Dnes je 16.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Kterak ani orel u nás nevadí neb jako známo ani zajíčka nechytí...



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Nováček | 03.10.2013 09:38
Http://www.novinky.cz/koktejl/314313-fotopast-zachytila-jak-orel-ulovil-jelena.html
zajímavé je to v lese mezi stromy to si teda troufl hodně

Autor: Ivo Ondráček | 01.10.2013 20:47
Honitbu máme cca 1300ha. Ale kam až všude ti krkavci doletí, to vážně nevím. Každopádně vím, že na ploše jednoho řepkového pole o rozloze 400x500m jsme měli letos stálou populaci deseti dospělých motáků pochopů. Jinde po revíru to vypadalo podobně. Nechci být rejpal, ale nemělo by těch deset motáků lovit na rozloze celé Vysočiny...a ne decimovat jedno jediné pole??? Holt hustota 40 motáků na 1000ha je asi takříkajíc "f poho..." Ohrožený druh jako blázen...

Autor: Jaroslav Tatalák | 30.09.2013 20:32
Ivo, nepíšeš na jaké ploše ti krkavci jsou, ale třeba tady na valachách-údolí dlouhé 1200 m a tři hnízdící páry a při svatebních letech 14 -16 krkavců na dvou kilometrech čtverečních po dobu 1 týdne. Mají to snad tady oblíbené. S pozdravem J.T.

Autor: prroud | 30.09.2013 17:46
Zadna utopie Ivo,je to jen o dobry vuli a pouziti hlavy v zajmu lidi a prirody a ne posluze prachum za kazdou cenu,po me potopa.Ceka se jen na tu tvrdou ruku.....

Autor: Ivo Ondráček | 30.09.2013 15:33
Tož zpátky k tématu, čtu to až teď všechno naráz. O tom neškodném povození bych dost pochyboval. Jak bylo psáno, ten kus pak našli sežraný. Každý určitě viděl, jaké mají velcí dravci hrozivé drápy. A ty se zaryjí pěkně hluboko pod kůži až do masa. A i když ta spárkatá orla třeba nakonec vážně "setřese", má ve tkáních na hřbetě na památku půlku dravcovi předchozí večeře. Následek - těžká infekce, celkové oslabení organismu a následný úhyn. Čili ten orel svoji kořist dostal tak jako tak. Pravda jen s týdenním zpožděním, než kus konečně padnul.
Co jsem se tak bavil se sokolníkama, vždycky říkali, že sokolnická rukavice ze silné kůže je stejně spíš jen tak na parádu. Respektive, aby se zabránilo drobným oděrkám předloktí. Když orel/výr/atd. chce, rukavici bez problémů "prošije". O kůži na sičím hřbetu pak ani nemluvě.
Jinak se vždycky dobereme jednoho chytrého řešení: Pokud se mi jakýkoli druh lokálně vymkne kontrole a přemnoží se, je třeba ho utlumit na úměrné stavy. Lhostejno, zda je to vydra, liška, moták nebo jinde spárkatá. "Kolem Horní Dolní máme desítky krkavců! Dobrá, vyšleme k vám odborníka, ten spočítá stavy a vy nám spolu s 10ti okolními sdruženími do toho a toho data přinesete tolik a tolik odlovených krkavců." A není třeba to aplikovat pro celou ČR. Protože já nejsem z "Horní Dolní", já su z druhého konce republiky a stabilně se tu pohybuje 6-8 krkavců, tak co bych je mařil.
Bohužel, tohle jednoduché opatření ti nahoře jaksi nehodlají pochopit. Když to jde u volavek, proč to kruci nejde i u jiných druhů...
Jsem si vědom toho, že predace není hlavní viník. Zakažte na rok motorizovanou dopravu na silnicích a stavy zvěře vyletí na dvojnásobek. Zakažte k tomu ještě mechanizované sečení polí a chemizaci a stavy vyletí na trojnásobek.

To je ale bohužel jen holá utopie. Ani na zemědělce, ani na dopravu neexistuje žádný lék, kterak škodám efektivně zabránit. Pachové ohradníky srážky se zvěří tak maximálně mírně omezují, zvěř si na pach brzy zvykne a přechází vesele dál. Sekačky lítají tempem, že byste jim ani sami neutekli...atd.

Autor: Fesoj | 30.09.2013 10:06
Sklizeň důchodců kombajnem, to tu ještě nebylo - i když připouštím, že by to byla asi nejefektivnější metoda, jak by vláda dokázala podstatně ušetřit na mandatorních výdajích. Ten Kalousek, to je hlava, to si musí každý uvědomit !

Autor: Ellhenicky | 30.09.2013 05:01
Kosení trav ještě jde, ale takový Jaguár na kukuřici, to je žrout. Řidič prakticky nic nevidí a co padne mezi rotující ozubená kola má smůlu. Několik let na zpět na Českokrumlovsku hledali hluchou babču, která šla na pár kukuřičných klasů v době sklizně a na poli našli pouze pár gumovek a to je skutečnost.

Autor: Zdeněk Šváb | 29.09.2013 21:24
JT má 100% pravdu. Stejný "velkostatkář" - Angličan "hospodaří v naší i sousední honitbě. Tam jsem viděl: Cesta z Přerova do Bochoře vlevo řepka 45ha + 65 ha, vpravo řepka 85ha po sklizni jen podiskováno + nějaká smradlavá chémie a po ní téměř 2 měsíce je " hnědo" po jediném zeleném lístečku ani památka. Až tento týden oseto, čili další chémie bude následovat. Co tam může přežít??? V 70 a 80tých letech minulého století se na polovině 85ha pozemku chytalo do 100 zajíců, na 65ha se lovilo 90 zajíců. Odposlechnuto při sklizni kukuřice na jiné lokalitě: co tam zasejeme, abychom nemuseli orat a byly velké výnosy. Nemáme 150ha vcelku, tak mám nikdo orat nepřijede, je to pro ně neekonomické.. A proč jsi na tu babku, co vezla na kole v kýblu kukuřičné klasy nezavolal policii???!!! A myslivci a OÚ zřízené biopásy jsou každým rokem užší, loni přiorali více něž 1m z každé strany, včetně posedu. S pozdravem Zdeněk

Autor: prroud | 29.09.2013 19:22
Jak po me jdes,tak s tebou souhlasim,v tomhle urcite:-)

Autor: Jaroslav Tatalák | 29.09.2013 19:14
A ten vztah k přírodě mimo rodinných menších farem, kde si váží půdy, neexistuje. V dnešní době platí zisk za každou cenu, co bude za 5 nebo 10 let kdy bude půda vyčerpaná naše "velkostatkáře nezajímá ", protože jejich firma zanikne nebo zkrachuje a stejný "velkozemědělec "založí další firmu o pár kilometrů dál,protože na to má.A proč by se měl zabývat ještě nějakými biopásy ,když za ně nebere dotace. S pozdravem J.T.

Autor: Fesoj | 29.09.2013 02:55
V tom případě je to ovšem věcí zákonodárců, aby používání takových infrakamer nařídili a porušování tohoto zákazu tvrdě trestali. My myslivci na to máme moc krátký fousy - musela by být politická vůle, a ta zatím chybí. Zemědělci by měli hlásit sečení v dostatečném předstihu - to je sice pravda, ale pokud to nedělají, nic jim nehrozí, vše je na jejich svědomí a vztahu k přírodě a ani s tím nic moc nenaděláme.

Autor: Radek Chadim | 28.09.2013 20:21
Já jsem viděl jedno video, kde na řezačce mají něco jako infrakameru a ta když narazí na něco většího než brouk, zastaví mašinu (nebo to tam jde tak alespoň nastavit). No já vím, že je to v současných běžných podmínkách českého zemědělství dost sci-fi, ale nelze říci, že nic k zabránění škodám na zvěři neexistuje :-).
Ono by do začátku stačilo, kdyby zemědělci aspoň to sečení v dostatečném předstihu hlásili, protože večer přijít říci "zítra ráno vyjíždíme" je dost pozdě.

Autor: Fesoj | 28.09.2013 18:08
Radku, Ty tvrdíš, že zemědělci účinné plašiče nepoužívají, protože na to podle jejich slov nemají finance. Nechci se jich zastávat, ale zatím jsem žil v přesvědčení, že je nepoužívají především proto, že účinný plašič de fakto neexistuje - a kde končí možnost, končí i povinnost. Jak to tedy s těmi plašiči skutečně je ?

Autor: prroud | 28.09.2013 16:27
Ale notak Raku,prece bys nechtel aby PAN sedlak,nebo jeho deticky jezdili (uz)zahranicni skodovkou,kdyz muzou stridat bavoraky a na dovolenou jeli do krkonos,kdyz muzou na seychely..........a ty tady na ne konzumaky s nejakou prirodou a moralkou,ze se nestydis,huntuj,nic,rasuj,podvadej,rozkradej,uc to svy deti,podporuj konzum a zij si na vysoky noze taky,a nezavid prece.......stan se bezohlednym nenazranym prasetem(omlouvam se pasikum),skrtni svedomi,dej si caru a nedelej prece vlny :-).Zarad se do stada a nezlob!Nebo se na tebe vytahne zakon......

Autor: Radek Chadim | 28.09.2013 16:22
Myslivost je podle mého názoru cílevědomí chov zvěře a ideální stav je ten, že zvěře bude dostatečně vysoké množství, aby se dalo případně i lovit v míře větší než malé, a přitom zvěř nedělala škody ani na přírodě, ani na ostatních druzích. Extrémy jako - černé, sik, jelenů mnoho, škod mnoho, nebo zvěře tak málo, že se ani neloví, nejsou dobré a cílem myslivosti.
Netvrdím, že zemědělec zasekává ve vojtěšce srnčata a zajíce úmyslně, nicméně se tak děje. Přestože mají zákonnou povinnost zavčasu upozorňovat na sečení problémových porostů, tak se tak neděje, mají za povinnost používat účinné plašiče případně další technické prostředky proti vzniku škod na zvěři, které nezavádějí, pač podle jejich slov na to nemají finance, ale na rychlejší a stále novou širokozáběrovou techniku se finance najdou. Dokud pro většinu z nich bude příroda jen fabrika na peníze typu vyrobit a prodat a po nás pototpa, můj názor zůstane takový, jaký je.

Autor: Fesoj | 28.09.2013 15:05
Všechno je relativní. Pozoroval jsem, jak černý čáp, navzdory útokům rodičů, dokázal zlikvidovat během pár minut mladé čejky. Neunikla ani jedna - a den předtím od nich soustředěnými nálety dokázali staří odehnat lišku. Ale to mi nevadí, čejka rozhodně není pro čápa "denní chleba". Nevadí mi ani to, když černý čáp denně u nás loví ryby na pstruhovém potoce, ale na druhou stranu mi silně vadí, když ty pstruhy tam loví volavky, které by tam normálně neměly co dělat a za mých mladých let, když bylo možno jejich počet omezovat lovem, se do hor netlačily. Koupil jsem vnučce do zahradního rybníčka zlaté karásky. Jak myslíte, že to dopadlo ? Přiznám se, že jsem byl pevně rozhodnut, bez ohledu na zákon, přikrmit tu volavku vlašimskými granulemi - bohužel se mi to nepovedlo, ale kdyby ano, mé myslivecké svědomí by mi nečinilo sebemenší výčitky.

Autor: prroud | 28.09.2013 14:30
Co si budeme vykladat,mezi lovcema jsem zil a ty zverstva ktery hodne z nich(masaru) delalo byly ostuda,ze snad ani takymyslivec takovou nedokaze,protoze ma k prirode "aspon nejakej" vztah.A mezi nami,kdyz se myslivec stara celej rok kazdej rok o zver,krmi,zaklada remizky,policka,jeste za to vsechno plati,nemam nic proti tomu kdyz si neco "svihne" bokem tak,aby nezpusobil vetsi skodu,ale to sem nepatri,je to jen takova vlastni uvaha:-).Kdyz ji rozvedu,tak prave ti takymyslivci co to delaj bezne a nehnou prstem nez musej,i to osidej,by rvali nejvic,klasika.

Autor: SamanFalco. | 28.09.2013 14:16
prroud: jj tzv. černé ovce...Většina myslivců naštěstí myslí..ale občas...

Autor: prroud | 28.09.2013 13:31
Lovec jsem bejvalej Falco taky,ale proti myslivosti nic nemam,spis naopak,ovsem proti Mysli-vosti,ne myslivosti.A mezi myslivcema jsem poznal par poctivejch a pracovitejch chlapu co maj radi prirodu.Je potreba rozlisovat,i kdyz se mezi sebou hadame,ale to k tomu patri.Pletes si myslivce s "takymyslivcema" :-)

Autor: SamanFalco. | 28.09.2013 12:50
Fesoj: jj, je to bordel, z hnízda jestřábů se dožije dospělosti 1z4-5 ... ale ochranáři vybrat jedno mládě nenechají, a co teprv u orlů - raději se ochranáři koukají, jak silnější mládě zabije to slabší, nebo i dvě - ale když mu chcete zachránit krk, tak vás osolí...mohlo by tu lítat 2xvíc orlů. Mj. orel jelena nesloví! s dospělou srnkou má problém a neudolá ji bez pomoci... Ale když na to tak koukám...smrtelný chvat todle nebyl, orel musí držet za hlavu a krk - jinak se neškodně par vteřin povozí a spadne...jen se mi zdá, že u ten kus má nějakou divnou pravou přední...pak by šanci měl...
pproud: divoký orel obvykle dospělou srnčí neloví, max srnčata!ale třeba i selata... vysokou už vůbec ne! Je prostě rozdíl, když mladý orel zkouší na co má a na co ne - pak loví i telata a krávy - zkusí si to...ale nedá... Mj. dnešní zemědělci už nejsou tak hrozný, roudup se používá spíš individualně, nikoliv plošně...bo jak se tu na západě máme zbatit bolševníku? GMO se v čr moc nepěstuje. No a co se týce našich politiků, státnich zástupců, soudců, poslanců, senátorů... - tam by většinově sedělo "one shot, one kill"...

Radek Chadim: Vy si řikáte myslivec? Takže myslivost je především "výroba" masa!Myslivost není o šaškování a natřásání se na honech! Takže když pár poštolek zachrání ročně cca 4,5t obilovin, tak 10 kánat bude cca 10tinásobek... no takže jestli je lepší vyrobit 200kg masa, nebo přes o 40t obilí navíc je Vám jedno...fakt myslivec - proto se od myslivosti distancuji - jsem pouhý lovec...
A musím se tu zastat zemědělců - neznám ani jednoho, co by zvěř přejížděl úmyslně!!! Narozdíl od debilů myslivců střílejíci po poštolkách a kánatech!!! a nejen po nich, ale i po orlech, sokolech a rarozích!(a jsou tak vypatlaný, že sejmou sokola s vysílačkou,roničkama a nechají ho viset na křoví!) zemědělce to spíš samotný sere když něco posekají! a kolikrát si za to můžou myslivci sami - svojí leností, protože když se jim řekne že bude něco dělat a oni se ani nezvednou a neprojdou si to - tak co pak čekáte?
jj krkavci jsou už problém, vyberou hnízda, udolají větší zajíce než káně... jsou stupidně chráněný - a už je jich fakt hodně...výr? významná škodná na zvěři? vybere spoustu dravců - na jednom hnízdě jsem našel nedorostlí letky z lunáků, motáků, káňat, pařát včelojeda..žádný bažanty a zajíce...jinak výr je často specialista na ježky...Volavka vadí spíš rybářům...ale o čápovi jako škodný slyším poprvý...čím škodí myšo-žabožrout?

Autor: Radek Chadim | 28.09.2013 10:35
SamanFalco: Na druhou stranu 10 káňat, každé 10 zajíců, 50 zaječek, která může do roka mít 5 zajíčků (i když statisticky přežije stěží jeden), a je z toho minimálně jeden velice slušnej hon, to jen tak na okraj :-). A co myši požerou zemědělcům je mi šumafuk, já jsem myslivec, je taky moc nezajímá, kolik zasečou, zaořou, podiskují a schemizují kusů, které neutečou. To jen tak naokraj pár takyčísel :-).
Mnohem větší škodná než dravci typu káněte, jestřába nebo motáka, jsou krkavci, volavky, čápi a výři. Ty mají jistě větší předpoklady škodit na úžitkové zvěři, než-li drobní dravci. A v ČR dravci nebudou tím hlavním problém co se predaci na zvěři týče - když sleduju online kamery z Estonska, kde na újediště přilítne desítky krkavců a klidně i 10 orlů zcela běžně, tak to tady není s dravcema tak hrozný, lépe řečeno by nebylo, kdyby se to dělalo rozumně.

Autor: rici czech | 28.09.2013 09:08
No prroude za ten poslední odstavec máš ode mne palec nahoru.A to ,že zemědělci pořád bečí jak se jim vede špatně -no to je do nebe volající,neboť jejich směšné částky za nájem za hektar a vesměs nová technika za miliony mluví za vše.

Autor: prroud | 27.09.2013 21:08
Schvalne:-)))))))........kolik orlu rocne strhne vysoky a srnci? A kolik tech orlu celkem vubec je?:-)))))))))),vzdyt je to zajimavost a obrovska rarita,ze se podarilo jednoho vyfotit,takovy akce by do roka na celym svete na prstech rukou spocital.Kdyz neberu v potaz sokolniky co lovej s orlama.Tady rozhodne zadny nebezpeci neprimereny predace nehrozi:-)

A pane Falco,zemedelci se za takovou ochranu svyho zrni prirode nalezite odmenujou!!!Pesticidama od monsanta a jejich GMO osivama,monokulturama pro bioplynky.Nicenim remizku,bezohlednou zmenou prirody na dojnou kravu plnou nekonecnejch lanu.Je konec mistru zemedelcu co ctili prirodu a cejtili s ni,stala se z nich bezohledna nenazrana chazka kterou bych za koule vesel do pruvanu! ;-),copak mi na tohle odpovite???
A ZKORUMPOVANA statni moc tomu HLOUPE prihlizi...

Autor: Fesoj | 27.09.2013 21:01
Ale pánové,nebuďte ve při ! V tom článku je jasně psáno, že lov byl úspěšný - tak proč dělat z orla "vykuleného chudáčka, který dostal nakopáno" ? Na druhou stranu rozhodně nepochybuji o tom, že třeba u toho káněte lesního užitečnost naprosto převládá - ale o to vůbec nejde ! Musíme vzít v potaz i zásadu přiměřenosti. Na rozdíl od ortodoxních ochránců dravců zastávám názor, že všeho moc škodí. A nezlobte se, takovou koroptev nebo čejku dnes považuji za mnohem ohroženější druh, než např. pochopa. Já vím, že primárním důvodem úbytku většiny druhů /a nejen lovné zvěře/ je člověk. Ale to nic nemění na faktu, že část potravy dravců tvoří mláďata drobné zvěře, a to, že si žádný predátor nevyhubí svoji kořist, to jsou demagogické kecy, které mohou platit snad jen u některých potravních specialistů. Takže dokáži pochopit i hlasy, které volají po určité regulaci některých predátorů. Ovšem pod pojmem "regulace" si rozhodně nepředstavuji bezohledný odstřel všeho, co má zahnutý zobák. A že je jestřábů "moc málo", to bych zrovna netvrdil. Je jich dost a dnes, když se již X desítek let neloví, je jejich počet regulován pouze velikostí hnízdního teritoria a v menší míře i výrem. Co se týče člověka, dnes likvidují jestřáby především chovatelé drůbeže a poštovních holubů, vesměs nedovoleným způsobem - ale o tom se moc nemluví, jednodušší je svádět všechno na myslivce. A myslím, že by se vůbec, ale vůbec nic nestalo, kdyby bylo povoleno regulované vybírání jejich hnízd za účelem získání mláďat pro sokolnický výcvik. Je paradoxem, že v zemi, kde má sokolnický lov s jestřábem staletou tradici, je dnes daleko jednodušší získat a používat k sokolnictví nepůvodní, dovezené druhy.

Autor: SamanFalco. | 27.09.2013 20:22
no nic zvláštního...nejspíš hladový, mladý orel zkoušel na co má...už viděl jsem na lovech orla útožit na tak půlroční tele...jestřába na srnku...
Takže to nejspíš dopadlo tak, že se orel povozil, dostal nakopáno a pak zůstal sedět vykulenej na zemi...
Ivo Ondráček: jestřábů je moc málo, takže jestli narážíte na káňata, tak to dá zajíce tak do kila, kila a půl...když to nestihne do křoví... zkuste si ale spočítat kolik takový káně ušetří zemědělcům zrní ročně...zkuste to s pouhýma 5ti myšákama denně, nezapomeňte na jejich množivost...a vyjdou vám tuny... takže jsou to tuny obilí versus tak 10 zajíců...páč zajíc je za měsíc už moc velká kořist... :-) myslete myslivci...

Autor: Ivo Ondráček | 26.09.2013 13:22
Orli mají u nás aspoň tu slušnost, že jsou chránění z pádného důvodu, protože jich je po republice tři a půl. Ne jako jiných zahnutých zobáků, že. Ale ti vlastně taky žerou výhradně myši, takže je to jedno.

Autor: Ivo Ondráček | 26.09.2013 13:14
Http://www.novinky.cz/koktejl/314313-fotopast-zachytila-jak-orel-ulovil-jelena.html