Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Odstřel zvěře v obydlených místech



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Leon Zumr | 17.12.2013 15:45
Fesoj to jenom aby se tady neřešila ta fáma o průbojným zázraku :-)

Autor: Fesoj | 17.12.2013 11:49
Měkká nebo tvrdá, v případě zásahu třeba jen odraženou střelou ten rozdíl asi moc vnímat nebudeš.

Autor: Leon Zumr | 17.12.2013 11:16
měkká ocel aby to bylo přesně tak že to podle zákona není průbojné střelivo

Autor: Fesoj | 17.12.2013 11:00
Nemluvě o tom, že jádro S-Ball plastiku netvoří olovo, ale ocel.

Autor: Leon Zumr | 17.12.2013 10:19
jo olovo tak funguje ale plastik je jak žabák a ještě z toho lítaj kusy přestárlýho plastu

Autor: prroud | 16.12.2013 16:23
Diky Alesi,zas jsem moudrejsi.....priznam se,ze jsem neznale prepokladal ze brenek dopadne jako olovena kule,proste se pri odrazu rozpleskne a dolet a ranivost uz nebude takova.....Napsal jsem srnci Alesi,nechtel jsem provokovat s tim,ze se tim strilej jelenci za vodou a vlada by moc rada pripravila lovce o kulovnice,tak propaguje breneky a kule pomalu zatrhava,svoboda konci....jde to plizive,opatrne,pomaloucku,aby se lidi nesplasili....

Autor: Aleš Pastorek | 16.12.2013 16:20
Zoral jsi to trošku hodně.....Srnčí se neloví jednotnou střelou. Tou se loví pouze prasata a jenom na společném lovu. Ten šíp má možná dolet 400 metrů a po celou dráhu letu může být samozřejmě nebezpečný. Kulovnice má ale dostřel 4000 metrů a více......Po celou dobu letové dráhy, pokud zasáhne důležité orgány, je smrtelná i na jejím konci. O jednotné střele do brokovnice se říká, že její dolet je cca.1500 metrů a úrazy odraženým brenekem, nebo starými S-ball plastiky se občas stávají. Naštěstí těch případů, že by se musel nutně zatoulaný divočák střílet na rušné ulici někde ve městě je minimum. Stát se to samozřejmě může, tak jako to bylo v Praze před cca. třemi měsíci. V tomto případě je asi lepší zvěř nenásilně a pomalu bez nějakého divočení vytlačit mimo obytné zóny a nechat volně odejít. Vyřčené slovo a vystřelenou kulku již bohužel nevrátíš.....NIKDY.

Autor: prroud | 16.12.2013 15:21
Noooo,Josefe,to bych udelal az na dvore,tam uz bych strelnou zbrani verejnost neohrozil,jak bych to prasatko odvezl,ale pssst,neni nad to zustat pred neznalou verejnosti ochrancem :-))))).Ale ,ac sam proti sobe,budu ti oponovat,kus a luk jsou spis do prirody,ve meste bude mozna prave lepsi spis dokonce jednotna strela nez kule,jestli jsem to nezoral a jednotna strela je ta do brokovnice na srnci.Ale sip co vezme zem nalezato se stava strasnou nerizenou strelou ktera na rozdil od kule ma silu a reze na velikou dalku:-(.Zkousenej dolet sipu ze sedmdesatky luku pod uhlem 45 stupnu byl pres 400 metru a diky lovecky koncovce by porad jeste i tam dokazal zabit.Stejne jako s flintou,ani s lukem bych nepustil ven nikoho neproskolenyho.Kus bych zatrhnul uplne(vzhledem k silam v ni a dalce na kterou jde ucinne zamirit a strelit),jen na vyjimku od doktora pro toho kdo ze zdravotnich duvodu nenatahne ani tricitku luk.

Autor: Fesoj | 16.12.2013 13:24
Ale buď trochu realista ! Že je černá zvěř přemnožená, aspoň lokálně, to ví každý. Ale Ty bys chtěl použít uspávačku, dobře, tak ho uspíš, prasátko bude krásně hajat - a co teď s ním ? Odvézt někam do přírody /kdo ten odvoz zaplatí a provede ?/ a riskovat, že až se probudí, uvědomí si, že se mu vlastně nic nestalo, /prasata jsou na to inteligentní dost/ a vydá se zpátky ? Podobný problém mají na Slovensku s tzv. kontejnerovými medvědy. Podle mne žádné uspávání, krátkou cestou poslat do věčných lovišť a na stůl pracujících. A jak jsem již napsal jindy a jinde, právě zde by se mohl z bezpečnostních důvodů otevřít prostor pro lov lukem či kuší. Co se týče toho, že si má každý chránit svou vlastní zahrádku, to je realizovatelné u veškeré jiné zvěře, ale u prasete je jediným skutečně fungujícím plotem zeď nebo silné tyče, se vším ostatním si dokáže poradit.

Autor: prroud | 16.12.2013 12:36
Vim Josefe,je to proste celkove problem,protoze proste neni na podobny veci pamatovano a neni priprava,takzvane samozrejma.S tim drzenim na miste jsem nemyslel za kazdou cenu,to spis to prase uplne zblbnou,spis s nim neztratit kontakt nez dorazi myslivec.S tema "druhejma" jak pises,nevim,za sebe premejslim,jestli je to duvod k odstrelu,nebo spis k prevenci?Co delaj spatne kdyz hledaj zradlo?Kazdej at si chrani svou zahradku.Ja mel na mysli jen ty co jsou skutecnym nebezpecim kdyz se dostanou kam opravdu nemaji.A nebyl by to teda podnet dat vedet "mocipanum",ze by to chtelo upravu vyhlasky a treba "vyzbrojeni" urcitejch oblasti uspavackama? Porad lepsi zvire predavkovat spankem,nez zranit a udelat nebezpecnym,vsak cirka vahu odhadne i laik,neco pripocte a strci to do flinty :-).Odpada riziko zraneni,protoze by to teoreticky melo fungovat temer at se trefi kam se trefi.....
Taky by nebylo spatny treba urcit pro tyhle pripady ony "strelce" a dat jim opravneni,aby byli chraneny proti rejpalum co by je chteli hnat pred soud a trestat za to ze pomohli,jak napsal Elhenicky.Nejaky skoleni a papir ze oni muzou a rozhodnou na miste.Proste je sakra chranit proti pitomosti aktivnich volu.
Jo Josefe:-),presne jsi me "precetl" kam jsem miril s tim strilenim knouru pistolema:-)

Autor: Fesoj | 16.12.2013 12:21
Je rozdíl mezi divočákem v panice pobíhajícím mezi auty a tím, který "jen" v okrajových částech města devastuje zahrádky, převrací a vybírá popelnice a někdy vběhne pod kola - těch druhých je nesrovnatelně víc. To za prvé. Za druhé - jak si představuješ, že by měla policie toho divočáka "izolovat a držet na místě" ? To je většinou technicky neproveditelné. Za třetí - uspávací zbraně skutečně existují, je však žalostně málo odborníků, kteří s nimi umí zacházet. Je totiž potřeba správně odhadnout dávkování přípravku nejen podle druhu, ale i podle hmotnosti uspávaného zvířete. Tyto zbraně se používají např. v ZOO, kde s nimi pracuje příslušný školený veterinář. A kdyby k něčemu došlo dejme tomu v Trutnově ve večerních hodinách, kdo a jak sežene veterináře s uspávačkou ze Dvora Králové, když má třeba volno a nemusí být vůbec doma - a jak dlouho by to asi tak trvalo ? V čem s Tebou souhlasím, je to, že policisté s běžnou výbavou by se měli ke střelbě na to zvíře odhodlat skutečně jen v nejkrajnější nouzi. Málokdo z nich totiž ví, kam správně namířit, spousta policistů ani neumí pořádně střílet /je to smutné, ale je to tak, za téměř 30 let služby jsem se o tom mnohokrát přesvědčil/ a především služební pistole je pro takový způsob použití z hlediska účinnosti nedostatečná, nehledě k tomu, že při použití běžného celoplášťového střeliva je velká pravděpodobnost jeho odrazu a následného poranění nezúčastněných osob.

Autor: prroud | 16.12.2013 10:48
Josefe a potazmo: Divocak litajici po meste prece ohrozuje zivoty a zdravi lidi uz jen tim ze prave ohrozuje onu dopravu,neni skutkova podstata tedy naplnena? Kdyz vlitne pod auto,muze taky podle reakce sofera to auto pomlatit na chodniku lidi,nebo nabourat a pomlatit pasazery.Byl bych pro,aby policie takovou zver nestrilela,ale snazila se ji jen izolovat a drzet na miste,jen opravdu v krajnim pripade strilet,a volala odbornika,tedy myslivce,protoze neni nic horsiho nez ranenej divocak,a kolik policistu vi,kam ho ma strelit a ma v tom praxi?On se da i vyklad dobryho zakona zpackat a u soudu zneuzit,bohuzel.Jeste existujou takzvany uspavacky?

Autor: Fesoj | 16.12.2013 08:11
Máš bohužel pravdu. Policista je oprávněn použít zbraň proti zvířeti jen tehdy, jde-li o "nebezpečné zvíře, které ohrožuje život nebo zdraví osob" a divočáka ve městě nelze automaticky zaškatulkovat do této kategorie, prase je spíše "zvíře strach vzbuzující", bráno z pohledu laika. Navíc toto oprávnění policisty je nepřenosné na další osoby, takže pokud by vyzval k zastřelení divočáka na nehonebním pozemku myslivce a ten ho poslechl, může se stát, že budou za překročení zákonných pravomocí popotahováni oba, přičemž myslivci hrozí daleko tvrdší postih, v krajním případě i odebrání ZP a LL. Když v minulosti řádila vzteklina, neváhal jsem jako policista použít zbraň k zneškodnění podezřelé lišky kdykoli a kdekoli a svůj postup jsem vždy obhájil právě poukázáním na hrozící nebezpečí. Vůči divočákovi bych si to tenkrát ani dnes nedovolil a stávající legislativa to ani neumožňuje. Beze změny zákona nelze dělat nic. Jak z toho "začarovaného kruhu" ven ?
Jedna, vcelku elegantní cesta, by zde byla. Dle Zákona o zbraních může držitel ZP skupiny C nosit loveckou zbraň a střílet z ní mimo střelnici tam, kde je k tomu oprávněn podle "zvláštního předpisu", čímž je rozuměn Zákon o myslivosti. Ale bylo by docela možné a jednoduché přidat do Zákona o policii v §, který upravuje použití zbraně, další písmeno, které by stanovilo, že " pokud divoké zvíře na nehonebním pozemku ničí majetek nebo ohrožuje bezpečnost dopravy, je policista v akutních případech oprávněn požádat o jeho odborné zneškodnění loveckou zbraní držitele ZP skupiny C, který bude zodpovědný za dodržení zásad bezpečnosti střelby". Nebylo by nutné kvůli tomu otvírat Zákon o myslivosti, v parlamentu by to zcela určitě prošlo, vlk by se nažral a koza by zůstala celá, jen by k Zákonu o myslivosti přibyl další "zvláštní předpis", rozšiřující možnost použití lovecké zbraně. A odpadlo by spousta zcela zbytečného papírování. Drobné detaily, jako např. vypracovat seznam důvěryhodných osob, které by to mohly provést nebo jak naložit s usmrcenou zvěří, by šlo řešit podzákonnou normou. Všechno jde, když se chce, ale když se nechce,je to horší, než když se nemůže.

Autor: Ellhenicky | 16.12.2013 05:25
Pořád se probírá černá zvěř a její výskyt ve městech.V novinách i v televizi jsou rozhovory s myslivci, kteří uvádějí, že v případě výskytu černou zvěř na přivolání odstřelí.Na menších městech či vesnicích to jde,tak nějak po sousedsku, ale jinak by zvěř měla odstřelit policie, ale tam zase jen ve výjímečných případech, kdy zvěř ohrožuje život či zdraví. To pak posoudí někdo z kanceláře a i toto se dá považovat jako neoprávněné použití zbraně a málokterý policista se k tomu propůjčí. Když se najde nějaký rejpal, který by uvedl, že myslivec střílel ve městě(nehonebním pozemku), tak dotyčný přijde o "papíry",policista dostane "flastr". Poněkud začarovaný kruh.Mluvím z praxe.