nad zabitym zviretem?.......vzdycky jsem ji mel az do chvile tesne pred tim,a pak az u talire...

Autor: strejda zajíc | 06.07.2013 22:05
Dne 7.6.jsme se s"mým" malým srnečkem potkali poprvé.Za ten měsíc jsme se docela skamarádili.A dnes jsme se potkali naposled...Lovu zdar!
Zelení přátelé,proč nemám radost?

Autor: Michal Brabec | 06.07.2013 12:24
Strejdo, krásnej lov.

Autor: prroud | 06.07.2013 11:45
Cestmire,"devcata" se otaceji porad:-).Jen my uz to tak nejak nechytame na radar,protoze uz jsme holt tezko nachytatelny :-).Za nas to uz odsiraj mlady,i s pozdejsima alimentama,tak je to kdyz je rozum "jinde",meli jsme to stejne:-).A tem,co se jim opravdu zadarilo,tem budiz prano a vsechna cest!

Autor: Čestmír Kunetka | 06.07.2013 10:21
Strejdo, "Lovu zdar."
Ale není to krásné, když si člověk i po letech připadá jako mladý adjunkt za kterým se otáčejí děvčata.
Život je krásný, (i když někdy stojí za ho.no).

Autor: strejda zajíc | 05.07.2013 22:30
Dnes jsem opět vyrazil na "svého"malého srnečka.Zvedl se se srnou v pšenici,vyšli na louku a pomalu pastvili k lesu.Na nějakých 250 metrů,ale ani Figi by nic nesvedl,za nimi chalupy.A tak se rozhoduji,nakonec lesem nadcházím,vítr je dobrý.Ze dvou možností jsem zvolil tu horší,chtělo to více přemýšlet.Počkat na ně na lince v lese,já ale věřil,že se na loukách zdrží déle.A tak jsme se potkali u dubu "čenichem v čenich",na pár metru,mezi námi trnkový keř.Vidím siluetu srnčího těla,přečíst ale nelze.Tedy až do okamžiku,kdy ke mně přišel na pět metrů.Odskok,strhává i srnu,zastavují v pšenici a zjišťují,kdo je vyrušuje.Po chvíli srnec vychází na louku,krásně pod horizontem,staví se ke mně levou komorou a čeká!Cca 50kroků,odjištěná osma v rameni a příběh končí happyendem.
Tedy pro srnce,dala se do mne taková,jak kdybych střílel životní trofej!Pracky se mi třesou tak,že to vypadá jako bych flintu přehazoval z ruky do ruky a dechu se mi taky nějak nedostává!Srneček odchází,oba odskakují do lesa.Zasměju se ,zajistím a odcházím také.Ale jen počkej,zítra...:-)
P.S.Ještě je to dobré,stále je to lov a nejen zabíjení.

Autor: Václav Sládek | 05.07.2013 21:44
Brokovnici jsem také od lovu drobné neměl v ruce.Před dvěma týdny spolkové střelby.Střílel se trap dvakrát deset terčů.První kolo pět z deseti no bída druhé otrochu lepší osum a vystřeleno jedenáct ran.

Autor: Honza Král | 04.07.2013 10:56
Včera kolega změnil štont, viděl jen jedno velké prásko a ostatní mu zřejmě brzkým odchodem z posedu zradil jiný kolega. Já seděl o pár set metrů dál u obdélníkové louky mezi pšenicemi, což bývala přistávací plocha pro práškující čmeláky. Na cca 250 metrů po deváté vyšla liška a po opačném kraji louky si to šine ke mě. Na cca 120 metrech zastavuje, jistí, což bych střílel, když jde tak pěkně na mě. Jo kulový, liška elegantně zatáhla do pšenice a více jí nebylo.
Tak dneska padne černá, ale jen kus. Kamarád navečer peče kýtu z divočáka, tak promastíme břuch, zítra jsem pozván na střelby jednoho sdružení do asfaltu. To bude ostuda, od ledna budu mít v ruce brokovnici.

Autor: Radek Chadim | 03.07.2013 22:31
Já už jsem viděl běhat srnce za srnou řijně v kruzích v neděli večer po louce, ale ještě to nebylo tak vášnivé a vytrvalé, jako uprostřed říje, ale už se to asi blíží :-).

Autor: strejda zajíc | 03.07.2013 22:22
Dnes jsem poprvé letos slyšel chřástala,loni na tomto místě "zpívali"tak,že nic jiného nebylo pomalu slyšet!
A taky jsem viděl srarého šesteráka honit čiplenku,pískala a chovala se jak v plné říji.Typické kruhy,srnec přilepený svírák na svírce(to je dobré!),naprosto mne přehlíželi.Srnčí říje 3.července?A proč ne v honitbě,kde lončák 18 měsíců starý váží 70 kg vyvržený,dančí špičák měl v půli června vytlučeno a po nebi lítaj australský papouší!:-)

Autor: Radek Chadim | 03.07.2013 09:20
Miloslave, na jiných fórech bez postihu diskutují ještě horší debatéři, než je prroud, protože ten nikomu nenadává, natož vulgárně, jen píše o léčbě bolesti, která začalu u Čestmíra a přes prrouda, Pavla a Michala se rozvinula dál.
Včera u řepky se sloupem, ve 3/4 na 9 vyšla u sloupu nejprve bachyně, o 15 minut další, za chvíli po ní dva menší kusy a pak ještě jeden středně velký kus. Pak najednou šustění za zády a přímo k pojízdné mně přibýhá vytlučený "nevytlučený" srnec náháněný šesterák s jednou přední výsadou nazaseznou níže, který se zastavuje jen 15 m od kazatelny, škoda, že nebylo lepší světlo, pač z fotek asi nic nebude. Seděl jsem do třičtvrtě na deset a když jsem se odhodlal jít domů, začalo to v řepce šustit směrem k cestě, tak jsem povytáhl flintu z okna, co kdyby. Šustění se přibližovalo, ale pak zahlo podél cesty a pak i utichlo, tak jsem šel už domů podél řepky, ale v řepce ticho jak v hrobě, tak nevím, kam to šustění zmizelo :-).

Autor: Honza Král | 03.07.2013 08:31
Včera jsme s kolegou "obklíčili" dvě pole pšenice v níž je zatažená černá i přes den. Já seděl s kety na stohu, on na své nové sedačce. Já viděl 12 kusů srnčího a dva zajíce a kachnu, jelikož jsem seděl u té pšenice, v které černá zaléhá. Kolegovi za skoro samé tmy vyběhlo z pšenice na kukuřici 6 kusů černé, ale nebyl si jist ranou, ani neměl kus obeznaný. Dnes změní sedačku a já budu čekat doma, jestli bude třeba pomoci s odvážkou, nedejbože s dosledem.

Autor: prroud | 03.07.2013 07:56
"že toho blba co zasírá"......."vysoko" si skaces,inteligente.....
kritika je v poradku,urazky si nech do chliva.....

Autor: Miloslav Hanzal | 03.07.2013 07:43
Ano, Radku,to je "Dnes" jak řemen... Ale můžeš si za to sám, že toho blba co zasírá všechna vlákna jeho "moudry" tady trpíš. Na jiným fóru by s ním udělali krátký proces. Chodil jsem sem rád, něco si přečíst, něčím přispět... Ale od té doby co to tu tak prroudí jsem ztratil zájem. M.H.

Autor: Michal Brabec | 02.07.2013 22:33
Prroude, díky za pozvání. Máš pravdu, že diskuse o problémech vejfuku sem nepatří!

Autor: prroud | 02.07.2013 22:28
Klido si s tim chlapi skocte do dopisu proudovi,od toho to tema Peta zalozil:-),ja se zlobit nebudu:-)

Autor: Michal Brabec | 02.07.2013 22:27
Tak jsem se asi nevyjádřil správně. Dokud se člověk "nepropracuje" k operaci, dá se s tím hodně udělat. To jsem myslel tím "včas". Týden po operaci jsem myslel, že se bolestí pominu.
Čestmíre, zkoušel jsi na tu nohu domácí konopnou mast?

Autor: Radek Chadim | 02.07.2013 22:25
Ach jo, tohle je téma Dnes!!! :-)

Autor: Čestmír Kunetka | 02.07.2013 21:15
Michale, osvěta sice správná, ale těchto operací je několik druhů, a každá není až tak bezbolestná, ale každá stojí za to.
Mám to za sebou už asi 13 let a od té doby naprosto bez problémů. A ani to ego neutrpělo.

Autor: Michal Brabec | 02.07.2013 19:39
Čas na osvětu:
Začal jsem hulit ve špitále, po operaci hemeroidů.
Znovu zdůrazňuji Všem, všem, všem! Přátelé, kdo máte problémy, jděte s tím včas. Je to bezbolestné, trochu snad utrpí jen ego, ale ušetříte si pár let trápení a stejně tomu neutečete. Měl jsem dvakrát zlomenou páteř (dvě nehody jako spolujezdec), nic moc, ale myslím, že proti tomuhle je to něco, co se dá téměř v pohodě vydržet. Tak rozum do hrsti!
Nevím, koho jinýho bych měl opakovaně varovat než Vás, zelené přátele.

Autor: prroud | 02.07.2013 18:02
Michale vitej do klubu,budiz ti utechou ze ja vul nekouril 5 let.....Cestmire,na internetu sezenes vsechno behem par minut,pak uz jen cekas na balicky,trochu casu ti vezme jen shaneni literatury a navodu k pouzivani.

Autor: Čestmír Kunetka | 02.07.2013 17:50
Prroude, ale četl, jenže než to všechno seženu, dá to trochu práce ale hodně času.

Michale, je opravdu škoda vydržet to rok a pak zase začít. Vím jaké to je a ještě po pěti letech to se mnou lomcovalo, ale v tomto případě pevná vůle zvítězila. Jen je škoda že nevítězí u rozhodnutí zhubnout.

Autor: Michal Brabec | 02.07.2013 17:30
Hlásím se hrdě k debilům! Mám tak pevnou vůli kouřit, že jsem zase po roce začal:-)

Autor: prroud | 02.07.2013 13:10
Pavle,to bych ho pil prvni:-)))))))))),uz jsem dokazal prestat na dlouhy leta a zase zacit.Recept je prostej,musis prestat v hlave,jinak to nedas.A debil co znova zacne je na par facek(ja) :-).

Autor: Pavel Toman | 02.07.2013 11:38
Proude, uvař lektvar, po kterým by mi přestala chutnat cigára :-D
Jinak šťastným lovcům Lovu Zdar.

Autor: prroud | 02.07.2013 10:56
Cesto,ahoj,ze tys necetl co jsem posilal,ty odkazy a dorum s navodama,co si opatrit?:-).Zmenil by sis zivot k lepsimu,nejen s tou nohou:-)

Autor: Čestmír Kunetka | 02.07.2013 10:07
"Dnes je krásně, dneska by to šlo," jen manželka dělá že to nechápe. No nic.
Jinak u nás mrtvo. Veškerý porost po prsa a pásek lesa, kde ještě v loni měla bachyně stávaniště, v zimě zdevastovali čecholesy, tak tam také nic, a tak se jen kochám a tiše závidím Radkovi Chadimovi jeho Canon, ale také šetřím.
Jo a noha pořád bolí, už třetí týden, tak jen mažu, zkouším co zabere a ono nic.
Přeji všem hezdý den. C.K.

Autor: strejda zajíc | 01.07.2013 22:51
Honzo,Lovu zdar!Dobře je probíráš,jen tak dál!

Autor: Radek Chadim | 01.07.2013 22:26
Dva večery po sobě jsem divočáky ani neviděl, ani neslyšl. Je to rozcouraný po pšenicích, ječmenech a zarostlých potocích, na vnadiště už to taky nechodí, a žne jsou daleko :-).

Autor: Honza Král | 01.07.2013 13:17
Lovu zdar Jendo. Tobě jde karta. Buď lovíš hned dva, nebo si je vyšlapáváš jak zajíce. Já včera viděl pět srnců. Dva ročci špičáci, výška cca 10-12 cm. Jeden špičák tak 4 letý a starší kmet šesterák vysoký, ale úzký. Tři srnci a 5 zajíců.

Autor: Martin Síla | 01.07.2013 12:40
Honzo, Lovu zdar!

Autor: Fesoj | 01.07.2013 12:11
Taky Lovu zdar !

Autor: prroud | 01.07.2013 12:02
Lovu zdar Honzo!

Autor: Jan Slavětínský | 01.07.2013 11:33
Karle ,Lovu zdar k čuníkovi. Já jsem v sobotu ráno střelil paličkáře. Úplně náhodou jsem ho při šoulání vyšlápl v takovém maliní, v pruhu pod drátama. Pod nohama se mi zvedly dva kusy a běžely ode mne.Pouhým okem jsem viděl, že druhý je paličkář, tak jsem se zrychtoval k ráně, kdyby ze zvědavosti náhodou zarazily. Stalo se a asi na 50 kroků pod mezí zvolnily a zastavily. Zůstal v ráně.
...Ale pro představu, střílel jsem Geco 12 g v JRS. Kule na vstřelu chytila hranu lopatky od které se nepochopitelně svezla směrem nahoru a hřbetem vyšla ven. Tak že ve hřbetu díra jako pěst, dva obratle pryč .Na pohled nic moc, ale na konec při bourání a dělení v místě výstřelu, to bylo dobrý. Nestřílel jsem pod žádným úhlem, ani do kopce a ta kule se takto zachovala. Fakt co rána tímto střelivem, to překvapení...Lovu zdar !

Autor: Radek Chadim | 01.07.2013 08:14
Červencové dnes.