Dnes je 23.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Důsledek krmení



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fido z Řáholce | 27.09.2013 10:10
Jsem toho názoru, že doba nouze je jen terminus techniku s. Celoročně vnadíme na několika místech a spárkatá chodí na hromady po celý rok. Neřiďme se tím, zda je nebo není doba nouze, ale zdravým rozumem. Jestliže mám polní honitbu a po sklizni jsou pole prázdné, podmítnuté, tak asi začnu přikrmovat a nebudu čekat na 30 cm sněhu.

Autor: Fesoj | 27.09.2013 09:44
Dovolím si napsat trochu kacířský názor. Zákon stanoví, že jsme povinni přikrmovat zvěř v době nouze. Nikde v něm však nenajdeme, že mimo dobu nouze se přikrmovat nesmí ! Na druhou stranu nám zákon ukládá, že jsme povinní učinit přiměřená opatření proti škodám zvěří a ne ty škody přímo vyvolávat nadměrnou koncentrací zvěře do určitých prostor, ať už je to kvůli nadbytečnému krmení nebo zanedbání lovu. To, k čemu došlo, je "chov" zvěře dovedený ad absurdum. Ale za normálních okolností a v dobře vedené honitbě se vlastně o celoroční přikrmování zvěře staráme taky - zakládáme políčka, vysazujeme plodonosné dřeviny, snažíme se v naší "kulturní poušti" zachovat aspoň sem tam nějaký kousek neobdělávané půdy, protože jinak např. koroptev nemá šanci na přežití. A co se týče bažanta, tam taky platí "poslední klas z pole - první zrno do zásypu". U spárkaté zvěře jsem se zase setkal s tím, že byly celoročně předkládány vojtěškové granule, které jsou pro zvěř pochoutkou - a účelem nebylo zlepšení kondice zvěře, ale sběr shozů viržiňáků, kteří se tam koncentrovali. Ale jelikož nedocházelo ke škodám, nikomu to celoroční přikrmování nevadilo. Tím vším chci říci jen to, že prapůvodní příčinou toho katastrofického stavu a přemnožení siky bylo dlouholeté porušování zásady přiměřenosti. Teď už se můžou řešit jen následky.

Autor: prroud | 27.09.2013 09:15
Ellhenicky,pravda bude nekde uprostred,spis bliz k ty divocine,zver kdysi davno taky nikdo nekrmil a prece porad existuje,priroda si vi rady mnohem lip nez se clovek jenom blahove domniva ze vi,nebo ze si vi rady on.Nic proti PRIkrmovani,ale s mirou,v obdobi kdy je treba.Ale prikrmovat neznamena precpavat a pretahovat si zver k sobe,to je jediny co me napada z toho clanku proc se stalo co se stalo,paklize to tak opravdu i bylo.:-)

Maral nema spatny nazory a nahled mi to prijde,kdyz chce vratit prirodu zase prirode :-)

Autor: Maral | 27.09.2013 09:12
Přesně tak Mr. Ellhenicky. Píši ze severní Sahary. Nicméně i tady platí, že když se nechce, je to horší, než když se nemůže. Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Ta zvěř je natolik hloupá, že když je metr sněhu, tak se v něm s chutí prochází a hledá krmná zařízení. Proč tedy ti méně šťastní sousedé z nižších poloh jsou rádi za brzký příchod zimy a intenzivně krmí, aby jim něco přišlo a oni ještě mohli něco ulovit, když tam tu zvěř nemají normovanou ?
No comment. A raději se nebudu ani ptát na normované stavy...
Krmení a lovu zdar !

Ještě poznámečka na závěr. V zářijové myslivosti vyšel malinkatý sloupeček o sčítaných a skutečných počtech srnčí zvěře v některých lokalitách ve Švýcarsku. Nejmenší rozdíl oproti nasčítaným stavům byl 3x vyšší.

Autor: Radek Chadim | 27.09.2013 09:12
Letos by se u nás krmit nemuselo a stejně by všechno přežilo, pač je úroda žaludů až hrůza, ono to stejně na krmení chodit moc nebude, ať bude zima jakákoliv, protože tolik žaludů nakrmí celý les 2x a ještě hodně zbude.
Zvěř, která je dostatečně silná, bez zimního přikrmování by klidně přežila, ale mělo by to dva důsledky - začala by více voždibávat mladé stromky v lese a po celou zimu by žrala jen řepku, které je dnes všude dost, nebo ozimé obiloviny. Já krmím a vnadím spárkatou vpodstatě na třech místech, dvě vnadiště, jeden krmelec, a obhospodařovávám asi 7 zasýpů. V zásypech krmím většinou zpěvné ptactvo, bažanti a koroptve je do echt tuhé zimy moc nenavštěvují, spíše náhodně. Návštěvnost vnadišť a krmelce je víceméně občasná, na vnadiště nejpravidelněji chodí dančí, ta když chytne rytmus, tak je tam každý den nebo obden, srnčí přijde párkrát do týdne a většinou ten stejný kus/kusy a černá párkrát do měsíce, takže kdybych zvěř nepřikrmoval na vnadištích a v krmelci, nic moc se nestane. Všude krmím plevami a pšeničným a ječmeným zrnem, krmnou řepou, kukuřicí, teď na podzim ještě jablkama, v krmelci pěknou zelenou vojtěškou - nejvíc šmakuje kukuřice, když jsou žaludy, tak na vnadišti může být cokoliv a stejně tam ta zvěř nepřijde ani za nic.

Autor: Ellhenicky | 27.09.2013 01:33
Marale, máš idylický náhled na krajinu. Ne všude jde vysázet stromy jak uvádíš.V podhůří a horách už vůbec ne.Ne všude jsou pro to podmínky a nemyslím si, že krmení v zimě se dělá ze setrvačnosti, aby jsme se v zimě nenudili. Nechci Ti křivdit, ale o pořádné zimě s vysokou vrstvou sněhu jsi asi neslyšel. Zvěř se z krytu a klidu nenažere:-)

Autor: Maral | 26.09.2013 22:45
For jirka marek
Ekosystém ji uživí i v zimě. Maliník, ostružiník, nálety, semenáčky - bohužel přirozené zmlazení. Dále jírovce ve volné přírodě, lesní jabloně, některé byliny, traviny a obiloviny atd. Pokud tohle u Vás nemáte, máte povinnost vyplývající ze zákona, kterou Vám ukládá § 11 odst. 1 tyhle "věci" zřídit.
To Vaše "dopřávání energie" je jen alibismus, nic víc. Slabému až méně průměrnému kusu ji dopřejete aby přežil zimu. Silný zdravý kus by se bez této "péče" obešel, spíše by uvítel patřičně široký vhodně umístěný remízek, kde nalezne onen kryt a klid.
Nevidím jediný důvod, proč si uměle držet "chov" průměrných kusů. Cílem myslivosti je něco jiného.

Autor: jirka marek | 26.09.2013 20:32
To je sice hezké,že ekosystém zvěř počas podzimu zvěř uživí,ale kupříkladu v naší honitbě by zvěř bez včasného přikrmování a získávání tukových a energetických zásob těžko zimu ve zdraví přežívala i přesto,že byl semenný rok.Ono srnčí má nějaké pastevní cykly a v dnešní době nemá šanci je dodržovat,páč je stresována ze všech stran a to je ten důvod,proč jí chci dopřát energii z krmelce a to musím činit již od konce léta.Můj názor.

Autor: prroud | 26.09.2013 20:02
Mas recht Radku,moc pranyruju,chtelo by to zalozit nejaky pekny pozitivni myslivecky tema,at nenarazime porad jen na prusery,neco jako dedovi hriby,ty jsou prekrasny,ale v mysliveckym:-)

Autor: Radek Chadim | 26.09.2013 19:38
Bůhví jak to ve skutečnosti bylo. Když pominu to, že Novinky.cz je bulvární server tvářící se jako zpravodajský, tak stavy sičí zvěře jistě nebyli v pořádku jen v jedné honitbě, uživatel honitby mohl zvěř přikrmovat celoročně proto, že chtěl třeba zabránit vzniku škod v lese a na polích :-), kdyby tu zvěř intenzivně přikrmovali všechny honitby, kde se ta zvěř vyskytuje, nemuselo na škody vůbec dojít... Poslední věta článku: "Podle inspekce se uživatel honitby dopustil správního deliktu - ohrozil a poškodil životní prostředí v lesích, protože vytvořil podmínky pro působení škodlivých činitelů." tomu dává korunu. Zajímavé, že zemědělci a lesáci tyto podmíňky vytváří soustavně a ještě jsem nečetl, že by za nekonečné lány řepky a kukuřice nebo za vysazování smrku na místech, kde se těžilo kvůli kůrovci, dostali pokutu. Kdo chce psa bíti, hůl si vždycky najde.

Autor: Radek Chadim | 26.09.2013 19:22
Prroude, tohle je téma Důsledek krmení, poslední příspěvěk patří spíše do tématu Dopis Prroudovi :-).

Autor: prroud | 26.09.2013 18:41
Marale,ja to bohuzel vidim tak,ze selskej rozum uz nefachci a vetsinou jsme vycviceny na presny vyjmenovavani,jako bohuzel americky konzumenti,at nepeju jen chvalu,tam maj vylozino totiz podrobne a vsechny mozny varianty,aby nebylo o cem se dohadovat a premejslet,rikam tomu defraudace mysleni.Ale u "stada" uz nic jinyho nefunguje,vsechno mu musis nalajnovat naprosto presne a srozumitelne,aby se nemohlo vymlouvat,nenechas mu ani milimetr prostoru do stran.Jinak mas pravdu,jde to lehce vymyslet:-),tim by fungovaly lehce vsechny mozny "modely"presne podle podminek honiteb.

Jednoduchej a prostej priklad stadniho (ne)mysleni a chovani: U nas se kazdorocne porada "marianska slavnost",stanky,atrakce pro deti,koncerty,predstaveni,pekny to je,ale zase zkazeny businessem,klasika.Jenze mestskej park kudy vede pro hodne obcanu cesta na namesti po rovine s moznosti oddechu na lavicce cestou,za tim ucelem zavrou!Jiste,da se obejt,do kopce a kolem hospody "vyvolenyho".Pritom v parku jsou dve pruchozi spojovaci tepny po stranach pri plotu,tedy staci je oddelit plutkem,ci plastikovou paskou od ostatnich prostor parku a pruchod zustane zachovanej!Nedeje se tak a vsichni k tomu mlcej,penzisti drou nakupy do kopcu po "objizdkach" a vsechno je fajn,mesto zavrelo park(chces projit,zaplat vstupny na atrakce 30Kc,jiny a lepsi prostory jsou k dispozici,ovsem nepruchozi,to nezajisti tolik vstupnyho,jelikoz tam pujde jen kdo ma opravdu zajem o ony atrakce:-)),zakon to umoznuje,mesto jsou prece predstavitele co jsme si sami zvolili a tak se nad tim nikdo krome remcalu u piva nepozastavuje,ale vsichni klasicky po strane nadavaji.Hubu jsem si opet a zase otevrel ja s tim,ze zavreni parku bez nechani pruchodu je nepotrebnej nesmysl,kterej nic neovlivni ale starejm lidem zkomplikuje kazdodenni pohyb a vsichni ti remcalove a predtim prikyvovatele me najednou odsuzujou aby se ukazali v lepsim svetle:-))))).Inu ,my "Cesi"!

Autor: Děda z lesa | 26.09.2013 18:15
Fido, ocitoval jste nám známý výklad doby nouze Judr.Čechury ze stránek ČMMJ, který rovněž nic neřeší - založím-li do krmelce třeba v dubnu či říjnu kvalitní letninu a do korýtek nasypu směs obilí, kukuřice, hrachu aj. a doplním to ještě ovocem, zvěř to brát bude. A to snad není ta pravá doba nouze.
Nevěděli si s tím rady ani Slováci, tak si ji raději uzákonili časově od 1.11. do 28.2.

Autor: Maral | 26.09.2013 15:46
Já si myslím, že slovíčkaření je pro dementní právníky. Kde se používá selský rozum, není třeba vše pitvat a stylizovat do pečlivých a každému srozumitelných frází.
Doba nouze jistě není ta, když sypu do korýtka oves a ječmen od poloviny či konce října (protože se to tak přece vždycky dělalo). Sice je do dvou dnů vymetené, ale seno netknuté. Stejně tak netknuté nasolené kaštany či žaludy.
Až najednou napadne 30cm sněhu, tak srnčí po týdnu začně brát vše. Zvěř dobu nouze sama pozná. Pokud se dodržují normované stavy a provádí se odpovědný průběrný odlov, ekosystém zvěř v pohodě uživí a přikrmování stačí opravdu ponechat až na dobu nouze, což je zpravidla vždy, když přijdou extrémní mrazy spojené s vyšší sněhovou pokrývkou. Do té doby mohu mít seno naskladněné v zásobníku v krmelci, stejně tak jádro, kaštany, žaludy aj. Ale nebudu to předkládat, když je teplý listopad, popř. i prosinec a zvěř chodí po lese a po loukách a vybírá si.
Pochopím to ještě, když je rok bez žaludů. Ale krmení a přikrmování v době nouze je obrovský rozdíl. Taky to podle toho leckde vypadá a opravdu se realizují velkochovy ve volné přírodě s několikanásobně překročenými normovanými stavy a dalšími důsledky.

Autor: Fido z Řáholce | 26.09.2013 15:39
....doba nouze je vysvětlována např. sněhovou pokrývkou vyšší jak 30 cm, bez ohledu na to pak vždy, jestliže je v krmném zařízení krmivo a zvěř jej bere. Pro mě je důležitá ta druhá část. Není možné, aby zákon dopodrobna vysvětloval některé pojmy. To by mělo být uvedeno v prováděcí vyhlášce, jinak by ZoM mohl dopadnou jako návrh nového obč. zákoníku, 654 stran a 3080 paragrafů.

Autor: Děda z lesa | 26.09.2013 12:14
Jádro problému je v samotném právním sloganu - doba nouze. Zná někdo absolutně přesně, co tento výraz znamená ?
Máme vžito nebo se traduje, že doba nouze je tehdy, kdy souvislá sněhová pokrývka překročí výšku 30 cm, ale všichni víme, že je to laická nedomyšlenost.
Je známo, že např. 40 cm prašanu zvěři vůbec nevadí (bavíme se o spárkaté), ale že vadí dlouhodobá námraza, malá vrstva sněhu s ledovou krustou a někde lze už považovat za dobu nouze pouhé zorání polí, pokud jsou v okolí pouze smrkové monokultury bez jakéhokoliv podrostu.
Nový zákon o myslivosti by neměl řešit jenom likvidaci zvěře a škod, ale i současné nejasnosti (záraz, pes mimo vliv svého vedoucího, zavlečené druhy, dobu nouze aj.)

Autor: Pavel Černý | 26.09.2013 12:05
Všechno je třeba dělat s rozumem a znalostí věci. Jestliže někdo krmí (nikoliv přikrmuje) v oblasti, kde hrozí velká koncentrace zvěře, která je potenciálním nebezpečím pro les nebo nesklizená pole, musí holt s takovými následky počítat. Jinde ale včasné přikrmování může přinést skutečný efekt. Kromě popsaných případů zavážení krmelců, dokud je k nim rozumný přístup, má opodstatnění např. i včasné přikrmování srnčí zvěře. Mimo přípravy na zimu a nežádoucím změnám v mikroflóře trávícího traktu také zamezí monodietám na řepce a omezí i škody na polích, kde je řepka zasetá. I když ty reálně vznikají jen při větší koncentraci zvěře v některých klidových zónách. U zajíců zase podzimní přísun dužnatých krmiv odstraní dnes celkem běžný deficit vody, vznikající na desikovaných lánech.

Autor: Ellhenicky | 26.09.2013 11:40
Jsou oblasti, kdy v zimně, kdy jde skutečně do tuhého, se ke krmelcům dostane pouze člověk na lyžích či sněžnicích a už vidím, jak se tam tahají metráky sena.Pokud to jde, tak se za včasu naveze seno. O tom bych ani moc nepolemizoval. Pak jsou skutečně oblasti, kde sice zvěř je, ale je zde zakázáno krmení.To už je o něčem jiném. Než jsem uveřejnil svůj první příspěvek k tomuto tématu, tak jsem video k tomu neviděl.

Autor: Pavel Černý | 26.09.2013 11:20
Proude, souhlasím s Honzou, a ještě bych doplnil prosbu, jestli by ses do té doby, než si něco nastuduješ, nemohl na tomto fóru odmlčet. Stačí třeba na rok, aby se to tady z těch tvých příspěvků trochu zotavilo a začali sem zase psát myslivci, kteří i kvůli tobě přispívat přestali.
Dám ti takový námět: mohl bys zkusit obšťastnit svou aktivitou třeba nějaké fórum včelařů? Můj bývalý šéf choval včely a protože medu moc nevymetal, říkali o něm, že chová včely na maso. To by bylo téma pro tebe, které bys mohl podrobně rozvinout! Ale ne tady, proboha! Díky předem a neber to ve zlém.

Autor: prroud | 26.09.2013 09:20
Jj,pravdu mas Honzo,uz se do toho musim pustit....

Autor: Jan Slavětínský | 26.09.2013 09:07
Proude, doporučuji ti teď při dlouhých večerech přečíst si učebnici myslivosti,abys byl trochu v obraze a alespoň na těch základních věcech a přehledu.
Každý myslivec by měl vědět co je základem přikrmování, jak funguje trávení u spárkaté zvěře, tukové zásoby a zdroj energie, klid v honitbě, vliv a změny krajiny + zemědělská činnost ,biotopu a celého životního prostředí. Tyto věci a ještě další a další spolu tvoří jakýsi uzavřený kruh....Prostě si počti a spoustu věcí jinak pochopíš.
Ber to prosím v dobrém a kamarádsky. Ahoj

Autor: prroud | 26.09.2013 08:54
Jaroslave,ale jak pozname,ze nastane obdobi nouze,abysme zver pripravovali?Sakra chlapi,tak to ji rovnou postavte kraviny!Nema to bejt tak,ze myslivec ma bejt pripravenej na mozny obdobi nouze aby zveri pomohl s tim,ze ono obdobi nouze ani nemusi nastat?

Nj Marale,ale jak citujes ten zakon,je tam "provozovat krmna zarizeni" a dokonce "povinen", a prave tam neni POUZE v obdobi nouze,takze jsem z toho zneni zakona sam jelen:-).To by pak znamenalo,ze krmit v onech zarizenich muzes celorocne,kdyz na to mas a chce se ti:-((?Zas jeden imbecilni zakon.......

Autor: Jan Slavětínský | 26.09.2013 08:52
Povinnost provozování krmných zařízení a řádného přikrmování je sice pro uživatelé honiteb ze zákona povinná, ale musí být podložená a požehnaná souhlasem vlastníka nebo držitele honebních pozemků. Pokud např. LČR myslivcům oznámí,že z nějaké lokality odstěhují krmelec nebo zruší vnadiště, tak to prostě myslivci udělají. Zrovna tak Lesy schvalují umístění všech zařízení jak krmných ,tak posedů atd. Pokud se řeší škody, tak se hlavně jde po tom,zda to přikrmování bylo v dané lokalitě požehnáno. Pokud ne, uhradí uživatel pěkně vzniklou škodu.
Nevím jak jinde, ale v našem okolí to v honitbách LČR tak to zkráceně funguje a tyto podmínky a jejich následky jsou zahrnovány do nájemních smlouv se všemi ostatními důsledky.
NS zvěře,odstřely a vše okolo je na samostatnou kapitolu...
Zatím neznám ,že by někde myslivci ukecali škodu vzniklou Lesům. Politiku Lesů netřeba komentovat, o tom bylo napsáno už mnoho a každý dnes do ní vidí...

Autor: Maral | 26.09.2013 08:22
Zase jeden zcestný názor. Bohužel bych řekl většinový.
Zákon 449/2001Sb. § 11/4 hovoří jasně ...Uživatel honitby je povinen provozovat krmelce, zásypy, slaniska a napajedla a v DOBĚ NOUZE řádně přikrmovat...
Nikde jsem nic nenašel o přípravě na dobu nouze. Díky oné "přípravě" přežívá i to, co mělo být dávno odloveno.
Každá pořádná zima vždy usvědčí myslivce ze špatného provádění průběrného odlovu. To je REALITA.

Autor: Jaroslav Rejdák | 26.09.2013 06:42
Proude, začít zvěř krmit v období nouze je tak trochu pozdě. Zvěř se přikrmuje proto, aby byla na období nouze připravená.

Autor: Fesoj | 25.09.2013 23:28
Prroude, zase jednou nemáš pravdu ! My u nás musíme mít krmelce se zásobníkem na 4 až 6 metráků sena naplněné každý rok, i když často nezkrmené seno na jaře vyvážíme, ale taky se někdy stane, že to nestačí a musíme i v zimě další seno dodat, zejména pokud se tam stáhne vysoká /a to nikdy nemůžeme vědět předem/.

Autor: prroud | 25.09.2013 19:54
Ke krmeni ani nemam co rict,je rozdil mezi vnadenim a krmenim,krmit bych zakazal uplne az na OPRAVDOVY obdobi nouze,vnadeni jsou ony Josefovi 4 jablka v trnkach,aby vonely.....,howgh.

Autor: Fesoj | 25.09.2013 18:50
Nevidět ty obřitky, člověk by řekl, že je to točené někde v Serengeti nebo naopak na Aljašce v období migrace sobích stád. Kdysi napsal Figi v souvislosti s liškami, že to nejlepší, co pro populaci lišky můžeme udělat, je důsledné snižování jejích stavů - a v případě siky to platí několikanásobně ! Nebo si nakonec pomůže příroda sama nějakou chorobou - a to je ten nejhorší scénář, zvlášť pokud by to bylo přenosné na ostatní zvěř či hospodářská zvířata. Ač je to drastické, pro danou oblast by mělo být vyhlášeno jakési "stanné právo" a lovit vše bez ohledu na věk, pohlaví a chovnou hodnotu na potkání. Ale každá mince má dvě strany a pak by zase mohlo nastat, že se ta zvěř rozežene do daleka a zamoří i ty prostory, kde zatím nebezpečí nehrozí.

Autor: Fesoj | 25.09.2013 18:40
Nevidět ty obřitky, člověk by řekl, že je to točené někde v Serengeti nebo naopak na Aljašce v období migrace sobích stád.

Autor: Lukáš Turecký | 25.09.2013 09:36
Taky, že vypadá.
http://myslivost-lovectvi.cz/videa//7207/

Autor: Ellhenicky | 25.09.2013 09:02
Je to problém, ale nějak se mi nezdá ta koncentrace zvěře-350 ha lesa a 800-1000 kusů vysoké? To by vypadalo jak po kobylkách.

Autor: Jan Slavětínský | 25.09.2013 08:31
Bohužel to tak je a bývá. Pořád zde je vlastník a jeho práva včetně jeho souhlasu s umísťováním krmelišť a ostatních zařízení...atd., mnohdy myslivcem opomijený...
Ten les je "včudu" a na skácení. To když vidí hajní, tak jim hned na hlavě nadskočí klobouk a už to jede....

Autor: Nováček | 25.09.2013 05:36
tak to je síla

Autor: Petr Havlín | 20.09.2013 15:14
Chtělo by se říci neuváženého
Http://plzen.idnes.cz/uzivatel-honitby-na-plzensku-dostal-pokutu-za-krmeni-zvere-ktera-znicila-les-1x2-/plzen-zpravy.aspx?c=A130920_112126_plzen-zpravy_pp