Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Plovoucí molo pod kachní budku



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Pavel Neumann | 06.03.2011 18:05
Našel jsem tento článek: http://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivost/2010/Cervenec---2010/Zvysovani-hnizdnich-moznosti-kachny-divoke-prostre.aspx

Máte někdo zkušenosti se získáním dotace, co je k tomu potřeba, formuláře, ...

Autor: Pavel Neumann | 06.03.2011 17:32
Chlapy, potřebuju postavit hnízdní budky na rybník a plovoucí zásyp pro kachny. Máte někdo nějaký fotky nebo nápady pro stavbu ? Případně co se Vám neosvědčilo a nebo na co si dát pozor. Diky za rady.

Autor: Miroslav Šafr | 12.02.2011 12:20
Už jsem přemýšlel, že nátáhnu ocelové lano napříč rybníkem a upevním ho na stromy u břehu. Na toto lano bych pak v rozestupech upevnil plovoucí budky a na kraj ono krmící molo, které bych si přitahoval na dosypání krmiva dalším pomocným lankem přes kladku. Zatím ale stále řeším problém, aby mi budky pěkně plavaly na vodě a nenakláněli se při mírném zatížení (váhou kachny).

Autor: Martin Novák | 11.02.2011 18:37
Míro úplně nejlepší by bylo vybudovat alespoň kousek od břehu malý ostrůvek.Dalo by se na něm kachny po celý rok přikrmovat,ale to dost dobře na hluboké vodě nejde. maro maro

Autor: Jan Slavětínský | 11.02.2011 10:03
Nám snůžky v budkách likvidoval párek strak. "Rozkaz zněl jasně" ,zlikvidovat straky. Potom už byl klid .

Autor: Miroslav Šafr | 11.02.2011 09:48
No já mám tu první budku (foto na vodě) také z palety od cihel, která je vyplněná plastovými kanystry. Paletu jsem však obrátil a pod budku a náletovou plochu dal kanystr větší. Dříve jsem měl budku na paletě uchycenou tak nějak jak popisuješ ty, ale byla nízko nad hladinou a snůžku vždy zlikvydovali nějací predátoři. Pak jsem někde četl, že náletová plocha má být z tohoto důvodu asi 40 cm nad hladinou, kachňata se po opuštění budky prý do ní zpět už stejně nevrací. U nás zalezou do takového bordelu (rákos, lopuchy ap.) pod rybník a jako mašinka chodí přes hráz na vodu a zpět, nebo zalezou pod vymletý břeh.

Autor: Jan Slavětínský | 11.02.2011 09:27
Míro, viděl jsem tu Tvojí plovoucí budku na fotogalerii. My používali ty palety dvojité (od cihel ?)a do meziprostoru mezi hranoly nacpali ty flašky. Při ponoru palety ty flaše ani nejsou vidět. Od vlezu do budky jsme dali prkno k hladině. Na jeho konci (konci který jde do vody)jsme na spodní stranu prkna přidělali kanistr, (jako takový plovák), aby se prkno nepotápělo. Kačkám se do budky z vody dobře leze.

Autor: Miroslav Šafr | 11.02.2011 08:17
Asi to bude nejlepší jak píše Honza. Na podzim budku i s molem na dřevěné paletě vytáhnout z vody, odvázt do stodoly, tam poopravit a po roztání ledu na rybníku na jaře s čerstvím senem v budce zase vrátit na své místo na lanko s kotvou, které mi tam prozatím podrží nějaká bójka. Problém je, že já jsem na to sám a budky chci alespoň tři a to se pěkně nadřu. A tak se snažím najít nějaké odolnější zařízení, které by tam pár let vydrželo. Až jednou vypustím rybník (což není tak jednoduché) tak přibetonuji ke dnu ocelové trubky a budky připevním na ně. To pak snad vydrží i desetiletí.

Autor: Jan Slavětínský | 11.02.2011 07:04
Dělali jsme tyto plovoucí vory také z palety a PE flašek nebo z kanistrů stejně jako Ty. Funguje to dobře,ale chce to na zimu ,před zámrzem, palety stáhnout na břeh. Pokud zamrznou,tak se jejich životnost výrazně snižuje. Led je zničí. Pokud nejde do dna zarazit kolík, zkus provizorní "kotvu" (jutový bramborový pytel + kámen a lanko), aby ti to vítr nehonil ke břehu.

Autor: Zdeněk KLubal | 11.02.2011 00:01
Možná to nebude to pravé,ale viděl jsem to již na disku od kola.Disk +lešenářská trubka.Z.K.

Autor: Miroslav Šafr | 10.02.2011 14:58
Prosím o radu na výrobu nějakého plovoucího mola pod kachní budku na rybník. Bobužel nemohu budku připevnit na pevno na zatučený kůl do dna, neboď ho tvoří skála. Už jsem zkusil i betonovou patku, ale vzledem k nerovnému povrchu dna a hloubce 3-4 m ve vzálenosti necelých 10m od břehu byl tento způsob velmi nestabilní. Zhotovil jsem tehdy molo z dřevěné palety, kterou jsem vyplnil plastovými kanistry. Bohužel po pár letech se již toto molo rozpadá a já chci letos přidělat další budky a tak hledám jiný, lepší způsob jak udržet budku stabilně v dostatečné výši nad hladinou. Kolega mi radí extrudovaný polystyren tl.10cm, několik vrstev slepit na sebe a na to budku připevnit. Jelikož se jedná o nemalou investici, nemáte někdo s tímto problémem nějakou zkušenost. Foto budky dám do fotogalerie.