Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Návnada



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Leon Zumr | 30.09.2013 21:07
se zadinou byl už loni problém a letos konečná ale zase něco pozitivního to má,ubyde spousta plesnivých hromad ze kterých pak měla spárkatá sračku

Autor: Jaroslav Tatalák | 30.09.2013 20:48
To Elhencký- máš pravdu nejenom v tom ,že dělají brikety, ale sláma s plevama zůstává na poli,rozdrcená jako hnojivo. Jinak jak píše Radek-když černou nenalákáš na kukuřičné klasy, tak siláž je to poslední. Ale někdy zabere! S pozdravem J.T.

Autor: prroud | 30.09.2013 08:40
To stejny je s klestim v lese,Ellhenicky.Za chvili uz nebude ani chrasti,ani sisky,jedine za prasule jako pelety......uz jsem videl narovnany baliky hrabema shrabanyho a srolovanyho,zdratovanyho,u cesty.Firma ti uklidi les,odveze bordel,jeste ti za to zaplati........

Autor: Ellhenicky | 30.09.2013 05:17
Pánové, kdo krmí či vnadí zadněkem-plevama, tak brzy bude asi útrum. Na poslední výstavě Zemi živitelka, bylo několik firem vyrábějící z toho lisované brikety a odpad již skupují od zemědělců ve velkém.Sice pořád budou nějací kamarádi, kteří pomůžou, ale peníze jsou peníze.

Autor: Radek Chadim | 29.09.2013 21:11
Tak každý způsob lovu má něco do sebe. Jelikož mám vnadiště, kde chodí všechno možný, jen ta černá je navštěvuje velice nepravidelně, tak mám radost, když mě na vnadiště ti divočáci přijdou (nedejbože, aby se mi na něm nějakýho podařilo ulovit, což se mi na mém centrálním vnadišti už 3 roky nepodařilo :-)), nebo když sedím na cizím vnadišti a ti divočáci tam přijdou. Vnadištní lovce neodsuzuji, když se to dělá rozumně, protože je taky určitý kunšt najít dobré místo k vnadění a chodit tam pravidelně vnadit správným vnadidlem. Pak když ti divočáci tam začnou pravidelně chodit a člověk přijde a do půl hodiny ty divočáky tam má, tak je to taky krása a určité umění lovu, protože i při poměrně slušné koncentraci černé zvěře u nás lov u vnadiště není tak jednoduchý, jak si někteří myslí, a vycvičit ty divočáky taky stojí nějaké úsilí a vytrvalost.
K vnadění a vnadidlům, co jsem vyzkoušel nebo slyšel od prasečkářů, tak u divočáků jsou nejlepšími vnadidly bukvice, žaludy, kukuřice a kukuřičná siláž, smradlavá ryba, pšenice,... Když vezmu v potaz, že bukvice a žaludy člověk tak nějak neovlivní, pač těžko bude vysazovat dubový les nebo když ho má, těžko bude sklízet žaludy :-), tak třetí v pořadí je kukuřice. Pokud tedy nejsou ve velké míře dostupné bukvice a žaludy, pak když člověk divočáky nenaláka na kukuřici, tak pak už přijdou asi na máloco. A nikdy nepomůže dávat cokoliv na zavonění na místo, kam ti divočáci pravidelně nechodí jen z principu, že tam něco je. Jelikož mám to vnadiště, kam ti divočáci moc nepřijdou, ale blízké okolí navštěvují poměrně hojně, už jsem nejednou zkoušel dát na vnadiště pěkně voňavou siláž, kterou bych zblajzl i sám, jak pěkně a daleko voněla :-), divočáci šli několikrát třeba jen 10-30 metrů daleko, ale na to vnadiště stejně nezahli, nebo alespoň né většina kusů. A to tam pak můžete dát cokoliv atraktivního, stejně nic nepomůže. Takže mnohem důležitější než co vnadit je kde vnadit a vnadit pravidelně, pak člověk divočáky utáhne i na obilné plevy zadarmo a nemusí investovat do drahých vnadidel a kukuřice.

Autor: Mart 30 | 29.09.2013 20:40
Ja se spš řídím heslem, kdo chodí ten vidí, kdo sedí ten střílí, je pravda že už mám pár úlovků ze šoulačky, ale tady mám spíš zájem nalákat divočáky a jeleny k posedu, kdy zvěř kolem posedu jen migruje.

Autor: Fesoj | 29.09.2013 20:39
Figi, Jarda Tatalák mě předešel. V mladších letech jsem většinu srnčí, vysoké i černé zvěře také ulovil na šoulačce. Ale dnes, když jsem starej, chromej a nemravně tlustej, jsem odkázán víceméně na ty posedy a kazatelny. A je to škoda...

Autor: prroud | 29.09.2013 19:14
Jelencu Jardo,kousek od ochozu jsem na krovi navesil kolickama dva ,tri zvednuty ocasky a cekal......
K ty soulacce,hodne vidis,poznas zvyky zvere,kdy kde kudy, a hlavne najdes prave ty ochozy :-).Nasoulavam zver prakticky pokazdy jak jdu se psem.To spis pod ten posed ti prijde "nahodou" :-).Znama pravda,i ryb ulovi vic rybar co "jde za rybou"!Pro lovce plati totez.Ale proti gustu zadnej disputat,kazdej ma to svoje co mu nejlip sedi.....

Autor: Jaroslav Tatalák | 29.09.2013 18:41
Figi v jednom máš pravdu-šoulačka to je ono, ale tu zvěř tam musíš mít pravidelně. Ale když Ti křižuje přes honitbu nepravidelně,bez vnadění a poctivého vysezení nemáš šanci a narazit na zvěř při šoulačce je náhoda, jako kdyby jsme počítali s úderem blesku. Jinak pro prrouda-ten "ocásek jelence" jsi používal na zastavení koho? S pozdravem J.T.

Autor: prroud | 29.09.2013 18:18
Souhlas s figim (asi jako skoro vzdycky),snad bych dodal jen,ze nic proti "hrsticce",nebo trose atraktantu pro zastaveni zvere u ochozu k jistejsi rane.....
:-)pouzivaval jsem ocasek jelence povesenej v krovi,fungovalo to bezvadne:-)

Autor: figi | 29.09.2013 13:17
Nejlepší je vůbec nevnadit. Lov na šoulačce nebo čekaná na ochozech je počtem úlovků efektivnější a zážitky naprosto nesrovnatelné.

Autor: Ivan Nedvídek | 29.09.2013 12:47
Na černou asi každý z nás má své fígle a vnadící techniku. U nás se neloví "na hromadách" a tak je to složitější. Černá většinou jen přechází a málokdy s vyjímkou kukuřic zaléhá . Tak se prostě musí vysedět ( když vím kde) a předložit rudlu něco, co ho nutí hledat. Ještě k těm losům ve Stockholmu. Na předměstích je běžné vidět v létě rozlobené majitele zahrádek jak honí klackem srnčí co jim chodí na růže. Losi se skutečně občas také v zimě objeví a hledají obživu. Neslyšel jsem, že je ve městě loví, spíše když překáží tak je odhánějí. Jinak za klasickou losí ráž Švédi považují 6,5x55 SE a myslím, že zblízka by to Hornetem také šlo. Slyšel jsem o případech kdy v oborách loví pro zvěřinu daňky malorážkou!!!

Autor: Pavel Toman | 26.09.2013 12:41
Jinak k těm losům, viděl jsem dokument o losech kteří se před zimou "nastěhují" na přeměstí a i přímo do Stockholmu, když už není jiná možnost, tak dojde k odstřelu. A když řekli čím, tak jsem civěl jak Zdena Ondruch na divočáka uloveným třistaosmou, který mu odešel 500m.
Oni to tam střílí hornetem :-) a na hlavu to nestříleli, podle záběrů, co tam byly.

Autor: Děda z lesa | 26.09.2013 11:55
V praxi by byl asi zajímavý právní výklad § 45, odst. 1, o) ... zakazuje se dávat do krmiva lákací a narkotizační prostředky...
Vzniklo asi na základě dávného pytlačení bažantů pomocí "rumové" pšenice.

Autor: Ivo Ondráček | 26.09.2013 11:29
A to si ještě spočítejte, že pokud na ten rum a výlisky dojdou selata, hrozí vám popotahování od státu za podávání alkoholických nápojům mladistvým! Striktně vzato, žádnému praseti na vnadišti asi ještě nebylo 18, takže bacha!!!

Autor: Leon Zumr | 25.09.2013 17:43
ve Švédsku asi říkaj vožralej jak los potože každý rok čtu že se jim tam motá po městech nalitý los :D

Autor: Fesoj | 25.09.2013 10:44
Asi to tak bude. Že se někdo ožral jak prase, to se říká běžně, ale "ožralý jak jelen",s tím jsem se v životě nesetkal.

Autor: Mart 30 | 25.09.2013 10:31
Já to myslím nejen na divočáky, ale i na vysokou. To už mám odzkoušené že pokud to voní po lihu tak to vysokou moc nezajímá.

Autor: Ellhenicky | 25.09.2013 10:15
Pepo, tomu věřím, znám několik kamarádů na které má rum stejné účinky a nemusí být aplikován v injekci:-)

Autor: Jan Slavětínský | 25.09.2013 09:40
Vím z doslechu, že někdo si jednou dotáhl na vnadiště z lihovaru nebo z palírny to "mláto" ty výpalky. Druhý den,když šel přikrmit, tak tam střelil tři prasata z tlupy, která zůstala přilehlá ( a léčila opici) hned vedle hromady v náletu.
"Možná by se to dalo brát jako lov pomocí omamných látek a §45.....", kdo ví...

Autor: Fesoj | 25.09.2013 09:30
Jako kluk jsem četl, že když ještě nebyly uspávací injekce, použili v pražské ZOO na uspání medvěda obyčejný tuzemský rum - a jak mu šmakoval ! Možná, že na ty divočáky by byl taky rum /nebo aspoň rumová tresť/ větším lákadlem, než celá vanilka.

Autor: Mart 30 | 25.09.2013 09:17
Tak už ji mám u posedu, dal jsem do plastové lahvičky vatu, udělal par dírek a a tu esenci tam nalil, voní to jak blázen tak jsem zvědav :)

Autor: Ellhenicky | 25.09.2013 08:58
Použít lze všechno možné, jak píše Honza vyzkoušej a uvidíš.Pokud ti přijdou, budeš vanilku chválit.Znám jednoho, který nenechá dopustit na lahvičku magi

Autor: Petr Havlín | 25.09.2013 08:48
Honza má pravdu.Zvěř je zvědavá a Vanilka je krásně voňavá.

Autor: Jan Slavětínský | 25.09.2013 08:20
Vyzkoušej ,uvidíš. Kolega jednou sehnal paletu prošlých vánočních čokoládových bonbonier a nosil je čuníkům na hromadu. A říkával,"vždyť už musej bejt tý kukuřice přežraný,tohle mají na přilepšenou..." Hele, po bonbonech se mohli strhnout. Ještě si dělával srandu, jak ve tmě pěkně šustí ,když je vybalují z těch pozlátek a že ho alespoň vzbudí,když klimbne... To jen taková perlička. Černá je všežravec.

Autor: Mart 30 | 24.09.2013 17:31
Zdravím, chtěl bych se zeptat na váš názor. Co si myslíte o tom, když mě tak napadlo použít jako návnadu vanilkovou esenci co se přidává do pečení. Myslíte že to zvěř navnadí, nebo naopak odradí??