Dnes je 16.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Kolik Vám vychází průměr ran na jeden ulovený kus při naháňce?



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Pupek | 28.11.2013 08:59
Díky kluci. Ta jelenice je samože jak u koho a jak na co,to je jasný. Ten kdo pár kusů černé za rok uloví bude rozhodně vic v pohodě jak kluk co přijde ze "zaječí oblasti"a mnohdy vidí prase poprvé. Všichni si na své prvni setkání s černou zvěří jistě pamatujeme. Druhá věc je střelba kulí na běžící cíl a to chce opravdu potrénovat. Hodně lidi střílí jak s brokem "tam někam"na prase. Nemají srovnanou ránu,neodhadnou vzdálenost,rychlost a uhel pod jakým kus běží a stejně střílí. Dalši věc je opora,nevím proč spousta lidí střílí z volné ruky.Opřu se o strom a pak ta rána vypadá uplně jinak.Je potřeba mít stále na paměti kolik,nebojím se říct stovek kusu zvěře je ročně zmrzačeno stylem střelby, "někam tam to frknu a třeba ju chytne". No jo,ale řekněte mužstvu že si zajdeme 2x za rok na střelnici plcnout na kňourka z malorážky. Sousední MS si pořádají každoročně svůj závod(parkur,lov.kolo a kňourka)kde jde poznat jak kdo na tom se střelbou je. Brokem se všichni až na některe hravě dostanou nad 50%zásahů. To je pro netrenovaného kluka dobrý výsledek,ale kuličkou na kňourka už je problem.Hodně lidí tam z 10ti ran netrefí terč někteří nestihnou ani vystřelit a to se stříli na 35m. Berou to jako velkou srandu a pak je potkáš na každé druhé nahánce. Už k úctě ke zvěři pominu.li její utrpení bych byl za povinné každoroční střelby s podmínkou dosažení určité bod.hranice.Nesplníš,nelovíš,ale to je utopie.

Autor: Martin Skřivánek | 28.11.2013 07:09
jo to je možná ono.

Autor: Fesoj | 27.11.2013 22:45
Kdesi jsem četl /myslím, že v Kropových Lovech u východního průsmyku, ale nevím to jistě/, že měl loveckého hosta, který při spatření kusu vždy dostal takovou "jelenici", že by byl schopen trefit leda tak stodolu, a do té by ho museli zavřít. Nakonec ulovil jelena v prudkém běhu perfektní ranou, protože na to, aby dostal loveckou horečku, nebyl čas.

Autor: Martin Skřivánek | 27.11.2013 21:56
Fesoji znám střelce co netrefí když to stojí ale v běhu jen kotrmelce :-).

Autor: prroud | 27.11.2013 10:53
Lovu zdar Pupku!Dobry skore.

Autor: Fesoj | 27.11.2013 09:13
Někdo chodí na naháňky lovit, někdo tam chodí "metat koule ku prasatům" - kdo umí, ten umí ! Pupku, velké LOVU ZDAR a smekám klobouk - mně se jen jednou v životě povedlo ulovit na naháňce na 4 rány 3 kusy, všechny v běhu na hlavu - ale to byly trochu větší terče, "lovili" jsme tenkrát zdivočelé jalovice. Střelili jsme jich 7, všechny, co tam byly, ale ran padlo kolem dvaceti. Ono je dost takových střelců, kteří by netrefili v pohybu ani slona.

Autor: Pupek | 27.11.2013 08:00
Lovu já byl na nahánce ve čtvrtek a v sobotu. Čtvrteční naháňka přes 80ran 17ks černé,4mufločata a 4lišky. V sobotu k 50ranám 10ks černé 1liška. V sobotu mě Hubert přál a konečně i na mě poslal černou.Vysledek 7 ran 5 prasat (jedna dostřelna a jedna minela) a to vše v jedné leči.

Autor: Martin Novák | 23.11.2013 20:53
Dnešní poplatková naháňka pro zahraniční lovce,asi tak jako vloni: 73 ran na 22ks černé,4 ks vysoké a 1 sika.Uvidíme,jak jim to půjde zítra,kde bude hlavně sika a horší terén.

Autor: Karlos | 20.11.2013 21:50
Letos zatím 100% průměr. Co rána to úlovek. :-) Ovšem ze dvou naháněk na mě šlo jen jedno sele, ale jednou ranou zůstalo v ohni.

Autor: Fesoj | 20.11.2013 17:30
Františku, proč bych měl závidět ? Mám kde lovit a budu-li mít štěstí, mohu si střelit i "mocateráka".A ne že by u nás silní jeleni nebyli, ale zatím jsem si vždy ránu na něj odpustil, protože a/většinou vidím vysokou v noci a to nestřílím ze zásady a za b/dokázal jsem pustit bez rány i rozhodně medailového čtrnácteráka, o kterém jsem byl přesvědčen, že má maximálně 9 let. Co se týče lovů na výjimku - no, vždycky jsem si myslel, že ty výjimky jsou udělovány zejména proto, aby došlo ke snížení stavů zvěře, působící škody. A nezlob se na mě, u jelenů by se měl důsledně praktikovat selektivní průběrný odstřel bez ohledu na věkovou třídu. On i takový osmerák v I. VT může být vyloženě chovným kusem, ale na nadháňce buď není čas to posoudit nebo se na to prostě kašle - vždyť je to "jen" osmerák ! A že odstřelem jelenů bez výběru nepřispěji ani ke snížení škod, ani ke zlepšení stavu populace a poměru pohlaví, o tom netřeba diskutovat.

Autor: František Dušák | 20.11.2013 16:32
Fesoji, z tvého příspěvku nezní až tolik podiv nad počtem ran, ale závist. Závist nad tím, že někdo má honitbu a střílí v ní na výjimku podle § 45 odst. 1 písm. u) zákona o myslivosti. Zažádat si může každý a podle metodického pokynu MZe tu výjimku dostane. A osmák je v I. VT něco zcela normálního, tak nevím proč ty uvozovky. Dušák

Autor: Fesoj | 20.11.2013 14:22
Předminulý týden proběhla v sousední honitbě, která je dobře zazvěřená černou i vysokou zvěří, reprezentační naháňka, první od změny uživatele - dnes je to soukromá honitba. Na 50 střelců, větší množství honců i psů, mezi hosty asi 8 majitelů soukromých honiteb a někdo z ministerstva. Dnes jsem se dozvěděl, jak to dopadlo. Celkem 9 ran a na výřadu jedno jediné prase. A to bylo povoleno - údajně oficiálně "na výjimku" - lovit i jeleny až do osmeráka.

Autor: Karel poslík | 08.11.2013 13:19
Já o otázce úspěšnosti resp. neúspěšnosti střelby při společných akcích přemýšlím už léta. Je to asi vlivem okolí a „obecenstva“. Řekl bych že je mnoho střelců na každé akci , lhostejno kde, kteří podléhají fenomenu naháněk v tom smyslu, že výstřel pokud nikoho neohrožuje, je povinný a jakási jistota nebo nejistota zásahu ustupuje do pozadí. Samostatnou kapitolou je potom střelba na lišku. To bývají úplné orgie. Do popředí vystupuje přežívající poučka o tom, že se na lišku musí střílet a liška dokáže na naháňce roznítit střelce k nepříčetnosti. I jinak soudný a rozvážný střelec se nechá strhnout k výstřelu na vzdálenost, kdy je zásah předem prakticky vyloučen. Často také slyším vysvětlení marných pokusů tím , že když už to chudáci honci z té houštiny vytlačili, tak to přece nenechám odejít bez rány. Schopnost zasáhnout pohybující se cíl klesá také úměrně s tím , jak klesají příležitosti lovit drobnou zvěř a jak málo lidí si jde vystřelit na střelnice. A poslední příčinu vidím někde mezi organizací vlastního honu a disciplíně účastníků. To už tady jednou Honza psal. Jeden na stanovišti močí, druhý kouří, třetí telefonuje a další se baví se sousedem na padesát metrů vzdáleným. Sem tam někdo nestojí na určeném stanovišti, ale zvolí si trochu jiné atd. Výsledkem potom je vydatná kulová kanonáda a rozčarování honců nad jedním seletem . Zdar Karel

Autor: Fesoj | 07.11.2013 11:55
Čestmíre, pochopil jsi to naprosto správně !

Autor: ValíkVlastimil | 07.11.2013 06:33
Ivo máš něco proti špringfíldům :-))

Autor: Ivo Ondráček | 06.11.2013 23:45
Mě na tom nejvíc fascinuje, jedna věc. Zkuste dát na net video z lovu srnce, kterak v záběru za střeleným kusem v dálce jednoho kilometru stojí osamocený domeček. Hned se dozvíte o prasárnách, nezodpovědnosti, vysklených oknech, postřelených dětech atd. Že se desítky kulí z třistaosem, špringfíldů aspol. na naháňkách vesele odráží o stromy a kamení do širého okolí, to žádného mravokárce kupodivu nezajímá:) Což berte jen jako akademické zamyšlení, já proti těm naháňkám celkem nic nemám, jen na ně nechodím.

Autor: Čestmír Kunetka | 06.11.2013 19:14
Je to stejně obtížné jako radit která ráže je ta univerzální.
Vždyť tohoto způsobu lovu se účastní střelci od 21 do 85 let (schválně píši střelci).
Pak rozdílná krajina od roviny jako stůl až po heble, kdy na stanovišti střelci trvá i půl hodiny než se vydýchá, atd.
Ale souhlasím, že by měly být kontrolní střelby min každoroční nebo raději 2x ročně, nejraději před 16.5. a před 1.8.
A k tomu průměru počtu ran na ulovený kus - při jedné leči jsem napočítal 47 ran, k mému překvapení na výloži jen jedno sele - co dodat.

Fesoji - na té naháňce padla "pouze" jedna rána a byl uloven jeden kus, pochopil jsem to dobře? Jinak ti nevěřím. :-)))

Autor: Radek Chadim | 06.11.2013 18:45
Tak ono záleží na tolika okolnostech, že to nelze nijak rozumně vypočítat. Obvykle u nás padne na naháňce na průměrných 30 divočáků 30 ran a uloví se tři, loni jich padlo taky 30 a ulovilo se 9 divočáků, a to nejvíc ran padlo na lišku, každý rok je to jiné, i když osazenstvo je už několik let skoro stejné. Né vždy záleží jen a jen na střelcích, ale často také na chování zvěře. Sice někdy nechápu, proč někdo s-balem střílí na 100 m do stráně, ale co už :-). Řekl bych, že český průměr počtu ran na počet ulovených kusů není v celosvětovém měřítku nikterak hrozný, ale tak nějak průměrný.
Spíše si někdy říkám, že by ten lov měl být občas lépe organizován a lovci lépe a více zasvěceni do lovu, případně jim vytvořit lepší podmíňky - když vidím, jak mají v Maďarsku udělány lovecké průseky v lese, kukuřici, rákosu, naháňkové posedy, jak mají nákresy v mapě, jak se bude honit... prostě je to tam tak nějak lépe připravený tak si říkám, proč to nejde takhle i u nás.

Autor: Maral | 06.11.2013 14:22
Ivo Ondráček - naprostý souhlas !
Jinak co vím, tak ten průměr se opravdu pohybuje kolem 5-7 ran na jeden ulovený kus, což je slušně a velmi jemně řečeno mizérie.

Autor: Martin Skřivánek | 05.11.2013 11:59
myslím že na Slovensku jsou taky střelby poviné a je nutné nastřílet nějaké body.

Autor: Ivo Ondráček | 05.11.2013 11:55
Podle mě by měl každý účastník naháněk projít nějakým oficiálním přezkoušením střeleckých schopností. Na průseku pustit párkrát model divočáka a ať se ukáže, zda trefuje nebo ne. Problém je, že alespoň 50% úspěšnost střelby do životně důležitých orgánů by zvládl asitak jeden myslivec z deseti. Čili by na naháňky neměl kdo chodit a leč by zastupovalo pět "prověřených" lidí sjetých z poloviny Moravy:) Ve Skandinávii tuším něco podobného funguje, pokud má člověk zájem o lov losa.

Autor: ValíkVlastimil | 05.11.2013 11:51
Také jde o to jak velké leče honíš. Jestli jde o klasickou naháňku či naháňku se slíděním.Pokud lovíš malé leče, černou vyženeš pak většinou na tu krátkou vzdálenost od zálehu či stávaniště černá vyrazí tryskem padne pár ran a nic, nebo něco málo. U slídění, které zpravidla je ve větších lesních celcích, černá nejde tak rychle, nebo je už unavena a střelec má více času na ránu. Pravda je i to, že u slídění se dost často používají naháňkové posídky a střelec může střílet i s oporou.

Autor: Fesoj | 05.11.2013 11:31
Leone, u nás platí aspoň to, že jednou za 3 roky máme povinné kontrolní střelby - střílí se 3 rány na terč srnce, vsedě s oporou, a střelecký referent spolu se správcem střelnice na místě pomůžou s úpravou nastřelení, pokud je to potřeba. Ale nejsou stanoveny žádné limity a tu úpravu nastřelení taky využívá málokdo - většinou je každý sám se sebou spokojen, nikdo nechce "plýtvat střelivem" a pokud si dobře vzpomínám, posledně jsem po těch třech ranách hýbal křížem jen já, nelíbilo se mi, že jsem střelil 2 x 10 v 6 hod. a jednou 9 ve 12 a správce střelnice se dost divil, co chci vlastně zlepšovat. Ale zaplať Pánbu aspoň za to, chlapi si uvědomí svoje schopnosti a možnosti a raději nestřílí daleko. Co se týče naháněk, taky jsem zažil úspěšnost 100 % - 1 rána a 1 kus, nebo 0 % - 3 rány a hovno. A někdy to dokonce dopadne, jako bys chtěl dělit nulou - že nepadne ani rána.

Autor: prroud | 05.11.2013 10:40
Nechtel jsem s tim vyrukovat zrovna ja Leone,zas bych to odnesl:-))).Naprostej souhlas!,proto jsem jen naznacil jinde jak nekde nepustej "lovce" do reviru kdyz nenastrili slusnej terc:-).A zavodci je zodpovednej bohuzel i za neukazneny myslivce.Proc neni autoskola zodpovedna za ozraly zabijaky za volantem na silnicich?.....

Autor: Leon Zumr | 05.11.2013 10:33
já nevím co by jste chtěly 90% myslivců dá dvě tři rány z kulovnice za rok na střelnici chodí jenom úchylové co je baví vyhazovat prachy za munici tak podle toho ty výsledky na naháňkách vypadají.Honzo každý je zodpovědný sám za sebe a nemůže se hájit tím že mu závodčí řekl kam může střílet v lese nejsme sami závodčí nemůže nikdy vědět kdo kde vyleze.Škoda že do zákona nedali jednou za rok povinné střelby na pevný i pohyblivý cíl

Autor: prroud | 05.11.2013 09:59
Aha,diky Honzo,zas vim vic:-)

Autor: Jan Slavětínský | 05.11.2013 09:49
Proude je to trochu jinak. Jako závodčí neseš určitou zodpovědnost za bezpečnost kde i poučíš chlapa,kterého stavíš na štont. Pokud se něco stane, tak on se bude hájit tím, že ty jsi ho tam postavil a řekl mu,že tam a tam může střílet...

Autor: prroud | 05.11.2013 09:08
"Já si vždy oddechnu když už všichni sedí ve zdraví na poslední leči v hospodě....' ,to se ti Honziku nedivim,bejt dobrej strelec a stavet vedle me "nekoho" pro doplneni,bal bych se o svy zdravi!Respektive,reknu to rovnou,s diky a urcitou litosti bych se nezucastnil,zdravi mam jen jedno a na hnoji jsem ho nenasel,starat se o nej prece jen neco stoji a jsou lidi co me potrebujou.Secteno,podtrzeno......nejsem blazen,takovou "kulturu" dokazu lehce ozelet.Neni nad klidnej individualni lov :-).Ale pricteno ke cti,alespon ti kdo neumeji strilet maji rozum podle statistik,snazej se o maximalni bezpecnost ostatnich a tedy navzajem,presto bych se bal,kuli nejde vzit zpatky....
Ale pravdu ma kdo rika,ze jsem "divnej":-)).Povazuju i napriklad box za idiotskej sport.......

Autor: Jan Slavětínský | 05.11.2013 08:09
Záleží na koho ta zvěř jde. Je zvláštní a ve většině případů jako by ta zvěř to věděla na koho má vyrazit - buď nějaký strejka, flinta na rameni, svačina v ruce atd. nebo na chlapy,kteří za celý rok nevezmou flintu do ruky. Vždyť se rozhlédněte po vlastním spolku a určitě víte, jak kdo střílí. A to je všude stejné.
Také hodně záleží na závodčím jak staví lidi na štonty, zda z toho štontu je ten střelec vůbec schopen někam střelit ! a bezpečně a zda si ten závodčí všímá, co má chlap za flintu nebo optiku a zda na tom konkrétním místě má šanci. Několikrát jsem byl na naháňce, kde se stálo v laťáku nebo na úzkých linkách a 90% střelců si na tuhle naháňku vzalo kulovnice s optikou. Sice si zastříleli,ale s podobným výsledkem jako u vás.
Příklad. Když budeš zavádět a za ty roky zpět budeš znát chlapy a budeš vědět jak kdo střílí, (to víš), tak strategicky ty lepší střelce dáš na "ověřená místa" a veksly protože víš, že uloví a tito chlapi "dělají" výřad. No a vedle nich "někoho" postavíš. Vzájemně si pomůžou a víš,že tam něco uloví. Pokud bezmyšlenkovitě postavíš lidi, tak výsledek leče je loterií. Jednou měli naháňku nějací borci ze střeleckého klubu, 12 chlapů. Padlo 43 ran a na výřadu bylo 38 kusů. No, lidi jezdí,zvou se, mají známé a kamarády,těší se na hon, na pokecání, na setkání a když si střelí je spokojenost na obouch stranách. Já si vždy oddechnu když už všichni sedí ve zdraví na poslední leči v hospodě....

Autor: Martin Skřivánek | 05.11.2013 07:34
toto je trošku horší průměr ale vcelku to tak je.většinou vychází 7ran/1ks.několikrát jsem zažil střelce co dali 4rány a ležely 4 selata(záměrně píšu selata že netrefovali almary).

Autor: Ellhenicky | 05.11.2013 07:22
Začaly naháňky, které někteří odsuzují a jiní je mají jako jedinou ze společných a společenských akcí. U nás padlo 19 ran a na výřadu byly dva kusy černé a kuna, kterou chytil pes.Zvěře bylo dost ale i na vzdálenost do 10 m se chybovalo. Jak u Vás?