Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Jaké "meny"po honě?



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Radek Chadim | 09.12.2013 20:16
V těch pokrmech jsem zapomněl na dančí paštičku od našeho hospodáře - vždycky výborná - ježto jsem ji zrovna pozřel, tak jsem si na ni vzpomněl. A že jsem oživil toto téma má i jiný důvod :-).

Autor: Karel poslík | 07.11.2013 09:43
My nemáme vlastní nemovitost a využíváme pro společné akce služby restaurace. Nahlásíme dopředu kdy se bude jaká akce konat a kolik zhruba očekáváme lidí. Ráno je připravena teplá polévka a zpravidla jsou k dispozici i nějaké teplé uzeniny. Ani sladkožrouti nepřijdou zkrátka. Než odejdeme do revíru, nahlásí každý jestli bude obědvat a potom zavoláme asi hodinu předem, že se budem vracet. Každý má připravený oběd s polévkou. Vaří se tam obvyklá česká jídla a vaří tam dobře. Je to bez práce a starostí a je to za rozumnou venkovskou cenu. Na různých místech kam chodívám na hony a naháňky to dělají svépomocí a dobře. Někde to je jako na hodech i s moučníky, které doma pečou manželky. Já nejsem vybíravý, chutná mi všude a hlavně si říkám, že jsem se nepřijel najíst, ale přijel jsem lovit a pokecat s kamarády, které potkávám třeba jen jednou za rok a podívat se , jak to vypadá „za humny“, jak to tam dělají, jak se jim daří. Proto asi stavím otázku stravování až někam hodně dozadu v žebříčku priorit při společných lovech. Hluboce se klaním všem, kteří dělají přípravu pohoštění ve vlastní režii, protože to mám také za sebou a vím kolik je to práce a starostí. Zdar Karel

Autor: Ellhenicky | 07.11.2013 07:35
U nás je na každou akci určena skupina lidí,kteří se o pohoštění postarají.Máme 4-5 naháněk a jen jedna velká je ukončena v pohostinství na sále a tam se dodá zvěřina do hospody.Do naší Myslivny se vejde v pohodě kolem 35 lidí. Polévka, hlavní jídlo,něco ke kávě.Jednu akci mají na starosti naši myslivci rybáři z jejich "meny" ryby pečené,smažené, naložené,uzené.Při ulovení prvního daňka bylo i ragů. Vzpomínám na ovar z uzených vepřových hlav, kdy se kluci "pohádali" o ouška a rypáčky.Při posledním posezení se guláš ohříval naposledy kolem 04.00 hodiny a to ho bylo zpočátku prádelní hrnec. Jak tu někdo řekl, že není tak důležité co se podává,ale s kým se sedí.Jak psal Honza, kdo to má na starosti, tak má co dělat.

Autor: ValíkVlastimil | 07.11.2013 06:39
Václave asi máte dost peněz,že všechno necháváte na nospodskym.Jaké špatné zkušenosti ze zvěřinou?

Autor: Václav Sládek | 06.11.2013 21:18
Při posledním bažantím honu ráno guláš ale většinou je hutná polévka/pusinková,silný hovězí vývar a podobně/po skončení honu klasika vepřová knedlík zelí.Večeře krvavá tlačenka pro každého porce cibule ocet.Pak po stolech společné talíře zase s tlačenkou a nákládanou zeleninou hlavně okurky.Jindy třeba kyselé ryby nebo matesy.Ke kafíčku na stolech od rána talíře se sladkým-štrůdl,nějaké věnečky,řezy a koláčky.Na jídlo zvěřinu nedáváme máme špatné zkšenosti z dřívějška.Zkrátka proviant je problém hospodského.Napíši to jak mi zobák narost.Sežere se všechno málokdy něco zbyde.

Autor: Čestmír Kunetka | 06.11.2013 19:27
Já si myslím, že je jedno co se podává, hlavně že je to dobré. Já po celodenní procházke sním vše, i ten guláš, který někdy není k jídlu. :-)))

Autor: Radek Chadim | 06.11.2013 19:00
Tak my na poslední leč obvykle vaříme (my znamená oni :-)), nemáme velké hony nebo naháňky, většinou 1-2x za rok kolem 40ti lidí, pač máme malý revír a hlavně malou myslivnu :-). Děláme buď zvěřinový guláš nebo svíčkovou nebo pečenýho divočáka s knedlou nebo chlebem a okurkem, to je mňamka :-) + nějakou buchtu nebo zákusek. Loni jsme po honě měli i klobásy z divočáka a taky byly výborné.

Autor: ValíkVlastimil | 06.11.2013 14:14
Josko já bych to nechal až na jaro, zase na ten květen :-))

Autor: Fesoj | 06.11.2013 14:01
Je to sice malinko mimo téma - ale před pár dny udělala manželka dršťkovou. Byla sice vynikající - ale nemůžu si pomoci, ta Martesova v Roudné byla nezapomenutelná ! Ono to není jen o tom, jak je to udělané, ale o celkové atmosféře. Jsem zvědav, jestli se letos zase dostavím.

Autor: Martin Skřivánek | 06.11.2013 13:29
Matěji obzvlášť ty špekáčky mají výborné!

Autor: Matěj Fous | 06.11.2013 13:12
Očekávám příspěvek také od Martesa - tam se pánové baští !!! Dršťková,špekáčky,gulášek s knedlíkem,koláčky ke kávě,vše do sytosti a chuti I A. A zapíjí se to vydatně 11° kozlem (když je benzin v elektrocentrále a běží kompresor)+ kvalitní medovinou (té někdy i 1 litr na osobu).....

Autor: strejda zajíc | 06.11.2013 12:02
Z kusu sražených na silnici(dát to někomu,jsou z toho jen řeči)vyberu to lepší na řízky,použitelné zbytky zkrájím do guláše a šup do mrazáku.Tam to postupně přibývá,něco se zbaští na schůzích a ostatní po naháňkách.Střídáme gulášek a řízečky s bramborovým salátem a tak.Když dojde,necháme si udělat např.knedlo zélo vepřo.Ale pozor,ta pakáž jedna zelená si rychle navykne a pak neví,co by do mordy strčila!Co máme kotlík a o svačině se vaří káva,už kvičí jak odstavovaná selata,že to chce dezert!A taky:Už zase špekáčky?Doma to žere slupky ze salámu a tvrdej chleba a tady si budou vyskakovat!:-)))Znáte to,naperou se baštou,ňáky pivko a už nadávaj na předsedu a hospodáře!Nic,chleba se sádlem a po honu domů!:-)))

Autor: Fesoj | 06.11.2013 11:57
Leone, máš pravdu - jenže v tomto konkrétním případě se snad dokonce jednalo o manželku některého člena MS a to bylo tím smutnější. Já jsem v životě jen jednou zajišťoval občerstvení na VČS. Měli jsme tenkrát doma plánovanou popravu býčka, takže jsem počítal s hovězím, jenže jednou nebyla doprava na jatka, pak do toho vlezlo něco jiného, zkrátka býk tu výročku přežil. Ale náhodou se mi povedlo střelit selátko. Když jsem ho vykostil, bylo toho 11 kg čistého masa a ukecal jsem švagrovou, aby nám uvařila v práci gulášek - je vrchní kuchařkou v domově důchodců a ředitele tam dělá pokladník našeho MS. A bylo toho tolik, že jsme to ani nemohli sežrat a chlapi si ještě donesli domů v kastrůlkách. Polévku uvařila slepičí s domácími nudlemi a ta taky neměla chybu.

Autor: Krejčí Karel | 06.11.2013 09:58
V 80.letech býval pro všechny ůčastníky honu,na poslední leči...bažantí vývar s játrovými knedlíčky a zajíc na smetaně s knedlíkem.Teď srnčí guláš,nebo z divoké kachny prsa ve slaninovém kabátku,omáčka,karlovarký knedlík.

Autor: Leon Zumr | 06.11.2013 09:25
Fesoji zvěřina se nesmí dávat nikomu cizímu jinak to takhle dopadne všude nás takhle vojebala hostinská dostala 40kg lončáka a byla z toho kejda bez chuti a pečeně co nechtěli ani psi hrozně se divila že tam už nechceme znova dělat posezení.K tématu nejlepší je pečený maso knedlík a zelí maso se pak dá přikusovat i studený a nebo to udělat jako jsem to dělal nedávno divoký gulášek a pak celá pečená kýta a ze studený pak krájet plátky k tomu okurky feferonky hořčici wasabi prostě co kdo chce

Autor: Martin Skřivánek | 06.11.2013 09:21
většinou máme guláš nebo vepřo knedlo zelo,pak nejso na pojídání špatné škvarky.

Autor: Fesoj | 06.11.2013 07:38
Nevím, jak dnes - ale v 70. letech se v bažantnici Kladruby nad Labem podávala po honě vždy polévka z bažantích slepic, následovalo srnčí na smetaně nebo zajíc na smetaně. Spokojení byli všichni, ať se jednalo o vládní hosty nebo třeba o zahraniční poplatkové lovce. V našem MS, když jsme ještě dělali hony, na kterých se sešlo ke 30 lidem, bývala polévka buď slepičí nebo knedlíčková, následovalo srnčí na smetaně. A protože bývalo dobrým zvykem, že pořádní lidé chodí domů za světla, na těchto větších akcích bývala i druhá večeře - srnčí guláš. A pamatuji jednou nebo dvakrát, že jsme si k ránu usmažili bramboráky. Dnes již takovéto akce nepořádáme, jedině snad výroční čl. schůzi, kde vzhledem k roční době zpravidla ani nebývá podávána zvěřina, ale klasické vepřo knedlo zelo. Ale naše dvě členky se navíc postarají i o dostatečný počet slaných i sladkých zákusků.
K tomu guláši - dobrého guláše se člověk nepřejí, to je pravda. Ale také se mi stalo, že bývalý pantáta střelil na poslední leč dvě srnčata na guláš. Já jsem se dopustil na té poslední leči pěkného faux pas, neboť jsem pochválil dobrou polévku - a on to měl být guláš. Takový lovecký, kde člověk musel dlouho lovit nějaký kousek masa. Předpokládám, že jedno z těch srnčat nejspíš odběhlo do ledničky té ženské, která vařila.

Autor: Jan Slavětínský | 06.11.2013 07:30
V sobotu jsem byl na honě a podávala se pečená vepřová kolena (asi z 90kg prasete) a jedno koleno bylo vždy dohromady pro dva chlapy. S chlebem, křenem, hořčicí a s oblohou.Postavili ho na podnose před tebe a řež si. Docela problém to všechno sníst. Nějakou Plzeň, no bašta...
Kdo se někdy točil ,vařil a staral o nějakých 100 porcí guláše ví, co je to za starost a za hlídání,rozlévání, míchání, aby to nezkyslo a vydrželo. Na svíčkovou se špatně pije a všude není svíčková jako svíčková.
U nás se většinou na naháňku předem něco střelí (většinou černá) a dělá se pečeně s knedlíkem a se zelím nebo vrabce. To je chutné, dobré a universalní.
Ale když všichni přijdou vyhládlí z lesa, většinou šmakuje všechno...

Autor: Ellhenicky | 06.11.2013 07:06
Po podzimu řada myslivců nemůže guláš cítit ani vidět,protože se převážně podává na posledních lečích.Já sice říkám, že dobrého guláše se člověk nepřejí, ale občas to chce změnu. Jak si debužírujete u Vás a na čem?