Dnes je 23.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Krácení prutu



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Martin Skřivánek | 20.07.2013 11:29
Prroude dělej si co chceš.Rudo já jsem to myslel tak že je větší zájem o hnědáky než dřív.byly doby kdy se říkalo že dráťák musí být černý,že hnědého může mít fouska.ted mají štěnata ten správný věk už chodí a je s nima sranda.

Autor: Rudolf Husák | 19.07.2013 13:19
Fesoj,paspárky ano ale hlavně drápky opatrně stříhám kleštičkami z manikůry, dvakrát ve dvou měsících dám si štěně na klín a opatrně je stříhám, jen ty bílé ostré špičky,konce drápku tak 3 mm.Jak začnou štěňata běhat po venku na dlažbě,betoně tak si to ubrousí sami.Nejvíc trpí fena, hlavně okolo struku,je od štěňat doškrábaná.
Martine,letos mě hodně volají zájemci na feny,mám dvě a dva psy ale fenky již zamluvené ale co mám zkušenost z jiných let,tak vždy byl větší zájem o psy.

Autor: Jindřich Šimara | 19.07.2013 12:57
Josef,paspárky se musí.Jde to normálníma ostrýma nůžkama.Taky ve stáří 3 dnů.

Autor: Fesoj | 19.07.2013 12:37
A co paspárky ? Ty taky odstraňujete ? A děláte to nožem nebo nůžkami ? Předesílám, že já jsem viděl kupírování jednou v životě u mě doma, ale jak jsem již napsal, dělal to odborník, na kterého jsem se mohl plně spolehnout - a jeden z těch pejsků nakonec získal titul interšampióna.

Autor: prroud | 19.07.2013 11:55
Taky si te mam zacit brat do "huby" Martine?!Ses ten takovej typickej spotrebitel,ale nejak uz nic vic ;-),(nebo se tak aspon prezentujes)preber si to,ale na to jeste "nemas".....(myslim urcity bunky:-))
Kasli na me,kdyz chces delat legracne z prouda prda,muzu legracne delat z Martina Mrdina,ale neni to muj styl....

Autor: Martin Skřivánek | 19.07.2013 11:49
Rudo letos jsem to kupíroval třetí den a veterináři vždycky ukážu jak to chci,měřím to pravítkem,propočítávám a udělám značku na proutek.v minulém vrhu byly delší a letos má jeden pejsek zase kratší,se poser :-).mám sešit kde si píšu vždycky moje poznámky o psech,to krácení je fakt hotová věda.tady od vás starších zkušených chlapů se dá lecos dovědět né kraviny v dopisu prdovi :-).Rudo mám jednoho krásného hnědáčka a byl první zadaný.vždycky chce každý radši černého a letos mi hodně volali na hnědého.stalo se to taky tobě? o které je u vás větší zájem?

Autor: Rudolf Husák | 19.07.2013 11:26
Fesoj a Jindra,souhlas s příspěvkem včera s výjezdem na zahraniční výstavy s kupírovaným prutem,kde rozhodčí z exteriéru mají ohledně kupírování dostatek informací.Pes je na výstavě posouzen tak, jak byl předveden,nikoliv že je kupírován.S tou el., pájkou jsem to také slyšel ale nikdy neviděl.Pro malá nebo menší plemena to bude fungovat asi dobře.U ohaře je kořen prutu dost silný už v 8 dnech a většinou rychlý středový steh krvácení hned po utažení zastaví.Celé kupírování 5 štěňat trvalo pár minut.Navíc,není to pro štěně nic přijemného.
Martine,to rozdělení prutu, je jen jakási pomůcka a přidává se ještě jeden článek nebo 1cm na víc.Myslím si,že na tohle nemá nikdo žádnou odbornost,myslím tím trefit přesnou délku oddělení prutu,spíš se přestává kupírovat ale souhlasím s Tebou,že se to nemusí u tak malého štěněte vždy přesně povést a i veterinář se stejně ptá,tak kolik.Pokud je v dospělosti prut psa delší,což není také hezké,tak se nechá veterinárně provést v celkovém znecitlivění ještě úprava ale tam se již musí odoperovat přesně článek.

Autor: Martin Skřivánek | 19.07.2013 09:40
Rudo já vím jak jsi mi to psal.to je ale krátké.musí být víc jak třetina,skoro půlka.a některý veterinář to ustřihne rovně a některý ustřeíhne proutek zkosa jakoby do špičky,to se mi zdá lepší.teď mám ty proutky pěkné ale malinko mohli být klidně delší.uvidím jak porostou.mám volného posledního pejska a volný jeden kotec tak nevím,už by to bylo moc.vždycky takticky směřuju aby poslední štěně zůstalo to co se mi nejvíc líbí :-) :-) :-).

Autor: Jindřich Šimara | 19.07.2013 07:58
Jo Josef má pravdu.Někdo používá pájku k zastavení krvácení.To šítí je zdlouhavé.
V některých zemích EU je kupírování zakázáno a takového psa nevezmou na výstavu,mají to dané zákonem.To ale neznamená že do toho státu nemůže vkročit kupírovaný pes.To je blbost.:):)

Autor: Fesoj | 18.07.2013 23:49
Rudo, to použití pájky jsem viděl právě u veterináře a zároveň předsedy našeho OMSu, když u mě kupíroval malé křepeláčky - a myslim, že je to rychlejší a lepší způsob než šití. A neteče nic.

Autor: Rudolf Husák | 18.07.2013 20:43
Standart klubu exteriér (NDO) Německého Drátosrstého ohaře.

OCAS: Navazuje na linii hřbetu, nesen pokud možno vodorovně nebo lehce nahoru, ne strmě; není ani příliš silný, ani příliš tenký. Pro lovecké účely přiměřeně zkrácen. (V zemích, kde je zákonem zakázáno kupírování ocasu může ocas zůstat přirozený. Měl by dosahovat k hleznu a měl by být nesen rovně nebo lehce šavlovitě zahnutý) ,,Tolik standart.
--------------------
Při kupírování štěněte,ze zákona do 8 dnů, se zkrácený prut šije,jeden steh a dle potřeby dva, někdy i 3 stehy když to teče.Šitím a desinfekcí,se vlastně zastaví krvácení a fena věčným lízáním to doma doléčí definitevně.
Např.,u feny fouska,kraťase nebo dráťáka,musí kupírovaný prut svoji délkou překrýt přesku,pokud je prut kratší!!!,byť o jeden článek,fena i pes vypadá hrozně a to navždy, nezáchrání to už ani přerůstající srst.
Martine,dělá se to tak, jak jsem ti to psal a zkušený veterinář to umí dobře.

Je fakt,že takhle si psy spousty let upravoval k obrazu svému pouze člověk ale mě se přesto kupírovaná plemena hlavně kontinetálních ohařů,nebo teriérů, moc líbí.Zrovna tak si neumím ani ve snu představit, zkrácené pruty třeba u Anglických ohařů.Kupírovaný pointr by bylo něco strašného ale je to také tím,že se na ně dívám takhle upravený, spousty let.

Autor: Leon Zumr | 18.07.2013 18:58
jestli se nepletu tak to je už 10 států EU kde je zakázáno kupírování ocasů a každý stát to má trochu jinak s držením a prodejem kupírovaných psů

Autor: prroud | 18.07.2013 18:58
Leone,a co kdyz uz takovyho psa dostanu,hotovyho? Porad jsem postizitelnej ja? ;-)

Autor: Fesoj | 18.07.2013 18:45
Leone, to snad ne ?! Co by v takovém případě mohlo hrozit ? Pokuta ? Soud ? Vyhoštění ? A o které státy v rámci EU by se mohlo jednat ? Něčemu takovému se mi nechce věřit, ale pokud máš něco konkrétního, sem s tím - v rámci evropské byrokracie je možné snad úplně všechno.

Autor: prroud | 18.07.2013 18:40
S ohledem ke zvireti mi kupirovani moc nevoni,ale je to vnitrni boj,ona kupirovana argentinska doga,napriklad,vypada uplne jinak nez nekupirovana,z ty kupirovany jde strach,vypada skvele......ale nevim jestli bych to svymu psu udelal,asi bych nejdriv nekde musel videt jak to probiha a jak moc to ty zvirata boli,nevim.Kdyz mi vrtaji zub,taky se za me zadnej ochranar nepere:-)

Autor: Leon Zumr | 18.07.2013 18:20
nemusí to být ani výstava stačí se pohybovat po státě kde to je zakázané

Autor: Fesoj | 18.07.2013 18:15
S kupírovaným psem, pokud budeš mít splněny všechny náležitosti /mezinárodní očkovací průkaz, tetování nebo čipování/ můžeš jezdit kam chceš. Nebudeš mít problém ani na výstavách v České republice - výstavní řád zakazuje pouze předvádění psů s kupírovanýma ušima /týká se to všech plemen/. Jediný problém by snad mohl nastat na výstavě někde v zahraničí.
A ještě taková zajímavost. Při kupírování je velice vhodné používat elektrikářskou pájku a ranku okamžitě zatavit. Zabrání se tím jak přístupu infekce, tak úniku barvy - u takových drobečků je každé kapky škoda.

Autor: Leon Zumr | 18.07.2013 16:45
ale jsou lidi co nemají psa jenom na dvůr nebo do lesa a pak mají problém

Autor: Martin Skřivánek | 18.07.2013 15:51
No radši nikam nejezdit než mít škaredého psa.třeba fousci vypadají hrozně.

Autor: Leon Zumr | 18.07.2013 12:18
je aby nový majitel pak nenarazil až bude chtít jet někam ven kde je to zakázáno

Autor: Martin Skřivánek | 01.07.2013 15:47
Máte radu pro určení délky prutu ohaře? není to vůbec lehké utrefit.můžete měřit počítat ale stejně jednou je to delší pak zase kratší atd. já rozdělím prut na třetiny a k tomu přidám asi 1cm. když se kupíruje mají štěnata asi 8cm dlouhý proutek a chce to nechat tak 3cm.skoro polovinu nechat.