Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Myslivci-včelaři



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Zdeněk Ondruch | 11.12.2013 06:00
Pupku, děda mé ženy v době ještě asi před 12-14 lety míval až 100 včelstev.Snažil se mě do toho zasvětit aby jsem to vzal po něm. Nezlomil mě, mám ke včelám přiirozený respekt. Bohužel před 6 lety zemřel a včelstva zůstaly "bezprizorní", nakonec jsem se domluvil s kamarádem, který to vše převzal.Úly začal postupně budovat nové a dnes má asi cca 40-50 včelstev i s dvěma domečky.Máme radost, že se o vše stará a my máme radost, že dědův odkaz pokračuje dál.Střední Morava- Kroměřížsko.Lovu lesu Z
Bohužel letošní jaro které bylo chladné způsobilo to, že včelky vyletěly pozdě a byla totální neúroda třešní a jablek, o meruňkách a trnkách ani nemluvím.

Autor: Fesoj | 10.12.2013 23:22
Naprosto souhlasím s Frantou Přecechtělem. Myslivec nemyslivec, včelařú bychom si měli všichni vážit.
A víte, co vznikne, když se zkříží včela s prasetem ? Malý český člověk - pracovitý, ale strašná svině !

Autor: Rudolf Husák | 10.12.2013 21:04
Začátkem minulého stolení bylo běžné,že včela byla dávána za vzor pro pracovitost,píli,vytrvalost,čistotnost,uspornost atd.
Do památníčků děvčatům se běžně psalo jako životní poučení,,Buď vždy pilná,pracovitá jako malá včelička,aby z tebe měli radost tatíček i matička".
Spořitelní spolky a záložny ve svých vkladních knížkách používaly tištěný symbol včely na každém listě jako příklad pracovitosti a šetrnosti,,Pracuj a střádej,,kdy bylo třeba ukládat peníze na ,,horší časy,,stejně tak,jako včely ukládají zásoby na zimu.
Pamatuji i název družstevního obchodního podniku,,Včela,symbolizující kladné vlastnosti včely.
Dnes se stala symbolem spoření ,,LIŠKA,,zlodějka,falešná,křivá,zákeřná a zlá,která ukradla dětem i Budulínka.Od malička se děti lišky bály a dnes v českozlodějsku je to dokonce symbol spoření.
Vážím si moc včelařů,lidí kteří včelám rozumí a umí jim dát kus života.Vím také s jakými problémy se současní včelaři potýkají.Dříve se předávaly zkušenosti a láska ke včelám na venkově dokonce z dědy na vnuka.
Očekával jsem tu nádhernou,poutavou diskuzi o včelách,patří totiž neodmyslitelně k přírodě i když Pupek nabádá včelaře,aby se moc nerozepisovali.
Je to jen můj názor.

Autor: precechtel | 10.12.2013 14:41
jen těžce se hledá seriozní odpověď, všechno jen na bázi odhadu. Ale od té doby, co provozuji myslivost a potom začal včelařit, tak se o to trochu zajímám. Nemá smysl vypisovat, že u nás ve sdružení je 24 členů a z toho jsou tři včelaři a mají dohromady cca 15 včelstev - to je skutečnost u nás... Jinde je to např. ze sedmi členů jeden včelař a má 120 včelstev, znám ho osobně. Chtělo by to seriozní dotazník přes časopis Včelařství nebo Myslivost. Můj návrh by byl, aby jako součást žádosti o dotace pro včelaře na zazimování byla položena otázka,zda provozuje myslivost, tak by se nejsnáze a nejrychleji dostala reálná čísla včelařů mezi myslivci. Znám i včelaře, co jsou bývalí myslivci a myslivosti nechali proto, že se cele ponořili do včelaření. Vůbec myslivcům co včelaří, bych snižil poplatek za členství v čmmj, protože pro přírodu dělají víc než ostatní myslivci.

Autor: Zdeněk Šváb | 08.12.2013 12:41
Dva myslivci, Horní Moštěnice okres Přerov, 6 a 12 včelstev.

Autor: vk74 | 04.12.2013 09:09
5 Benešov

Autor: Pupek | 03.12.2013 22:14
Dnes jsem měl zajimavou debatu s kamarádem a chtěl bych zjistit kolik je nás myslivců zároveň i včelařů.Prosim nerozepisujte se o včelkách napište jen počet včelstev a okres.Děkuji mnohokrát. (Pokud je to na tebe Radku už příliš tak to celé smázni:-)