Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Perspektiva ohařů v ČR



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Leon Zumr | 16.07.2013 22:20
http://www.youtube.com/watch?v=YSDslMZ5Ns0 velmi vysoká kvalita vůdců

Autor: Honza Král | 15.07.2013 11:05
Je to srdeční záležitost. Kdo nemá k plemeni vztah tak ho nechová. Já bych si třeba nepořídil bulíka,staforda ajim podobná plemena protože se mi prostě nelíbí, ačkoliv by ho člověk vzhledem k množství černé uplatnil. Drobné zvěře máme taky po skromnu, ale naše psy jsem vycvičil u nás v honitbě, případně na odchované zvěři. Dá to hodně práce, chození, ale to k tomu patří. Do bažantnic ohaře nevodím, na tupé vesměs na viděnou stačí vysavače typu retrívr. A dohledávky zvěře, která chytne jen brůček se ve větších bažantnicích moc nenosí (má zkušenost) Kdyby byl byl povolen idividuální lov bažantů, nebo jiné pernaté drobné zvěře za použití stavěcího psa a být víc drobné, stavy ohařů by se jistě zvedly. A jak píše Leon, pes s neohleduplným vůdcem, pes bez poslušnosti a zejména psi, kteří nestaví k.rví práci ohařů. Na našem dvoře myslím bude vždycky místo alespoň pro jednoho ohaře.

Autor: Leon Zumr | 14.07.2013 16:36
kdybych na psa měl čekat nebo ho mít o leč dopředu jak to je dnes pomalu normální a nechápu jak můžou zvládnou i blbý PZ tak mě s ním na honu nikdo neuvidí a každýho takovýho bych z honu vyhodil když psa nezvládá tak na lovu nemá co dělat protože kurví práci dobrých psů a vůdců co jsou v leči

Autor: Martin Skřivánek | 14.07.2013 14:28
a dnešní myslivost je o voliérových bažantech z bedny,odchovaných kachnách které ani nechcou létat a zbytek roku o prasatech.tady ty doby jak vzpomínají chlapi,tam byl ráj pro ohaře.

Autor: Martin Skřivánek | 14.07.2013 14:26
že mu vytváříš prostor.jo všestraný je ale prase do řepky s ním hledat nepujdu a vezmu malého.

Autor: Pavel Černý | 14.07.2013 14:15
Chlapi, každý máte kus pravdy a každý také jiné zkušenosti. Ono se ostatně všechno zevšeobecnit nedá. Dvě věci jsou jisté: od dob Jiřího Steinitze, který dával největší důraz při chovu psů na tehdejší hledačky - tedy obdobu zkoušek vloh, se mnohé změnilo. V pohledu na chov psů a v podmínkách výcviku. Já si při výcviku svých psů, včetně toho posledního, nemohl stěžovat, protože u nás ještě drobná jakž takž je. Nebyl problém dostat se během hodiny k pěti i deseti kusům. A ty postupy, o kterých píšete, jsem se snažil dodržet. Pes v necelých 4 měsících krásně vystavoval, ale také se v tu dobu naplno probudil jeho lovecký pud a najednou jsem zjistil, že už mě nepotřebuje. To jsem u tak mladého psa před tím nezažil. Následovala šňůra, plazení po stopách... ani bych si už na všechny rady a pokusy nevzpomněl. Tu elektriku jsem bral jako poslední možnost, když už mi kolega, který ho viděl, řekl: "Zastřel to!" Také jsem se snažil poslechnout rady, že musím hóóódně opatrně. Kdépák! Postupně na plný céres a pes sice kňučel, nahrbil se, ale štval dál. Ale postupně si přeci jen dal trochu říct, ta bolest asi příjemná není. Nicméně jsem měl možnost po PZ (před nimi bych psa na hon nevzal) lovit s ním i po škarpách a byl to mnohdy koncert, kdy jsem mohl právě říkat chlapi, připravte se... nebo mi zpětně natlačil dva kohouty a já si udělal tuplátko - to už je dnes na divokých docela vzácnost. A kdo to zažil, ví jak hřejí pochvaly od ostatních. Skvěle dělá také kachny i v nejtěžším terénu... jenomže stále platí, že on rozhoduje, kdy se to už vzdá, přestože kolegové už jsou o leč dál :-)

Autor: Zdeněk | 14.07.2013 13:50
Nevidím to s tím prostorem (uplatnění) zase tak černě, není drobná, ale jsou kachny a husy. Najít kachnu ve vysoké trávě, nebo rákosí je náhoda a pokud není na fleku a ujede kus stranou, tak není bez psa šance. To jsem si také bláhově domníval, že se možná vrátí ty doby, když byl každý týden hon a psa jsem musel domu odnést v náručí, nevrátí možná dětem našich dětí.Já mu uplatnění hledám a když můžu, tak mu ho vytvářím, většina kontinentálních, hlavně Německých, ale i fousků je na všestrannou práci,jak řekl Pavel, mám ho rád.

Autor: precechtel | 14.07.2013 13:39
ano Jindřichu, popsal přesně to, jak jsem to myslel. Bohužel už také patřím mezi pamětníky a když mi fouska vystavila divokého bažanta na příkopě a já kamarádům vpravo vlevo řekl: "tož se nachestéte" a bažanta vyšlápl, to byla ta pravá práce a hrdost na práci ohaře. Nemluvě o tom, když ohař postupuje za unikající pernatou, či přiznává jinému ohaři... Dnes ohař v remízku honí bažanty vypuštěné hodinu před lovem, nemá utvrzené vystavování a spíše dělá práci přinašeče. Ohaře mám rád, ale jsem praktik, proto jsem od nich ustoupil. A taky kvulivá chovatelské a cvičitelské loby, ale to už je jiný šálek čaje. Své názory nikomu nenutím a nijak je neprosazuji, jenom konstatuji. F.

Autor: Martin Skřivánek | 14.07.2013 12:36
ted je to tak že kde byli dřív bažanti je dnes víc prasat než bažantů a nezřídka se na prasata natrefí i při honě.ohař má čím dál míň prostoru.

Autor: Jindřich Šimara | 14.07.2013 10:04
Richarde,on František to asi myslel trošku jinak.Jelikož jsem taky z Hané a vždy jsem měl ohaře tak to vidím tak jak on.Specifická práce před výstřelem, byla na koroptvích.Pak se ještě dalo na bažanta kolem příkop a kosek od nich v poli.Taď je vše pasé.pernaté je minimum a hony jsou na holině kde pes přináší pouze střelenou zvěř.Od jara do podzimu je vše vysoké,obilí,řepka,kukuřice.Pryč jsou ty časy řepy a lucerky.A o výcviku ani nemluvím,ne každý má na to,aby kupoval křepelky nebo jezdil kilometry za zvěří.Jinak o tom výcviku a prolézání na zkouškách máš pravdu.Vidíme to každý rok.

Autor: rici czech | 13.07.2013 21:21
Františku ,ona práce před výstřelem by existovala jen kdyby se té přípravě věnovala větší pozornost.Spousta lidí dělá chybu když cvičí aporty se zvěří dříve než má utvrzeno vystavování a klidy.Pak se nelze divit když pes začne zvěř místo vystavování vypichovat a štvát neboť má už z dřívějšího výcviku zakodováno že To musí za každou cenu donést neboť to má nacvičeno.proto se přikláním k variantě raději vyčkat a až má psík jakž takž utvrzené vystavování a klidy potom teprve cvičit aporty se zvěří.Většina myslivců si myslí že nejlepší ohař je ten který pěkně aportuje a dohledává-pro dnešní praxi vynikající ,ale já osobně vím že podstata stavěče je někde jinde a to v práci před výstřelem-což se zase neslučuje s naší loveckou praxí,neboť solo lovy s vystavujícím ohařem zase naše legislativa nedovoluje a v naší praxi je to nerealizovatelné.Další věc je i naše legislativa která umožnuje lovecky upotřebit i psa který nevystavuje,tudíž spousta lidí si z této disciplíny moc hlavu neláme,však ono se to nějak na zkouškách napíše ,hlavně že udělám aporty ,vlečky vodu a hotovo,to také není až tak dobré.

Autor: precechtel | 13.07.2013 21:03
já provozuji myslivost na Hané, přes dvacet let jsem choval fousky, v září 2012 jsem ve 13ti letech uspal poslední fousku. Za sebe říkám asi tolik -- práce typická pro ohaře tj. práce před výstřelem už neexistuje. U ohařů jsou velké problémy s výcvikem a klidem před zvěří, tak mám na dvoře borderku a jezevčici. Zatím je u nás ohařů na výměru dosti, pokud by v budoucnu byl problém, vzal bych si zřejmě křepeláka, ač mně syn každý rok nutí do štěněte fouska. F. PS.také jsem nikdy nespěchal s výcvikem ohaře a pravidelně převáděl později a vždy v první ceně na čelních místěch zkoušek, pes musí mít zkušenosti a pracovat především pro mně. S elektrikou zkušenosti nemám, když bylo zvěře dosti, nebyla potřebná

Autor: rici czech | 13.07.2013 19:37
Ano každý pes je jiný,s některým se dá na zkoušky klidně v roce,jednu takovou fenu jsem měl,s jiným třeba až ve třech letech,nevyplácí se spěchat a na psa zvláště měkkého nijak tlačit.Pravda je i v tom že povaha se dá odhadnout u štěněte ,ale není to směrodatné a už vůbec né pravidlo.U fen se povaha mění po prvním hárání,a už jsem se setkal z případem kolegy který měl pěknou fenku jak exteriérově tak s dobrými vlohami která se začla bát výstřelu až se poprvé odhárala.Do té doby naprosto v pohodě. Na druhou stranu sám jsem měl fenu která do roku tzv.prvního hárání byla vláčná,bez života a po dospění se změnila na velmi živou a pracovitou.Ještě k té elektrice,nevím ale nějak se mi doneslo že má být snad zakázána nebo už je? Samozřejmě k výcviku.

Autor: Martin Skřivánek | 13.07.2013 18:53
Rici kdo už pár psů měl tak pozná od štěněte povahu a ví kdy co s ním.je rozdíl výchova a výcvik.některé cviky se dají hravě dělat až v roku.jak píše Leon každý pes je jiný a jen hlupáci si myslí že el obojek všecko spraví.

Autor: Leon Zumr | 13.07.2013 18:34
já taky netvrdím že dobrá elektrika je špatná věc podle mě je špatný ten co drží vysílač ale to se nesmí říkat těm co ho drží kór když má šunt na 50m :-))))))))))

Autor: rici czech | 13.07.2013 18:28
Ne Leone ,podívej se např. na chovy z itálie,chorvatska ,francie, tam kde se nepraktikuje "německý drezůrní výcvik" ,tam chovatelé prostě na psovi či feně která má popisované problémy jak píše Pavel prostě nechovají.U nás je to právě naopak ,za každou cenu vše uchovnit.Já netvrdím že elektrika je špatná věc ,jen se musí umět používat a ne smažit psa za každou blbost.Stejná blbost je jak jsem slyšel od jednoho kolegy že je třeba psovi nechat mládí do jednoho roku a poté ho cvičit.jednou jsem to vyzkoušel a abych pravdu řekl tak to byl očistec s tímto jedincem udělat PZ.Pokud mám štěně tak od 4 měsíců s ním chodím a zvykám ho ,zatím se mi nestalo že bych měl notorického štváče,samozřejmě netvrdím že se čas od času za zvěří neurve.

Autor: Leon Zumr | 13.07.2013 18:08
rici s tím nesouhlasím pes není automat každý je jiný a když vidím jak někteří cvičí tak se nedivím že to dopadá popisovaným způsobem už jenom jak popisuje Pavel použití elektriky to je taky klasika koupím nebo půjčím elektriku a ta vyřeší potíže hned tak to psovi nasadí a jdou trénovat a diví se že to pak pes musí mít ještě v 7 letech protože pes není blbej problém je na druhým konci vodítka !

Autor: rici czech | 13.07.2013 17:34
Jo Leone ,jak psal Pavel,zkušený cvičitel po velkých peripetiích psa uchovnil a teď se diví co se rodí za štěňata,to je česká klasika, celý chov je o tom jak je pes vycvičený a předvedený na zkouškách ne o tom co mají psi vrozené ,ale co mají nacvičené.Pak se divme že to nevystavuje,nemá nosy ,hledání apod.A já naprosto souhlasím s tvrzením že největší škůdci chovu ohařů jsou právě drezéři kteří to do psů za každou cenu natlučou a psa uchovní a ještě se chlubí jak z "žebráka" udělali chovného jedince.

Autor: Leon Zumr | 13.07.2013 17:11
jak bych to napsal jednoduše česká klasika :-))))))))))))

Autor: Pavel Černý | 13.07.2013 15:54
Tak posuď sám: fena ještě v sedmi letech chodí ven i na hony zásadně s dálkovým ovládáním zapnutým na maximum. Když mi ho chovatel na ročního psa půjčil, abych to vyzkoušel, maximální výkon ho vůbec nezpomalil. Otce v devíti měsících předal první majitel a známý a zkušený cvičitel jinému, protože už k němu nešel. Druhý velmi zkušený cvičitel to dokázal a dovedl ho k VZ (ale byl to prý boj). Vloni zopakovali krytí a majitel psa si vzal štěně, že mu takoví psi vyhovují (pracovně jsou 1a). Mluvil jsem s ním, když bylo psovi 10 měsíců a ptal se mě na tu elektriku. Asi to prý jinak nepůjde... Tak jak bys ho nazval lépe? Mám třetího KO, každý byl úplně jiný. První bojácný, ale zvládli jsme to. Druhý zlý, ale také jsem ho nějak udržel a hlavně také makal. No a tenhle je holt neposlušný, ale některé pracovní výkony jsou neuvěřitelné. Ještě se mi naštěstí nedostal do rukou pes, který nemá zájem lovit (ale viděl jsem takové). S tím se už asi nic dělat nedá.

Autor: Leon Zumr | 13.07.2013 13:45
Pavle bez urážky už jsem slyšel hodně ale vrozená neposlušnost to mě dostalo :-)))))))))

Autor: Pavel Černý | 13.07.2013 13:14
Leone, já mám rychlokvašku KO s PZ v I. ceně (poslušnost ele za 2) v patnácti měsících. Potřeboval jsem ho na hony a na tahy kachen. Nejsem zvyklý chodit bez psa a doprošovat se o dohledávku. Ale teď jsou mu tři a zrát asi ještě pár let bude. Má totiž vrozenou neposlušnost. Jak jsem zjistil (bohužel) až dodatečně u chovatele i majitele psa - otce, tak silně dědičnou. Ale svůj díl práce odvede, je to prostě lovec, který mi chce za každou cenu něco přinést. Z rybníka i za cenu, že by se po hodinovém plavání utopil. Ale bez kachny ho nemůžu dostat z vody. A mám ho rád.

Autor: Leon Zumr | 13.07.2013 11:03
přesně pes musí vyzrát z rychlokvašky nikdy nic pořádnýho nebude když vidím ty mladý psi zdecimovaný rychlým výcvikem bez chuti do života na zkouškách tak se mi z vůdců zvedá kufr

Autor: Zdeněk | 13.07.2013 10:52
Ohaře mám-fousky víc jak 20 let a nedovedu si představit že by jsem šel bez psa do revíru.Dnešní doba s drobnou zvěří je pro ohaře tady na jihozápadě špatná, obzvlášť na výcvik, ale když se chce tak se nechá ohař vycvičit i v této době. Fousky si dělám pro sebe a tak na ně při výcviku nechvátám, v prvním roce udělám poslušnost,hlavně daun na tom nic neslevím a aport, vrozené utvrzuji po celou dobu a až ve 3 letech jdu na PZ.Také jsem šel po 1 roce a byla I.c, ale pejsek musí vyzrát.Pak stačí používat co nejméně povelů a ví co má dělat, na barvě, škodné, nebo černé, je to radost, to prožívat a sledovat jeho práci.

Autor: Leon Zumr | 13.07.2013 07:59
rici není co dodat dnes si užiju s ohařem jenom při tom toulání revírem nebo když jdu daleko na křídle protože na honech kde jde řada kulometčíků v zeleném ho nevyužiješ kór když kolem tebe ještě dělaj bordel že bažanti jsou v prdeli už při nástupu :D tak že tohle nehrozí http://www.youtube.com/watch?v=X6EwW4yOnWA http://www.youtube.com/watch?v=hKBrcHmYvyw https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/10596_496346030438656_664675755_n.jpg

Autor: Sysoj | 12.07.2013 22:03
Jak píše Jan Slavětínský, chlap (i žena)s dobrým ohařem bude mít v budoucnu dost nabídek, ale hlavně s ohařem po boku člověk mnohem lépe vypadá!!! Před měsícem jsem přišel o svého skvělého maďara a neváhal jsem ani minutu - prvního srpna si přivezu nového. Když to máte v sobě, tak ohaře prostě mít musíte.

Autor: rici czech | 12.07.2013 22:03
PS: Ale pro nadšence kteří se rádi toulají honitbou s drobnou a dobře vystavujícím ohařem je to dobrá volba, ty zážitky se ničím nedají nahradit,alespoň pro mne ne.

Autor: rici czech | 12.07.2013 21:58
Ohaři se bavím a vlastním je od svých 16 let.Měl jsem v držení více plemen ohařů,a abych pravdu řekl, ohař jakožto stavěcí pes nemá u nás využití ne od doby nedávno minulé ,ale od doby kdy se upustilo od "komorních" honů (kdy se využívaly jeho přednosti)a začly se dělat mega hony kde je v podstatě využíván jen jako přinašeč,vyhaněč a na vše jiné než na co byl v prapůvodu určen a to je vyhledání a pevném VYSTAVENÍ zvěře na jakoukoli vzdálenost od lovce a umožnit lovci tuto zvěř ulovit.Tzv. přivedení lovce k ráně.A jsme u jádra věci ,ohaři jelikož na ně byly kladeny nároky na všestrannost tak se jaksi zapomnělo dávat zřetel na vlohy a možnosti vystavení.Dnes a denně vídám na zkouškách zpravidla velmi dobře (po drezérské stránce ) připravené psy ,nicméně po stránce vystavování a nosové práce je to horší.Ubylo drobné zvláště pernaté na které se pes pěkně vypracoval ,a nejsou leckde ani podmínky k výcviku,neboť pokud máte honitbu s kukuřicí a řepkou tak s výcvikem stavěče se můžete na 4-5 měsíců v době vegetačního růstu rozloučit,není prostě kde,i to je jedna z věcí která mnohé odrazuje od ohaře.Pokud se mě někdo zeptá jaké plemeno pořídit do honitby s drobnou ,srnčí a prasaty odpovím Křepelák.Ohaře budou do budoucna chovat jen nadšenci a obdivovatelé těchto plemen.

Autor: Fesoj | 12.07.2013 21:57
Dříve zákon výslovně ukládal uživateli honitby s drobnou zvěří držet určitý počet ohařů. Z té doby nám zůstalo dělení zkoušek na "ohařů" a "malých plemen", ač nevím, co je na retrieverovi či křepelákovi malého, navíc se na těchto zkouškách "malých" plemen zkouší podle různých, pro plemena specifických, zkušebních řádů. Rovněž požadavky na kvalifikaci LUP se změnily a kterýkoliv pes, který prokáže na PZ schopnost dohledat a přinést střelenou zvěř, je splňuje, tudíž křepelák či irský teriér s PZ z hlediska lovecké upotřebitelnosti ohaře dokáže plně nahradit. A při vší úctě, výcvik psa, který nevystavuje a nemusí prokázat klid před zvěří, je daleko jednodušší než výcvik jakéhokoli ohaře - moje křepelačka například poprvé viděla bažanta na PZ a přesto je dokázala absolvovat v I. ceně. Praxe si ten pokles zájmu o ohaře vynutila. Ovšem na druhou stranu je to pro českou myslivost a mysliveckou kynologii obrovská škoda a doba spěje k tomu, že se na každého, kdo dokáže jakéhokoliv ohaře vycvičit a předvést na zkouškách, neřku-li na memoriálech, budeme dívat s úctou, protože dnes držení ohařů není podmíněno ani tak potřebou práce, jako nadšením chovatele a ochotou přinášet tomuto svému koníčku určité oběti. Jako kluk a později začínající myslivec v bažantnici jsem práci ohařů vždy obdivoval, toužil jsem po českém fouskovi - ovšem když jsem před čtvrtstoletím vybíral psa pro svou potřebu, zvolil jsem křepeláka, protože podmínky pro výcvik ohaře u nás prostě nebyly. A je to čím dál tím horší. Pamatuji doby, kdy v našem MS působili 3 či 4 ohaři se zkouškami. Dnes nemáme ani jednoho, s výjimkou feny ČF, kterou má náš hospodář vyloženě z lásky k plemeni, přičemž se ani nepokusil s ní složit zkoušky. Vždyť hony na drobnou už nepořádáme nejméně 15 let...

Autor: ferda | 12.07.2013 17:34
stavače sú totálne neperspektívne psy, aspoň v našom revíri. V minulosti sme lovili niekoľko sto kusov drobnej, v súčasnosti na drobnú nepoľujeme. Osobne radšej idem na spoločnú na diviakov ako strieľať chudákov bažantov. Ak už niekto chce psa, ktorý vie zajaca, bažanta priniesť, tak radšej prepeličiara, špringšpaniela a podobne. Ale stavača nikdy...

Autor: Martin Skřivánek | 12.07.2013 17:26
Leone přesně. představ si že na jedny kachní hony do jižních čech jezdí bohatí rusáci a zcela bezostyšně se ptají kolik stojí pes a honec kdyby se něco stalo.

Autor: Leon Zumr | 12.07.2013 15:21
ohaři ubývají protože vychovat ohaře je moc práce a je drahej a k těm pozvánkám na ty akce kolik sebevrahů na ty poplatkový lovy vezme dobrýho ohaře já osobně taková pozvání odmítám to raději budu psům házet atrapy než aby mi je nějakej debil zastřelil a že jich na těch akcích nadrženejch na ránu je protože když si zaplatil tak si musí vystřelit

Autor: Břéťa Ambrož | 12.07.2013 13:48
Myslím si, že perspektiva ohařů u nás je již několik let stejná. Došlo k útlumu, ale chlapi co ohaře dělají a propadli této kásné části myslivecké kynologie je budou mít stále. Co já sleduji dost ubylo setrů a pointrů (polní specialisté),ale němečtí krátkosrstí, výmaři a čeští fousci se drží stále tak nějak stejně, naopak častěji jsou vidět maďarští ohaři a dráťáci (to si vysvětluji jejich ostrostí a širším spektrem použitelnosti v černé zvěři).
Jak píše pan Slavětínský, v bažanticích a na kachních honech je práce těchto psů nepostradatelná, tam zájem bude vždy. Hlavně s ohledem na to, že v mnoha revírech je dnes divoká kachna v podstatě jedinou drobnou a o to intenzivněji se jí např. v jižních čechách věnují... ohařům zdar. BA

Autor: Jan Slavětínský | 12.07.2013 13:29
Ale chlap,který dnes má ohaře a pes mu "chodí", má a bude v budoucnu mít díky psovi ix nabídek pro svoji účast na honech, v bažantnicích i na kachnách. Tam budou jezdit měšťáci a různá lovecká - nemůžu teď nají to správné slovo... a ti pokud budou chtít střílet, budou tyhle chlapy zvát. Budou muset,budou je potřebovat...To bude skutečnost i nějaké jiné lovecké příležitosti.

Autor: Martin Skřivánek | 12.07.2013 13:27
chtěl jsem vložit ty moje krasavečky do fotogalerie ale neumím to zmenšit.

Autor: Pavel Černý | 12.07.2013 13:09
Ono je to i o tom, jak jsou dnes myslivci zaměření, přesněji řečeno - ubylo "specialistů" na drobnou zvěř. Dnes je běžné, že lidi z naší oblasti jezdí pravidelně někam lovit spárkatou a někteří tam jsou i členy MS nebo se finančně podílí na nájmu. Ti z nich, kteří jsou ochotni mít psa, volí radši malé plemeno, které je pro ně univerzálnější a snáze se transportuje a "ubytovává". I když výjimku s fouskem také znám...

Autor: Martin Skřivánek | 12.07.2013 13:02
Honzo jak já tak Ruda máme ted štěňata a zeptej se ho kolik volá lidí.jsou to nádherní psi ale dnes už prostě pro ně není uplatnění.kde dřív byla drobná už se loví desítky prasat ročně.moc revírů kde to je o drobné už není.

Autor: Jan Slavětínský | 12.07.2013 12:54
I když drobná není, ze zákona pokud máš dané normované stavy drobné pro honitbu, musíš mít psy se zkouškou z výkonu. U nás je problém takového psa připravit a zkoušky s ním udělat, když ani zajíce nevidí. Ruda když připravoval psa na zkoušky, jezdil s ním po dohodě až ke Kolínu, aby přišel do zvěře,zkusil vystavování,postupování atd. Smekám před takovými chlapy, protože to je láska,oběť,vztah bez ohledu na čas ,peníze atd.
Když vidím jak pracují ohaři na honech na Moravě, to je báseň,pohádka. Ti psi jsou ve zvěři a každý je "virtuoz"...
U nás je bohužel myslivost o černé a o spárkaté a podle toho si chlapi pořizují psa.Není to nějaká móda, to bych netvrdil, ale je to dané využitelností a mít pomocníka do lesa...

Autor: Martin Skřivánek | 12.07.2013 12:25
Pavle jojo přesně jsi to trefil.dnes je celá myslivost jen o prasatech a z drobné o domácích rybníkových kačenách.dnes ohaře nikdo nechce ale jagoše je problém sehnat.dnes ti každý chovatel jagů řekne že kdyby měl dvacet štěnat tak je v poho prodá.

Autor: Pavel Černý | 12.07.2013 11:11
Co si, přátelé, o tomto tématu myslíte? Já žiju v oblasti tradičního chovu drobné zvěře, ale ta i zde silně ubývá, a naopak se stále více rozšiřuje černá zvěř. Před ohaři stále více dostávají přednost malá a středně velká plemena, která lze např. vynést na posed a vzít bez porušení zákona na naháňku. Od dlouholetého cvičitele ohařů jsem se dozvěděl o dramatickém poklesu počtu vrhů KO v loňském roce (alespoň v jednom z klubů). Důvodem jsou hlavně problémy s udáváním štěňat.